:wink:
Van mislukking tot puur genietenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In tijden waarin stress, tijdsdruk en fastfood heel gewoon zijn, blijkt genieten een groot goed. Genieten van het leven en vooral ook van het bereiden en proeven van speciale gerechten. Koken is trendy en de recepten van weleer hot. Emile Henry helpt een handje en komt met een taartschaal voor het bereiden en presenteren van een heerlijke tarte tatin.
Waar de tarte tatin nu voor lekker genieten staat is ze eigenlijk stiekem geboren vanuit tijdsgebrek. In het Franse Lamotte Buevron tegen het einde van de 19e eeuw beheerden de zusters Tatin een idyllisch hotelletje van waaruit zij ook taarten verkochten. Snel maakten ze faam in heel de regio. Op een dag dat het gehele restaurant vol zat en iedereen op een van de beroemde taartjes zat te wachten, bleken de voorraden niet aangevuld.
In blinde paniek gooide een van de zusjes Tatin appels, boter en suiker in een taartvorm en gooide de oven dicht. Te laat bemerkte ze haar fout; geen taart zonder bodem. Het deeg rolde ze daarom maar uit over het vruchtenmengsel. En de omgekeerde taart was geboren. De tarte tatin verwierf faam door zijn heerlijke deegbodem en zachte gekarameliseerde appels. Toen bekende Parijse restaurants als Maxim de taart begonnen te produceren was een fenomeen geboren.
Met Emile Henrys Tarte Tatin set wordt niet enkel het recept verworven, maar ook een uitgekiende set om het beroemde taartje te bereiden. Een bakplaat annex pan die zo van het vuur (voor het karameliseren van de suiker) naar de oven gedirigeerd kan worden. Het speciale taartbordje zorgt ervoor dat het ook aan de presentatie niet ontbreekt. De taart werd lang geleden uitgevonden, maar 2008 zal de boeken in gaan als het jaar waarin zij eindelijk perfect thuis kan worden gemaakt. RVH.
Advies verkoopprijs: Emile Henry Tarte Tatin vanaf 39,90 en tweedelig set 64,90.
www.cookand.org


|