:-8)
Vintage Pessac-Léognan 2009.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De AOC Pessac-Léognan werd in september 1987 gecreëerd om de oude wijngebieden Graves de Bordeaux, vlakbij de grootstad in de Banlieu Prévelôt, nieuwe impulsen mee te geven.
In volle pluk kennismaken met de wieg van grote wijnen, is ondergedompeld worden in een unieke sfeer van een erg arbeidsintensieve teelt. De Pessac-Léognan wijnen liggen verspreid op 73 kastelen en domeinen, waarvan 16 het label Grand Cru de Graves dragen. De unieke ondergrond die miljoenen jaren door de stroming van de Garonne werd gewalst, afgeschuurd zodat alle overtollige ballast werd meegesleurd, vormt er samen met het microklimaat een sublieme voedingsbodem voor de wijnstokken.
In het domein Château Smith Haut-Lafitte, kregen we een unieke degustatie waar alle domeinen hun rode wijnen 2006 aanboden. Een lust voor het oog, een wellust voor de smaakpapillen. Het verouderd imago dat door sommigen aan deze wijnen wordt toebedeeld, ruimde plaats voor moderne, verfrissende wijnen. Wild, kaas, ganzenlever en vlees zijn de ideale partners voor zowel de moleculaire bereidingen als voor de traditionele gerechten uit grootmoeders keuken. De ideale temperatuur is 18°, tijdig decanteren is en blijft een must.
De witte wijnen 2007, het tweede degustatieluik, variëren in kleur van licht goud tot intens amber, en openbaren hun complex karakter. Fris en tintelend bieden ze in de neus toetsen van linde en genet, soms zelfs een vleugje honig. In de mond zijn ze krachtig en subtiel, rond en mollig, met enkele uitgesproken noten van laurier en zwarte aalbes. De aromatische afdronk blijft langere tijd de smaakpapillen bekoren. Jonge wijnen moeten fris, maximaal 10° worden gedronken, terwijl de iets oudere wijnen van het 4de of 5de jaar best tussen de 12 à 14°C schommelen.
www.pessac-leognan.com


|