Vandaag had ik een Spaanse en een Portugese antiquaar op bezoek. Het duo beaoekt stelselmatig alle antiquariaten in België en Nederland, om de lokale markt te verkennen. Beide heren waren rond de vijftig en heel vriendelijk. We spraken met elkaar in het Frans daar ik geen Spaans of Portugees ken.
Beiden klagen steen en been dat ze weinig interessante antiqariaten hebben gevonden op hun tocht die nu al twee weken duurt. Met een huurauto zijn ze heel Nederland doorgereisd en vele tientallen antiquariaten bezocht die ze vonden via internet. Ze vinden dat elk antiquariaat wat op de ander lijkt qua aanbod. Veel moderne boeken en weinig oude drukken. Als er dan al eens oude drukken gevonden worden blijken ze quasi onverkoopbaar, veelal gaat het om theologische werken in het Latijn waar vandaag niemand nog iets aan heeft. De boeken in Nederland vinden ze ook veel te duur om er als handelaar nog iets aan te kunnen verdienen. Zo waren ze een hele dag op stap in Amsterdam en bezochten er de grootste antiquariaten. In de grootste zaak van de stad werden ze ronduit onvriendelijk behandeld wat me eigenlijk spijtig genoeg niet erg verwonderd gezien mijn eigen ervaringen met deze zaak een paar maand geleden. Reden was dat ze na uren zoeken weinig interessante en betaalbare boeken konden vinden.
Wat België betreft was het oordeel enigszins anders. Vooreerst zijn er heel weinig antiquariaten. Enkele in Luik en Namen en Brussel, eentje in Antwerpen, Sanderus in Gent en dan enkele hier in Brugge. Volgens hen echt niet de moeite waard. Erg hoor zo'n een verdict! Voorzichtig probeer ik hen te overtuigen dat we in België echt wel goeie zaken te bieden hebben, zowel in de winkels zelf als in veilingen allerhande.
Over mijn zaak waren ze bijzonder mild. Klein maar bijzonder interessant door de grote verscheidenheid. Moderne boeken heb ik weinig maar daarvoor zijn er natuurlijk de gewone boekhandels en tweedehandszaken. Wel heb ik volgens hen een mooi aanbod oude werken, waarmee ze bedoelen boeken van voror 1800. Veel van deze boeken zijn geïllustreerd wat vandaag een grot pluspunt is. Verzamelaars hebben al zoveel liggen dat ze enkel nog de betere uitgaven willen aankopen. Bv. boeken met emblemata of zinnebeelden zijn heel erg in trek. Ook reisverhalen en atlassen. Bij het zien van mijn aanbod aan munscriptkaarten en Poppkaarten gingen ze helemaal uit de bol, op hun wekenlange reis was dit natuurlijk de eerste keer dat ze deze zaken zagen. Ook een grote verzameling achtiende-eeuwse heiligenprenten die ik gisteren binnenhaalde werd met heel veel aandacht bekeken. Ik liet hen overal foto's nemen. Beiden kochten enkele emblematische werken en een Spaanse uitgave van de geschiedenis van Vlaanderen.
Eigenlijk hebben deze antiquaren uit Spanje en Portugal overschot van gelijk. De verleiding is heel groot om enkel boeken aan te bieden die courant zijn. Vlaamse romans, vertaalde romans, moderne boeken over geschiedenis, reiaen, dieren, religie, enz. Maar dat vind je overal en aan zo'n aanbod zie ik weinig verdiensten vanwege de antiquaar of boekhandelaar. Zelf ben ik elke dag op zoek naa echt speciale boeken, documenten en antiek allerlei. Enkel me zo'n gevarieerd aanbod blijven mensen naar de winkel komen. Ze appreciëren het werkelijk dat ik me al die moeite getroost. Natuurlijk is het zo dat ik wellicht pakken meer tijd heb dan vele collega's die een gezin hebben. Ook zijn sommige collega's wat teleurgesteld in de dalende verkoop in het antiquariaat. Soms hebben ze er zelf schuld aan omdat ze zelf te weinig moeite doen om interessante zaken op te snorren.
Het aantal antiquaren daalt vlug, kijken we maar naar Brussel en Antwerpen , waar de laatste jaren toch een tiental zaken verdwenen. Hopelijk komen er in de toekomst nieuwe zaken bij. Bv. in Brugge : hoe meer antiquariaten er zijn hoe beter. Het moet de moeite lonen om naar Brugge te reizen... Na de vakantie komt er een nieuwe collega bij in de Academiestraat, vlak naast het Rijksarchief. Eduard, een Rijselnaar van origine, huist al jaren in Damme. Hij is een heel belezen man en durft het aan om op latere leeftijd (ca 60 jaar?) nog een zaak uit de grond te stampen. Vermoedelijk zal hij de klemtoon leggen op kunstboeken. Gelegen vlak bij De Sleghte zal hij hopelijk veel volk over de vloer krijgen. Maar eerst blijft hij tijdens het toeristisch seizoen nog in Damme. Wie vodden en ouwe rommel van boeken zoekt is hier zeker aan het verkeerde adres, die zoeken beter zaken op als de kringloopwinkel en van die zaken die voor een goed doel of zo werken. (Oneerlijke concurrentie noem ik dat. Met overheidssteun boeken gratis inzamelen en duur verkopen, en hier geen belastingen op betalen... Misschien moet ik ook een vzwtje oprichten en voor een goed werk gaan werken, dat zal alvast veel meer zaad in het bakje brengen!). Ik wens Eduard in elk geval veel succes toe.
|