:wink:
Antwerpen proeft.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De Stad Antwerpen organiseert op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2007 voor het eerst het evenement Bollekesfeest, waarbij Antwerpse producten en gastronomie in de kijker staan.
Het Bollekesfeest loopt op drie verschillende, maar centrale pleinen. Op de Grote Markt worden op zaterdag en zondag tal van Antwerpse streekproducten gepresenteerd. Op zaterdag is er op het Steenplein een grote Vismarkt en zorgt de Flandria voor diverse overvaarten. In alle districten wordt er op zondag een picknick georganiseerd.
Het hoogtepunt van deze driedaagse vindt evenwel plaats op de Groenplaats, vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus loopt hier het culinair festival Antwerpen Proeft. Antwerpen proeft is een gratis toegankelijk 3-daags culinair festival met restaurants, traiteurs en cateraars uit stad en omstreken. De Groenplaats wordt één groot tentendorp, waarin gevestigde waarden en jong talent kleine gerechten aanbieden. Elke deelnemer bemant een eigen overdekte stand. De menus zijn divers. Van klassiek Belgisch-Frans over mediterraan en trendy tot kleurrijk Zuid-Amerikaans en Aziatisch. Het wordt het grootste zomerse openluchtrestaurant aan de Schelde, voor Antwerpenaren en bezoekers van buitenaf. Antwerpen Proeft is er voor iedereen.
Op vrijdag is het festival toegankelijk van 16 tot 1 uur, op zaterdag van 12 tot 1 uur en op zondag van 12 tot 23 uur. De gerechten worden betaald met speciale bonnen van 1,80 euro per stuk, die te koop zijn aan het standbeeld van Pieter Paul Rubens. Elke standhouder biedt minimaal 2 hapjes aan die 1 of 2 bonnen kosten. Zo krijgt iedereen de kans om met meerdere smaken en restaurants kennis te maken. Grotere gerechten kosten maximaal 7 bonnen.
Culinair festival Antwerpen Proeft komt overgewaaid uit het Limburgse Maasland: t Preuvenemint in Maastricht (26ste editie al in 2007) en Hartbufkes Preuve in Maaseik (19de editie dit jaar). Mede-organisator Ward Ramaekers is een Maaslander die al ruim 15 jaar in hartje Antwerpen woont. t Preuvenemint met zijn Struyskommitee is peter van Antwerpen Proeft. Het is de bedoeling om een vaste plaats te verwerven op de Antwerpse zomeragenda.
Deelnemende restaurants:
A La Ville Mediterraan
Al 13 jaar brengt Laurent Olives met zijn ploeg een altijd verrassende mediterrane keuken met sublieme gerechten. En het zijn vooral de minutieus geselecteerde exclusieve producten die het karakter bepalen.
Chicco di Caffè Italiaans
Nederlands-Brabander en enthousiasteling Dirk van Heereveld runt sinds september 2005 deze hippe Italiaanse zaak, waarmee u alle kanten uitkunt.
De Kaai Trendy
Dit ruime, wijdse restaurant bevindt zich in de oude haven van Antwerpen. Een zowel romantisch als stijlvol kader worden hier gecombineerd met een uitgelezen, doordachte kaart van de hand van chef Max De Blick.
De Zoete Linde Traiteur
Deze traiteur uit Berchem weet met zijn verfijnde keuken en oogverblindende presentaties van elk bedrijfs- of privéfeest iets unieks te maken. Achter zijn naam schuilt 80 jaar ervaring op culinair gebied, en kwaliteit voor de correcte prijs.
Diagonal 97 Belgisch-Franse tapas
Tapas alla Bélgica, of een originele invulling van de joviale Spaanse hapjescultuur. Bij Diagonal 97 worden kleine verfijnde gerechtjes uit de Belgisch-Franse keuken geserveerd. Er zijn geen menus, en er is geen indeling in voor- of hoofdgerechten, enkel een lijst met hapjes.
Fogos Churrascaria Braziliaanse barbecue
Hier worden verschillende soorten vlees eerst op traditioneel Zuid-Braziliaanse wijze gekruid en daarna boven een houtskoolvuur bereid. Proef die churroasco.
t Fornuis Gastronomie
Johan Segers heeft aan de stoof van zijn t Fornuis in 30 jaar tijd een onwankelbare reputatie opgebouwd. Zijn passie voor het leven uit zich in een passie voor het vak.
Oriental Delight Chinees
Oriental Delight is een authentiek Chinees restaurant in het hart van de Aziatische wijk van Antwerpen, het enige officieel erkende Chinatown in België.
Hecker | Dining-Room Harmony | Le Traiteur Klassiek versus crazy
Kasper Kurdahl is het Deense enfant terrible van de Belgische gastronomie. In zijn zaken, die hij samen met Sabine Grenson runt, serveert hij een internationaal palet dat hij leerde bij Scholteshof, Ducasse, Wohlfarth, Mikuni, Don Alfonso en Ferran Adrià.
Hofke van Bazel Gastronomie
Op het pittoreske dorpsplein in Bazel aan de Schelde vindt u een gastronomisch klasserestaurant. Peter Dudink won het afgelopen jaar de prestigieuze prijs Prosper Montagné en mag zich dus 1ste kok van België noemen.
Lux Trendy Belgisch-Frans-Italiaans
Hier kunt u terecht voor een zalig lange avond relaxen op niveau. Begin in Lux met een drankje in de stijlvolle bar, daarna rustig tafelen in het restaurant.
Manus Patisserie
Herman Janssens deed ervaring op in gerenommeerde etablissementen in Antwerpen en Knokke voor hij zijn klassezaken in Brasschaat en Kapellen uitbouwde.
Padi | Asian Food Gallery Indonesisch
Padi is een eigentijds en uniek lounge-restaurant met authentieke, verfijnde Indonesische keuken van chef Ardi Priyadi. Hier is het culinair genieten in Zuid-Oost-Aziatische sfeer.
PreudHomme Belgisch-Frans seizoengebonden
Paul PreudHomme en zijn rechterhand Benny Verhaegen weten hun cliënteel al meer dan 25 jaar lang culinair in de watten te leggen. En dit op geheel eigen, onnavolgbare en ontwapenende wijze.
Sir Anthony Van Dijck Gastronomie
Deze naam spreekt al decennialang boekdelen: De locatie, het interieur en de kookkunsten van West-Vlaming en spraakwater Marc Paesbrugghe zijn hier tot één groot, welhaast rubensiaans kunstwerk verenigd.
Varelli | Cafetzou Grieks
Mezze is de Griekse variant van wat in Spanje tapas en in Italië antipasti wordt genoemd. De Grieken bestellen het liefst een hele tafel vol van deze hapjes. Kali oreksi!
Naast al dit culinair geweld is vanzelfsprekend ook Brouwerij De Coninck met de gekende Bollkes present op de Groenplaats. Kortom, een lekker lang weekend om te snoepen van de culinaire en gastronomische Metropool. RVH.
zie ook www.6minutes.be/ a la carte
|