terra's memories
Inhoud blog
  • Eind goed .....
  • Hanen en hun gekraai
  • streektaalboekje
  • Tijdverzetter
  • Vermist
  • Kosten en baten
  • Van heel ver weg naar heel dichtbij
  • NAGERECHT, TOESPIJS of TOETJE
  • FAQ
  • Pa's identiteit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Aanbevolen adressen
  • Spinnenkop
  • opgeschreven herinneringen
    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.streektaalboekje


    Een goed bericht veur alle liefhebbers van verhalen in de streektaal!

     

    Verschenen is: Schoppendag & zommerraegen - korte verhalen in de streektaal

    Eschreven deur Theodoor Boland

    Een uutgave van de ADW, de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch

     

    De schriever hef zien archief d’r nog ’s op nao-ekekken en uut zien verzameling korte verhalen een bloemlaezing samen-esteld.

    Zo’n viefteg korte en heel korte verhalen, meestal met een (kleuren)foto of een plaatjen d’rbi-j, verteld in ’t Zuud-Achterhoekse Nedersaksische dialect: samen in één buuksken!

    Op-eschreven met behulp van de WALD-spelling.

    Persoonleke herinneringen, Achterhoekse gewoontes en gebeurtenissen, Dinxperse verhalen, hertaalde olde sprookjes, kolderieke verhaaltjes: veur iederene is t’r wel wat bi-j.

    De pries van ’t boek is € 6.80. Vanaf 16-11-2020 is ’t boek te koop.

    Belangstellenden in binnen- of butenland könt ook een mailtjen – met daorin eur postadres - sturen an  theodoorboland@gmail.com  Dan kump ’t ook veur mekare.

     


    27-11-2020, 09:39 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:streektaal, dialect, nedersaksisch,
    24-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdverzetter

    Twee keer per jaar, in het voorjaar rond maart en eind oktober nog een keer, komt hij langs. De tijdverzetter. Hij komt onherroepelijk, net als de Sint en de kerstman. Hij spijbelt nooit eens een keer. Hij komt op vaste, gezette tijden. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Hij gaat van huis tot huis, van blad naar boom naar laan naar bos en laat overal zijn sporen achter. Hij ontziet niets en niemand. Hij is de gerechtigheid in eigen persoon en doet zulks allemaal in zijn eigen tijd.

    Dezelfde twee keer per jaar is mijn huis in rep en roer. Mijn tekstverwerker had eigenlijk willen schrijven dat ‘.. er de pleuris uitbreekt’, maar dat vond zelfs ík te vergaand. Op de hoogte gebracht door krant en tv-gids en gemaand door de zaterdagse nieuwslezer van het 8-uur journaal trekken wij de ochtend erop door het gehele huis om alle uurwerken de juiste tijd te laten aanwijzen. Wintertijd: dan moet de klok een uur vooruit … of was het nu achteruit? Vroeger had je in ieder geval altijd nog dat hilarische heerschap (pardon, die Heerschop) bij Kopspijkers dat ons uit de droom hielp, maar nu moeten we het zonder hem stellen. Wat te doen als de wintertijd aanbreekt? Óf je zet de klok een uurtje stil (om drie uur in de nacht!) óf je draait alle wijzers een uurtje terug (wat je bij onze mechanische klokken nooit moet doen!).

    Wij weten niet hoe de toestand bij u is, maar bij mij thuis wemelt het van uurwerken in alle mogelijk denkbare maten en soorten. Bijna letterlijk ontelbaar. Van het historische stukje vakwerk van een streekgebonden klokkenmaker tot digitale vlekjes getallen op magnetrons, smartfoons en ipods. In iedere kamer is er wel iets dat ons de tijd van de dag verraadt.

    Genoeg. Genoeg over uurwerken, over metingen van tijd, over pogingen de tijd te stabiliseren en vast te houden in een opmerking als: bij de volgende piep is het precies zeven voor half zes. Ja, en?

    Als afbeelding toon ik u ook nog even een mannenlinkerpols. Het is, met permissie, mijn eigen lichaamsdeel. Ooit droeg het een polshorloge, maar nadat ik merkte hoezeer de tijd beslag ging leggen op mijn leven, heb ik het horloge, inclusief de metalen schakelarmband, voor eeuwig afgedaan. En u zult mij sindsdien nooit kunnen betrappen op het dragen van een uurwerk. Waarom ook? Overal waar ik kom is met een beetje goede wil een uurwerk te vinden waarop ik de tijd zou kunnen aflezen als ik dat wilde. En voor sommige situaties, noodgevallen, waarbij ik absoluut niet te laat mág komen, heb ik een klein smartfoontje in mijn broekzak. Ooit was ik slaaf van de tijd. Nu is de tijd mijn dienaar.

    Ondertussen ben ik nog geen draad verder met het op wintertijd zetten van alle uurwerken. Wij denken ondertussen wel aan een definitieve oplossing van het probleem. Ik schaf twee sets van uurwerken aan. Al onze klokken en wekkertjes tezamen worden in twee groepen verdeeld. De ene groep noemen wij de zomertijdwijzers. Zij doen dienst van eind maart tot eind oktober. Dan worden zij één voor één van de wand gehaald om vervangen te worden door een exemplaar uit de wintertijdcollectie. Geen gedoe meer van het vooruit of achteruit zetten. Wij vinden het zelf een grandioos idee. De eerbiedwaardige Chronos en zijn handlanger Tijdverzetter zullen dat met ons eens moeten zijn.



     





    24-10-2020, 10:24 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wintertijd
    08-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermist

    Kwijt

     

     

    Met leedwezen maken wij bekend

    dat sinds eerverleden week

    wordt vermist onze dierbare

     

    STALO

     

    lengte inwendig: 200 cm

    diameter uitwendig: 5 cm

    om en nabij

    kleuren: zwart en geel

     

     

     

    is hij verdwaald?

    is hij de weg kwijt?

    of ontvoerd

    en tijdelijk op water en brood?

    wie zal het zeggen?

     

    mijn metgezel

    mijn hulp in bange tijden

    mijn vriend

     

    altijd eerlijk, geen gesjoemel

    onbaatzuchtig, recht door zee

    flexibel ondanks ruggengraat

    hoewel tegenstribbelend, meegaand

     

    nooit haatdragend, steeds vriendelijk

    niet scheldend of tierend -

    de leugen achter zich latend

    de wijsheid in pacht

     

    mijn metgezel

    mijn hulp in bange tijden

    mijn vriend

    mijn opgerold geweten

    mijn maatje

    mijn rolmaatje



     

     





    08-10-2020, 16:56 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosten en baten

    (Of: de kost gaat voor de baat uit)

     

    Wanneer ik een schilder vraag het buitenwerk van mijn huis van een nieuw verfje te voorzien moet ik niet raar opkijken als deze na volbrachte arbeid mij een al dan niet gepeperde rekening stuurt. Want voor wat hoort wat. Maar wat te doen - wat mij wel eens is overkomen - als een docent van een of andere onderwijsinstelling in een uithoek van het land mij vraagt om een lezing te komen houden over een onderwerp waar ik toevallig veel van af weet?

    "Nou," zei de directeur van het instituut waar ik destijds werkte, "dan doe je hetzelfde." Want voor niks gaat de zon op, zei hij er ook nog bij. Vanaf die dag werden wij geacht na een verleende dienst een fikse rekening in te dienen. Het batig saldo was niet voor ons, wij hadden immers een vast salaris, maar voor ons instituut.

    Het was ook de tijd dat wij begonnen tijd te schrijven. Noteren waar je je werkzame uren aan besteedt. Per jaar moest je een aantal declarabele dagen kunnen aantonen; dagen waarin  je werk deed waarvoor je een rekening kon indienen. Voor mij was dat geen probleem want ik deed ik die dagen nogal wat advieswerk in binnen- en buitenland dat prima vergoed werd.

    Ik geef het toe: ik had een tamelijk gruwelijke hekel aan dat tijdschrijven. Voor mij waren alle werkdagen, ook die waar ik geen rekening voor indiende, declarabel. Want ik had nuttig, aangenaam en prettig werk waar ik iedere dag fluitend naar toe ging.

    Samen met mijn vriend en collega Jos zat ik wel eens te mopperen over dat tijdschrijfgedoe en die declarabele dagenterreur. Ik mopperde dan en schreef er dit stukje over. Mijn vriend Jos maakte er prachtige tekeningen bij.







    01-07-2020, 15:53 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:declarabele uren, tijdschrijven
    09-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van heel ver weg naar heel dichtbij


    Ergens bij ons in de woonkamer staat een vitrinekast. U weet wel: een kast met glazen wanden waarin u alle kostbare pronkstukken te kijk zet. Bij mij zijn het overigens geen dure, kostbare pronkjuwelen, maar voorwerpen van relatief weinig waarde, maar allemaal met min of meer dierbare herinneringen. Dingen met een verhaal.

    Zo ligt er een houten schaaltje met allerlei frutseltjes. Zoals: een oeroude tinnen lepel van mijn schoongrootmoeder of een knoop van de Zuid-Afrikaanse Boland rugbyclub. Van ver af lijkt het niks bijzonders en dat is inderdaad zo. Maar bij nadere beschouwing vallen enkele zaken op. Waarom ligt er bijvoorbeeld zo'n raar wit stokje?

     

    Laten we nog een beetje dichterbij komen. Op het witte stokje zijn letters zichtbaar: met een beetje moeite lezen we de woorden Lucky Strike. Dat is ’t sigarettenmerk dat ik vroeger jarenlang heb gerookt. Ik kocht ze bij de mölder, de plaatselijke molenaar, die naast zijn broodwinning als vermaler van gerst en rogge de kost verdiende met de handel in vloeibare brandstoffen als benzine, lpg en stookolie en tevens met de verkoop van kruidenierswaren. Hij, die molenaar, moest ze speciaal voor mij bestellen want ik was de enige in de verre omtrek die deze soort rookte.

     

    Lucky Strikes waren zware Amerikaanse sigaretten met een apart geurtje. Ze zaten met z’n twintigen samen in een pakje en kostten toentertijd éénvijftig (zegge f. 1.50). Ik was destijds student in Nijmegen en kocht ze op weg daarnaartoe. Dat heb ik jaren volgehouden ook toen ik van werkplaats veranderde en mijn Lelijke Eend (2CV) ingewisseld had voor een Citroen BX.

    Ik heb gerookt totdat de vriendelijke cardioloog in het Winterswijkse ziekenhuis, na mijn eerste hartprobleem, tegen me zei dat ik toch maar beter kon stoppen. Dat deed ik getrouw. (Mijn vrouw was solidair en stopte even abrupt.) Wij hebben nadien geen enkele sigaret meer aangeraakt, laat staan een zware Lucky Strike.

     

    Deze oude, witte Lucky Strike is de laatste sigaret uit het laatste pakje dat ik twintig jaar geleden heb gekocht. Deze ene bewaar ik. Om niet te vergeten hoe slecht roken is voor mijn en uw gezondheid. Daarom ligt hij hier op dit houten schaaltje in mijn glazen vitrinekast. Om achter zijn geheim en dat van de andere tentoongestelde frutseltjes te komen moet u wel een beetje dichterbij komen.



     

     







    09-05-2020, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:sigaretten, roken, bewaarspullen
    23-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAGERECHT, TOESPIJS of TOETJE


    Je hebt voor-, hoofd- en nagerechten. Het voorgerecht dient om de smaakzintuigen in de goede stemming te brengen, het nagerecht om ze weer een beetje in de pas te laten lopen na al die ophef in het hoofdgerecht.

    Laten we voor de verandering eens de schijnwerper niet richten op het hoofdgerecht, (dat krijgt sowieso te veel overdreven aandacht,) en ook niet op het voorgerecht dat door sommige tv-koks-met-witte-mutsen geheel ten onrechte een amuse wordt genoemd. Neen, laten we ons vandaag eens grondig verdiepen in het nagerecht, het dessert oftewel het toetje. Toespijs in oudtestamentisch Nederlands. Hoog tijd om de vraag na te gaan waarom voor veel, vooral jonge eters, het toetje zonder enige twijfel het hoogtepunt van de maaltijd is.

    Natuurlijk is een overheerlijk puddinkje, meer dan het trosje druiven of de coupe Melba, het ultieme voorbeeld van een geslaagd toetje. Tegenwoordig koop je van die eenpersoonstoetjes in een plastic behuizing. Met veel moeite verwijder je het deksel, en met nog meer zorg en moeite stulp je de inhoud omgekeerd op een maagdelijk leeg dessertbordje. Met enig geluk blijft een glibberig tulbandje staan, waarbij het sap, dat eerst op de bodem verbleef, door het stulpen plotseling van boven langs de zijnaden langzaam maar zeker naar beneden druipt.

    De lekkerste puddinkjes zijn de zelfgemaakte. Dat is waar, ware het niet dat niet iedereen het talent bezit om uit diverse grondstoffen met kunde, kennis, raffinement en een scheutje vakmanschap een pudding  te voorschijn te toveren waarbij zelfs het meest geslaagde machinaal vervaardigde toetje niet in de schaduw kan staan. Zelf ben ik wat dit betreft een volstrekte zero, een nul. Mijn echtgenote daarentegen had het in haar vingers. Zij erfde het van haar moeder en tante die tot in de verre omtrek beroemd waren om hun mokkapuddingen.

    Nu ik het toch over bijzondere puddinkjes heb, moet ik nog even wijzen op de twee succesnummers van Ma, mijn moeder. Om te beginnen de chocoladepudding. Vanzelfsprekend zelfgemaakt, bestemd voor de zondagse dis, en niet gemaakt van gesmolten chocoladerepen, maar van cacaopoeder. Het smaakte inderdaad naar pure chocolade, en de jeugd aan tafel vond het maar niks: veel te bitter. Nee, dan de halfdoorzichtige, beroemde gelatinepudding waarmee Ma ons dacht een plezier te doen. Zo’n geelachtige massa in tulbandvorm waar je dwars doorheen kon kijken om op de staartklok aan de overkant van de eetkamer te kunnen zien hoe laat het was. Volgens mijn herinnering zat er weinig kraak of smaak aan. Interessant vond ik wel dat je de pudding met vork en mes kon eten.

    Tenslotte vermeld ik nog even het nagerecht dat door Dr. Harald Eichelberger, een behulpzame collega uit Wenen (waar men op culinair gebied toegegeven toch wel iets gewend is) het beste Nederlandse exportproduct is genoemd. Ik bedoel de dubbelvla oftewel de dag- en nachtvla. In één pak, bruin en geel, maar bij voorkeur in twee afzonderlijke pakken en die dan tegelijk je dessertbakje binnen laten stromen. Buitengewoon lekker en voedzaam volgens de makers. Dat vind ik ook.

     

    Wat karnemelksgortepap (één van mijn overige favorieten) en dubbelvla gemeen hebben is dat je er met je lepel de mooiste figuren in kunt draaien. Zowel positief als negatief. Kijk hieronder maar eens.

     



    23-04-2020, 12:02 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:nagerecht, toespijs, toetje
    17-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FAQ

    Vraag: Kent u het regelmatig en als het kan maandelijks verschijnend muziektijdschrift Hoor & Wederhoor?

    Antwoord: Natuurlijk. Het is de opvolger van het roemruchte Melodie & Menskracht. Nagenoeg alle aspecten van de populaire en klassieke muziek hier te lande en omstreken worden op passende, muzikale wijze uit de doeken gedaan. Het eerste wat ik doe, nadat ik H&W uit de brievenbus heb gehaald, is pagina 56 opzoeken. Vanaf die plek wordt de lezer in de rubriek ‘Veel gestelde vragen’ verlost van alle klemmende onzekerheid op muzikaal gebied. Het is verbazingwekkend hoe redacteur Frans Mondharpje er steeds weer in slaagt passende antwoorden te vinden op onmogelijke vragen. In deze bijdrage een kleine, leerzame bloemlezing.

     

    Vraag: In maat 54 van de Nocturne in c-klein, opus 112, van de heer F. Chopin is de tweede noot in de triool een tweedubbel gestreepte bes. Zou een as daar eigenlijk niet beter op zijn plaats zijn? (Mevr. H. te G-H te Winterswijk)

    Antwoord: U zou best wel eens gelijk kunnen hebben. Waarschijnlijk weet u dat de nocturne geschreven is toen Chopin en George Sand op Mallorca lagen te zonnebaden en George haar parasolletje vergeten was. Kenners, waaronder de Rus Blefsky, veronderstellen dat dáárdoor een foute noot is genoteerd. De oplossing bestaat hieruit dat de eerste keer een bes en bij de herhaling later een as wordt gespeeld.

    Vraag:  Wir, die wir wohnachtig sein in Hamburg Harburg, hören vaak dass Niederländer es haben über ‘ein Flötchen von ein Cent’. Wissen Sie missjien wo dieser Ausdruck vondannen kommt? (Frau Katharine Zehlendorff, HH)

    Antwoord: Gut von Sie Frau Z. dass sie probieren eine Frage zu stellen in die niederländische Taal. Das beklemmtoont wiederum das internationale Karakter von unzer Zeitschrift. Sehr früher benutzen die Scheidsrechter beim Fussballspiel in Holland eine goedkaufe Trillerpfeife mit einem Erbse darin. (Soms auch eine Spliterbse.) Die kostete (1938) bei der Hema in Amsterdam ein Cent. Sehr gutkauf also. Darum sprechen wir noch immer von ein Flötchen von einem Cent.

    Vraag: Kunt u mij helpen aan het patroon van het mutsje dat  de beroemde pianist Friedrich Gulda (de vooralsnog enige pianist die in het openbaar bekende te zijn overleden en dat later weer introk) tijdens zijn concerten placht te dragen? (H. Onderde-wijngaard te Dordt)

    Antwoord: Het mutsje is gemaakt van opgerold koord dat u eerst dient te maken door middel van het bekende punniken (u weet wel, met een leeg, houten garenklosje met spijkers daarop.) Het patroon kan gedownload worden bij www punt guldamuts punt de.  Rekent u wel op een levertijd van drie weken. De vraag is groot.

    Vraag: Een verre kennis vertelde mij onlangs dat hij in Wenen een verkleinde midwinterhoorn in leer had gezien die door Beethoven gebruikt werd als gehoorapparaat. Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat Beethoven geen apparaat gebruikte, maar zich behielp met Boheemse gehoorzalf. Gaarne uw opvatting terzake. (K. de Graal, Berkel zonder Rodenrijs)

    Antwoord: Uw kennis heeft ten dele gelijk. In zijn latere leven bediende Beethoven zich inderdaad van een hoortoestel (zie afbeelding). Voordien, en dat weten de meesten niet, was hij Oost-Indisch doof. En daar helpt geen zalfje- noch moedertjelief aan.

    Vraag: Kunt u er niet bij de eindredactie van H&W op aandringen dat het aantal pagina’s voor uw rubriek wordt verdubbeld? Dit gezien de brisante relevantie van uw onderwerpen. (H.J. Breedveld te Nieuw-Leuven)

    Antwoord: Helaas, ik moet u teleurstellen. Een verdubbeling zou ten koste gaan van de rubriek “Met de diva op de divan” van collega Hongerklop. En die heeft al gedreigd – de paginadruk voelend – met een bij zijn naam passende staking. Misschien helpt een mailtje naar de hoofdredacteur. Voor enkele steekpenningen doet hij wel wat water bij de wijn, want zoals de beroemde Verdi-tenor Armatore di Capri in Othello zingt: Pecunia non olet! Geld stinkt inderdaad niet! Bis! Bis!

     

     





    17-01-2020, 15:02 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pa's identiteit


    Ik schrijf dit verhaaltje in de oeverloos nutteloze dagen tussen kerst en oud-en-nieuw. Dagen waarin je het afgelopen jaar overdenkt en, wanneer je daarmee klaar bent, daarna begint met het opruimen en opschonen van kasten en laden. Althans, zo is het gebruik bij ons. Je bekijkt oude foto’s, snuffelt in oude documenten, besluit om een aantal overtolligheden nu eens echt op te ruimen en te verwijderen en besluit meteen daarna om dat toch maar niet te doen. Omdat het zonde en jammer is en je kunt maar één keer iets weggooien.

    Al doende kom ik terecht bij een oud identiteitsdocument van mijn vader. Hij draagt een bril: een donker montuur met ronde glazen. Mijn vader is buitengewoon slechtziend en kan zonder bril praktisch niets uitrichten.

    Dit is geen paspoort, noch een bewijs van Nederlanderschap waarmee je de grens over kunt. Dit is een identiteitsbewijs met een geldigheidsduur van een jaar. Dit document is afgegeven en ausgefertigt, staat er in twee talen, in der Gemeinde D. op 24 Sep. 1940. Het is oorlog en de bezetter heeft last gegeven tot het voortdurend bij je dragen van een bewijs van je identiteit.

    Bijzonder is ook de signatuur. Als u goed kijkt, ziet u dat de handteekening van den drager en die van den aangewezen ambtenaar identiek zijn. Hoe kan dat? Wel, Pa werkt in die jaren op het gemeentehuis. Hij voorziet bewoners uit de gemeente van zo'n identiteitskaart en ondertekent die. Maar hij heeft natuurlijk zelf ook zo'n identiteitsbewijs nodig. Daarom de twee identieke handtekeningen. Later helpt hij documenten te vervalsen voor vluchtelingen en onderduikers.

    In de la met enige resten van houtworm ligt behalve een stapeltje documenten ook een bril. Een donker montuur en ronde glazen. Van wie zou deze bril zijn? Zou dat de bril van Pa zijn?


     

     





    04-01-2020, 11:09 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    28-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naam- en plaatsgenoot

    Onlangs trof ik, al bladerend in een stapel oude boeken op een boekenmarkt, een boekje aan dat volgens het titelblad door een (achter)naamgenoot geschreven was. Bijzonder was ook dat deze mij onbekende naamgenoot geboren werd in hetzelfde grensdorp waar ik geboren en getogen ben. 

    Het bleek een wel heel bijzonder boekje te zijn, namelijk een proefschrift, een echte dissertatie. Geschreven in 1930 door een lerares Duits aan een destijds beroemd Amsterdams gymnasium. Onderwerp van de studie was een zekere Hermann Löns, een dichter/schrijver uit Nedersaksen. Eén van de bijgevoegde stellingen over de relatie tussen spreektaal en schrijftaal wil ik u niet onthouden.

    " Afgezien van hun onschatbare verdiensten van de Gebroeders Grimm is het jammer dat hun sagen en sprookjes in het Hoogduits opgeschreven zijn en niet in het Platduitse dialect waarin ze verteld zijn. "

    Hier spreekt de geachte promovenda een waar woord. De oorzaak is dat er voor de verschillende Nedersaksische dialecten geen uniforme spellingregels bestaan en dat is voor officiële landstalen wel het geval. Er worden, ook nu nog, pogingen gedaan tot uniformering, maar die lijden schipbreuk. De meeste auteurs die in de streektaal schrijven houden er een eigen spelling op na.

    Leuk dat iemand die in het gotische, moeilijk leesbare Hoogduits een dissertatie schrijft dit opmerkt. Nog leuker is dat zij een naam- en plaatsgenoot blijkt te zijn van wie ik het bestaan niet wist.    

     





    28-11-2019, 11:11 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dialect, spreektaal, schrijftaal, spelling
    13-11-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZELFKENNIS

     

    Bent u ook zo iemand die bij twijfel altijd afgaat op wat zijn verstand hem ingeeft? Of lijkt u op Katrien die in twijfelgevallen meestal vertrouwt op haar intuïtie? Hoe reageren mensen wanneer ze met een dilemma geconfronteerd worden? Kun je zoiets meten? Zijn daar meetinstrumenten voor? Met die vragen heb ik mij heel vroeger, lang geleden, wel eens bezig gehouden, tijdens mijn studie psychologie.

    Onlangs zag ik ergens op internet de onderstaande schematische tekening. Een zweem van herkenning kwam over mij. Want wat zag ik?

    -        In het midden een cirkel waar een lijn horizontaal en een lijn verticaal doorheen loopt. De horizontale lijn geeft aan waar je in een dilemma op vertrouwt. Vanaf het midden naar rechts is dat het verstand. Hoe meer naar rechts hoe meer je op je verstand vertrouwt. Naar links het gevoel. Waar de horizontale lijn naar links de cirkel raakt is het vertrouwen op het gevoel optimaal.

    -         Door het middelpunt loopt ook een lijn verticaal, van boven naar beneden. Deze lijn geeft de sterkte van het vertrouwen aan.

    -         Er ontstaan vier kwadranten:

    ·       Rechtboven: groot vertrouwen op het weten en kennen, op de wetenschap

    ·       Linksboven: groot vertrouwen op je intuïtie

    ·       Linksbeneden: weinig vertrouwen op wat je gelooft, meent of denkt

    ·       Rechtsbeneden: je handelt vooral vanuit je routine en ervaring.


    Ingewikkeld? Nee hoor. De meeste mensen bevinden zich normaliter ergens in het midden. Maar je hebt ook uitschieters naar alle kanten. Zoals oom Harrie die in twijfelgevallen (wat neem ik: een e-bike van het merk A of een even dure e-bike van het merk B?) uitsluitend afgaat op wat hij weet. Terwijl tante Annie bij twijfel uitsluitend afgaat op haar gevoel. (Ik wist wel dat die keuze oké was, maar ik had er geen goed gevoel bij… dus ik nam die andere.)  Persoon P in het voorbeeld zit ergens linksboven. Hij laat zijn gevoel enigszins prevaleren boven zijn verstand. Hij vertrouwt op wat zijn intuïtie hem ingeeft. Persoon H daarentegen vertrouwt op wat hij weet en kent. Zijn gevoel is veel minder belangrijk. In twijfelgevallen kiest hij de gemakkelijke weg van de routine (Dat weet ik, dat ken ik, dat is mij vroeger goed bevallen…)

    Waar bevindt u zich in deze cirkel? Bent u zo iemand die tegen beter weten in toch op zijn gevoel vertrouwt en alle goede raad in de wind slaat? Of lijkt u op iemand die in een dilemma meestal zal kiezen voor de zogenaamd veilige weg van het verstand?

     


     

     

                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                  

     

     

     

                             



    13-11-2019, 17:12 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:zelfkennis, psychologie,
    16-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAFELS


    Nee, ik bedoel niet die vierkante, rechthoekige of ronde houten platen met vier poten eronder waar u als kind zo lekker uw ellebogen op kon zetten onder het eten, waarop uw moeder zei dat je dat moest laten omdat dat niet hoorde. Nee, ik bedoel ook niet de tafel waar uw toetsenbord of monitor op staat, noch uw eetkamertafel, salontafel, keukentafel met frutseltjes in de lade of uw ouderwetse kloostertafel.

    Ik bedoel het rijtje sommen waarbij je een getalletje achtereenvolgens met 1 tot 10 vermenigvuldigt. Je pakt een getal, zeg 17, en je begint met te zeggen dat één keer zeventien zeventien is. In cijfers 1x17=17. Vervolgens schuif je een cijfer op en gaat naar de twee. Inderdaad, 2x17=34. Sommigen zeggen in plaats van ‘keer’ ‘maal’, (zeven maal acht is zevenenvijftig,) maar dat is natuurlijk helemaal fout. Duitsers doen dat ook: sieben mal sieben. Fout dus, net als de Britten die zeggen dat three times three equals almost nine.

    Wij spreken over het midden van de vorige eeuw. Meester Konijnendal is dan de meester van de zesde klas van de lagere school en tegelijkertijd het hoofd der school. Enkele keren per dag zien wij hem naar de schoolgang lopen om met een grote pook tegen de daar opgehangen grote metalen ring te slaan. Door de bakstenen muren en de granieten gang klinkt dat zo hard dat het binnen en buiten, tot aan het uiterste plekje van het schoolplein, te horen is: de school gaat aan! (Niet: de school gaat eraan, maar de school begint.)

    Meester Konijnendal is gekleed in een vaal driedelig grijs. Hier en daar zit een witgrijze vlek omdat de meester soms zijn krijthanden aan zijn pak afveegt. Aan alles kun je zien dat hij niet voor zijn plezier op school is. Hoeveel liever zou hij niet buiten gaan ploegen en zaaien of in de werkplaats houten tafels maken, maar hij heeft nooit een echt vak geleerd.

    Meester Konijnendal bedoelt het goed, maar zijn goede bedoelingen komen niet over. Af en toe wordt hij boos. Dat pakt hij de grootste deugniet bij zijn oor en sleurt hem naar de gang opdat die daar een half uur kan afkoelen. Het effect op de rest van de klas is gering. Dan gaat meester voor de klas staan, haakt zijn duimen in zijn vestje (weer een krijtvlekje er bij) en maant iedereen vergeefs om stilte.

    Soms combineert meester Konijnendal het nuttige met het leerzame. Dan geeft hij een speciale straf aan kinderen die niet doen wat hij wil. Een straf waar zij eventueel ook nog iets van zouden kunnen leren. Zo zegt hij tegen mij, die zich niets van de vraag van de meester aantrekt om nu eens eindelijk mijn grote mond te houden: nablijven en beginnen met de tafel van 125!

    Zo zit ik dan om half vier, als de school is uitgegaan, met een aantal lotgenoten in de klas. Voor mij ligt een maagdelijk wit papier. Ik doop mijn kroontjespen in de inktpot en schrijf al zuchtend en steunend:

     

             1 x 125 = 125

             2 x 125 = 250

             3 x 125 = 375

             4 x 125 = 500

             5 x ……

     

    Denk niet dat ik klaar ben wanneer ik opgeschreven heb dat 10 keer 125 gelijk is aan 1250. Want na de tafel van 125 komt die van 126.







     

    16-09-2019, 15:59 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:tafels van vermenigvuldiging
    26-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERKOELING


    Ik weet niet hoe ’t u vergaat tijdens deze tweede hittegolf waarbij alle records gebroken worden. In onze streektaal spreken wij dan van een ꞌdaverhetteꞌ. Ikzelf kom bijna nergens meer toe. Zelfs het schrijven van een eenvoudig stukje op blogger.be kost mij teveel moeite. Lichamelijk werk is helemaal uit den boze: bij iedere onwillekeurige of bedoelde beweging breekt het zweet je uit. Ik doe alleen het hoogstnodige en dan nog alleen maar wanneer het werkelijk urgent is en geen uitstel toelaat. ’t Enige waar ik energie aan besteed is het zoeken naar middelen die verkoeling brengen.

     Maar nu heb ik, denk ik, de oplossing. Uit mijn uitgebreide fotoverzameling heb ik twee van de denkbaar koudste foto's opgespoord en één daarvan op mijn computermonitor te kijk gezet. Zo groot mogelijk. Dan ga ik zo’n twee meter van het computerscherm af zitten (met de blote voeten in een met ijsklontjes voorzien gevuld teiltje koud water). Ik blijf net zo lang naar het scherm kijken totdat een aangenaam verkoelend effect mijn hersens bereikt. Je weet niet wel een weldadige effect dat sorteert!

    Ik laat u hieronder de twee foto’s zien. Het zijn plaatjes rondom mijn voormalige woonboerderij uit de tijd dat er nog echte winters waren. Ik kijk ernaar en word koud van buiten en warm van binnen.

    Probeer het zelf ook maar eens. Maar pas op dat je niet te zeer afkoelt!

     

     

     





    26-07-2019, 11:38 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hitte,hittegolf,verkoeling,afkoeling
    27-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breuken helen


    Vandaag voor de verandering nu eens geen persoonlijke herinnering, maar een verhaal dat ik tijdens workshops in binnen- en buitenland vaak heb verteld en waar ik prettige herinneringen aan bewaar. Een voorbeeld van hoe je problemen bij anderen kunt oplossen door er zèlf in te investeren. Het is het verhaal van de gebroken kamelen.


     

     

    Lang geleden, in de tijd dat de beroemde heerser Haroen al Raschid regeerde, leefde er in de delta van Eufraat en Tigris een oude, met zonen en dochters gezegende veeboer. Iemand die in alle opzichten een rijk en welvarend man genoemd kon worden.

    Af en toe kwam een kalief uit de naburige stad hem opzoeken. Zij waren van jongs af aan bevriend en hadden geen geheimen voor elkaar. Deze kalief stond wijd en zijd bekend om zijn wijs oordeel in moeilijke zaken. Wanneer de oude veeboer raad nodig had, vroeg hij zijn vriend, de kalief, om advies. Zo had deze hem ervan overtuigd dat het verstandig was zijn laatste wil in een testament op te laten schrijven. De dood is immers vaak een plotselinge en ongenode gast.

    Wat de wijze kalief had voorzien, gebeurde. De oude veeboer stierf vrij plotseling en werd dezelfde dag onder grote belangstelling begraven. De kalief uit de stad was om zeer dringende redenen verhinderd de begrafenis van zijn vriend bij te wonen. Hij beloofde zichzelf dat hij de rouwenden zo spoedig mogelijk zou bezoeken.

    De familie van de overleden veeboer - nog steeds in zak en as verkerend – zat die ochtend in de schaduw van de poort die naar hun grote huis leidde, toen een van hen in de verte een man op een kameel zag naderen. Het was de kalief uit de stad die zijn verdriet over het overlijden van zijn vriend kwam betuigen. Na de gebruikelijke plichtplegingen zette hij zich neer in de poortschaduw bij de mannen uit de familie. Volgens de heersende mores hadden de vrouwen zich bij de komst van de man uit de stad teruggetrokken in het huis. Er werd thee gedronken en een handjevol dadels gegeten. Toen de kalief merkte dat de stemming wel bijzonder gedrukt was, vroeg hij wat eraan schortte. Daarop nam een van de zoons van de veeboer het woord.

    ‘Effendi, ik mag u als oudste van drie zonen begroeten en aanspreken. Onze  overleden vader heeft vaak gesproken over uw wijsheid en nu hebben wij uw raad dringend nodig. Vader heeft ons veel nagelaten dat wij onderling moeten verdelen. Een probleem doet zich voor bij de verdeling van de grootste rijkdom, en dat is het aantal kamelen dat wij bezitten. Daarginder ziet u ze staan. Dromedarissen in dit geval. Vader heeft het in zijn laatste wil op de volgende manier geregeld willen zien. Kijkt u, effendi, hier is het document waar het staat beschreven:

     

    Te verdelen 19 kamelen, in de volgende verhouding:

    -         voor de oudste zoon: de helft

    -         voor de tweede zoon: een vierde

    -         voor de jongste zoon: een vijfde

     

    Wijze raadsman, wij staan voor een onmogelijke opgave. Want zónder breuken mag het niet en mét breuken vallen er doden en gewonden onder de kamelen. Immers, de helft van 19 is 9½, maar aan een halve kameel heeft niemand iets. Laat staan aan een vierde deel of aan een vijfde. Al vier dagen zitten wij hier in de poort te rekenen met breuken en helen, maar wij komen er niet uit. Als u  erin slaagt het probleem op te lossen zullen wij u rijkelijk belonen en u eeuwig dankbaar zijn.’

    De kalief zuchtte eens diep en vroeg daarop om nog een glas thee en een half uur bedenktijd. Toen die verstreken was, stond hij op, maakte zijn eigen kameel los die hij zo lang aan een dadelpalm had gebonden en voegde hem bij de kamelen uit de nalatenschap van zijn gestorven vriend. Vervolgens pakte hij een schrijfstift uit de mouw van zijn gewaad en schreef op het kleitablet met het testament van zijn vriend de volgende woorden en zinnen:

     

    Te verdelen 20 kamelen, in de volgende verhouding:

    -         voor de oudste zoon: de helft  = 10

    -         voor de tweede zoon: een vierde  = 5

    -         voor de jongste zoon: een vijfde  = 4

    In totaal 19, zodat ik, de kalief, mijn eigen kameel in alle rust weer mee naar huis kan nemen.

     

    Na de familie bedankt te hebben voor de genoten gastvrijheid, voegde de wijze kalief hierop de daad bij het woord en vertrok. Zijn roem reisde met hem mee.



     





    27-06-2019, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:breuken,rekenen,delen,verdelen,dromedarissen,kamelen,
    17-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAGELTAK

    Dit is zonder enige twijfel een nagelhoutje. Sommige houtjes zijn om op te bijten, maar dit houtje dient om te vijlen, te polijsten en om rafels te verwijderen. Deze is toevallig rood/bruin, maar je hebt ze waarschijnlijk ook in andere kleuren.

    Behalve nagelhoutjes heb je ook nageltakken. Misschien wist u dat niet en dat is geen wonder en nog veel minder een schande. Want ook het groene en het witte boekje kennen geen nageltak. Zelfs meneer Van Daale met zijn woordenboek laat ons in het ongewisse. En navraag bij mevrouw Google levert niets op behalve de wedervraag: een nageltak ken ik niet, maar bedoelde u misschien nagellak?

     

    Ieder jaar, ongeveer tegen moederdag, dus rond de tiende mei, bloeit de sering. Wit of paars. Met kostelijke bloemtrossen die omringd worden door tere groene bladeren en een bedwelmende geur. Uit mijn jeugd herinner ik mij de twee grote seringenstruiken in onze voortuin en wanneer de tijd gekomen was vroeg Ma aan mij of ik bossen seringen wilde snijden. Waarop ik het keukentrapje uit de schuur haalde en met gevaar voor lijf en leden de wiebelende trap beklom en met het broodmes de houtige stelen doorkliefde. Ma sneed dan de stelen schuin door en stelde voor buren, familie, vrienden en bekenden boeketten samen die dan vervolgens weer door de kinderen werden bezorgd. Binnen de kortste keren geurde het hele dorp naar Ma’s seringen.

     

    Ik zal u nog verder uit de droom helpen. Hebt u zo’n seringenbloempje wel eens goed bekeken? Moet je doen, zei mevrouw Terra tegen mij, dan zie je hoe sprekend zo’n seringenbloem lijkt op een nagel. Op een kruidnagel. Kijk maar. (Zie hieronder: 't witte zijn de seringbloempjes, 't donkere zijn de kruidnagels.) Kruid met een d. Kruid van kruidenier en kruidvat, van kruiderijen en specerijen. Wanneer mevrouw T. rode kool bereidde, voegde zij er enkele kruidnagelen aan toe. Je moet ze vastpinnen op een stukje ui, zei ze, want anders raak je ze kwijt en wanneer je er tijdens de maaltijd per ongeluk eentje in je mond krijgt, schrik je, want ze zijn niet om te (vr)eten.    

     





    17-05-2019, 15:44 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kruid,kruidnagel,seringen
    17-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaseieren

    Ieder jaar opnieuw om deze tijd verwonder ik mij over mijn paaseieren. Ik neem ze even voorzichtig uit de vitrinekast waarin ze staan te pronken, schud ze of ik hun versteende dooier nog hoor rammelen, maar vooral geniet ik van de ongeëvenaarde figuratieve kleurenpracht die ze uitstralen.

     

    Ik pronk met andermans veren, ik geef het toe. Mijn kunstzinnig aangelegde jongste broer heeft ze veertig jaar geleden in onbewaakte ogenblikken vervaardigd. Sommige eieren heeft hij eerst uitgeblazen en toen beschilderd. Andere heeft hij oerend hard gekookt, laten afkoelen en daarna van fraaie bloemmotieven voorzien.

    Na zijn overlijden enkele jaren geleden zijn ze in mijn vitrine terechtgekomen, waar ze het hele jaar door mooi staan te zijn en de Goede Week vóór Pasen extra aandacht krijgen. Ik laat er U een paar zien.

     

    Ze zijn ook erg geschikt om u allen prettige Paasdagen mee te wensen. Wat ik hierbij doe.

     

     







    17-04-2019, 15:53 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:paaseieren
    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meimarkt

    Eerst kom je op de veemarkt. Daar is het op deze ochtend gezellig druk, maar als je werkelijk wat beleven wilt moet je vroeger opstaan. De veehandelaren met hun kaki stofjassen, petten, sigaren-in-de-mond, portefeuilles-aan-kettingen en rotan stokjes zijn al vanaf vijf uur in de weer met hun handel en wandel. Achter de veemarkt is de lapjes- en groentemarkt. Op deze meimarkt kun je over de koppen lopen en alles kopen wat een mens nodig heeft of eigenlijk best kan missen.

    Omdat ik niet zo goed tegen een verblijf in een drukke menigte kan, verdwijn ik stiekem even naar de zijkanten van markt, daar waar het rustig is, ook vandaag, en daar waar de handelaren op hun vaste klanten wachten, meimarkt of niet.

    Ergens heeft iemand een simpele marktkraam ingericht, bestaande uit een paar schragen met een tafelblad erop. Links en rechts staat de koopwaar in zijn ingepakte vorm, in het midden staat een ouderwetse koffergrammofoon. Zo eentje waar een grote hoorn bij hoort, hier verborgen in een resonantiekist, met daarboven het draaiplateau met de slinger. Aanvankelijk ben ik de enige die stil blijft staan om te zien wat voor wonderlijks hier nu weer gebeurt. De uitbater van de negotie schijnt dat niet te deren. Het is een enigszins artistiek uitziende vijftiger met een dito hoed. Hij wacht tot er drie mensen naar hem staan te kijken.

    Dan begint het wonder. De man-met-hoed haalt een 78-toeren schellakplaat uit diens bruine papieren His Master’s Voice-hoes en legt die voorzichtig - met je vingers tegen de rand -  op de speeltafel. Hij maakt een aantal slagen met de slinger, waarschijnlijk om ergens een veer op te winden. Met een bedachtzame beweging zet hij de naald op de begingroef. Wij horen muziek! Van een Weens salonorkest, of van een of andere Amsterdamse Politiekapel, of van The Ramblers met Theo Uden Masman, ik ben het vergeten.

    Plotseling pakt de marktvirtuoos ergens uit een doos een fluitje en begint met de grammofoon mee te spelen. Zo’n klein driehoekig bamboe panfluitje is het en de man blijkt een ware meester te zijn. Hoe vrolijk klinkt plotseling de muziek nu er ergens hoge, zuivere, doordringende tonen aan worden toegevoegd! Bij het volgende nummer bespeelt de muzikant zo’n Ierse metalen blokfluit, maar even virtuoos en artistiek. Bij het derde nummer legt hij een plakje plastic op zijn tong en begint fantastische vogelgeluiden te maken die subliem bij de muziek passen.

    Van de wind kan niemand leven en van gratis vogelgeluiden evenmin. Daarom stopt de muzikant zijn grammofoonspel en doet de inmiddels samengekomen goegemeente de suggestie bij hem een muziekinstrumentje te kopen. Zo’n Irish whisle of een panfluitje, desnoods een tongfluitje. Ik koop een tongfluitje. Voor vijftig cent het stuk en drie voor een gulden.

     

    Ze zijn er nog. Enkele jaren geleden zag ik op een zomerse braderie bij ons in het dorp een koopman mooi houten kinderspeelgoed verkopen. Hij maakte er prachtige vogelgeluiden bij. Ik zag ze liggen: flinterdunne plakjes plastic, gevouwen tussen rood of wit karton in de vorm van een halve maan en daar weer omheen een metalen stripje om het geheel bij elkaar te houden. Leg het gevalletje op je tong, blaas er lucht langs vanuit je luchtpijp via het plastic op je tong en dan tussen je tanden door naar buiten. Je kunt nu de mooiste vogelmuziek maken. Voor één euro het stuk en drie voor twee. Zwaluwgekwetter of een vinkenslag. Bijna net zo mooi als de hemelse tonen van onze echte zanglijster thuis.

     

     





    03-04-2019, 19:13 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:tongfluitje,muziekinstrument
    16-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knippen en scheren

    Ik heb een hekel aan kappers. Ik haat mensen die het weinige haar dat mij nog rest te lijf gaan met tondeuse, schaar en kam. Dat heb ik van mijn jongste zoon die vanaf de tweede keer – de eerste keer wist hij nog niet wat hem boven het hoofd hing – met geen mogelijkheid te bewegen was in de auto te klimmen wanneer hij ook maar vermoedde dat we op weg gingen naar de kapper. Terwijl de man zo zijn best deed hem gerust en op zijn gemak te stellen.

    Het ligt niet aan het knip- en scheergereedschap, niet aan het instrumentarium. Het ligt aan de vreemde handen die, gewapend met dat instrumentarium, aan mijn haren zitten te frunniken. De vrolijke jonge kapster die mij knipt, is daar buitengewoon bedreven in. Ze doet alles met enkel schaar en kam. Geen gedoe met zo’n ronkende, elektrisch aangedreven tondeuse, nee hoor, louter handwerk. Wanneer zij met haar schaar en rechterhand de topjes van mijn strengetje haar wegknipt, rust haar kammetje bevallig tussen de vingers van haar linkerhand die er ook nog voor zorgen dat het strengetje zodanig strak gespannen is dat de andere hand het kan knippen. Nee, over het vakmanschap van deze dame hoeft geen enkele twijfel te bestaan. Kijk maar eens hoe geroutineerd zij kam en schaar verwisselt! Zie hoe bevallig zij aan het eind van de sessie met voorzichtige streken van het scheermes enkele weerspannige nekharen verwijdert! Klasse!

    “Kan ik verder nog iets voor u doen?” vraagt zij tenslotte. “Ja hoor,” hoort ze mij steunen, “geef mij alsjeblieft mijn vrijheid terug!”

    Dát is het wat de afkeer en angst veroorzaakt. Het gevoel aan een ander, de kapster in dit geval, overgeleverd te zijn. Met huid en haar.

    Je kunt ook het heft in eigen hand nemen. Wat is er tegen om je eigen kapper te zijn? In onze grote boerenschuur staat nog een knechtenkist. Die ging, gevuld met lijfgoed en toiletgerei, met je mee wanneer je per 1 mei naar een nieuwe werkgever ging. In een klein apart vakje, rechts onder het deksel, ligt nog steeds het knip- en scheergerei. Alles mooi roestbruin van kleur. Tondeuse, scheermes, krabbertje, slijpsteentje, scheerkwast: alles wat nodig is voor een perfect kapsel en een glad gezicht. Voor warm water, scheerkom, scheerspiegel, scheerzeep en aluin moet je zelf nog even zorgen. Maar dan ben je ook het heertje!

     

     





    16-02-2019, 16:28 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kapper,knippen,tondeuse,scheermes
    09-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kantoor aan huis

    In 1930 liet mijn vader een eigen huis bouwen aan de Kerkstraat. Het vrijstaande huis was ontworpen door een zekere architect Boland die tot ver in de omtrek bekend stond om zijn gedegen constructies en zijn voorliefde voor gebroken kappen. De klus werd geklaard door aannemer Klomps die u op een van de foto’s met zijn personeel bezig ziet met het hangen der dakpannen. Opdat de toekomstige bewoners met hun komende kroost hun dagen droog zouden kunnen doorbrengen.

    Er zitten veel aparte details aan dit huis, maar dat is bij veel vooroorlogse vrijstaande huizen het geval. Het meest opmerkelijke aan ons huis was de aanbouw rechts beneden. Naar de kerk toegewend, met een oppervlakte van twintig vierkante meter, met drie buitenmuren op de koude kanten en een plat dak dat om die reden ook het platje werd genoemd. Het was ons kantoor aan huis. Dat kwam zo.

    Mijn vader was destijds gemeenteontvanger. Hij was verantwoordelijk voor de ontvangsten en uitgaven van de gemeente en voor een ordentelijk beheer. Waar het geld vandaan kwam en waaraan het werd besteed, was ter beoordeling aan B&W en de gemeenteraad, maar hem kennende heeft hij er zich intern wel mee bemoeid. Zo’n gemeentelijke penningmeester is ook belast met het innen van de gemeentelijke belastingen. Onroerende (grondbelasting) en ontroerende zaken (hondenbelasting) en meer van dat soort zaken. Daarvoor was het kantoor aan huis. Dorpelingen kwamen bij ons thuis – soms vol wrevel en gemopper, soms euforisch van vreugde – hun belastingschulden voldoen op tijden waarop het gemeentehuis gesloten was.

    Ik heb dit alles van horen zeggen en het fijne weet ik er ook niet van want de stof der tijd heeft veel bedekt. Op een gegeven moment was het afgelopen met het kantoortje-spelen-aan-huis en werd de ruimte omgebouwd tot een extra slaapkamer. Ik heb er jaren gebruik van gemaakt. Ik sliep ‘op het kantoor’, want zo is de kamer blijven heten.

    Nu het een beetje wintert moet ik er nog wel eens aan terugdenken. Bijvoorbeeld toen we de barre winter van 1956 beleefden. In het kantoor vroor het dat het kraakte en ’s morgens bij het opstaan waren de bovenste randen van de beddenlakens keihard doordat de gecondenseerde uitadem van een slapende jongen was bevroren. Het was maar goed dat Ma ’s avonds zo’n gloeiende zinken warmwaterkruik in bed stopte, anders waren mijn tenen tot op de huidige dag blijvend bevroren.

    Wat ik ook op het kantoor heb geleerd, is het schaatsen. Schaatsen? Jawel, op die Friese doorlopertjes met de leren teen- en hielbanden en hun gestrikte linten. Op het platte dak van het kantoor – dat om de haverklap tekenen van lekkage vertoonde, maar daar kunnen alle eigenaars van platte daken over meepraten -  op het platje dus, bleef vaak water staan. Zo’n laagje van een paar centimeter. Bij de eerste de beste nachtvorst door en door bevroren. Na zo’n eerste vriesnacht trokken wij de trap op naar boven, naar de overloop, bonden onszelven de schaatsen onder en trokken baantjes op het platje. Van voren naar achter, van de straatkant naar de achterkant, over een afstand van vijf meter, meer lopend dan schaatsend, maar zo heeft iedereen het geleerd. Het was maar goed dat architect Boland in 1930 een soort schutting om het platje had ontworpen en timmerman Veerbeek die vakkundig heeft geplaatst. Anders waren we met zijn allen het platje afgeschaatst.

     

     

     





    09-01-2019, 16:46 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bomen over bomen

    Mijn hele leven al houd ik van bomen en maak foto’s van hen. Het bewijs lever ik u op de voet. Onder dit verhaal staat twee keer dezelfde boom, een eerbiedwaardige beuk. Hij staat met een stuk of vijf soortgenoten aan de rand van een groot bos, het Anholtse Broek genaamd, daar waar het beekje (de zogenoemde zwarte beek) stroomt en de fietser haar tocht kan vervolgen op de asfaltweg in plaats van op het smalle, rulle bospaadje. Tussen de zwartwitte en de kleurige foto van dezelfde magistrale boom ligt om en nabij veertig jaar. De eerste foto is gemaakt met mijn eenvoudige Adox-kleinbeeldcamera; de tweede met mijn digitale alleskunner.

    Bomen hebben niet het eeuwige leven. Het mag dan waar zijn dat sommige Wodans eiken eeuwen trotseren, maar onze fruitbomen in de kleine boomgaard hebben nu na tachtig jaar allemaal het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Ze zijn dood, ze zijn óp, hun tijd is definitief voorbij. Tachtig jaar is trouwens ook een mooie leeftijd voor een goudrenet of voor een stoofperenboom. Populieren (peppels zeggen wij) leven hoogstens veertig jaar. Dan is het over en uit. Maar geen enkele populier maakt dat stadium mee. Ze zijn eerder gekapt en verwerkt tot lage of hoge klompen.

    Toen wij noodgedwongen van onze oude fruitbomen afscheid hebben genomen, waren er al plannen voor vervanging. Want een boomgaard zonder bomen is onbestaanbaar. Dus heb ik bij een kweker in de buurt een aantal appel-, pruimen- en kersenbomen alsmede enkele perelaars uitgezocht en geplant. Om ze te behoeden voor omvallen in hevige herfststormen heb ik bij ieder een steunpaal gezet.

    Steunpalen bij pas geplante bomen hebben hun voor- en tegenstanders. Voorstanders betogen dat een steunpaal nodig is om te voorkomen dat door onverhoedse bewegingen de tere wortels schade lijden. Bovendien zou de paal het aanslaan bevorderen. Tegenstanders zeggen dat dit wel waar mag zijn, maar dat ieder jong levend wezen, dus ook een boom, vanaf het begin geoefend moet worden in het omgaan met tegenslagen en tegenwind. Dus niet pamperen, geen in-de-watten-leggerij of vertroeteling.

    Sommigen schijnen gesprekken te voeren met bomen. Dat doe ik persoonlijk zelden, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Zelf leg ik graag mijn hand op een beukenstam en verbeeld mij dat iets van de sapstroom op mij overgaat. En toen onze pas geplante fruitbomen in de droge zomer van 2005 dreigden te verdrogen, kregen ze van mij iedere avond elk een gieter water. Dan legde ik mijn hand teder om hun dunne stammetje en zei: kom op, recht je rug, er komen best wel weer andere tijden.

    Het wemelt van spreekwoorden en zegswijzen waarin over bomen gesproken wordt. Daaraan kun je zien hoe groot de plaats is van de boom in ’s mensen leven. Ter afsluiting noem ik er een die tegelijk het leed van de bomenplanter aangeeft: boompje groot, plantertje dood.

    Nee dan mijn grote favoriet Martin Luther. Die sprak immers de volgende onvergetelijke woorden: ꞌAls ik wist dat ik morgen zou sterven, zou ik vandaag een kind verwekken en een boom planten.ꞌ Zo mag ik het horen.

     

     





    26-12-2018, 16:31 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:bomen,bomen planten,
    30-11-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muzikaal de grens over

    In deze kille donkere winterdagen helpt een vrolijk muzikaal smokkelverhaal de zinnen te verzetten. Het betreft een gebeurtenis die plaats vindt op de Heelweg, zoals de weg in Nederland heet, of de Hellweg zoals hij in Duitsland (Pruisen voor degene die het naadje van de kous wil weten) wordt genoemd. De Heelweg scheidt twee nationale territoria, maar daar zie je tegenwoordig niets meer van. In ons verenigd Europa zijn de grenzen vervaagd en niets let mij om even vlug naar de Duitse bakker te gaan om ’s morgens mijn harde broodjes te kopen.

    Het is wel eens anders geweest, bijvoorbeeld in de tijd van en na de eerste wereldoorlog, zoals de eerste foto hieronder laat zien. Een stevige prikkeldraadversperring houdt iedereen tegen die even over wil steken naar het beloofde land en wanneer je het toch probeert, heb je binnen de kortste keren de douaniers, de commiezen zeggen wij, op je dak.

    De linkerkant op de foto is Nederland, rechts bevindt zich Duitsland. Duitsland begint niet meteen na het prikkeldraad. Eerst komt een strook niemandsland. De precieze grens kunt u herkennen aan de kleine betonnen grenspalen.

    Ik ben niet zo oud dat ik mij deze situatie precies zó voor de geest kan halen, maar oud genoeg om mij vaag het prikkeldraad (van na de tweede wereldoorlog) te herinneren. Maar wat ik - en met mij iedere bewoner van het dorp waar de Heelweg doorheen trekt - nooit zal vergeten zijn de ware en verzonnen avonturen over het smokkelen van waren van de ene naar de andere kant. Het is een eeuwigdurende strijd van commiezen die de wet wensen te handhaven en iedere vorm van onwettig warentransport willen verhinderen contra het vernuft en het boerenverstand van de dorpsbewoners die telkens weer de commiezen te slim af zijn of zeggen te zijn.

    Gelooft u mij: de mooiste smokkelverhalen zijn bijna allemaal verzonnen.

    Toch zijn er enkele fraaie smokkelgeschiedenissen die kunnen bogen op een zeker waarheidsgehalte. Zoals dat van de dikke matrone die door commiezen op een koude winterdag meegenomen wordt naar het douanekantoor. Zij wordt naast de kachel geposteerd waardoor de boter die in rollen om haar blote lichaam is aangebracht van de weeromstuit begint te smelten. Of het verhaal van de boer wiens koeien uit de wei zijn gebroken. Behulpzame commiezen helpen hem de koeien terug in de wei te jagen. Waarbij zij (die commiezen) even uit het oog verliezen dat het de verkeerde wei aan de verkeerde kant van de grens is waarheen ze de beesten verjagen.

     

    Misschien is het u opgevallen dat het op de eerste foto onrustbarend stil en leeg is. Geen mens te zien. Foto gemaakt tijdens de hoogmis? Of genomen op het moment dat iedereen een middagdutje aan het doen is? De werkelijke reden is een andere.

    Er is namelijk een Amsterdams draaiorgel gearriveerd bij het gemeentehuis een eindje verderop. Slimme commiezen (want die zijn er natuurlijk ook) hebben een verdacht luchtje opgesnoven en na grondig onderzoek blijkt dat het draaiorgel dubbelwandig is. De ruimte tussen buiten- en binnenwand is volgestouwd met bohnenkaffee van het beste soort. Koffie en draaiorgel worden in beslag genomen en verbeurd verklaard. De aanwezige hoofdkommies heeft een beetje medelijden met de draaiorgelorganist, strijkt over zijn hart en zegt: Geef voor de laatste keer nog maar eens een mooi concert. Dan laat ik je daarna nog één keer met de pet rondgaan.

    Daarom is het zo stil op de eerste foto. De hele Heelweg is uitgelopen om het feest mee te maken. Iedereen geniet van de vrolijke deuntjes van het geconfisqueerde Amsterdamse draaiorgel. De dorpsfotograaf wordt opgetrommeld en maakt een prachtig afscheidsportret. Daarop staat ook een paar smokkelvrouwen die straks over de grens naar Pruisen worden gezet. In een balorige bui en onder de indruk van enkele neutjes bij het aanpalende café poseren de dames met de hoofddeksels van de commiezen op hun hoofden. Maar, zo besluit het smokkelverhaal, binnen de kortste keren zijn de dames terug, ditmaal met verborgen vaatjes margarine.


    Naschrift: De Heelweg scheidt het Nederlandse Dinxperlo van het Duitse Süderwick. Tegenwoordig grensoverschrijdend bezig onder de naam Dinxperwick.




           

     

     





    30-11-2018, 11:25 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:grens,smokkelen,smokkelverhalen,Dinxperlo,Süderwick,
    Archief per week
  • 05/04-11/04 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 23/11-29/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 25/11-01/12 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 31/12-06/01 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs