Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
30-11-2012
Planken pikken
Wat
een herrie en wat een plezier vandaag in de auto. Misschien heb ik het nog niet
verteld, maar de kinderen naar school brengen, en dan terug naar huis rijden,
duurt juist een uur. Dus hebben we met Engelse vrienden een afspraak, dat we om
beurt rijden. Vandaag moesten wij dus de Engelse kinderen gaan ophalen en naar
school brengen. Mia , het Engels meisje, had een cd bij met allemaal
kerstliederen. Gezongen door kinderen. Kids for kids. Wij konden het natuurlijk
niet laten om uit volle borst mee te zingen. Het was een herrie en lachen en
plezier. Dit zijn toch fijne dingen op een zonnige morgen.
Winkelen
geblazen .Er moeten inkopen gedaan worden voor het restaurant, voor het
weekend. Er lag in de Mercadonna weer een overvloed aan lekkere verse vis. Dat
kennen ze hier toch. Van de Mercadonna naar de Lidl. Daar hebben ze de beste
tomatenpuree en sinaasappelsap. Dat vind ik toch . We kopen al onze producten
in verschillende winkels. De ene heeft dit beter dan de andere. Van de Lidl
naar de Consum. Daar hebben ze weer de beste cola en citroensorbet. Je merkt het
hé. Een restaurantje openhouden is altijd een beetje reizen
En
wie kent er ons Clauke? Als die ooit ergens een plank heeft gezien of heeft
zien liggen, dan moet ze die ook hebben want, ze heeft weer knutselplannen.
Tijdens een eerdere wandeling,zagen we een ruïne in de campo. Daar hadden ze
ooit ingebouwde kasten en die waren nog voorzien van luiken. Dus, wij vandaag
naar die ruïne. Luiken pikken.
De
blog wordt ook in Spanje gevolgd. Aan de school zijn er enkele moeders die aan
Claudia gevraagd hebben om kleedjes voor het eindejaarsfeest te naaien.Ze
hebben gezien via de blog dat ze kan naaien Straf eigenlijk en aan mij hebben
ze niets gevraagd. Nochtans Ze moet voor een kindje een verpleegstershortje
maken. Gemakkelijk , maar ook weer niet. Het is een echt mini kindje . Amper
één jaar voorbij en hoe groot is het dan? Maar het zal zich wel op lossen . En
ja , hier gaan ze al naar de school vanaf 1 jaar. Eigenlijk meer een
schoolopvang.
Vanavond
zijn het enkel Engelse klanten . Dus wat eten ze? Hetzelfde als gisteren, maar
dan in het Engels.
Aperitif
Whiting
fillet with house making tartaar
Rolled
up chiken with smoked ham
Lemon
sorbet with peache
Update
Het
is nu half 11 . De klanten zijn naar huis en ze waren weer heel tevreden. Ons
Clauke is toch weer de perfecte gastvrouw geweest. Proficiat aan mijn madam.
Maar weer Gisteren heb ik enkel een foto genomen van het aperitiefhapje en
voor de rest had ik geen tijd. Ik beloofde het vandaag goed te maken. Maar het
voorgerecht heb ik maar door de drukte is de rest weer vergeten. Morgen nog een
kans. Ik beloof niks, maar ik zal mijn best doen.
Ze ziet een ruïne ...en stapt er naar toe..en
bekijkt de planken ...Denkt erover na wat ze er mee kan doen...en dan
pak ik ze toch mee zker. Anders blijven die hier maar verrotten.
Dagelijkse bezigheid. In het begin van de week in het Nederlands. Dan in het Frans . Vandaag in het Engels en morgen in het Hollands. Of is dat ook het zelfde als Vlaams? Ja toch. En zondag is het gemengd . Frans, Iers en Engels .
Alles is klaar voor de aperitief en het voorgerecht
En daar heb je hem dan... Kaapse wijting filet met huis gemaakte tartaar en huis gemaakt brood. en morgen de rest.
De Spaanse les was interessant en
zeer vlug om. Wat hebben we gedaan? Bingo, of zoals wij vroeger zeiden..Kien.
We speelden bingo om zo op een vlotte manier de getallen te leren kennen en ze
ook uit te spreken. De inzet was 1 per man en de winnaar was..de juf. Om half
11 heeft ze de euros opgehaald en zijn al de leerlingen van dat geld een
koffie gaan drinken. Wij niet. Op Camposol is het markt en Claudia en ik hebben
op die markt flyers uitgedeeld. De reservaties komen ondertussen met
mondjesmaat binnen. We hebben al verschillende mensen over de vloer gehad
vandaag, die uit nieuwsgierigheid eerst eens kwamen kijken.
Ook moeten we onze eetgewoonte een
beetje aanpassen. Voorheen aten we warm rond 7 uur in de winter en om half 9
tijdens de vakantie en in de zomer. Maar nu hebben we iedere avond rond en
vanaf 6 uur gasten. Gemiddeld komen ze rond 7 uur . Dus eten we nu een warme
maaltijd rond 3 uur. Eigenlijk niet echt ongezond. Ontbijten om 7 uur, om half
12 een boterhammetje en om 3 uur warm. En s avonds, proeven Claudia en ik nog
en daar hebben we genoeg mee. De kinderen eten nog een boterham of een fruitje
voor het slapengaan.
Voor de rest is er eigenlijk geen
groot nieuws. Op het menu staat vandaag
Aperitief
avec rilette de sardines
Cape
Merlon avec tartaar maison
Poulet
roule avec du jambon
Sorbet au citron
Alles
in het Frans vandaag omdat we Franse gasten hebben.
Morgen
weer wat anders en dan in het Engels want dan komen er enkel Engelsen.
In
bijlage ook wat fotos van de opkomende volle maan en de verlichting van Clauke
haar landingsbaan.
Update
Het
is nu kwart voor 10 en de service zit er voor vandaag weer op. Door de drukte
heb ik vergeten fotos te nemen .Enkel van het aperitief hapje .Ik beloof dat
ik morgen beter mijn best zal doen.
De foto's zijn deze keer niet je dat .Ik moet het boekje van mijnen portrettentrekker nog eens nalezen.
Aan de ene kant gaat de zon onder
Daar tussen branden de lampjes aan ons Clauke hare vogel nest
En aan den andere kant verschijnt ...Yanneke ...maan
UFO ..landingsbaan
Wat een faar die maan
Dit is ons aperitief hapje . Morgen meer..Als ik er aan denk
En we hebben het gefixt. De deur is
bij geschaafd en gaat weer helemaal dicht. Vandaag staat er wat meer wind dan
anders. Ondanks de middag temperaturen van 22°C voelt het wel wat kouder aan.
Het schaafmachien kan je aansluiten aan een stofzuiger of een zak. Wij schaven
in open lucht en die attributen heb je dan niet nodig. De deur uitgehaald en
klaar gezet om te schaven. Claudia houdt de deur vast en ik schaaf Natuurlijk
tegen de wind in en al het schaafsel over ons heen. Claudia boos en ik,
dommerik, zie gene steek meer omdat alles in mijn ogen kwam. Maar als de wind
niet wil draaien, dan draaien wij wel ..Slim toch..
Terwijl we aan de deur bezig waren,
zagen we plots 3 grote vogels op ons land ,neerstrijken. Vlug de kodak erbij halen,
maar ze vlogen al weg. Ik heb nog enkele fotos kunnen maken, van ver, maar je
ziet het nog. Ik ben er bijna zeker van dat het gieren waren. In de Siërra
Nevada leven er. Ik heb gelezen dat ze soms naar de Pyreneeën trekken. Als dat
zo is, dan kwamen ze even rusten op ons land. Tja, hadden ze gewild hadden ze
ook in ons Claudia hare vogel bungalow kunnen logeren. Die is toch groot
genoeg.
Gisteren zijn we de flyers gaan
ophalen bij de post, en in de late namiddag zijn we er al zo een 250 gaan
verdelen in de Country club. Dat is geen club voor cowboys, neen het is een
urbanisatie waar veel Engelsen, Duitsers en Nederlanders wonen. Hier en daar
ook nog een Belg en een Spanjaard.
We kregen opmerkelijke reacties.
In juli hebben we op onze gevel aan
de straatkant in het groot Finca Buen Gusto geschilderd. Nu komen we van de
mensen te weten dat er al maanden over gepraat wordt. Wat is dat? Wie woont
daar? Wat doen ze daar? Eigenlijk wel grappig dat we dit horen. Morgen is het
eerst school en daarna gaan we naar Camposol. Ik heb me laten vertellen dat er
zo een 600 huizen staan. We gaan ze zeker niet allemaal doen, want er is de
tijd niet voor. Er zijn boekingen in het restaurant en er moet gekookt worden.
Maar op donderdag is er een kleine markt op Camposol en we zullen er zeker bij
zijn.
Vandaag is het onze
rustdag. En we eten een gewone spaghetti lekker
Eerst zagen we er twee.Het is wel van zeer ver getrokken.Volgens wat we hebben opgezocht zou het gaan om de monniksgier....
En dan waren ze opeens met 3
En toen waren ze weg. En konden we ons deurke verder afwerken.Resultaat...ze gaat weer open en toe. Open ging al , maar toe...
En de patatten...ze groeien alsmaar verder.Nochtans spreken ze voor het weekend van lichte nachtvorst.Jaja,...Door de dag gemiddeld 20 ° en 's nachts afkoelen tot 5 en zelfs tot 0.Hopelijk bevriezen de patatten niet.
Flyers uitdelen op de Country Club. In de brievenbussen. Aan de mensen persoonlijk afgeven en achter de ruitenwissers. Hier mag dat nog.
Onze flyers zijn aangekomen. Bij de
boekhouder is alles in orde. De reservaties komen binnen. Dus het zit voorlopig
in de lift.
Vandaag hadden we uitzonderlijk een
middagshift. 2 Koppels die van Torrevieja kwamen. Via de kinderen kenden ze
onze Finca en alzo hadden ze gevraagd om te komen eten. De chauffeur rijdt niet
zo graag in den donkere naar huis terug. Maar voor ons echt geen probleem. Ze
hebben(hopelijk) genoten.
De temperaturen zakken in Mazarron
Toch volgens het weerbericht in Spanje Het zou maar 15°zijn. In werkelijkheid
was het 22°C. Een heerlijk weertje om lampjes in de tuin te zetten. Claudia
heeft lampjes op zonne energie geplaatst in ..heel de oprit van onze finca. Ik
hoop maar, dat er s avonds geen vliegtuig over komt. Hij zou wel eens kunnen
denken dat we een landingsbaan hebben gemaakt.
Tussen de middag en de avond shift,
hebben we wat tijd om andere dingen te doen. Claudia maakt tafel lakens. Haar passie.
Naaien.( mijn ook )
Samen met Yanneke spelen we een
spel. Levensweg. En ons Yetteke die studeert via, en op haar pc ..Como.. Of te
geschiedenis en aardrijkskunde en biologie en natuurwetenschappen. Onder één
naam ..Como..
Al bij al weer een heerlijke drukke
winterdag Hoor mij nu; 22°C en dan zeg ik winterdag. Tot op heden hebben we nog
altijd geen verwarming moeten aansteken. We zijn wel voorzien. We hebben een
gaskachel en enkele elektrische convectoren. Maar tot nu niet gebruiken. Onze
pergola staat pal op de zuiderkant. Nu staat de zon vrij laag en krijgen we
alle warmte binnen. In d zomer staat onze rode bol vrij hoog en dan blijft het
koel. Ideaal dus.
Er is één probleem. Het is wat kouder
aan het worden en wat gebeurd er als het kouder wordt? Houten ramen en deuren
zetten uit door het vocht. Onze wc deur van het restaurant, hebben we open
gedaan en ..we kregen deze niet meer dicht. Vanmorgen zijn we naar Fons van Jefke
Peeters geweest. Grapje. In Berkenbos, Heusden, was Fons van Jefke Peeters een
ijzerwinkel. Ze verkochten nagels, en kastrollen en alles wat een mens nodig
had. In Mazarron is er de Molinero. Hij heeft alles. We vroegen een schaaf om
de deur een beetje af te schaven. Eerst gaf hij ons een schaaf, die met de hand
te bedienen was. Merk..Stanley Beter kunde niet hebben..Tja, dat is waar Maar
9 meer en heb je een elektrisch toestel. Dus .Skill.
Morgen gaan we de deur bij schaven
en zal ze zeker in de winter..terug sluiten.
Een proffesioneel schaafmachine. Ons Clauke al content zijn. Ze maakt van al het hout dat ze in de campo vindt, meubels en ander dingen. Nu kan het geschaafd worden, en kan het dus professioneel afgewerkt worden... Niks beter dan een tevreden vrouw
En terwijl ik de gebruiks aanwijzing van het schaaf toestel in studeer, maakt ons Claudette , samen met ons Yanneke de tafel lopers
Kijk, de deur . Ze gaat niet meer dicht
Onze flyers...1000 stuks. We zullen nogal mogen uit delen de volgende dagen.
Neen, geen sigater of sigaar in mijn mond..Maar het is de klink van de deur die toevallig op de foto staat en precies zorgt dat ik op de foto een sigaret in mijn mond heb. Gelukkig , sinds 2000 hen ik een sigaret of sigaar of wat dan ook wat doempt, niet meer aan geraakt.
De tafel lopers
En dan ....VENKEL....Zeer zeldzaam in Spanje .Maar , we hebben het gevonden...
Het weekend is zo snel voorbij, maar
eigenlijk de week ook. Het vliegt. Misschien betekent dat, dat we ons in het
geheel niet vervelen. Deze morgen was het tijd om grote inkopen te doen. We
hebben geen colruyt of Van Zon waar je veel horeca producten in het groot kan
kopen, maar we hebben wel een Makro. Niet in Mazarron, maar wel in Murcia. 57
Km rijden en dan zijn we er. De verbinding is zeer goed, en dan ben je er ook vlug.
Ze hebben er alles, en dat is soms wel een beetje verleidelijk. Dat en dat en
dit en dees heb ik eigenlijk nog nodig. Maar gelukkig heb ik een Mujer die
me tegen houdt.
Thuis gekomen, is het weer
werkendag. Er moeten voorbereidingen getroffen worden voor nieuwe klanten en
bezoek van gasten. Eigenlijk is het hier de omgekeerde wereld. Claudia heeft
lampen op zonne- energie mee gebracht, om de weg naar onze finca te verlichten.
Ze heeft nog wat onkruid weg geschupt en ik, heb gekookt. Natuurlijk.
Voorbereidingen voor straks en morgen. Ik zal niet iedere dag de gerechten
fotograferen want soms herhalen we de gerechten. We moeten iedereen kans geven
om alles te proeven hé. Wanneer ik een nieuw gerecht maak, zal ik het op de
blog zetten.
Wij eten nog steeds heel gewoon. Als
tapas eten we nog steeds iedere dag ons verse tas soep en daarna is het een
gewone worst met aardappelen en verse rode kool. Inderdaad ja, ik wil elke dag
vers. Ook al is er wat werk aan, verse rode kool kost bijna niets en je hebt er
zo smakelijk van gegeten. Maar het duurt wel enkele uren eer het gaar is en op
smaak is gebracht. Het dagelijks brood wordt nog steeds om de 3 dagen gebakken.
Claudia past ook nog iedere avond
het menu aan op ons bord. De klanten weten bij het binnenkomen van de finca,
wat ze te eten krijgen, en wat het kost. Verplicht in Spanje. Je moet
presenteren wat je aanbiedt, met de prijzen erbij.
Een kleine moeite. En omdat het
geschrift van ons Clauke mooi is, mag zij het schrijven.
Maar goed dat de blog niet met de
balpen wordt geschreven. Je zou mijn doktersgeschrift niet kunnen lezen.
Schuppen in een dikke training of joggingpak. Ja , het mag gezegd. We stoefen soms met ons mooi weer. Vandaag was het bewolkt eb er stond een beetje wind. Het was maar 20°C en dat voelen we. Een dikke training of jogging is dan gepast.
En binnen aan het fornuis is het veeel warmer. Op de voorgrond van de foto zie je hoe het deeg van het brood is gerezen.Onder de wit blauw gestreepte handdoek.
En dan de dagelijkse bezigheid. Eerst ishet zo..."Hey shatteke , wat hebde gij gekookt vandaag????" En daarna schrijft ons Clauke het allemaal op het bord.
Dit gerecht is voor ons gezin. Aardappelen met rode kool en worst. Zou dit ook op de kaart kunnen???Reactie aub.
Zo zou een krant beginnen als er
iets heel belangrijks gebeurt. Sinds we hier wonen hebben we nog nooit een
ongeval gezien. Maar daarstraks is er een 500 meter van bij ons een vrachtwagen
gekanteld. Geen fotos ..Neen neen, ik ben geen ramptoerist. Hopelijk alleen
maar blikschade. Claudia zat buiten in de tuin en kwam me roepen omdat ze een
hels lawaai hoorde. Nog geen 5 minuten later was de politie er en ook de
hulpdiensten. Snelle jongens die Spanjaarden. En dan nog en tweede UPDATE..Helaas hebben we
vandaag 4 mensen moeten weigeren in het restaurant, omdat het vol zit. Een luxe
probleem. Hopelijk blijft dit zo.
Maar de dag is anders wel heerlijk
begonnen. De kinderen waren vroeger wakker dan anders en we hebben dan ook iets
vroeger ontbeten. Pistolet met kaas en hesp en een spiegelei en siroop. Het kon
precies niet op. Maar lekker. Het is zoiets van ons gezinnetje. Lekker anders
doen onder elkaar.
Claudia moest nog wat stof hebben om
de tafels van het restaurant wat op te frissen. Dus wij naar de markt in de
Puerto. Heerlijk weer. Dus na het marktbezoek hebben we staan genieten in de
haven van de voorbij varende boten. Glaasje wijn gaan drinken en dan naar huis
voor de tapas. Lekker buiten in de zon. Caprichos a la Romana of wel
inktvisringen, kipkroketjes en ook nog churros met bloemsuiker. Daarbij een
lekker glaasje cava.
Vandaag eten we ravioli en niet
zomaar ravioli. Vanmorgen heb ik een vulling gemaakt daar ik de ravioli en
tortellini zelf zal maken. Een vulling van kipgehakt met ham en parmezaankaas.
Een ei eronder om het geheel daarna enkele uren te laten opstijven in de koelkast.
Dan het pastadeeg. De kinderen hebben me werkelijk goed geholpen om de pasta
bladen uit te rollen. Ben benieuwd. Er is zoveel werk aan. Hopelijk wordt het
ook echt geapprecieerd. Een artisanaal boerenbroodje erbij en een lekker glas
wijn. De buikjes zullen geweldig gevuld worden.
UPDATE weeral .Het werd dus enorm gesmaakt . Alleen maar
positieve reacties. En wat motiveert een kok ?... Goede kritiek en blije gezichten
Lekker in het zonnetje ' tapa's '
Wat een eer , beste lezer. Je kan zo mee kijken in de geheime kamer , die keuken noemt. Hoe maak ik pasta !!!
En dan mijn artisanaal gebakken boerenbroodje . Alles aan 12,50 . Drie gangen menu en alles zelf klaar gemaakt. Waar kan je voor deze prijs dat nog vinden ?
Niet alleen s avonds kan je
bij ons komen eten, je kunt ook komen lunchen. Je kunt bij ons een pint komen
drinken of een koffie. Je kunt bij ons ook je kinderen achterlaten als ouders
moeten werken op zaterdag of, alleen ergens naar toe moeten. Als je het maar
goed op voorhand vraagt, vinden wij van Finca Buen Gusto, altijd wel een oplossing.
Vandaag hadden we 2 Engelse
zusjes. Van 11 tot 5. Natuurlijk is dit voor Yanneke en Yetteke leuk. Ze kunnen
ravotten en moederke spelen met de poppen. Wat spreken ze dan tegen Engelse
kinderen Spaans. Als lunch hebben we een zeer traditionele croque gemaakt.
Daarna nog een ijsje en een chocolade koekje ging er ook nog wel in. Ze moeten
het maar vragen. Iets te kort komen? Neen hoor.
We zijn nu al ver in november
en vandaag is het de eerste keer dat ik er even ben blijven bij stilstaan. We
lopen nog steeds in T-shirt en korte broek. Moet gezegd, vanaf 11 uur tot een
uur of 6. Ervoor en erna is het wel een fleez en een lange broek of joggingpak.
Alleen dat al, het betere weer, de zon, de warmte, dat maakt je toch wel blij
hoor. Het is niet te beschrijven dat we dit mogen hebben. Je leeft nog steeds
buiten. Gezonde lucht. Je hebt door die extra vitamines meer zin in van alles.
In de tuin werken, nieuwe gerechten koken, lopen, fietsen Het kan nog allemaal
zonder je zorgen te maken van wat moet ik nu in godsnaam aan trekken om geen
kou te hebben.
Vandaag heb ik winterkolen,
vers, ingevroren. Eerst gesneden natuurlijk en dan in porties in de vriezer.
Witte kool, boerenkool en rode kool. Je kunt er heerlijke gerechten van maken.
Ook heb ik geëxperimenteerd met aardappelen. Ik heb eerst droge puree gemaakt
met een ei en een beetje bloem, en heb dan van de puree wafeltjes gebakken. Het
is weer eens wat anders en het oogt op een bord heel professioneel. Ja , we
zijn dan ook professioneel bezig hé.
Wat eten we vandaag als
hoofdgerecht?
Aardappelwafels
met een
stoofpotje van witte kool en kalfsstukjes
Ik had het stoofpotje in een vormpje
gedaan om een zogezegd torentje te maken, maar helaas , het torentje is in
elkaar gevallen. Maar toch, het werd gesmaakt en dat is toch het belangrijkste
hé.
De lunch voor de kinderen. Je zal denken ...is het dat? Neen hoor, ze kunnen altijd bij vragen.
Kids die hier komen spelen, genieten echt en zijn gelukkig. Zo hoort het ook. Kinderen moeten in hun kindertijd onbezorgd opgroeien. En wij zijn daat verantwoordelijk voor.
Ze hebben van alles in elkaar geknutseld en zijn op het einde van de dag over gegaan tot verkoop van hun spullen in een echt winkeltje.Ja, wij kunnen niet anders dan iet te kopen hé.
Wafels met een stoofpot van witte kool en varkens stoofsel...Die wafels zijn dus echt wel gemaakt van aardappelen.
Er valt vandaag weinig nieuws
te rapen in de finca buen gusto.
Claudia heeft weer in de tuin
gewerkt en ..ik ook hoor. Maar ik heb weer wat gekookt. We hebben onverwacht
bezoek gekregen van Nederlanders , die eigenlijk voor 1 december kwamen boeken.
Het beloofd. Waarschijnlijk zal het druk worden. Tijdens de tapas worden er
een soort koekjes gegeten. Het zijn kleine broodjes die wat hard gebakken zijn.
Onze kinderen zijn er dol op. Die broodjes kan je voor alles gebruiken. Met de
soep, de tapas of .om gekke bekken te trekken.
We hebben vandaag echte
Belgische frietjes gebakken met vol au vent en een slaatje. Echt een typisch
Belgisch frituur gerecht . Voor de kinderen een bicky. Zij die het niet kennen,
een hamburger met een broodje en daar lekkere sausjes bij.
We hebben voor de finca een
zeer grote faar of groot licht gekocht en geïnstalleerd. Vanaf nu kan je in den
donkere onze finca van kilometers ver zien. Nu kunnen ze er niet meer langs
rijden.
Een kort berichtje maar hier
gaat alles zijne gang en het is nog altijd schoon weer.
de enige serieuze foto.... mijn tapa's broodjes
En ik zat er bij en keek er naar en maakte foto's
Zo ziet het er 's avonds uit in volle verlichting.
Enkele dagen
geleden, belden we met de papa van Claudia. Hij wist ons te vertellen dat hij
zijn tuin winterklaar had gemaakt. Nu kunnen we met bepaalde fierheid zeggen
dat Fons een tuin uit de duizend heeft. Het is een tuin van zowat 50 are en in
het voorjaar, zomer of najaar kan je er moeilijk een sprietje onkruid vinden.
Onze bompa werkt er dan ook elke dag in.
Toen we hier aan
onze finca kwamen, keken we over een tuin van 2 hectare. Een boomgaard, en een
groot land waar wat dor gras op stond. Heel de maanden mei, juni, juli,
augustus, september en een beetje van oktober bleef alles onkruid vrij. Yes,
wat een geluk. Geen of bijna geen onderhoud aan die tuin.
We zijn nu voorbij
half november en Claudia vooral, is al een maand onkruid aan het trekken.
Ze heeft op verschillen plaatsen, waar
steentjes liggen, een worteldoek gelegd. En het moet gezegd, dat helpt. Op de
andere plaatsen, in het zicht van het restaurant en het huis, moet alles met de
hand verwijderd worden. Vermits het mooi weer is, korte broeken weer, doen we
het nu maar. Ze voorspellen een tijdje geen regen. We trekken het onkruid, en
zullen er dan azijn over gieten. Azijn ja. Claudia wil zoveel mogelijk
biologisch werken. Nu, azijn is ook wel wat chemisch, maar we eten het ook, dus
zal het zo geen kwaad kunnen. Maar . Waar halen we azijn?. In de winkels hebben
ze wel wijnazijn, notenazijn en azijn van van alles en nog wat. Helaas hebben
we tot nu nog steeds geen gewone witte azijn gevonden. Niet in de Aldi, Lidl,
consum of mercadonna .
Het meeste onkruid is nu uit de tuin Ik
ben vroeger gestopt met werken, want er moet gekookt worden. En of dat niet
werken is?
Vandaag eten we?
volau ventcon mariscos puré de papas acelga
Vertaald is dit een koninginnenhapje met vis of
zeevruchten, met een puree van snijbiet.
Het werd zeer gesmaakt.En als alles achteraf is opgeruimd
en afgewassen, is er nog wat tijd om onder een dekentje te genieten . Even maar
en dan is het beddenbak. Morgen is het vrijdag en het weekend begint. Hier is
dit al vanaf 2 uur in de namiddag.Dus...rust is nu nodig.
Claudia heeft tijdens het onkruid wieden een dikke steen willen verleggen. Die kerel is gewoon op haar pinkske gevallen. Gevolg...bloeduitstorting. Blauw. Gelukkig niet gebroken. Dus eigenlijk voor die taaie madam van mij , niets aan de ..pink.. en maar doorwerken... 't Is een harde hé
Zie je al dat groen achter mij!! Gelukkig hoef ik dit niet allemaal uit te trekken.
Zij helpen....niet..Ze maken van het onkruid "heksensoep" Zo vader zo dochters hé. Van niets iets lekkers koken....
Vis vol au vent met snijbiet puree
En zo eindigd de dag...moe gewerkt en dan onder het ..snoopy dekentje...
Woensdag en dat betekend dat er geen gasten komen omdat
we woensdag even rusten. Denk je..
Woensdag sluiten we normaal, maar hebben we aanvraag, dan
koken we. Maar woensdag dient dan eigenlijk om te poetsen. Heel de woning, de B&B,
omdat de gasten weg zijn en het restaurant. Dat is Claudia hare winkel. Ik loop
dan toch maar onder de voeten. Woensdag betekend ook dat we de voorbereidingen
voor de rest van de week doen. Er worden soepen gemaakt, althans de basissen en
die worden dan diepgevroren. Daar we veel met pasta werken, worden sausen op
voorhand gemaakt en eventueel ook de pastas. De ravioli gerechten proberen we
zelf te maken. Er wordt getest met producten en gerechten. Dus woensdag is toch
een werkendag. Maar dan enkel tijdens de schooluren.
Gisteren schreef ik over de likor 43.
Puur Spaans
Licor 43 is een echte Spaanse likeur waarvan het geheime recept is ontstaan in
300 voor Christus, in de nederzetting Cartagena. Cartagena was in die tijd
beroemd om haar zoete drankjes. Het recept van deze drank, Liquor Mirabilis
(wonderlikeur), is altijd bewaard gebleven. En tot op de dag van vandaag geheim
gehouden door de makers. Er zitten maar liefst 43 natuurlijke ingrediënten in,
waaronder citrusvruchten en aromatische planten. Daar dankt Licor 43 ook haar naam
aan: Cuarenta Y Tres (drieënveertig in het Spaans). Duidelijk, eerlijk, puur.
Puur Natuur
Toen Columbus op reis ging om nieuwe wereld te ontdekken, ging naast de
onvermijdelijke rum ook een fles Liquor Mirabilis mee. Inmiddels is ook de rest
van de wereld veroverd. Tot op de dag van vandaag wordt Licor 43 uitsluitend in
Cartagena gemaakt. Daarna huwt de likeur 12 maanden op vaten alvorens deze
gebotteld wordt. Nog steeds wordt de
Likeur volgens geheim recept gemaakt, nog steeds van puur natuurlijke ingrediënten
Wij
hebben deze likeur leren kennen als aziatico. Geconcentreerde melk, likeur 43
en koffie met daar bovenop wat kaneelpoeder.
Rond de aziatico
bestaat een anekdote. De makers in het dorp Albujon noemde het in eerste instantie
"Russisco" genoemd naar de zware wodka drinkende Russen. Maar in de
tijd van de dictator Franco, was de russisco gelijk aan communisme, vandaar dat
de naam geëvolueerd is naar aziatico . Spanje had minder contacten met Azië
en vooral China. Ondanks Mao en andere dierbaren in dit extra communistisch
werelddeel wisten de inwoners van Albujon niets van China af.Na al die jaren is
het altijd aziatico gebleven.
Er werd ons ooit
gezegd dat een aziatico met een, senseo toestel, maken, niet zou gaan. Maar we moesten,
wij, niet zijn en we proberen gewoon. En ja hoor. Het kan, 2 tegelijk en het
schuimt perfect. Alleen moeten we nog de juiste glazen hebben. We zijn na 2
stuks maken gestopt, want na het proeven sta je al bijna op je hoofd.
Ik zou en moest de tatoo van Yetteke op de blog zetten. Voila , den tatoo van Yetteke.
Dit blijft er over van een avond restaurant gang. Afwas , afval en morgen nog veel werk
Cartagena is een staden havenplaats in het oosten
van Spanje, in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee. De stranden worden de Costa Cálida genoemd. De haven van
Cartagena is één van de belangrijkste havens van het land.
En daar zijn we gisteren met Bram en Sabeth naar toe
geweest.
Een heerlijke voormiddag. Lekker warm en ideaal om aan de
haven en in de stad te wandelen. De zon was van de partij en we waren met zijn
allen goed gemutst. Eerst de indrukwekkende mooie haven bezocht. Er lagen vele
schepen. Zeiljachten n hele oude en ook nog enkele moderne exemplaren.
Mijnenvegers van de marine en moderne jachten van, waarschijnlijk, steenrijke
mensen. En dan, opeens uit het niets, een duikboot. Dat is verschieten. Zo wat
hadden we nog nooit in het echt zien varen. De matrozen stonden mooi in rij op
het dek opgesteld. Ze vaarden door de havengeul naar de open zee. Ieder jaar,
einde mei, doen ze hier een reddingsoefening op zee. Internationale marine
schepen doen mee aan een reddingsoefening. Een onderzeeër zal op 100 meter
diepte een noodsignaal uitzenden, en de boten moeten dan een reddingsoperatie
uitvoeren. De bemanning moet gered worden. Naar het schijnt een
levensgevaarlijke opdracht. Ik had er heel toevallig, enkele dagen geleden, een
documentaire van gezien op Discovery channel.
En dan het stad in. Voorbij het gemeentehuis en het
museum waar ook het amfitheater achter schuilt. Veel volk voor een maandag. Al
de winkels open. Daar kwamen de dames voor een stukje voor.Maar Bram en ik
hebben constant met ons hoofd naar boven gericht gelopen. De gebouwen zijn zo
mooi en oud.Het is fijn te zien dat de oude architectuur, ondanks de moderne
winkels, zo mooi gebleven is.
Na het bezoek aan Cartagena, terug naar huis. Nog dit.
Cartagena is de producent van de likeur 43. Deze wordt veelal gebruikt in een
aziatico Het is een glas met een deel geconcentreerde melk, de likeur en
daar koffie op. Als het geschonken wordt zie je effectief 3 kleuren. Wit ,
oker, en bijna zwart. De bedoeling is dat je alles door elkaar roert en warm
opdrinkt. Niet te veel, want je staat er vlug van op uwe kop.
Als lunch wilden de gasten vegetarische pasta in het
zonnetje aan het zwembad.
En dan moest er weer gekookt worden.
Soepje van het wit van
prei met garnaaltjes en gebakken gambas
Gevulde aardappel met gekruid gehakt en een romig kaassausje
Wafels met ananas en
mango met een bolletje citroensorbet.
Het is nu alweer dinsdag. Vanmorgen heb ik de gasten naar
Alicante gebracht. Al vrij vroeg scheen de zon en zat het weer zeer goed mee.
Van Alicante recht naar Mazarron om naar de les te gaan en dan inkopen doen.
Het is weer leeg in huis en alles begint terug op een
normaal ritme te lopen. Iedere keer is het toch weer even wennen aan de stilte
en de kalmte als de gasten weg zijn. Maar geen nood. Werk genoeg, en op weg
naar de nieuwe gasten.
De vissers zijn vanmorgen vroeg teruggekeerd van zee.Nu is het de netten repareren.
Een moderne grote zeiljacht. Sailing for Jesus.
Een foto van onze kinderen. Het zonnetje scheen zeer fel in de ogen en ons Yetteke kon ze maar niet openhouden.
En dan...gelukt!!! Alhoewel nu pitst Yanneke ze weer dicht
Stien Struis....of Claudet Smal. Al bij al staat ze als een echte piraat aan de kade.
Vervolg van het verhaal.... Maar goed dat ze ooit heeft geturnt. Door tegen het schip te leunen, dreef deze verder weg van de kade en moest Clauke in spagaat....
En toen was er de duikboot
Kijk goed....iemand zonder een hoofd.
lunchen in de zon aan de oever (kant) van ons meer ( zwembad)
De feiten datum terug naar een tijdperk waarin
iedere inwoner van Mazarron zijn blik naar de zee wierp. De oevers werden constant
aangevallen door Berber piraten. Zij kwamen aan land en plunderde en vernielden
alles wat ze op hun weg tegenkwamen
Bewoners van het
dorp bereidden hun voor op een aanval en lieten de klokken van de kerk luiden. Op
een avond gebeurde er weer zo een aanval. De klokken begonnen te luiden en
vanuit de kapel verscheen een sterk licht. De piraten keerden verschrikt terug
naar zee en verdwenen. Daags nadien vonden ze in de kerk het beeld van de Maagd
op de grond, met een natte mantel vol zoutwater en een lamp waarvan de olie
opgebrand was. Het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis lag met het hoofd naar
de zee gekeerd.
Er werd een dossier geopend over al deze
gebeurtenissen, en vele getuigen die beweerde te hebben gezien dat een meisje die
vluchtte naar de Moorse piraten, de Maagd was. Een jaar later, verscheen op het
strand witte bloemen, een signaal van het wonder verricht door de Maagd die
sindsdien als als de beschermer van Mazarrón wordt vereerd. Het feest is over
twee weekends. In het eerste weekend voor 15 november, draagt men het beeld van
de Maagd, van Bolnuevo, naar Mazarron. Het weekend nadien gaat op zondag het
beeld terug naar Bolnuevo. Daar wordt het beeld, symbolisch, terug in de zee
gedragen. Zo herdenkt man ieder jaar het wonder van Bolnuevo.
Er zijn rond dit feest veel dingen te doen. Kermis
voor de kinderen, en de laatste zaterdag is er ook heel wat voor de jeugd.
Optredens op het strand. De jeugd blijft dan ook op het strand, in tentjes,
slapen. Op zondag deelt de gemeente sardienen uit die je dan op BBQs kan
bakken.
Wij werden uitgenodigd door Marcel en Trini. Marcel
en Trini wonen in Bolnuevo. Helaas, in Bolnuevo goot het water. Wij waren
nochtans met de zon vertrokken. Bolnuevo ligt tegen een bergflank en eindigt
aan de zee. Het water gutste van de flanken. Mensen hun BBQ gingen uit en een
merendeel sloeg op de vlucht. Het was soms erg en soms wel grappig om te zien.
Maar gelukkig zaten wij droog. Trini had zeer lekkere hapjes gemaakt. We kregen
nog gezelschap van Marcel en Heleen. De gesprekken waren weer vlot, de drank
lekker en wat moet je dan meer. Rond 5 uur schoon de zon weer en was het
aangenaam warm. We zijn naar het strand gewandeld, hebben over de kermis
gelopen en zijn in een plaatselijke bar nog een koffie gaan drinken.
De dag was weer snel voorbij, maar het was er weer
eentje om te onthouden.
Bedankt Trini en Marcel
Het beeld van de Maagd wordt in zee gedragen , nadat ze het hebben gedragen van Mazarron tot Bolnuevo. Exact weet ik niet hoeveel km het is , maar de stoet vertrekt om 7 uur in Mazarron en komt rond 11 uur aan in Bolnuevo.
Op visite bij Marcel en Trini. Marcel en Heleen waren er ook. Altijd leuk.OOk voor de kinderen.
De feestelijkheden op de wandel boulevard van Bolnuevo
In Belgie op de kermis leggen ze zand op straat,in de piste van de pony's. Hier leggen ze platen op het zand. Een beetje de omgekeerde wereld.
Strandhutjes en overal puin en vuurtjes.Dat is wat de jeugd achterlaat na een nacht van plezier en vertier
We zouden er een luie zaterdag van maken. Het weer zat
goed, een 24° en blakende zon. Na het ontbijt zijn Bram, Sabeth en de kinderen
naar de Mercadonna gereden. Inkopen doen. Iedere keer als ze komen, hebben ze
een extra valies mee die ze vullen met cava en olijven. Vorige keer hadden ze
samen 50 kilo aan producten mee. Ondertussen heb ik het zwembad gekuist. Er zat
veel zand in. De afgelopen dagen had het goed gewaaid en wat geregend en zo
komt er dan wel wat vuil in het water.
Er wordt wat gespeeld met de kinderen, veel gepraat en
lekker in het zonnetje gezeten. Na de tapas besluiten we naar de Puerto te
gaan. Sabeth wil wat schoenen kopen en een kleine wandeling maken. Het is er
zalig. Op het hoogste punt van Mazarron Puerto, staat een Christusbeeld. Het is
er gezet, dag op dag 42 jaar voor de geboorte van Bram. Dat we daar nog nooit
op gelet hadden. Van op het hoogste punt heb je prachtige vergezichten over da
zee, de haven en Puerto de Mazarron.
Na de wandeling heeft Sabeth ons ferm getrakteerd op een
lekkere pint bier. Ze heeft schoenen gevonden, en we zijn terug naar huis
gereden. Even hebben we nog stil gestaan om te kijken naar een voetbalwedstrijd
van de zwarte pieten die hier zijn gebleven. Ze kunnen niet allemaal mee op het
schip naar Antwerpen hé.
En dan moest er natuurlijk nog gekookt worden.
Spaghetti
con scampi
Carne con
patattas y tomato
Buidelpannekoekje
met kriekjes
Weer een
leuke dag, iet wat een luie dag maar waarom niet hé
Gezelschapsspelletjes spelen. Bram is er altijd al zot van geweest , en zijn zus kan het ook niet laten....en soms spelen ze wel eens vals , die twee..
Ik ga de heel interessante blog pas morgenvroeg schrijven. Ron 5 à 6 uur.Het is hier vandaag en vanavond zo druk dat ik echt geen tijd heb.Morgen meer. Slaapwel als je er aan toe bent
Vanmorgen, ben ik om 7 uur vertrokken naar de luchthaven
van Alicante. Onze gasten zouden er landen om 8.15 uur. Van thuis tot Murcia
was het weer wat miezerig. Nochtans hadden ze vandaag een mooie dag voorspeld.
Eens Murcia voorbij zag ik aan de horizon de rode bol, die we hier zo graag
zien, opduiken. Prachtig. Aangekomen aan de vlieghaven was het al zowaar 22° en
volle zon. Dat belooft. Het vliegtuig was al geland, ze zullen de wind in de
rug gehad hebben denk ik. Maar het heeft toch nog tot kwart voor 9 geduurd voor
onze gasten uit de aankomsthal kwamen. Brede glimlach, maar ze zagen er toch
wat moe uit.
En wie zijn nu onze gasten? Normaal schrijf ik geen namen
op de blog van gasten en neem ik ook geen fotos, maar voor dit hoog bezoek
maak ik graag een uitzondering.
Bram en Sabeth ons gezin is weer voor enkele dagen compleet.
Zewaren wel heel
vermoeid want ze zijn van 3 uur al onderweg. Na een tasje koffie thuis zijn ze
dan ook even gaan rusten. Rond half 3 waren de kinderen thuis van school en ze
waren in de wolken om hun grote broer en hun, schoon, zusje terug te zien . Het
was weer van augustus geleden. Overladen met cadeautjes. Die broer en zus toch.
En wij , wij kregen onze portie pickles van D&L .
We gaan ze vandaag en de andere dagen eens ferm
verwennen. Trouwens het gewone leventje gaat door en wat schaft de pot vandaag.
Witloofsoep met
gerookte worst.
Escalope limona
piccata
Tiramisu met
exotisch fruit
Morgen een nieuwe dag en voor de rest nu .slaap wel.
Voor dag en dauw heb ik een biscuit gebakken. Uit die biscuit heb ik rondhes gehaald om vanavond te gebruiken in mijn Tiramisu.
Zonsopgang richting vliegveld Alicante
Grote broer en schone zus , samen met de 2 zussen
Een grote kerel met 2 kleine oogjes. Jan natuurlijk, om je vader te bezoeken is het altijd een beetje reizen..
Zoals wij vroeger met de zoon deden, doet de zoon nu met de zussen. Gezelschapsspelletjes..
Het was vandaag echt een leuke voormiddag. Het weer zit
weer mee en de temperatuur voor half november is, voor ons dan toch, heerlijk.
Nog steeds in T-shirt in de namiddag en een trui in de voormiddag is net iets
te veel.
Spaanse les. We hebben het over de eetgewoonten van de
Spanjaard en het soort eten. Mijn God, wat eten die mensen
Of het lekker is? Dat zouden we snel ervaren. Om half elf
zijn we naar een hotel restaurant gewandeld met heel de klas. We zouden er gaan
ontbijten. Nu ontbijten is niet het juiste woord. Als ze hebben ontbeten rond 7
à 8 uur s morgens, dan gaan ze meestal nog een snack eten rond 11 uur om
daarna rond 2 half 3 een volledige maaltijd te eten. Wij gingen die snacks of
tapas of Pincho of racion uit proberen bij Pedro in Mazarron.
Eerst chips op tafel, met flessen wijn, tinto(rood) en
rosado(rosé) water en een grote karaf bier. Dus voor elk wat wils. Dan volgde
er een geroosterd broodje met tomaat en andere groentjes met een typisch
worstje van Mazarron. Daarna een toastje met een soort tonijn sla gevolgd door
een broodje met tortilla de patatas. Een aardappelpannenkoek.
Het was lekker, maar voor mij, als ik dit iedere dag moet
doen, na het ontbijt van 7 uur en voor het middagmaal van half 3 ..Na een jaar
kunnen ze me rollen. Je drinkt daarbij dan ook nog een glas of twee wijn, en
dan moet je weer terug gaan werken .!!!????. Maar voor één keer was het wel
eens fijn. We hebben daardoor ook de andere leerlingen wat beter leren kennen.
Dan winkelen geblazen voor de gasten morgen en de
volgende dagen te verwennen. We zullen weer bezig zijn. Het zal morgenvroeg
vroeg dag zijn wan ze landen al om 8.15 uur in Alicante en ik moet ze gaan
afhalen.
We zullen ons zeker niet vervelen, het komende weekend.
Er staan feesten in Bolnuevo op het programma en gelukkig hebben de kinderen
maandag geen school. Maar we schrijven er over en houden jullie op de hoogte.
En vandaag op het menu
Longaniza
fresca
Patatas con
hierbes y ajo
Judia verda redonda
En nu maar raden en wie weet watertanden. Poepsimpel gerechtje maar het is hoe je het uitlegd hé ..
s'Morgens rond half elf ..Bier , wijn en vettige hapjes. Wat kan het leven toch zwaar zijn.
Weet je wat ons Clauke hier doet? Hoera...eten en veeeeel....
En onze juf, in 't blauw, die dronk ferm wat glazen wijn en ze moest nog les geven aan Duitse mensen....Spaans voor beginners daar...Ein, zwei trinken....
Heel onze klas. Pakistanie, Schotten, Fransen, Engelsen, Walen en die twee van Berkenbos
En wat
doe je dan weer ..met zo een weer..een heerlijk weer.. Het zonneke schijnt, het
is T-shirt weer en dan gaan we buiten werken. Het water van het zwembad is 19°.
Gaan we nog zwemmen? Ja hoor, we durven nog. Erin, zwemmen, zwemmen, zwemmen en
dan er vlug uit en in de badjas. IJsberen hé.
Met zo
een weer gaan we opruimen en kuisen. Vrijdag komen er gasten en het moet in
orde zijn. De gasten worden afgehaald in Alicante en dan moet de auto van
binnen en van buiten toch een beetje blinken. Claudia neemt de binnenkant voor
haar rekening. Ondertussen ga ik het zwembad opkuisen. De vloer rond het bad,
de stoelen en de tafel, en de ligstoelen. Alles wordt gekuist, gedroogd en dan
voor de komende winter(maanden dan toch) onder een zeil ingepakt.
Toen we
zo goed als klaar waren, stopte er bij ons een wagen met Belgische nummerplaat.
Mensen die van, ongeveer San Javier, naar hier kwamen om ons te bezoeken.
Mensen uit Bredene. Mensen die iedere dag de blog volgen.
Dat is
heerlijk om zo een bezoek te krijgen. Heel onverwacht. Van zo ver. En dan naar
hier komen om in het echt te zien hoe de slofjes van Claudia, en het
vogelhuisje en onze finca eruit zien. En het eerste wat ze zeiden tegen mij,
was;Niet stoppen met schrijven hé.
Dus Annick,
weer een motivatie erbij hé. En zoals Peter in een commentaar het beschreef..
Je
kunt er van op aan dat jullie blog de betere soap is die elke dag trouw en
verslavend gevolgd wordt. Bij elk ontbrekend dagverslag vragen velen zich al
stil af of er misschien iets mis is. Zelfs een, voor jullie, onbelangrijk
schrijven wordt met gezonde interesse gevolgd.
Het zonnetje scheen vandaag, en dan zetten we onze
verwarming vollen bak. Hé zou je denken. Ja, de chaufage gaat aan. We zetten
gewoon de vensters open en de zon doet de rest .Goedkoop hé. En ik kan zeggen
dat het heel wat graden scheelt.
Vandaag is het normaal de sluitingsdag. Maar
vermits we vraag hadden voor mensen die wilden lunchen, kon dit natuurlijk met
veel plezier. We begrijpen eigenlijk nog altijd niet dat de blog zo een impact
heeft. We krijgen regelmatig, onverwacht bezoek van mensen die in de buurt een
huis hebben en dan ook nog de blog lezen. We krijgen zeer geregeld mails van
mensen die ons oppeppen om door te gaan met de blog. Mensen die zeggen dat het
zo makkelijk leest. Mensen die ons adviseren om het uit te geven in boekvorm.
Alleen, het verhaal is geschreven vanaf oktober 2011, maar hier in de finca
wordt het verhaal ook verteld van hoe het ontstaan is en dat was al in
september 2008. Misschien zet ik het ooit nog wel eens op de blog. Als er
interesse voor is natuurlijk. Bedankt aan al de lezers en als jullie zouden
langskomen om het eens in het echt mee te maken! Den eerste is altijd van ons. Samen
met het verhaal.
Bedankt..
De verwarming wordt aan gestoken. Het zonnetje schijnt. Ze hangt lager in de winder dan in de zomer. Dus schijnt ze vol op tegen de ramen. De ramen gaan open en de warmte komt binnen..Moderne chaufage.
Mooi opgekuisd. Tafel en stoelen en de ligzetels mooi onder een bache. Hopelijk niet voor lang...
Tafeltje gedekt voor de lieve mensen die kwamen lunchen..
Een
Engelse mevrouw vertelde ons aan de schoolpoort dat ze dit de laatste 4 jaar
niet meer had meegemaakt.
Normaal
zou het overdag gemakkelijk 26°C moeten zijn maar vandaag is het echt rotweer.
Af en toe regen, grijze lucht en veel, heel veel wind. En het ergste van alles is,
amper 13°C. Op het hoogtepunt van de dag was het aan de Puerto wel 17°C, maar
hier op onze berg is het verdikke koud.
Wat
doen we dan? Naar school gaan om het Spaans onder de knie te krijgen. Dat zijn
de wekelijkse bezigheden op dinsdag en donderdag. In kookboeken lezen en op het
internet naar mooie gerechten zoeken. Daar ik alles opschrijf in een boek, wat
ik ooit al heb gekookt, zou ik eigenlijk perfect een mooi kookboek kunnen
uitgeven. En dat dan samen met een TV programma. Maar helaas, ik ben geen BV en
ook gene SP. Heb geen connecties met de VRT of de VTM. Dus blijft het maar bij
het proeven van de plaatselijke bevolking. En die zeggen toch dat het goed is.
Wat
doet ons Claudia met zulk een weer? Die is altijd bezig om iets extra aan de
finca buen gusto te geven. Vandaag heeft ze zelfs voor de gasten die vrijdag
gaan komen, mocassins gemaakt. Je moet het maar doen hé. Maar één ding is
belangrijk. Altijd zorgen dat je dat ietsje meer hebt en geeft. En zo is mijn
vrouwke. Altijd dat ietsje meer. Daar ben ik trots op.
Daar er
veel wind staat vandaag zijn er verschillende appelsienen van de boom gevallen.
Vinden we dat erg? Neen, want zij die vallen zijn rijp. 4 per dag. Het is een
gezond tussendoortje en heel vers. Natuurlijk zijn onze meiden ook nog altijd
in voor een gimmick.
Over
onze kids en de tijd van het jaar gesproken. Ze hebben ons vandaag een zeer
grote onthulling gedaan over de Sint. Ik ga er niets over schrijven, maar je
zal begrijpen dat het kinderlijke en de fantasie rond 6 december , nu voorgoed
verleden tijd is. Dat deed toch effe raar hoor.
Dag
Sint.. Welkom Kerstman..en hier in Spanje ..Driekoningen. Wat eten we vandaag?
Echt een Spaans gerecht..Eigenlijk is het origineel Ecuadoriaans, maar zij vonden het wat minderwaardig. De Spanjaarden hebben het overgenomen sedert de Spaanse bezetting en... Het werd weeral zeer gesmaakt. Menestra de lentejas ...Linzenschotel ... met zilvervliesrijst en merluza Verandering van spijs We gaan af en toe de wereld rond met ons eten.
Ons twee grieten die grappen met de schil van een sinaasappel. Hebben wij dit vroeger ook gedaan? Tuurlijk...
Recht van de boom....
Schoentjes voor de Buen Gusto gasten.... Ons Clauke die werkt er toch aan hé. Wat zou ik beginnen zonder haar ???
Hier moest nu nog een smaak en geur knopje op uw computer staan hé..
Enkele
dagen geleden heb ik bemoedigende woorden geschreven naar vrienden die al meer
dan een jaar iedere dag de blog schreven over hun avontuur. Na een jaar waren
er voor hen momenten dat ze echt niet meer wisten wat te schrijven. Zaterdag
hadden we een prachtige dag, zondag regen en vandaag alweer regen. Ik denk
zowaar dat we in het regenseizoen gekomen zijn. En als het regent en je moet
verplicht de ganse dag binnen zitten, wat schrijf je dan? En wil je nog wel schrijven?
Ja, Annick ik begrijp je wel hoor.
Kan ik
schrijven dat het regent en dat we daarom grote kuis aan het doen zijn? Heeft
onze lezer daar interesse voor?
Wel,
Deze morgen zagen we dat het regende. De kinderen moeten naar school; wij naar
de winkel om inkopen te doen voor het eten dat we klaar zullen maken en daarna
grote kuis.
Claudia
heeft de B&B onder handen genomen want vrijdag hebben we gasten die tot
dinsdag blijven. Zeer speciale gasten. Onze Bram en Sabeth. En ja, voor hen
moet het ook in orde zijn hé.
Ik doe
grote kuis in de keuken. Het is zoals toen in Heusden. We haalden daar een
groen duim van het ministerie van voeding, omdat alles piek fijn in orde was.
En die duim willen we zeker ook hier hebben. Dus ..grote kuis.
Ondertussen
maak ik de voorbereidingen voor de lunch en het diner. Voor de lunch is het een
Quiche en als diner houden we het op iets typisch Vlaams. Hespenrolletjes met
witloof en puree en een heerlijke kaassaus. Vlaamser kan het niet. Maar dat
kennen ze hier niet en toch zijn ze er zot van.
Ik hen
een site op het internet gevonden, die het weer voorspeld. Deze site vertelde
dat het om 9 uur en om 11 en om 14 en om 16 uur zou regenen. Claudia zou haar
was ophangen. Ik vertelde haar dat ze best om 10 uur de was zou hangen. En ja
hoor om 11 uur was die al droog en rond kwart na 11 begon het te druppen. Om 14
en om 16 uur heeft het geregend. Fantastische site dus.
Het is
nu half 6 en de zon schijnt volop zoals de site heeft voorspeld. Morgen wordt
het 18° en overmorgen 20. We mogen niet klagen hé.
Uitleg moet ik er zeker niet bij geven hé. El stukje en elk detazil moet worden gepoetst. Ik heb ook een strenge meesteres .
Maar terwijl ze me mijne rug trekken, heb ik al wel een quiche gemaakt, brood gebakken en de menu voor vanavond voor bereid en dan nog de keuken op gekuisd. Een vrouw kan 2 dingen tegelijk eggen ze ; maar ne man...!!!!
Als lunch vandaag een vegetarisch quichke ..op aanvraag. Je kan zien..Hier wordt gekookt naar de behoefte van de klant
En krijg ik ook een stukske...???
Het weer is vandaag weeral niet zo denderend. Toch weer iets beter dan gisteren. Maar eens de zon er doorkomt, dan zijn de uitzichten en de ver gezichten fenomenaal mooi. Het blijft je imponeren..
Wanneer de zon eigenlijk moet gaan slapen, komt ze toch nog eens vlug piepen..
Geen konijn op het menu maar wel hespenrolletjes met witloof, kaassaus en aardappelpuree Zot zijn ze er van Daarom ook een oer Vlaams recept
Zondag 11 november. Wapenstilstand. In Spanje wordt dit
niet herdacht. Maar toch zie je hier veel papieren roosjes op de kleding
gespeld. Het zijn geen Spanjaarden die dit dragen, maar wel de Engelsen. Van
jong tot oud, zelfs aan de nummerplaten van de autos heb ik er al gezien. De
roosjes zijn eigenlijk de klaprozen. Hetzelfde als ze in Ieper laten dwarrelen
aan de Menenpoort terwijl ze de Last Post spelen. Ja, die Engelsen hebben dan
ook zeer hard gevochten in die eerste wereldoorlog. Voor hen is het een echte
feestdag
Gisteren was het zo een mooi weer, vandaag hebben we
gewoon het tegenovergestelde. Het is zowat 10° minder dan gisteren en we hebben
af een toe een bui. Tijd om andere dingen te doen. Al het papierwerk nog eens
op orde stellen, en dan voor de volgende weken en dagen menus samen stellen.
We hebben ook een folder ontworpen om uit te delen. Nu we officieel mogen
starten, mogen we ook reclame gaan maken. Voordien kon dat niet want als je
hier niet in orde bent, mag je je aan een boete verwachten als je reclame
maakt. Op het foldertje moet dan ook staan vanaf 1 december . Folder is per
1000 ondertussen besteld en die zullen we de volgende dagen gaan uitdelen. We
weten weer wat doen.
De kinderen zijn namiddag gaan spelen op Camposol bij hun
Engelse vriendjes. We zijn een heel stuk van de namiddag dan ook alleen thuis.
Juist zoals vroeger toen ze naar de chiro gingen op zondag namiddag. Het kot
voor ons alleen. Claudia wat gestudeerd en ik gekookt en ondertussen naar de
koers gekeken. Een zeer luie zondag. Straks moeten we de meiden gaan halen en
de ouders hadden eerder al gezegd om een pint te blijven drinken.
Bon we zijn terug en gelukkig niet te zat. We hadden een
zeer interessant gesprek met Dave en Kate. We konden zelfs afspreken om een
beurtrol te doen om de kids naar en van school te brengen. Dat spaart ons wat
tijd en benzine uit. Want elke dag kost het ons toch 7 . Enkel om van en naar
school te rijden. Maar al bij al, de kinderen hebben hun zeer geamuseerd. De
familie waar ze verbleven houden namelijk erg van dansen. Dus was het een namiddag
dansen. En nu is het afwerken van de gerechten geblazen. Het wordt een gegrilde
tonijnmoot met tagliatelle.
Ondertussen is weer wat later geworden. Ik schrijf de
blog namelijk op verschillende tijdstippen van de dag. De afwas is gedaan en
van de gerechten is er geen gram meer over. Timing zat goed en de hoeveelheid
was perfect berekend. We kunnen er weer tegen aan tot morgen vroeg.
En . Het is gestopt met regenen..
De blauwe lucht van gisteren verdwijnt stilletjes over en achter de berg. Ze noemen het een wolken tsunamie . Dat betekend regen. En inderdaad het heeft gegoten vandaag.
Tonijn, de biefstuk van de zee, naast een bedje van tagliatelle. Het werd weeral gesmaakt. Alles op.Dus voor de varkentjes ...helaas geen afval
Onze flyer die we straks massaal zullen verspreiden
De foto van gisteren. Als je zeer goed kijkt, zie je een rode cirkel rond de boom. Probeer de foto te kopieren en dan kan je hem vergroten . Zo zie je de baas van de olijfgaard glimlachen.