:roll:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
FLAVOURS FROM BALI & INDONESIA
Fijnproevers kunnen van 5 tot 30 juni in het Royal Windsor hotel Grand Place genieten van een rijkelijk gevulde feestdis, samengesteld volgens de meest pure Balinese traditie waar schitterende bloemen en fruit de verrukkelijke culinaire gerechten extra luister bijzetten.
I Ketut Wijaya Adhi, chef-kok van het Warwick Ibah Luxury Villas & Spa, en zijn team zijn vanuit Bali speciaal naar de hoofdstad van Europa gereisd om dit oneindige smaakpallet van alle Balinese lekkernijen te onthullen. Warwick Ibah Luxury Villas & Spa is een authentieke, prinselijke residentie die toebehoort aan een eminent lid van de koninklijke Ubud-familie en die sinds kort wordt beheerd door de groep Warwick International Hotels.
Zoals in alle Aziatische landen is rijst de natuurlijke basis. Het nationale gerecht is nasi goreng: gebakken, licht met knoflook en pepers gekruide rijst met fijngehakte stukjes vlees, garnalen en eieren. Rijst wordt ook gestoomd en geserveerd in bananenbladeren of in de kukusan (stoommandje). Op feesten wordt de rijst geel gekleurd met kurkuma geserveerd, wat de kleur van goud symboliseert. Op Bali is het de gave van Dewi Sri, de godin, de geïncarneerde levenskracht, de meest vereerde godheid op het eiland.
De grote woordenschat die men gebruikt voor "rijst" toont de waarde van dit graangewas aan in de Indonesische cultuur. padi is de rijst in de rijstvelden, gabah is de naam voor geoogste rijst, beras zijn de rijstkorrels en nasi betekent gekookte rijst. Zoals overal ter wereld maakt men onderscheid in de traditionele bereidingswijzen: gekookt, gebakken, gebraden, geroosterd
Er bestaan ook typische Indonesische bereidingswijzen, zoals de "pepes" - stomen in bananenbladeren. De variëteit komt volledig tot uitdrukking in de diversiteit van de ingrediënten, waarbij de specerijen al eeuwenlang uit Indonesië komen voor wereldwijd gebruik. Dat spreekt vanzelf. Pepertjes, knoflook, kruidnagel, nootmuskaat, gember
specerijen en kruiden voor een oneindige variatie
De veelgeroemde koloniale Grote rijsttafel overtreft de stoutste dromen. Volgens de traditie bestaat de rijsttafel uit 12 gerechten. En zoals u weet, betekent dit letterlijk met rijst aan tafel. De rijsttafel bestaat uit groenten, vlees, vis, eieren, gevogelte, gedrapeerd rondom een bergje rijst, versierd met kroepoek (gefrituurde garnalenbeignets), banaan, pepertjes, pindas, gemarineerde komkommers
.
Sambal is een puree van pepertjes; de belangrijkste specerij. Er zijn talloze recepten waarbij knoflook, verse tomaten, uien, suiker, garnalenpasta, citroen worden samengevoegd, maar opgepast: één of twee druppels is genoeg om een gerecht heet te kruiden!
De meeste Indonesiërs zijn moslims en ze eten geen varkensvlees. Voor hindoes op Bali is varkensvlees wel toegestaan. Het hoogtepunt tijdens banketten is eveneens een gerecht met varkensvlees, genaamd Babi guling: een geroosterd big aan het spit, gevuld met fijngehakte kruiden, knoflook, gember en specerijen. Een ander zeer gewaardeerd gerecht is Ayam Batutu, gevulde, gegrilde kip, geserveerd met groenten, tapioca en kokosnoot.
Desserts worden over het algemeen uit verse vruchten bereid: mangos, goudkleurige of bleke banaantjes, passievruchten, mandarijnen, schijfjes rambutan, zuurzak
En natuurlijk het theeritueel groene thee, jasmijnthee, thee met geurige gember of chrysanten, geserveerd met kleine heerlijkheden
bereid uit rijst!
Flavours from Bali & Indonesia, een verfijnde selectie van Indonesische en Balinese gerechten en menu à la carte, van 5 tot 30 juni 2007 in restaurant Chutneys.
Royal Windsor Hotel Grand Place, Duquesnoystraat 5, 1000 Brussel. Tel 02-505 55 55
|