:-8)
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De PICOTA DEL JERTE: een wonderlijke kers uit Spanje
De zomer betekent: kersentijd! De nieuwste lieveling van de kenners is de PICOTA DEL JERTE. Met haar sterke persoonlijkheid en haar onvergetelijke smaak heeft deze Spaanse schone al heel wat harten veroverd.
Elk jaar kijken de Spanjaarden al vanaf eind mei reikhalzend uit naar de eerste PICOTA DEL JERTES. De reputatie van deze bijzondere kers strekt zich intussen al tot ver buiten de landsgrenzen uit, ook wij kunnen nu de charmes van deze unieke kers ontdekken.
De Jerte-vallei: unieke climatologische omstandigheden om PICOTAS te telen. Bij de eerste oogopslag wordt duidelijk dat de PICOTA DEL JERTE anders is dan andere kersen: de vruchten zijn lekker groot, hebben een dieprode kleur en krokant en sappig vruchtvlees. Zon in overvloed, helder water uit de rivier de Jerte, maar vooral een langzamer rijpingsproces dan bij andere kersen dankzij de verkoelende berglucht in de Jerte-vallei.
De PICOTA DEL JERTE wordt enkel geteeld in de Jerte-vallei, op twee uur rijden van Madrid, in het noordoosten van de regio Extremadura. Het gebied is omgeven door hoge bergketens, wat zorgt voor een ideaal microklimaat om kersen te kweken. Al in de 17e eeuw stond dit gebied bekend om de verscheidenheid en de kwaliteit van de vruchten die er groeiden. Vandaag groeien er op de terrassen in de vallei meer dan twee miljoen kersenbomen, tot op een hoogte van meer dan 1.000 meter. Elk jaar worden er meer dan 10,5 miljoen kilo PICOTA DEL JERTES geoogst, waarvan meer dan de helft voor de export bestemd is. Een aanzienlijk deel daarvan zal dit jaar naar België gaan.
Een ander uniek kenmerk van de Picota: zodra de kers rijp is, verliest ze vanzelf haar steeltje, dat aan de boom blijft hangen. Het punt waar de kers loskomt, blijft helemaal intact, zodat de smaak en haar versheid optimaal bewaard blijven. Bij de pluk is er geen enkele machine te bespeuren. In tegenstelling tot andere kersen, worden de Picotas volgens aloude traditie een voor een met de hand geplukt en vervolgens in grote tenen manden gelegd.
Met een scherpe blik sorteren de pluksters de kersen een voor een op grootte. Alleen de beste kersen krijgen het predicaat Cerezas del Jerte AOP opgeplakt. Dit B.O.B. certificaat garandeert hun exclusieve herkomst, hun unieke smaak en het optimale behoud van hun vorm en versheid tot op het moment dat ze bij de consument belanden. RVH.
www.cerezadeljerte.org
|