Vandaag was ik in Brussel. In de voormiddag wou ik even gaan kijken op de dagelijkse rommelmarkt in de Marollen. Ik vind geen plaats voor de auto dus parkeer ik hem gewoon aan de rand van de rommelmarkt. Intussen is het tien uur geworden, vrij laat dus om nog iets moois te vinden. Drie vierden van het aanbod bestaat uit stinkende kleren en beschadigde waardeloze boeken. Enkelen verkopen 'Afrikaanse' kunst, anderen beschadigde gipsen heiligenbeelden of gsm-opladers. Om écht iets waardevols te vinden moet je hier wellicht al 's morgens vroeg zijn. Ik besluit nog een lekkere kom soep te bestellen in een cafeetje aan de rand van het plein. Om het kwartier hoor je de klokken van de kerk enkele akkoorden spelen. De kerk wordt gebruikt voor de Spaanse katholieken in Brussel zo wordt me verteld.
Vandaag wil ik een bezoek brengen aan de antiekbeurs 'Eurantica' op de Heizel. Ik nam er zelf twee maal aan deel, zonder veel succes. Mij dus niet meer gezien als exposant! Daar ik denk dat de beurs pas om 15u opengaat heb ik nog enkele uren tijd over. Ik besluit om naar Laken te rijden want daar was vroeger een naamgenoot patissier en rond 1900 hebben er een paar andere naamgenoten gewoond. Misschien vond ik hun graven terug naast de kerk waar onze koningen en koninginnen begraven liggen... Ik bereik de kerk na een half uur verkeersellende. Eerst een hapje eten. Op het pleintje links van de sierlijke kerk is er een brasserie waar je ook iets kan eten. Ik bestel een dagschotel voor 8,5 euro : vleesbrood met puree en groentjes. De brasserie is nogal ouderwets qua inrichting. Uiteraard hangen er overal foto's van leden van het koningshuis en staan er blikken koekentrommels met afbeeldingen van koningen en prinsen. Koningskroontjes in de brandglasramen. Het eten is heel erg eenvoudig maar smakelijk.
Daarna stap ik naar het kerkhof. Eén van de mooiste van Brussel en wellicht ook van het hele land. De leden van ons koningshuis liggen begraven in de krypte van de kerk. Op het immense kerkhof liggen massa's belangrijke personen zoals generaals, edellieden, ... In het midden zie ik in de wegels betonblokken met glas in, hier onder zijn dus gangen met graven in de wanden... Zoiets zag ik al eens op het kerkhof van Namen. Hier vind ik echter niet meteen de ingang. Veel grafkapellen zijn opengebroken : de metalen deurtjes staan open of liggen gewoon ingetrapt op de grond. Hier en daar zie ik mooi glas in lood, met funeraire motieven zoals een kruis of engelen, heel mooi allemaal. Naast een heel grote grafkapel is een enorme boom ontworteld. In zijn val heeft hij verschillende grote grafmonumenten zwaar beschadigd.
Heel wat grafzerken zijn systematisch opgefrist : lange rijen met oude grafmonumenten midden het kerkhof. Hopelijk wordt de rest ook aangepakt. Enkele graven zijn door vandalen beschadigd.
Hier en daar zie ik moderne grafzerken tussen de oude monumenten. Ook een vijftigtal soldaten die sneuvelden in WO I. Halfhoge witgekleurde grafzerken, niet de arduinen zerken met Belgische driekleur die je overal in de Westhoek ziet. Geen vermelding van geboorte- of overlijdensplaatsen, behalve enkele uitzonderingen. Zo zie ik het graf van ene 'Torfs' die sneuvelde te Pervijze.
Na een uurtje wandelen kom ik terug aan de ingang en zie een soort kantoortje. Wanneer ik het gebouw nader lijkt het of de ambtenaar zijn/haar hoofd intrekt om niet opgemerkt te worden. Maar dat is buiten de waard gerekend en ik duw de deur open. Ze kan niet helemaal open en ik wurm me naar binnen. Een rondborstige dame vraagt me vriendelijk waarmee ze mij kan helpen. Ik vraag haar of er soms naamgenoten op het kerkhof liggen. Alle gegevens staan genoteerd in tientallen registers maar die zijn allemaal verwerkt in een databank op computer. Helaas geen naamgenoten te vinden.
Daarna rijd ik via het atomium naar de Heizel en vind een parkeerplaats bij de ingang van de hal waar de antiekbeurs plaatsvindt. Wanneer ik mijn toegangskaart bekijk zie ik dat ik niet één maar vier uur te vroeg ben. En vier uur wachten zie ik écht niet zitten, ook al is het de voor-vooropening met een uitgebreide receptie. En zo ben ik uren vroeger thuis dan voorzien...
|