:roll:
Culinaire sterren tussen Maas en Rijn
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zopas verscheen bij Stichting Kunstboek Culinaire sterren tussen Maas en Rijn in het Duits en het Nederlands.
De Euregio Maas-Rijn is een van de oudste grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden in Europa en biedt een platform voor culturele en economische uitwisseling over de landsgrenzen. Deze regio, die gekenmerkt wordt door een rijk historisch erfgoed en schitterende landschappen, verenigt een aantal provincies/Kreisen/gemeenschappen uit drie landen, namelijk België, Nederland en Duitsland. De regionale bestuursorganen en overkoepelende instanties bundelen hun krachten en middelen om de toeristische en economische kwaliteiten en de vele troeven van de Euregio te promoten. Een troefkaart is alvast het hoogstaande culinaire aanbod en de talrijke streekproducten die de regio rijk is.
Zes sterrenchefs uit de Euregio Maas-Rijn (Detlef Rams van Charlemagne in Aken, Rainer Hensen van Burgstuben-Residenz in Heinsberg, Michel Kagenaar van Dn Dillegaard in Nuth, Bart Ausems van Tout à fait in Maastricht, Bert Meewis van Slagmolen in Opglabbeek en Tony Robijns van Hoeve Sint Paul in Lummen) brengen in deze uitgave acht heerlijke creaties met een knipoog naar de overvloed aan producten uit eigen regio: aardbeien uit Brommelen, kersen uit Bemelen, lam en grottenham uit het Geuldal, appelstroop uit Schinnen, biogroenten uit Jülich, asperges en geitenkaas uit Limburg, Chardonnaywijn uit Gors-op-Leeuw, biologisch Limousin rundvlees uit Aken, om er maar enkele op te noemen. Elke chef ging daarbij op zoek naar een lokale, ambachtelijke producent of teler van kwaliteitsvolle en inspirerende ingrediënten die extra in the picture wordt gebracht.
De inleidende teksten van de culinaire sterren zijn van de hand van Henri Wijnants, de chefs met hun entourage zowel als de culinaire hoogstandjes die ze bereiden, werden in beeld gebracht door Joris Luyten.
De Euregio Maas-Rijn als proeftuin voor de Europese integratie heeft alvast op culinair vlak zijn doel bereikt met deze uitgave die zes schitterende professionals uit de drie Euregiolanden samenbrengt. Je proeft dat zonder meer als je deze uitgave doorneemt, maar dan wel in de andere betekenis van het woord.
Culinaire sterren tussen Maas en Rijn, een uitgave van Stichting kunstboek, ISBN 90-5856-181-X, 49,90. www.stichtingkunstboek.com
|