:!:
Vlaanderen en Nieuw-Zeeland herdenken samen wereldoorlogenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vlaanderen en Nieuw-Zeeland willen samen de geschiedenis van beide wereldoorlogen herdenken en sloten daarvoor een officiële overeenkomst met de bedoeling om het gemeenschappelijke verleden samen in herinnering te houden. De Vlaamse regering gaf, op initiatief van de ministers Dirk Van Mechelen, Bert Anciaux en Geert Bourgeois, zijn fiat voor de Vlaams-Nieuw-Zeelandse samenwerking.
Vlaanderen is doorheen de geschiedenis vaak het decor voor veldslagen en oorlogen geweest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten in de frontstreek rond Ieper ook heel wat soldaten uit de landen van het Gemenebest, onder wie vele Nieuw-Zeelanders. Op 12 oktober 1917 beleefde Nieuw-Zeeland er de bloedigste dag uit zijn geschiedenis. In nauwelijks vier uur tijd vielen 2700 slachtoffers tijdens de slag van Passendale. De negentigste verjaardag van deze slag wordt dit jaar uitvoerig herdacht, ondermeer met een herdenkingsplechtigheid op Tyne Cot Cemetery op 12 juli en een grote tentoonstelling over Passendale in de Oude Kaasmakerij in Zonnebeke.
Met de overeenkomst verbinden Vlaanderen en Nieuw-Zeeland zich ertoe om te streven naar meer begrip en erkenning voor de gezamenlijke geschiedenis van de twee wereldoorlogen. Voor de Vlaamse regering kadert de overeenkomst perfect in het gevoerde beleid m.b.t. het oorlogserfgoed uit de Eerste Wereldoorlog.
Belangrijk voor Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is dat zowel Vlaanderen als Nieuw-Zeeland het toerisme naar herdenkingsplaatsen en historische sites zullen aanmoedigen. Voor Vlaanderen, in het bijzonder voor de Westhoek, is het oorlogs- en vredesverleden een belangrijke aantrekkingspool voor toerisme. Bourgeois wil dan ook, zeker met het oog op de periode 2014-2018, Vlaanderen in heel de wereld positioneren als dé toeristische bestemming voor herdenkingen van 100 jaar wereldoorlog I. Hij ziet deze overeenkomst met Nieuw-Zeeland dan ook als een eerste belangrijke stap in dit plan.
Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, lanceerde vorig jaar het idee van de 'Inventaris 1914-2014'. De inventarisatie van het erfgoed uit de Eerste (en bij uitbreiding ook de Tweede) Wereldoorlog is een eerste stap binnen een thematisch beschermingsbeleid. "Uiteindelijke bedoeling is de erkenning in 2014 van de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog als Unesco-werelderfgoed. Een samenwerkingsakkoord zoals dat met Nieuw-Zeeland wordt gesloten kan daarbij voor een zeer boeiende en verrijkende wisselwerking zorgen", stelt Dirk Van Mechelen. RVH.
Eerder gepubliceerd op
www.6minutes.be
|