:!::-8)
DE SNIPPExml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Meer dan 25 jaar was De Snippe als gastronomisch adres van meesterkok Luc Huysentruyt, niet weg te denken uit de Brugse contreien.
Het restaurant gevestigd in een ruim herenhuis uit de 18de eeuw genoot een enorme aantrekkingskracht en trok fijnproevers uit het ganse land. Dit zowel voor het culinaire festijn van Luc als voor de charmes van de stad Brugge. De stad straalt immers kwaliteiten uit die eenieder van ons fascineren en ons laten dromen. Als bevoorrechte stad bevat ze tegelijk het beste van België, terwijl haar roots het eeuwige Vlaanderen weerspiegelen. Blijkbaar is of beter was Brugge met zijn restaurant De Snippe een van die onvervangbare oorden in de grootsheid van de wereld.
En toch
niets is blijkbaar onvervangbaar, want ook Luc hield Brugge voor bekeken. De woning en het hotel diende volledige gerenoveerd en het vinden van kwalitatief honkvast personeel was evenmin makkelijk. Hoe dan ook, het bleef voor Luc en zijn team een moeilijke beslissing om het pand van de hand te doen.
Rust roest, dacht Luc en hij ging intens op zoek naar een ander pand waar hij een nieuw restaurant kon opstarten. In de Wielingen in Knokke, op enkele meters van de zee vond hij, een sfeervol pand met geschiedenis. Niet te groot, slechts een 30-tal plaatsen, maar sfeervol, licht klassiek en een klein terrasje. Het steegje verbindt de dijk met de Kustlaan, enigszins weg van de immense drukte maar weliswaar is toch alles zeer nabij.
De nieuwe Snippe was meteen geboren. Een lekkere vette snip biedt een intens genoegen en een overvloed van aromas. Niet voor niets heeft dit exquise gevogelte alle denkbare bijnamen gekregen: Koningin van de bossen, Goddelijke vogel, Hemelgeit, Dame met de lange snavel, de Goudbruine schone, de Wilde en zelfs Onze Lieve Vrouw van de Bossen. Een snippe in restaurant De Snippe, biedt gewoonweg een epicurisch genoegen.
Luc is afkomstig uit Kortrijk waar hij in 1943 geboren werd. Hij kreeg opleiding op de hotelschool van Koksijde en liep tijdens zijn stages enkel langs in sterrenrestaurants zoals Comme chez Soi, Brussel, de Bellemolen in Essene, Prunier en La Maréé in Parijs en Le Moulin de Mougins in Mougins. In 1978 start hij een eigen zaak in de Ezelstraat, twee jaar later schittert zijn eerste Michelinster. Als man van goede smaak kan bij niet weerstaan aan de charmes van Francine Bout met wie hij in 1984 trouwt. Het echtpaar verhuist en installeerde zich in het Brugse pand.
In Knokke is de keuken van Luc Huysentruyt nog steeds klassiek en oerdegelijk. Hij laat zich bijstaan door dochter Maribel, beiden bouwen ze de keuken uit tot een soort tempel waar elke plek een betekenis heeft en waar alle geuren en smaken van het verleden spreken, maar tegelijk een brug slaan naar de toekomst.
Ze serveren erg savoureuse gerechten die tot eenieders verbeelding spreken. De kaart is weliswaar een ietsje bescheidener dan in Brugge maar toch toveren ze nog steeds met hun bijzonder kwalitatieve producten, heerlijke aromas op het bord. Elk bord op zich is een kunstwerk. Dochter Maribel accentueert zich op de proevertjes en de desserts en bewijst dat de culinaire appel net naast de boomstam is gevallen. In de zaal zorgt echtgenote Francine samen met hun schoonzoon voor een perfecte en erg attente service.
In de culinaire gidsen 2007 nog geen commentaren op het nieuwe restaurant dat slechts enkele maanden open is. Alles laat evenwel voorzien dat Luc, als lid van de Vereniging van Meesterkoks van België, stichtend voorzitter van de Disciples dAuguste Escoffier Beneliux en lid van de Relais et Châteaux bij een volgende editie een opmerkelijke come back zal maken. RVH.
De Snippe De Wielingen 5 - 8300 Knokke 050-621862
www.6minutes.be/a la carte
|