Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
MYRIAM & DIRK......................... Mail : dirk.haes@pandora.be The BLACK SPINNERS
04-10-2010
Bloedserieus
Profrenners ondergaan om de zes à acht weken een check-up van hun bloedwaarden, maar is dat ook nodig voor een recreant? Cyclo Sprint zocht het uit.
(foto belga)
Alles hangt uiteraard af van de ernst waarmee die persoon traint. Iemand die enkel op zondag een ritje van 60 kilometer maakt met zijn fietsclub, moet pas naar de dokter wanneer hij ziek is. Iemand die vijf keer per week traint met het oog op de Marmotte of de Dolomietenmarathon, heeft er baat bij om twee à drie keer per jaar zijn bloed te laten controleren.
De frequentie die de profs hiervoor aanhouden, is niet meteen nodig voor een wielertoerist. Nuttig om te weten is ook dat de ziekenfondsen je preventieve bloed- en sportcontroles niet terugbetalen! Er is trouwens een manier om zélf te weten te komen of je trainingsintensiteit niet te zwaar is, en die is helemaal gratis...
Lees meer in Cyclo Sprint
Het volledige artikel vindt u deze maand in Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 5 oktober in de winkel ligt.
Beweer niet dat er geen bal te zien was op het BK MTB marathon in Beringen afgelopen weekend. Nico Berckmans pakte er de titel bij de masters, maar prikkeldraad zorgde wel voor een opmerkelijke finishfoto.
Chico probeert de 'meubelen nog te redden'. (foto gert van horebeek - mountainbike.be)
Nicolas Vermeulen mag het BK marathon dan wel op zijn naam geschreven hebben, de meeste aandacht ging achteraf naar Nico Berckmans. Chico reed niet alleen een ijzersterke wedstrijd, die hem een 3de plaats in totaal en de Belgische titel bij de masters opleverde, hij zorgde ook voor een nogal 'lullige' finishfoto.
De veteraan uit Balen maakte in de slotfase kennis met prikkeldraad naast het parcours en scheurde daarbij de voorkant van zijn broek. Berckmans probeerde bij de aankomst nog wel zijn edele delen te bedekken, maar het werd toch een compromitterende finishfoto.
Reden genoeg voor het VRT-programma Man bijt hond om de kersverse Belgische kampioen bij de masters eens te gaan opzoeken. Chico, zijn vriendin Leen en mecanicien Rudi mochten tekst en uitleg geven voor de camera. De reportage is dinsdag- of woensdagavond te zien op één.
Rijd je liever niet met klikpedalen, maar wil je wel genoeg grip hebben op je pedalen? Fietsverbeteraar Ergon komt met de PC2, een ergonomisch vormgegeven plateaupedaal.
De Ergon PC2. (foto ergon)
Bij de PC2 wordt alle kracht via het grotere oppervlak van de pedaal overgebracht naar de ketting. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld over de voetzool en hebben de benen en gewrichten meer bewegingsvrijheid, iets wat voor heel wat mensen een voordeel is ten opzichte van klikpedalen.
De Ergon PC2 is gemaakt van lichtgewicht composiet. Het platform is van 3M-SafetyWalk, een antislip materiaal. De pedaal heeft reflectoren en een ergonomische vorm die de voeten op de juiste plek houdt. Je hebt keuze uit twee maten: S en L.
De PC2-pedaal won onlangs een Eurobike Award op Eurobike in Friedrichshafen.
Nu zondag 3 oktober kan je weer binnenkijken bij heel wat ondernemingen op de Open Bedrijvendag. Ook Bio-Racer en Decca openen hun deuren voor het grote publiek.
Het Bio-Racer team heet je nu zondag van harte welkom in Tessenderlo. (foto vechtvoorjezaak)
Bio-Racer produceert sportkleding voor teams en dit volledig in eigen beheer, van design tot confectie. Je kan zondag van 10u tot 17u terecht voor een rondleiding in het confectiebedrijf in Tessenderlo.
Bij Decca kan je eveneens zelf zien en ervaren hoe een volledige wieleroutfit tot stand komt. In het atelier in Zottegem kan je kennismaken met het volledige productieproces. Bovendien staat er met de onthulling van het nieuwe bedrijfslogo nog een exclusieve primeur te wachten.
Vorig jaar werd het 25-jarig bestaan van ProCraft nog gevierd met een speciale 'gouden limited edition' bidonhouder. Voor 2011 komt ProCraft weer met een aantal high-tech onderdelen op de Benelux markt.
Naast de nieuwe kettingbladen voor de racefiets en mountainbike heeft ProCraft zich ook gefocust op het PRC (ProCraft Racing Products) label. Met het uitbrengen van diverse superlichte 'tuning'onderdelen, waaronder zadelpenklemmen, centerlockringen, welke allen in diverse fraaie kleuren verkrijgbaar zijn, werd het programma nog completer gemaakt
De 2 highligts voor 2011 zijn de nieuwe ProCraft Ahead III stuurpen en de compleet in eigen huis ontwikkelde en verbeterde versie van het populaire I-Grip handvat-systeem onder de naam: iGRIPevo.
Door de verandering van de traditionele balhoofdsystemen heeft ProCraft een Headset-configurator ontwikkeld. Deze configurator bevat diverse verschillende balhoofdlagers voor zowel de boven als onderkant van het balhoofdstel. Hierdoor zijn diverse combinaties mogelijk en is de perfecte combinatie voor Uw fiets samen te stellen.
Na de rampzalige nationale bijeenkomst op zaterdag en de uitstekende Safety Jogger op zondag van het afgelopen weekend was het nu de beurt aan de mannen en vrouwen van WTC Unitas om ons een fietsweekend aan te bieden
Iedereen met een beetje een fietshart ging dit weekend richting Steenhuize
De startplaats was naar al oude traditie de sporthal Amalrik en de leden van WTC Heirnis hadden de weg er na toe ook gevonden terug waren ze massaal aanwezig
Het merendeel koos voor de 75 km lange trip en na een redelijke snelle inschrijving konden we de weg op
Onder leiding van de voorzitter werden de eerste kilometers afgelegd: maar van een vlak parcours zou geen spraken zijn
Dus werd het tempo een beetje getemperd zo dat de volledige groep mooi samen bleef
Ophasselt en Hemelveerdegem waren de eerste om dan richting Lierde te fietsen en steeds ging het parcours op en neer
De sfeer was zo als gewoonlijk optimaal en dit maakte de rit toch minder lang en lastig
De bevoorrading na 35 km was op de Burchtweide in Herzele en we kregen duidelijk meer dan in Leuven
Met nog 35 km te gaan waren we terug snel de baan op voor nog een pittig stuk Vlaamse wegen
Voor de minder goed getrainde zat het venijn toch wel in de staart van deze rit
Maar samen uit samen thuis en zo zijn we ook binnen gekomen en konden we terug kijken op een zeer geslaagde en gesmaakt rit
Na een iets te lang uitgelopen feest werd zondag terug richting Steenhuize gekozen voor het tweede deel
Maar de weergoden hadden andere met ons in petto: vanaf de eerste meters kregen we regen te verwerken en nog niet een klein beetje ook
Soms was de weg niet te onderscheiden van de omgeving zo veel water kregen we te verwerken
Nat, natter, nats zo was de rit
Terug was de stopplaats in Herzele maar nu met duidelijk minder volk
Er zijn wel zotten die in zo een weer starten maar ze zijn niet allemaal zot :maar alles voor de club
De warme douche na de rit en de dubbele portie rijstpap maakte alles goed
Jammer voor de mensen van Unitas de weergoden niet meewilden want ze hadden echt hun best gedaan om ons zo goed mogelijk in de watten te leggen
Eén-omroepster Saartje Vandendriessche en haar fietsvriendin Kristien Laeveren gaan met 'Het vrouwelijk verzet' fietsende vrouwen een hart onder de riem steken.
De twee ontmoetten elkaar vijf jaar geleden op de fiets en hebben ondertussen al heel wat (straffe) fietsverhalen meegemaakt. Die ervaring willen ze nu in boekvorm delen met andere vrouwen, terwijl ze zelf ook geïnspireerd willen worden door andere belevingen, ideeën, tips en vragen.
Saartje en Kristien roepen daarom alle fietsende vrouwen op om via www.hetvrouwelijkverzet.be verhalen in te sturen of hun meest prangende vragen te stellen. De beste informatie wordt verwerkt in een boek dat in maart 2011 in de winkel zou moeten liggen.
Decca werkt samen met het Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek aan een wielertruitje dat water en modder afstoot.
Het procédé zit momenteel nog in de onderzoeksfase, maar de sportkledijfabrikant zou er graag tegen het einde van het jaar mee uitpakken en er een patent op nemen.
"Het is de bedoeling om het effect van de lotusbloem na te bootsen", zegt zaakvoerder Jacques De Clercq in Het Nieuwsblad. "We willen bereiken dat het water niet meer doordringt in de stof, maar dat het zweet van de sporter toch nog direct door het textiel weg kan. Zo wordt de renner niet nat en komt hij veel properder over de aankomststreep. De elasticiteit van de stoffen is de belangrijkste hinderpaal in het ontwikkelingsproces."
Eddy Merckx Cycles heeft zijn nieuwe gamma nu ook voorgesteld aan het grote publiek. De EMX-7 is het paradepaardje van de nieuwe E-Series. Bekijk de volledige collectie op de officiële website!
De EMX-7 is het paradepaardje van de nieuwe collectie. (foto eddy merckx cycles)
Met 62 HM/HS carbon (het hoogste in de huidige fietsenmarkt), Carbon Laminate Plus (CL+) en Optimised Structural Reinforcement (OSR) en een uniek Aerofork design is de EMX-7 het beste wat Eddy Merckx Cycles te bieden heeft.
Het Quick Step Pro Cycling Team zal volgend seizoen met de EMX-7 opnieuw op zoek gaan naar mooie overwinningen. De fiets is dan ook verkrijgbaar in een Quick Step uitvoering én een Limited Anniversary Edition. Het gaat hierbij om 200 stuks die opgebouwd zijn volgens de persoonlijke wensen van Eddy Merckx ter ere van zijn 65ste verjaardag.
Naast de EMX-7 introduceert Eddy Merckx Cycles nog drie nieuwe modellen. De EMX-3 en de EMX-5 zijn compleet vernieuwd en zullen gebruik maken van hoogwaardiger carbon dan in 2010. Bovendien bevatten deze nieuwe versies, net als de EMX-7, de CL+ en OSR-technologie en wordt er gewerkt met interne kabelbegeleiding.
De EFX-3 tilt de vrouwelijke fietsenmarkt naar een hoger niveau: 30 HM carbon, 3 K Finish en CL+ technologie. Het geheim wapen van de Eddy Merckx damesfietsen is echter Female Race Geometry. FRG is een unieke geometrie, ontwikkeld met het vrouwelijke lichaam als uitgangspunt, zonder toegevingen te doen op het vlak van race eigenschappen.
Op deze met veel toeters en bellen aangekondigde nationale bijeenkomst mochten we niet ontbreken
De club had terug een inspanning geleverd om ons met zijn allen naar Heeverlee te vervoeren
Na het inladen van de fietsen waren we iets na 7uur vertrokken voor wat een schitterende dag zou worden
Na een rustige rit(het was nog vroeg voor sommige)konden we ons klaar maken voor een gezamenlijke rit van 75km
Na de niet zo vlotte inschrijving( elk jaar de zelfde miserie) en de groeps foto konden we eindelijk vertrekken
De rit: ja zonder wegbeschrijving is het niet eenvoudig om alles te onthouden maar we zullen ons best doen
Het eerst 10 tal kilometers ging richting BIERBEEK langs niet altijd vlakke wegen OPVELD en MELDERT waren de volgende op onze doortocht
In LA BRUYERE kregen we het lastigste stuk te verwerken hier kwamen de klimmetjes voor een paar te snel na elkaar
Maar het Konings stuk was toch wel de kassei baan: een kassei weg om u tegen te zegen goed door één geschud ging het nu richting HOEHAARDEN
In deze plaats lag tevens de controle en bevoorrading (straks meer daarover)na deze korte stop lag nog 35 km te wachten op ons
TIENEN, WEVER en LUBBEEK waren de volgende dorpjes die we kruisten om in PELLEBERG een onze enige lekke band te krijgen maar ook dit kon de pret niet drukken
LOVENJOEL(wat een naam) was de laatste die we door moesten om met 75 km op de teller terug aan de start plaats te zijn
Als groep en als ploeg hadden we schitterende dag door een rustige en leuke streek
Als wielertoerist hadden we een ramp van een parcours gereden :ik weet dat er in België slechte wegen zijn maar moesten we die vandaag allemaal te verwerken krijgen
En nu nog iets over de bevoorrading(welke)op de site van de inrichters staat er letterlijk goed verzorgde en uitgebreide bevoorradingen dat is toch iets meer dan een stukje peperkoek in één woord schande
Maar dit allemaal kon de pret en de sfeer niet stuk maken want na de rit werd duchtig wat nagepraat en na gedronken
Ridley viert zijn tiende verjaardag op een nieuwe locatie. De fietsenfabrikant blijft groeien en verhuist daarom naar een groter gebouw in Paal.
De nieuwe vestiging is op slechts drie kilometer van de oude (foto Ridley)
Op tien jaar tijd groeide de omzet van Ridley van 1,8 naar 18 miljoen euro. De groeiende vraag naar fietsen en de vraag om een betere logistieke service te verlenen zorgden voor de verhuis. Het nieuwe hoofdkwartier heeft een oppervlakte van 12.000 m², meer dan dubbel zoveel als het vorige gebouw. Er is twee jaar gewerkt om het complex klaar te maken. De bouw en inrichting vertegenwoordigen een investering van twee miljoen euro.
Er komen ook tien werknemers bij waardoor het totaal nu stijgt naar 80. Het bedrijf is ondertussen actief in veertig landen en is marktleider in ons land. Jaarlijks verlaten 22.000 fietsen of frames het bedrijf.
Blikvanger voor volgend jaar wordt de bouw van een windtunnel. 'Qua aërodynamica valt er nog heel wat te verbeteren aan fietsen', aldus mede-aakvoerder Anthony Kumpen, die hiervoor verwijst naar de Formule1. 'Ons bedrijf wordt het enige fietsbedrijf met een eigen windtunnel: het is immers een heel dure investering die gespecialiseerde ingenieurs vraagt.'
De gepatenteerde Q-Guard sleepte in Friedrichshafen een prestigieuze Eurobike Award in de wacht. Het is de perfecte symbiose van een snelspanner en een derailleurbeschermer.
Door integratie van beide functies is een innovatief, nieuw onderdeel ontstaan. De derailleurbeschermer is tevens de hevel van de quick release.
Deze oplossing is lichter dan de som van beide separate onderdelen en bovendien optisch attractiever ('clean looks').
De Q-Guard wordt onder andere toegepast op de nieuwe Koga Prominence en de Koga trekkingmodellen 2011.
VAS Entertainment lanceert eind deze maand met 'Life Cycles' geen fietsfilm, maar een film over een fiets. En dat is een groot verschil... Bekijk alvast de trailer!
Life Cycles vertelt een spectaculair verhaal over de fiets, meer bepaald over de mountainbike, van het begin van het productieproces tot het bittere einde.
De film is een visueel aangrijpend verhaal, met gedachtenuitlokkende teksten. Life Cycles maakt gebruik van Ultra HD om de vele verhalen over de mountainbike en zijn cultuur te documenteren.
Rij mee doorheen adembenemende decors in de prachtige natuur en beleef de strijd tegen de elementen.
Life Cycles is een viering van de fiets en zal iedereen die er ooit op gereden heeft vast en zeker entertainen. De film komt uit op 24 september.
Het wielerseizoen loopt op zijn eind en in België 'vieren' ze dit met de Belgian Cycling Happening. Dit jaar vindt dit evenement plaats op 17, 18 en 19 september het Vlaams Brabantse Leuven-Heverlee.
Op vrijdagmiddag 17 september wordt de Belgian Cycling Happening officieel geopend met twee begeleide cyclotochten van 25 en 45 kilometer. Ook voor de omlopen op de weg is er voor elk wat wils. Enerzijds eerder vlakke maar zeer mooie landelijke ritten richting Aarschot, Averbode en Diest en anderzijds een lus die via Hoegaarden en de taalgrens zal uitgetekend worden en waarbij ook enkele kuitenbuiters niet zullen ontbreken. Naast de afwisselende omlopen van 75 en 120 kilometer zijn er uiteraard ook omlopen voorzien voor een leuke gezinsuitstap (25/45 kilometer). Alle deelnemers zullen onderweg kunnen rekenen op een goed verzorgde en uitgebreide bevoorrading. Het evenement wordt op zondagmiddag afgesloten met een prijsuitreiking in de sporthal. De ligging van het sportcomplex in Heverlee is op minder dan 1 kilometer van afrit 23(B) van de autosnelweg Brussel Luik. Het stadscentrum van Leuven, dat op amper 3 kilometer van de startplaats ligt, is heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer .
Garmin heeft op Eurobike de nieuwe Edge 800 aangekondigd. De trainingspartner en GPS-navigator voor wielrenners en mountainbikers combineert de belangrijkste aspecten uit de Edge 500 en de Edge 705 en voegt hier een intuïtief aanraakscherm aan toe.
"Het maakt niet uit of u op de weg, in de bergen of door de stad fietst; via het touchscreen van de Garmin Edge 800 heeft u de belangrijkste informatie over uw fietstocht direct bij de hand," aldus Remco Flikweert, commercieel manager van Garmin Nederland.
"De Edge 800 heeft een eenvoudig montagesysteem, verbeterde kaartweergave en route-planning, en hoeft niet gekalibreerd te worden. Deze GPS-fietscomputer is voor iedereen een uitkomst. "
De Edge 800 is ontworpen op basis van zijn voorgangers en heeft dezelfde slanke, lichtgewicht behuizing als de Edge 500. Voor dit nieuwe toestel is echter gekozen voor een 2,6 inch kleuren aanraakscherm met diverse opties voor kaartweergave.
Een hooggevoelige GPS-ontvanger zorgt voor registratie van snelheid, afstand, tijd, GPS positie, hoogteprofiel, calorieverbruik, stijging en daling bij. Daarnaast kan de temperatuur worden afgelezen, worden tijdzones automatisch aangepast en werkt het toestel zo'n 15 uur voordat het opgeladen dient te worden.
Deze nieuwe GPS-fietscomputer kan bovendien via ANT+ technologie synchroniseren met Garmin hartslagmonitoren en snelheid/cadanssensoren, en compatibele krachtmeters van derden. Door middel van een ingebouwde luchtdruk hoogtemeter geeft de Edge 800 extra accurate stijging en daling gegevens weer. Het toestel kan door de eenvoudige bevestiging snel gewisseld worden tussen fietsen.
De Garmin Edge 800 wordt half oktober op de markt verwacht.
In het najaar wordt de racefiets al snel ingeruild voor de mountainbike. Maar is het wel een goed idee om zonder om te kijken zomaar over te schakelen naar een andere fietsdiscipline? Enkele tips.
Bikers blijven ook in de winter best enkele trainingen op de weg uitvoeren. (foto belga)
Fietsers uit de Lage Landen houden op een kille zondagmorgen wel van een vettig parcours om zich eens helemaal uit te leven. Maar is het wel een goed idee om zonder om te kijken zomaar over te schakelen naar een andere fietsdiscipline? Uiteindelijk moet je rekening houden met enkele elementaire, specifieke principes om met een mountainbike te rijden.
Mountainbiken vertoont weliswaar overeenkomsten met de algemene principes van het gewone wegfietsen, maar in tegenstelling daarmee werk je veel vaker tegen een hoge intensiteit.
Voor een goede mountainbikeconditie moet je eerst op uithouding, kracht, snelheid en techniek trainen. Pas daarna mag je beginnen met de heel intensieve en zware weerstandstrainingen, waarbij je lange tijd met een hoge intensiteit werkt. Eerst moet je aandacht besteden aan de basis en dan pas aan de explosiviteit.
COMBINATIE MET DE WEG
Het is eveneens aan te raden om ook op de weg te blijven rijden, desnoods met de mountainbike. Dat soort trainingen is namelijk veel beter te controleren. Je mag zeker niet naar gemiddeldes kijken. Op een heuvelachtig bosparcours mag je uiteraard geen gemiddelde van 20 km/u willen nastreven.
Bij het mountainbiken fiets je normaal veel kortere afstanden, en de duur hangt af van de discipline: marathon, crosscountry of zelfs gewone toertochten. De inspanningen zijn sowieso veel explosiever, al heb je voor de marathon evenveel uithouding nodig als op de weg. Echt goede mountainbikers zijn over het algemeen ook goede wegrenners. Vaak staan ze bekend om hun uitstekende daaltechniek.
Uithouding is niet het probleem bij wegrenners, maar het ontbreekt hen wel eens aan techniek om technische stroken tegen hoge snelheid af te werken. Zo gaat Sven Nys met de besten mee bergop, maar is er bergaf toch nog een verschil met bijvoorbeeld Absalon. Hetzelfde verschil merk je meestal op bij de lagere niveaus.
BEGINNER VS GEVORDERDE
Voor een recreant hangt alles af van de graad van getraindheid. Een beginner blijft het best zoveel mogelijk uit het bos en het veld, want daar kun je de training niet rustig afwerken. Eigenlijk moet je op het vlakke beginnen.
Een meer geoefend mountainbiker kan een combinatie van de twee doen: op de weg kun je gecontroleerd fietsen, en een toertocht zorgt voor de specifieke MTB-training. Blijf wel onder je overslagpols zodat je niet constant in het rood rijdt. Een goede mountainbiker mag meer specifiek trainen zodra hij voldoende basisconditie heeft.
Eurobike 2010 was opnieuw groter dan ooit. Meer standhouders, journalisten en bezoekers kwamen naar Friedrichshafen afgezakt voor de 19de editie van de grootste fietsbeurs ter wereld.
In totaal stelden 1.090 standhouders hun nieuwste producten en diensten voor op Eurobike. Fietsen voor alle mogelijke doelpublieken passeerden de revue en 300 wereldpremières trokken de aandacht van pers en publiek.
41.482 vakhandelaars uit 102 verschillende landen waren aanwezig in Friedrichshafen, goed voor een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. 1.732 journalisten uit 35 landen brachten verslag uit vanuit Friedrichshafen. Op de publieksdag op zaterdag bezochten 22.300 fietsfanaten de beurs.