:!:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Binnen vijf jaar omschakelen naar 100 procent duurzame productie
Nieuw-Zeeland; land van de zuiverste wijnen
Nieuw-Zeelandse druivenboeren en wijnmakers - toch al bekend om hun eerlijke, zuivere wijnen - staan voor een enorme operatie. Binnen vijf jaar willen ze collectief omgeschakeld zijn naar een milieuvriendelijke, verantwoorde manier van produceren. Alle geclassificeerde wijnen uit Nieuw- Zeeland verdienen vanaf wijnjaar 2012 het predikaat duurzaam. Dit is haalbaar omdat 60 procent nu al de duurzaamheidsprincipes omarmt. Wie het 380 km lange Classic New Zealand Wine Trail volgt, kan de zuivere intenties proeven en met eigen ogen aanschouwen.
Door de belangrijkste wijngebieden van Nieuw-Zeeland (Hawkes Bay, Wellington, Tararua, Wairarapa/Martinborough en Marlborough) loopt een schitterende bewegwijzerde route die langs alle beroemde wijnhuizen en vele nog onontdekte pareltjes voert: de Classic New Zealand Wine Trail. Bezoekers worden overal vriendelijk uitgenodigd om de heerlijke en eerlijke wijnen te komen proeven. Zoals de spraakmakende Sauvignons Blanc van Marlborough, die de wijnwereld op stormachtige wijze veroveren. Zij winnen met hun pure, citrusachtige karakter de laatste jaren hoofdprijzen op diverse internationale wijnconcours. Maar ook de rode Nieuw-Zeelandse Cabernets, Merlots en Syrahs zijn een ontdekking.
De wijnhuizen, blikvangers vanwege hun vaak fraaie architectuur, fungeren soms als hotel, restaurant of Bed & Breakfast. Sommigen zijn al meer dan honderdvijftig jaar oud. Zoals Nieuw- Zeelands oudste Mission State, gevestigd in 1851 door Franse missionarissen. Onderweg zijn vele bezienswaardigheden op het gebied van kunst en cultuur; exposities, musea, galeries, boutiques maar ook historische gebouwen en boerenmarktjes. En dat alles in de setting van de adembenemende Nieuw-Zeelandse natuur.
Duurzaam produceren
De Nieuw-Zeelandse wijnproducenten, verenigd in de SWNZ (Sustainable Winegrowing New Zealand) zijn toonaangevend in de wereld op het gebied van duurzame wijnproductie. Zij ontwikkelden in de afgelopen dertien jaar een eigen productiemethode: de Biogro Organic Grape and Wine Standard. Hierin staan de drie Ps van People, Planet en Profit (mensen, milieu en winstgevendheid) centraal. 60 Procent van de producenten, die 70 procent van de productie voor zn rekening neemt, werkt al volgens deze standaard.
Die producenten bouwen daarmee actief aan het wereldwijd erkende eerlijke, zuivere imago van de Nieuw-Zeelandse wijnen. Om hun handelspositie op de internationale markt te waarborgen, hebben ze het ambitieuze plan opgevat om voor het wijnjaar 2012 alle Nieuw-Zeelandse druiven en wijnen geproduceerd te krijgen onder de duurzaamheids standaard. Ze zijn voornemens een onafhankelijk instituut op te richten dat toetst aan de standaard en dat bovendien een wereldwijde marketingstrategie ontwikkelt en uitvoert.
|