:!::-8)
Duurzame vis op het menu in alle Sodexo restaurants. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vanaf 1 april gebruikt Sodexo, wereldleider op vlak van Quality of Life Services, enkel duurzame vis en zeevruchten op alle sites waar de onderneming aanwezig is. Dit vertegenwoordigt een volume van 800 ton vis in meer dan 1200 bedrijfsrestaurants, scholen en gezondheidsinstellingen in België. Het bedrijf roept zo een halt toe aan de consumptie van 15 met uitsterven bedreigde vissoorten. De beslissing werd op wereldschaal genomen door de Groep Sodexo en België is één van de eerste landen die ze toepast.
Voedingsgewoonten evolueren, consumenten volgen meer en meer de aanbevelingen van diëtisten en zetten twee keer per week vis op het menu. In dertig jaar tijd is de consumptie van vis en zeevruchten verdrievoudigd. Met als gevolg dat er aan overbevissing wordt gedaan die ontelbare soorten met uitsterven bedreigt. Men schat dat vandaag tot 75% van de visreserves die geëxploiteerd worden overbevist zijn.
Vanaf 1 april 2011 zet Sodexo enkel nog vis en zeevruchten van duurzame herkomst op haar menus. De onderneming schrapt op die manier alle vis die met uitsterven bedreigd is. Vijftien soorten worden geband, met name: paling, grenadier, Atlantische en Groenlandse heilbot, leng, keizerbaars, kousebandvis, rode zeebrasem, haai, rog, snapper, zwaardvis, grootoogtonijn en blauwvintonijn, Nijlbaars of Victoriabaars.
Sodexo heeft voor daarnaast een aankoopgids opgesteld voor de bevoorrading van vis en zeevruchten die de duurzaamheidscriteria respecteert. De gids bevat een lijst van vissoorten die risico lopen en dus verboden zijn, een opsomming van vissoorten die onder bepaalde voorwaarden gekocht moeten worden (respect voor specifieke zones voor visvangst, vismethodes
) en ook een lijst van niet-bedreigde soorten.
De nieuwe maatregel versterkt een andere beslissing die het bedrijf in het verleden nam om de aankoop van bepaalde vissoorten te verbieden die een risico vormen voor de voedselveiligheid of omwille van ethische redenen niet toelaatbaar zijn: escolar, tilapia, victoriabaars en pangasius. RVH.
|