:-8)
Graubünden: wit wonderxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het alpiene wintertoerisme in Graubünden is ooit in xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1864 in St Moritz begonnen met een weddenschap. Inmiddels behoort het vakantiegebied nr 1 van Zwitserland met vakantieplaatsen als Davos, Laax en Lenzerheide tot de topwintersportgebieden van de wereld- en is nog altijd zo innovatief als 140 jaar geleden.
Graubünden beslaat een zesde deel van de oppervlakte van Zwitserland. Het grootste kanton van Zwitserland is toeristisch in 18 bestemmingen onderverdeeld waarin Duits, Italiaans en zeer exclusief Reto-Romaans wordt gesproken.
Wereldprimeur: Porsche-skilift.
Het skiresort Laax biedt komende winter een wereldprimeur: liftstoeltjes in Porsche-design op zonne-energie. Het ontwerp van de koppelbare zespersoonsstoeltjeslift komt uit de koker van Porsche, de techniek is van de Flumser kabelbaanbouwer Bartholet Maschinenbau AG. Behalve door het futuristische design overtuigen de mobiele zitoases ook met unieke technische innovaties. Verwarming op zonne-energie, een hogere snelheid en de wellness-stoel kan bovendien 45°worden gedraaid in de panoramamodus. Zo kunt u optimaal genieten van de prachtige vergezichten.
Hotelopening: Hilton Garden Inn in Davos.
Davos is een topklassehotel rijker: aan het begin van het winterseizoen opent het nieuwe Hilton Garden Inn in Davos zijn deuren. Het eigentijdse hotel heeft 146 moderne designkamers, een restaurant, lounge, fitness en wellness faciliteiten met service van de hoogste klasse. Dit smaakt naar meer. In de winter 2013/14 wordt ook het Intercontinental Stilli Park geopend, een extra highlight in Davos.
Gewoon echt: tradities en gebruiken.
Graubünden met de hoofdstad Chur kijkt terug op een geschiedenis van meer dan 11.000 jaar. Tijd genoeg om gebruiken en tradities te laten ontstaan. De «Chalandamarz» in het Engadin of «Pschuuri» in Splügen: gebruiken die het bergvolk mede hebben gevormd. Daarnaast worden in Graubünden ook het traditionele handwerk en de unieke keuken in ere gehouden. In het Unterengadin laat Josin Neuhäusler de gasten bijvoorbeeld zien hoe sgraffito in de façades van huizen wordt gekrast en de lokale slagers presenteren de kunst van het vleesdrogen.
Treinfans opgelet: treinmuseum Albula.
In Bergün, direct aan de Albulalijn van de Rhätische Bahn, staat het in juni 2012 geopende Bahnmuseum Albula. Een heerlijke plek voor families en treinliefhebbers. Aan de hand van expositieruimtes, originele tentoonstellingsobjecten en één van de laatste krokodillocomotieven presenteert het museum historische en hedendaagse feiten over de spectaculairste spoorbaan van Zwitserland, die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort. Op een oppervlakte van meer dan 1.300 m2 worden de bezoekers op ruim 400 objecten van 100 jaar en ouder getrakteerd.
www.graubuenden.ch
|