Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
MYRIAM & DIRK......................... Mail : dirk.haes@pandora.be The BLACK SPINNERS
02-04-2011
DE RONDE 2011
ALS CLUB MOGEN WE FIER ZIJN DAT WE DEZE MEGA ORGANISATIE IN GOEDE BANEN HEBBEN GELEID AL WAREN WE MAAR EEN SCHAKEL IN EEN LANGE KETTING VAN MEDEWERKERS
De zonnige 20ste editie van de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen was opnieuw een schot in de roos. 19.870 fietsfanaten van over de hele wereld verkenden een dag voor de profs het parcours van Vlaanderens Mooiste.
19.870 wielertoeristen beleefden een hoogdag in de Vlaamse Ardennen. (foto belga)
Organisator Golazo kwam in 1992 met het idee op de proppen om wielertoeristen een dag voor de profs hun eigen Ronde van Vlaanderen te laten rijden. Destijds kwamen er 517 fietsliefhebbers opdagen en dat aantal ging na jaar na jaar gestaag de hoogte in.
Twintig jaar later verkenden liefst 19.870 fietsfanaten de beroemde wegen en hellingen waarop Tom Boonen en co sanderendaags hopen te schitteren. Goed voor een evenaring van het record van 2009.
Niets dan goedgeluimde gezichten op het parcours en na de aankomst. De vroege vertrekkers hadden dan ook een rustige tocht achter de rug en konden vlot doorrijden op de hellingen. Reken daarbij nog eens de zon en het blijde vooruitzicht op de "echte" ronde van zondag en je weet dat het voor alle aanwezigen een hoogdag was.
De organisatie had dit jaar nog eens extra de nadruk gelegd op veiligheid en respect. De Ronde voor Wielertoeristen is immers geen wedstrijd, genieten en beleven staan voorop. Politiemensen en seingevers waren massaal aanwezig om de deelnemers te begeleiden en de wegcode werd dan ook goed opgevolgd.
4.000 FLANDRIENS OP 260 KM
4.000 echte flandriens gingen de uitdaging aan om de volledige 260 km van de profs af te haspelen. Met 9.000 deelnemers koos de meerderheid echter voor de afstand van 140 km. Wie dat nog net iets te hoog gegrepen vond, kon de benen testen op het parcours van de 75 km. Onder andere ex-Ronde-winnaar Andrea Tafi en de politici Kris Peeters, Alexander De Croo en Renaat Landuyt tekenden present.
Van de bijna 20.000 deelnemers kwam een kwart uit het buitenland. De Ronde is vooral bij de Nederlanders (2.500) en Britten (1.000) traditiegetrouw erg populair, maar er kwamen ook fietsliefhebbers afgezakt uit verdere en meer exotische landen. Onder de dertig nationaliteiten waren er deelnemers uit onder andere Australië, Brazilië, China, de Dominicaanse Republiek, Japan, Maleisië, Singapore en de VS.
Bekijk hier later het sfeerverslag op Lotto Cycling TV.
Komend weekend krijgen wielertoeristen en profs respectievelijk 17 en 18 hellingen op hun bord in de Ronde. Huiswerk nog niet gemaakt? Overloop dan mee het parcours en bekijk elke helling in detail!
De Tiegemberg is de eerste helling van de Ronde. (foto belga)
258 km tussen de Grote Markt van Brugge en de Halsesteenweg in Meerbeke, dat krijgen de profs zondag op hun bord. De wielertoeristen kunnen een dag eerder kiezen uit 71, 140 of 260 km. Wie voor de langste afstand kiest, volgt grotendeels het officiële Ronde-parcours en beklimt op Tenbosse na alle hellingen die ook zondag op het menu staan. Ook de MTB'ers kunnen op pad voor 30, 55, 75 of 100 km.
In tegenstelling tot vorig jaar kunnen de renners ditmaal niét gaan uitwaaien aan zee. Na de start in Brugge gaat het nu meteen zuidwaarts richting Ingelmunster, Izegem en Kortrijk. Daar wordt vervolgens koers gezet richting het oostelijker gelegen heuvellandschap.
VOSSENHOL SCHIET RONDE OP GANG
Na 70 km ligt (voor de profs) met de Tiegemberg - ook bekend als Vossenhol - de eerste hindernis van de dag te wachten. Goed 10 kilometer later gaat het opnieuw omhoog op de kasseien van de Nokereberg. Kort daarna liggen er nog meer steentjes te wachten in de in 2008 heraangelegde Huisepontweg en de licht dalende Doorn in Oudenaarde.
Vooraleer met de Rekelberg de derde helling van de dag aangedaan wordt, wacht nog de kasseicombinatie Paddestraat-Lippenhovestraat. Net voor de Kaperij, gloednieuw in de Ronde, ligt ook nog een licht dalende kasseistrook van bijna een halve kilometer.
ACHT BULTEN IN 50 KM
De Koppenberg: beroemd, maar vooral berucht. (foto belga)
Tussen Ronse en opnieuw Oudenaarde wachten over goed 50 km liefst acht forse kuitenbijters, te beginnen met de (Oude) Kruisberg. De Knokteberg is de enige uit de achtdelige reeks zonder kasseien, maar de opeenvolging van de Oude Kwaremont (meestal de eerste echte test van de dag), de steile Paterberg en de beruchte Koppenberg maakt dat gemis meer dan goed.
Na de kasseien van de Mariaborrestraat is het opnieuw klimmen geblazen op de minder bekende Steenbeekdries. Vervolgens is het de beurt aan de Taaienberg, de favoriet van Tom Boonen. Met een beetje geluk - en als er geen nadars staan - kan je daar gebruik maken van het gootje. De Eikenberg vormt met zijn slechte kasseien, vals plat en steile einde het sluitstuk van die zware passage.
Als aperitiefje voor de échte finale wordt je nog eens goed door elkaar geschud op de kasseien van de Holleweg, Ruiterstraat, Kerkgate en Jagerij. Daarna is het hoog tijd om jezelf af te vragen hoe je de combinatie van de korte maar veneinige Molenberg en de kasseien van de Haaghoek gaat doorkomen. Meteen daarna gaat het over de korte maar steile Leberg en ook de Valkenberg laat niet lang op zich wachten.
HET HEILIGE DUO
De Muur van Geraardsbergen is dé klim van de Ronde. (foto belga)
Voordat we Geraardsbergen binnenrijden laat je je best niet verrassen in de Tenbossestraat in Brakel. Hierna volgt het heilige afsluitende duo Muur-Bosberg.
De Muur van Geraardsbergen is dé klim van de Ronde, dus laat je hier maar eens goed gaan, voor zover dat nog mogelijk is. Zowel op zaterdag als op zondag zullen de toeschouwers hier massaal van de partij zijn om alle helden vooruit te schreeuwen.
De laatste opgave van de dag wacht even verderop op de Bosberg. Na deze kilometer kasseien door het bos gaat het in dalende lijn via Denderwindeke richting finish in Meerbeke. Op zaterdag is iedereen die de streep bereikt nog een winnaar, een dag later kan er maar eentje de beste zijn...
De 98ste Ronde van Frankrijk is voor Polar de aanleiding om een limited edition van de CS500 fietscomputer te lanceren. Naast een gloednieuw design beschikt de CS500 Tour de France ook over meer geheugen.
De CS500 krijgt een geel tintje. (foto polar)
De Polar CS500 Tour de France is dit jaar de officiële fietscomputer voor de Ronde. Hij biedt de sportieve wielerliefhebber de volledige controle over zijn prestaties tijdens een trainingsrit en ziet er met zijn aerodynamische diamantvorm en nieuwe kleur ook nog eens stijlvol uit.
Met de rocker switch tuimelbediening, de oversized display en de geavanceerde stuurhouder staat niks je nog in de weg om te fietsen als een echte prof en en te streven naar die felbegeerde gele trui.
"De keuze voor de CS500 als officiële trainingscomputer van de Tour de France was gemakkelijk. De waaier aan functies, het gebruiksgemak en de goede zichtbaarheid van de trainingsgegevens - vooral bij hoge snelheden - biedt de beste ondersteuning voor iedere renner", aldus Joona Laukka, Cycling, Running & Multisport Segment Manager bij Polar Electro Oy.
"Bovendien werd hij speciaal voor de 98ste Tour de France afgewerkt met enkele gele accenten. Ten slotte de kleur waar iedere wielerliefhebber een zwak voor heeft. Geel staat in het wielrennen nu eenmaal symbool voor de overwinning. Iedere renner droomt ervan om het gele shirt over zijn schouders te trekken."
De Polar CS500 Tour de France is vanaf mei 2011 in beperkte oplage verkrijgbaar via de erkende Polar verkooppunten.
Het parcours van Limburgs Mooiste loopt dit jaar niet door Voeren. Burgemeester Huub Broers weert de Nederlandse toertochtklassieker omdat deelnemers zich er vorig jaar zouden hebben misdragen.
Limburgs Mooiste is ook erg populair bij onze landgenoten. (foto limburgs mooiste)
Limburgs Mooiste is één van de grootste toertochten van Nederland. Aangezien deze klassieker naast het Nederlands-Limburgs heuvellandschap ook aangrenzende gemeenten in België en Duitsland aandoet, is deze klassieker ook erg populair bij onze landgenoten.
De naar verwachting 20.000 deelnemers zullen tijdens de volgende editie op 25 juni in tegenstelling tot de voorbije 20 edities niét door Voeren rijden. Burgemeester Huub Broers stelt immers zijn veto. "De politie stelde vorig jaar vast dat veel fietsers met zeven of acht man breed de volledige weg in beslag namen", zegt hij in Het Belang van Limburg. "Werd er een opmerking gemaakt, dan staken recreanten de middelvinger omhoog."
Volgens Broers lag het parcours er na de doortocht ook smerig bij. "De tocht leidt ook langs alle kleine wegen en dat is niet haalbaar. Bovendien kost het evenement hopen geld wat betreft inzetten van extra politiekracht. De combinatie van al deze factoren dwingt me tot een verbod."
Organisator Dries Linssen reageert verbaasd en verontwaardigd over het verbod. "We hebben in 20 jaar tijd nog nooit een opmerking gekregen uit Voeren. We hebben net een heel goede reputatie. En dat terwijl andere toertochten zoals de Hel van Mergelland wel een vergunning krijgen."
Eerder stelden ook Waalse gemeenten in de buurt al hun veto tegen dit soort fietstochten.
Komend weekend wordt het zowel voor profs als recreanten weer puffen en zweten geblazen op de kasseien. Zijn je prestaties op de stenen niet zo denderend? Bekijk dan de tips van Paul Van Den Bosch!
Je fiets op voorhand controleren is een absolute must. (foto Tim De Waele)
Vele recreanten willen dezelfde krachttoeren uithalen als de grote mannen, maar zijn wel bevreesd voor het dokkeren over die verdomde kasseien. Hoe kun je je erop voorbereiden? Topcoach Paul Van Den Bosch zocht het samen met Sven Nys uit.
Je fiets ziet tijdens een rit over de Vlaamse kasseien echt wel af. Controleer daarom de dag vóór de rit of alle bouten voldoende vast staan. Niets is zo vervelend als een zadel of een stuur dat zakt als je over de kasseien dokkert. Stevige bidonhouders zijn ook een vereiste, tenzij je graag omkeert om je drankvoorraad op te rapen.
Houd er rekening mee dat je fietsketting het veel zwaarder te verduren krijgt dan gewoonlijk. Een mogelijke kettingbreuk zelf repareren is vaak onmogelijk, zodat de dichtst bijzijnde fietsenmaker opzoeken de enige oplossing is. Geld bij de hand houden dus!
Een binnenband vervangen is veiliger dan een tube vervangen, omdat een vervangen tube niet kan gelijmd worden en dus onvoldoende vast op de velg ligt. Dat kan levensgevaarlijk zijn op de oneffen Vlaamse wegen, vooral dan in bochten en afdalingen. Draadbandjes zijn dus aan te raden.
Het risico op lekrijden kan je sterk verminderen door vóór de rit je banden aan een nauwkeurige controle te onderwerpen. Let erop dat er geen kleine steentjes in de toplaag van je band zitten. Die kun je er het best voorzichtig uithalen met behulp van een naald.