:wink:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De keuken: van kookplek naar leefruimte
Een keuken, daar kook je. Althans, dat zou je verwachten als je afgaat op de betekenis van het woord. Een kleine rondvraag leert echter dat de meesten onder ons veel meer doen in hun keuken dan enkel het bereiden van eten. Langzaamaan veranderen we onze traditionele kookplaats in een leefruimte, en koppelen we het nuttige aan het aangename. De keuken wordt zo een leefkeuken, waar een groot deel van het gezinsleven zich afspeelt. Het lijkt hypermodern, maar eigenlijk keert de keuken terug naar haar wortels...
De evolutie naar een leefkeuken uit zich op verschillende manieren. Eerst en vooral wordt de plaats zelf uiteraard groter. In oude huizen zie je meestal dat de keuken zich situeert in een soort bijgebouw achteraan. De meeste verbouwers geven de keuken meer ruimte op een andere plaats, of het bijgebouw wordt op zn minst uitgebreid. De keuken is niet langer een bijplaatsje, onttrokken aan het zicht van bewoners, maar wordt een centrale plaats toegekend. Niet zelden is de keuken zelf het uitgangspunt van het volledig bouwplan. Het is hier immers dat een groot deel van het gezinsleven zich afspeelt, en waarrond de gezinsleden als het ware circuleren. De leefkeuken is het centrum van het huis, waar verschillende functies geïntegreerd worden. Er wordt natuurlijk nog gekookt, maar er is ook ruimte om te spelen, de kinderen maken er hun huiswerk, er kan gelezen worden, muziek beluisterd... Deze plaats is niet langer louter een werkplek, het is ook een ontspanningsruimte. Het verklaart onder meer de populariteit van het zogenaamde kookeiland, waarbij het eigenlijke vuur niet tegen een wand, maar midden in de ruimte wordt geplaatst. Op die manier kan de kok van dienst makkelijk contact houden met de anderen, en bijvoorbeeld koken terwijl de gasten gezellig bijzitten.
Dat de keuken een -letterlijk- grotere rol speelt in de woning, en niet langer louter werkplek is, zorgt uiteraard ook voor een vernieuwde interesse voor de inrichting ervan. Een plek die dient om te ontspannen, willen we ook aangenaam inrichten.
Efficiëntie betekent ook aandacht voor ergonomie, een punt waaraan in de moderne keuken opnieuw aandacht wordt geschonken. Alles moet snel gaan, en dan wil je je niet nog eens ergeren aan te hoge kastjes waarvoor je je helemaal moet uitrekken, werkbladen die te laag zijn, keihard dichtslaande deurtjes, of een gebrek aan opbergruimte. Ook tijdens het kookproces willen we quality time.
Bovenal is de moderne leefkeuken een ontmoetingsplek waar iedereen van het gezin en daarbuiten opnieuw -soms letterlijk- rond het vuur samenkomt, precies zoals het ooit lang geleden begonnen is.
|