:-D
Toscane 12xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Grattamacco
Met de Grattamacowijnen komen we terecht in een regio waar de Bolgheridruif hoogtij viert. Deze wijnrank verkiest een warm en droog klimaat op lage hoogte en is bestand tegen weelderige en soms te overvloedige zonnewarmte.
Grattamacco strekt zich uit over 33ha waarvan 12ha wijngaarden en 5 ha olijfbomen, de aanpalende groene boszone heeft alleszins een matigende invloed. Tijdens de oogst gebeurt een zorgvuldige selectie zodat de fermentatie in eiken vaten van 700l makkelijk kan verlopen. De malolactie fermentatie in vaten van franse eik geeft een eigen accent aan de wijnen, accent dat zich tijdens het rijpingsproces 12-18 maand versterkt. De eindrijping op fles duurt minimaal 6 maand. Voor het rijpingsproces beschikt het domein over een unieke rijpingskelder, 8m onder de grond, waarbij de vochtigheidsgraad via kuntsmatige kanalen die naast de kelder werden gegraven, gevuld worden met eik zodat het water langzaam naar beneden sijpelt en er zonder enige moeite voor zorgt dat de vochtigheid perfect op niveau wordt gehouden.
De aanplantingen op het heuvelachtige parcour gebeuren rekening houdende met de 7 microzones en bestaan uit 55% Cabernet Sauvignon, 15% Sangiovese, 10% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot; voor de witte wijnen beperkt het domein Grattamacco zich uitsluitend tot de aanplanting van de Vermentinodruif.
Op de proeftafel Grattamacco Bianco 2008: 1.5ha op kalkachtige gronden met 4500 ranken per ha en zowat 8ton trossen per ha van gemiddeld 15 jaar. Deels gevinifieerd in inox, deels in eik, na de mixing van beide nog minstens 8maand in eik.
Bolgheri Vermentino DOC: 100% Vermentino, 14% alc. In de neus citrus en geel fruit overgaand in hazelnoot, elegante wijn en goed uitgeblanceerd. Ideaal bij vis maar dank zij aroma ook bij antipasti, crostine en zachte kazen.
Grattamacco Rosso 2007: 10ha op kalkachtige zandgronden, 4500 ranken, gemiddeld 20 jaar. Vinificatie in open eiken vaten, malolactie fermentatie in gesloten vaten. Deze Bolgheri rosso Superiore DOC geeft lichte balsamicotoetsen en zwarte bessen met elegante afdronk. Wild, gestoofde bereidingen van rood vlees en kaas
LÂ’Alberello 2007: 2 ha op kleigrond met vinificatie in open vaten. De Bolgheri rosso Superiore DOC heeft 70% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc en 5% Petit Verdot. Smaak van intens rood fruit met elegante pittigheid en goede balans tussen acciditeit en mineralen met toch zachte tannines
Bolgheri Rosso 2008: 10 ha kalkachtige zandgronden 4500 tot 5400 ranken per ha van gemiddeld 15 jaar. Bestaat uit 60% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc, 10% Merlot en 10% Sangiovese. Geeft een zachte pittige smaak van zwarte bessen met lichte tannines, past ondanks zijn complexiteit perfect bij typisch toskaanse gerechten.
Aleatico DellÂ’Elba: wijngaard op 170m hoogte op het eiland Elba, 2ha op ietwat granietachtige gronden met 20hl/ha. Dieprode kleur, prima parfums van bloemen. De complexiteit zorgt voor prettig evenwicht in finale. Opsteker bij chocolade, taart en sterke kazen. RVH.
www.collemassari.it


|