Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
MYRIAM & DIRK......................... Mail : dirk.haes@pandora.be The BLACK SPINNERS
13-12-2011
Cube zet in op de 29-er
In 2012 komt CUBE op de markt met tien 29- ers: ANALOG 29, ACID 29, twee modellen in de LTD-series: LTD PRO 29 en LTD SL 29, REACTION GTC Pro 29, REACTION GTC SL 29, AMS 29, AMS 29 Race, ELITE 29 Super HPC, EPO 29 completeert de 29er range.
Cube 29 Voor de 29er modellen heeft Cube de Agile Ride Geometry ontwikkeld dit houdt in:
1. De bottom bracket hoogte van een 29″ is het zelfde als bij een 26″ model. 2. De speciale (patent pending) positie van de voorderailleur levert perfecte prestaties en biedt meer tyre clearance. Daardoor waren we in staat om de chainstays korter te maken en zo de wendbaarheid te vergroten. De derailleurbevestiging is zo dat het niet nodig is om de zadelbuis een bocht te geven, of de positie naar de bottombracketbuis te wijzigen, zodat de zadelbuishoek bij elke maat hetzelfde is. 3. De verende voorvorken hebben een custom offset. De balhoofdhoeken zijn exact hetzelfde als op de Cube 26 fietsen, in combinatie met de custom offset zou dit identieke rijeigenschappen, wendbaarheid en besturing moeten geven.
ELITE SUPER HPC 29 REACTION GTC 29″ De ELITE SUPER HPC 29 en REACTION GTC 29 betreden de markt in het hogere segment van 29 hardtails. Beide frames komen met een conische balhoofdbuis, press-fit BB, internal cable routing en post mount remaansluiting, alle specificaties die op dit moment worden aangetroffen in moderne fietsen. Het carbon frame wordt opgetrokken uit drie onderdelen: de voordriehoek, rechter- en linkerachterdriehoek. Dit minimaliseert het aantal verbindingen in het frame. De verbindingen zelf maken onderdeel uit van een speciaal proces van Cube. Daarnaast is er het gebruik van aluminium in het balhoofd en achterpadden verminderd, ook hier om het aantal verbindingen in het frame zoveel mogelijk te minimaliseren. Het geoptimaliseerde productieproces en de Advanced Twin Mould procedure die wordt gebruikt op de lichtere en stijvere ELITE SUPER HPC 29 reduceert gewicht in vergelijking met de REACTION GTC 29 en dat bespaart energie bij het sprinten of klimmen.
AMS 120 29 De AMS 120 29 is de toevoeging aan het all mountain full-suspension segment. Bij de ontwikkeling is er gewerkt aan dezelfde criteria als bij de 26 modellen: neutrale rijeigenschappen bij het klimmen (dus geen invloed van de pedaalslag) en stabiel bij de downhill. STK (Size-Tuned Kinematics) en ERC moeten hiervoor zorgen. Door aangepaste verende voorvorken, korte chainstays, een korte balhoofdbuis en een laag bottom bracket toe te passen is geprobeerd om een gelijkwaardig rijgevoel te bereiken als bij de 26 modellen.
LTD en Competition Series 29 Ook komen er nieuwe modellen in de Limited en Competition series. Hier vindt je dezelfde features zoals korte chainstays, laag bottom bracket, laag zwaartepunt en speciale voorderailleurbevestiging. In de Competition series, die wordt opgetrokken uit Aluminum Lite, vinden we de ATTENTION en ACID modellen. In de Limited series bestaande uit de LTD PRO en SL , wordt gebruikt gemaakt van Aluminum Superlite buizensets. Deze modellen verschillen in gewicht door de verschillende buizensets en de componenten die worden toegepast voor de verschillende doelgroepen.
In 2012 is de volledig vernieuwde Litening Super HPC het topmodel van Cube. Vergeleken met het vorige model heeft Cube een geclaimde gewichtsreductie van 150 gram. Hiermee moet het frame op 860 gram komen.
Het lagere gewicht is mede mogelijk gemaakt door alle details nogmaals onder de loep te nemen. Er worden geen aluminium onderdelen meer gebruikt, zelfs het bottom bracket gedeelte is geheel van carbon, net als de nieuw ontwikkelde carbon dropouts. Met behulp van de Advanced Twin Mold technologie is er een minimum aan materiaal gebruikt zonder compromis ten koste van stabiliteit en stijfheid. De afgeplatte bovenbuis en staande achtervorken zijn dunner gemaakt om het Super HPC frame nog comfortabler te maken. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een kleinere diameter Syntace Flexpost. Alle kleine vibraties en hobbeltjes van het asfalt moeten hierdoor tot een minimum beperkt worden.
Andere innovatieve oplossingen zijn Hybrid Cable Routing in combinatie met de Multi Purpose Hanger. Klassieke versnellingsystemen of de nieuwe electronische Shimano DI2 kunnen gemonteerd worden. Een special plaatje voor de openingen in het frame helpen bij eenvoudige installatie van de kabels. De DI2 batterij wordt netjes vlakbij het BB opgehangen.
Geheel nieuw is de Cube CSL EVO carbon voorvork die slechts een geclaimd gewicht van 320 gram heeft. Het gebruik van ceramische lagers zorgt voor het soepele draaien. Beschikbare varianten in 2012: Litening Pro, Litening Race, Litening SL en Litening SLT
De nieuwe Agree GTC is een directe afstammeling van de nieuwe Cube Lightning. Afgemonteerd met de nieuwe Shimano Ultegra DI2 groep is de Agree GTC SL DI2 de top van de nieuwe Agree GTC range. Een conische balhoofdbuis in combinatie met de nieuwe CUBE CSL EVO volledig carbon voorvork (320 gram geclaimd) op de Agree GTC SL DI2 en SL en de nieuwe Cube CSL voorvork met conische aluminium stuurbuis (485 gram geclaimd) bieden uitzonderlijke stijfheid aan de voorkant waardoor de rijder een vertrouwd veilig gevoel in elke situatie moet krijgen. Het gebruik van de Twin Mold technologie voor de monocoque constructie van de Agree GTC garandeert een gelijkmatige structuur van het carbon.
Voor het eerst te zien geweest op Eurobike 2010: de aerodynamische Reacto van Merida. En in 2012 licht aangepast.
In zijn tweede jaar valt de Reacto naast een complete integratie met het elektronische Di2-schakelsysteem vooral op door een radicaal inzetstuk in de zadelpen dat de meestal als hard en onbuigzaam gekarakteriseerde aero-racefietsen toch een modern comfort moet meegeven.
S-Flex Comfort luidt het toverwoord dat verborgen zit in de volledig vernieuwde zadelpen die overigens, net als zijn voorganger, volledig verstelbaar blijft en past in het aerodynamische uiterlijk van het frame. De gepatenteerde S-Flex-zadelpen heeft een vensterconstructie waarin zich aan de achterzijde een elastomeer bevindt die samen met de geïntegreerde carbon bladveer veel comfort geeft, vergelijkbaar met een slanke 27,2 mm zadelpennen. En dat met een eigen gewicht van slechts 210 gram en geen beperkingen voor het gewicht van de rijder.
Nieuwe carbon en alu frames, nieuwe benamingen: de lijn die de Belgische fabrikant in 2011 heeft ingezet wordt grotendeels voortgezet. Maar wel met herkenbare aanpassingen. De AMX-3 en AFX-1 zijn de twee alu kaders. De 3is een klassiek ogend EMS 7000 alu frame met full carbon voorvork met twee maten lagers. De AF(emale)X is een damesmodel met onder meer sloping bovenbuis en alu/carbon voorvork. Beide modellen worden compleet met Shimano groep aangeboden.
De EMX-1, EFX-1 en de EMX-3 en EF(emale)X-3 zijn de carbon modellen met respectievelijk Carbon CL+ 240-UDM en Carbon CL+300-3K frames. Sloping bovenbuis, tapered carbon voorvork met twee maten lagers en de bracketlagers geschroefd. De EMX-3 heeft voor komend seizoen de derailleurkabels door het frame. Opbouwdelen komen van FSA, Prologo, Fulcrum, Vittoria en de EMX-1 is er met Shimano 105 en Ultegra, de EMX-3 ook met Shimano en als los frame te verkrijgen. Merckx heeft voor komend seizoen ook eigen wielsets.
De EMX-5 en de EMX-7 zijn de meest gekende Merckx modellen, vooral omdat de profs er mee rijden. Ook in 2012 is Merckx in het professionele peloton te zien in ieder geval met Topsport Vlaanderen. Kabels binnendoor, lichte en stijve asymmetrisch gebouwde frames, speciale lay up van het composiet, nieuwe voorvorken en een hoogwaardige afmontage. Frames zijn uiteraard ook los te verkrijgen. Meer over de 5en de 7 in een later stadium.
Ook nieuw zijn de UMX-R en de S. Urban Legend fietsen gebaseerd op de fixies en gestoken in een kenmerkend oranje van weleer. Heel opvallend is de R met Rohloff naaf. www.eddymerckx.com
De Trentino is een model wat al een paar jaar bestaat. En al eerder in een webtest is behandeld; de eerste keer in 2009 en ook nog begin 2011. Er is en Trentino Special Deal en een Trentino Custom. Special wil bij Sensa zeggen dat zij een aantrekkelijk model hebben samengesteld. De Special deal op basis van een Ultegra groep is er vanaf 1329,- een Custom Trentino is er vanaf 969,- maar dan met Tiagra. En er is nu de Trentino SL.
Ultralite Y-9 Alloy
Nog even over de gewone Trentino. Het frame is gemaakt van Ultralite Y-9 Alloy. Uiteraard zijn de framebuizen oversized en geovaliseerd: de schuine buis is maximaal 55 mm doorsnede en bij het bracket horizontaal plat en bij de balhoofdbuis verticaal geovaliseerd. De staande buis is 35 mm van doorsnede, de bovenbuis 40 mm. De bovenbuis loopt naar achteren af. De achtervork: zowel liggende als staande zijn S-Bended. En deze Trentino SL? Ook van Ultralite Y-9 Alloy. En ook oversized. Maar wel heel anders. Waardoor het frame van een afstandje op een carbon frame lijkt. Driehoekig, vier- en vijfhoekig maximaal bijna 5 centimeter doorsnede, rond, S-Bended en alle overgangen zijn mooi glad. Tel daarbij de mat zwarte met grijze kleur en de streep op de bovenbuis van voor naar achteren en inderdaad: het lijkt carbon. De voorderailleur zit met een losse klem vast, de achterderailleur aan een verwisselbare pat. Precies 1500 gram weegt een 58 centimeter model dat is net zo zwaar als de gewone Trentino. Maar waar komt de toevoeging SL dan vandaan?
410 gram
Die zit in de voorvork. De gewone vork weegt 550 gram, heeft een alu balhoofdbuis. De SL is een full carbon model en heeft een 1 1/8 inch aan de bovenkant en een 1,5 inch aan de onderzijde. Daartoe is natuurlijk de onderkant van de balhoofdbuis aangepast. Keurig geïntegreerd trouwens! 410 gram weegt de vork. Ook de staande buis is nu meer oversized; er gaat nu een 31.6 mm zadelpen in plaats van de 27.2 mm bij de Trentino. Resumerend: van 2050 gram naar 1910 gram. De lengte van de bovenbuis bij een 58 cm is 56,5 cm en de balhoofdbuis is dan 16,5 cm.
Supra
Deze SL is afgemonteerd met SRAM Force en veel eigen -dat wil zeggen: ontwikkeld bij Sensa- Supra onderdeken. We noemen het even op! Supra Speed Line stem/bar/seatpost nieuwe matt finish, optioneel leverbaar op de Trentino SL voor 49,-. Los leverbaar voor 34,50 (stuurpen, 130 gram) + 39,50 (stuur, 290 gram ) + 29,50 zadelpen van 310 gram = 103,50, Supra Carbon bidonhouders optioneel leverbaar op de Trentino SL voor 19,- los leverbaar voor 23,50 per stuk en de Supra wielset RA27: en lichtgewicht (+- 1500 gram) multiperformance medium profile wielset. Sapim CX-sprint straight-pull spaken, CNC-naafhulzen, cardridge bearings en holle cromo-as snelspanners (campa of shimano) optioneel leverbaar op de Trentino SL voor 139,- los leverbaar voor 399,-
127 Nm
De stijfheidswaarden: de gewone Trentino respectievelijk torsiestijfheid 99 Nm/°, bracket 40 en Supra voorvork 75. De SL: torsiestijfheid 127 Nm/°, bracket 48 en Supra voorvork 84. Helemaal goed en beter dan de Trentino. : niet mega Duits stijf, prima voor alle soorten rijders! Dat bleek ook tijdens de testritjes. Balhoofdhoek en zithoek rond de 73 graden, wielbasis van ruim 99 centimeter, een vorksprong van 43 geen verassingen! Het is wel een echte koersfiets natuurlijk. 8,0 kilo. OK, je zult op basis van de 1500 gram nooit een mega licht fietsje van minder dan 7 kilo kunnen bouwen -tenminste als je doorsnee onderdelen gebruikt- maar daarvoor is de Trentino ondanks de toevoeging SL- ook niet bedoeld. Wel om een goed rijdende, strakke racer neer te zetten.
Meer 2012
De Trentino was en is het lichtste aluminium frame binnen de Sensa reeks. Oversized aluminium frames zijn allang gemeengoed geworden en deze Sensa SL is een waardige vertegenwoordiger. De nieuwe, lichtere voorvork doet de Trentino veel goeds. De fiets is net wat prettiger, lichter in het gebruik dan de versie met gewone vork. De SL is gewoon meer 2012. De SL volgt ook de lijn die fabrikanten als Cannondale, Cube en Canyon in geslagen zijn: licht en oversized alu, stijf en packed met de nieuwe technieken. Alleen lopen bij de SL de kabels nog gewoon buitenlangs; bij veel nieuwe alu frames zijn de kabels intern. Samengevat: het is een lekker aanvoelende racer, robuust en snel reagerend. Een prima keuze voor als je een goed betaalbare aluminium fiets zoekt die ook nog eens helemaal up to date is. Daarnaast zijn de eigen onderdelen van Supra steeds doordachter. De Trentino SL is er in maat 52, 54, 56, 58, 60 en 62 centimeter. De SL is er vanaf 1069,-, deze met Force gaat rond de 2000,- kosten. www.sensabikes.com