:wink::-8)
Le Charme de la Semoisxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Een beetje stroomafwaarts van Bouillon vormt de Semois een van zijn nauwste maar ook mooiste meanders met een smal schiereiland dat de romantische naam Het graf van de Reus draagt. Een beetje verder, precies bij Alle, zet de rivier zijn loop in Frankrijk verder.
Alle, ooit de hoofdstad van de tabaksbouw van de Semois, bezit sedert 1998 de Hostellerie de la Semois. Hotel-restaurant dat dit dorpje een derde economische stimulans heeft gegeven, ditmaal als toeristische aantrekkingspool. De tabaksbouw ooit het pronkstuk van de streek, is op een paar plantages en droogschuren na, volledig verdwenen. De regio kende ook een andere periode van welvaart dankzij de leisteenindustrie. Niet alleen het charmante Alle, maar ook andere dorpjes zoals Pussemange en Bouhan genoten van deze bloeiperiodes, nu maken ze samen het Groot Vresse uit.
De hostellerie is een indrukwekkend, totaal gerenoveerd gebouw aan de oevers van de Semois. Het complex beschikt over achttien kamers en drie suites en is voor zakenmensen die graag werken op een rustige plek, een oase van verpozing. Er is tevens een seminariezaal met alle technische toebehoren en een capaciteit van veertig personen aanwezig. Het comfort straalt in de verschillende salons en eetzaal, die alle worden opgesmukt met frisse, rustbrengende kleuren. Ook voor passanten, toeristen en dagjesmensen is Le Charme de la Semois een ware oase en uitvalsbasis voor diverse activiteiten zoals wandelen in de groene omgeving, kajakken, mountainbiking of gewoonweg vissen langsheen de oevers van de rivier.
Sinds de renovatie in 1998 leidden Dimitri en Jane Everard, die het vroegere La Charmille omdoopten tot Le Charme de la Semois de exploitatie van dit gebouw. Dimitri werd in 1973 geboren en kreeg zijn opleiding tussen 1989 en 1992 op het Infobo, terwijl hij reeds gelijktijdig werkte in restaurant Bruneau. Managementgericht volgde hij nadien meerdere cursussen aan de International school in Limal en werkte in LEspièglerie in Namen. Jane Varvenne-Everard, geboren in 1971, volgde een hotel-restaurant opleiding op het CENAM in Namen, en koppelde de theoretische kennis aan de praktijk in diverse restaurants.
Met de uitbating van Le Charme de la Semois, zijn ze zeker niet aan hun proefstuk, eerder waren ze actief in La cuisine au vert in Waterloo waar Dimitri chef-de-cuisine was en Jane in de zaal werkte. Ook in het hotel Le côté Vert waren ze beiden actief. Door de overname van La Charmille, is dit laatste hotel nu in handen van Dimitris zuster.
Het cliënteel is 80% Vlaams wat zich duidelijk weerspiegelt in de kaart die een huiselijke maar vooral een geraffineerde keuken weerspiegelt. Het is een mix van traditionele gerechten, opgesmukt met regionale specialiteiten, naast enkele eigen creaties. Kwaliteit en verse producten zijn voor Dimitri een must. Ardeense forel is een van de hoofdtroeven, maar Dimitri zorgt naast de oesterselecties, evenzeer voor enkele op zijn minst verrassende kreeftbereidingen. De waterzooi van kreeft is trouwens voor de stamgasten een zeer gewaardeerde bereiding.
Ook de uitgebreide wijnkaart biedt voldoende keuzemogelijkheden om zowel een snelle lunch of culinair weekendje op passende wijze af te ronden. RVH.
Le Charme de la Semois rue de Liboichant 12 5550 Alle-sur-Semois
Tel 061.50 80 70 www.charmedelasemois.be


|