:-8)
Wijnbouwxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De weidse zonovergoten heuvels van Umbrië tekenen met hun wijngaarden en olijfbomen een uniek decor en landschap uit. Kleinschaligheid gepaard aan specialisatie met kwalitatieve eindproducten is een kenmerk dat dankzij passie, moderne kweekmethodes en gedrevenheid, tot schitterende resultaten leidt.
Dit verklaart meteen waarom in deze kleine regio maar liefst 11 DOC-wijnen en 2 DOCG-wijnen worden weergevonden. De kwaliteit van deze wijnen wordt nationaal, maar ook meer en meer international op prijs gestemd al blijft de globale jaarproductie het voorbije decennium schommelen rond de 100 000 hl. Ook de olijfolie kent groeiende waarderingscijfers maar ook hier is een beschermde herkomtsbenaming van kracht waardoor de kwaliteit een vaststaand gegeven blijft. De regio is tevens een bron van andere kwaliteitsvolle agrarische producten die meestal als supplement naast de wijnbouw worden aangeboord. Tomaten zijn een bron van talloze sauzen maar ook de fagiolina, een bijzonder bonensoort die aan een en dezelfde stam zorgt voor bloem, groene bonen en gedroogde halmen bieden de basis voor diverse leuke gerechten. De opbrengst is echter dermate klein en vergt heel wat manuele tussenkomsten waardoor ze enkel in speciaalzaken te koop worden aangeboden en quasi uitlsuitend in toprestaurants op het menu staan.
De wijngebieden in Umbrië zijn voor DOCG Montefalco Sagrandino en Torgiano Riserva, als DOC zijn er Colli Altotiberini, Spoleto, Colli di Trasimeno, Collini Martani, Colle Perugini, Lago di Corbaro, Montefalco, Orvieto, Rosso Orvia, Torgiano, Todi en Amelia.
In 2000 produceerde Umbrië 966000 hl wijn met een lichte daling de jaren nadien, het topjaar werd 2006 met 1103000hl om in 2009 tot 978000 hl terug te vallen. Globaal wordt er iets meer rode wijn 52.6% geproduceerd tegenover 47.7% witte wijn. De laatste jaren blijft de DOC/DOCG productie in Umbrië vastgepind op zowat 33%, net als in gans Italië trouwens. Het centrum, de provincies Toscane, Emilia Romagna, Lazio en Marke produceert net iets meer dan 50% DOC/DOCG wijnen. Enkele topwijnen krijgen volgens ons, terecht extra aandacht. RVH.


|