Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
Afgelopen weekend speelde de wind de fietsers in de lage landen heel wat parten. De renners van een Nederlands amateurteam ondervonden dat een lichte fiets dan ook nadelen kan hebben. Bekijk het filmpje!
Bij het SinnigeBouw Wielerteam namen ze het begrip 'waaiertraining' wel heel letterlijk. De renners moesten tegen windkracht 8 opboksen bij hun ritje door Noord-Holland. Een van hen werd bijna het kanaal ingeblazen en ontbekte een nieuwe sport: vliegeren met je fiets.
Opgepast: de muziek bij het filmpje is niet voor gevoelige oren bestemd...
Cyclo Sprint nestelt zich vanaf nu elke maand in een bekend bergstadje. We kiezen telkens een geknipte uitvalsbasis om enkele beroemde wielercols te beklimmen. En we bijten de spits af in... Barcelonnette.
foto gunter hauspie
Barcelonnette is een charmant stadje, diep in de vallei van de Ubaye: we zijn hier in de zuidelijke Alpen, dicht bij de Frans-Italiaanse grens. De hoofdstraat en het gezellige marktplein zijn autovrij. In de straten rondom ligt een handvol familiehotels die afficheren dat fietsers er welkom zijn.
Dieper in de vallei stopt immers de bewoning langs de D900 en begint de ruwe bergwereld. Vanuit Barcelonnette dringen bergwegen door kloven steeds dieper de Alpen in. Auto's mijden dat onherbergzame land.
De vele fietsers op de zonovergoten terrassen op het marktplein worden daarentegen net hierdoor aangetrokken. Zij komen naar hier om zich te meten met enkele van de beroemdste Alpencols. Kleppers als Cayolle, Bonette, Allos of Vars: uitdagingen genoeg om je klimmerskuiten enkele dagen aan de praat te houden.
Barcelonnette praktisch
Ligging: 70 km ten oosten van Gap in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Op 1.000 km van Brussel. Cols in de buurt: Bonette, Allos, Cayolle, Vars, Super-Sauze, Pra-Loup, Parpaillon. Overnachten: Het kleine compacte centrum van Barcelonnette telt enkele familiehotels. Het is er aangenaam verblijven. Rond het marktplein liggen immers enkele gezellige bars en restaurants. De meeste hotels zijn het gewend om fietsers te ontvangen. Interessant: In juli en augustus is de Col d'Allos elke vrijdagvoormiddag enkel toegankelijk voor fietsers. Op 17 juli wordt de 18e Rallye Cyclotouriste de la Bonette gereden. Langs beide zijden mogen dan alleen fietsers de bergpas op. Wat nog? De Ubaye is een van de bekendste Franse rivieren voor wildwatersport. Verschillende organisaties bieden rafting-afvaarten aan. Info: www.barcelonnette.com en www.ubaye.com.
Voortaan kan je rondrijden met dezelfde fietscomputer als Tom Boonen, Zdenek Stybar, Stijn Devolder en ploegmaats. BBB brengt immers een teamversie van de MicroBoard op de markt.
De compacte BBB MicroBoard fietscomputer is verkrijgbaar met 8 of 13 functies zowel met draad als draadloos. De teamversie is draadloos en bevat 13 functies.
De MicroBoard is voorzien van een groot en gemakkelijk te lezen LCD scherm met drie informatie regels. Dankzij 3D-dot technologie is deze informatie vanuit verschillende hoeken goed af te lezen op te scherm. De behuizing van de met één knop te bedienen MicroBoard is waterbestendig. De geavanceerde automatische start/stop-functie met slaapmodus na 48 uur spaart energie zodat de batterij langer meegaat.
Naast de Team Vacansoleil, Team Quick-Step en Team World Champion versies is de draadloze MicroBoard BCP-32W ook verkrijgbaar in het zwart, wit, zwart/rood en wit/blauw. De adviesverkoopprijs van de BCP-32W bedraagt 55 euro.
Steeds meer Vlamingen verzekeren hun fiets. Bij specialist Callant Verzekeringen verdrievoudigde het aantal fietsomniums vorig jaar.
Wie nog niet verzekerd is, legt zijn fiets maar beter goed op slot. (foto belga)
De fietsen die verzekerd worden, zijn hoofdzakelijk stadsfietsen (32%) en koersfietsen (18%). De waarde ervan varieert tussen de 500 en 7.500 euro. 70 procent neemt een verzekering tegen zowel diefstal en schade, de resterende 30 procent kiest enkel voor diefstal.
Een rijke wielerhistorie, daar zitten Italianen niet om verlegen. Ook Pinarello laat de heroïek van weleer reïncarneren. Maar dan wel met de allerlaatste technologische ontwikkeling van Campagnolo op de Dogma 60.1.
De Dogma 60.1 was te zien op Velofollies. (foto roel van schalen)
De nieuwe elektronische schakelgroepen van Campagnolo zijn nog niet in het wild gesignaleerd, maar op de jongste editie van Velofollies kon je er toch met je vingers aan zitten. Als je tenminste op de stand van Pinarello passeerde en daar de Dogma 60.1 opmerkte. In matzwart gelakt en in een matzwarte hoek geposteerd knalde hij niet direct je gezichtsveld binnen, maar de roze details op de fiets trokken wel de aandacht.
Nadere uitleg van Pinarello-importeur Peter Schroen leerde dat deze Dogma een eerbetoon is aan Giovanni Pinarello, die in 1951, dus 60 jaar geleden (vandaar: Dogma 60.1), als laatste eindigde in de Giro d'Italia (vandaar de roze accenten) en daarmee aan de haal ging met de Maglia Nera, de zwarte trui, voor de laatste renner in het algemeen klassement (vandaar het zwarte frame). Daar komt nog bij dat Pinarello vanaf heden 3 jaar lang sponsor is van de Ronde van Italië.
De eerste 1000 groepen van Campy Tech Lab - zeg maar de afdeling elektronisch schakelen van Campagnolo - zijn exclusief voor Pinarello, aldus Peter Schroen. Een aanzienlijk deel zal gaan naar de ProTour ploeg Movistar, maar een nog groter deel ervan zal dus hoogstwaarschijnlijk de eerstkomende maanden alleen maar verkrijgbaar zijn op een Pinarello.
De prijs blijft nog ongewis, maar die van de bovengenoemde Dogma zal uitkomen tussen de 11-12 duizend euro.
Het Spaanse Movistar team is de eerste en voorlopig ook enige profploeg die met Campagnolo's nieuwe elektronische schakelsysteem rijdt. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de renners er erg tevreden over zijn.
De Pinarello Dogma 60.3 van Movistar is afgemonteerd met het de elektronische groep van Campagnolo. (foto pinarello)
De naakte resultaten liegen er voorlopig alvast niet om. Movistar won in dit prille seizoen al twee ritten: Fran Ventoso sprintte naar de zege in de Tour Down Under en Xavier Tondo was de snelste tegen de klok in het Argentijnse San Luis.
"Onze renners zijn er tevreden met de nieuwe groep", zegt Movistar-teammanager Eusebio Unzue. "Alle feed-back die we tot nu toe mochten ontvangen, ook die van de mecaniciens en de sportdirecteurs, was uiterst positief."
"En dan te bedenken dat de aanpassingsperiode erg kort was. De fietsen waren pas klaar tegen half december. Sommige renners waren dan ook benieuwd hoe ze zouden presteren in de stresserende atmosfeer van een echte koers. Als je dan zeges boekt in de sprint en een tijdrit, normaal gezien toch niet onze sterkste punten, weet je dat het goed zit."
Het elektronisch schakelsysteem van Campagnolo heeft veel weg van de Shimano Di2, met dunne stroomkabeltjes in plaats van schakelkabels en een buitenboordbatterij onder de bidonhouder. Maar in plaats van schakelknoppen (Di2) zitten er gekromde hendels aan de binnenzijde van de shifters, in zekere zin vergelijkbaar met de configuratie van mechanische Campa-shifters. Wat ook anders is, zijn de 11 versnellingen van Campagnolo, terwijl Shimano het met 10 doet.
Zes ProTeams kiezen dit seizoen opnieuw voor het materiaal van Tacx. Ze zullen gebruik maken van de Satori fietstrainers, de Tacx montagestandaards en fietsgereedschappen, de Tao bidonhouder en Shiva bidon.
De bidons van de zes ProTeams 2011. (foto tacx)
De zes ProTeams die in 2011 voor Tacx kiezen zijn Rabobank Cycling Team, Omega Pharma-Lotto, Quick Step Cycling Team, Pro Team Astana, Saxo Bank-Sungard en Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team.
Ze kiezen met de Shiva voor een biologisch afbreekbare en recycleerbare bidon die het milieu beduidend minder belast. Daarnaast is hij goed inknijpbaar, heeft hij een grote vulopening en is voorzien van een draaidop.
Met nog 3 ritten te gaan is het winterseizoen bijna achter de rug en één van die ritten is nieuw op onze kalender: dit beloofd
De brandweerkazerne van Hamme was vandaag de startplaats(wat gaan ze nog uitvinden)en dit is weer eens wat anders
Ook de auto stallen ging vlot en dit is altijd een pluspunt en de kazerne die dienst deed als kantine was netjes en proper dus dik in orde
Jammer dat de koffie net niet op tijd klaar was ook de inschrijving was bijna een kleine ramp: in een ijskoud klein zaaltje zou de inschrijving plaats vinden gelukkig konden de bond leden de inrichters op andere en betere gedachten brengen
Eens op de baan konden we ons rustig warm rijden want het was terug beren koud en terug waren sommige fietsen hier niet op voorzien
Één na een vielen er leden weg en bijna allemaal met bevroren bodys
De eerste bevroren veld wegel kregen we pas na vele kilometers weg en dit zou zo de ganse rit duren
Gelukkig waren er in deze streek vele wegenwerken zodat we toch nog een beetje veldwerk te verwerken kregen in het eerste deel van parcours
Door het vele valsplat konden we ons ook toch nog in het zweet rijden voor we aan de bevoorrading halt hielden: voor verwende mtb ers bleek dit maar een mager beestje te zijn maar wat er was was in voldoende hoeveelheid aanwezig
Door de koude kozen we snel terug het hazenpad om na een paar honderd meters een lang stuk veldweg langs de Dender voor de wielen geschoven te krijgen: eindelijk
Eens hier voorbij was het met de pret terug gedaan en terug kregen we te veel baan onder de wielen
Enkel de laatste kilometers waren terug een vtt naam waardig: deze streek zou veel meer kunnen opleveren
Maar niet getreurd dank zij de harde ondergrond bleven de fietsen proper en dit is ook altijd mooi meegenomen
Maar voor wij/zij die dachten dat we een beetje Hamme-Zogge zouden krijgen bleken een illusie armer te zijn
Na nog even nagepraat te hebben zat dit weekend er ook op :nog twee ritten te gaan
Weer of geen weer al weken werden we langs alle kanten opgeroepen om deze rit zeker niet te missen want dit was onze kans om terug op plaats 1 te staan
En de leden hadden de bootschap begrepen want nog nooit waren we met zovelen :de eerste cijfers sprekenvan meer dan 50
Dus wij waren natuurlijk ook van de partij al was het maar om de voorzitter te steunen: maar ook om te fietsen en er terug een goede lap op te geven
Het foto toestel van de voorzitter was bijna te klein om ons allen op defoto te krijgen maar het lukte nog net
Door het vries weer waren sommige niet tip top in orde: bevroren versnellingen en bevroren bodys maar ook dit liet ons niet afschrikken
Door het vries weer lag het parcours er steen hard bij en dit nodigt altijd uit om sneller te fietsen
De mooie groep die vandaag voor de lange tocht koos was dan ook beduidend groter dan op andere dagen en hoe meer hoe beter
Tot aan de bevoorrading die we bereikten na een kilometer of 18 waren we nog niet overdonderd door het parcours want in een mum van tijd en dit zonder echte obstakels
Na de super bevoorrading kon het gas pas echt open want de fietsen waren nu ontdooid en benen waren opgewarmd
Nu ging de rit richting Ursel en dit is altijd leuk want nu kregen we de bospaden voorgeschoteld en dit met de harde ondergrond is altijd fun
Veel anders mooi kregen we niet te verwerken op een paar verdwaalde kassei niet na gesproken
En voor we het goed wisten waren we terug in Zomergem: de afspuit installatie lieten we wijselijk links liggen om morgen niet voor een verrassing te staan
De douches echter waren zeer welkom en lekker warm om daarna gezellig in de kantine na te keuvelen over de verreden rit: en nu op naar Hamme om onze eerste plaats veilig te stellen
Met welke fietsen rijden de grote jongens dit seizoen rond? Bekijk het materiaal van alle ProTeams in de fotospecial en de fietsen van Omega Pharma-Lotto, Quick Step en Vacansoleil op Cycling.be TV!
Quick Step rijdt voor het tweede jaar op rij op de fietsen van Eddy Merckx Cycles. (foto tim van wichelen)
Vier ProTeams kozen in het tussenseizoen voor een nieuw fietsenmerk. Ridley werd door het Katusha Team ingeruild voor Focus, maar het bedrijf uit Tessenderlo vond met het Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team al meteen een nieuwe ploeg nadat het contract tussen de Nederlanders en Batavus werd opgezegd.
HTC-Highroad verving Scott door Specialized en het Team Garmin-Cervélo kiest uiteraard voor Cervélo, terwijl de jongens van Garmin-Transitions vorig seizoen nog met Felt reden. Het nieuwe Leopard Team gaat aan de slag met Trek.
Specialized is de grootste leverancier in het ProTeam-peloton. Het merk wordt gebruikt door drie van de achttien ploegen. Trek en Pinarello hebben beide twee teams en Kuota, BMC, Orbea, Focus, Wilier, Cannondale, Canyon, Eddy Merckx Cycles, Giant, Cervélo en Ridley moeten het met één ploeg doen.
Acht ploegen kozen voor hun onderdelen voor Sram. Shimano en Campagnolo leveren elk bij vijf teams.
Je hebt crossers en je hebt crossers. Deze luxe 'bak' spotten we bij het WK in Mol.
Deze C 14 is een full carbon racer met rechte voorvork, een stel Lightweight wielen, dugast tubes, SLR zadel en Shimano Di2... Met een kettingblad. Welke coureur? Eerlijk gezegd, geen idee. Wel dat C 14 een Duits merk is uit de buurt van Osnabruck. www.c14-bikes.com
Wat was het nog lekker warm in ons bedje toen de wekker 6uur zijn hels lawaai liet horen: en dat voor een weekend
Vandaag stond de voor ons verre trip naar Stekene op het menu voor de zaterdags mtb rit
De refter van het plaatselijke schooltje liep op deze weeral druilerige dag lekker vol en daar hadden de leden van het steeds grotere wtc heirnis een flink aandeel aan
Na de groepsfoto kon de bende op pad gaan en dit liep toch een beetje chaotiser dan op andere dagen maar niet getreurd dit zou zich vanzelf oplossen eens iedereen zijn plaatsje in de groep had gevonden
De eerste modder partij bleek niet voor iedereen op het juiste moment te komen en een valpartij kon dus niet uitblijven
Aan de splitsing werd de groep flink uitgedund en met 5 kozen we voor de 30 km rit: en het ging vlot deze morgen
De eerste 20km was in een mum van tijd achter ons en we hadden amper modder gezien voor we de bevoorrading bereikten: wat een luxe
Goed volgetankt en gehergroepeerd konden we aan het volgende deel beginnen en we kozen toch maar de grote te rijden zo vlot ging het
Vanaf hier werd het echt genieten na weken van modder ploeteren mocht dit wel eens
Eens in de bossen van Clinge waar we bijna 20 km in vertoefden ging het gas open en waren we vertrokken voor een droom van een vtt parcours
Slingerend tussen de bomen rijdend langs visvijvers laverend over bos wegels alles kregen we te verwerken wat een biker maar kon verlangen deze droom mocht nog lang blijven duren
Maar ook aan deze tocht kwam er een einde: dju toch
Jammer dat de afspuitplaats terug een misser bleek te zijn en ook de douches waren niet voor zien op deze massa (6douche sproeiers)
De boterham na de rit was terug een voltreffer want iemand van onze club kon voor een ganse week boterhammen eten
Het fietsenmerk Dynatek en de onderdelen van Tec-parts zullen voortaan door de Genkse firma B-Impact ingevoerd worden.
Dynatek-frames zoals de Hammer, Shark en BB Evo, die nog steeds in Italië worden geproduceerd en geassembleerd, zullen zo over België, Nederland, Luxemburg en Duitsland verspreid worden.
Daarnaast zal ook Tec-parts verdeeld worden door het Genkse bedrijf. De onderdelenlijn van Tec-parts bestaat uit sturen, stuurpen, zadelpennen, remmen, wielen, enzovoort uit aluminium, magnesium en carbon.
Het juridisch geschil tussen Cervélo en Canyon over het patent van de Maximus zitbuis is opgelost na constructief overleg tussen beide partijen.
De Maximus Seattube. (foto canyon)
Canyon had een zaak aangespannen over de schending van het Maximus zitbuis patent, dat werd toegekend door het Oberlandesgericht in Düsseldorf.
Het Europees Octrooibureau verklaarde de Maximus zitbuis volledig octrooibaar, maar eiste dat Canyon zijn vordering aanpaste. Het is al gepatenteerd in negen Europese landen en vergelijkbare patenten zijn verleend in de Verenigde staten en China.
De juridische twist is nu opgelost. Cervélo mag haar frames blijven produceren op de huidige manier. In ruil hiervoor krijgt Canyon het recht enkele patenten van Cervélo gebruiken. Door beide partijen is afgesproken dat de details van deze overeenkomst vertrouwelijk blijven en hier geen verdere uitspraken over te doen.
Gerard Vroomen, medeoprichter van Cervélo was tevreden met het resultaat. "Wij zijn blij dat deze kwestie is opgelost. Dit is beter voor beide partijen als wel voor de consument."
Roman Arnold, chief executive van Canyon uitte zijn tevredenheid ook: "Na een langdurige rechtszaak kunnen beide partijen zich weer concentreren op hetgeen ze het beste kunnen: het maken van innovatieve en vooruitstrevende fietsen van een hoge kwaliteit."
Miss België is nog maar pas verkozen of het is alweer tijd om het volgende kroontje uit te reiken ... een tandwielkroontje! Zes dames dingen mee naar de titel van Miss Flandrienne. Bekijk de fotospecial!
Ann Blommaert is één van de zes kandidates die meedingt naar de titel van Miss Flandrienne. (foto vwb)
Miss Flandrienne is geen klassieke missverkiezing, maar wil de mooiste, leukste, meest sportieve en tofste flandrienne bekronen. Het is een initiatief van de Vlaamse Wielrijdersbond.
In de fotospecial kan je kennismaken met de zes kandidates. Stemmen op je favoriete kan op www.vlaamsewielrijdersbond.be of via een mailtje naar miss@vlaamsewielrijdersbond.be.
De jubileumeditie van Velofollies heeft maar liefst 30 procent meer exposanten dan vorig jaar.
Zo'n 170 exposanten zullen hun opwachting maken van 21 t/m 23 januari 2011 in Kortrijk Xpo. Ook de BMX-wedstrijd, die in coulissen van het beursgebouw wordt gereden, kent zijn grootste succes ooit. In totaal zijn 1.182 renners aangemeld voor de wedstrijden op zaterdag en zondag. Dit maakt deze indoorwedstrijd meteen één van de grootste wedstrijden op het Europese continent. De organisatie verwacht dan ook dat de bezoekersopkomst in dezelfde lijn zal liggen. De voorverkoopcijfers liegen er alvast niet om.
Afgelopen weekend organiseerde Red Bull in Londen een manche van de Mini Drome. Waaghalzen konden er rondjes rijden op de kleinste velodroom ter wereld en dat liep niet altijd van een leien dakje. Bekijk het filmpje!
Ongeveer 100 deelnemers waren van de partij in de Londense York Hall. Ze kregen vijf rondjes de tijd om aan de wielerbaan van veertien meter lang en zeven meter breed te wennen. Daarna was het showtime en moesten ze proberen om zo snel mogelijk tien rondjes af te werken.
De 32 snelste rijders mochten naar de finale, een soort knock out-systeem waarin ze telkens per twee de baan opmoesten. De Engelsman Chris Akrigg fietste uiteindelijk naar de zege.
Akrigg zag de finale ei zo na aan zijn neus voorbij gaan toen een van zijn opponenten net voor hem tegen de grond smakte. Hij slaagde er in laatste instantie echter nog in om erop en erover te wippen en een crash te vermijden.
Het was trouwens niet het enige 'incident' op de Red Bull Mini Drome. Heel wat waaghalzen vlogen van hun fiets af en hier en daar kwam er door overdreven snelheid zelfs een fiets in het publiek terecht. Er werden dan ook snelheden gehaald tot 80 km per uur.
Er komt op korte termijn geen tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen. Dat heeft Vlaams minister van sport Philippe Muyters geantwoord op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn.
De Gentse piste blijft voorlopig de enige overdekte wielerbaan in Vlaanderen. (foto topsporthal.be)
Het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent blijft voorlopig dus de enige overdekte wielerbaan, maar die moet uit veiligheidsoverwegingen het aantal renners dat samen op de piste mag rijden, beperken tot honderd.
In totaal maken wekelijks ruim 1.200 wielrenners of wielertoeristen tijdens de avonduren en in het weekend gebruik van de Gentse overdekte piste. Overdag wordt die gebruikt door leerlingen van de topsportschool en competitierenners. Mede afhankelijk van de weersomstandigheden zijn sommige dagen/uren zeer druk bezet en werd uit veiligheidsoverwegingen het maximaal aantal renners beperkt tot honderd.
"De financiële situatie van de verschillende overheden en van potentiële private investeerders is evenwel van die aard dat op korte termijn de bouw van een tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen, hoe wenselijk ook, weinig realistisch is", aldus minister Muyters.
Hij benadrukt dat dergelijke grote projecten slechts haalbaar zijn mits samenwerking tussen diverse actoren. Er waren een aantal verkennende gesprekken voor de oprichting van een tweede overdekte wielerbaan in Vlaanderen, bijvoorbeeld in de Antwerpse Kempen of in de provincie Limburg, maar op korte tijd is er dus geen financiële ruimte.
In Vlaanderen bestaan er momenteel acht wielerpistes, waarvan zeven open pistes. "De piste van Beveren heeft een erg beperkte hellingsgraad en kan veeleer worden beschouwd als een oefenpiste. Dit terwijl er duizenden wielrenners en nog veel meer wielertoeristen zijn", aldus Johan Deckmyn.