:-D
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aan de voordeur van de stad Bordeaux, ontplooit zich de wijngaard Château Pique Caillou, een domein van circa 20 ha. Opgericht in 1780 door architect Etienne Laclotte, viel het enkele decennia later in de smaak van de keizer. Napoleon noemde de Château Pique Caillou immers zijn uitgesproken lievelingswijn.
De keizerlijke belangstelling is voor de actuele exploitanten Isabelle en Paulin Calvet een leuke opsteker maar zij concentreren zich op wijnen met hedendaags karakter en dito stijl. Hun exploitatie bezit inzake rode wijn 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Cabernet Franc. De witte wijnen van het domein worden gemaakt uit 60% Sauvignon en 40% Semillon.
De rode wijnen vertonen fijne tannines, een sterk karakter, mooi evenwicht met harmonieuze afdronk terwijl ze in de neus gevoelens van rode vruchten, kruiden en vanille achterlaten. De degustatie van de Château Pique Caillou 1947 had een rond, mollig en uitgesproken karakter met eindeloze afdronk die de rode vruchten en vanille die eerder de neus beroerden, op het achterplan drongen.
Château Smith Haut Lafitte in 1990 aangekocht door de Franse skikampioenen Daniel en Florence Cathiard, groeide de laatste 20 jaar permanent. Daniel stond voordien aan het hoofd van een keten van supermarkten terwijl Florence haar eigen PR-bureau bezat.
De wijnstronken voor de rode wijn zijn gemiddeld 38 jaar oud en dus in optimale productie. Hun opbrengst van 33hl/ha komt uit 60% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot 5% Cabernet Franc en 1% Petit Verdot. Na vinificatie is de minimale rijpingstijd ca. 18maand in eiken vaten. De rode wijn is erg klassiek en een topproduct van de Gravesstreek. Hij is elegant en karaktervol waarbij de licht gerookte toetsen voor een harmonieus samengaan van de diverse druivensoorten zorgt. De klassewijn behoort tot de Cru Classé de Graves.
De witte wijn heeft een opbrengst van 30 hl/ha afkomstig van 90% struiken Sauvignon blanc, 5% Sauvignon gris en 5% Semillon. Ondanks het overwicht van de Sauvignon blanc is deze in blinddegustaties moeilijk te herkennen door de ouderdom van de struiken. Het geheime wapen is de Sauvignon gris die de wijn toetsen van perzik, abrikoos en pompelmoes meegeeft terwijl hij toch een minerale frisheid behoudt.
www.pessac-leognan.com



|