:-8)
Exquisa-chef Yanaïka wordt gezicht Dag van de Kaas 2011 xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op ieder moment van de dag Oudendijk-kaas
Op woensdag 6 april, de Dag van de Kaas, creëert Yanaïka Skrzyszkowiak enkele verrassende recepten met Oudendijk-kaas als hoofdingrediënt. De sympathieke chef van het Hasseltse restaurant Exquisa is dit jaar meter van de actiedag, waarmee Oudendijk traditioneel de eerste woensdag van april uitpakt. Oudendijk gaat samen met Yanaïka ook op zoek naar Cheeseleaders, die op de Dag van de Kaas ingezet zullen worden.
Dit jaar wordt de nadruk gelegd op de uitgebreide culinaire mogelijkheden met kaas. Op elk moment van de dag kan je kaas eten: als beleg bij het ontbijt, als gezond vieruurtje of als klassieke kaasschotel s avonds. Maar met kaas kan je nog veel meer richtingen uit. Yanaïka Skrzyszkowiak: Er zijn ontelbaar veel leuke en lekkere toepassingen te bedenken. Zacht, hard of gesmolten, kaas kan verrassend variëren in smaak, aroma en structuur. Mijn uitdaging is om iets vernieuwends te bereiden, en toch niet te vergezocht. Zoals jullie weten, ga ik niet vlug een uitdaging uit de weg.
Met dit meterschap volgt Yanaïka Herr Seele op, die vorig jaar op de Oostendse zeedijk mee het officiële wereldrecord kaassculptuur ondersteunde. De sculptuur Famous Mice, waaraan kunstenaar Baldrick Buckle en zijn team 5 dagen werkten, woog maar liefst 1059 kilogram en verpulverde het record van de Amerikaan Troy Landwehr, die in 2008 een 600 kilogram zware replica van de Declaration of Independence uit kaas sculpteerde.
Gedurende de Dag van de Kaas zijn er tal van activiteiten gepland. Er zal die dag ook een delegatie Oudendijk-Cheeseleaders op pad gestuurd worden. Hun ingestudeerd dansje met bijpassende outfit(!) zal op woensdag 6 april niet uit het straatbeeld weg te cijferen zijn
De Cheeseleaders zijn te volgen op de blog cheeseleaders.wordpress.com. Geïnteresseerden kunnen een berichtje achterlaten om deel uit te maken van het team.
Oudendijk is een landelijk dorpje in Noord-Holland waar men al sinds generaties kaas maakt. De kazen van Oudendijk dragen het AOC-label echt Noord-Hollandse Gouda (Appellation dOrigine Contrôlée). Door de traditionele langzame rijping op houten planken krijgen de Oudendijk-kazen hun weelderige smaak en typisch aroma. Oudendijk heeft 9 verschillende soorten kaas, gaande van Jonge kaas, over Light belegen tot de Oude kaas die in 2008 een gouden medaille won op de World Cheese Awards. Oudendijk is onderdeel van de Nederlandse zuivelgroep CONO Kaasmakers. In België wordt Oudendijk verdeeld door Kaasimport Jan Dupont nv uit Brugge. RVH.
www.oudendijk.be | www.dagvandekaas.be


|