Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
Gilbert reed dit jaar sneller de Muur op dan Cancellara vorig jaar tijdens de Ronde van Vlaanderen. Dat blijkt uit berekingen van de Franse sportkrant L'Equipe.
Gilbert reed dit jaar sneller de Muur op dan de 'onklopbare' Cancellara vorig jaar (foto belga)
Cancellara had dan wel krampen op de Muur tijdens de Ronde van Vlaanderen, zoveel trager dan vorig jaar reed hij niet. L'Equipe chronometreerde en klokte bij de Zwitser af op 1min52, goed voor een gemiddelde van 15,2 km/u en 'amper' 5 seconden trager dan in 2010 (1min47) toen hij Boonen los uit het wiel reed.
Zondag was Philippe Gilbert de koning van de Muur in een tijd van 1min43 en een gemiddelde van 16,6 km/u. Vier seconden sneller dan Cancellara vorig jaar!
De Helleklassieker is met zijn kasseistroken en modderige wegen een van de zwaarste en mooiste koersen op de wieleragenda. Alle ploegen investeren dan ook in het beste materiaal...
Boonen rijdt Parijs-Roubaix met een aangepaste fiets en deze speciaal voor hem ontworpen Sidi schoenen (foto sidi)
Voor het tweede seizoen op rij rijdt Tom Boonen met Sidi schoenen. Genius 6.6 Carbon Lite zijn in full carbon om de schoenen nog lichter en steviger te maken. Het gebruik van lorica en nylon en het sluitingsmechanisme met gespsluiting en velcro plakkers, vormen een unieke combinatie. De wegschoen werd speciaal ontworpen in de kleuren van Boonen zijn Quick-Step teamoutfit. Het hele seizoen rijdt Tornado Tom met 'zijn' Sidi schoenen, en dus ook tijdens Parijs-Roubaix op 10 april.
Ook de fietsen van de Quick-Stepmannen worden onder handen genomen. Zo worden ze voorzien van een langere kader, tubes van 27 millimeter en platte velgen.
OMEGA PHARMA-LOTTO
Jürgen Roelandts, Sebastian Lang, Marcel Sieberg en André Greipel, zullen de tocht tussen Compiègne en Roubaix afwerken met een geheel nieuwe fiets met aluminiumkader. Om een 'schlekske' te voorkomen, zullen de mecaniciens een 46 in plaats van een 39 als binnenblad monteren, waardoor de ketting veel strakker komt te liggen. Net als bij Quick-Step verkiest Lotto tubes van 27 millimeter.
Leukemans is de enige van zijn ploeg die met een volledig nieuwe fiets aan de start van de Helleklassieker zal staan (foto HLN)
VACANSOLEIL-DMC
Bij Vacansoleil-DMC is Björn Leukemans de enige die met een nieuwe fiets zal starten in Parijs-Roubaix. Voor de Helleklassieker verkiest hij een kader dat vervaardigd is uit aluminium. Dat loopt beter op de kasseien en maakt de fiets iets 'stijver'. Bovendien worden er ook remmen aan de bovenkant van Leukemans' stuur gemonteerd. De rest van de ploeg doet het met enkele kleine aanpassingen, zoals bredere tubes van 24 millimeter
Het aantal wielertoeristen dat bij ongevallen betrokken raakt, is de laatste jaren spectaculair gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de grootste Vlaamse wielertoeristenfederatie VWB.
Aan het huidige risico moet een fietser al achtmaal de wereld rondrijden vooraleer hij betrokken raakt bij een ongeval. (foto belga)
Daar waar in 2006 nog 26,1 ongevalsdossiers per 1.000 wielertoeristen geopend werden, bleken er dat in 2010 nog slechts 13,1 te zijn, goed voor een halvering. Aan het huidige risico moet een fietser al achtmaal de wereld rond fietsen vooraleer hij een ongeval krijgt.
Opmerkelijk is het feit dat gedurende diezelfde periode het aantal wielertoeristen bijna verviervoudigde van 20.000 naar 75.000 en ook in de toekomst lijkt er geen einde te komen aan deze groei. Steeds meer dames, jongeren en senioren vinden de weg naar de fiets zodat het traditionele beeld van de wielertoerist als man van middelbare leeftijd voorgoed tot het verleden behoort. Vooral dames zijn aan een sterke remonte bezig en maken nu al één derde van het peloton uit.
Uit de cijfers van de VWB blijkt dat deze nieuwe en soms minder ervaren wielertoeristen de sport dus zeker niet onveiliger maken, wel integendeel. Interessant is dat vele nieuwe fietsers net wegens sportongevallen en blessures de overstap van andere sporten naar het wielertoerisme maken.
De dalende trend bij ongevallen kan wellicht ook naar de toekomst toe worden aangehouden. Wielertoeristen zijn zich immers steeds meer bewust van de veiligheidsaspecten. Enkel de slechte staat van de weg, het onbegrip van bepaalde automobilisten en het ontbreken van voldoende veilige fietspaden kan nog roet in het eten gooien.
'EERSTE ONGEVAL NA AARDE-MAAN'
VWB-manager Werner van Ingelgem: 'Wielertoerisme is niet onveilig, het redt zelfs levens'
"Fietsen is de laatste jaren een lifestyle-fenomeen geworden. Iedereen wil gezond en slank blijven en meet zich graag een jong, sportief imago aan. Daarvoor is fietsen een bij uitstek geschikte sport waardoor er tal van nieuwe doelgroepen aansluiting zoeken bij het wielertoerisme", aldus VWB-manager Werner van Ingelgem.
"Toch leidt dit niet tot een veiligheidsrisico want je kan als wielertoerist in Vlaanderen al de afstand Aarde-Maan fietsen vooraleer je een eerste ongeval overkomt. Bovendien zijn de letsels vaak minder ernstig. Op jaarbasis tellen we één dodelijk ongeval; wanneer we dat vergelijken met de vele gezondheidsvoordelen waaronder het aantal gevallen van hartfalen die daardoor vermeden of uitgesteld worden, kan men gerust stellen dat wielertoerisme levens redt."
ALS CLUB MOGEN WE FIER ZIJN DAT WE DEZE MEGA ORGANISATIE IN GOEDE BANEN HEBBEN GELEID AL WAREN WE MAAR EEN SCHAKEL IN EEN LANGE KETTING VAN MEDEWERKERS
De zonnige 20ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen was opnieuw een schot in de roos. 19.870 fietsfanaten van over de hele wereld verkenden een dag voor de profs het parcours van Vlaanderens Mooiste.
19.870 wielertoeristen beleefden een hoogdag in de Vlaamse Ardennen. (foto belga)
Organisator Golazo kwam in 1992 met het idee op de proppen om wielertoeristen een dag voor de profs hun eigen Ronde van Vlaanderen te laten rijden. Destijds kwamen er 517 fietsliefhebbers opdagen en dat aantal ging na jaar na jaar gestaag de hoogte in.
Twintig jaar later verkenden liefst 19.870 fietsfanaten de beroemde wegen en hellingen waarop Tom Boonen en co sanderendaags hopen te schitteren. Goed voor een evenaring van het record van 2009.
Niets dan goedgeluimde gezichten op het parcours en na de aankomst. De vroege vertrekkers hadden dan ook een rustige tocht achter de rug en konden vlot doorrijden op de hellingen. Reken daarbij nog eens de zon en het blijde vooruitzicht op de "echte" ronde van zondag en je weet dat het voor alle aanwezigen een hoogdag was.
De organisatie had dit jaar nog eens extra de nadruk gelegd op veiligheid en respect. De Ronde voor Wielertoeristen is immers geen wedstrijd, genieten en beleven staan voorop. Politiemensen en seingevers waren massaal aanwezig om de deelnemers te begeleiden en de wegcode werd dan ook goed opgevolgd.
4.000 FLANDRIENS OP 260 KM
4.000 echte flandriens gingen de uitdaging aan om de volledige 260 km van de profs af te haspelen. Met 9.000 deelnemers koos de meerderheid echter voor de afstand van 140 km. Wie dat nog net iets te hoog gegrepen vond, kon de benen testen op het parcours van de 75 km. Onder andere ex-Ronde-winnaar Andrea Tafi en de politici Kris Peeters, Alexander De Croo en Renaat Landuyt tekenden present.
Van de bijna 20.000 deelnemers kwam een kwart uit het buitenland. De Ronde is vooral bij de Nederlanders (2.500) en Britten (1.000) traditiegetrouw erg populair, maar er kwamen ook fietsliefhebbers afgezakt uit verdere en meer exotische landen. Onder de dertig nationaliteiten waren er deelnemers uit onder andere Australië, Brazilië, China, de Dominicaanse Republiek, Japan, Maleisië, Singapore en de VS.
Bekijk hier later het sfeerverslag op Lotto Cycling TV.
Komend weekend krijgen wielertoeristen en profs respectievelijk 17 en 18 hellingen op hun bord in de Ronde. Huiswerk nog niet gemaakt? Overloop dan mee het parcours en bekijk elke helling in detail!
De Tiegemberg is de eerste helling van de Ronde. (foto belga)
258 km tussen de Grote Markt van Brugge en de Halsesteenweg in Meerbeke, dat krijgen de profs zondag op hun bord. De wielertoeristen kunnen een dag eerder kiezen uit 71, 140 of 260 km. Wie voor de langste afstand kiest, volgt grotendeels het officiële Ronde-parcours en beklimt op Tenbosse na alle hellingen die ook zondag op het menu staan. Ook de MTB'ers kunnen op pad voor 30, 55, 75 of 100 km.
In tegenstelling tot vorig jaar kunnen de renners ditmaal niét gaan uitwaaien aan zee. Na de start in Brugge gaat het nu meteen zuidwaarts richting Ingelmunster, Izegem en Kortrijk. Daar wordt vervolgens koers gezet richting het oostelijker gelegen heuvellandschap.
VOSSENHOL SCHIET RONDE OP GANG
Na 70 km ligt (voor de profs) met de Tiegemberg - ook bekend als Vossenhol - de eerste hindernis van de dag te wachten. Goed 10 kilometer later gaat het opnieuw omhoog op de kasseien van de Nokereberg. Kort daarna liggen er nog meer steentjes te wachten in de in 2008 heraangelegde Huisepontweg en de licht dalende Doorn in Oudenaarde.
Vooraleer met de Rekelberg de derde helling van de dag aangedaan wordt, wacht nog de kasseicombinatie Paddestraat-Lippenhovestraat. Net voor de Kaperij, gloednieuw in de Ronde, ligt ook nog een licht dalende kasseistrook van bijna een halve kilometer.
ACHT BULTEN IN 50 KM
De Koppenberg: beroemd, maar vooral berucht. (foto belga)
Tussen Ronse en opnieuw Oudenaarde wachten over goed 50 km liefst acht forse kuitenbijters, te beginnen met de (Oude) Kruisberg. De Knokteberg is de enige uit de achtdelige reeks zonder kasseien, maar de opeenvolging van de Oude Kwaremont (meestal de eerste echte test van de dag), de steile Paterberg en de beruchte Koppenberg maakt dat gemis meer dan goed.
Na de kasseien van de Mariaborrestraat is het opnieuw klimmen geblazen op de minder bekende Steenbeekdries. Vervolgens is het de beurt aan de Taaienberg, de favoriet van Tom Boonen. Met een beetje geluk - en als er geen nadars staan - kan je daar gebruik maken van het gootje. De Eikenberg vormt met zijn slechte kasseien, vals plat en steile einde het sluitstuk van die zware passage.
Als aperitiefje voor de échte finale wordt je nog eens goed door elkaar geschud op de kasseien van de Holleweg, Ruiterstraat, Kerkgate en Jagerij. Daarna is het hoog tijd om jezelf af te vragen hoe je de combinatie van de korte maar veneinige Molenberg en de kasseien van de Haaghoek gaat doorkomen. Meteen daarna gaat het over de korte maar steile Leberg en ook de Valkenberg laat niet lang op zich wachten.
HET HEILIGE DUO
De Muur van Geraardsbergen is dé klim van de Ronde. (foto belga)
Voordat we Geraardsbergen binnenrijden laat je je best niet verrassen in de Tenbossestraat in Brakel. Hierna volgt het heilige afsluitende duo Muur-Bosberg.
De Muur van Geraardsbergen is dé klim van de Ronde, dus laat je hier maar eens goed gaan, voor zover dat nog mogelijk is. Zowel op zaterdag als op zondag zullen de toeschouwers hier massaal van de partij zijn om alle helden vooruit te schreeuwen.
De laatste opgave van de dag wacht even verderop op de Bosberg. Na deze kilometer kasseien door het bos gaat het in dalende lijn via Denderwindeke richting finish in Meerbeke. Op zaterdag is iedereen die de streep bereikt nog een winnaar, een dag later kan er maar eentje de beste zijn...
De 98ste Ronde van Frankrijk is voor Polar de aanleiding om een limited edition van de CS500 fietscomputer te lanceren. Naast een gloednieuw design beschikt de CS500 Tour de France ook over meer geheugen.
De CS500 krijgt een geel tintje. (foto polar)
De Polar CS500 Tour de France is dit jaar de officiële fietscomputer voor de Ronde. Hij biedt de sportieve wielerliefhebber de volledige controle over zijn prestaties tijdens een trainingsrit en ziet er met zijn aerodynamische diamantvorm en nieuwe kleur ook nog eens stijlvol uit.
Met de rocker switch tuimelbediening, de oversized display en de geavanceerde stuurhouder staat niks je nog in de weg om te fietsen als een echte prof en en te streven naar die felbegeerde gele trui.
"De keuze voor de CS500 als officiële trainingscomputer van de Tour de France was gemakkelijk. De waaier aan functies, het gebruiksgemak en de goede zichtbaarheid van de trainingsgegevens - vooral bij hoge snelheden - biedt de beste ondersteuning voor iedere renner", aldus Joona Laukka, Cycling, Running & Multisport Segment Manager bij Polar Electro Oy.
"Bovendien werd hij speciaal voor de 98ste Tour de France afgewerkt met enkele gele accenten. Ten slotte de kleur waar iedere wielerliefhebber een zwak voor heeft. Geel staat in het wielrennen nu eenmaal symbool voor de overwinning. Iedere renner droomt ervan om het gele shirt over zijn schouders te trekken."
De Polar CS500 Tour de France is vanaf mei 2011 in beperkte oplage verkrijgbaar via de erkende Polar verkooppunten.
Het parcours van Limburgs Mooiste loopt dit jaar niet door Voeren. Burgemeester Huub Broers weert de Nederlandse toertochtklassieker omdat deelnemers zich er vorig jaar zouden hebben misdragen.
Limburgs Mooiste is ook erg populair bij onze landgenoten. (foto limburgs mooiste)
Limburgs Mooiste is één van de grootste toertochten van Nederland. Aangezien deze klassieker naast het Nederlands-Limburgs heuvellandschap ook aangrenzende gemeenten in België en Duitsland aandoet, is deze klassieker ook erg populair bij onze landgenoten.
De naar verwachting 20.000 deelnemers zullen tijdens de volgende editie op 25 juni in tegenstelling tot de voorbije 20 edities niét door Voeren rijden. Burgemeester Huub Broers stelt immers zijn veto. "De politie stelde vorig jaar vast dat veel fietsers met zeven of acht man breed de volledige weg in beslag namen", zegt hij in Het Belang van Limburg. "Werd er een opmerking gemaakt, dan staken recreanten de middelvinger omhoog."
Volgens Broers lag het parcours er na de doortocht ook smerig bij. "De tocht leidt ook langs alle kleine wegen en dat is niet haalbaar. Bovendien kost het evenement hopen geld wat betreft inzetten van extra politiekracht. De combinatie van al deze factoren dwingt me tot een verbod."
Organisator Dries Linssen reageert verbaasd en verontwaardigd over het verbod. "We hebben in 20 jaar tijd nog nooit een opmerking gekregen uit Voeren. We hebben net een heel goede reputatie. En dat terwijl andere toertochten zoals de Hel van Mergelland wel een vergunning krijgen."
Eerder stelden ook Waalse gemeenten in de buurt al hun veto tegen dit soort fietstochten.
Komend weekend wordt het zowel voor profs als recreanten weer puffen en zweten geblazen op de kasseien. Zijn je prestaties op de stenen niet zo denderend? Bekijk dan de tips van Paul Van Den Bosch!
Je fiets op voorhand controleren is een absolute must. (foto Tim De Waele)
Vele recreanten willen dezelfde krachttoeren uithalen als de grote mannen, maar zijn wel bevreesd voor het dokkeren over die verdomde kasseien. Hoe kun je je erop voorbereiden? Topcoach Paul Van Den Bosch zocht het samen met Sven Nys uit.
Je fiets ziet tijdens een rit over de Vlaamse kasseien echt wel af. Controleer daarom de dag vóór de rit of alle bouten voldoende vast staan. Niets is zo vervelend als een zadel of een stuur dat zakt als je over de kasseien dokkert. Stevige bidonhouders zijn ook een vereiste, tenzij je graag omkeert om je drankvoorraad op te rapen.
Houd er rekening mee dat je fietsketting het veel zwaarder te verduren krijgt dan gewoonlijk. Een mogelijke kettingbreuk zelf repareren is vaak onmogelijk, zodat de dichtst bijzijnde fietsenmaker opzoeken de enige oplossing is. Geld bij de hand houden dus!
Een binnenband vervangen is veiliger dan een tube vervangen, omdat een vervangen tube niet kan gelijmd worden en dus onvoldoende vast op de velg ligt. Dat kan levensgevaarlijk zijn op de oneffen Vlaamse wegen, vooral dan in bochten en afdalingen. Draadbandjes zijn dus aan te raden.
Het risico op lekrijden kan je sterk verminderen door vóór de rit je banden aan een nauwkeurige controle te onderwerpen. Let erop dat er geen kleine steentjes in de toplaag van je band zitten. Die kun je er het best voorzichtig uithalen met behulp van een naald.
Na een rustige zaterdag waar
we jammerlijk de club niet konden of mochten vervoegen ging het deze zondag
richting Harelbeke voor onze 1st klassieker van het seizoen en we waren terug
niet alleen met duizenden waren de wielertoeristen massaal naar Harelbeke
gekomen.
Alsof het een Vlaamse kermis
was zo was de sfeer deze morgen met volle teugen konden we genieten van het
gefriemel en het zenuwachtig inschuiven van de wielerfanaten
Met 4 waren we deze ochtend
die de kleuren van de club zouden verdedigen 3manen en 1 vrouw
De eerste 30km was relatief
vlak al was het soms bijten om het tempo te houden want de wind zat langs de
vlakke Oost-Vlaamse wegen tegen maar dit zou niet blijven duren het zwaardere
werk kwam stilaan dichterbij
Met de zeelstraat begon het zware
werk deze 2.5 km lange helling die op papier geen helling is maar voor ons toch
een stevige kuitenbijter is en blijft
Op deze 83km lange rit was de
eerste helling de Kapelberg na 41km samen met copain Martin, Andre en mijn
echtgenote werd deze klus snel geklaard
De Patersberg was de tweede
kuitenbijter en de vijand van mijn echtgenote waarom weten we nog steeds niet
want deze heuvel is al meermaals beklommen: vandaag lieten we het gootje links
liggen en kozen we resoluut voor de kasseien en terug was van opgeven geen
spraken al blijft het een verdomd lastige berg
In snelvaart ging het nu naar
de Oude Kwaremont die op sommige plaatsen er gevaarlijk bijlag en hier begonnen
de minder getrainde het lastig te krijgen met als resultaat stilvallen en te
voet naar boven gaan.
Eens deze beklommen begon de
tocht naar de bevoorrading en terug was het werken geblazen langs de nieuwe
Kwaremont
De bevoorrading na 47 km was
een welgekomen rustplaats om terug de hartslag en de ademhaling naar een deftig
ritme te laten zakken en een paar confituurtaartjes waren we terug klaar voor
het tweede deel Met de wind eindelijk in de rit en het lichtdalende traject ging
het nu richting Kluisbergen om aan klim van de Mont Encluse of Kluisberg te
beginnen: deze niet zo zware heuvel is een pareltje om te fietsen
De afdaling is nog leuker
hier en konden we ons nog eens laten gaan voor we richting laatste heuvel reden
Samen met nog een paar
wielertoeristen werd koers gezet richting Tiegem voor de laatste klim van de
dag maar de wind begon nu stilaan zijn tol te eisen maar eerst kregen we nog
het Vossenhol te verwerken ook deze klim werd nog redelijk vlot verteerd voor
we de echte Tiegem berg voor de wielen geschoven kregen
Met de heuvels achter ons
dachten we het ergste ook achter de rug zou zijn
Maar 20km lang werd het nog
werken tegen de wind en moesten de laatste reserves aangesproken worden tot we
aan de laatste rechte lijn die toch een paar kilometers lang was het gas nog
eens konden opendraaien
Eindelijk zat de eerste echte
rit van het seizoen er op: moe en voldaan maar vooral blij dat we het toch maar
terug gedaan hebben
De website van FFWD werd nieuw leven ingeblazen. De nadruk ligt op nieuws en de resultaten van de teams die gesponsord worden door de Nederlandse wielenproducent.
Nieuwe website voor wielenfabrikant FFWD (foto ffwdwheels.com)
De website van de Fast Forwardfabrikant werd nieuw leven ingeblazen met een volledig nieuw design. "De vorige website heeft veel mensen geïnformeerd, maar we zijn steeds op zoek naar vernieuwing. De nieuwe site heeft een frisse look en in de nabije toekomst zullen we een compleet nieuwe webshop lanceren de volledig losstaat van de nieuwe site", luidt het.
Met de opkomst van de sociale netwerksites, is FFWD ook actief op Facebook en Twitter. Op die manier hopen de medewerkers van FFWD de wielerliefhebbers op de hoogte te houden van verschillende nieuwtjes. Bovendien ontvangt elke bezoeker die zich registreert op de site nog steeds een informerende nieuwsbrief.
De Replay XD is praktisch, fijn én mini. Maak kennis met de kleinste actiecamera ter wereld!
Replay XD is kleinste actiecamera (foto Replayxd.com) (foto photonews)
De Replay XD is 21,4 bij 69 millimeter groot en weegt slechts 30 gram. Daardoor is hij erg praktisch en kan de camera overal aan vast gemonteerd worden. De camera neemt ook audio op, en dankzij een hoogtechnologische microfoon krijgen wind en ruis geen kans. De batterij is in staat om 110 minuten aan beeldmateriaal te leveren, alvorens hij weer opgeladen moet worden.
Niet alleen bij de profs, maar ook bij de wielertoeristen begint het stilaan te kriebelen voor de Ronde. De hellingen van de E3 Prijs of Gent-Wevelgem zijn dan ook ideaal om de benen nog eens te testen.
Deze Kwaremont staat zowel in de E3 Prijs als in de RVV voor profs én wielertoeristen op het programma. (foto belga)
Wie wil vlammen op de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen kan komend weekend nog eens een laatste keer voluit gaan om vervolgens te taperen richting D-Day. Niet alleen voor de profs, maar ook voor de recreanten is de E3 Prijs Vlaanderen-Harelbeke een ideale test. Heel wat hellingen van de E3 Prijs komen een week later immers terug op de Ronde.
De eerste 115 kilometer langs Oudenaarde, Zottegem en Geraardsbergen zijn een goede opwarming voor een pittige slotfase richting Harelbeke, waar ook van start wordt gegaan. Het begint allemaal met La Houppe in Flobecq. Vanaf dan volgen de heuvels elkaar in ijltempo op, met de Berg ter Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationsberg en Taaienberg.
Met nog een 50-tal kilometer voor de boeg gaat het via de Kruisbergrichting Kluisbergen. Daar moeten kort achter elkaar de Kapelberg, Paterbergen Oude Kwaremont bedwongen worden, met als toetje een passage over de Knokteberg.
De Tiegemberg vormt de laatste hindernis van de dag. Nog even opletten geblazen in de gevaarlijke afdaling en dan gaat het richting meet in Harelbeke.
Naast de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen komen er heel wat van deze hellingen terug in de ritten van de Bank van De Post Cycling Tour.
WAAIEN OVER DE KEMMELBERG
Wie de E3 Prijs niet ziet zitten, kan nog altijd zijn heil zoeken op de hellingen van Gent-Wevelgem. Deze 205 km lange tocht begint in Deinze en trekt in één ruk westwaarts richting Oostende om vervolgens een tijdje evenwijdig met de kustlijn te rijden. .
In Veurne aangekomen wordt de blik op het zuidelijker gelegen Poperinge gericht. Op dit stuk van het parcours kan de wind genadeloos hard kan beuken, zo bewijzen de jaarlijks wederkerende waaiers bij de profs.
De Kemmelberg staat tweemaal op het programma in Gent-Wevelgem. (foto belga)
Even voorbij Poperinge gaat het even de Franse grens over met de Catsberg en de rue de Bailleul als eerste echte hindernissen van de dag. Terug in België aangekomen wachten er twee lussen van een dertigtal kilometer met telkens zes hellingen: eerst de Schomminkelstraat, Baneberg, Rode Berg, Scherpenberg, Kemmelberg en Monteberg.
Nu al voor het derde jaar op rij wordt het risico op valpartijen in de gevaarlijke afdalingen over de kasseien van de Kemmel ingeperkt. Daarom gaat het na de top linksaf om via de smalle Klokhofweg en de Kleine Kemmelberg terug op de Kemmelbergweg uit te komen. Na de tweede lus is het nog een 35-tal kilometer tot de streep in Wevelgem.
Ben jij een designtalent en heb jeevoeling met de koers? Dan daagt het Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team jou uit om een nieuw en uitdagend ontwerp voor de teamoutfit van 2012 te maken.
Om aan de wedstrijd deel te nemen, moet je zowel een design voor het t-shirt als de broek aanleveren. Het beste design wordt gekozen door het team, de sponsors en kledingpartner Santini.
De winnaar maakt kans op een week Vacansoleil Camping Holidays vakantie en een dag in de Vacansoleil-DCM gastenauto tijdens een etappe van een grote ronde.
Waar blijf je met je kettingslot als je terug aan het fietsen gaat? De ontwerpers van de Hiplok maakten een slot dat je tegelijkertijd ook als riem kan dragen.
De nylon cover zorgt ervoor dat je kleren niet vuil of beschadigd raken. Voor 75 euro is de Hiplok de jouwe.
Ooit begon Naqi met zitvlakcrèmes voor wielrenners, inmiddels is het Belgische bedrijf een specialist in behandeling van huidproblemen. Maar Naqi wil weer terug in het peloton.
De wortels van Naqi liggen in het wielrennen. In 1986 startte de Halense firma met sportlotions voor coureurs. In samenwerking met de ADR-ploeg zocht men naar manieren om het leven op het zadel draaglijker te maken. Later volgde een samenwerking met de QuickStep-formatie, maar toen andere sponsors op de voorgrond traden en tegelijkertijd de apotheek-sector wegviel als distributiekanaal, verdween Naqi uit de wielersport.
Nu, vijf jaar later wil Naqi opnieuw zijn plek in het peloton veroveren. Met een nieuwe lijn van gels voor verschillende toepassingen wordt de eerste stap gezet. De Naqi Gels zijn gels op waterbasis met 5% essentiële oliën, die bedoeld zijn voor verschillende helende behandelingen of die ondersteunend werken bij behandeling door een therapeut.
Inflam Gel houdt gewrichten soepel en verzacht letselpijnen. Cool Gel is een substantie die behoorlijk doet afkoelen, ook bedoeld om pijn te verzachten. Arnica Gel verlicht zwellingen en reumatische pijnen. Naqi Plus Gel stimuleert de bloedsomloop en verlicht stijve spieren. De Lymphe Gel tenslotte probeerden we zelf uit en we merkten een sneller herstel van vermoeide benen na het fietsen.
Naqi produceert in kleine hoeveelheden en het productieproces is verregaand geautomatiseerd en voldoet aan de strengste gezondheidsnormen en hygiëne-eisen. Kwaliteit gaat boven alles, zo konden we met eigen ogen vaststellen bij een rondleiding door de firma.
Afgelopen weekend was Kaapstad weer eventjes het epicentrum van de fiets. Met 35.000 deelnemers deed de Cape Argus Cycle Tour zijn naam als grootste toertocht ter wereld opnieuw alle eer aan. Bekijk de beelden!
De 35.000 deelnemers kregen verbluffende panorama's voorgeschoteld. (foto belga)
Liefst 40.000 wielertoeristen meldden zich aan voor de Cape Argus Cycle Tour, maar de organisatie kon er 'maar' 35.000 laten starten. Het merendeel van hen waren Zuid-Afrikanen, maar ook 2.500 buitenlanders kwamen aan de start.
De gelukkigen kregen 109 km voor de kiezen, met start en aankomst in Kaapstad. Vervolgens ging het zuidwaarts langsheen de Tafelberg en door het Nationaal Park, om in Partridge Point terug koers ter zetten richting het noorden.
Traditioneel gingen net voor de grote massa de profs van start voor een echte wedstrijd over hetzelfde parcours. Tyler Day was de snelste van de groep van 217. Hij won de massaspurt na 2u32:10. Bij de vrouwen zegevierde Cherise Taylor.
Elk jaar komen er ook heel wat beroemdheden aan de start. Vorig jaar reed Lance Armstrong nog mee in Zuid-Afrika, dit keer was die andere meervoudige Tourwinnaar Miguel Indurain van de partij.
Koersfanaat Thijs Ameye reed zelf de Vlaamse voorjaarsklassiekers. In zijn boek '20 mythische Vlaamse bergen' portretteert hij de venijnigste kuitenbijters vanuit het oogpunt van 20 bekende wielerfreaks.
Bergen zijn heilig in Vlaanderen. Immers, hoe minder een mens bezit, hoe meer hij dit bezit koestert. Verschillende Vlaamse hellingen verwierven ondertussen een bijna mythische status; 'bergen' als de Koppenberg en de Muur van Geraardsbergen zijn dan ook dé hoofdrolspelers in de rijke Vlaamse wielergeschiedenis. Maar naast natuurlijke hoogtepunten zijn de Kemmelberg, de Paterberg, de Molenberg en co ook rasechte toeristische toppers.
In '20 mythische Vlaamse bergen - Hoogtepunten van de Vlaamse Koers' portretteert Thijs Ameye de 20 meest memorabele Vlaamse bergen en beschrijft ze vanuit het oogpunt van 20 bekende wielerfreaks of (ex-)coureurs: Lucien Van Impe over de Muur, Rik Van Walleghem over de Koppenberg, Eric Vanderaerden over de Kemmelberg, Eddy Planckaert over de Kruisberg, Guido Belcanto over de Rode Berg, Hans Bourlon over de Taaienberg, Michael Boogerd over de Alsemberg, Eddy Merckx over de Bruine Put...
Daarnaast komen de toeristische hotspots en de leukste adresjes voor een pitstop of overnachting in de buurt uitgebreid aan bod. En wie de 'flandrien' in zich naar boven voelt komen, vindt in dit boek een massa tips om zelf optimaal de kuitenbijters te beklimmen maar ook echte Geheimtips over de beste plaatsjes om de (echte) koers te bekijken.
De opnames voor de fietsvriendelijke docusoap waarvoor VT4 een tijdje geleden wielertoeristenclubs zocht, zijn afgelopen weekend gestart. WTC Dafalgan-La Chouffe en Forza Picasso zullen de hoodrol spelen.
Afgelopen weekend werd het team van Forza Picasso al gefilmd in hun stamcafé. (foto rudy tollenaere - lochristi blogt)
In De Pedaalridders, de werktitel van het programma, volgt VT4 dit voorjaar deze twee wielertoeristenclubs in hun voorbereiding op een grote sportieve uitdaging. Wat die uitdaging precies mag zijn wordt voorlopig voor iedereen - de deelnemers incluis - geheim gehouden.
De opnames zijn afgelopen weekend alvast van start gegaan. In het najaar zou het resultaat op het scherm moeten komen.
De twee clubs zullen worden bijgestaan door twee wielerkampioenen met een groot palmares. Als de teams er in slagen hun sportieve uitdaging succesvol aan te gaan, wacht hen een mooie beloning. "Maar daarvoor zullen ze fysiek paraat moeten staan en in de conditie van hun leven verkeren", zo klinkt het bij VT4.
WTC Dafalgan-La Chouffe maakt al twee jaar de streek rond Roeselare onveilig. De ploeg rijdt dus al een tijdje samen, maar kan toch nog heel wat sportieve vooruitgang boeken. Plezier maken en gezelligheid zijn voor deze bonte verzameling vrienden minstens even belangrijk als kilometers malen.
Forza Picasso is een jonge en ambitieuze wielerclub die pas dit jaar boven de doopvont werd gehouden. De leden zijn vastbesloten om grootse sportieve prestaties te koppelen aan plezier en kameraadschap. Daarom zijn ze bij Forza Picasso van plan om hun team zo professioneel mogelijk te organiseren en niets aan het toeval over te laten. In Lochristi houden ze nu al hun hart vast: vanaf half maart zal de club voor het eerst door de straten van de bloemengemeente scheuren.
"Vorige week hebben we het contract met producer Endemol getekend", zegt Dorien Broer van Forza Picasso. "We hadden gezien dat VT4 beginnende fietsclubs zocht en dat er uiteraard ook vrouwen in aanmerking kwamen. Van het één kwam het ander en nu zijn we er officieel bij."
Wat de clubleden te wachten staat, weten ze zelf nog niet goed. "VT4 blijft opzettelijk heel vaag met zijn plannen", aldus Dorien. "We hebben er al een fietstochtje hier in de buurt opzitten, waar ze ons gevolgd hebben. Allemaal heel gek, met een opblaaspop op de fiets en zo. Ook hier in het café zijn ze al verkennend komen filmen, kwestie van de entourage hier wat te zien."
"Vorige zondag zijn we gefilmd toen we de Kluisberg opreden. Nadien is dan de selectie van de tien deelnemers gemaakt. Drie vrouwen en zeven mannen zullen onze kleuren verdedigen."
Om Milaan-Sanremo te winnen moet je niet per se klimmersbenen hebben, maar toch wordt La Primavera altijd in één adem genoemd met de Poggio. Beklim deze ultieme kuitenbijter vanuit je zetel!
Zodra je de Via Giuseppe Mazzini rechts inslaat, begin je aan de beklimming van de Poggio. (foto belga)
Het zijn vooral de voorafgaande kilometers die de Poggio zo lastig maken. Met zijn bijna 300 km is Milaan-Sanremo immers de langste klassieker van het seizoen.
Halfweg koers wacht het peloton met de Passo del Turchino al een eerste bescheiden hindernis. Pas in de slotkilometers gaat het stijgingspercentage over de 5%. Net voor de top zie je letterlijk licht door het einde van de 170 meter lange tunnel.
Vijftig kilometer verder is er Le Manie, een klim die vooral bekend staat om zijn zeer technische afdaling. De finale begint pas echt met de drie Capi. De korte maar snedige Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta volgen elkaar op binnen een afstand van 15 kilometer.
De Berta is de lastigste van de drie en ook steiler dan de volgende hindernis: de Cipressa. Toch is deze zes kilometer lange bult met een gemiddelde stijgingsgraad van 'slechts' 3,9% behoorlijk lastig. De 275 km in de benen zullen daar vast iets mee te maken hebben.
SANREMO OF DIEST?
En dan is er dus die befaamde Poggio di Sanremo op 6 km van de meet. Dat wordt weer vier km lang wriemelen maar ook knallen door de smalle straatjes en bochten met zicht op de Ligurische kust. Het eerste gedeelte van de Poggio bevat een paar stukken van bijna 5% en tegen het einde wordt dat zelfs even 8%, maar de gemiddelde hellingsgraad van deze kuitenbijter bedraagt slechts 3,7%.
Eens boven gaat het in volle vaart - wel oppassen met al die stenen muurtjes! - richting centrum van San Remo, waar de finishlijn getrokken is tussen de palmbomen op de Lungomare Italo Calvino.
Begint het al te kriebelen om zelf de 290 km van Milaan naar San Remo te fietsen? Tenzij het profpeloton je natuurlijke biotoop is, kan je dan best je ding doen op 5 juni op de Gran Fondo Milano Sanremo, de wielertoeristenversie van de klassieker. Om de benen te testen op de slotklim moet je trouwens niet helemaal naar de Ligurische kust afreizen, het Vlaams-Brabantse Diest heeft met het Grasbos immers zijn eigen Poggio!