:!::roll:
200 jaar Ackerman wijnenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het jaar 2011 wordt voor het huis Ackerman een nieuwe mijlpaal in zijn geschiedenis. Het feestjaar waarin het 200-jarig bestaan wordt gevierd opent eind januari tijdens het Salon van de Loirewijnen met een conferentie van historicus Geoffrey Ratouis die de mondialisering van de fijne belletjes in de Saumurwijnen toelicht.
Per 17 juni wordt een groot evenement georganiseerd waarin de Cadre Noir de Saumur centraal staat. Een bruisend activiteitenprogamma zal meer dan sprankelend worden uitgewerkt met stichter Jean Baptiste Ackerman in de hoofdrol.
Eigenlijk is Jean Baptiste Ackerman een buitenlander die de Saumurwijnen extra allure meegaf. Hij werd immers in 1790 in Brussel geboren en installeerde zich in 1811 in Saumur. Hier startte hij onmiddellijk een aantal experimenten op met de toepassing van de methode champenoise op de Saumurwijnen, hij krijgt in 1838 een eerste gouden medaille op de tentoonstelling van Angers voor zijn millésime - vin à mousse - 1836. Jarenlang moet hij evenwel opboksen tegen de producenten van de champagnewijnen omdat zij van oordeel zijn dat enkel wijnen afkomstig uit hun regio belletjes mogen bevatten. Een strijd die ze evenwel verliezen.
Bij zijn overlijden in 1866 laat Jean Baptiste aan zijn zoon Louis een enorm wijnimperium na en is het Huis Ackerman-Laurence, de absolute marktleider.
De volgende decennia groet het wijnhuis permanent en krijgt in 1939 de AOC Saumur toegewezen, terwijl in 1956 de Cuvée 1811 het levenslicht ziet. Tussen 1960 en 2009 komt Ackerman terecht bij de groep Remy Pannier en ondergaat enkele naamswijzigingen doch de algemene leiding beslist in 2009 het ganse wijnimperium opnieuw de naam Ackerman toe te kennen. Ondertussen was in 2007 een excentrieke X Noir gelanceerd, een schuimwijn met fijne roze belletjes, ondertussen uitgegroeid tot een nieuwe voltreffer.
De komende maanden kijken we alleszins uit naar nieuwe initiatieve en actviteiten die het 200-jarig bestaan op luisterrijke wijze zullen omkaderen. RVH.


|