Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
27-07-2014
Kindermenu
Geloof het of niet, tijdens de vakantiemaanden moeten we rekening houden met families met kinderen.
En ze weten ons wonen. De meeste mensen moeten naar een restaurant aan de Puerto en kunnen dan maar kiezen uit een gewone menu.
Reden..!!!
Heel simpel. De meeste Spaanse kinderen worden groot gebracht met al de recepten die de grote mensen eten. Niets fout mee. Eigenlijk alleen maar positief. Onze girls , die lusten immers ook alles wat wij klaar maken. We hebben hen ook nooit , qua eten, als kind behandeld. Ze moesten eten wat de pot schaftte. Daardoor kunnen we met hen altijd wel ergen terrecht , op restaurant. Er is altijd wel iets op de kaart wat ze graag hebben.
We hebben hier al klanten gehad , met kinderen, die ook alles lustten en waar we geen uitzondering voor hoeven te maken. Maar er zijn ook speciallekes.
Geen probleem.. We passen ons aan aan wat de ouders vragen. We stellen zelfs enkele menu's voor waar van we zeker zijn, dat de kids het lustten.
We hebben een kindermenu
Een amuse of aperitiefhapje is altijd gemaakt op kindermaat. Iets met een tomaatje, worstjes en komkommer. Ze lustten het altijd , omdat het ..speels..is
Voor de grote mensen is het dan natuurlijk wat anders. Bv.. Huisgemaakte tonijnsla op een , in look en olijfolie getrokken rode paprikapunt.
Als voorgerecht deden we deze keer voor de kids een mimi huisgemaakte hamburger , met een klein broodje en wat salade en ketchup.
Als Clauke afruimt, brengt ze lege borden mee..Dus, het werd en wordt gesmaakt.
Mosselsoep gemaakt van sinaasappelsap en saffraan met witte selderstengel en ajuin...da's voor de grote mensen.
De kids , deze keer, hadde pasta gevraagd. Neen..niets uit een potteke, alles vers.. Een rijk gevulde saus met paprika's, courgette, ajuin, champignons en tomaten + gemengd gehakt
En dat alles bij elkaar getoverd door... tu cheffe
Finca Buen Gusto een Belgisch restaurant in Spanje...en dat moet je laten zien he...
Vraagje... Wat eet de chef en zijn gezin , voor de service... Wel, meestal eten we een deel van de menu die wordt klaargemaakt, maar we houden s'middags meestal ook een siesta. Niet dat we gaan maffen..neen, we eten , in dit geval een panpizza en daarna zwemmen . Nu eerder afkoelen.
De Eerste Wereldoorlog, die ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog werd genoemd, was een wereldoorlog gecentreerd in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918.
Nog altijd is 11 november bekend als wapenstilstandsdag.
Op 28 juli begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk; en een Russische aanval op Duitsland. Nadat de Duitse opmars naar Parijs tot stilstand was gebracht, vestigde het westfront zich in een statische uitputtingsslag van een Loopgravenoorlog die weinig veranderde tot 1917. In het oosten vocht het Russische leger met succes tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen, maar werd teruggedrongen door het Duitse leger. Bijkomende fronten werden geopend nadat het Ottomaanse Rijk toetrad tot de oorlog in 1914, Italië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916. Het Russische Rijk ging ten onder in de Russische Revolutie van 1917, en Rusland stapte uit de oorlog na de Oktoberrevolutie later dat jaar.
Na een Duits offensief langs het westfront in 1918, betraden Amerikaanse troepen de loopgraven en de geallieerden drongen de Duitse legers terug in een reeks van succesvolle offensieven. Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment, stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag.
De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Iedere vrijdag hebben we bij Finca Buen Gusto een thema op culinair gebied.
Het thema deze keer was, het eten van de soldaat in WO I.
Inderdaad, soms was het niets en meestal was het gene vette. Ik heb onderzoek gedaan op het net , en heb verschillende menu's gevonden , die de soldaten, onderofficieren en officieren , te bikken kregen. Daar heb ik dan een selectie van gemaakt, verschillende gerechten en ingredienten samengevoegd en we kwamen uit op het volgende.
Als aperitiefhapje aten de gasten bruin roggebrood met haring.
Bruin roggebrood en haring was een veel gegeten recept in de loopgraven.Het brood was meestal niet vers , maar met een slok water was het dan toch wel te bijten.
Bruine bonen, witte bonen, varkensworst en kip..Alles in een gammel.
Wij hebben er een cassoulet van gemaakt met een klomp wit brood. Een hele grote kookpan ... selder, ajuin, gerookte cervelat , chorizo worst en kippenvleugeltjes. Verse tomatenblokjes, witte en bruine bonen.
Het rook alvast lekker toen we er aan bezig waren, maar eten...!!! Om duimen en vingers van af te likken...Volgens de klanten toch.
We hebben het gerecht niet in een gammel opgediend, maar in ronde pannetjes.
Het hoofdgerecht
Werd veel gegeten in het vlakke Vlaamse land...Poreistoemp met kalkoen
Ik heb er dan wel nog een portosausje bij gemaakt, iets wat de soldaten waarschijnlijk niet kregen.
Het dessert... helaas geen foto.....(vergeten)
Normaal rijstpap of boekweitpannenkoek met is.
Voila se , een geslaagde culinaire avond , en voldane gasten....meer moet dat niet zijn...
Van vele klanten krijgen we soms een fooi of een tip. Meestal een beetje overschot van het wisselgeld... Alvast...Dank u daarvoor.
Wiat je dat er in Spanje een regel voor is?.
Natuurlijk is niets verplicht, maar de beleefdheid gebied om 5% van het bedrag op de rekening als tip of fooi te geven.
Wij denken er dit van. De klant komt, geniet van een culinaire avond en betaald de rekening. Wat hij of zij meer geeft , wordt in de grootste dank aangenomen. Geeft hij of zij niets, even goeie vrienden .
Maar bij momenten raakt het potteke dan toch wel eens vol, en moet er geteld en gesorteerd worden.
Veel stukken van 50. 20 en 10 cent en dan ook een heleboel van die bruin stukskes.
Vooral de Engelse mensen geven het kleingeld. Zeker tegen dat ze terug naar Engeland gaan. In hun land kunnen ze niets doen met de euro en zelfs de centen neemt de bank niet aan.
Zo was het vroeger trouwens ook in Belgie ,,Spaanse pesetas, enkel de briefjes werden terug gewisseld.
De centen worden geteld, gesorteerd en in rolletjes verpakt.
Daar gaan we dus echt wel ene van drinken.. Het noemt daarom ook drinkgeld .
In Camposol zijn er golfvelden. In Candado ook. Onze meisjes zij enkele dagen geleden gaan spelen met vriendjes, en raapten naast het golfterrein de verloren geslagen balletjes
Janne kocht schroefoogjes, visdraad en ringen.
Hoe creatief ze ook is ingesteld maakt ze er sleutelhangers van.
In de chineese winkel verkopen ze deze voor 1.50 euro, zij vraagt er een euro voor...
Ze blijven commerce madammen . Eeerst die elastiekjes en nu dit...
Enkele dagen geledsen stootte ons Yetteke per ongeluk tegen Clauke hare teen.Dikke teen.
Gevolg, teennagel er helemaal af... Pijn, manken... bloed.... Maar de show must go on..
Dus , opdienen met nen dikke windel...
Tegen dat de klanten er zijn worden de tafels ingedekt..
Nog vlug wat gekke bekken
En ook nog heerlijke muziek op Spotify zoeken om te begeleiden met de heerlijke gerechten.
Veel is er niet aan de hand, en dat heb je al gemerkt aan de blog waarscheinlijk.
Neen, geen verveling, neen, niet uitgeblust, neen, ...het is gewoon te warm.
Iedere dag zit het hier goed gevuld . Allemaal mensen die met vakantie zijn, Mensen, allemaal goed gezind, ontstresst en met blije kinderen. We hebben het druk. Voor ons zijn het hele trage dagen. Opstaan, op ons gemakje ontbijten, op het gemak wassen en aankleden en dan op het gemak winkelen. Alles vers halen. Op het gemak...waarom, omdat , zelfs als je 's morgens wat te snel de koffie drinkt, begin je al te zweten.
Door de zon , hoog aan de hemel, wordt je gedwongen van een paar vitessen lager te schakelen. Na meer dan 2 jaar Spanje , zijn we er helemaal mee eens dat een Spanjaard iets trager leeft dan een Belg.
Tijdens de warmste uren van de dag, zo tussen 2 en 6, zitten we binnen. Voorbereidingen, ronde van Frankrijk zien, en regelmatig een klein dutje. Ook wat zwemmen en soms ook echt niksen.
De kinderen lezen of spelen, er komen al eens vriendjes op bezoek en ook zij gaan bij vriendjes spelen.
8 Uur en de klanten arriveren. Dan is het effe goed doorwerken tot 10 uur half 11. opruimen en buiten afkoelen. Voor 12 uur liggen we dus nooit in bed.
Dus,,,, veel is er niet aan de hand.
Op zondag laatst leden, kregen we bezoek van Jean en Eva, samen met hun familie die met vakantie komen. Rechtstreeks van de luchthaven naar hier. Kleine Dora-Lita was er bij en dat was voor onze kinderen weer een mooie gelegenheid om met die kleine pruts te ravotten.
En er moet ook geeten worden... Dora-Lita wou spaghetti...hmmm... lekker met de handjes..
Wat een schatje toch
En wat een verassing op de nationale feestdag van 21 juli... Mooi bezoek uit Belgie...Wel bijna 40 jaar geleden en dankzij facebook, terug zien...
We kregen bezoek van Hilde...we respecteren de privatie.... Hebben lang gekletst, lekker gegeten ..kortom... het was een super namiddag en avond.