:!:
Stroop van Vrolingen:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het pallet van erkende Vlaamse traditionele streekproducten is behoorlijk divers, nieuwkomer is de Limburgse stroop van Ivo Bleus-Boonen met merknaam stroop van Vrolingen.
In Vrolingen werken de 5de en 6de generatie stroopstokers in een van de laatste kleinschalige stroopstokerijen die ons land rijk is. Stroop maakt net als de hoogstamboomgaarden deel uit van het Haspengouws fruitteeltpatrimonium. Appelen en peren worden hier nog ambachtelijk gekookt en geperst. Het indikken gebeurt net als in 1843 in authentieke koperen ketels, die garant staan voor een stroop van de beste kwaliteit.
Ivo Bleus kookt met zijn zonen appelstroop (60% appels en 40% peren) en perenstroop (90% peren en 10% appels). De stokerij gebruikt zowel hoog- als laagstam appelen en peren, uitsluitend uit Haspengouw. Vroeger verwerkte men al eens minder rijp fruit, nu is het suikergehalte in het fruit meestal groot waaroor er excellente stroop wordt gestookt. RVH.
|