:!:
KOOLZAADOLIExml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De discussies over verzadigde, onverzadigde, omega-3 en omega-6 vetzuren zijn zeer actueel. Meer en meer wordt duidelijk wat de relatie is met onze gezondheid.
Het Hof ter Vrijlegem in Mollem (Asse) is recent gestart met de koude persing van koolzaadolie. Koolzaad, gekend van de gele bloeiende velden vol zoemende bijen, wordt geteeld om er spijsolie van te bereiden. In een eerste persing bij lage temperaturen, maximaal 40 à 50 °C en zonder gebruik te maken van chemische solventen wordt er goudgele olie van extra kwaliteit gemaakt die na eenvoudige filtering afgevuld wordt in glazen flessen. Deze productiewijze garandeert het behoud van het karakteristieke aroma en het vitamine E-gehalte van de olie.
Koolzaadolie kan zowel gebruikt worden voor koude bereidingen (vinaigrette, mayonaise) als voor warme bereidingen (stoven van groenten, bakken van een eitje, in cakes ,
). De koolzaadolie van deze eerste persing is evenwel niet geschikt voor het frituren, ze wordt best bewaard bij lage temperatuur en in het donker zodat oxidatie wordt vermeden. Koolzaadolie bevat het minste verzadigde vetzuren van alle courante oliën, het heeft een gunstige verhouding omega 3/omega 6 vetzuren en is bovenal heerlijk van smaak !
De vraag rijst meteen, waarom koolzaadolie?.
Koolzaadolie is een lekker en visueel aantrekkelijk product met een intense goudgele kleur. Ze bezit milde en originele smaakeigenschappen door het procédé van koude persing. Het aroma van de olie wordt omschreven als een combinatie van noot-, zaad- en/of grasachtig.
Anderzijds is het een duurzaam product met regionale productie, direct van boerderij tot consument, dus weinig food miles. Landschappelijk en ecologisch is het een aantrekkelijke teelt : geel bloeiende velden in de maand mei die interessant zijn voor de biodiversiteit van insecten. Koolzaadolie wordt geproduceerd met een minimaal gebruik van middelen voor plantenbescherming en meststoffen. Winterkoolzaad is ook een goede teelt voor erosiebestrijding in de winterperiode.
Koolzaadolie is een eerlijk en veilig product met goede traceerbaarheid door eigen beheer van de teelt en de verwerking, die gebeurt zonder chemische bewerkingen (solvent extractie) of raffinage processen (bleken, ontgeuren, ontslijmen) zoals industriële oliën. Het restproduct, een eiwitrijke perskoek, wordt gerecycleerd als dierenvoeding.
Hof ter Vrijlegem participeert eveneens in het concept van het plattelandstoerisme waarbij gasten op de hoeve kunnen overnachten. Tegelijk kunnen deze kennismaken en met het dagdagelijkse leven op de boerderij, én tegelijkertijd de regionale rijkdommen kunnen ontdekken. RVH.
Hof ter Vrijlegem - Boven Vrijlegem 41 - 1730 Asse tel 02/452 85 45
hoftervrijlegem@yahoo.com
zie ook www.6minutes.be
|