:?:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
MICHELIN 2007 CULINAIRE BIJBEL
De directie van de Michelin gids 2007 heeft met enkele frappant beslissingen andermaal voor de nodige beroering gezorgd in de Belgische en Luxemburgse culinaire wereld.
Nadat vorig jaar o.m. de Villa Lorraine haar ster moest inleveren, speelt ditmaal La Maison du Boeuf van het Hilton Hotel Brussel zijn ster kwijt, terwijl de absolute grootmeester van de Belgische gastronomie Comme Chez Soi van Pierre Wijnants, waar schoonzoon Lionel Rigolet, ondertussen in de potten roert van 3 op 2 sterren terugvalt. Lionel Rigolet was nochtans én in de gids Lemaire én in de gids GaultMillau, die beide voor de Michelingids werden vrijgegeven, alle mogelijke lof toegezwaaid voor de schitterende wijze waarop hij dit onaantastbaar gastronomisch schip in koers wist te houden.
Andere verliezers zijn het Château du Mylord in Ellezelles en La Bergerie in Lives-sur-Meuse die beide van 2 op 1 Michelinster terugvallen. Restaurant De Bijgaarden in Groot Bijgaarden, moet net als LEssentiel in Templeux en Maison Van Damme in Zeebrugge de ster inleveren.
Gelukkige nieuwkomers zijn Philippe Nuyens in Blankenberge, Hertog Jan in Brugge, LEcailler du Palais Royal in Brussel herovert zijn ster Cuisinémoi in Namen, Hostellerie du Portay in Pepinster en de Hostellerie Vivendum in Dilsem-Stokkem. Restaurant Pastorale in Reet klimt van 1 naar 2 sterren.
Michelin deelt eveneens een 30-tal nieuw Bib Gourmand uit en nomineert een 5-tal veelbelovende restaurants die bij een volgende editie, wanneer hun inspanningen worden volgehouden, op een ster kunnen rekenen. Deze nominaties zijn trouwens een nieuwigheid voor de gids 2007.
Michelin baseert zijn beslissingen op een 5-tal principes die in alle 15 gidsen van toepassing zijn, nl. anonieme inspectie, onafhankelijkheid, selectie, jaarlijkse actualisatie en de unieke selectieprocedure waarbij de beoordelingscriteria identiek zijn voor alle 25 landen die de Michelingids bestrijkt.
De Michelingids België en Luxemburg, Nederland kreeg dit jaar een eigen gids, bevat 1933 geselecteerde adressen, waarvan 1159 restaurants en 774 hotels. De nochtans strenge, en niet altijd geapprecieerde beoordelingscriteria, bekronen maar liefst 18% van de opgenomen restaurants. Twee restaurants behalen het maximum van drie sterren, nl De Karmeliet van geert Van Hecke in Brugge en het Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruishoutem, 12 restaurants behalen 2 sterren, 87 behalen één Michelinster en er worden 115 Bib Gourmand voor eetgelegenheden waar men een prima maaltijd serveert beneden de 34 - uitgereikt.
|