Beste lezer,
Welkom op onze blog
Om goed te kunnen volgen begin je best onderaan rond 17 oktober 2011
Je kan klikken aan de linkerzijde waar alle data staan , helemaal onderaan .
Veel leesgenot
ERIC
08-12-2012
Ieder zijn ding
Iedereen doet vandaag zijn ding.
Yetteke en ik zijn inkopen gaan doen
voor morgen en vandaag. Vandaag is het een late shift. Enkel Fransen. Om 20 uur.
Maar morgen hebben we een groep van Belgen en Nederlanders om 13 uur. Ze willen
soep en vis.
Claudia heeft de strijk gedaan en
Yetteke heeft de groentjes gesneden voor de lasagne van morgen. Neen, die
verkopen we niet. We eten die zelf op. Alleen ons Yanneke. Die muist er altijd
van door als er moet gewerkt worden. Maar goed, ze had een beetje een goede
reden. Haar vriendinnetje Nereja was hier.
Voor de rest hebben we nog geskypt met
de papa van Claudia, 30 pannenkoeken gebakken en de hele dag op het gemakske
gekookt.
Weinig nieuws dus vandaag. Alleen nog
even dit, het zonneke schijnt nog altijd volop.
Claudia in onze dressingroom aan de strijk
Yetteke snijd de groentjes voor de lasagne van morgen.
Vandaag enkel mensen uit Frankrijk, dus , de menu in het Frans. Je kan zien dat we ons aan alles aanpassen hé. Alleen zijn we eens benieuwd wanneer we een menu in het Spaans kunnen schrijven. Een Spanjaard zal niet zo vlug naar een restaurant gaan van een anders talige.
Moest je zin hebben om hier komen door te doen..reserveer maar hoor
Vanmorgen keek ik op de website van de
plaats waar we, in de Ardennen, 6 jaar een chalet hadden. Die hebben een webcam
en daarop konden we zien dat ze in een mooi wit tapijt vertoefden. 2 jaar
geleden, hebben we daar nog, rond deze tijd, mooie dingen in de sneeuw gedaan. Sleeën,
BBQ in de sneeuw, mooie wandelingen, en noem maar op.
Maar langs de andere kant bekijk ik
dan ook de miserie en de smodder die we met zo een weer hadden. Die hebben we
momenteel hier niet. Vanmorgen was de zon weer van de partij en daar krijg ik
dan de nodige energie van.
Ons Claudia is weer aan de slag gegaan
om de B&B en het restaurant te versieren. Van suikerriet hout heeft ze aan
de deur een mooie kerstboom gemaakt. Met een heuse kerstman en de nodige
lampjes. De kinderen waren weer vrij vandaag en hebben geknutseld en de mama
geholpen. Ik moest gaan winkelen. Want het wordt een druk weekend. We hebben de
indruk dat de mensen de weg naar Finca Buen Gusto hebben gevonden.
Vandaag hebben we een dubbele shift. Neen,
de tweede shift heeft een ander karakter. Maar dadelijk iets meer erover.
Een nieuw menu.
Aperitief met amuse. Ik had scampi
gebakken met een half tomaatje en een stukje asperge met daarop een
zelfgemaakte coctailsaus. Alles gepresenteerd op een soeplepel waarvan ik de steel
heb omgeplooid.
Als voorgerecht een tortellini met ricotto
en spinazie, Sausje erbij en riccola sla. Daarna gevulde steak of voor sommige
een blinde vink. Zelf gemaakt met daarbij Italiaanse patatjes en zwarte olijven
en een platboon. En als dessert, appelsienpannenkoek met appelsienensiroop.
Het werd gesmaakt. Veel complimenten
en vooral, we willen de dagelijkse keuken brengen alleen een beetje anders
gepresenteerd.
Om iets na 4 waren al onze gasten weg
en ondertussen was ik weer bezig voor de volgende gasten. Als we een goede
middagshift hebben, dan durven we savonds wel een koken op vraag van de klant.
Natuurlijk is dit dan heel familiaal. Dit wil zeggen dat we de gasten vragen of
we mee aan tafel mogen. En zo was het. Onze gasten wilden echte Belgische friet
met steak en sla.De kids wilden
kipnuggets en vissteaks en er mocht nog een kippenfilet gebakken worden. Men
vraagt wij draaien. En zo was het. Het was een zeer gezellige en vrolijke
avond. Zo mogen er meerdere komen.
Morgen is het hard werken om voor te
bereiden voor de zaterdag en zondag. Maar we zitten daar niks mee in. We hebben
dat gewild en zijn er tevreden mee.
Van wat stokken maakt ons Clauke weer iets moois
De Kerstman en de lampjes komen in de ....boom...
Maar met deze doek rond het geheel is het dan af
En mooie Kerst vlinders aan het doek van de paravent...Geweldig toch ...die madam van ons.
De amuse
Het voorgerecht
Vogel zonder kop
En alles van onze boomgaard. Sinaaspannekoek met sinaas en sinaassiroop
Tweede shift....Op vraag... Frut mee nen bufstaek
En hier is ie dan den frut mee den bufstaek en de sloat Familiaal gaat het er dan aan toe. Samen met ons eten. Van welk land of in welke taal ook...genieten
6 december nationale feestdag Día de la
Constitición
6 december,
is het feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt
herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978, 34 jaar geleden
dus, een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel
Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat de dictator Franco drie jaar daarvoor
in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.
6
december is een dag die altijd gevierd zal worden aangezien dat een historische
dag is in de Spaanse geschiedenis.
Grondwet
De
Spaanse grondwet werd in 1978 door maar liefst 92% van de Spanjaarden
goedgekeurd in een referendum. Het voorzag een constitutionele monarchie en
erkende de multiculturele samenleving van Spanje. Tegelijk stelde het dat
Spanje niet opdeelbaar is. Er kwam al snel kritiek op zijn vaagheid en
dubbelzinnigheid, maar het leverde toch het uitstekende raamwerk voor de
overgang naar de democratie waarin Spanje momenteel leeft.
Maar
genoeg politiek. Het is een vrije dag voor de school en wij zitten met een goed
gevulde middagshift. Ik ben deze morgen nochtans ziekjes opgestaan. Een
kopvalling. Maar als ik de heerlijke geuren en dampen van het koken kan
insnuiven, dan betert dat alleen maar.
Vanmorgen
kwam ik toevallig in het restaurantje en onze vriend Jef zat op ons terras. We
hadden hem eerder al gezegd dat als hij wou internetten, dat het geen probleem
was om naar ons te komen. Dus Jef zat er al.
6
december. De Sint in België, maar ook een klein beetje hier. Snoepjes, een
waterzak om warm water in te doen om s avonds in je bed te leggen De meiden
zijn er zot van Niet dat ze koud hebben, maar het geeft ook een innig aangenaam
gevoel
En
na de middagshift was het Kerstversiering Onder leiding van onze chef inrichter
in huis, Claudia, werd er een zeer mooie kerstboom gezet en werd het restaurant
ook mooi ingericht
Vandaag
hebben we ook al verschillende boekingen binnen gekregen voor december in de
namiddag en december s avonds. Ook al voor 1 januari in de namiddag. Mochten
er mensen zijn die in de omgeving van Mazarron verblijven in die dagen, en die
de blog lezen en willen mee vieren. Het is het moment om te boeken. Kerstdag
zal het een menu zijn all in tussen de 30 en 40 .Oudjaar ook, maar 1 januari
is het een gewone menu aan 12,5 aperitief inbegrepen.
De foto is helaas niet scherp, maar de Sint had wat snoep en waterzakken en een brief in de schoenrek gelegd. Wat er op de brief staat is privé. Dus maar goed dat de foto niet echt scherp is
Ze schudden zo hard met de boom dat de naalden in het rond vlogen.
Maar het is allemaal goed gekomen . De boom groeit en straks komen de ballen en zo erin.
Voila se .Het komt allemaal goed
Ook in het restaurant is nu alles versierd. Dat is allemaal het werk van Claudia. En nu zal je misschien denken dat ik niets doe...Neen hoor , ik moet afwassen ondertussen.
Een gewone
woensdag. Geen avondshift vandaag enkel een middagshift. Eigenlijk is dat ook
plezant. Als de kids naar school zijn, kunnen we rustig voorbereiden en rond 2
uur kwamen vandaag de klanten. Je werkt dan tot 4 uur en het zit er op. Zo
hebben we de namiddag en de avond nog. De reservaties blijven goed binnenkomen.
Maar wat wel opvalt is, dat de meeste mensen, vooral Engelsen en Nederlanders,
op de middag willen komen. Voor ons niet erg. Ik denk dat het in de zomer juist
andersom zal zijn. We hoorden van Engelse mensen, dat ze eerder gewoon zijn om
rond de middag warm te eten.
Gisteren
avond kwamen er Nederlanders de zaak binnen. Daar ik aan het fornuis stond, en
Claudia mij wat aan het helpen was, kwamen die mensen gewoon de keuken binnen.
En daar moeten we iets aan doen.
Ik heb nog
een hele oude paravent van mijn grootmoeder. Enkel de kader. Claudia heeft nog
stof liggen en ze zal er doek aan maken. Net zoals vroeger. Enkel, we moeten er
houten stokken voor hebben om dat stof aan vast te maken. Claudia had
natuurlijk weer het idee. Suikerriet stokken. Dezelfde die ze gebruikt heeft
voor haat struisvogelhuis. Dus zij met de kids op weg. Je kunt hier onder de
fotos zien en dan begrijp je wat ik bedoel. Die van ons vindt op alles wat hé.
Die paravent
wordt dan een de deur gezet tussen het restaurant en onze bureau annex woonkamer.
Misschien en hopelijk zal dat de mensen dan tegenhouden.
Morgen hebben
de kinderen geen school. Het is 6 december. Neen geen Sinterklaas hier in
Spanje. Hij is morgen trouwens nog niet terug. Maar het is het feest van de
grondwet. Uitleg geef ik er morgen over. In België moesten ze ook maar eens
feest houden. Feest van meer dan 500 dagen geen regering. Dat is ook alweer een
jaar of bijna een jaar geleden zeker. Het zou leuk zijn dat ze dan een vrije
dag gaven aan de bevolking. Als tegenprestatie dat de mensen zolang in het
ongewisse hebben verkeerd.
Het stof is klaar gemaakt
De stokken hebben de dames in het veld gehaald en nu is het enkel nog aanpassen.
Nu moet het doek op maat genaaid worden.
En klaar is kees. Nu kunnen de klanten niet meer naar binnen kijken en kunnen , vooral , rondlopen in huis zonder dat het stoort.
Vandaag
weinig nieuws. Vanmorgen les en dan winkelen. Alles vers in de keet. Zo hoort
het. Voorbereidingen treffen voor vanavond. De hele week hebben we Engelse
gasten, behalve op vrijdag, zit er een Vlaams koppel tussen. Maar wat geeft
het. Klanten zijn klanten en die moeten we verwennen. Ik heb er een bijna hele
dagtaak aan. Claudia is verantwoordelijk voor de zaal en eveneens help ze me
toch met de afwas.Dus zoals het vroeger was, is het hier ook. We zijn een team.
Mazarron
is een mijn gemeente. Er is hier een gigantische grote mijn. Een kopermijn. Ook
hier op 4 december, wordt Sint Barbara gevierd. Straf toch hé. De mijnen
trekken ons precies aan. Eerst in Koersel gewoond, de mijn van Beringen. Daarna
Heusden, de mijn van Zolder en dan willen verhuizen naar Frankrijk. Naar St.Eloi-les-Mines,
ook een mijn en nu hier in Mazarron, ook een mijn. De overgebleven mijnwerkers
en/of familie ervan, dragen van Mazarron het Sint Barbara beeld naar de mijn.
Daar is dan een kerkdienst en dan dragen ze het beeld terug. Juist zoals
vroeger in Heusden.
Vanmorgen
las ik de internetkrant van Heusden Zolder en tot mij verbazing stond er een
foto en een klein artikel over mijn grootvader. Hij heeft inderdaad een
ereplaats gekregen in ons restaurant. Een zwart witte foto, die nog met de hand
ingekleurd is. Gekregen bij zijn in pensioen stelling. Die foto heb ik eerder
naar Dirk van de internetgazet verstuurd, toen hij een reportage schreef over
den mijn van vroeger.
Terwijl
we met de mise en place bezig zijn voor vanavond, ben ik een nieuw gerecht aan
het uit proberen. Dat gerecht laat ik dan, als avondeten, proeven aan mijn 3
dames. Kalkoenlapjes met mozzarella en serranoham. Gepresenteerd met Italiaanse
patatjes. En het werd goed bevonden. Dus dit zal een volgend gerecht worden.
Terwijl
ik vandaag aan het koken was is ons Clauke met de kinderen de campo
ingetrokken. Schaapjes kijken en varkentjes. Dus al de fotos zijn vandaag van
ons boerin.
Het is nu bijna 8 uur en we zullen er eens
invliegen voor een uurtje of 2 . Alleez, voor mij is het ergste door. Het nu
aan Claudia om de madam te zijn. Maar ze kan het hoor
Het Sint Barbara beeld wordt gedragen. Een foto van vroeger aan de koolmijn van Beringen
Dit waren foto's die Claudia genomen heeft . Bij ons iets verder woont er een schapen herder. Een soort boer Willy uit Stal. Tegen kerstmis heeft hij altijd lammeren. Die zijn ...mooi...lekker....en kunnen ook dienen in de Kerststal
Gewoon genomen om te laten zien hoe groen het hier nu is.
Nieuw gerechtje...maar eer dit op de menu komt, wordt er nog heel wat aan bij geschaafd.
Ik
weet niet wat er scheelt, maar deze morgen was het zowaar kwart voor 7 toen ik
wakker schoot. En dan te denken dat het ontbijt, en de koffie pm 7 uur moet
klaar staan. Gisteren waren de klanten wat lang gebleven, en voor je dan slapen
bent is het al snel middernacht. We hebben gisteren avond nog vlug een pallet
van 2 meter lang in de campo gaan halen. Met de auto en een zaklamp. Claudia en
de kinderen waren eerder door de dag op verkenning geweest. Ze hadden die
pallet zien liggen
Ik
stelde voor om nog zo laat de pallet met de auto te gaan halen. Dan konden we
sneller beginnen te werken. Dus wij weg. Na 11 uur nog. En Die pallet ging niet
in de wagen. Ik tevoet terug naar de finca en ons Clauke achter me met den
auto.
Vandaag
hebben we geen klanten. De rest van de week zijn er al vele boekingen. Dus
wordt de maandag waarschijnlijk onze rustdag.
Aan
de straat moeten we een wegwijzer zetten met de reclame van de finca. Dus wordt
het weer knutselen. Maar eerst hebben we een bezoek gebracht aan Jef en Maria. Zij
wonen voor enkele maanden in Camposol, en Jef had een probleem met zijn tv.
Broodje meegenomen en dan wat uchteren. Tv gemaakt en dan weer terug naar huis.
Reclamebord
maken. We hebben van oude paletten een ferm sterk en zwaar paneel gemaakt waar
we onze spandoek op kunnen nagelen. Het spandoek heb ik met roofing nagels vast
gezet. Die hebben een brede kop en zo zal het spandoek niet doorscheuren. Maar Toen
het paneel klaar was , moesten we die nog naar de straat brengen. Dat was niet
om te lachen. We hebben het paneel veel te zwaar gemaakt. Beter te zwaar dan
dat het met de minste wind omvalt.
Claudia
maakte vandaag ook lekkere soep. En dat opsmullen in het zonnetje Dat is
genieten.
Klussen. En het moet goed gedaan worden. Ik heb nen ingenieur bij mij wonen en die vrouw kijkt naar ne cm.
Neen , geen horde of zo een ding waar paarden over springen. Maar...
Voila ...ons reclamebord om aan de straat te zetten
En toen was er soep. En zon. En lekker weer. En korte broek....Lang leve december