:-D
Delifrais, delicatessenzaak met respect voor terroirxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Delifrais is een delicatessenzaak waar echte liefde voor lekker eten het verschil maakt. Hier zijn de kazen precies à point gerijpt, hier beent de zaakvoerder en kok Peter Vermeren nog zelf de hammen uit.
Kwaliteit en authenticiteit worden steeds belangrijker, legt Peter Vermeren uit. Kijk naar de culinaire wereld, die ik als kok aandachtig volg. Door alle trends heen en voorbij alle tv-kookprogrammas zie je dat mensen vragen om echte, proefbare kwaliteit, en die is dikwijls verbonden is met de streek. Daarom heeft een Kobe Desramault zulk een succes, daarom is Noma uit Kopenhagen het beste restaurant ter wereld. Beiden geven de grootste aandacht aan duurzame, lokale producten, ze weten traditie en vernieuwing perfect te paren. En zo gaan wij op zoek naar de fijnste hammen en kazen uit Europa, producten die vanuit diezelfde filosofie gemaakt zijn, met zorg, met tijd. Het is geen toeval dat je hier in onze xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />winkel de flessen Bornem abdijbier uitgestald ziet. Dit bier is puur natuur, even rijk en indrukwekkend van smaak als wijn, een lokaal product waar we veel te bescheiden over zijn.
Kaas is bijvoorbeeld een edel product dat in veel gevallen te weinig zorg krijgt. Bij ons vind je geen voorgepakte kaas want kaas moet gecontroleerd kunnen ademen. Het is een levend product dat secuur reageert op temperatuur en luchtvochtigheid. Daarom affineren we onze kaas zelf: niets is zo lekker als een perfect stuk gerijpte kaas, denk aan een camembert die op punt is, de fantastische complexiteit van een goed gerijpte stilton ... en elke kaas heeft zijn moment suprême. Voor het affineren hebben we een speciale glazen affinagekast die klanten achteraan in de winkel zien staan. Wees gerust dat je het verschil proeft. Wij zullen trouwens in het najaar met een eigen kaas naar buiten komen, uit de streek, maar het is te vroeg daar nu al iets over te vertellen. Proeven kan trouwens bij ons in de zaak.
Goede ham is al even delicaat als kaas. Daarom been ik zelf de hammen uit. Zo voel ik de structuur van het vlees, ik ruik en ik ervaar het product. En de ene ham is de andere niet. Een pata negra is anders dan een gedroogde Italiaanse ham, enzovoorts. Wat we sowieso doen met onze charcuterie is die opgerold verkopen. Veel fijne vleeswaren zijn namelijk gevoelig voor uitdroging: opgerold behouden ze meer de bewaarcondities van het grotere stuk waar ze vandaan komen en dat proef je in de aromas.
Over brood kan ik je eenzelfde verhaal vertellen. We verkiezen geen industrieel brood te verkopen. Ik heb daar niets tegen, maar ik proef wel het verschil met echt natuurbrood dat goed en meermaals heeft kunnen rijzen. Nu bieden we authentiek ambachtelijk brood aan op zaterdag, ongesneden, en dat is een groot succes.
Klanten kunnen overigens in de zaak zelf genieten van fijne broodjes en wat al meer. Recent stonden bijvoorbeeld drie Italiaans geïnspireerde broodjes op het menu: pane levoni, pane mantovano en pane modena. Met de beste hamsoorten en kazen uit Italië, het land waar ze de slowfood hebben uitgevonden! En zoiets smaakt fantastisch met een blonde tripel van Bornem. Kom proeven en je bent overtuigd.
|