:roll:
Gastronomisch skiën in
Zuid-Tirol: 23 Michelin-sterren en 112 Gault&Millau-Koksmutsen in 2014
Zuid-Tirol, de meest
noordelijke provincie van Italië, in het hartje van de Dolomieten, is een
streek op de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Deze bijzondere
geografische locatie uit zich in een smeltkroes van culturen, met drie
landstalen en een waaier aan tradities die bewust in ere worden gehouden. Die
eenheid aan diversiteit vertaalt zich in een uitzonderlijke keuken, doorspekt met
Alpijns-Mediterrane invloeden én wereldwijde erkenning. De culinaire geneugten
van Zuid-Tirol worden dan ook jaarlijks bekroond in de gastronomiegidsen
Michelin en GaultMillau.
Zuid-Tirol zet 2014 dan ook
sterk in met 23 Michelin-sterren en 112 Gault&Millau-Koksmutsen, wat het de
regio met de meeste sterren maakt ten opzichte van het aantal inwoners en de
oppervlakte.
Gastronomisch cultureel
erfgoed : De Zuid-Tiroolse keuken behoort tot de absolute wereldtop. Dat wordt
nogmaals bevestigd in de nieuwste uitgaven van Michelin en GaultMillau. In tien
jaar tijd zag Zuid-Tirol zijn aantal restaurants en Gault&Millau-Koksmutsen
toenemen met één vierde. Terwijl de gevestigde culinaire toppers zich weten te
handhaven, tonen ook nieuwe restaurants blijk van een door gedreven streven
naar kwaliteit. Zo mag GaultMillau zon elf restaurants een betere beoordeling
toekennen en maar liefst tien nieuwe restaurants verwelkomen in zijn uitgave
van 2014.
Restaurant Jasmin in
Chiusa/Klausen steeg van twee naar drie Koksmutsen. Ook in de Michelingids van
2014 niets dan lof aan het adres van de Zuid-Tiroolse gastronomie. In de
laatste editie prijken 20 restaurants met een totaal van 23 Michelin-sterren.
Restaurants St. Hubertus in San Cassiano/Sankt Kassian, Jasmin in
Chiusa/Klausen en Trenkerstube in Tirolo/Dorf Tirol zijn sinds kort de trotse
eigenaars van twee Michelin-sterren. Vijftien andere Zuid-Tiroolse restaurants
wisten hun kwaliteit van vorig jaar te evenaren en behielden hun Michelin-ster.
Verder mocht de gastronomiegids ook twee nieuwe Zuid-Tiroolse restaurants
opnemen: restaurant Tilia in Dobbiaco/Toblach en restaurant Alpes in Val
Sarentino/Sarnthein.
Culinair op de latten. Zuid-Tirol
heeft niet alleen een fantastische keuken, maar mag ook bogen op een
uitzonderlijk landschap. De Dolomieten, bekroond als Unesco-Werelderfgoed
omwille van zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid, zijn het langste
aaneengeschakelde skigebied in Europa, met maar liefst 1.200 km aan pistes,
onder de noemer Dolomiti Superski. Skiing with a view, dus!
En met lekker eten. In geen
enkel skigebied ter wereld liggen de sterrenrestaurants zo dicht bij de
skipistes. Gastronomisch genieten kan je in de skihutten, dankzij initiatieven
als Slope Food in Alta Badia (waar sterrenchefs topgerechten serveren op de
pistes), maar ook in enkele tactisch gelegen topkeukens, van al even goed
gelegen tophotels.
|