Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
03-02-2013
Köfte
Even tussen 2 shiften in, tid om over gisteren te schrijven. Ik had gisteren geschreven dat de dames, Yanneke en Yetteke, voor ons zouden koken. Rond 5 uur zijn ze er aan begonnen. Onder een beetje begeleiding van Claudia. Ze kennen de gaartijden nog niet helemaal en het vuur is voor hen ook nog een onbekende. Dus , Claudia moest even toezicht houden. Ik mocht helemaal niet in de keuken. Zelfs niet om foto's te nemen. Wat er dus allemaal in de keuken gebeurde....Daar heb ik geen weet van. Ik weet wel dat er veel getetter en gekwaak was . En af en toe wat discussie. Rond 7 uur werd ik naar een mooi versierde tafel gestuurd. Eerst een glaasje cava met een lepelhapje. Een amuse gemaakt van smeerkaas, tomaat en wat kruiden. Lekker. Dan werd het voorgerecht geserveerd. Yanneke had zich in de rol van gastvrouw gedompeld. Bij ieder gerecht was er een mooi woordje uitleg. Een klassieker. Garnalencoctail. Maar daar er hier geen grijze garnalen zijn, hadden de meisjes scampi genomen. Dat alles met een stukje brood en een glaasje witte wijn. Weeral lekker. Dan het hoofdgerecht. Köfte.. Ze hebben van Bram , hun broer, een kookboek gekregen. Een boek met allemaal wereldse gerechten. Een ware Ketnet kookboek. Dus we aten gisteren internationaal. Köfte uit Turkije. Daar wat noedels bij , sla , tomaat en een lekker tomatensausje. Ik moet zeggen...het was echt lekker. Tussen de gerechten hebben de ..girls nog een dansje opgevoerd. Het was gisteren entertainment van de bovenste plank. Ik heb er van genoten. Dessert was er ook , maar ...eerlijk...dat hebben Clauke en ik overgeslaan. Dat kon er echt niet meer bij. Dat gerecht..Köfte..ga ik zeker op het menu van het restaurant zetten. Zo ook de garnalencoctail.
En toen.....werd Sven Nijs ...wereldkampioen.
Sla snijden voor de garnalencoctail Dit zal ik krijgen sé Köfte Wat die kleine meid aan het prepareren is .....Iets om mee te lachen denk ik
Een mooie tafel met een zonnig bloempje Dat word dan de Köfte Elk gerecht heeft van de gastvrouw een woordje uitleg nodig
Tussen de gerechten ....show Köfte
en weer een show. De kids hebben echt hun best gedaan en heerlijk gekookt...
Overal is het het zelfde . In België was het zo en hier...Tambien...(hetzelfde) We hadden in het restaurant een minder drukke periode rond 31 januari en 1 februari. De pensioenen zijn waarschijnlijk nog niet gestort en het maandloon van de meesten is op. Vandaag heeft onze telefoon echter niet stil gestaan.. Dus voor de komende dagen en weken is het weer vollen bak. We zijn ook erg verheugd dat we , na 2 maanden werk , vele gasten voor de tweede of derde keer terug zien. We zijn ook erg tevreden, dat we al vele Spaanse gasten krijgen en dat die ook terug komen. Onlangs hadden we een Spaans koppel. De man wist me te zeggen dat hij tegen zijn moeder vertelde dat hij bij ons Belgen, kwam eten. De mama wist tegen haar zoon te vertellen dat hij beter zijn geld op straat gooide. Alleen maar friet en worst. Sinds die dag is het bij ons een echte ommekeer. Spaanse gasten die onze keuken willen uitproberen. En die vol lof zijn.En terugkomen. Geloof het of niet, maar hier is het al echt lente. De amandelnoten staan in de bloesem. De zon is vollop van de partij en de wind is gaan liggen. Het is echt warm.Op ons terras was het gisteren 28 graden in de zon. De zon staat al vrij hoog aan de hemel en het is pas donker rond 7 uur. Echt een heerlijk weertje. Zelfs bij momenten hoor je de kinderen zeggen dat het te warm is in de zon. En dat klopt ook. Claudia is weer aan het renoveren geslagen. Door in de zon te werken is ze ferm gebruind. Van Alex en Marleen, fantastiche buren, hebben we oude schommelstoelen gekregen. Zij wilden die op de container gooien. Doch, weet je nog van eerdere berichten...Claudia heeft een petanque baan gemaakt, en daar gaat ze een tafeltje en de schommelstoelen zetten. Die stoelen moesten dus eerst afgeschuurd worden om daarna te vernissen. Ondertussen heb ik de fruitbomen in de tuin gesnoeid. Voor zij die denken dat ik enkel kook.... Gesnoeid, opgeruimd, een hele hoop oud ijzer, het dak van de pergola aan het zwembad gemaakt , de deur van het tuinhuis gerepareerd..en...gekookt ook nog. Door de dag is het weer echt heerlijk. Alleen rond 7 uur 's avonds , begint het af te koelen. Tegen die tijd is de pijp van ons Yetteke meestal uit. Hoe groot ze als is, ze doet nog iedere dag een dutje. Tja, het is zoals hare papa ook altijd een vroege vogel. We hebben een zetel in de living staan van ongeveer 3 meter breed.En waar slaapt die kleine guitige kapoen...Op de leuning. Gisteren heb ik de hele dag gekookt. Opgeruimd en afgewassen. Yanneke moest naar een verjaardagsfeestje in de Puerto. Ik ben haar gaan wegbrengen. Dan naar de winkel, naar de patattenboer en naar de bank. Toen ik thuis kwam, wilden Yetteke en Clauke een pizza. Ok, op één voorwaarde. Morgen, vandaag dus, na de lunch voor de gasten in het restaurant, wil ik een volledige menu, gemaakt door de kinderen. Akkoord. We zijn nu ongeveer 5 uur. De lunch is door. Alles is afgewassen en opgeruimd. Clauke en de kids zijn gaan inkopen doen en bereiden nadien een volledige menu voor me klaar. Zo heb ik dan nog eens tijd om de blog te schrijven. Ik heb wel wat foto's mogen nemen, maar wat de pot schaft en de foto's daarvan, is voor de volgende.. In de keuken hoor ik wel wat discussie...Ik ben de chef..neen , ikke... Ik hoop dat ik gene friet moet gaan kopen... Want dat is ver rijden..Ergens in Benidorm misschien.. Alleez...Het resultaat zie je de volgende keer maar weer...Het ruikt alvast naar look en dat is voor mij al heel goed.
Smakelijk
Schuren en sappen..en ondertussen zo bruin worden als...bruin verf zeker...
Kijk,, in een diepe slaap op de leuning van de sofa
We zijn bijna één jaar in Spanje en nog is alles niet uitgeladen. Maandag hadden de kinderen een dag vakantie. Ook in Spanje kunnen de leerkrachten enkele dagen per jaar een dag kiezen. In tegenstelling tot België , vergadren de leerkrachten niet, maar hebben ze gewoon vrij. Wij dus naar Murcia. De Makro. Grote inkopen doen voor het restaurant. Daar kan je dus evenveel kopen zoals in België. En maar goed. We waren veel gewoon in ons Belgenlandje. Hier in Spanje is het dikwijls plan trekken. Maar met een Makro erbij, kom je alweer een stuk verder. We waren van plan om door te rijden naar de Leroy Merlin. Een soort gamma. Doch in de Makro verkochten ze rekken. Rekken die we nodig hebben om , eindelijk, ons tuinhuis op te ruimen. Sinds de verhuiswagen is geweest op 22 juni, hebben we nog altijd niet al de dozen uit geladen. Dus , rekken kopen. Rekken in elkaar steken.6 stuks. 3 uur werk. Thuinhuisje leeg maken. Al de rommel die we niet meer nodig hebben , weg smijten, en daarna alles terug mooi ordenen. En ja ...zoals ooit eerder geschreven in de blog, missen we toch het één en het ander. Er is één ding waar ik echter geen weg mee weet. Grasmaaier. Dat is mee gekomen , maar we hebben geen gras..Wat moeten we er mee. Tja, weggooien kan ik niet, dus, dan maar opstapelen. De laatste weken is het weer hier zalig. De wind van voorbije week is gaan liggen, en het is door de dag echt warm. Claudia is deze voormiddag een half uurtje in de zon gaan zitten en ze kwam terug binnen als een vers gekookte kreeft.Mooi rood . Aan al de kanten, hoekjes en plooikes We zijn eind januari en als we de balans van ons restaurant mogen opmaken... Weer al wat beter dan december. Eind januari. De appelsienen zijn allemaal over rijp. Dus plukken. Veel appelsiennen hebben we reeds gebruikt in onze gerechten. Veel hangen er niet meer, maar toch genoeg om zeker een 10 liter fruitsap te maken. Morgen heb ik weer iets meer tijd en zal zeker enkele liters Grand Manier maken.
De zon staat vrij hoog aan de hemel. Volgens de echte Mazarronezen is dit uitzonderlijk. Dit wil zeggen dat we snel een zomer zullen krijgen. Voor mij kan het zo wel even. 24graden , volle zon en windstil. Wat moet ne mens nog meer....
Rekken in elkaar steken. Op zich doe ik dat wel graag, maar na de 6de rek lagen mijn ...vingers open. 40 vijzen en schroeven per rek Ons Clauke denkt aan de commerce. Ze heeft een Jeux de boulle baan aangelegd. Dus ...Als je afkomt, de ballen meebrengen. Rekken En nog eens rekken Dit was de rommel binnen en buiten De rekken werden mooi geplaatst En na enkele uren werken , stond alles mooi op zijn plaats
En dan was het weer tijd om te ontspannen. Petanque...
We zijn einde januari, dus tijd om de appelsienen te pluken