:-8)
Sojaproducten verlagen bloedcholesterol
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zelfs een matige inname van soja-eiwit kan een gunstige invloed hebben op de verschillende bloedlipiden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de invloed van soja-eiwit op de bloedcholesterol.
Deze nieuwe meta-analyse is, in tegenstelling tot vorige meta-analyses, vooral gericht op onderzoeken waarbij de inname van soja-eiwit of sojaproducten praktisch haalbaar is (15 tot 40 g soja-eiwit per dag). De gemiddelde opname bedroeg 26,9 g, wat iets meer is dan de 25 g die aangeraden wordt in de gezondheidsclaims die sinds 2002 in het Verenigd Koninkrijk en sinds 1999 in de Verenigde Staten toegelaten zijn. 25 g soja-eiwit komt overeen met drie tot vier sojaconsumpties.
Deze meta-analyse is gebaseerd op gegevens uit 28 onderzoeken met ruim 3.000 proefpersonen. De gemiddelde verlaging van LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) bedraagt ongeveer 6%. Een dergelijke verlaging is aanzienlijk en staat gelijk met een daling van het risico op een hartinfarct met ongeveer 12 tot 15%.
Verder blijkt uit het onderzoek dat er geen verband is tussen de inname van soja-eiwit en de omvang van de LDL-verlaging: een opname van 15 g soja-eiwit was met andere woorden even doeltreffend als een opname van 40 g. Bovendien toont de analyse aan dat de drempel van doeltreffendheid voor soja-eiwit ergens rond 15 g/dag ligt. Dit is heel belangrijke informatie voor de consumenten, aangezien het aantoont dat het niet nodig is om dagelijks 25 g soja-eiwit in te nemen om een gunstige verlaging van LDL-cholesterol te bereiken. Lagere opnames, vooral gedurende een lange periode, kunnen even doeltreffend zijn.
De wetenschappers besluiten dat deze nieuwe meta-analyse de bestaande gezondheidsclaim over soja-eiwit verder ondersteunt. Ze bevestigen dat een matige inname van soja-eiwit een gunstige invloed heeft op de bloedvetten. RVH.
|