:!::wink:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Leuven, stad van de smaak
Tijdens het slotevenement van de vorige editie van de Week van de Smaak werd in Lier officieel bekendgemaakt dat Leuven in 2009 verkozen is tot Stad van de Smaak. Het stadsbestuur van Lier gaf de fakkel door aan de Leuvense delegatie. kandidatuur werd ingediend mede onder impuls van stadskok Jeroen Meus die het peterschap van de Leuvense editie aanvaardde.
Turkije werd tot gastland uitgeroepen en zal Leuven in die hoedanigheid in haar culinaire opdracht bijstaan. Het land is zelf één grote brug: tussen Oost en West, tussen Europa en Azië, tussen traditie en vernieuwing. Istanbul is een bruisende stad, niet toevallig culturele hoofdstad in 2010. De Turkse regionale keuken is een schitterende, spannende mengeling van culturen, met sporen van de rijke Ottomaanse geschiedenis. Er is de wereldbefaamde Turkse gastvrijheid, en er is die grote enthousiaste Turkse gemeenschap in Vlaanderen.
Onder de noemer Passie voor Smaken en met een duidelijke link naar de opening van haar nieuwe museum M in september 2009 zal Leuven allerhande activiteiten organiseren waarvan je in vuur en vlam komt te staan. Deze titel betekent het startschot voor een intense samenwerking tussen de directie cultuur, toerisme Leuven, de horecasector, scholen, verenigingen en verschillende cultuurhuizen.
Een aantal activiteiten werden ondertussen al opgestart: een publicatie over Leuvense volkscafés, de ontwikkeling van een nieuw bier, de lancering van een Leuvens streekgerecht, de Leuvense paté.
Toerisme en lekker eten en drinken: het hoort bij elkaar. Gastronomie is vaak een drijfveer om een bepaalde regio te bezoeken. Beleving wordt ook steeds belangrijker voor een toerist. En het maakt niet uit of het dan over een binnen- of buitenlandse toerist gaat. Gezellig samen eten en drinken is een essentieel onderdeel van de totale toeristische beleving en zorgt in belangrijke mate voor het tevreden gevoel dat men mee naar huis neemt.
Authenticiteit is één van de dingen die hoog op het verlanglijstje van de toerist staat. Culinair genieten is zo oud als de straat en supertrendy. Op het platteland zijn de troeven de streekproducten en traditionele gerechten. In de steden zijn het de juist de buitengewone diversiteit en de allernieuwste trends die helemaal in lijn zijn met de dynamiek en de beleving van de stad.
De Leuvense Gidsenbond heeft een belevingswandeling uitgestippeld door Leuven vol smakelijke verhalen over eten en drinken. Van middeleeuwse markten tot de huidige succesvolle vrijdagmarkt, van bloemenmarkt tot minimarkt van brocante en artisanale producten, van armoedige maaltijden in universiteitscolleges tot culinaire hoogstandjes nu, van een universitaire bier- en wijnkelder tot de hedendaagse fakbar. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Onderweg kan je genieten van een vijftal proevertjes waaronder een aperitiefdrankje en de Leuvense paté.
www.leuven.be/stadvandesmaak
|