:wink:
NIEUWE KRIEKENOOGST AANGEKOMEN IN BROUWERIJ VAN BELLE-VUE xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De brouwerij van Belle-Vue nam, naar goede jaarlijkse gewoonte, de nieuwe lading krieken in ontvangst. Bij dag en dauw kwamen een aantal vrachtwagens geladen met
Gorsemkrieken de lading afleveren aan xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />de brouwerij. De krieken worden dan meteen afgeladen en toegevoegd aan de lambiek.
Zo wordt de krieklambiek gemaakt, die de basis vormt voor de Belle-Vue kriekbieren, die de meest populaire zijn van het land. De krieken dit jaar waren iets later rijp dan gewoonlijk, en zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit.
Alle Belle-Vue bieren worden gebrouwen op basis van lambiek, een bier van spontane gisting. Voor de kriekbieren van Belle-Vue voegen onze meesterbrouwers deze krieken uit de omgeving van Tienen, toe aan de lambiek, die het resultaat is van een spontane gisting dankzij gisten die natuurlijk in de lucht aanwezig zijn.
Voor de Belle-Vue kriekbieren worden maar liefst 80 kg krieken toegevoegd per 600 liter lambiek. Na 6 maanden rijping in eikenhouten vaten, opgesteld in de tonnenzaal in de brouwerij van Belle-Vue, ontstaat de kriekenlambiek.
Schudden van de krieken
De kwaliteiteskrieken die worden geselecteerd voor de kriekbieren van Belle-Vue komen uit de streek van Tienen. Vooraleer op de brouwerij aan te komen, hebben de krieken al een hele weg afgelegd. De dag voor de levering (er gaat zon twaalf uur over van het oogsten tot de levering aan de brouwerij), worden de kriekenbomen geschud met een mechanische arm.
De krieken vallen bij het schudden op een dekzeil dat wordt opgerold en vervolgens wordt geleegd in grote tonnen met water. De krieken zinken dan naar de bodem van de ton, terwijl de takjes en bladeren komen bovendrijven. Deze techniek zorgt ervoor dat de krieken in optimale omstandigheden geoogst worden.
Nadien worden de krieken zorgvuldig vervoerd in blauwe plastieken tonnetjes, die bij
levering aan de brouwerij meteen afgeladen worden en met de grootste zorg verwerkt in de lambiek. Na 6 maanden rijping zal deze kriekenlambiek dienen als basis voor de alombekende kriekbieren van Belle-Vue.


|