:roll:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nedda verzorgde de aankleding van het interieur van het wetenschappelijk station op Antarctica
De International Polar Foundation heeft Nedda El-Asmar gevraagd om het wetenschappelijk onderzoekstation Prinses Elisabeth in te richten. Dankzij de doordachte selectie van materialen en objecten die voornamelijk door Belgische ondernemingen worden gemaakt, kunnen de 16 onderzoekers in het barre Antarctica hun taak in aangename en comfortabele omstandigheden uitvoeren. Nedda tekende daarnaast voor het zuidpoolstation ook een servies en een bestek.
Kort nadat Alain Hubert, voorzitter van de International Polar Foundation, het servies zag dat ik speciaal voor het Prinses Elisabeth-station had ontworpen, vroeg hij mij om ook het interieur van het zuidpoolstation in te richten. Ik begreep onmiddellijk dat dit een unieke kans was, die je maar zelden krijgt aangeboden, aldus Nedda El-Asmar. De moeilijkheid bestond erin dat het project op amper twee maanden moest geklaard worden. Er werden materialen en voorwerpen gekozen van Libeco, Recticel, Vitra Belgium, Demeyere, Royal Boch, AVG en het Italiaanse Clei.
Samen met mijn vennoot Erik Indekeu heb ik een selectie gemaakt van functionele en esthetische interieurvoorwerpen zoals tafels, stoelen, bedden, matrassen, bedlinnen, keuken- en tafelgerei. Bij de keuze waren kwaliteit, duurzaamheid en respect voor mens en milieu tijdens het productieproces zeer belangrijke criteria.
Zuidpoolservies
Nedda ontwierp voor het Prinses Elisabeth-station tevens een op maat gemaakt servies, dat ter gelegenheid van de officiële opening van het zuidpoolstation op 15 februari 2009 wordt voorgesteld. Ze tekende ook nog een uniek bijhorend bestek, dat net als het servies door Royal Boch wordt geproduceerd. Het bestek komt later dit jaar op de markt.
In 2007, 110 jaar na de befaamde Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache in 1897, werd gestart met de bouw van een Belgische zuidpoolstation. Dit unieke project op een rotskam in Oost-Antarctica is de enige poolbasis, die volledig draait op hernieuwbare energiebronnen en geen CO2 uitstoot. Dit technisch hoogstandje beperkt de ecologische voetafdruk van het station tot een absoluut minimum.
Het wetenschappelijk onderzoekstation Prinses Elisabeth biedt met zijn ultramoderne faciliteiten onderdak aan maximaal 16 wetenschappers, die onderzoek gaan verrichten naar veranderingen in het klimaat. Antarctica wordt immers beschouwd als een waardevol archief van de klimaatsgeschiedenis van onze planeet. Een beter begrip van deze geschiedenis kan bijdragen tot een beter begrip van de manier waarop dringende praktische klimaatsproblemen moeten worden aangepakt. RVH.
www.polarfoundation.org en www.antarcticstation.org
|