Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
Sven Nys lijkt nog niet onmiddellijk rijp voor pensioen. Tijdens een intensieve trainingsrit doet hij zijn verhaal aan Erwin Vervecken.
(foto alain buyck)
Wat doe jij nu, als je eens een dagje minder traint? "Ik geniet wel eens van een dagje niks doen, gewoon languit in de zetel liggen en tv-kijken, wat surfen op het internet, bij Fonske binnenrijden om te kijken of alles met het materiaal in orde is of bij mijn ouders 's middags eten, de kleine dingen in het leven. Ik heb het al zo druk met verplichtingen buiten trainen en koersen, dat ik geen nood heb aan een uitlaatklep of uitgebreide sociale contacten. Gewoon gerust gelaten worden en thuis mijn ding doen brengt me de mentale rust die ik nodig heb. Een pyjama-dag, zalig relaxen ..."
En Thibau? Begeleid je hem bij z'n eerste stappen in de sport? "Thibau volgt momenteel twee keer per week tennis, op woensdag gaat hij paardrijden en de andere dagen zit hij op z'n fiets of volgt hij drumles. Stilzitten kan hij niet. Hij is ook bezig met motorcross, en gaat af en toe bij een kameraadje op een privécircuit rijden. Als het droog is, rijdt hij met z'n motor ook wel eens op het BMX-circuit achter in onze tuin. Maar vanaf nu moet hij er weg blijven, want anders is het binnen de kortste keren kapot gereden."
De meeste renners verliezen op jouw leeftijd explosiviteit en snelheid, maar op jou lijkt dat geen vat te hebben. "In principe zou ik het inderdaad op crossen zoals Kalmthout lastig moeten krijgen, vooral omdat ik nauwelijks op de weg heb gekoerst. Maar om de een of andere reden heb ik nog altijd niet aan explosiviteit ingeboet. Ik train nochtans niet anders dan vijf jaar geleden dus voor mij is het ook een raadsel. Ik durf zelfs beweren dat het eerste dubbele weekend een van mijn beste weekends ooit was."
Iedereen verwachtte een zwaar offensief van Niels Albert in oktober. "Als ik er niet was geweest, dan had Niels iedereen van het kastje naar de muur gereden en hadden ze gesproken van een blitzstart. Maar dat geldt ook omgekeerd: als Niels er niet was geweest, dan had ik ook enorm boven de concurrentie uitgestoken. Ik vind dat we allebei op een uitzonderlijk hoog niveau rijden. Niels heeft tot hiertoe nog niet echt de parcoursen gehad waarop hij z'n vermogen volledig kan benutten."
Een groot voordeel dat je nu hebt: je bent sneller dan Niels? "Ik heb heel m'n carrière moeten rijden tegen renners die net dat tikkeltje sneller waren aan de meet en daardoor moest ik tijdens de wedstrijd het verschil maken. Op dat vlak is Niels voor mij de gemakkelijkste concurrent sinds jaren. Niet dat ik afbreuk wil doen aan z'n kwaliteiten, maar als ik na halfweg wedstrijd nog bij hem in het wiel hang, stijgen m'n kansen met de ronde en dat geeft me voor het eerst een mentaal voordeel."
Geen problemen met motivatie op het einde van je carrière? Je hoeft het niet meer te bewijzen en hebt alles al vele keren gewonnen? "Net het tegendeel. Als ik goed presteer, dan focus ik me nog meer op de details, zodat alles perfect loopt. Een groot deel van mijn mentale kracht is het besef dat ik er alles voor gedaan heb. Als ik een weekje rustiger aan doe, weegt dat ook op m'n gemoed en ben ik er soms niet klaar voor in m'n hoofd. Ik kan bijvoorbeeld nog altijd kapot zijn, als ik zoals in Laarne een wedstrijd minder goed reed. Maar je hebt ook gelijk als je zegt dat het niet meer hoeft voor mij. Als ik nu in Neerpelt de laatste ronde inga met Niels, is dat voor mij al een overwinning waard. Niemand, ikzelf ook niet, verwacht dat ik op deze leeftijd Niels nog partij zou geven. De jaren dat ik moest winnen zijn voorbij en dat brengt gemoedsrust."
In onze Sur Place Special stellen we niet minder dan twaalf mogelijke fietsreizen aan je voor. Twee daarvan, Marokko en Catalonië, verdienen hier nog wat extra aandacht.
Marokko met de mountainbike
(foto Transmaroc 2011)
Het Nederlandse bedrijf TransAtlas Bike organiseert trips naar de Marokkaanse woestijn. Het concept is heel simpel: je boekt een vlucht naar Marrakech en daar nemen zij alles in handen. Een Nederlandse begeleider gekoppeld aan een ervaren Marokkaanse expert, twee jeeps die alle materiaal en - niet onbelangrijk - water vervoeren, een heuse kookploeg die de plaatselijke gastronomie koppelt aan energierijke voeding voor het fietsen en slaaplocaties gaande van degelijke hotels op de eerste en laatste dag tot typisch Marokkaanse kasbahs, berbergasthuizen of onder de blote, betoverende hemel. Het volledige pakket, zeg maar.
Je kan je eigen bike mee naar Afrika overvliegen of er eentje huren en dan kan het avontuur echt beginnen. De tochten zijn voorzien op groepen van tien tot vijftien personen. Als je met een grote groep bent, probeer dan zeker de trip naar eigen wensen en behoeften te laten customisen, zowel qua overnachtingsplekken als qua route. Er is ook de mogelijkheid om individueel of met enkelen bij een groep aan te sluiten.
In Cyclo Sprint november staan de voor- en nadelen van een crosser, 26" en 29'er opgesomd. Hier gaan we wat dieper in op de testfietsen: de Zannata Z46, Moozes Avalanche en Kona Big Kahuna.
Zannata Z46
Zannata Z46. (foto alain buyck)
Het argument van de slechtere remmen bij een crossfiets kan kloppen, maar om in Vlaanderen een parcours tegen te komen waar dat een echt probleem is, moet je al wat zoeken (al zijn ze er uiteraard wel - denk maar aan Kluisbergen en De Schorre in Boom). In dit geval moesten we de achterrem iets bijstellen en daarna konden we al slippend tot stilstand komen - probleem opgelost dus. In de modder doen de smalle banden het beter dan die van een MTB. De grip van een echte mountainbikeband kun je uiteraard niet benaderen, al zijn de Challenge Grifo's uitstekende allrounders. Sowieso vraagt een crossfiets meer concentratie en stuurmanskunst dan een MTB, maar dat kan ook net leuk zijn.
Deze Zannata Z46 biedt veel waar voor zijn geld. Je krijgt een carbon kader, dat weliswaar niet superlicht is (de volledige fiets weegt 9 kilo) maar wel degelijk. De lichtere voorkant van een crossfiets in vergelijking met die van een MTB nodigt trouwens uit om over obstakels te springen of snel van richting te veranderen - een typisch voordeel/verschil tussen de twee fietstypes.
De afmontage is een mix van betrouwbare Shimano Ultegra-onderdelen met standaard crossremmen en een Miche-crankstel met aangepast verzet (46-34). Sommige fabrikanten durven een gewoon compact crankstel monteren, maar Zannata besteedde hier dus wel aandacht aan. De Deda-cockpit en het San Marco Concor-zadel zien er knap uit en zie je niet vaak in deze prijsklasse. Het compacte stuur is ideaal voor een crossfiets, want zo grijp je tenminste af en toe nog eens in de beugels. Zeker geen miskoop dus, deze Z46!
SPECIFICATIES
Frame: Zannata Z46 Carbon Voorvork: Carbon Stuur: Deda RHM01 Stuurpen: Deda Zero 1 Zadelpen: Deda RS 01 Zadel: San Marco Concor Shifters: Shimano Ultegra Remmen: Cantilever Crankstel: Miche 36/46 Derailleurs: Shimano Ultegra Wielen: Miche Race 707 Banden: Challenge Grifo 32 Pro Maten: XS, S, M, L, XL, XXL prijskaartje: 2046 euro INFO: www.zannata.be
Moozes Avalanche
Moozes Avalanche. (foto alain buyck)
De Moozes Avalanche - onze 'klassieke' mountainbike - trekt sneller op dan de Kona Big Kahuna en hij voelt sportiever aan, door de gestrektere en lagere zit. De Moozes is natuurlijk lichter dan de Kona door de iets betere afmontage en het elegant gevormde carbon frame. Wel vind je geen snufjes zoals steekassen of een balhoofdbuis met twee maten. Dé eyecatchers zijn de onderdelen die op de Avalanche zijn gemonteerd. Voor 2270 euro krijg je een volledige Sram X9-groep, lichte en sterke onderdelen van Pro PLT (Pro is het accessoiremerk van Shimano), een prachtige high-end RockShox SID-voorvork en een verrassend comfortabel Selle Italia XR-zadel.
De voorvork doet net iets beter zijn werk dan de Reba die gemonteerd is op de Kona en de X9-schakelonderdelen blijven net iets vlotter werken. De Mavic Crossride-wielen zijn iets minder licht, maar ze bleven probleemloos draaien en ook de Continental Race Kings doen het goed op veel verschillende ondergronden - enkel diepe modder is niet het favoriete terrein van deze banden.
Toen we met twee collega's - de ene met de Moozes, de andere met de Kona - een veldtoertocht gingen betwisten, kon de Moozes goed zijn mannetje staan. Vooral op de smalle singletracks in het bos, met weinig plaats tussen het stuur en de bomen, reed de Avalanche de 29'er op achterstand. Op langere, meer technische of steilere stroken, was het dan weer de Big Kahuna die de overhand nam. Zo blijkt maar weer dat 26 inch mountainbikes zeker nog toekomst hebben. Wil je toch een 29'er? Geen probleem, ook bij Moozes kunnen ze je daarmee helpen. Je kunt elk frame trouwens volledig naar wens laten afmonteren op de website van de fabrikant.
SPECIFICATIES
Frame: High Modulus 3K Carbon Voorvork: RockShox SID Stuur: Pro Koryak Stuurpen: Pro PLT Zadelpen: Pro PLT Zadel: Selle Italia XR Shifters: SRAM X9 Remmen: Avid Elixir CR Crankstel: SRAM X9 Derailleurs: SRAM X9 Wielen: Mavic Crossride Banden: Continental Race King Maten: 38, 43, 48, 53 prijskaartje: 2270 euro INFO: www.moozes.be
Kona Big Kahuna
Kona Big Kahuna. (foto alain buyck)
Het frame van de Big Kahuna is niet gemaakt van gewoon aluminium. Er is scandium toegevoegd aan de legering. Dat zeldzame metaal zorgt ervoor dat het aluminium sterker is, waardoor er minder materiaal nodig is en je uiteindelijk een lichter en zelfs comfortabeler kader krijgt. Kona heeft ook gedacht aan de stijfheid van het geheel. Het onderste balhoofdlager meet 1,5 inch, zodat de voorkant van de fiets zo weinig mogelijk doorbuigt. Wat ook helpt, is de afwezigheid van normale snelspanners. Zowel vooraan (15 mm) als achteraan (142x12 mm) houden steekassen de wielen stevig geklemd. Dat alles zorgt ervoor dat in een bocht de fiets de richting uitgaat die jij wilt.
Het brede (71 cm!) stuur vraagt wat aanpassing in het begin, maar het zorgt wel voor enorm veel stabiliteit tijdens het klimmen en dalen. Op dicht beboste singletracks kun je er wel eens mee blijven haperen aan een boom ... Samen met het zadel, de zadelpen en stuurpen bleek dit een betrouwbaar onderdeel tijdens de testperiode. De Easton XC-wielset voelde niet echt licht maar wel betrouwbaar aan, terwijl het rubber van de Maxxis Ikons ons constant vertrouwen gaf. Zowel op rotsige, natte, zanderige of modderachtige paden konden de banden goed uit de voeten. Een supersnelle allroundband heet dat dan.
De dubbele vertanding (24/38 gecombineerd met een 11-36 10-speed cassette) vonden we geen nadeel ten opzichte van een triple aandrijving. Integendeel, je hebt minder overlappingen en moet minder schakelen met de linkershifter. Op geen enkele klim kwamen we tot de vaststelling dat we het kleinste tandwiel van een triple misten. Wie op de racefiets graag met een compact fietst, zal zich snel thuisvoelen op een mountainbike met een dubbel.
Het uitstekende frame krijgt wel niet overal waar het recht op heeft. De remmen zijn bijvoorbeeld niet de beste onderdelen van deze fiets en een volledige X9-groep zou de Big Kahuna een nog betrouwbaarder karakter geven. Allemaal onderdelen die je na verloop van tijd makkelijk kunt vervangen natuurlijk. De RockShox Reba-voorvork is stijf genoeg - ook al door de steekas en de tapse vorkbuis - maar heeft geen remote lockout. Je moet dus naar de rechtse vorkpoot grijpen om aan de knop te draaien die de vork uitschakelt tijdens het klimmen, sprinten of rijden op asfalt.
SPECIFICATIES
Frame: Kona Scandium 69 Voorvork: Rock Shox Reba RL 29er Tapered 100mm Stuur: Kona Energy Stuurpen: Kona XC/Road Deluxe Zadelpen: Kona Double Clamp Zadel: WTB Volt Comp Shifters: Sram X7 Remmen: Avid Elixir 5 180/160 mm Crankstel: Sram X7 24/38 Trapas: Sram X7 Voorderailleur: Sram X7 Achterderailleur: Sram X9 Ketting: Sram PC1031 Cassette: Sram PG1030 11-36 Wielen: Easton XC 15 mm en 142x12 mm Banden: Maxxis Ikon 29x2.2" Maten: 16", 18", 19", 20", 22" prijskaartje: 2199 euro INFO: www.konaworld.com