Een bijzondere dag voor het bisdom Brugge : een nieuwe bisschop. De vorige bisschop had reeds de bisschopswijding ontvangen toen hij aangesteld werd een vijftal (?) jaren geleden. Ik zat tijdens die aanstelling helemaal achteraan in de kathedraal, onder het orgel. Veel herinner ik me er niet meer van.
Nu was er dus de bisschopswijding van Lode Aerts uit Gent, afkomstig uit Geraardsbergen en Maldegem, werkzaam in Gent. Maldegem ligt op de grens met het bisdom Brugge, maar kerkelijk hoort Maldegem dus tot het bisdom Gent en als dusdanig hebben priesters uit verschillende bisdommen weinig banden met elkaar. Lode Aerts zal dus heel wat werk hebben om zich in te werken in ons bisdom, en zijn bekendheid met het Zwin als wandelplaats en de abdij van Westvleteren als oord van bezinning zijn dus slechts een begin...
Al weken was overal bekend dat enkel genodigden de kathedraal zouden kunnen betreden, door de aanslepende binnenrestauraties van de kathedraal is er immers maar weinig plaats. Wie niet in de kathedraal terecht kon mocht de dienst bijwonen in het oud Sint-Janshospitaal, daar zou je alles kunnen volgen op een groot scherm. Mij niet gezien, want ik wilde graag de dienst bijwonen ter plekke. Ook op tv kon je de dienst volgen. Ik besloot dan maar mijn winkel open te doen en later de dienst te bekijken op tv.
De dienst duurde zowat twee en een half uur. De processie kwam binnen via het hoogportaal (wellicht eerst verzameld in de sacristie en dan via buitenkant van de kerk naar het hoofdportaal). Eerst de minst belangrijke mensen : akolieten (misdienaars) en kanunniken, dan een indrukwekkende rij bisschoppen (een 16-tal : de Belgische bisschoppen, die van Rijsel, eentje of meer uit Nederland en Engeland, en dan de kardinaal (onze vorige bisschop = De Kesel) en de wijdeling zelf. De 'gewone' priesters hadden reeds een zitje gekregen in het hoogkoor : zo'n honderd priesters wat niet veel is. In ons bisdom zijn er immers nog honderden priesters en in principe zijn die allemaal vrij op zondagnamiddag... De prior van Steenbrugge, Adelbert Denaux (die me ooit buitengooide in het seminarie en die dacht aartsbisschop van Utrecht te kunnen worden..., enkel oud-proffen van het seminarie, de abt van Westvleteren, enkel oud-studiegenoten van mij, enz...). Op de bisschopstroon zat de kardinaal, geflankeerd door de huidige en vorige bisschop van Gent (Vanlooy en Luystermans). Lode Aerts zou pas later tijdens de viering zijn troon 'in bezit' nemen.
In de kerk zie ik enkele jongere priesters in burgerkledij, ik vraag me af waarom ze niet bij hun broeders in het koor zitten zodat er meer 'gewone' mensen de viering konden bijwonen. De burgemeester van Brugge en een groot aantal andere politiekers en burgemeesters (oa die van Dentergem) en familie van de nieuwe bisschop vulden de kerk. Ook vertegenwoordigers van de protestanten, Islam, orthodoxen enz. Maar ook heel wat mensen die ik daar niet verwachtte : enkele pilaarbijters, ook enkele mindervaliden waren er in geslaagd een zitje te bemachtigen. Hier en daar waren er plaatsen vrij, mensen die uitgenodigd waren en hun kat gestuurd hadden. Ook in de kruisbeuken was er nog massa's plaats over, jammer.
Er wordt een aanstellingsbrief uit het Vaticaan voorgelezen door de nieuwe nuntius (een zwarte bisschop, vertegenwoordiger van de paus in België), nadat de kardinaal hem formeel vroeg of er wel écht een benoeming was vanuit Rome.
Aanvankelijk wordt er a capella gezongen (zonder muziekinstrument) door het koor olv EH Ignace Thevelein, in het koor zingen oa een ex-prof van het seminarie en een vroeger monnik van Westvleteren. Een dame doet heel langzaam de 1e lezing, wellicht genietend van de wetenschap dat niemand haar kan 'aanjagen' en iedereen wel moét stilzitten en luisteren tot ze 'gedaan heeft'. Dan een tussenzang mét orgelbegeleiding. Na het evangelie de homilie (preek) door de kardinaal. Af en toe wordt de lens gericht op de bisschoppen in mooi gewaad en op de priesters helemaal vooraan. Ik zie EH Michel Nuttens, pastoor van Hoogstade en Gijverinkhove, vroeger onderpastoor in Veurne. Ook EH Luc Gruwet, pastoor van verschillende kerken in de binnenstad. De rector van de H. Bloedkapel, enz.
Er wordt oa gefilmd vanop het doksaal, telkens zie je dat er een massa stof ligt op het 'klankbord' van de preekstoel. De bisschopsleuze 'Preciosus in oculis sui' wordt zeer mooi ten gehore gebracht, een compositie van Ignace Thevelein, schitterend!
Dan is er de litanie der heiligen, zoals bij een priesterwijding. Lode Aerts strekt zich uit op de grond en zingt - heel erg onder de indruk - mee, tientallen heiligen oa de H. Lodewijk (patroon van Lode) en de Zalige Karel de Goede worden aangeroepen. Een mooi moment.
De bisschoppen zetten de mijters op voor de handoplegging. Wat later hoor ik de kardinaal fluisteren : 'kalotje af', aan de wijdeling. Logisch want het hoofd moet vrijgemaakt worden voor de wijding met olie. De bisschopsleuze wordt verschillende keren gezongen, prachtig en plechtig. De nieuwe bisschop krijgt een ring, een mijter en een staf. De staf is uit hout, heel uitzonderlijk en eenvoudig. Het is een hele klus om alles ordentelijk te laten verlopen, op een moment zit te ceremoniaris wat te prutsen met de microfoon... voor hem is het natuurlijk zenuwslopend om alles in de gaten te houden.
De kardinaal staat zijn plaats af aan de nieuwe bisschop en oorverdovend applaus breekt los. Hij gaat alle (intussen collega-)bisschoppen omhelzen en stapt dan naar zijn familie. Hij keert terug naar zijn 'troon' en beseft opeens dat hij de burgemeester en zijn traw... pardon medewerkers vergeten was... dus nog eens naar beneden en zijn plicht doen. Dan volgt een omhelzing met vicaris-generaal Koen Vanhouttte en abt Manu van Westvleteren.
Dan de rest van de mis. Na de dienst terug processie naar buiten, jammer dat niet alle 'gewone' priester meestapten want dat zou toch een extra gegeven hebben en het zijn toch de priesters overal te lande die de medewerkers en steunpalen zijn van de bisschop.
De nieuwe bisschop heeft een bijzondere uitstraling van gemoedelijkheid. Zijn leuze 'Kostbaar in Zijn ogen' zal hij hopelijk waar kunnen maken. Ik wens hem in elk geval veel geluk toe!
|