Ik ben Haes Dirk
Ik ben een man en woon in Zwijnaarde (Belgie) en mijn beroep is technisch bediende bij Warringtonfire gent.
Ik ben geboren op 10/06/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fietsen -mtb -spinning -vakantie.
Fietsen is mijn vrijheid
en uitlaatklep
MYRIAM & DIRK......................... Mail : dirk.haes@pandora.be The BLACK SPINNERS
27-02-2013
Lang verwacht en nu aangekondigd
Het kon ook niet anders. Cannondale wedstrijdrijders zitten in een lastige positie. Kiezen voor de volgeveerde Scalpel betekent ouderwetse 26″wielen, maar in echt heftig terrein is een 29-er hardtail ook niet alles. En dat terwijl de grote concurrenten, Trek en vooral Specialized, al lang een volgeveerde wedstrijd 29-er hebben.
Zie hier, de nieuwe, ultieme Cannondale wedstrijdbike, de Scalpel 29-er!
Deze Scalpel is niet zomaar een opgerekte versie van de bestaande 26″versie. Die heeft achter zon 85mm veerweg, deze de volle 100. Om dat voor elkaar te krijgen heeft deze als eerste Scalpel een draaipunt achter het bracket in plaats van flexibele liggende achtervorken. De staande achtervorken flexen nog steeds en zijn in het midden zichtbaar afgeplat. Om de hele constructie stijf genoeg te maken voor een 29-er zijn voor de scharnierpunten steekassen toegepast, een oplossing die we kennen van de Cannondale All-Mountain fietsen.
De vering voor wordt verzorgd door een Lefty. Aangezien de huidige 29-er Lefty slechts 90mm veerweg biedt moet ook dit een nieuw type zijn maar details ontbreken nog. In combinatie met het eigen Hollowgram crankstel weegt de hele fiets 9,7 kg, in standaard afmontage, maat Large. Aangezien de meeste teamrenners een maatje kleiner zijn, en er op de standaard onderdelen nog wel wat bezuinigd kan worden, zullen er binnenkort wel lichtere en nog exotischere versies gespot worden.
In FIETS 10 van 2012 stond een test van een aantal cyclocross fietsen. Waaronder deze Cannondale SuperX. Na de test trapten we een winter door met deze Amerikaan. Vijf maanden later kijken we hoe de Cdale nog even hoe de crosser de winter heeft doorstaan.
Ruim 8 kilo
Er is een aluminium crosser bij Cannondale en de carbon SuperX. 8, 50 kilo licht. De basis: BallisTec Hi-Mod carbon -zelfde spul als bij sommige Cannondale MTBs. 1120 gram licht, 480 gram voor de voorvork. Het frame heeft een bovenbuis die lichtjes naar achteren af loopt en aan de onderzijde plat is. De onderbuis is oversized en komt uit in een bracket met mannetje. Bovenlangs
De staande buis is bij het bracket plat geovaliseerd, bij de zadelpenlug bijna rond. De SuperX is afgemonteerd met Shimano Ultegra 10-speed, aangevuld met witte Mavic Ksyrium wielen, Continental banden, Cannondale delen, Fiz:ik zadel en TRP remmen. De remkabel loopt bovenlangs de bovenbuis.
46-36
En een FSA crankstel met echte cross overbrenging. Twintig crossen en zon zestig uur tussendoor. Tel daarbij een twintigtal modderbaden, tien maal de hogedrukspuit (sorry Cdale), dertig emmers met sop en een spons (beter) en een flinke lading sneeuw in december en januari en dan heb je het wel zon beetje. Een crosser wordt kort maar hevig gebruikt. Dat overkwam de Cannondale SuperX ook deze winter. Keurig kwam hij de winter door. Remmen
Wat werd er aan gedaan? Drie stel nieuwe remblokken gewone, standaard blokken van een paar euro; ze slijten toch . We hebben een aanvaring met een afzettingspaal gehad waardoor de voorrem een tikje kreeg. Even rechtbuigen en toen remde de rem weer als vanouds. Verder af en toe een drup olie bij de ingang van de derailleur en achterremkabel en verder niet veel. Het balhoofdstel draait nog lekker rond al zouden we voor een volgend seizoen het hele spul schoonmaken en opnieuw invetten. De Ultegra ketting is nog lang niet versleten, evenals de kransjes en de FSA kettingbladen. We hebben de nogal zware Rapid Rob banden (met staaldraad) vervangen voor Challenge banden. Die zijn net een stuk soepeler en lichter (150 gram per stuk), omdat ze vouwbaar zijn.
Krasjes
De Ksyriums? Ook die draaien nog goed. Wel zijn de zwarte geplakte decals her en der weggeremd. En je voelt natuurlijk de invloed van zand en troep op de remflanken. Maar ze zijn nog lang niet dun geremd. Krasjes zie je op het crankstel en op de bovenbuis, net onder de remkabel. Logisch, omdat daar ook de bovenbuis wel eens vastgepakt werd. Ook op de onderzijde van de onderbuis is de lak iets doffer; daar klapt de modder meestal het eerst tegenaan. Maar nergens is de lak nog echt aangetast. Ook niet op de liggende achtervork bijvoorbeeld. Wassen, opdrogen en af en toe in de spuit was en klaar. Problemen? Alleen een klein probleem met de trapas lagers.
Lagers
Na drie maanden zat er speling op het FSA crankstel. Reden: de twee standaard gemonteerde lagers waren compleet op. Vol vuil en korrelig draaien. De oorzaak: de al genoemde modderbaden. Een setje standaard lagers kost 30,-. Omwisselen is een eitje; al heb je er wel speciaal gereedschap voor nodig. Bij een detaillist moet je op zon 20,- rekenen.
Conclusie
Lekker lichte crosser, strak en zeker. Mooi frame, goede voorvork. Prijs/kwaliteit verhouding? Redelijke afmontage voor een fiets van bijna 2600 euro. Minpunten zijn de te zware banden (foei ) en de standaard goedkope lagers. Wat zou mooi zijn? Hetzelfde frame, maar dan met 105 en een stel Aksium wielen met vouwbanden. Dan zou de SuperX net wat goedkoper aangeboden kunnen worden. Cannondale SuperX 2599,-, www.cannondale.com
Grappig: zodra ik een dijkje optrapte zag ik de meters stijgen: van 2 naar maar liefst 6 meter. Juist, de nieuwe Pro Scio Alti computer geeft ook de hoogte aan. Trouwens, ook de percentage v.d. helling, begin van de hoogte, gemiddelde stijging, totaal hoogmeters en de totaal hoogtemeters omlaag. Leuke functies! Zo leverde de rit van Utrecht naar Tilburg 96 hoogtemeters in de plus en 80 in de min op.
Wat zit er nog meer op? Temperatuur, de snelheid (huidig, gemiddeld, maximaal), een auto start/stop, de tijd, ritduur, afstand, totale rijtijd, ODO (totale afstand). En achtergrondverlichting, lege batterij indicator en je kunt drie wielmaten invoeren: race, 26 en 29 inch. De bediening gaat via twee knoppen. Het zijn wel knoppen: je moet wel drukken het is geen Di2 knopje! De Scio Alti is draadloos; op de voorvork zit een opnemer. Met een mini-knopje om te testen of er nog stroom genoeg in de batterij zit. Het vastmaken gaat ofwel met tie raps of met een soort elastieken. Kost allemaal ruim een kwartier als je een beetje handig bent.
De instelling kost even wat tijd en zeker ook het wisselen tussen allerlei functies. Even wennen. Wat is de Scio Alti? Vooral een uitgebreide fietscomputer. Het is geen GPS, geen Garmin, Iphone of Mio. Het aflezen is makkelijk, ook in de zon. Het schakelen tussen de functies gaat snel en betrouwbaar. Wel hebben we al een keer 99 km per uur gereden . Even op hol dus! Iets wat met een draadloos apparaatje wel vaker gebeurt. O ja, wat is een Scio eigenlijk? De Scio is een instrument dat door therapeuten wordt gebruikt om energieën in het lichaam te meten en te beoordelen. Op basis van deze uitkomsten wordt Scio toegepast voor de behandeling van kwalen. Scio analyseert, verlicht en corrigeert de stressfactoren die ziektes en stoornissen in het lichaam kunnen veroorzaken.
Ben je eenmaal gewend aan het apparaat, dan is het een prettig ding. Het is wel gewoon een fietscomputer. En een goede ook. Wil je de data opslaan, dan moet je toch gewoon pen en papier pakken. Niks geen modern gedoe als in de computer pluggen! Dat heeft ook wel zijn charme trouwens
Voor een betere controle over het fietsstuur lanceert PRO twee ergonomische grips. Het gaat om de Ergonomic Grips en de Anatomic Ergo Bar Ends. Deze onderdelen met zogeheten Dual Density rubber, zijn vormgegeven naar de vorm van de hand en geven volgens PRO daardoor meer comfort.
De grips zijn eenvoudig te monteren met een een dubbele lock-on ring. De grips wegen 170 per set en zijn 135 mm breed. De bar ends wegen 130 gram per set. De onderdelen hebben een adviesprijs van 17 euro 95.
PRO komt met een nieuwe serie zadels. De Falcon, Turnix en Griffon hebben allemaal een carbon versterkte basisconstructie. Elk zadel past volgens de fabrikant bij een specifieke rijstijl.
De Falcon is een vlak zadel voor rijders met een stabiele fietspositie. De Griffon is een gebogen zadel die rijders extra steun biedt bij het behouden van een efficiënte zitpositie. Turnix is een zadel met een geringe kromming. Speciaal voor mensen die vallen tussen de twee uitersten van de Falcon en de Griffon.
PRO stelt bij de ontwikkeling van de serie zadels gebruik te hebben gemaakt van pasform-metingen van meer dan een miljoen rijders. De zadels zijn verkrijgbaar met een carbon of een titanium rail. Het gewicht van de zadels is 155 gram met een carbon raiil en 205 gram met een titanium rail.
Campagnolo heeft een speciale Super Record groep en twee nieuwe wielsets uitgebracht ter ere van het 80 jarig bestaan. De prijs van beide producten is nog niet bekend gemaakt.
De 11 speed Super Recordgroep weegt volgens de Italiaanse onderdelenfabrikant 1.862 gram. Campagnolo zegt dat de groep anders is dan de standaard Super Record groep. Bij de limited edition ter ere van het 80 jarig bestaan zijn volgens de fabrikant vooral nieuwe afwerkingstechnieken gebruikt.
Campagnolo heeft ook twee nieuwe wielsets uitgebracht. De ene set is full carbon, de andere set is van aluminium. De carbon wielset weegt 1310 gram. De wielen zijn voorzien van Campas CULT lagers, die volgens de Italianen 9 maal minder weerstand opleveren dan bij traditionele lagers. De alu wielset weegt 1590 gram, en is eveneens van CULT lagers voorzien.
De Cyclo Ludo Peeters vindt in 2013 plaats op zaterdag 23 maart.
Er zijn geen voorinschrijvingen mogelijk. Inschrijven kan enkel op zaterdag 23 maart 2013. Binnenkort volt meer info op deze website
INSCHRIJVINGEN
GEMEENTELIJK INSTITUUT BRASSCHAAT
DOOR VERSTRAETELEI 50
2930 BRASSCHAAT
Voor de 60 km kan u ook inschrijven in Nijlen. Let op! De inschrijving voor de 60 km-rit gebeurt - net als vorig jaar - in "Café-Taverne Napoleonhoeve" gelegen te Nijlen, Hoeveweg 18 dat speciaal voor de gelegenheid wordt geopend! Signalisatie zal ter plaatse aangebracht worden
60 km inschrijven tussen 07.00 u en 13.00 u
90 km inschrijven in Brasschaat tussen 07.00 u en 10.00 u
145 km inschrijven in Brasschaat tussen 07.00 u en 10.00 u
Voor de 145 km zijn er 2 groepsstarten voorzien onder leiding van een groep RABC-wielertoeristen, met begeleiding van professionele mobiele seingevers en vergezeld van een volgwagen met reservemateriaal. Er start een groep om 8.00 uur en een tweede groep vertrekt om 8.30 uur. Het volstaat simpelweg je te laten opschrijven op een startblad bij de inschrijving.
Omwille van de veiligheid én het verkeersreglement, zijn slechts 50 renners per groep toegelaten. De voorziene snelheid van de groep is 30 km/u.
Vanzelfsprekend is individueel starten steeds toegelaten.
Verder is in deze inschrijving inbegrepen:
een perfect afgepijld parcours
een routebeschrijving bij de start
bevoorrading onderweg op de controleposten
mechanische bijstand op de controleposten
verwarmde douches en kleedkamers
bewaakte fietsenparking
ruime parkeergelegenheid
een surprise bij het overschrijden van de aankomstlijn van de 145 km
Nieuw met start in MerelbekeOmloop van Vlaanderen 2013
Op zaterdag 16 maart gaat de bpost bank cycling tour van start met de Omloop van Vlaanderen! Voor de vijfde editie van deze mooie tocht wordt er gestart aan de Gemeentelijke Hallen van Merelbeke.
Deelnemers hebben opnieuw de keuze tussen 3 afstanden: 79 km, 116 km of de lange tocht van 149 km. Het parcours is uitdagend en afwisselend, maar heeft geen loodzware opeenvolging van hellingen en is daardoor de ideale voorbereiding op het nieuwe klassieke voorjaar. Schrijf je dus snel online in en geniet van het voordelige voorinschrijvingstarief.
Omloop Het Nieuwsblad bijt de spits af eind februari
Niet enkel voor de profs één dag eerder, ook voor wielertoeristen is de Omloop Het Nieuwsblad op zondag 26 februari een eerste echte test. Na een vlakke aanloop richting Oudenaarde volgen de moeilijkheden elkaar in sneltempo op.
De korte tocht van 65km. loopt via de glooiende Zwalmstreek naar de Molenberg, de afgelopen twee jaar breekijzer in de Ronde van Vlaanderen. Ook de deelnemers aan de lange tocht van 95km. krijgen de Molenberg voorgeschoteld, weliswaar met de Eikenberg, Wolvenberg en de Leberg al in de benen. De resterende kilometers richting Gent schotelen de deelnemers een Oost-Vlaamse Parijs-Roubaix voor. De Paddestraat, Lippenhovestraat, Lange Munte en tenslotte de korte Steenakker leiden terug tot het mooie Sint-Pietersplein in hartje Gent, onder de boog waar wielerhelden één dag eerder geschiedenis schreven.
Bobbie Traksel twitterde de afgelopen dagen al geheimzinning over zijn geheime wapen. Nu heeft hij het onthuld. In de Omloop het Nieuwsblad wil hij zaterdag een apparaatje gebruiken dat de lucht verwarmt die hij inademt: de Lungplus.
Het ademhalingsapparaat komt uit Finland en wordt al gebruikt door langlaufers. Traksel denkt er voordeel van te hebben omdat het zaterdag opnieuw koud zal zijn. Het is een mondgedragen vochtigheids- en warmtewisselaar waarvan je de werking kan vergelijken met die van een radiator in een auto, zegt Traksel in het Nieuwsblad. Het vermindert ook de kans op een bronchitis.
Traksel sukkelde vorig jaar lang met zijn luchtwegen. Sindsdien gebruikt hij de Lungplus tijdens trainingen. Traksel won enkele jaren terug Kuurne Brussel Kuurne. Dat was in koude omstandigheden. De Longplus is ondermeer te verkrijgen via Wieleradvies
Het is geen fietsschoen. Wel een schoen voor de vrije tijd. Sidi heeft met de Frame een schoen uitgebracht die qua uiterlijk wel wat van een fietsschoen wegheeft.
Je hoeft geen fietser te zijn om ze te dragen, zegt Sidi over de schoen. De schoen is verkrijgbaar in drie kleursettingen: wit/zilver, zwart/fluoriserend geel en zwart/zilver. De schoen is verkrijgbaar van maat 37 tot en met 47.
Rutteman is sinds dit jaar verdeler van het merk Eclipse. Dit Zwitserse bedrijf zegt de lichtste binnenbanden ter wereld te maken.
Onze collegas van Future legden de bandjes op de weegschaal. Een standaard binnenbandje voor een racewiel (700×18-25c) komt op 36 gram. Dat is weliswaar 7 gram meer dan de fabrikant zelf beweert, het is nog altijd veruit de lichtste band die we kennen. Een bandje voor een MTB 29-er komt volgens ons op 62 gram .
De bandjes zijn gemaakt van materiaal dat lijkt op het materiaal waarvan opblaasbadjes voor kinderen zijn gemaakt. De bandjes zijn erg rekbaar. Volgens de fabrikant zorgen de bandjes tevens voor een langere rolweerstand.
Toch zijn er ook nadelen aan de bandjes. Ze zijn niet geschikt voor wielen met carbon velgen. De temperatuur van deze velgen kan te hoog oplopen, waardoor de bandjes kunnen knappen. De Eclipse binnenbandjes voor racewielen kosten iets minder dan 50 euro per stuk
In het mountainbiken is de 650 wielmaat sinds kort erg populair. Op de weg zie je de 650 bijna nergens meer. Toch presenteert Zipp een draadband versie van de 404 wielen: De 650c Zipp 404 Firecrest.
Op de weg is 700 of 28 inch de standaardmaat voor wielen. Toch kan het rijden met 650 wielen voor kleine renners voordelig zijn. In de triathlon zijn er enkele athleten die dit doen. Nadeel is dat rijden met kleinere wielen ook betekent dat er een ander frame nodig is. En juist frames voor 650 wielen zijn er niet zo veel.
De Australische triathlete Mirinda Carfrae is 1 meter 60. Zij reed het WK Ironman vorig jaar met kleine wielen en een speciaal voor haar door Felt gemaakte fiets.
Een kleine maat frame moet de geometrie aanpassen aan 28 inch wielen, zegt David Ripley van Zipp. Nadeel is dat de fiets hierdoor wat zenuwachtiger stuurt. Ik denk dat kleine fietsers, kleinere frames nodig hebben met kleinere wielen.
De Zipp 650c 404 Firecrest Carbon wielen voor draadbanden hebben een 58mm hoge velg. Een wielset heeft een adviesprijs van 2525 euro.
BBB heeft een nieuwe fietsbril uitgebracht, de Impact. De bril is vooral geschikt voor mensen met een wat smaller gezicht. Kenmerkend aan de Impact is het geventileerde open ontwerp. Deze constructie biedt bescherming tegen regen en wind, en toch is er voldoende ventilatie die voorkomt dat de bril beslaat.
De brilpootrubbers zijn zo aangepast dat deze uitwisselbaar zijn met die van de Select. Er zijn zeven beschikbare lenzen. De Impact heeft een instelbaar rubberen neusstuk. Het frame is gemaakt van het zogeheten Grilamid kunsstof en daardoor praktisch onbreekbaar. De bril wordt geleverd inclusief opbergbox. Het basismodel heeft een adviesverkoopprijs van 89,95
Ridley heeft een speciale fiets ontwikkeld voor Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Het gaat om een speciale versie van de Fenix, de Fenix Classic. De fiets is volgens de fabrikant ontworpen om de schokken van het rijden op kasseien beter op te vangen.
De Ridley Fenix werd vorig jaar geïntroduceerd. De versie voor de profs heeft de titel Classic meegekregen. Jochen Bessemans van Ridley: Het is een fiets die zeer stijf, sterk en duurzaam is door de oversized diamantvormige buizen, maar tegelijk comfort biedt doordat de vorm van de staande achtervork trillingen absorbeert en stabiliteit brengt. De fiets wordt gebruik door de renners van Lotto-Belisol.
De Fenix is één van de vier fietsen waar Lotto-Belisol momenteel de beschikking heeft. De ploeg rijdt ook op de aero fiets Noah Fast, het klimmodel Helium SL en de Dean tijdritfiets.
De Fenix Classic is ook in de winkel verkrijgbaar. Het design is hetzelfde als van de fiets van de profs. De Classic is afgemonteerd met Campagnolo Chorus en een Rotor-cranck. Om het comfort te verhogen, krijgt de fiets het dikkere 4ZA comfort stuurlint en 25 mm Continental GrandPrix 4-Season banden. De versterkte flanken en de dubbele Vectran breakerlaag van deze band, geven volgens Ridley een hogere bescherming tegen lekrijden. Adviesprijs: 2.699 euro.
De wielerploeg Argos-Shimano reed afgelopen seizoen op de Felt F1. Hoewel deze fiets ook voor dit seizoen de officiele teamfiets is, hebben we sprinter John Degenkolb inmiddels op een nieuw model gespot. De Felt F serie FRD. Deze fiets zou stijver en lichter zijn dan het vorige model, door de toepassing van ander carbon. De FRD is gemaakt van zogeheten UHC Nano TeXtreme. Dit carbon bestaat dunne laagjes. Volgens Felt kunnen door deze techniek meer carbonvezels in de fiets worden verwerkt, terwijl er minder relatief zware hars nodig is om de carbonlaagjes te verbinden. Het gevolg is een stijver en lichter frame. Degenkolb rijdt op een 54 cm frame met een taps toelopende balhoofdbuis (1.125 tot 1,5″), interne routing specifiek voor Shimano Di2, koolstofvezel drop-outs en een schroefdraad trapashuis.
Specificaties: Frame: Felt F1 FRD, UHC Nano TeXtreme carbon fiber, 54cm Vork: Felt Road UHC Ultimate+Nano carbon fiber, taps toelopend 1 1/8tot-1 1/2″ Balhoofd: PRO RI-11 geintegreerd, 1 1/8-to-1 1/2″ taps toelopend. Stuurpen: PRO Vibe Team Issue, 130mm x -10° Stuur: PRO Vibe Team Issue Stuurlint: PRO Remmen: Shimano Dura-Ace BR-9000 Rem- en schakelgrepen: Shimano Dura-Ace Di2 STI Dual Control ST-9070 (met sprint shifters) Voorderailleur: Shimano Dura-Ace Di2 FD-9070 Achterderailleur: Shimano Dura-Ace Di2 RD-9070 Cassette: Shimano Dura-Ace CS-9000 Ketting: Shimano Dura-Ace CN-9000 Cranks: SRM Wireless PowerMeter DuraAce 175mm, 53/39T Bracket: BB30-met-24mm adapter Pedalen: Shimano Dura-Ace SPD-SL PD-9000 Voorwiel: Shimano Dura-Ace WH-9000-C50-TU Achterwiel: Shimano Dura-Ace WH-9000-C75-TU Banden: Vittoria Zadel: PRO Turnix Ti Zadelpen: PRO Vibe Bidonhouders: Elite Pase Custom Carbon (2) Computer: SRM PowerControl 7