:wink:
Nieuwe erkende Vlaamse streekproducten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ook in 2009 gaat VLAM verder met het erkennen van traditionele Vlaamse streekproducten. Naast de Poperingse hopscheuten zetten de Poperingse hopbellen de eerste stap naar een Europese erkenning. We hebben een tweede producent van Filet dAnvers en de groep brouwers rond de Spéciale Belge breidt verder uit.
Hopbellen uit Poperinge
Dat men in Poperinge een zeer lange hoptraditie kent bewijzen heel wat oude documenten waarvan het oudste uit 1257! In de streek wordt dan ook ruim aandacht besteed aan het hoperfgoed. Dankzij de zandleembodem en het milde zeeklimaat vormde hop een belangrijke inkomensbron voor de hommelboeren, de laatste jaren kregen ze het echter moeilijker en moeilijker. Het tij lijkt nu wat te keren en lokale brouwers gaan er prat op dat zij Poperingse hop gebruiken. Iets wat we zeker moeten aanmoedigen.
www.belgischehop.be
Filet dAnvers
Een Antwerpenaar is terecht fier op filet dAnvers, dit vermaard stukje gerookt rundvlees veroverde ondertussen heel Vlaanderen. Het meest typische is de spier die men hiervoor gebruikt namelijk de spier van het muisstuk. Het is een zeer mager maar ook vrij taai stuk vlees. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en ten slotte te roken wordt het opgewaardeerd tot een ware delicatesse.
De slagersfamilie Michielssen uit Schoten specialiseerde zich in 1967 in de productie van Filet dAnvers. Momenteel wordt dit vlees verwerkt in een ultramoderne fabriek te Schoten, maar met hetzelfde respect voor traditie en ambachtelijkheid als 40 jaar geleden. RVH.
www.lmj.be

|