Redactie
Medjugorje België en Nederland
Chris De Bodt
(1958 - 2012)

medjugorjebn@gmail.com

Patty De Vos
Kasteelstraat 81
9180 Temse
België
patty.de.vos@hotmail.com

Dr. Guy Claes
Platanendreef 40
8790 Waregem
België
gclaes@scarlet.be

Henk
Twan Vereecken
Geertrui Schonken
Veerle De Caluwé
Anne Van Der Sloten
p. Alfons J. Smet
Broeder Joseph
Zoeken in blog

Medjugorje 2015 Medjugorje 2014 Medjugorje 2013 Medjugorje 2012 Medjugorje 2011 Medjugorje 2010

 

Voorlopig worden enkel de boodschappen gepubliceerd.
12-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje: Interview met Mirjana Dragicevic [13 september 1998]
Medjugorje: Interview met Mirjana Dragicevic (13 september 1998)

Vraag: Hoe kunnen we weten of we van de geheimen zullen horen op de radio, TV, kortegolf?
Mirjana: U hoeft zich hierover geen zorgen te maken omdat dit deel uitmaakt van Gods Plan en God zal via Vader Pétar Zijn uiterste best doen, maar u zult het ook hier kunnen vernemen. U hoeft niet buiten te gaan of naar een ander huis te gaan of iets in die aard.

Vraag: Zal Jakov een priester kiezen aan wie hij zijn tien geheimen zal toevertrouwen, wanneer Onze Lieve Vrouw hiertoe beslist?
Mirjana: Ik heb Jakov gisterenavond gesproken en hij heeft het tiende geheim ontvangen. Onze Lieve Vrouw heeft hem verteld dat hij van nu af aan een jaarlijkse verschijning zal krijgen met Kerstmis. Dat is alles wat Zij hem tot nu toe heeft verteld, maar hij weet dat hij een priester moet kiezen en hij zal dat doen als hij stopt met wenen.

Vraag: Kunt u ons uw laatste dagelijke verschijning met Onze Lieve Vrouw omschrijven, deze van 25 december 1982? Hoe voelde u zich?
Mirjana: Nu lach ik met Jakov, maar destijds had ik net hetzelfde probleem en ik weet dat het niet gemakkelijk is. En ik begrijp hem. Die dag was de vreselijkste dag uit mijn leven. Toen Onze Lieve Vrouw mij vertelde dat Ik niet langer dagelijkse verschijningen zou krijgen van Haar, dacht ik dat ik ging sterven. Ik dacht dat ik met Haar zou meegaan en ik voelde mij daar goed bij. Ik kan u bijvoorbeeld vertellen dat ik moeder ben van twee kinderen en dat ik mijn leven zou geven voor mijn kinderen, maar wanneer ik bij Onze Lieve Vrouw ben, bestaan zelfs mijn kinderen niet meer voor mij. Het enige wat voor mij belangrijk is, is mijn gevoel voor Haar om mij mee te nemen en als Zij mij moet verlaten en ik achterblijven, is dat altijd moeilijk voor mij en moet ik steeds een tweetal uur tot mezelf komen in gebed. Zo gaat het vandaag. Kunt u dus begrijpen hoe ik mij voelde toen Zij mij vertelde dat ik Haar niet langer elke dag zou zien?

Vraag: Ik weet dat Onze Lieve Vrouw ons oproept tot een maandelijkse biecht, maar ik ben daar heel bevreesd en verlegen voor. Wat stelt u voor?
Mirjana: Niemand hoeft verlegen te zijn voor onze Hemelse Vader. Hij is diegene die ons liefheeft, en hij heeft ons lief met de zuiverste liefde en Hij is steeds bereid om ons te vergeven. Dat is wat Onze Lieve Vrouw mij heeft bijgebracht, omdat ik voor de verschijningen dacht dat God in de Hemel was en enkel in de Hemel en dat Hij enkel neerkeek op mijn zonden. Maar Onze Lieve Vrouw vertelde mij dat het zo niet in elkaar zit. Vorig jaar zei Zij tegen mij: "Ik ben nu 16 jaar bij u en door dit geschenk toont God hoe groot Zijn liefde is voor u." En zo hoeft niemand verlegen te zijn om voor God te knielen en te zeggen wat hij misdaan heeft. Het belangrijkste is dat u in uw hart voelt dat u spijt hebt over wat u hebt gedaan en werkelijk te voelen dat u deze dingen niet meer zult doen. Niets meer.

Vraag: Mirjana, weet u dat Jakov, nu dat hij Onze Lieve Vrouw niet langer elke dag meer gaat zien, Haar zoals Ivanka, jaarlijks zal zien?
Mirjana: Zoals ik heb gezegd zal hij een jaarlijkse verschijning hebben op Kerstmis.

Vraag: Hebben elke zieners dezelfde geheimen?
Mirjana: Wij hebben nooit onder elkaar gesproken over de geheimen omdat geheimen, geheimen zijn. En zo weet niemand onder ons welke geheimen de andere heeft. Ik kan u enkel zeggen dat de geheimen niet over onszelf gaan. Geen enkele van de geheimen slaat op mij. De geheimen zijn er voor de gehele wereld.

Vraag: Kan u ons de meest recente informatie verschaffen over elke ziener: wie er gehuwd is, hoevel kinderen ze hebben, waar ze wonen, of ze werken en wat soort werk zo hebben?
Mirjana: En hoeveel belastingen ze elk jaar betalen? Dit soort vragen wordt ons elke dag gesteld. Ik weet niet of er hier Italianen zijn, maar Italianen stellen altijd zo'n vragen. Op een dag vroeg een Italiaanse vrouw mij hier in Amerika hoeveel belastingen mijn man betaalt.

- Ivanka leeft in een dorpje nabij Medjugorje, Milatina genoemd en zij heeft drie kinderen. Zij heeft twee zonen en een dochter.
- Marija is getrouwd met een Italiaan. Ik voel met haar mee. Zij woont in Italië en zij heeft drie kinderen.
- Jakov woont in Medjugorje en hij is ook met een Italiaanse getrouwd. Wanneer hij tot Italiaanse bedevaarders spreekt, zegt hij steeds: "Ik weet hoe jullie zijn, want ik heb er een thuis!" Hij heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.
- Ik leef ook in Medjugorje en ik heb twee kinderen, twee dochters.
- Ivan is gehuwd met een Amerikaanse en ik voel ook met hen mee, want de ene helft van het jaar woont hij in Amerika en de overige helft, hier in Medjugorje. Zij hebben een dochter.
- Vicka is nog niet gehuwd en Jakov lacht steeds met haar: "Niemand wil u tot nu toe!"

Vraag: Hoelang verwacht u dat Onze Lieve Vrouw nog zal blijven verschijnen in Medjugorje?
Mirjana: Ik denk dat ze elke dag nog zal blijven verschijnen tot de rest van de zieners de tien geheimen hebben ontvangen en dat zijn Vicka, Marija en Ivan.

Vraag: Draagt u het scapulier?
Mirjana: Neen, ik voel mij meer verbonden met Sint Antonius en ik bid steeds via hem. Het is zeldzaam dat ik via Onze Lieve Vrouw bid, omdat ik mij dan verward voel omdat ik Haar reeds zie. En zo voel ik mij ook niet goed in mijn vel wanneer ik Haar allerlei soorten vragen moet stellen die de mensen mij voortdurend stellen. Daarom bid ik normaal via de Heilige Antonius en hij is de enige Heilige waartegen ik op een wijze kan praten waarbij ik mij goed voel, zoals "Als u mij helpt, zal ik u helpen." Hij is de enige waarmee is zo kan praten. Dinsdag is de dag van de Heilige Antonius en ik vast altijd op die dag en er is een rozenhoedje voor hem met 13 Onze Vaders, Wees Gegroetjes en Glorie Zij de Vaders. 13 kilometer voorbij Medjugorje is er een heiligdom voor de Heilige Antonius en elk jaar in juni, op zijn feestdag, gaan we blootsvoets naar het heiligdom.

Vraag: Hoe bidt u? Welke gebeden?
Mirjana: Elke dag bid ik drie rozenkransen, de zeven Onze Vaders, Wees Gegroetjes en Glorie zij de Vaders en de gebeden die ik moet bidden voor de ongelovigen. Eén rozenkrans wordt in familieverband gebeden en bij deze overdenken wij steeds de glorierijke mysteries, want met de kinderen erbij is het altijd vreugdevol.

Vraag: Lijkt de Heilige Moeder op de prenten en beelden die wij van Haar hebben? Hoe is Haar stem, is deze zacht?
Mirjana: Ik heb nooit een prent of een beeld gezien dat gelijkt op Haar want dit is onmogelijk. Het is niet enkel de uiterlijke schoonheid die wij waarnemen, maar het is een schoonheid die vanuit Haar komt. Iets zoals een moederlijke schoonheid. En als de mensen mij vragen of ik dit met iets kan vergelijken, dan is er misschien één ding om er mee te vergelijken en dat is wanneer een moeder het leven schenkt aan haar kind en de eerste maal dat ze haar kind in de armen neemt. De uitdrukking op het gelaat van Onze Lieve Vrouw doet mij het meeste hieraan denken. Ik zal proberen een beschrijving te geven: Zij is een beetje groter dan ik. Zij draagt altijd een grijs kleed en een witte doek, behalve met Kerstmis en met Pasen, als Zij een gouden doek draagt. Zij heeft lang, zwart haar dat ik zijdelings aan Haar hoofd en middel kan zien, wat betekent dat Zij lang haar heeft. Zij heeft blauwe ogen, en ze is heel mooi, maar zoals ik reeds heb gezegd, is het onmogelijk om de schoonheid te beschrijven die vanuit Haar komt. Toen wij kinderen waren, stelden we haar vragen die kinderen normaal stellen. Wij vroegen: "Hoe is het mogelijk dat u zo mooi bent?", en zij antwoordde: "Dat is omdat ik liefheb. Mijn kinderen, indien u mooi wenst te zijn, heb dan lief." Toen Zij dit zei, was Jakov amper tien jaar oud en toen Onze Lieve Vrouw wegging, zei Jakov: "Ik denk dat Onze Lieve Vrouw hier niet de waarheid spreekt." En wij vroegen hem: "Hoe kunt u zeggen dat Onze Lieve Vrouw de waarheid niet spreekt?" Hij zei: "Kijk naar ons, zes zieners, wij mogen gans ons leven liefhebben, naar we zullen er nooit zo mooi uitzien." Daarom heeft hij al 17 jaar lang verschijningen!

Vraag: Mirjana, kunt u ons over de begintijd van de verschijningen vertellen toen de dorpelingen samen met u en de andere zieners waren? Ik verwijs vooral naar het moment dat men het kleed van Maria mocht aanraken.
Mirjana: Gisteren sprak ik over de begindagen van de verschijningen, maar ik heb de dag, dat Maria ons toeliet om haar kleed aan te raken, niet vernoemd. Die verschijning vond plaats in een verborgen hoek van het dorp. Dat was zo in het begin: we moesten ons altijd verstoppen. Onze Lieve Vrouw liet alle aanwezigen toe om Haar aan te raken. Plots zagen we allemaal zwarte vlekken op haar kleed en Marija begon te wenen en zei: "raak Haar niet meer aan! Zien jullie uw zonden niet?" En toen verdween Onze-Lieve-Vrouw. Ik herinner mij nog goed hoe mijn neefje van 13 jaar tegen mij die dag heeft gezegd: "En ik had nochtans mijn handen goed gewassen!"

Vraag: Onze Lieve Vrouw heeft gesproken over de Hemel, de hel en het Vagevuur.
Mirjana: Op een dag toonde onze Lieve Vrouw de Hemel, de hel en het Vagevuur aan Vicka en Jakov omdat deze twee de enigen waren die zich voor de politie konden verschuilen die dag. Wij overigen, werden toen door de poltie meegenomen. Dan vertelden ze ons dat, toen Onze Onze Lieve Vrouw die dag was gekomen, Zij tot hen had gezegd: "Nu zal Ik u met Mij meenemen." Ze dachten dat ze gingen sterven. En Jakov was toen amper tien jaar oud en zijn antwoord was tot Onze Lieve Vrouw: "Lieve Dame, Vicka heeft zeven broers en zussen en ik ben het enige kind thuis! Waarom neemt U haar niet mee?" Maar Onze Lieve Vrouw lachte hem toe en zei: "Neen, Ik wens u enkel te tonen dat de Hemel, de hel en het Vagevuur werkelijk bestaan." En zo hebben Vicka en Jakov alles gezien.

Vraag: Wanneer bidt u voor de niet-gelovigen? Elke dinsdag, eens per maand, of dagelijks?
Mirjana: Ik bid elke tweede dag van de maand samen met de Gospa voor de niet-gelovigen. Individueel bid ik elke dag voor hen.

Vraag: Mirjana, ik was recentelijk in Medjugorje en het maakte een diepe indruk op mij. Waarom denkt u dat er zich zovele mensen bekeren hier? Uiteindelijk kunt u Maria en Jezus ook terugvinden in de Kerk.
Mirjana: Ik zal van het begin starten. Het is inderdaad zo dat Onze Lieve Vrouw en Onze Lieve Heer aanwezig zijn in alle kerken ter wereld. Onze Lieve Vrouw zegt: "Open uw harten en roep Mij en ik zal tot U komen." Zij zegt dat niet enkel tot de zieners, Zij zegt dat tegen al Haar kinderen. En nu ga ik u mijn persoonlijke mening geven, namelijk dat diegenen die naar Medjugorje gaan, uitgenodigd worden door Onze Lieve Vrouw. Ik neem bijvoorbeeld de Amerikanen onder mijn hoede. Wie onder jullie zou zijn huis en familie verlaten en zo ver gaan, indien u niet zou uitgenodigd zijn door Onze Lieve Vrouw? Zou u dat enkel doen omdat er iemand u ooit over Medjugorje heeft verteld. Ik denk dat het Onze Lieve Vrouw is die de oproep in onze harten plaatst en velen die er naartoe gaan lijden veel en weten niet wat er hen te wachten staat, maar zij zijn wel tot alles bereid om Onze Lieve Vrouw te ontmoeten. En dat is de reden waarom ik denk dat er zoveel bekeringen en genaden zijn. Eenvoudig gezegd hebben wij de bedevaarders nodig om onze batterijen te herladen. Ik ben reeds een aantal keren naar Chicago geweest en slechts het laatste uur kon ik iets van de stad bewonderen, dankzij Anne: zij was een goede reisgids.

Vraag: Heeft Onze Lieve Vrouw gezegd dat Medjugorje de laatste maal is dat zij op aarde zal verschijnen?
Mirjana: Onze Lieve Vrouw heeft dit nooit op zo'n wijze gezegd. Mensen houden ervan dat er sensationeel nieuws wordt vernomen en ze vernemen iets en gaan dan enkel de nadruk leggen op de dingen die ze graag horen vertellen. Wat Onze Lieve Vrouw heeft gezegd is: "Dit is de laatste keer dat Ik op aarde zal verschijnen op deze wijze." Zij heeft duidelijk gezegd: "op deze wijze". Het is door gebed dat ik er ben achter gekomen wat Zij hiermee bedoelde: het is de laatste maal dat Zij voor zo'n lange periode op aarde zal verschijnen aan zoveel zieners, maar Zij bedoelde zeker niet dat Zij nooit meer naar de aarde zal komen.

Vraag: Mirjana, bedankt voor uw komst. Moge God u zegenen. Kunt u mij raad geven in mijn hulp voor de bekering van mijn echtgenoot en anderen om te geloven in de leer van de Katholieke Kerk en het nut van Maria in ons leven te hebben?
Mirjana: Eerst en vooral is het beste wat u kan doen te bidden en zelf het voorbeeld te geven en niet te bekritizeren en zeker geen zedepredik af te geven. Bid eenvoudigweg, geef zelf het voorbeeld en plaats het leven van diegenen die u liefhebt in de handen van Onze Lieve Vrouw. Daar zijn zij het veiligste. Ik zeg steeds: "Lieve Moeder, Ik bid en U bidt vervolgens tot Uw Zoon opdat Hij zou ingrijpen." Zoiets kunnen we allemaal doen. Zo eenvoudig is het.

Vraag: Kunt u ons vertellen over de Hemel en het Vagevuur?
Mirjana: Ik hou er niet van om hierover te praten omdat ik deze plaatsen niet met mijn eigen ogen heb gezien. Het is een verschil om over iets te vertellen waar u hebt over praten dat over iets te vertellen dat u zelf hebt meegemaakt. Zo is het beter dit aan Vicka en Jakov zelf te vragen wanneer u naar Medjugorje komt.

Vraag: Het wordt algemeen aangenomen dat de geheimen die u zelf hebt ontvangen zo erg zijn dat Onze Lieve Vrouw U nu bij bijzondere gelegenheden komt bijstaan om te leren omgaan met deze enorme verantwoordelijkheid. Overige kennelijke verschijningen over de hele wereld spreken over zuivering, een waarschuwing en straffen, maar ik heb vernomen dat zowel u als Ivan tegen het idee zijn van natuurlijke en bovennatuurlijke rampen. Waarom het verschil tussen uw reacties en de overige scenarios?
Mirjana: Ik weet niet waar de mensen het idee vandaan halen dat de tien geheimen zo verschrikkelijk zijn, omdat we nooit hebben gezegd dat ze mooi, noch dat ze verschrikkelijk zijn. Dit zijn eigen besluiten die de mensen maken. Onze Lieve Vrouw komt niet op de tweede dag van elke maand om mij te troosten. Zij is tot mij gekomen om te bidden voor Haar kinderen die Gods liefde nog niet ervaren hebben. Maar ze zegt mij dat datgene dat mij troost de rozenkrans is. Ik weet niet waarom Zij mij elke keer zou moeten komen troosten [in recentere interviews heeft Mirjana toegegeven dat de tweede van de maand en achttien maart wel degelijk een betekenis hebben en dat ze in verband staan met de geheimen, wat betekent dat op het ogenblik van het interview de tijd om deze informatie vrij te geven nog niet rijp was, of dat Mirjana van deze informatie toen nog niet op de hoogte was, nvdr].

Vraag: Hoe heeft de oorlog de mensen van een verschillend geloof beïnvloed? Leven ze nog steeds in eensgezindheid en vrede?
Mirjana: In Medjugorje zijn er in werkelijkheid geen mensen met een verschillend geloof. Wij zijn allemaal Katholiek en het is steeds zo geweest. En ook nu leven we nog steeds in vrede en eensgezindheid.

Vraag: Ik probeer een beter gevolg te geven aan de oproep om te vasten, maar de Heer heeft mij gezegend met een goede gezondheid en een uitstekende eetlust, en zo is het voor mij bijzonder moeilijk om hieraan te weerstaan en Haar oproep te volgen. Hebt u enig geheim om hierin te kunnen slagen?
Mirjana: Ik kan u mijn eigen mening vertellen omdat Onze Lieve Vrouw tot mij heeft gezegd, net zoals tot ieder van u, dat we op woensdag en vrijdag moeten vasten op brood en water. Het is voor mij niet moeilijk om dit te doen omdat ik weet waarom: door deze daad toon ik aan God dat ik Hem liefheb en dat ik bereid ben om dingen te doen voor Hem en niet enkel dingen te vragen van Hem, omdat ik diep in mijn hart uiterst dankbaar ben voor de minste zaken in mijn leven. Deze morgen kon ik bijvoorbeeld met mijn beide benen opstaan en dit is een geschenk, dankzij God. We zien deze kleine alledaagse dingen niet, behalve wanneer er zich iets verschrikkelijks voordoet in ons leven. En zo verlang ik ernaar om met mijn hart tegen God "dank U" te zeggen. Dat vasten is echt niet te veel dat Onze Lieve Vrouw vraagt. Op woensdag en op vrijdag kan ik ook beter bidden, misschien omdat ik dan meer lijd.

Vraag: Hoe zullen we weten wanneer de tien geheimen door de priester zullen worden onthuld.
Mirjana: Zoals ik zei, hoeft u zich ierover geen zorgen te maken, u zult alles weten. Zoals u kunt zien, kunnen vrouwen geen geheimen bewaren.

Vraag: Indien ik in plaats van op water, op koffie zou vasten, omdat het mij meer alert houdt, vooral wanneer ik met de auto rijd, zou ik dan Onze Moeder beledigen?
Mirjana; Ik begrijp dit niet. Ik kan niet oordelen. Ik ben niet diegene die kan oordelen over wat u hoeft te doen. Ik kan enkel weergeven wat Onze Lieve Vrouw ons meedeelt. Zij zegt water en brood. Zij heeft geen koffie vernoemd. Maar misschien sta je dan best vroeger op om koffie drinken, vooraleer Onze Lieve Vrouw ontwaakt.

Vraag: Heeft Onze Lieve Vrouw enige aanwijzing gegeven dat Zij een teken of een mirakel zal achterlaten zoals Zij in Fatima deed?
Mirjana: Ja. Onze Lieve Vrouw zal een teken achterlaten op de Podbrdo. Iedereen zal dan kunnen zien dat Zij hier waarachtig aanwezig was en dat het iets is dat van God komt. Het teken zal iets zijn waaruit je duidelijk zult kunnen opmaken dat het niet door mensen gemaakt is, dat het van God komt, maar u zult het niet in Amerika kunnen waarnemen. U zult naar hier moeten komen om het te zien. Bedevaarders uit de Verenigde Staten stellen dikwijls de vraag of ze het in hun land zullen kunnen waarnemen.

Vraag: Heeft Onze Lieve Vrouw ooit gezegd hoe men de menselijke hoogmoed kan overwinnen?
Mirjana: Door vasten en gebed. Enkel op deze wijze zullen we waarlijk kunnen achterhalen wat het belangrijkste is in het leven. Het leven betekent niet veel wanneer we het materieel goed hebben, zonder enige plaats voor Jezus in ons hart, omdat Jezus diegene is die ons vrede schenkt, en als we Jezus in onze harten hebben, dan hebben we vrede. Op deze wijze kunnen we oordelen wat goed en slecht is en hoe we het betere kunnen bereiken. Enkel door Jezus.

11-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garabandal: Interview met Mari Cruz Gonzalez [2006]
Garabandal: Interviews met Mari Cruz Gonzalez zijn karig. Maric Cruz was ook het meest "afzijdige" meisje in Garabandal. Mari Cruz heeft ook, na de verschijningen, lange tijd getwijfeld over de echtheid ervan [iets wat Maria in Garabandal ook had voorspeld]. Hier is er een, en nog wel een recent interview uit april 2006.

Vraag: Hoe oud was u toen u kinderen kreeg?
Mari Cruz: Ignacio [20 jaar], Lourdes [24 jaar], Juan Carlos [27 jaar], Gabriel [30 jaar] leeft nog bij ons thuis.

Vraag: Is uw echtgenoot Katholiek?
Mari Cruz: Ja.

Vraag: Hoe oud was u tijdens de eerste verschijningen?
Mari Cruz: Tien jaar oud.

Vraag: Hoe voelde u zich tijdens de eerste verschijning van de Aartsengel Michael?
Mari Cruz: Verward. Toen de Aartsengel Michaël verscheen wist ik niet dat Hij het was. Ik wist enkel dat het een engel was.

Vraag: Wanneer wist u precies dat het de Aartsengel Michaël was?
Mari Cruz: Ik herinner mij geen details meer hierover.

Vraag: Waaraan dacht u toen de Sint Michaël voor de eerste keer sprak?
Mari Cruz: Ik herinner het mij niet meer. Het is nogal ingewikkeld om mij te herinneren wat ik nog weet van dat moment.

Vraag: Wat dacht u wanneer de Aartsengel Michaël zei toen de Heilige Maagd 's anderendaags zou verschijnen?
Mari Cruz: Ik herinner het mij niet meer precies.

Vraag: Was u gelukkiger toen u de Heilige Maagd zag?
Mari Cruz: Ja, en nu nog meer omdat alles zoals in een droom leek. Ik vroeg mijzelf af of alles wel echt was. Het leek op een mooie droom. In die tijd zag ik dat als normaal. Ik had eerst niet weg dat het om een verschijning ging. Ik dacht dat dit iets natuurlijks was.

Vraag: Wat ging er in u om toen er gesproken werd over de straf?
Mari Cruz: Ik zag alles als normaal. De mensen zagen het als iets heel belangrijks en tragisch, maar ik voelde het aan als normaal, alsof Onze Lieve Vrouw niet dreigde. Het was eerder een advies van een moeder tot haar dochter of zoon die op de slechte weg is. Ik dacht dat de mensen overdreven en dat Maria nooit zo'n slechte dingen zou zenden.

Vraag: Uw moeder zei op een dag dat u tijdens een verschijning u zelf een glas melk uitgoot en dat u door het ganse dorp ging zonder één druppel te morsen.
Mari Cruz: Dat herinner ik mij niet meer.

Vraag: Was u aanwezig toen de Maagd over de Straf sprak?
Mari Cruz: Ik weet niet meer of ik aanwezig was, of dat ik het van de anderen heb horen zeggen.

Vraag: Weet u iets over het Mirakel?
Mari Cruz: Neen.

Vraag: Weet u iets over het tijdstip van de bestraffing?
Mari Cruz: Neen, alleen iets over een straf.

Vraag: Wat herinnert u zich van Vader Luis Andreu
Mari Cruz: Toen hij gestorven was, verscheen hij aan ons, samen met Onze Lieve Vrouw: hij zei dat hij overleden was en dat hij gelukkig was.

Vraag: Behoort u tot een gebedsgroep die bidt tot de Heilige Moeder?
Mari Cruz: Ja, wij bidden elke week.

Vraag: In het begin van uw huwelijk waren er mensen die zeiden dat uw man een communist was. Kunt u ons hierover iets vertellen?
Mari Cruz: Mijn schoonvader was actief binnen de Communistische Partij en toen de Spaanse burgeroorlog beëindigd was, werd hij vermoord omdat hij deze partij trouw bleef.

Vraag: Verscheen de Maagd aan u toen Vader Luis Andreu stierf?
Mari Cruz: Neen.

Vraag: Waar maakte u zich het meeste zorgen over tijdens de verschijningen?
Mari Cruz: Tijdens de verschijningen was ik heel emotioneel, maar niet bevreesd. Ik voelde me eerder rustig. Het was alsof ik het verleden, het heden en de toekomst tegelijkertijd beleefde.

Vraag: Wat waren uw gevoelens en gedachten over de Waarschuwing [El Aviso], het Mirakel [El Milagro] en de Straf [El Castigo]?
Mari Cruz: De Waarschuwing is verkeerd ontleed door sommigen, die het eerder als een bedreigende ervaring zien, maar ik heb er een ander idee over. Ik zie het eerder als een vader die zijn zoon een standje geeft [op een vriendelijke wijze], maar niet bedreigend. Over het Mirakel heb ik geen informatie en de Straf is iets voorwaardelijks dat kan vermeden worden als de mensen terugkeren tot God.

Vraag: Herinnert u zich nog iets van het feit dat jullie vier naar de Kerk gingen, terwijl er twee van jullie door de plassen wandelden zonder natte voeten te krijgen?
Mari Cruz: Neen.

10-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met Vicka Ivankovic door Glas Mira [2007]
Interview met Vica Ivankovic door Glas Mira

Medjugorje bedevaarders kennen Vicka Ivankovic-Majiatovic als een warme en hechte vrouw die elke maandag een ontmoeting heeft met de Heilige Maagd in het oude, in het blauw geschilderd familiehuis, aan de voet van de verschijningsberg. Vicka is gehuwd met Mario en verhuisd naar het dorpje Krehin Gradec nabij Medjugorje. Oprecht, open en steeds met de glimlach op het gelaat, aanvaardde ze een interview met "Glas Mira". Er stond thee op de tafel en op ieders gezicht was de glimlach af te lezen. Vicka is de zienster met de eeuwige glimlach op het gelaat en ze straalt geborgenheid en zekerheid uit terwijl ze haar dochtertje in haar armen houdt.

Glas Mira: U bent een moeder, een echtgenote en iemand met de volheid van het gemoed. Als ik naar u kijk, dan ziet u er anders uit dan de Vicka uit het blauwe huis die met de pelgrims praat.
Vicka: Dat is ook zo. U kunt dit niet vergelijken met de ontmoetingen met Onze Lieve Vrouw en Haar schoonheid of de schoonheid van de ontmoeting, want er is niets dat zo mooi is. Het moederschap is mooi en vervuld van een bijzondere vreugde en tevredenheid. God is mij genadig en dat is iets bijzonders. Op dat moment kan ik geen tijd besteden aan de pelgrims omdat ik deze gift van het leven, dat ik heb ontvangen, koester en met liefde opvoed. En zo kan ik dankzij de genade getuigen van het leven op twee wijzen: als moeder en als een gewone vrouw.

Glas Mira: Is dit een mooie periode in uw leven, als u in overweging neemt dat u ziek bent en gewoon bent om naar de Krizevac en de verschijningsberg te gaan, terwijl u ziek bent?
Vicka: Als u wenst te lijden of iets te doen voor Gods glorie dan praat u daar niet zoveel over. Als God werkelijk van ons lijden en opoffering vraagt, dan vraagt hij dit in oprechtheid en nederigheid. Dit is enkel iets tussen mij en Hem. Het doel van het lijden is werkelijk te doen wat God van ons vraagt en dicht bij Hem te zijn. Hij weet waarom Hij geeft en neemt.

Glas Mira: In Haar boodschappen zegt Onze Lieve Vrouw dat Zij bij ons zal blijven zolang God het Haar toelaat.
Vicka: Ik herinner mij steeds hoe de mensen ons probeerden te overtuigen: "Kom op, vraag Haar hoe lang Zij zal blijven." Wij vroegen het Haar: "Moeder, wij vragen u, in naam van de anderen, hoe lang..." Zij gaf als antwoord: "Verveel ik u soms?" Dat heeft mij zo hard en diep geraakt dat ik besloten heb om nooit meer deze vraag te stellen, ook al weet ik dat de mensen geen slechte bedoelingen hadden. Hoe kan Zij ons vervelen? Hiermee gaf Zij niet alleen aan ons een antwoord, maar aan de hele wereld. Dit is wat Onze Lieve Vrouw zei: "Zolang de Almachtige het Mij toelaat, zal ik blijven." Zij zei ook: "Ik ben enkel een bemiddelares van de genade. Zoveel de Almachtige Mij schenkt, zal Ik u schenken." Wij bidden tot Onze Lieve Vrouw, Zij bidt tot Haar Zoon en Zij bemiddelt tussen ons en Jezus."

Glas Mira: Tijdens Haar ontelbare ontmoetigen tussen de Hemel en de Aarde, vraagt God ons voornamelijk om barmhartig en rechtvaardig te zijn. Kan dit zo omschreven worden?
Vicka: Dat is geen verzoek, dat is zuivere liefde. God vraagt dit niet voor Hem maar voor ons en Hij heeft geen andere manier om dichter tot ons te komen. Hij zendt ons Zijn Moeder, Zijn aanwezigheid en Hij geeft ons alles. De hele hemel is hier, maar wij zijn blind, doof en stom om dit te begrijpen. God houdt eenvoudigweg van ons en hoopt dat wij ons tot hetzelfde bewegen. De mens geeft zich maar voor een korte tijd aan God en keert dan terug naar de dagelijkse noden en bidt nog enkel wanneer hij het nodig vindt. Onze Lieve Vrouw herhaalt het elke dag: stap voor stap zouden we ons tot God moeten begeven, zonder onze noden op de voorgrond te plaatsen. Onze Lieve Vrouw zegt: "Bid voor de vervulling van al Mijn en Gods plannen en Wij zullen het u vergoeden als de tijd hiervoor rijp is."

Glas Mira: Dit zou het ware antwoord moeten zijn voor iedereen.
Vicka: Diegene die naar het antwoord zoekt, zal het krijgen. Als wij een open hart hebben en iets willen doen, dan hoeven wij niet bevreesd te zijn. Het hart is het grootste probleem. Wij kunnen de boodschappen met de mogelijkheden van onze geest begrijpen, maar als wij Haar boodschappen in ons hart plaatsen, dan is dit zelfs niet nodig. Jezus en de Gospa zullen nooit zeggen dat iets moet gedaan worden, Zij zullen ons altijd en altijd de mogelijkheid geven op opnieuw te beginnen. In ieder geval vraag ik u om ware liefde en de ware liefde kan enkel gevonden worden in Jezus en Maria. Al het overige is maar van beperkte duur.

Glas Mira: De wereld is altijd sterk genoeg om ons schade te doen lijden.
Vicka: De wereld is niet het probleem. Het zit niet geografisch in elkaar en het is ook geen verblijf, gebouw of muur. Wij zijn de wereld, ieder van is er een deeltje van. Het is niet waar dat de wereld ons leed doet, in feite doen wij ons zelf leed aan. Wij moeten begrijpen dat iedereen deel uitmaakt van de wereld. Indien iedereen zich hiertoe zou bewegen, zou de wereld bloeien.

Glas Mira: Bezoekt Onze Lieve Vrouw u nog steeds dagelijks en is haar uiterlijk steeds hetzelfde?
Vicka: Onze Lieve Vrouw bezoekt mij nog steeds dagelijks en zij is nog niets verandert, maar wij wel. Soms verandert Haar gelaatsuitdrukking en kunnen wij zien of Zij gelukkig of bedroefd is. Vooraleer Zij komt is er driemaal een lichtflits. Zij draagt een grijs kleed, een witte doek, een kroon van sterren en heeft blauwe ogen, zwart haar en een blos op Haar wangen. Zij zweeft op een grijze wolk en raakt de aarde niet. Op hoogdagen draagt Zij een gouden kleed. Enkel met Kerstmis komt Zij met de kleine Jezus in Haar armen. Eén enkele keer, een aantal jaren geleden, kwam zij met de gewonde, volwassen Jezus. Zijn kleren waren verscheurd en Hij droeg een kroon van doornen en Onze Lieve Vrouw zei: "Ik laat u zien hoezeer Jezus voor u allen heeft geleden." Elke keer als er een verjaardag is, feliciteert Zij ons, en wij feliciteren Haar met onze verjaardag [noteer hier het verschil met wat Mirjana zegt over haar verjaardag: "Maria wenst mij nooit een gelukkige verjaardag op 18 maart", maar dit heeft vooral met de geheimen te maken. Mirjana heeft steeds gezegd: "Eenmaal de geheimen er aan komen zult u de betekenis van 18 maart en de 2de van elke maand begrijpen, nvdr.] We kussen dan elkaar de hand. Men zou zeggen dat ze een levende persoon is, net zoals ons, maar Haar schoonheid is er wel een die niet kan worden beschreven, noch met iets kan worden vergeleken, omdat er gewoonweg niets zo moois bestaat op aarde. Op een dag vroegen wij Haar waarom Zij zo mooi is en Zij gaf als antwoord: "Ik ben mooi omdat ik liefheb. Heb lief en u zult ook mooi worden. Ware schoonheid is niet uiterlijk, maar komt uit het diepste van de ziel en het hart. Vandaag wordt u van alle kanten overladen met uiterlijke schoonheid en bent u het belang vergeten van de innerlijke schoonheid. Ik vraag u om meer naar de innerlijke schoonheid te kijken en dan volgt het uiterlijke vanzelf. Geeft daar dus niet om."

Glas Mira: Er was ooit een belangrijke gebeurtenis toen u en Jacob naar de Hemel werden gebracht. Letterlijk. Wat was uw indruk?
Vicka: Het was inderdaad letterlijk. Het gebeurde niet tijdens de normale verschijningen, maar in de namiddag. We waren bij Jacob en vroegen zijn [intussen overleden] moeder om wat eten klaar te maken. Toen zij beneden naar de keuken ging, bevonden wij ons boven in een kleine kamer en keken wij naar familiefoto's. Plots viel Jacob, die het album vasthield, op zijn knieën. Ik bevond mij rechts van hem. Onze Lieve Vrouw kwam daar om 15.20 uur en we hadden Haar niet verwacht. Zij zei: "Nu gaan u en Jacob met Mij mee naar de Hemel, de hel en het Vagevuur." Hierop antwoorde Jacob: "Lieve Moeder, neem Vicka want zij heeft meer broers en zussen en ik ben alleen." Jacob dacht dat wij nooit meer zouden terugkeren. Ik dacht na hoe lang deze reis zou duren: een paar dagen of uren, gaan we in de lucht of blijven wij op aarde? Ik zei niets, ik wist dat het Haar wil was.
Dan nam Onze Lieve Vrouw mij bij de rechterhand en Jacob bij de linkerhand. Plots ging het dak open, precies voldoende om ons door te laten. Van het ene op het andere moment waren wij in de Hemel. Het is een oneindig belichte ruimte, met een soort licht dat op aarde niet bestaat. Wij zagen mensen die grijze, roze en gele kledij droegen. Zij wandelden, baden en zongen en er cirkelden kleine engels boven hun hoofden. Onze Lieve Vrouw vertelde ons: "U ziet hoe gelukkig deze mensen in de Hemel zijn." Dit is een soort geluk dat met woorden niet kan worden beschreven, het bestaat niet op aarde.
Het Vagevuur is eveneens een hele grote ruimte, maar u ziet er geen mensen. Alles wat u kan zien is donkerachtig grijs, zoals as. De mensen lijden er en u kan duidelijk hun nood voelen voor onze gebeden zodat ze kunnen bevrijd worden uit het Vagevuur. In de hel is er een groot vuur in het midden. Eerst toonde Onze Lieve Vrouw ons de mensen met een normaal uiterlijk, maar later, toen zij uit het vuur kwamen, zagen zij er uit als dieren, alsof het nooit mensen waren geweest. Hoe dieper zij in het vuur vallen, hoe meer zij tegen God zijn. Maria zei dat deze mensen uit eigen beweging de hel hadden verkozen. Mensen die op aarde alles doen tegen Gods wil, beleven hier al op een spreekwoordelijke manier de hel. Dit gaat na het leven gewoon door. De Gospa zei: "Er zijn heel wat mensen die denken dat na het leven op aarde alles eindigt. Integendeel, zij zijn verkeerd, iedereen is hier maar een voorbijganger."

Glas Mira: Vele mensen houden niet van de hel en willen zelfs niet horen over het bestaan ervan.
Vicka: Er zijn velen die willen weten hoe de hel en het vagevuur eruit zien, maar over de hel stellen zij zich nooit vragen. Zij zijn juist als zij denken dat God zuivere liefde is en dat Hij niemand naar de hel wenst te zenden. Maria omschreef het als: "God wenst niemand naar de hel te sturen, maar wij zijn het die besluiten waar wij heengaan, want wij hebben een vrije wil gekregen. Mensen die in de hel zijn hebben hiertoe uit eigen wil besloten. Elke persoon op aarde heeft de kans om zich te beteren, berouw te krijgen en de Hemel te verdienen. Het is aan ons om hieraan te werken."

Glas Mira: In vorige boodschappen heeft Maria vaak gesproken over satan en zijn macht.
Vicka: Zelfs in Haar huidige boodschappen. De duivel is sterk en wacht op elke gelegenheid om toe te slaan, wanneer wij het meest gevoelig zijn hieraan. Vandaag is zijn hoofddoel het vernietigen van de gezinnen door zoveel mogelijk conflicten te uit te lokken."

Glas Mira: Het is een tijd van grote genade.
Vicka: Dit zijn de tijden van grote genaden en zolang Onze Lieve Vrouw bij ons is, denk ik dat dit zo zal blijven. Aan iedereen wordt dezelfde genade verleeent. Als het over genade gaat, bestaat er geen verschil tussen u en mij. Het wordt aan iedereen gegeven, maar het hangt van ons af hoe wij hierop antwoorden, hoe wij het aanvaarden.

Glas Mira: Wie leidt de gesprekken, Onze Lieve Vrouw of Vicka?
Vicka: Soms Zij, soms ik. Het hangt er van af hoe het gesprek verloopt.

Glas Mira: Is er iets dat nog niet is gezegd waarover Onze Lieve Vrouw heeft gesproken?
Vicka: Vele dingen zijn gezegd, behalve de dingen die later zullen gebeuren, op het juiste ogenblik. In de toekomst zullen vele ogen gericht zijn op Medjugorje, want de toekomst van de wereld zal worden vrijgegeven in Medjugorje. Medjugorje zal de wereld totaal doen veranderen. Onze Lieve Vrouw heeft veel nieuws in voorraad, maar geeft het niet door, omdat wij de gewone boodschappen nog steeds niet hebben aanvaard. Ze worden niet nageleefd, zoals Zij van ons verlangt. Haar boodschappen zijn steeds dezelfde, elke keer opnieuw vraagt Zij hetzelfde. Hoe kan Zij iets anders vragen wanneer er zoveel mensen zijn die niet luisteren en er niets van Haar boodschappen achterblijft in hun hart? Ze probeert het op de eenvoudigste wijze, met de eenvoudigste voorbeelden, maar wij begrijpen Haar niet en wij vragen altijd om nieuwe dingen. Niemand vraagt wat Zij ons tot nu toe reeds heeft gegeven. Dit betekent dat wij in Haar woorden niet zijn geïnteresseerd, maar deze vragen gebruiken om de leegheid binnen ons zelf te verantwoorden. Als wij Haar boodschappen omhelzen en er naar leven, dan zullen wij zien dat niet één woord hetzelfde is.
Nu geeft Onze Lieve Vrouw elke 25ste haar boodschappen. In het begin was dit elke donderdag. Waarom is Zij hiermee gestopt? Omdat Zij zag dat het voor de mensen te veel was om er mee om te kunnen gaan. Elke boodschap telt niet meer dan 30 woorden, om te zien hoe klaar wij er voor zijn, hoeveel wij zouden doen. De boodschappen zouden zich in onze harten moeten bevinden en te worden nageleefd, zodat de daaropvolgende boodschap kan worden omhelsd wanneer deze komt. Enkel wanneer wij naar Haar boodschappen zullen leven, zullen wij ook het belang van elk woord begrijpen. Er zal veel nieuws voor de mensen komen. Maria heeft onder meer haar volledige biografie doorgegeven. Alle informatie is er. Er wordt enkel op het juiste moment gewacht om deze openbaar te maken.

Glas Mira: Wat zegt Onze Lieve Vrouw over het gezin, uw familie?
Vicka: Mijn familie zou een voorbeeld moeten zijn voor de anderen. Over het algemeen vraagt Zij om de Rozenkrans opnieuw in ere te herstellen, maar wat Zij het meeste van ons verlangt is eenheid, zodat iedereen binnen de familie tijd vindt voor elkaar. Als iemand iets oprecht doet en doet wat Zij van ons vraagt, dan zal Maria beetje bij beetje, met kleine daden, antwoorden. Het belangrijkste is dat Onze Lieve Vrouw zegt dat er zonder gebed geen toekomst is. Indien we zouden beginnen met bidden binnen het gezin, dan zou er ook worden gelachen, zou er worden gepraat en zou er goedheid heersen in eenheid met Gods wil. Als de mensen niet bidden en geen tijd hebben voor zichzelf en hun gezin, dan valt het gezin ook uit elkaar. Als wij elke dag, voor het werk, een paar minuutjes tot God zouden bidden en zeggen: "Dank u Heer voor deze dag, ik sta tot uw dienst," dan hebben we reeds gedaan wat nodig is. Wij hebben de dag en onszelf aan God geschonken. 's Avonds zouden wij dan met het gezin bij elkaar moeten komen om God te bedanken voor het geschenk van een goede gezondheid en het welzijn van ons gezin en daarna gaan slapen, want morgen komt er weer een nieuwe dag, die wij opnieuw moeten beginnen met dank en gebed.

09-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met Vader Pétar Ljubicic [2006]
Interview met Vader Pétar Ljubicic [2006]

Vraag: Hebt u enig idee wanneer de geheimen zullen worden onthuld?

Vader Pétar
: Momenteel zitten we in een proces van geduldig afwachten op wat er gaat plaatsvinden. Reeds van bij de aanvang was Onze-Lieve-Vrouw Mirjana aan het voorbereiden hoe de geheimen dienden te worden onthuld. Ik was dikwijls aanwezig bij deze gesprekken tussen Maria en Mirjana. Mirjana huilde dikwijls en ik vroeg haar ook waarom zij huilde. Zij antwoordde, "ik ween omwille van wat Onze Moeder aankondigt over wat er gaat plaatsvinden, het is echt niets goed en heel ernstig."

Als ik naar de huidige toestand kijk waarin de wereld zich bevindt, heb ik het gevoel dat alles spoedig zal plaatsvinden. De wereld kan niet verder blijven draaien onder de huidige omstandigheden.

Iets zal plaatsvinden. Een tussenkomst van de Hemel moet plaatsvinden. Alles, maar dan ook alles vandaag gaat mis. Ik vind het belangrijk ons vooral niet te veel te gaan concentreren wanneer alles zich gaat plaatsvinden, maar ons de vraag te stellen: "Zijn we met ons zelf klaar wanneer het zich gaat afspelen. Zij die eenvoudig en gelovig leven hoeven echt niets te vrezen."

Alle geheimen staan op een perkament dat ik, tien dagen voor ze zullen plaatsvinden, van Mirjana zal ontvangen. Alles staat er in vermeld: wat, wanneer, hoe en waar het zal plaatsvinden. Tijdens de daaropvolgende zeven dagen zal ik samen met Mirjana vasten en bidden. Drie dagen op voorhand zal het worden bekend gemaakt aan de wereld. De eerste twee geheimen zullen een soort waarschuwing zijn voor wat er gaat gebeuren en Medjugorje is bij deze geheimen rechtstreeks betrokken, omdat Maria hier het eerst verscheen. Velen zullen dan verrast zijn omdat ze zelfs nog nooit over Medjugorje hebben gehoord, of er verder geen aandacht hebben aan geschonken. Het derde geheim zal plaatsvinden op de Berg van de Verschijningen. Er zal een zichtbaar teken worden achtergelaten. Dat teken zal van grote vreugde zijn voor hen die in Medjugorje waren en die de boodschappen hebben aanvaard en ze hebben opgevolgd.

Vraag: Legt u een direct verband met omstandigheden zoals 9/11, de orkaan Katrina, de tsunami van 26/12, rampen, de huidige oorlogen, het wereldterrorisme en wat Onze-Lieve- Vrouw zegt in Medjugorje?

Vader Pétar
: Iedereen heeft zo zijn eigen idee over de oorzaken van rampen in de natuur en de wereld, maar wij Katholieken denken daar anders over. We hebben geleerd en weten dat God onze Vader is: dat hij ons bemint, om het in de woorden van Maria te zeggen. Neem dan bv. een gewone vader hier op aarde. Hij zou er alles voor doen opdat zijn kinderen het later goed zouden hebben en gelukkig zouden zijn. Maar, zie je, vele kinderen weigeren dit in te zien en leiden later hun eigen leven zonder zich nog veel om hun ouders of hun waarden die ze hebben willen meegeven te bekommeren. Zij hebben niet willen luisteren naar de wens van hun ouders.

Kijk nu naar de tsunami: voor mij is die een oproep van de Vader tot bekering. In plaats van de geboorte van Zijn Zoon Jezus te vieren, besloten velen om ergens heel ver weg van het leven te gaan genieten. Dit is een oproep om feestdagen thuis in alle sereniteit te vieren. Ik bid voor hen die dit niet willen inzien, maar ik zal op zo’n dagen nooit daarheen gaan. Ik zie sommige van deze gebeurtenissen als een waarschuwing van God om ons te bekeren en ons tot Hem te keren. Ik hou er niet van om te zeggen dat dit een straf van God zou zijn, ik zou eerder zeggen dat het een berisping, een waarschuwing is. God zegt ons: "wees op elk moment voorbereid." Maakt het goed met God omdat het morgen misschien te laat kan zijn. Dat is wat voor ons belangrijk is. Er zijn er heel wat die voorspellen dat er vele rampen zullen plaatsvinden, maar laat ons daarover niet te veel speculeren. Wat belangrijk is, is dat we weten waar we van komen (we komen van God), wat we moeten doen (we moeten leven voor God en onze naaste) en waarheen we zullen gaan (naar de Vader). Een vader wil er gewoon zijn kinderen voor waarschuwen dat er velen daarbuiten zijn die hun leven laten op de weg. Tsunamis komen, Katrinas gaan, en velen laten er het leven bij. Daarom is het zo belangrijk om klaar te zijn tegenover God. Jullie ouders willen samen met u in de hemel zijn op een bepaalde dag en dat is geen verzinsel of sprookje, dat is gewoon zo en het is de waarheid.

Draag daarom, tijdens de misviering, jullie kinderen en familie op aan God. Op het ogenblik dat de priester zijn zegen geeft over het brood, zeg dan: "God, ik geloof in U. U bent hier. Nu draag ik mijn leven, dat van mijn kinderen, mijn familie, mijn toekomst, mijn ziekte op aan U en Uw glorie. Op dat ogenblik dragen jullie ertoe bij opdat Jezus zich met Zijn genade over u en uw familie zou ontfermen."

Een familie hun zoon was een dronkaard. Ze waren reeds naar Lourdes en Fatima geweest. Toen ze naar Medjugorje kwamen vertelden ze me dat hun zoon onder invloed van alcohol een ongeluk had gehad met de auto.

Hij kwam naar Medjugorje en bekeerde zich. Hij kreeg een roeping om priester te worden en hij werd ook priester. Twee jaar geleden werd hij gewijd en nu is hij missionaris in Roemenië. Zijn ouders vertelden: "wij baden voor onze Zoon en droegen hem op het moment van de Consecratie op tot Jezus opdat Jezus hem zou heilig maken. Door de alcohol was hij volledig beneveld. Je ziet tot wat God in staat is! Bid! God is steeds klaar om op te treden!"

"God, zelfs in de straffen waarmee Je de aarde treft, zie ik de grootsheid van Uw genade, want hierdoor redt U ons van eeuwige bestraffing. Verheug u, omdat u dichter bij God’s genade staat dan een kind tot het hart van zijn moeder. God, Jij bent barmhartig, zelfs voor de grootste zondaar die zich oprecht bekeert. Hoe groter zijn zonde, des te meer maakt hij aanspraak op Uw genade."
(423, Dagboek van H. Faustina Kowalska)


08-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje: interview met Marija Pavlovic [2008]
Interview met Marija Pavlovic [2008]

Vraag: Hoe aanschouwt u nu uw eerste ontmoeting met Onze Lieve Vrouw op 25 juni 1981?
Marija: Ik kon er zelfs niet van dromen dat Onze Lieve Vrouw aan mij zou verschijnen! Ik kon niet slapen die dag. Ik vroeg mijzef steeds af waarom ik, waarom ons? Wij voelden vrees en vreugde tegelijkertijd. Er was een diep geluk in ons aanwezig als Onze Lieve Vrouw aan ons verscheen. Op de derde dag vertelde Vicka's grootmoeder ons om wijwater mee te nemen en er de dame mee te zegenen en haar te zeggen: "Als u van God bent, blijft dan met ons, zoniet, ga weg." De eerste dagen waren wij verward en bleven er vele vragen zonder antwoorden.

Vraag: Hoe wist u dat deze dame Onze Lieve Vrouw was?
Marija: Door Haar voorkomen. De eerste dag kwam Zij met de kleine Jezus in haar armen. Ze zag er niet uit als een gewoon iemand. Dit was duidelijk door Haar kledij en Haar schoonheid. Alles leek bovennatuurlijk.

Vraag: Beschrijf ons een ontmoeting met Onze Lieve Vrouw. Bidt u steeds voor de verschijningen? Hoe weet u wanneer Zij gaat komen?
Marija: In het begin wisten we waar, wanneer en op welk tijdstip Zij zou verschijnen. Wij vroegen Haar steeds of Zij 's anderdaags zou komen. Zij zei toen: "Morgen op hetzelfde tijdstip, om middernacht of om 2 uur 's nachts." Wij vroegen het Haar elke keer opnieuw en bereidden ons voor met gebeden. Een aantal seconden vóór haar verschijning is er een soort "licht". Dit "licht" komt vandaag nog steeds drie maal.

Vraag: Waar spreekt u over met Onze Lieve Vrouw? Wie begint eerst? Stelt u vragen?
Marija: Vanaf het begin spraken wij met Maria op de wijze die Zij wou en hoelang Zij wou. Wij konden een aantal vragen stellen en een aantal mensen aanbevelen. Wanneer Onze Lieve Vrouw zwijgt, weten wij dat wij vragen moeten stellen. Dan bidden wij in het bijzonder voor de zieken of voor de priesters, omdat de priesters Haar geliefde zonen zijn. Onze Lieve Vrouw blijft dikwijls en laat ons dan toe om mensen aan te bevelen.

Vraag: Bestaat er in al die jaren een verband tussen een plaats of tijdstip en een verschijning?
Marija: Onze Lieve Vrouw is nooit gebonden aan een plaats, maar de juiste plaats voor ons is de plaats van de verschijning. Nu verschijnt Onze Lieve Vrouw in onze huizen. Zij verschijnt elke dag om 19.45 uur, waar ik mij ook mag bevinden. Rond 18 uur beginnen wij met het bidden van de Rozenkrans. Wij zijn verbonden met Medjugorje en de kerk omdat Onze Lieve Vrouw het zo wou vanaf het begin, toen de politie ons het verbod oplegde om nog naar de Podbrdo te gaan. Toen wij Onze Lieve Vrouw vroegen wat wij moesten doen, antwoordde Zij ons om naar de kerk te gaan, waar wij bescherming zouden genieten. Onze Lieve Vrouw vraagt om de Rozenkrans te bidden en de Eucharistie te vieren.

Vraag: U hebt gezegd hoe het uiterlijk is van Maria. Kunt u ons een juiste omschrijving geven, indien dit in menselijke woorden mogelijk is?
Marija: Onze Lieve Vrouw komt als een persoon, maar Haar verschijning, de schoonheid van Haar gelaat, neus en mond is onmogelijk om te beschrijven. Als kunstenaars ons hierom vragen, kunnen wij hen geen antwoord geven. Elke keer wanneer Onze Lieve Vrouw ons bezoekt, draagt zij een grijs kleed, een witte doek en een kroon van sterren. Zij reikt nooit tot aan de grond, maar komt op en wolk. Op feestdagen, zoals Kerstmis, draagt Zij mooiere kledij met gouden draden. Zij is steeds met licht omgeven, wat Haar nog mooier maakt. Zij heeft geen make-up nodig want Zij is volmaakt. Het is een bovennatuurlijke, goddelijke schoonheid dat wij op dat moment ervaren, omdat er met Haar geen nacht, geen duisternis bestaat. Wij zien Haar heel graag en zijn bereid om alles voor Haar op te offeren. Zij houdt van ons en leidt ons naar God. Dit is onze diepste ervaring.

Vraag: Op de eerste dag verscheen Onze Lieve Vrouw met de kleine Jezus in Haar armen. Gebeurde dat hierna nog?
Marija: Ja, hetzelfde herhaalt zich steeds op Kerstmis. Dan voelen wij de vreugde en de volheid van Jezus' aanwezigheid. De eerste keer dat Zij met de kleine Jezus kwam, keek Hij eerst twee maal naar ons, vervolgens draaide Hij zich om en knipperde met de ogen naar Haar. Vanaf toen werden wij verliefd op Hem. Wij zijn er ons van bewust dat God ons liefheeft en omwille hiervan zendt Hij Zijn moeder. Als wij gelukkig zijn, praten wij met Onze Lieve Vrouw over Jezus, zijn schoonheid en wat wij tijdens al die jaren hebben meegemaakt.

Vraag: U hebt de kleine Jezus gezien, maar ook de volwassen Jezus, of een droeve Jezus?
Marija: Toen wij terugkwamen van Mostar voor onze ondervraging, waren wij bevreesd door de dreigementen van het regime. We waren toen kinderen en het was niet gemakkelijk voor ons. We weenden en Onze Lieve Vrouw kwam ons een uurtje troosten, zodat we later de priesters, zusters en de mensen die naar hier zouden komen ook zouden helpen te geloven in God en in de verschijningen van Maria. Al deze ontmoetingen waren zeer liefdevol. Toen Zij ons trooste, toonde zij ons de lijdende en gekroonde, bloedende Jezus.

Vraag: De zieners hebben verschillende ervaringen. Sommigen hebben Onze Lieve Vrouw aangeraakt, anderen zijn nooit door Haar aangeraakt. Wat is uw ervaring?
Marija: Innig. Mijn ervaring met Onze Lieve Vrouw is heel innig. Van bij het begin wou ik steeds dichter bij Haar zijn. Als het voor mij een belangrijke dag was, wou ik dat Zij dat wist. In deze gevallen kreeg ik een aantal malen een knuffel van Haar. Zij vroeg ons om te vasten en wij dachten aanvankelijk dat wij vijf dagen moesten vasten. Ik werd ziek en kon niet meer vasten. Ik voelde mij toen droevig omdat ik sommige novenen aan Haar wou voorstellen waarvan ik dat deze niet mooi zouden zijn omdat ik niet gevast had, maar Onze Lieve Vrouw bad de noveen met grote liefde en Zij zei: "Vandaag is het een feestdag! U hebt mooiere kledij. Draag deze, zodat u weet dat het een feestdag is!" Zon- en werkdagen waren voor mij hetzelfde. Ik wou iedereen genoegen doen. Ik dacht dat ik voor God werkte en dat ik geen recht op rust had. Daarop zei Onze Lieve Vrouw: "Het is voor u ook zondag!" Uit al deze kleine dingen leerde ik veel en de zondag werd mij heilig. Onze Lieve Vrouw moedigt mij aan en helpt mij een beter mens te worden. Nu ik gehuwd ben en drie kinderen heb, helpt Zij mij om heiligheid en het dagelijkse leven te vermengen.

Vraag: Heeft Onze Lieve Vrouw ooit gezegd waarom Zij specifiek jullie zes en de parochie Medjugorje heeft gekozen?
Marija: We hebben haar dat van het begin af gevraagd, terwijl er anderen zijn die beter zijn. Zij antwoordde dat God haar heeft laten kiezen en dat Zij Medjugorje heeft gekozen omdat hier nog gelovigen waren.

Vraag: Vele mensen vragen waarom de verschijningen zo lang duren.
Marija: Omdat Onze Lieve Vrouw ons liefheeft en ik zie werkelijk dat dit alles uit liefde gebeurt.

Vraag: Ivan, Vicka en u hebben nog steeds dagelijkse verschijningen en Mirjana, Jakov en Ivanka ééns per jaar. Zij hebben alle tien de geheimen ontvangen en jullie negen. Het zijn geheimen, dus kunnen wij hier niet over praten. Maar kunt u iets algemeen vertellen over de geheimen? Zijn deze voor allen dezelfde? Spreken jullie over de geheimen?
Marija: Ik weet dat sommige geheimen dezelfde zijn, omdat Zij ze op hetzelfde tijdstip gaf. Anderen zijn verschillend en Onze Lieve Vrouw heeft gevraagd deze geheim te houden tot wanneer Zij zegt dat wij ze mogen delen.

Vraag: Ik heb gehoord dat deze geheimen verbonden zijn aan de parochie Medjugorje, de toekomst van de wereld en van de kerk. Is dit zo?
Marija: Ja, dat is zo.

Vraag: Eén van de geheimen is het teken dat Onze Lieve Vrouw heeft beloofd op de Verschijningsberg. Weet u wanneer dit zal gebeuren en wat dit teken zal zijn?
Marija: Ik weet welk teken het is, maar Onze Lieve Vrouw heeft niet gezegd wanneer het zal gebeuren.

Vraag: Ik heb ergens gelezen dat wij dit teken zullen kunnen waarnemen, maar dat niet iedereen het zal kunnen aanraken. Is dit waar?
Marija: Dat weet ik niet.

Vraag: Onlangs konden we horen dat Onze Lieve Vrouw heeft verklaard dat Zij na het teken verder zal blijven verschijnen.
Marija: We weten het niet. Misschien zal het zijn zoals bij Jakov, Mirjana en Ivanka. Misschien zal Zij ons het tiende geheim geven en door gaan met de verschijningen.

Vraag: Waarom denkt u dat Onze Lieve Vrouw verschijnt? Waarom spreekt God via Maria tot de wereld voor nu al meer dan twintig jaar?
Marija: Theologen en priesters die naar Medjugorje komen denken dat God komt in tijden van wendingen. Het Katholieke Europa is zo heidens geworden, de jongeren groeien op zonder geloof, maar Onze Lieve Vrouw moedigt ons aan om God op de eerste plaats in ons leven te plaatsen. God zend Maria naar deze wereld op een wijze manier. Zij heeft al ons lijden meegemaakt en onder het Kruis van Haar Zoon, werd Zij ook de Moeder van alle Christenen. Ze komt ons op een prachtige wijze vertellen dat zij onze Moeder is. Het geeft niet welke kleur uw gelaat heeft, wie u bent of wat uw afkomst is. Zij herhaalt steeds: "Ik ben uw moeder en Ik hou van U."

Vraag: Elke 25ste van de maand geeft Onze Lieve Vrouw Haar boodschappen via u door. Vanaf 1 maart 1984 tot januari 1987 gaf Zij elke donderdag boodschappen. Daarna stopten de boodschappen voor de parochie en vanaf dan zijn deze elke 25ste van de maand. Weet u waarom Onze Lieve Vrouw u hiervoor heeft gekozen. Ooit was er Vader Zovko's opmerking dat u onder druk stond omdat u dacht dat u dit niet zou aankunnen?
Marija: Als het ogenblik voor de boodschap daar is, dan voel ik inderdaad een druk op mij. Daarom bid ik, vast ik en bereid ik mij voor op onze ontmoeting. We weten dat het een belangrijk genadevol moment is, die 25ste van de maand. Elke keer hoor ik Onze Lieve Vrouw diepzinnig praten. In het begin sprak Zij enkel tot de parochianen, maar later toen de mensen van over de hele wereld begonnen te komen, dan begon Zij ons op het pad van het heiligdom te leiden, op een bijzondere spirituele wijze. Ik zie dat de mensen de boodschappen vanaf het begin volgen en ben met Medjugorje en de Koningin van de Vrede heilig geworden.

Vraag: Sommige boodschappen zijn langer, andere korter. Herinnert u zich deze elke keer?
Marija: Na de verschijning schrijf ik alles op. Er zijn ook mensen bij die de boodschap onmiddellijk vertalen en verspreiden. Wanneer Onze Lieve Vrouw Haar boodschap geeft, voel ik de diepzinningheid en de schoonheid van haar woorden. Wanneer ik ze op papier schrijf, lijken ze zo eenvoudig. Toch blijven dit Gods woorden en roep ik steeds Zijn hulp in.

Vraag: In Medjugorje stelde Onze Lieve Vrouw zich voor als de Koningin van de Vrede met het oog op het brengen van vrede onder de mensen. Al die 27 jaren vertelt ze ons de middelen om deze vrede te bereiken. De meest belangrijke boodschap is deze van 26 juni 1981. Toen had u een ontmoeting met Haar op de Podbrdo, op de plaats waar nu het houten kruis staat. Kunt u ons vertellen wat er toen gebeurde?
Marija: Het was een beetje verderop dan het kruis. Ik kwam terug van de heuvel zoals elke avond en ging naar huis toen Onze Lieve Vrouw nogmaals verscheen. Achter Haar bevond zich een groot Kruis zonder Jezus. Onze Lieve Vrouw begon te wenen en te vragen om te bidden voor de vrede die van God komt. De vrede in onze harten. De vrede binnen onze families en de vrede in de wereld. Daarna, toen wij vroegen wij Zij was, antwoordde Zij: "Ik ben de Koningin van de Vrede."

Vraag: Kunt u teruggaan en ons vertellen hoe uw leven is veranderd tijdens die 27 jaren van dagelijkse ontmoetingen met Onze Lieve Vrouw in en buiten Medjugorje?
Marija: Mijn leven is totaal veranderd. Aanvankelijk bevond God zich voor mij boven de wolken, onbereikbaar. Nu zie ik Hem rondom mij en mijn familie. Onmiddellijk hielp de aanwezigheid van Onze Lieve Vrouw mij om God te vinden en voor heiligheid te kiezen. Indien Onze Lieve Vrouw niet zou verschenen zijn, zou mijn leven niet geweest zijn zoals nu.

Vraag: U hebt zojuist uw familie genoemd. U hebt uw echtgenoot en vier kinderen. Hoe staat u er tegenover dat God u door Maria op een bijzondere wijze heeft gekozen?
Marija: De kinderen leven in ons midden. Ze zijn nog jongen en bidden de Rozenkrans mee en elke avond, voor het slapengaan, wordt er spontaan gebeden. De kleinste, Marko, zegt steeds: "Bedankt, Lieve Moeder, om bij ons te zijn." Wij beschouwen Maria als een deel van onze familie en dat is iets groot en dierbaar voor ons. Als verslaggevers foto's van hen willen nemen, zeggen de kinderen steeds dat zij niet belangrijk zijn en laat ik en hen zelf kiezen of ze willen een foto laten nemen of niet. Als familie hebben wij onszelf opgedragen aan Jezus' Hart en Maria's Hart en wensen wij een heilig leven te leiden.

Vraag: Het grootste deel van het jaar leeft u in Noord-Italië. U hebt een druk leven. Is het mogelijk om dit te combineren met een leven in familiegebed.
Marija: Als ik mijn dagen niet op voorhand plan, dan gaat het merendeel van mijn tijd naar onbetekenende dingen die niet belangrijk zijn. Ik heb heel veel verplichtingen, waardoor de dagen vlug voorbij gaan. Mijn vrienden zeggen mij dat ik mijn voeten voorbijloop. Ik plan dus nu mijn tijd en ik heb steeds ook tijd voor de Heilige Mis en de Heilige Schrift. Ongeacht dit drukke leven, kunt u altijd tijd vinden voor gebed. Als u van God houdt, zult u steeds de tijd hiervoor vinden.

Vraag: Marija, hoe voelt u zich als een zienster in deze wereld?
Marija: Prachtig en hoewel ons leven soms moeilijk is, hebben we steeds de bedevaarders en moeten wij steeds het voorbeeld geven in ons praten, onze kledij en onze families. Onze Lieve Vrouw zegt: "Kies voor het heilige". Vandaag is het moeilijk om een Christen te zijn want de wereld biedt ons een heel gemakkelijke levensstijl, maar ik heb mijn keuze gemaakt en hou mij hieraan.

Vraag: Wat kunnen wij doen voor Onze-Lieve-Vrouw, de koningin van de Vrede? Wat verwacht Onze Lieve Vrouw van Haar volk?
Marija: Maria verwacht dat we dichter tot Haar komen. Via haar worden we verliefd op God en wordt God het middelpunt van ons leven.

Vraag: Is Onze Lieve Lieve Vrouw in haar recentere verschijningen gelukkig of bedroefd?
Marija: Zij is steeds tevreden. Zij vraagt ons om steeds klaar te zijn om Haar boodschappen met meer overgave en liefde te beantwoorden.

Vraag: Wat kunt u, na al die jaren van boodschappen, de wereld aanbevelen?
Marija: Onze Lieve Vrouw vraagt aan ons om naar de boodschappen te leven en deze te aanvaarden. Zij zegt dat wij allemaal in Haar plan zijn bevat, wat betekent dat wij allen kunnen helpen aan de verwezenlijking ervan. Haar belangrijkste boodschappen zijn deze die gaan over de vrede en vrede bekomt men enkel door gebed, door God, door vrede in onze families, onze harten en de wereld. Onze Lieve Vrouw zegt dat God de gebeden die uit het hart komen het meest genegen is. Dat is de reden waarom Zij vraagt te bidden, tot het gebed een vreugde wordt voor ons. Zij vraagt in het bijzonder om de Rozenkrans te bidden, omdat dit gebed Haar nauw aan het hart ligt. Zij vraagt ook om de Bijbel op een zichtbare plaats te leggen, zodat wij er elke dag kunnen in lezen. Wij zijn niet tevreden en daarom vraagt Onze Lieve Vrouw om ons te bekeren, te veranderen en God op de eerste plaats te zetten. Zij vraagt ons om een priester als geestelijke begeleider te kiezen, zodat wij kunnen biechten en op deze wijze dichter bij God te komen en om de Heilige Mis in het middelpunt van ons leven te plaatsen.


07-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met Jakov Colo [2007]
Interview met Jakov Colo [2007]

De verschijningen die in Medjugorje begonnen in 1981 houden nog steeds aan. Vele pelgrims, jong of oud, ziek of gezond, nieuwsgiering of verlangend naar de vrede van Onze Lieve Vrouw, van over de hele wereld voelen zich tot deze oase van vrede aangetrokken. Er is ook een aanzienlijk aantal onder hen die de zieners wensen te ontmoeten om hun bezorgdheden mee te delen, of om raad, een teken of troost te vragen. Maar het is niet steeds zo gemakkelijk om hen te bereiken, want zij hebben ook hun familiale verplichtingen. Maar als het kan, waarom niet?

Drie van de zes zieners aan wie Onze Lieve Vrouw op 25 juni 1981 verscheen, Marija, Vicka en Ivan, hebben nog steeds hun verschijning op dagelijkse basis. De overige drie, Ivanka, Mirjana en Jakov, hebben een jaarlijkse verschijning. Toen de verschijningen begonnen was Jakov, de jongste, amper tien jaar oud. Tijdens de laatste dagelijkse verschijning, op 12 september 1998, zei Onze Lieve Vrouw tot Jakov dat hij voortaan enkel nog een jaarlijkse verschijning zou hebben op 25 december, Kerstmis.

Vraag: Onze Lieve Vrouw hield haar woord en verschijnt sindsdien elke Kerst aan u. Het kwam hard aan voor u toen de dagelijkse verschijningen stopten en ik vrees dat het nog erger zal zijn wanneer ze volledig zullen ophouden.
Jakov: Ik zeg steeds dat mijn leven maar pas begon toen ik 10 jaar oud was en dat de verschijningen een heel bijzondere betekenis hebben voor mij. Ik heb Onze Lieve Vrouw gedurende 17 jaar dagelijks mogen zien en toen ik mijn laatste verschijning had was het de droevigste dag uit mijn leven. Ik begon mij vragen te stellen over hoe mijn leven nu verder moest en hoe ik hier doorheen moest komen. Maar, zoals de Gospa ons in Haar boodschappen zegt om te bidden en dat we met gebeden alles verkrijgen wat nodig is, zult u tevens begrijpen dat het minder belangrijk is om Onze Lieve Vrouw met de ogen te zien, maar met het hart en dat het luisteren naar Haar boodschappen het belangrijkste is. Het hele jaar bereid ik mij voor op Haar verschijning met Kerstmis. Het is heel belangrijk om mij voor te bereiden want, als u iemand liefhebt, zal u steeds tijd vinden voor deze persoon. Ons gebed bestaat niet enkel uit woorden. Het is een gesprek met God dat herkend wordt in onze daden en onze hulp aan de medemens. Soms volstaat een glimlach om zich met iemand te verzoenen, omdat het gemakkelijk is om iemand lief te hebben die het met u eens is, maar men moet ook de anderen weten lief te hebben. In één van Haar boodschappen wil Maria dat onze families heilig zijn, maar dat betekent niet dat we 24 uur hoeven te knielen. Heiligheid toont zich in kleine zaken, de manier waarop we onze kinderen grootbrengen, welk voorbeeld we zijn als familie voor anderen, de vrede en liefde binnen de familie en we kunnen dit alles bereiken als God leeft in ons leven.



Vraag
: Leiden Maria's boodschappen tot Haar Zoon?
Jakov: De mooiste dag van mijn leven was die eerste 25ste juni, toen wij van God de mooie gave ontvingen om Onze Lieve Vrouw te mogen zien en met Haar Jezus te helpen ontmoeten, omdat Zij naar hier komt om ons naar Jezus te leiden. De mensen vragen waarom de verschijningen zo lang duren en waarom er zoveel boodschappen zijn...allemaal waaroms...terwijl wij God juist dankbaar moeten zijn. We kunnen niet begrijpen hoezeer Hij ons hiermee genadig is. Ik ben er zeker van dat, indien wij allemaal onze harten zouden openen, we ook zouden begrijpen waarom Maria komt. Zij komt hier voor ons, omdat Zij ons liefheeft en Zij wil ons tot Jezus brengen. Haar boodschappen leiden naar Jezus en Zij herinnert ons aan vele dingen die wij vergeten zijn. Zij vertelt ons om het gebed van de Rozenkrans te doen herleven, met het hart te bidden, vreugde en vrede te voelen in ons gebed. Onze harten moeten de noodzaak van het gebed aanvoelen en omgevormd worden tot plaatsen van vreugde. Ook kan niemand bidden als men zich zou verplicht voelen. Het gebed moet ons voedsel worden. Bedevaarders komen naar Medjugorje met heel wat vragen en op sommige vragen kunnen we zelfs niet antwoorden. Onze Lieve Vrouw zegt steeds: "Bid en u zult alle antwoorden verkrijgen."

Vraag: Waarom zo'n nadruk op het vasten en het gebed?
Jakov: Een van de meest gestelde vragen is waarom het vasten zo belangrijk is. Eerst en vooral omdat Onze Lieve Vrouw erom vraagt en vervolgens wordt het verklaard in de boodschappen: met het gebed en het vasten bereikt men alles en kan men zelfs oorlogen stoppen. Het maakt me diep bedroefd als mensen naar Medjugorje komen om God van alles de schuld te geven: waarom Hij hen niet hielp en waar Hij zich nu bevindt. Dan probeer ik uit te leggen dat ze zich eerst zouden moeten afvragen of ze wel goede Christenen zijn, genoeg bidden en een goed voorbeeld zijn voor de anderen en wat ze eraan gedaan hebben om dingen te voorkomen die hen zijn overkomen. God is altijd met ons, maar in plaats van te bidden en tot Hem te gaan, doen wij juist het tegenovergestelde en herinneren wij Hem enkel aan onze noden.

Vraag: ik weet dat u er niet van houdt om een ziener te worden genoemd, maar daar kunt u niet onderuit en de bedevaarders waarderen en respecteren u. Wat is uw verhouding tot hen?
Jakov: Wanneer de mensen Medjugorje bezoeken, bezoeken ze de zieners ook, maar ik wil benadrukken dat zij niet naar Medjugorje hoeven te komen omwille van ons, noch om tekenen te zien. Wij zijn gewone mensen, zoals iedereen. Wat belangrijk is is hun ervaring van de bekering, het starten van een nieuw leven met God, zodat de mensen zien dat God grote dingen doet met hen. Het beste voorbeeld is onze getuigenis aan anderen.

Vraag: Hoe slaagt u erin om uw familieleven te combineren met de verschijningen en alle activiteiten naar de pelgrims toe?
Jakov: Wij proberen te leven zoals alle anderen. We hebben onze familie, ik heb drie kinderen die naar school gaan. Meer dan 40 miljoen mensen hebben intussen Medjugorje bezocht en de meesten onder hen hebben we ontmoet. Gebeden helpen bij het opvoeden van de kinderen, in alles. Wij kunnen niets aan zonder Gods hulp.

Vraag: Sommigen stellen zich vragen rond het vasten. Kunnen bepaalde zaken het brood vervangen en dient er te worden gevast tot middernacht of tot de ochtend?
Jakov: Een dag duurt 24 uur. Sommigen eten 's avonds. Onze Lieve Vrouw dwingt nooit iemand tot iets. Wij weten wat water is en wat brood is. De mensen zeggen dat het moeilijk is en daarom zoeken ze naar uitwegen, maar wanneer ze naar de kust op vakantie gaan, houden ze aan hun dieet, want hun figuur moet er mooi uitzien. Waar een wil is, is een weg. Het is nodig voor ons leven, voor onze toekomst. Een beetje opoffering in alles doet echt meer goed dan kwaad.

Vraag: Hoe zou u reageren indien uw kind plots niet meer zou geloven?
Jakov: Ik weet het niet. Bij ons is dit niet het geval, maar Vader Slavko's woorden indachtig is het bij kinderen belangrijk om zo vlug mogelijk te beginnen met het opgroeien in het geloof. Wanneer ze dan op een bepaald ogenblik God de rug toekeren, zullen ze steeds terugkeren tot God, want het geloof dat we hen meegeven blijft in hun harten aanwezig en persoonlijk hoop ik dat het binnen mijn familie nooit zover komt. Ik bid voor u allen, bidden julllie voor mij.
 

06-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview van Janko Bubalo met Vicka Ivankovic (1983)
Interview van Janko Bubalo met Vicka Ivankovic (1983)

De wonderen van Onze Lieve Vrouw (deel 1)

Janko: Ik heb u nog nauwelijks ondervraagd over de genezingen welke zich hebben voorgedaan in Medjugorje.

Vicka: Dat is waar! En soms heb is zelfs mijn twijfels gehad hierover.

Janko: Spreek vrijuit, zeg het openhartig!

Vicka: Ik heb wel eens gedacht dat u daar niet in geloofde.

Janko: U hebt ongelijk. En om dat te bewijzen zal ik u een wonderbaarlijke genezing vertellen waarvan ikzelf getuige ben geweest. Die heeft zich voorgedaan in de tijd dat de charismatici uit Canada [die daags daarop reeds het land uit moesten van het regime] in het openbaar hadden gebeden over de zieken. Het was ontroerend.

Toen ik de sacristie uitkwam, liep ik het trapje naar buiten af en struikelde bijna over een vrouw die huilde van vreugde: de Heer had haar genezen van een ernstige ziekte, waar zij reeds gedurende vele jaren aan leed. Zij in talrijke ziekenhuizen reeds behandeld geweest: te Mostar, Zagreb, .. Zij leed aan multiple sclerose en kon niet op haar benen staan als zij niet door iemand ondersteund werd. In Medjugorje moest haar man haar bijna dragen. Zij hadden de kerk niet kunnen binnengaan vanwege de menigte mensen en toen zijn zij maar buiten gebleven, bij het trapje van de sacristie.

Op het moment dat de charismatische priester die over de zieken bad, aankondigde dat de Heer bezig was een vrouw aan het genezen van de ziekte waaraan zij leed, voelde zij, zoals zij mij later heeft gezegd, een soort stroom door haar hele lichaam gaan. Zij kon zich nu al staande houden zonder te worden geholpen. Toen ik het trapje afkwam, gaf ik mij er rekenschap van dat er iets ongewoons had plaats gevonden. Die vrouw zag mij, wierp zich op mij, terwijl zij door haar tranen steeds herhaalde: "O broeder Janko, ik ben genezen!" Onmiddellijk daarop liep zij zelfstandig in de richting van haar auto, die zich op ten minste honderd meter afstand bevond. Ik kende die vrouw al van toen zij nog een kind was.

Ik was diegenen die haar had voorbereid op haar Communie en haar Vormsel. Ik heb haar later teruggezien op de Podbrdo, op de plek van de verschijningen, waar zij God en Onze Lieve Vrouw kwam bedanken voor haar genezing. Ook onlangs nog heb ik haar in de kerk van Medjugorje gezien, waar zij zich even makkelijk verplaatste als de anderen. Ik zal u nu uitleggen waarom ik er nu pas over spreek.

Vicka: Des te beter, dan hoef ik steeds niet te praten.

Janko: Luister. Ik hou er niet zo van om over lichamelijke genezingen te praten, zelfs al heb ik er weet van. Vroeger noemde men alle genezingen die men niet kon verklaren "miraculeus", maar voor mij ligt het eigenlijke wonder hierin, dat iemand die zowel een athëist als een zondaar is, in die mate wordt omgevormd, dat hij een vriend van God wordt, en wanneer hij, terwille van die vriendscap, bereid is om alle beproevingen te verdragen en ook alle minachtingen van de kant van hen die tot dan toe zijn vrienden waren. Vicka, de ziekte van de geest is moeilijker te genezen dan die van het lichaam. Te Medjugorje ben ik dikwijls getuige geweest van zulke genezingen, namelijk die van de ziel. Al die lichamelijke genezingen zijn, naar mijn mening, niets anders dan middelen om genezingen van de geest en van de ziel te verkrijgen.

Vicka: Ja, dat is belangrijk. Wacht eens! Ik heb een vreemdsoortige man ontmoet! Een student. Tot twee- of driemaal toe heeft hij mij zijn levensgeschiedenis verteld. Hij vond het prettig om lang met mij te praten. "Ik geloof nergens in", zei hij tegen mij, "maar af en toe heb ik een lichtstraaltje van geloof". Ik wist niet wat ik met hem moest aanvangen en heb geprobeerd om hem in de richting van een priester te leiden. Je weet immers nooit...

Janko: Nam hij dat aan van u?

Vicka: Neen, maar op een avond, toen ik naar de kerk ging [de priesters hoorden buiten de biecht] heb ik hem gezien. Hij zat neergeknield voor u. Ik zei bij mijzelf: "Hij heeft precies diegene gevonden die hij nodig had". Ik ben de kerk binnengegaan en heb opnieuw voor hem gebeden. Drie of vier maanden later kwam hij bij mij thuis en hij zei tegen mij: "Ik ben een ander mens geworden, iemand die tot geloof is gekomen." Toen heb ik beter de macht en de goedheid van God begrepen: een echt wonder.

Janko: Ik ben heel blij om deze geschiedenis te hebben leren kennen. Een dergelijke ervaring betekent een grote vreugde. Al diegenen die hier vaak komen, kunnen getuigen van dergelijke gebeurtenissen. Ten tijde van Jezus ging het evenzo. Ook hij verbond dikwijls lichamelijke en morele genezingen met elkaar. En dikwijls zei Hij tegen hen die Hij had genezen: "Ga heen en zondig voortaan niet meer." Diezelfde Jezus geneest ook nu. Tijdens de biecht heb ik veel verhalen gehoord over lichamelijke genezingen. In die gevallen heb ik altijd de raad gegeven om dit op de pastorij bekend te maken als teken van erkentelijkheid en dankbaarheid. Maar ik had graag geweten of Onze Lieve Vrouw soms zo'n genezingen ook voorspelt.

Vicka: Voor zover ik weet, nooit! Zij beveelt altijd volharding aan in het geloof, het gebed, de overgave aan Gods wil en niets anders.

Janko: Het geval van de kleine Daniel Setka is toch een beetje vreemd. Volgens wat op band was opgenomen, heeft iemand meteen gezegd: "hij zal genezen", zonder verder te preciseren.

Vicka: Maar wie zou er nu in het tumult dat er heerste aan alles hebben kunnen denken? Degene die sprak wist best dat Onze Lieve Vrouw aan de ouders van Daniël een levend geloof, gebed en vasten had gevraagd. Maar het is mogelijk dat hij het met een zachte stem heeft gezegd.

Janko: Op een keer heb jij mij verteld dat Onze Lieve Vrouw de genezing van een jongen had beloofd, zonder er vooraf enige voorwaarde aan te verbinden.

Vicka: Wie was dat? Dat herinner ik mij niet meer.

Janko: Een jongen van wie het linkerbeen was geamputeerd tot boven de knie. En Onze Lieve Vrouw had aangekondigd dat Zij hem onvoorwaardelijk ging genezen, nadat het beloofde teken zou worden geopenbaard.

Vicka: O ja. Wel, de Heilige Maagd had beloofd dat er op dat moment talrijke genezingen zouden geschieden. Wat belangrijker is: Zij heeft zich op een bijzondere wijze gedragen tegenover die jongen. Hij kwam bijna iedere dag naar de verschijningen. Onze Lieve Vrouw had een speciale voorliefde voor hem.

Janko: Hoe weet u dat?

Vicka: Op een keer, in de kersttijd van 1981 heeft Zij aan ons zijn zieke been laten zien. Zij had de prothese van kunststof weggenomen en daaronder kwam het genezen been te voorschijn.

Janko: Waarom was dat?

Vicka: Dat zou ik echt niet weten. Misschien wou Zij daarmee zeggen dat hij genezen zou worden.

Janko: Heeft hij iets gevoeld?

Vicka: Alsof men hem bij zijn hoofd aanraakte, heeft hij ons gezegd.

Janko: Maar toen heeft Onze Lieve Vrouw niet gezegd dat hij zou genezen worden.

Vicka: Wacht even! Twee of drie dagen later is er een groep jongeren aangekomen. Zij zongen en dansten. Die jongeman was er ook. Op die dag is Onze Lieve Vrouw iets eerder aan ons verschenen. Zij liet ons die jongen zien, naast Haar, en hij was omgeven door licht. Hij wist dat niet, maar onmiddellijk daarna zei hij tegen ons: "Tijdens de verschijning ging er een soort stroom helemaal door mijn been heen." Tegen het midden van 1982 heeft de Gospa tegen ons gezegd: "Na dit teken zal hij volledig genezen."

Janko: Heeft Zij dat tegen u of tegen hem gezegd?

Vicka: Tegen ons en wij hebben het op onze beurt tegen hem gezegd.

Janko: Geloofde hij u?

Vicka: Jazeker! Hij komt iedere avond naar de Heilige Mis en gaat te Communie. Hij is tot geloof gekomen.

Janko: Heeft Onze Lieve Vrouw wel eens van iemand gezegd dat die niet zou genezen?

Vicka: Slechts één keer heeft Zij van een zieke gezegd: "Hij zal spoedig sterven."

Janko: Zijn volgens Maria en volgens u, om een genezing te bekomen een vast geloof, gebed en andere goede werken nodig?

Vicka: En de overgave aan de wil van God. Wat anders?

Janko: Vraagt Onze Lieve Vrouw dat alles aan de zieken?

Vicka: Allereerst aan de zieke zelf, maar ook aan zijn of haar gezinsleden of verwanten.

Janko: En wat als de zieke zo zwak is dat deze niet kan bidden?

Vicka: Hij kan of hij moet minstens geloven. Maar zijn nabestaanden moeten bidden en vasten, voor zover zij dat kunnen. De Gospa heeft dit zo gezegd. Maar zou u mij kunnen zeggen van hoeveel genezingen er verklaringen zijn afgelegd in Medjugorje?

Janko: De afgelopen maand waren het er meer dan 220. Maar van veel bleef het enkel bij verklaringen en werd er geen nota van genomen.

Vicka: Ja, maar dat is niet zo belangrijk, zolang God en de Heilige Maagd het maar weten.

05-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview van Janko Bubalo met Vicka Ivankovic [1983]
Interview van Janko Bubalo met Vicka Ivankovic [1983]

Bij wijze van inleiding

Vr. Janko: Vicka, het is de gewoonte om jou aan te spreken met deze gemeenzame verkleinvorm; vind je het goed dat ik jou ook zo noem?
Vicka: Ik heb er niets op tegen. Ik ben zelf bijna vergeten dat mijn eigenlijke voornaam Vida is.

Vr. Janko: Ik heb er al een tijd naar verlangd met jou te spreken over alles wat zich hier bij ons heeft afgespeeld sedert de eerste dag waarop jullie die lichtende gestalte hebben gezien daarginds, boven jullie huizen, tot aan de dag van vandaag. Wat zijn er sindsdien dingen gebeurd rondom ons en in ons! Soms is men het vergeten. De gebeurtenissen zijn soms verkeerd geïnterpreteerd. Het is heel moeilijk geworden en misschien zelfs onmogelijk om tot de ware toedracht te komen, vooral wat betreft die dingen die betrekking hebben op de eerste verschijningen. Laten we nu beginnen met Gods hulp! In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest
Vicka: Amen.

Vr. Janko: Ik heb het gevoel gehad dat ik geroepen ben om met jouw hulp bij jullie, die zieners zijn, alles te noteren wat zich hier afspeelt.
Vicka: Dat is waar. Vanaf het begin ben jij sterk geïnteresseerd geweest en heb je aantekeningen gemaakt. En wat nog meer zegt: Onze Lieve Vrouw heeft jouw hierover iets laten weten. [Een boodschap die door de zieners is overgebracht, over de inhoud waarvan de auteur geen nadere informatie geeft].

Vr. Janko: Het is geen toeval dat ik ervoor gekozen heb deze gesprekken juist met jou te doen plaatsvinden, want jij bent bijna altijd aanwezig in deze plaats van verschijningen en jij bent, meer dan de anderen, geroepen om deze gebeurtenissen voor de toekomst vast te leggen, ze te verklaren en te bewaren. Dus, als je het ermee eens bent…
Vicka: O zeker wel! Waarom zou ik het er niet mee eens zijn?

Vr. Janko: Ik heb het gevoel gehad dat ik geroepen ben om met jouw hulp bij jullie, die zieners zijn, alles te noteren wat zich hier afspeelt.
Vicka: Dat is waar. Vanaf het begin ben jij sterk geïnteresseerd geweest en heb je aantekeningen gemaakt. En wat nog meer zegt: Onze Lieve Vrouw heeft jouw hierover iets laten weten. [Een boodschap die door de zieners is overgebracht, over de inhoud waarvan de auteur geen nadere informatie geeft].

Vr. Janko: Het is geen toeval dat ik ervoor gekozen heb deze gesprekken juist met jou te doen plaatsvinden, want jij bent bijna altijd aanwezig in deze plaats van verschijningen en jij bent, meer dan de anderen, geroepen om deze gebeurtenissen voor de toekomst vast te leggen, ze te verklaren en te bewaren. Dus, als je het ermee eens bent…
Vicka: O zeker wel! Waarom zou ik het er niet mee eens zijn?

Vr. Janko: Ik zeg dat omdat veel mensen je geïrriteerd hebben door jou steeds hetzelfde te vragen, zodat je er genoeg van hebt.
Vicka: Ja, het is waar: ik heb er genoeg van. Maar ik heb je al een tijd geleden dit gesprek toegezegd. Dus, ga je gang, vraag al wat je maar wilt.

Vr. Janko: Je beslissing doet me plezier. Maar wees oprecht en open en zeg mij echt alles wat je weet.
Vicka: Oké, ik zal alles zeggen wat ik weet en alles wat ik kan.

Vr. Janko: Wat betekent die laatste beperking?
Vicka: Er zijn dingen waarbij ik niet de bevoegdheid heb om die te vertellen. Maar je kunt altijd vragen stellen.

Vr. Janko: Ik zal je niet vragen dat te zeggen wat je niet kunt onthullen. Ik ben priester en ik weet wat "geheimen bewaren" wil zeggen. Het is niet uit nieuwsgierigheid dat ik je ondervraag, maar ik verlang ernaar mijn geloof [en misschien dat van anderen] te versterken in God en in Onze Lieve Vrouw.
Vicka: Goed! Maar zouden we nu niet eens beginnen?

Vr. Janko: Hoe zullen we het doen? Moet ik jou laten praten, of zal ik vragen stellen?
Vicka: Het is beter dat jij mij vragen stelt. Ik vind het wel fijn om te vertellen, maar wie weet waar ik terecht zou komen. Ik zou gaan uitweiden over onbenullige dingen en het essentiële vergeten.

Vr. Janko: Spreek correct en helder.
Vicka: Ik ken geen verheven boekentaal, maar dat vind ik niet zo’n ramp. Sinds ik niet meer naar school ga spreek ik de taal van mijn moeder; dus als je daar genoeg aan hebt...

Vr. Janko: We zullen zien. Wel, dan begin ik.
Vicka: Ja, ik ben al ongeduldig.

Vr. Janko: Vertel mij allereerst of de plaats van de verschijningen een eigen naam heeft.
Vicka: Ik weet het niet precies. Sommigen noemen die Brdo [= heuvel], anderen zeggen Podbrdo [= voet van de heuvel] en nog weer anderen spreken van Gradina [= de ruïnes, de puinhopen]. Maar dat is van geen enkel belang!

Vr. Janko: Toch wel hoor, het is belangrijk. Als iemand mij vraagt hoe de plaats heet van de eerste verschijningen van Onze Lieve Vrouw, dan moet ik een correct antwoord geven. Ik zei altijd: Podbrdo. Ik heb het nagevraagd en mensen die het kunnen weten, hebben me gezegd dat je die naam moet aanhouden.
Vicka: Ik heb er niets op tegen. Het is wat ikzelf ook zeg. Deze benaming komt al voor in boeken hierover, dus…

Vr. Janko: Voordat we komen tot de gebeurtenissen, moet je me de achternamen en voornamen zeggen van al diegenen die ten minste één maal de lichtende verschijning hebben gezien van die jonge vrouw die jullie meteen Onze Lieve Vrouw hebben genoemd.
Vicka: Wel, degenen die tenminste één keer Onze Lieve Vrouw hebben gezien zijn:
  • Ivanka Ivankovic, dochter van Ivan
  • Mirjana Dragicevic, dochter van Jozo
  • Ikzelf, Vida [Vicka] Ivankovic, dochter van Pero
  • Ivan Dragicevic, zoon van Stanko
  • Maria Pavlovic, dochter van Filip
  • Ivan Ivankovic, zoon van wijlen Jozo,
  • Het zusje van Marija, Milka,
  • De kleine Jakov Colo, zoon van Ante
Vr. Janko: Goed, dan kunnen we nu over gaan naar de eerste verschijning.

Hoe de verschijningen zijn begonnen

Woensdag 24 juni
: de eerste dag der verschijningen

Vr. Janko: Hoe heeft de eerste verschijning zich afgespeeld?
Vicka: Het was op het feest van St. Johannes de Doper, 24 juni 1981.

Vr. Janko: Hoe laat?
Vicka: Na vijf uur ’s middags.

Vr. Janko: Vertel eens.
Vicka: Met alle details of alleen het essentiële?

Vr. Janko: Alles, want het is over jou dat de kranten, met inbegrip van buitenlandse, inexacte, om niet te zeggen, belachelijke, dingen hebben verteld. Vooruit, begin maar!
Vicka: Het was die dag een feestdag, maar ik ben niet naar de mis gegaan, omdat ik naar Mostar moest, voor een aanvullingscursus wiskunde.

Vr. Janko: Waarom was dat?
Vicka: Ik was niet geslaagd voor mijn examen op het einde van het schooljaar. De school had herkansingscursussen georganiseerd.

Vr. Janko: En daarna?
Vicka: Ik was tegen het middaguur naar huis gegaan. De bus was overvol en het was erg heet. Mirjana en Ivanka kwamen bij mij langs. We hadden die ochtend besloten aan het eind van de namiddag te gaan wandelen; wij waren altijd samen. Maar toen ik thuis kwam, ben ik in slaap gevallen… Mijn zusje Zdenka kwam me wakker maken: “Sta gauw op, je komt te laat op school!” Dat was een grapje. Ik ben opgestaan en heb me aangekleed. Toen ben ik weggegaan om Mirjana en Ivanka te zoeken. Eerst naar de moeder van Jakov (zij was een tante van Mirjana).

Vr. Janko: Heb je ze daar aangetroffen?
Vicka: Nee hoor. Ze waren daar langs gegaan en hadden tegen Mirjana’s tante gezegd dat zij gingen wandelen over de weg die naar het dorpje Cilici loopt… ik kon mij dan daar bij hen voegen. Ik heb die route gevolgd en heb hen daar aangetroffen, samen met de kleine Milka Pavlovic, het dochtertje van Filip. Alle drie keken ze strak en gespannen naar iets. Zij schenen verschrikt. Zij wenkten mij dichterbij te komen. Ik haastte mij naar hen toe. Wat gek! Waar keken ze zo aandachtig en gespannen naar? Ze riepen: “Vicka, daar is de H. Maagd!”. Maar wat hebben ze toch alle drie? Welke Maagd? Misschien hebben ze een slang gezien, of het is gewoon een grap… Ik heb mijn schoenen uitgedaan en ben, hollend als een gek, op de vlucht geslagen.

Vr. Janko: Waar ben je naartoe gegaan?
Vicka: Wel, hier naartoe, naar het dorp. Waar wil je dat ik anders heen zou gaan?

Vr. Janko: Dus op die eerste dag heb jij niets gezien?
Vicka: Wacht even, ik ben nog niet klaar! Toen ik vlak bij het dorp was gekomen, ben ik in tranen uitgebarsten. Ik kon er niets aan doen. Waarom moesten zij grapjes maken over Onze Lieve Vrouw? Ik wist niet wat ik moest doen of waar ik heen moest gaan.

Vr. Janko: Ben je naar huis teruggegaan?
Vicka: Nee, nee. Toen ik daar nog was, kwamen de twee Ivans er aan.

Vr. Janko: Welke twee Ivans?
Vicka: Ivan Dragicevic, zoon van Stanko en Ivan Ivankovic, de zoon van wijlen Jozo. Zij hadden appels bij zich in een plastic zak.

Vr. Janko: Hebben ze jou appels aangeboden?
Vicka: Ja, maar ik had geen zin in appels. Ik had maar één gedachte in mijn hoofd en dat was die uitroep: Daar is de Heilige Maagd! Nog steeds huilend, vroeg ik aan Ivan [de zoon van Stanko] of hij met mij mee wou gaan, naar die drie meisjes die zeiden dat zij de H. Maagd zagen. Hij stemde toe en wij zijn daar naartoe gegaan. Onderweg zei ik tegen hem: “Ik ben er niet op uit om haar te zien, ik wil alleen maar daar zijn.”

Vr. Janko: En toen jullie daar boven waren aangekomen?
Vicka: Toen hebben wij, wij óók, haar gezien. Ivan is meteen weggevlucht, door over een hek te klimmen. Hij heeft zijn appels achter gelaten en alles wat hij bij zich had.

Vr. Janko: En jij?
Vicka: Ik ben gebleven en heb aandachtig gekeken. Het was de gestalte van een wonderlijk mooie, jonge vrouw. Zij hield een kindje in haar armen. Zij was met hem bezig. Zij dekte hem toe en dan weer niet… Herhaaldelijk gaf zij ons tekens met haar handen.

Vr. Janko: En jullie? Zijn jullie dichter naar haar toe gegaan?
Vicka: Nee, wij waren veel te bang!

Vr. Janko: Hoelang ben je daar gebleven?
Vicka: Ik weet het niet precies. Vijf of zes minuten misschien. Daarna ben ik opnieuw weggevlucht.

Vr. Janko: Waar naartoe?
Vicka: Naar huis, dat spreekt vanzelf! Ik was blij en gelukkig, en tegelijkertijd erg geschrokken. Ik was bang, maar ook verheugd. Ik heb mij op de divan laten vallen en ik hield maar niet op met huilen, huilen…

Vr. Janko: En de kleine Milka, hoe kwam het dat zij bij jullie was?
Vicka: Daar heb je het al! Ik zal weer beginnen bij het begin: terwijl Mirjana en Ivanka aan het wandelen waren, ziet Ivanka opeens de H. Maagd en dat zegt zij tegen Mirjana en die antwoordt: “Ach nee, dat is de H. Maagd niet. Waarom zou zij aan ons verschijnen?”

Vr. Janko: Dus heeft Mirjana haar die keer niet gezien?
Vicka: Nee, nee. Zij zijn afgedaald naar het dorp en toen hebben ze de kleine Milka ontmoet, die hen heeft gevraagd haar te helpen om de schapen van haar naar buiten te brengen.

Vr. Janko: Wie hoedde die schapen?
Vicka: Milka. Noch Mirjana, noch Ivanka zijn daarmee bezig geweest. Milka heeft de schapen naar buiten gebracht en toen zijn zij met hun drieën weer op weg gegaan naar het dorp. En toen zij op de terugweg waren, heeft Ivanka opnieuw Onze Lieve Vrouw gezien, op dezelfde plek. Zij heeft dat gezegd tegen de anderen. En ook die hebben haar gezien. Er was geen twijfel mogelijk: het was de H. Maagd! Het was toen dat ik mij bij hen heb gevoegd.

Vr. Janko: Maar hoe kwam het dat Ivan Ivankovic ook daar was?
Vicka: Hij was bij Ivan Dragicevic. En toen wij de heuvel zijn opgeklommen, heeft hij zich bij ons gevoegd.

Vr. Janko: Heeft ook hij onze Lieve Vrouw gezien?
Vicka: Ja, maar niet zo duidelijk als wij.

Vr. Janko: Heeft Onze Lieve Vrouw met jullie gesproken?
Vicka: Nee, niemand heeft iets gehoord. Ze gaf ons tekens met haar hand en toonde ons het kindje.

Vr. Janko: Maar hebben jullie haar allemaal op dezelfde manier gezien?
Vicka: Ik weet het niet. Zij was vrij ver van ons vandaan.

Vr. Janko: En daarna?
Vicka: Onze Lieve Vrouw is weggegaan. Ik ben naar huis terug gekeerd. Mirjana en Ivanka zijn ons gevolgd. Thuis hebben wij alles verteld.

Vr. Janko: Wat zeiden de anderen?
Vicka: Dat hangt er van af; Sommigen geloofden het, anderen waren verbaasd. Sommigen legden het zus uit, anderen zo. Het was een vliegende schotel... Men zei vanalles en nog wat.

Vr. Janko: En daarna, zijn jullie toen uit elkaar gegaan om te gaan slapen?
Vicka: Wat zou je anders willen dat we deden? De volgende dag moesten we opstaan zo gauw als het licht werd, om tabak te plukken, de kudde hoeden, al het gedoe van iedere dag.

Vr. Janko: Maar waarom heeft Ivanka meteen gezegd: het is de Heilige Maagd? Waarom heeft zij niet aan iets anders gedacht?
Vicka: Ik weet het niet. Maar aan wie anders zou ze hebben kunnen denken? Een wonderschone jonge moeder met haar kindje en een kroon op haar hoofd. Het was duidelijk!

Vr. Janko: Welnu, wij zouden óók zeggen: "Het is Onze Lieve Vrouw."

Donderdag 25 juni: de tweede dag

Vr. Janko: Nu zijn we gekomen aan donderdag 25 juni 1981. Jullie hadden ieder voor zich de bezigheden weer hervat. Was je al vergeten wat er de vorige dag was gebeurt?
Vicka: Helemaal niet! Je sprak erover, je droomde ervan…

Vr. Janko: Hadden jullie iets besloten? Zoiets als: Laten we daarover maar zwijgen? Volgende bladzijde….?
Vicka: Ja zeg! Dat zou al te gek zijn geweest. We wilden er helemaal niet vanaf, wij met ons drieën…

Vr. Janko: Hoe zo, jullie drieën?
Vicka: Ivanka, ik en Mirjana. We zijn overeen gekomen om op dezelfde tijd daarheen te gaan waar we de eerste dag Onze Lieve Vrouw hadden gezien. Als het werkelijk Onze Lieve Vrouw was, dan zou zij misschien terug komen.

Vr. Janko: En, zijn jullie er naartoe gegaan?
Vicka: Ja, ongeveer op dezelfde tijd. We hebben weer de rotsachtige weg genomen en we zijn daar boven gaan kijken, op de plek waar zij de eerste keer was verschenen.

Vr. Janko: Niets?
Vicka: Wat dacht je, niets? Ineens was er het lichtschijnsel, Onze Lieve Vrouw was er.

Vr. Janko: Met het kindje?
Vicka: Nee, nee. Deze keer was het kindje Jezus er niet.

Vr. Janko: Langs welke weg?
Vicka: Welke weg? Maar er is daar helemaal geen weg! Wij zijn naar boven gehold, recht toe recht aan, dwars door de doornstruiken… Niets! Alsof de grond bedekt was met een spons of met rubber. Je kunt het onmogelijk uitleggen! Niemand zou ons hebben kunnen voorbij gaan…

Vr. Janko: En tijdens dat rennen, zagen jullie toen Onze Lieve Vrouw?
Vicka: Nou reken maar! Anders zouden we niet geweten hebben waar we naartoe moesten hollen. Maar Marija en Jakov, die twee, die zagen niets, zij liepen achter ons aan.

Vr. Janko: Maar, toen zij daar boven aankwamen, hebben zij haar toen ook gezien?
Vicka: Ja. In het begin zagen zij haar niet zo duidelijk, maar beetje bij beetje verhelderde hun zien…

Vr. Janko: Vicka, je hebt mij zojuist gezegd dat je de heuvel heel gemakkelijk hebt beklommen. Toch had je mij op een keer verteld dat Mirjana en Ivanka zijn flauw gevallen.
Vicka: Ja, maar dat heeft niet meer dan een ogenblik geduurd.

Vr. Janko: Wat hebben jullie gedaan toen je eenmaal daarboven was aangekomen?
Vicka: Ik zou het niet kunnen zeggen. Wij waren helemaal in de war. We waren ook bang. Het is niet zo’n gemakkelijke opgave om tegenover Onze Lieve Vrouw te staan. We zijn evenwel op onze knieën gevallen en begonnen te bidden.

Vr. Janko: Welk gebed hebben jullie gebeden?
Vicka: Ik herinner het me niet meer. Ongetwijfeld Onze Vader, Wees gegroet Maria, eer aan de Vader… Niets anders.

Vr. Janko: Je hebt me verteld dat de kleine Jakov gevallen is.
Vicka: Ja, ja. Hij was zo opgewonden, dat hij in de doornstruiken is gevallen. Ik dacht, "O Jakov, mijn jongen! Je zult er niet levend uit komen!"Maar hij kwam er wel uit, en vlug! Daarna bleef hij maar steeds herhalen "Wel, nu ik eenmaal Onze Lieve Vrouw heb gezien, zal ik het niet erg vinden om dood te gaan!"Stel je voor: hij vertoonde geen spoor van schrammen door die val in de doornstruiken! Onze Lieve Vrouw heeft hem beschermd...

Vr. Janko: Hoe was Onze Lieve Vrouw op die dag?
Vicka: Zij was geweldig mooi! Glimlachend, vrolijk... Er bestaan geen woorden voor om haar te beschrijven!

Vr. Janko: En op die dag, heeft zij toen tegen jullie gesproken?
Vicka: Ja, Zij heeft met ons gebeden.

Vr. Janko: Hebben jullie haar iets gevraagd?
Vicka: Ik niet. Ivanka wel. Zij heeft haar gevraagd om berichten over haar moeder, gestorven in het ziekenhuis, kort daarvoor. En Onze Lieve Vrouw heeft haar geantwoord: "Jouw mama maakt het goed, ze is bij mij."

Vr. Janko: Hebben jullie de vraag van Ivanka gehoord?
Vicka: Jazeker!

Vr. Janko: En hebben jullie ook het antwoord van Onze Lieve Vrouw gehoord?
Vicka: Ja, behalve Marija en Jakov.

Vr. Janko: Waarom Marija niet?
Vicka: Wie weet dat? Het was nu eenmaal zo! Dat is alles!

Vr. Janko: Was Marija er bedroefd over?
Vicka: Waarschijnlijk wel.

Vr. Janko: Je hebt mij niet gezegd of Ivan bij jullie was.
Vicka: Hij was er inderdaad en hij heeft gezien zoals wij.

Vr. Janko: Hoe voelde hij zich daar?
Vicka: Hij is een verlegen jongen,  maar hij deed zoals wij. Hij volgde ons.

Vr. Janko: Dus alles is goed verlopen?
Vicka: Ja, wonderbaarlijk! Je kunt het niet onder woorden brengen. Het was alsof we niet meer op aarde waren. Niets hinderde ons: de hitte niet, de doornstruiken niet. Onze Lieve Vrouw was daar, wij vergaten al het andere…

Vr. Janko: Hebben jullie die dag nog andere vragen gesteld?
Vicka: Mirjana heeft Onze Lieve Vrouw gevraagd om voor ons een teken achter te laten opdat ik niet wist wat de mensen over ons zouden vertellen… En de wijzers van Mirjana’s horloge zijn verzet. [De kleine wijzer was één vierde van de wijzerplaat verzet. “Hoe laat is het?” vroeg Vicka aan Mirjana tijdens de verschijning. “Kwart over drie”. “Heb jij je horloge terug gezet?” Het was toen kwart over zes. De zieners hebben dit opgevat als een teken].

Vr. Janko: Heel moeilijk om dat te controleren! Hebben jullie nog iets anders gevraagd?
Vicka: Ja, of zij zou terug komen. Met een teken van haar hoofd heeft zij te kennen gegeven dat het antwoord “ja" was…

Vr. Janko: Je hebt haar in de doornstruiken gezien, geloof ik?
Vicka: Ja, door de doornstruiken heen, en het kwam mij voor dat zij zich bevond op een kleine open plek, tussen drie doornstruiken. Maar dat is niet belangrijk.

Vr. Janko: En jullie hebben Onze Lieve Vrouw besprenkeld met wijwater, heeft men mij verteld.
Vicka: Nee, nee. Dat is de derde dag gebeurd.

Vr. Janko: Hoe lang zijn jullie in het gezelschap van Onze Lieve Vrouw gebleven die dag?
Vicka: Tot op het moment dat zij ons heeft verlaten, terwijl ze zei tegen ons: Tot ziens, mijn engelen! [Een vertrouwelijke naam die men in Kroatië aan kinderen geeft. De H. Maagd noemt de kinderen dikwijls zo]

Vr. Janko: Maar met hoevelen waren jullie?
Vicka: Met ons zessen: Ikzelf, Ivanka, Mirjana, verder Ivan, Marija en Jakov.

Vr. Janko: Waren er nog mensen bij jullie?
Vicka: Ten minste een stuk of vijftien. Meer! Mario was er ook, Ivan, Marinko ... Ik herinner me niet meer wie er allemaal bij waren.

Vr. Janko: Ook volwassenen?
Vicka: Ja, Ivan Ivankovic, Mate Sego en anderen. Zij waren er van overtuigd dat er iets gaande was. De snelheid waarmee wij de heuvel beklommen had indruk op hen gemaakt. En verder hebben bepaalde mensen het lichtschijnsel gezien op het moment van de komst van Onze Lieve Vrouw, enz.…

Vr. Janko: Waren Milka en Ivan Ivankovic, die op de eerste dag gekomen waren, die dag ook bij jullie?
Vicka: Nee.

Vr. Janko: Waarom niet?
Vicka: Milka is thuis gehouden door haar moeder, omdat zij haar moest helpen. Marija is toen gekomen. Wat Ivan betreft, die veel ouder is dan wij, hij heeft niet willen terug komen omdat hij zoveel ouder was dan ons. Dat waren de redenen…

Vr. Janko: Marinko heeft me verteld dat Ivanka huilde toen zij thuis kwam.
Vicka: Ja, dat is waar. Wij hebben bijna allemaal gehuild. Ivanka heeft meer gehuild dan wij.

Vr. Janko: Waarom?
Vicka: Het kwam omdat de Heilige Maagd haar heeft gesproken over haar moeder, die nu bij haar is.

Vrijdag 26 juni: de derde dag

Vr. Janko: Nu zijn we op de ochtend van de derde dag. Aarzelden jullie om er weer naartoe te gaan?
Vicka: O nee! Wij wachten vol ongeduld tot het zes uur ’s avonds was. Wij hebben ons gehaast bij ons dagelijks werk om daarheen te kunnen gaan…

Vr. Janko: Dus, jullie zijn vertrokken!
Vicka: Reken maar! Wij waren een beetje bang, maar Onze Lieve Vrouw trok ons aan. Vanaf het moment dat we ons huis verlieten, keken we in alle richtingen, in de hoop haar te zien.

Vr. Janko: Wie was er die dag bij jullie?
Vicka: Wel, wij zessen, en veel mensen. We keken speurend rond terwijl we de heuvel beklommen.

Vr. Janko: En, niets?
Vicka: Jawel hoor! Er was ineens een lichtschijnsel, tot driemaal toe…

Vr. Janko: Waar was dat lichtschijnsel goed voor? ’t Was een van de langste dagen van het jaar. Om zes uur stond de zon nog hoog aan de hemel!...
Vicka: Jawel, maar Onze Lieve Vrouw heeft ons dat licht gezonden om ons de plek te laten zien waar zij zich bevond.

Vr. Janko: Wie heeft dat licht gezien?
Vicka: Veel mensen hebben het gezien. Ik weet niet hoeveel. Het belangrijkste is dat wij, de zieners, het hebben gezien.

Verzorgd door Veerle De Caluwé

Bijgewerkt tot en met 15 oktober 2012


04-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met Vader Pétar Ljubicic door Lidia Kunza (zomer 2004)
Interview met Vader Pétar Ljubicic door Lidia Kunza (zomer 2004)

Lidia: Vader Pétar, de zienster Mirjana heeft u uitgekozen om de 10 geheimen te onthullen die Onze-Lieve-Vrouw haar heeft toevertrouwd. Hoe voelde u zich toen?

Vader Pétar: Op een avond hoorde ik van een aantal mensen in Medjugorje zeggen dat Mirjana mij had uitgekozen om de geheimen te onthullen. Ik dacht werkelijk dat ze een grap uithaalden met mij en ik vertelde hen: "Dit zijn ernstige zaken. Speel hier geen spelletjes rond." Gedurende enkele dagen zat ik met deze zaak bezig. Wat indien het waar is? Ik was ongerust. Mirjana's keuze voor mij was als een klein geheim op zichzelf. Het is een grote eer en verantwoordelijkheid. Ik heb geen schrik. Toen ik Mirjana ontmoette, vroeg zij mij: "Hebt u er reeds van gehoord dat u de geheimen zult onthullen voor de wereld als de tijd komt?" Was dit werkelijk mogelijk? Ik snakte naar adem. Het is heel moeilijk om in woorden de gevoelens te omschrijven die toen in mij omgingen. Het waren ogenblikken van onbeschrijfelijk geluk en een vastberaden toekomst.

Lidia: Wat kunt u vertellen over de geheimen en hun inhoud? Wanneer denk je dat ze zullen worden onthuld en welke boodschappen houden zij in?

Vader Pétar: Geheimen zijn geheimen. We begrijpen hier de betekenis niet van. De geheimen zullen zeker buitengewone dingen zijn die op een bepaalde plaats en op een bepaald tijdstip zullen gebeuren. Wanneer dat zal zijn, weet ik niet. Alles bevindt zich in een crisis vandaag. Er gebeurt zoveel. Er heerst zoveel ontevredenheid en onrust. De mensen weten niet meer waar ze terecht kunnen. De boodschap van elk geheim zou kunnen zijn: "Wees op elk moment voorbereid om God te ontmoeten. De tijden zijn ernstig. Werk aan uw eigen redding. Leef niet alsof je op een bepaalde dag geen rekenschap zult moeten geven."

Lidia: U gaat alle 10 de geheimen onthullen. Kunt u ons vertellen hoe u dat zult doen? Welke van de geheimen zal het zichtbaar en een eeuwig teken zijn dat Onze-Lieve-Vrouw heeft beloofd?

Vader Pétar: Als de tijd komt zal Mirjana mij een perkamenten papier geven, zowat een A4 formaat. Onze-Lieve-Vrouw heeft dit aan Mirjana overhandigd voor wanneer elk geheim zich zal manifesteren. Daar bevinden zich alle geheimen op die zullen plaatsvinden. Ik zal het eerste geheim kunnen lezen, maar niet het tweede. Dat is zo voor elk van de geheimen. Dan zal ik gedurende negen dagen vasten en bidden. Drie dagen voor elk geheim zal plaatsvinden zal ik alles aan iedereen kunnen bekendmaken: de datum, het uur, de minuut en wat er zal gebeuren. Mirjana heeft gezegd dat de eerste twee geheimen een verband houden met Medjugorje, eerst een aanmaning en dan een grote waarschuwing. Onze-Lieve-Vrouw kwam naar een klein gehucht, Bijakovici, in de parochie van Medjugorje, waar Zij nu reeds meer dan 20 jaar verschijnt. Wanneer deze twee geheimen zich zullen openbaren, zal iedereen er zich van bewust zijn dat de zieners de waarheid vertelden. Het derde geheim zal het zichtbare teken zijn op de Heuvel der Verschijningen, de Podbrdo. Dit zal een grote vreugde zijn voor hen die deze verschijningen hebben aanvaard als een geschenk uit de Hemel en van de Koningin van de Vrede.

03-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met Ivan Dragicevic 9/2/2003
Interview met Ivan Dragicevic

In februari 2003 was Ivan Dragicevic in Australië. Op 9 februari gaf hij het volgende interview weg aan Damir Govorcin:

Damir: Kunt u omschrijven hoe Onze-Lieve-Vrouw er uit ziet?

Ivan: Er zijn niet genoeg woorden om te omschrijven hoe Onze-Lieve-Vrouw er uit ziet. Ik kan u zeggen dat ze een grijs kleed en een witte doek draagt. Ze heeft blauwe ogen, een blos op de wangen en zwart haar. Zij zweeft op een wolk en ze draagt een kroon van sterren. Bij elke verschijning bereid ik me voor door het bidden van de Rozenkrans en wacht ik op Haar komst. Normaal komt Zij rond 18.40 uur, maar zelfs daarvoor voel ik reeds heel goed Haar nabijheid. Het moment dat ik kniel is ook het moment dat Maria komt, en dan zie ik niemand meer, buiten Haar. Meestal is Zij vreugdevol en bij het begin van Haar verschijning groet Zij steeds met: "Geloofd zij Jezus, Mijn lieve kinderen." Soms zijn er engelen bij Haar en na Haar begroeting bidt Zij steeds met uitgestrekte handen over ons en zegent Zij iedereen met Haar Moederlijke Zegen. Zij zegent elk religieus voorwerp dat wordt meegebracht en daarna beveel ik alle aanwezigen, alle zieken en alle meegebrachte intenties bij Haar aan. Daarna praat ik met Haar en als Zij een bijzondere boodschap heeft zal Zij mij dit zeggen: een boodschap voor de wereld, de priesters, de families, de jeugd...maar in hoofdzaak is Haar boodschap steeds voor de wereld. Onmiddellijk na de verschijning schrijf ik de boodschap neer en wordt ze doorgegeven aan de hele wereld. Elke keer verlaat Zij mij in het licht van een kruis met de woorden: "Ga in vrede, Mijn lieve kinderen." Ik zie Onze-Lieve-Vrouw driedimensionaal, wat betekent dat ik Haar kan zien en tot Haar kan spreken zoals met u. Ik kan haar aanraken. Als u mij zou vragen hoe oud Zij is, zou ik zeggen 26-27 jaar.

Damir: U zegt dat u Onze-Lieve-Vrouw kan aanraken?

Ivan: Indien ik dat zou willen, ja, maar Ik doe het niet. Mijn kinderen hebben dit reeds gedaan. Dit was rond Kerstmis toen ik mijn kinderen op mijn armen nam. Het is moeilijk om de uitdrukking te omschrijven op het gelaat van Mijn kinderen als ik dit doe. Mijn kinderen zijn respectievelijk zeven, drie en 16 maanden oud en u kan op hun gelaat hun ervaring lezen, maar ik heb er hen nog nooit naar gevraagd omdat ze nog zo jong zijn. Mijn kinderen zijn blij met deze gave en zijn hier zeer erkentelijk voor.

Damir: De wereld ligt in oorlog met Irak en er wordt heel wat afgevochten op vele plaatsen in de wereld. Wat heeft Onze-Lieve-Vrouw u toevertrouwd over de toekomst van de wereld?

Ivan: Het is tijdens die 21 jaar heel duidelijk geworden wat Maria van ons verlangt. Onze-Lieve-Vrouw zegt: "Lieve kinderen! Ik kom hier omdat Mijn Zoon Mij zendt om u te helpen. Lieve kinderen, vrede, vrede, vrede. Er moet vrede heersen tussen de mensen en God en tussen de mensen onderling. Lieve kinderen; deze wereld, de mensheid stevent op een groot gevaar af en is bezig zichzelf aan het vernietigen." We zien sinds het begin van de verschijningen dat Haar grootste wens de vrede is. De boodschappen van vrede, samen met deze van gebed, zijn het meest frequent. Onze-Lieve-Vrouw roept ons voortdurend op tot vrede tijdens deze 21 jaar, dat we ons zelf zouden openstellen voor de vrede en de Heilige Geest. Naast deze booschappen van vrede en gebed, roept Zij ook op tot bekering, on terug te keren tot God omdat er enkel in God vrede is te vinden.

Damir: Zijn dit de eindtijden?

Ivan: Neen. Wij praten niet over het einde van de wereld of over de tweede komst van Jezus. Onze-Lieve-Vrouw komt niet om ons vrees aan te jagen, Zij komt niet om over duisternis te praten. Zij komt als een Moeder van Hoop. Zij wenst licht te brengen in deze wereld. Zij wil ons vanuit de duisternis naar het licht en een nieuw leven brengen. Zij wenst deze vermoeide wereld, de vermoeide families, de vermoeide jongeren, de vermoeide kerk hogerop te brengen. Zij wenst ons te ondersteunen en ons te versterken. Zij zegt: "Lieve kinderen, als u sterk bent is de Kerk sterk en als u zwak bent is de Kerk zwak. U bent de Levende Kerk. Lieve kinderen, deze wereld, deze mensheid heeft hoop en een toekomst. Maar u moet zich veranderen. U moet terugkeren tot God."

Damir: Door de recente seksuele misbruiken binnen de Kerk, is deze de laatste tijd onder druk komen te staan. Heeft Maria hierover haar gevoelens met u gedeeld?

Ivan: Direct heeft Zij hierover nooit iets gezegd, maar men kan indirect waarnemen dat Zij ons vraagt om in het bijzonder voor deze aangelegenheid te bidden. Onze-Lieve-Vrouw bidt steeds voor Haar kinderen. Zij spreekt niet alleen over de priesters, maar ook over de families, de echtscheidingen, de zwangerschapsonderbrekingen, de thuisloze kinderen...Onze-Lieve-Vrouw bidt voor dit alles. Dat is waarom Zij is gekomen. Zij wil ons leren wat goed is en er ons heen leiden, ons tonen wat we moeten doen en dat is het Evangelie lezen en leven. Zij wenst het gebed terug te brengen in de familiekring. Zij wenst dat wij naar de Heilige Mis gaan, te biechten gaan, dat we binnen de familie de Bijbel lezen, dat we knielen voor het kruis, dat we elkaar vergeven en liefhebben.

Damir: De Kerk heeft een klare kijk op homeseksulatiteit. Heeft Onze-Lieve-Vrouw een standpunt ingenomen dat homeseksualiteit tegen de wil van God is?

Ivan: Onze-Lieve-Vrouw heeft hierover nooit iets concreet gezegd. De Kerk is meer geschikt om hieromtrent regels op te stellen. Onze-Lieve-Vrouw doet niets anders dan bidden.

Damir: Kunt u de Hemel en de hel omschrijven?

Ivan: Onze-Lieve-Vrouw heeft mij de hemel getoond, maar niet de hel. Ze heeft mij de kans gegeven, maar ik wou niet, ik was te angstig. Toen ik de hemel zag, zag ik mensen wandelen, bidden, zingen en ze droegen witte en blauwe kledij. Ze waren allen heel gelukkig. Deze mensen zagen er zo'n 35 à 40 jaar uit. De hemel is een plaats zonder grenzen. Ik heb geen omheiningen gezien. Ik was daar voor zo'n 3 tot 4 minuten. Ik kan de schoonheid niet beschrijven.

Damir: Stelt het u en Maria teleur dat de Kerk haar volle zegen niet geeft aan Medjugorje?

Ivan: Neen, ik ben niet teleurgesteld. De Kerk is steeds voorzichtig. Ik wens te zeggen wat er hierover in het Evangelie staat: "door hun vruchten, zal je hen kennen."

Damir: Tamelijk recent zijn er velen die zeggen dat ze Maria zien en met Haar praten. Heeft Zij ooit over mensen als valse profeten gesproken?

Ivan: Onze-Lieve-Vrouw heeft hierover nooit iets gezegd en ik heb er Haar nooit om gevraagd. Velen komen naar ons toe en zeggen dat ze Onze-Lieve-Vrouw zien. Wat kan ik hierover zeggen als Zij hierover niets zegt. Het enige wat ik hen kan adviseren is naar een priester te gaan.

Damir: Er is ook kritiek op de weelde van de zieners. Wat is uw antwoord hierop?

Ivan: Het enige wat ik hierover kan zeggen is dat ik voor deze mensen bid. Het is spijtig dat er velen zijn die dit denken. Maar dit is niets nieuws, geen verrassing.

Damir: Is AIDS een straf van God?

Ivan: Onze-Lieve-Vrouw heeft hierover nooit iets gezegd. Maar ik zie dat er in Afrika jaarlijks 2,3 miljoen mensen aan sterven en dat is te veel. Het is spijtig omdat de rijken de armen niet genoeg helpen. De mensen weten niet hoe hiermee om te gaan.

Damir: Er zijn mensen die lijden aan een ziekte, zoals kanker, en veel pijn hebben. Is dit een wijze waarop God de mensen test?

Ivan: Ik ontmoet vele mensen en vooral zieken. Dagelijks. Mensen met kanker en andere ziekten komen bij mij. Ik vertel steeds de mensen dat eender welke ziekte we hebben te dragen, we dit moeten aanvaarden en dragen als de wil van God, dat God hierdoor vereerd wordt. God heeft steeds betere bedoelingen.

Damir: Wat moet er gedaan worden om de vrede in de wereld te bereiken?

Ivan: Vrede in de harten van de mensen, van de families en dan komt de vrede vanzelf. Oorlog begint steeds in de harten van de mensen. Elk advies en elke wijsheid buiten deze van God is gedoemd om te falen. God staat in het midden, omdat enkel Hij vrede is. Wie samenwerkt met God bereikt vrede.

Damir: Wat is uw hoop en wat zijn uw gevoelens voor deze reis naar Australië?

Ivan: Ik hoop dat deze acht bijeenkomsten de geesten zullen vernieuwen. Ik hoop dat de genade van de Heilige Geest zich over iedereen verspreidt. Ik hoop dat iedere persoon deze ervaring en gebeden meeneemt naar hun families.

Damir: Welke rol moet Medjugorje volgens u spelen in het leven van de mensen?

Ivan: Ik dank dat Onze-Lieve-Vrouw zovele mensen heeft geraakt omdat ze een moeder is. Velen, niet alleen katholieken, voelen haar nabijheid. Vele protestanten hebben zich bekeerd. Zij geloofden allemaal, maar waren ver weg van hun moeder. Zij voelden plots dat ze een moeder nodig hadden. Deze mensen gaan nu naar de Mis, lezen de Bijbel en bidden de Rozenkrans en zijn werkelijk werktuigen in de handen God en Onze-Lieve-Vrouw geworden. In de wereld van vandaag hebben wij zulke werktuigen nodig. Deze mensen dragen het woord van God uit in de wereld. De wereld van vandaag geeft missionarissen nodig en wij worden verondersteld missionarissen te zijn.

Damir: Vind u dat uw leven gezegend is omdat u Maria ziet?

Ivan: Ik zou nooit in mijn leven gedroomd hebben dat dit mij zou overkomen. Vóór ik 16 was, was ik heel erg in mijzelf gekeerd, eerder beschaamd. Wij gingen naar de kerk en binnen onze familie werd er gebeden. En meestal kon het gebed niet vlug genoeg gedaan zijn. In het begin van de verschijningen was dit een grote schok voor mij en sedertdien vraag ik mij steeds af: "Waarom ik? Is er niemand beter dan ik? Zal ik alles kunnen volbrengen wat U van mij verlangt? Voor mijn leven is dit een grote genade, een grote vreugde, maar tevens een grote verantwoordelijkheid. Ik weet dat God me veel heeft gegeven. Het is niet gemakkelijk, niet eenvoudig om met Onze-Lieve-Vrouw 5 tot 10, soms 30 minuten samen te zijn, want na elke verschijning moet ik terugkeren naar dit gewone aardse leven.

Damir: Medjugorje bleef onaangeroerd tijdens de oorlog in Bosnië. Was dit een goddelijke tussenkomst of zuiver toeval?

Ivan: Ik ben er zeker van dat het God was, absoluut zeker. Meer wens ik hierover niet te zeggen.

Damir: Vertel me over uzelf en uw leven.

Ivan: Ik hou er niet van om over mijzelf te praten, maar kort kan ik u zeggen dat ik gehuwd ben in 1994 en dat mijn vrouw afkomstig is uit Boston, Amerika. We hebben drie kinderen (in de zomer van 2008 kwam er een vierde kindje bij), Christina, Mikaela en Daniël. Zes maanden van het jaar leven wij in Medjugorje en zes maanden in Boston. Tijdens de winter leven we in Amerika omdat de kinderen ginds naar school gaan. Wij leiden het leven dat Onze-Lieve-Vrouw van ons verlangt. Sinds de verschijningen is mijn leven een leerschool van vrede, vreugde en gebed. Alles wat Onze-Lieve-Vrouw ons heeft gebracht wens ik binnen mijn familie te brengen. Ik wens een levend teken te zijn, een werktuig voor de mensen, een drager van Haar boodschappen te zijn.

Damir: Behandelen de mensen u als een beroemdheid?

Ivan: Dit wens ik absoluut niet, maar soms maken de mensen van mij een beroemdheid. Ik wens gewoon de persoon te blijven van toen ik 16 was. We moeten nederig blijven en hieraan moeten we echt werken.

Damir: Vallen er mensen buiten de redding?

Ivan: Iedereen kan worden gered. God is steeds genadig. We krijgen allemaal de kans. We hoeven ze alleen maar te grijpen.

Damir: Heb je een laatste boodschap voor de mensen van Australië?

Ivan: We moeten de boodschap van vrede hoog houden en de vrede nastreven. Velen spreken over bidden, maar weinigen bidden echt. Enkel door een terugkeer naar het gebed en de vrede in onze families kunnen we deze wereld en onze families geestelijk redden. Er is geen andere weg. In deze wereld zijn de mensen geestelijk ziek. Onze-Lieve-Vrouw reikt ons het goddelijke geneesmiddel aan om onze wonden te genezen. Zij is bezorgd om onze redding.

02-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview van Vader Livio (Radio Maria, Italia) met Vicka Ivankovic [2 januari 2008]
Interview van Vader Livio (Radio Maria, Italia) met Vicka Ivankovic van 2 januari 2008


Vader Livio [Radio Maria Italia]
27 jaar verschijningen

Vader Livio: Goedemorgen tot u allen, beste vrienden van Radio Maria. Met de aanvang van het nieuwe jaar hebben wij de genade verkregen om u een live-interview te brengen vanuit Medjugorje met de zieneres Vicka Ivankovic. Vicka, vooraleer we beginnen zou ik graag hebben dat u onze luisteraars begroet en ons geruststelt over uw gezondheidsproblemen.

Vicka: Beste luisteraars, ik ben gelukkig dat ik u vandaag mag begroeten, maar ik ben nog gelukkiger om u te kunnen vertellen wat de Madonna ons zegt en dit op deze wijze tot u te kunnen brengen.

Vader Livio: Het is nu reeds maanden geleden dat u de luisteraars en de pelgrims hebt verteld over uw gezondheid. Ik wens u te vragen hoe het met u gaat.

Vicka: Ik voel me heel goed, echt waar.

Vader Livio: Ik heb opgemerkt dat u de laatste tijd de pelgrims, zelfs voor diverse uren, ontvangt in een temperatuur van 8 tot 10 graden onder het vriespunt, maar ik bemerk dat u deze spanning blijkbaar goed doorstaat.

Vicka: Dit kleine gezondheidsprobleem begon in mei 2007. Op 17 mei ben ik ooit geopereerd aan mijn rug. Ik stond die dag klaar om de bedevaarders te ontvangen en ik voelde mij goed. Om 9.30 uur, bij het schudden van de handen van de pelgrims, voelde ik plots opnieuw de pijn. Misschien wenste de Madonna om mij een kleine uitdaging te geven: Zij vroeg mij om wat lijden te ontvangen en ik was gelukkig dit te kunnen aanvaarden. Ik zeg steeds tot de Madonna dat ik op elk moment bereid ben om met mijn hele hart te aanvaarden wat Zij van mij verlangt. Maar nu voel ik mij goed.

Vader Livio: Het is nu 27 jaar geleden sinds de eerste verschijning. Dat is heel wat tijd, zowat een derde van iemands leven. Hoe bekijkt u deze periode dat Maria ons deze boodschappen geeft?

Vicka: Als men terugblikt op die 27 jaar lijkt het of er intussen heel wat tijd is overgegaan, maar voor mij lijkt het alsof die jaren zijn voorbijgevlogen. Het is 27 jaar dat de Madonna nu onder ons is en het zijn 27 jaren van genade geweest. Niemand onder ons kan de waarde inschatten van haar aanwezigheid onder ons. Echt, deze periode is niet te lang, maar te kort geweest...ik herhaal te kort vanwege alle genaden die wij hier ontvangen. Zolang de Maagd hier onder ons is, hebben wij de zekerheid dat wij van Haar bijzondere Moederlijke bescherming kunnen genieten.

Vader Livio: Maar de Madonna zegt dat tijdens deze periode velen aan Haar oproep hebben beantwoord, maar dat er ook velen hun weg hebben verloren. Hebt u ook deze indruk gehad?

Vicka: Ik heb nooit die indruk gehad en het is moeilijk om te begrijpen wat Zij hiermee precies bedoelt, omdat ik persoonlijk steeds zal doen wat Zij verlangt. De Madonna zegt: "Ik ben gelukkig met alle pelgrims die naar Medjugorje komen, maar Ik ben nog gelukkiger als zij Mijn boodschappen mee naar huis nemen en ze aan anderen uitdragen. Ieder van ons moet een apostel worden van Haar vrede. Velen begonnen er aan, maar worden na een tijd moe en gaan hier niet mee door. De Madonna zegt dat als wij haar boodschappen met vrede en liefde beleven, wij nooit vermoeid worden. Het is om deze reden dat Zij vraagt om elke dag te volharden. Zij zegt om niet te proberen alle boodschappen in één stap te begrijpen, maar stap voor stap, en zo zullen de harten zich geleidelijk aan bekeren.

Vader Livio: Eén van de tegenwerpingen over deze verschijningen, dat steeds wordt naar voor gebracht, is de duur van de verschijningen, zelfs door de Kerkelijke overheden...Hebt u zich ooit afgevraagd waarom de Maagd zo lang onder ons verblijft. Welk antwoord zou u aan u zelf geven?

Vicka: Dit was ook het bezwaar dat werd gemaakt door een aantal priesters hier. Ooit werd ons gevraagd om Haar voor te leggen hoe lang Zij nog onder ons zal verblijven en Zij antwoordde: "Bent u Mij reeds moe?". Wij stelden deze vraag niet voor ons, maar voor de anderen. Het doet mij er aan denken dat, als wij iets belangrijks onder ons hebben, wij hier zorg moeten voor dragen en wij vragen Haar steeds wat wij graag zouden hebben dat Zij voor ons doet. De Madonna heeft gezegd: "Ik ben uw Moeder, Ik de Moeder van u allen en ik hou van U allen op dezelfde wijze en Ik ben gekomen om u allen te redden." Ik ben er zeker van dat haar langdurige aanwezigheid hier onder ons zoiets betekent als: "Lieve kinderen, Ik wacht reeds zo lang op u. Ik word het nooit moe. Ik wil u absoluut redden." Zij zei ook: "U hebt er geen begrip van hoeveel genaden u verkrijgt door Mijn aanwezigheid hier." En dit zal ook zo zijn voor de tijd dat ze onder ons is. Onze Moeder bad tot Haar Zoon en deze verleende Haar de mogelijkheid om zo lang onder ons te kunnen verbijven.

Vader Livio: Zo is haar langdurige aanwezigheid hier eigenlijk een teken van Haar onbegrensde liefde voor ons?

Vicka: Als Maria verschijnt, schenkt Zij  zoveel sereniteit, zoveel vrede, zoveel geluk, maar Ik zie ook Haar Hart dat lijdt. Er is een groot lijden in Haar Hart dat ik kan waarrnemen, en ook al tracht zij dit met een glimlach te verbergen, Zij kan dit lijden niet uitschakelen. Net zoals u tot mij spreekt en ik kan waarnemen of u gelukkig bent of niet, kan ik, elke dag wanneer Maria komt, onmiddellijk de diepe droefheid in Haar Hart zien.

Vader Livio: En zo is de Madonna gelukkig voor elke ziel die zich bekeert, maar lijdt Zij ook voor al diegenen die met hun bekering zijn begonnen, maar niet hebben volgehouden?

Vicka: Ja, maar soms, na stilte of gebed, denk ik: "Hoe groot is de liefde van Maria voor ons! Dit kan men zich zelfs niet inbeelden: onbeperkt! Maria wacht altijd, aanvaardt altijd en heeft altijd lief. Er is niemand op aarde die zo'n hart vol liefde heeft, of wiens armen met zo'n liefde steeds zijn uitgestrekt. Zo een open hart dat op elk moment wacht...wacht op haar kinderen: 'Hier ben Ik, Mijn kind". Aan de persoon die verlangt om te geloven en die naar Haar vraagt, zegt zij: "Kom, Ik omarm u". Zij die nog ver zijn verwijderd, geeft zij de vrijheid om te geloven of niet: "Mijn kind, kies voor datgene waar u van voelt dat dit het beste is en Ik zal dicht bij u blijven en op u wachten...op een dag zal u zeker komen."

De periode van bekering en de tien geheimen

Vader Livio: Een van de redenen waarom deze verschijningen zo belangrijk zijn heeft te maken met iets wat de Madonna heeft gezegd nadat het eerste jaar van de verschijningen begon. De Madonna heeft toen sommige uitspraken gedaan, waarover ik graag uw reactie, mening zou weten. Zo heeft zij verklaard dat "Mijn verschijningen te Medjugorje de laatsten voor de mensheid zijn. Haast u om u te bekeren!" (17 april 1982) en "In de toekomst zal Ik niet meer op Aarde komen. Dit zijn Mijn laatste verschijningen." (2 mei 1982). Denkt u dat dit betekent dat de verschijningen te Medjugorje werkelijk de laatste verschijningen van Maria hier op Aarde zullen zijn?

Vicka: Voor mij is deze boodschap, die Onze-Lieve-Vrouw heeft gegeven, heel duidelijk: dit is de laatste keer dat Zij aanwezig zal zijn op deze Aarde, op de wijze waarop zij te Medjugorje verschijnt, nl. voor zo een lange periode. Ik heb haar deze woorden horen zeggen, want ik heb ze persoonlijk gehoord. De overige woorden heb ik niet zelf gehoord en misschien kunnen de overige zieners u daar meer over vertellen. Nog steeds nodigt de Gospa ons uit tot bekering, omdat we vandaag leven in een tijd van genade. Wij mogen niet wachten op morgen om ons te bekeren, want morgen kan het reeds te laat zijn. Maria zegt om alles wat we vandaag kunnen doen, ook vandaag te doen en Zij zei ook dat bekering niet een zaak van één dag is, maar dat het gedurende heel ons leven blijft voortduren. Maria roept ons met de bedoeling om ons dichter tot Haar Zoon te brengen. Zij zegt nooit dat we Haar op de eerste plaats moeten zetten. Ik heb dit nooit uit Haar mond vernomen. Steeds zegt Zij: "Plaats Mijn Zoon als eerste, Ik kom hierna." Zij zegt: "Als u bidt, doe dit altijd eerst tot Mijn Zoon en daarna tot Mij en op deze wijze kan Ik de vele genaden die God Mij verleent, aan u schenken." Maria is enkel een bemiddelaar tussen God en de mensen, een tussenpersoon. God geeft deze genaden aan Haar en Zij geeft deze op Haar beurt aan ons.

Vader Livio: Ik was werkelijk getroffen door wat Maria vertelt over het derde geheim, wat het teken op de Podbrdo betreft. Jullie zieners zeggen dat het een zichtbaar teken zal zijn, een onvernietigbaar teken dat van God komt. Zij heeft hier eveneens aan toegevoegd: "Haast u en bekeer u, want wanneer het beloofde teken op de berg zal verschijnen, zal het te laat zijn." (2 september 1982) Op een ander ogenblik heeft ze ook gezegd: "Zelfs wanneer het beloofde teken op de heuvel der verschijningen er komt, zullen er nog velen zijn die niet zullen geloven. Zij zullen naar de heuvel komen, er knielen, maar ze zullen nooit geloven" (19 juli 1981). Waarom denkt u dat er er mensen zullen zijn die het teken zullen zien, maar zich niet willen bekeren?

Vicka: Het derde geheim gaat over een teken dat Zij hier in Medjugorje op de Berg der Verschijningen (Podbrdo) zal achterlaten. Een teken dat er voor eeuwig zal blijven. Het zal boven alles worden gegeven voor deze mensen die nog ver verwijderd zijn van God. De Madonna wenst aan deze mensen die het teken zullen zien een kans geven om in God te geloven. Ik heb het teken mogen zien.

Vader Livio: U hebt het teken reeds gezien?

Vicka: Ja, ik heb het gezien in een visioen.

Vader Livio: Jakov heeft ooit in een interview voor Radio Maria verklaard dat het noodzakelijk zal zijn om naar Medjugorje te gaan om het teken te kunnen zien. Is dit waar?

Vicka: Ja, dit is waar. Het teken zal te zien zijn op de Podbrdo en men zal naar hier moeten komen om het te kunnen zien. Het zal onvernietigbaar zijn en het zal er voor eeuwig te zien blijven. Over de mensen die het zullen zien en zich niet zullen bekeren kan ik u zeggen dat Maria steeds iedereen vrij laat om te geloven of niet, maar dat zijn diegenen wiens hart te gesloten is. Het is het zelfde met wat Zij zei over het volgende: "Indien iemand naar de Hemel wenst te gaan, zal hij er heen gaan en indien iemand naar de hel wenst te gaan, zal hij er ook heen gaan. Deze mensen, die zich ver van God bevinden en niet willen geloven, zullen ook niet in het teken willen geloven. Zij die [God niet kennen], maar goede bedoelingen hebben en een verlangen om lief te hebben, zullen baat hebben bij dit teken. Maar ik denk dat zij die alles tegen God doen, zullen weglopen van het teken en niet zullen willen geloven.


Vicka Ivankovic

Vader Livio: [...] Zo is dit een tijd van genade, een tijd van bekering. "Wacht niet op het teken om u te bekeren", zei Maria. Waarom dan een teken achterlaten? Als laatste hulp? Of is het om de Kerk er toe te bewegen om de verschijningen als echt te verklaren?

Vicka: Ja, zeker zal het er ook voor de Kerk komen zodat deze geen twijfel meer zal hebben over het feit dat de Madonna hier aanwezig was en het zal er ook komen voor hen die nog ver van God zijn verwijderd. Maria denkt aan beiden en dan is het aan ons om te laten zien hoe wij hierop zullen reageren. Hoe wij op Haar oproep zullen antwoorden, door het teken. Iedereen die zal komen en het teken zal zien zal zich een persoonlijk idee kunnen vormen en oordelen of ze al dan niet gevolg willen geven hieraan. Dat is wat u gelooft, maar dat de Madonna hier onder ons is, dat Zij aanwezig is, dat Zij een teken zal achterlaten, een teken waartoe niemand in staat is om het na te maken, dat is iets dat enkel God kan en zo zal niemand kunnen zeggen dat het iets onbenullig is of dergelijks. Het zal er op zulke wijze komen dat er geen verklaring over de oorsprong te vinden zal zijn [behalve natuurlijk dat het van God komt].

Vader Livio: Dit betekent dat wanneer de tijd voor de geheimen komt, de geheimen vier tot tien, die eerder zwaar zullen zijn, dat we bij elk geheim het teken van Maria zullen hebben om ons te troosten. Maar u zei ook de laatste keer, vorig jaar, dat gedurende de tijd van de tien geheimen, één van de zieners nog steeds dagelijkse verschijningen [van Maria] zal krijgen.

Vicka: Ja, dit is zeker en ik herhaal dit nu. Wij zullen zien wie het is: Marija, Jakov [dit is een verspreking van Vicka, want het is Ivan] of ik. Wij zullen zien wie de Madonna zal kiezen, wie [van ons drieën] verschijningen zal blijven hebben. Of misschien wordt het iemand anders die Maria zal kiezen.

Vader Livio: U weet dat ik nooit aarzel om bepaalde vragen te stellen...U, Marija of Ivan...iemand van u drieën met Jakov [hier zinspeelt Vader Livio over het feit dat Vicka de naam Jakov heeft vernoemd]. Iemand heeft tot Mirjana iets gezegd als: "Vicka heeft gezegd dat gedurende de tijd van de geheimen er een ziener zal overblijven die nog steeds dagelijkse verschijningen zal krijgen", maar Mirjana zegt dat zij hierover niets weet. Wat betekent dit? Dat het tot u persoonlijk werd verteld door de Gospa?

Vicka: Ja, de Madonna heeft het mij persoonlijk verteld. Daarna zullen we zien, maar de Madonna heeft niet gezegd: "Vicka, jij zult het zijn" [...]. We moeten wachten tot we weten wie het zal zijn. Zij zegt dat, wanneer de tijd komt voor de persoon die de dagelijkse verschijningen zal blijven hebben, Zij alles zal verklaren over elk "wat en hoe" aan deze persoon.

De waarde van het lijden

Vader Livo: Sta me toe om u een eerder persoonlijke vraag te stellen. De laatste jaren geeft de Madonna Haar boodschappen door aan Marija op de 25ste van elke maand, aan Mirjana op de 2de van elke maand en soms aan Ivan wanneer hij een verschijning heeft op de Podbrdo. Ik merk op dat het reeds een aantal jaren is dat u geen boodschappen meer ontvangt voor het volk.

Vicka: Neen, ik krijg deze als de Maagd wenst dat ik ze doorgeef. Zij weet wanneer. Maria zegt dat er vele boodschappen zijn te geven maar dat we nog niet klaar zijn om deze te ontvangen. Het is zinloos om boodschappen te geven die het ene oor in- en het andere oor uitgaan, want dan blijven er in het hart geen sporen van achter. Onze-Lieve-Vrouw wenst dat we de boodschappen naleven. Zij zegt: "Aanvaard Mijn boodschappen en als Ik zie dat u enige vooruitgang maakt, ben Ik bereid om u meer te schenken." Dit betekent, wanneer Zij ziet dat wij Haar volgen. Wat kan Zij anders doen? Het is zinloos om parels voor de zwijnen te gooien, zoals het spreekwoord zegt. Dat is wat ook ik denk.

Vader Livio: Hier had ik een andere mening over [...] Aangezien Maria u heeft gevraagd om te bidden voor de zieken, wenst Zij misschien dat u een levend voorbeeld bent om geduldig alle lijden te doorstaan en te aanvaarden.

Vicka:  Jazeker, het lijden kan niet worden uitgelegd, het lijden kan enkel worden beleefd in uw eigen hart. Wanneer God ons lijden, pijn of een kruis geeft is dit werkelijk een grote genade van God. Wij denken vaak: hoe kan ziekte nu een geschenk zijn? Maar het is een groot geschenk! Enkel God weet waarom hij dit geschenk geeft en ook alleen Hij weet wanneer Hij u het lijden ontneemt. Het is enkel aan ons om te laten zien hoe we klaar staan om dit geschenk te aanvaarden. Maria heeft ons zo dikwijls verteld dat wanneer deze gave tot ons komt, wij ons steeds duizenden vragen stellen, en zij zegt te stoppen met deze vragen te stellen. Het is voldoende om te zezggen: "Ik dank u God voor dit geschenk, dat U nog steeds iets voor mij hebt om mij te schenken. Ik ben bereid dit te ontvangen. Ik vraag U enkel de sterkte en de moed zodat ik deze ziekte kan dragen." En ook Maria heeft ons reeds gezegd: "U weet niet hoe groot de waarde is van uw lijden in de ogen van God." Ik kan u dit zeggen omdat ik het zelf ervaar door mijn lijden...mijn lijden is een geschenk [...]. Ik zeg niet dat we steeds 100% klaar staan (om dit lijden te omarmen), maar ik heb een groot verlangen, een grote vreugde om te lijden om voor iets te kunnen lijden voor Haar en voor Jezus. Er is niets waartoe ik niet bereid ben om voor Hen te lijden. De Madonna kan mij zeggen: "Vicka, doe dit, doe dat", en ik wacht met geheel mijn hart, met open armen, omdat ik wil beantwoorden aan al het goede dat Zij aan mij schenkt, en met dit beetje dat van mij is [dit lijden] kan ik hierop antwoorden op Haar liefde. En zo wens ik u te zeggen, lieve luisteraars, dat wanneer u lijdt, en vandaag bestaan er verschillende manieren van lijden, er is het lijden dat God u schenkt en er is het lijden dat wij onszelf aandoen en dit zijn twee verschillende zaken, dat ze niet dezelfde waarde hebben. Wij moeten proberen te aanvaarden wat de Heer verlangt en wij moeten Hem bedanken, en als wij hem bedanken voor dit grote geschenk, dan komen de genaden en de vruchten hiervan vlugger. En dan kunnen wij niet zeggen: "Ik lijd, ik heb pijn". God weet dit, dus aanvaard het en praat er niet over. Iemand die nog kan praten, lijdt niet. Lijden moet geleefd worden in onze zielen, in onze harten.

Vader Livio: Ik herinner eraan dat bij verscheidene gelegenheden Maria sprak over het glimlachen tijdens het lijden.

Vicka: Zeker en dit is werkelijk te mooi, want wanneer u lacht in uw lijden betekent dit dat u uw lijden hebt aanvaard  en u God totaal toebehoort en achteraf bent u zich niet bewust van deze pijn want u voelt vreugde. Wanneer u lijdt met vreugde is er geen spanning, wordt u niet moe, maar voelt u zich heel gelukkig. Deze vreugde komt niet van rondom u, maar van binnen u, uit uw hart. U voelt zelfs een behoefte dat elke dag sterker wordt en u voelt zich ook niet meer zwaarmoedig. Ik voel geen zwaarmoedigheid, ik voel een vreugde die zo groot is dat ik nog meer wens te doen voor de Madonna, nog meer te lijden en u voelt ook dit lijden, maar met een grote vreugde, er is liefde omdat u lijdt, maar u draagt dit lijden met liefde.

Vader Livio: Dat is allemaal goed, maar de werkelijkheid is anders, want er zijn weinig die aanvaarden dat lijden een geschenk is. De meerderheid van de zieken vraagt om genezing en gaan zich in hun wanhoop gaan wenden tot de verkeerde mensen, die zich bezighouden met astrologie, kaartlezen en zo meer. De Madonna vertelde ons in de plaats hoe een genezing te bekomen: "Voor de genezing van de zieken is er een sterk geloof nodig en een volharding in het gebed, vergezeld van opoffering en vasten. Ik kan diegenen niet helpen die niet bidden of niets opofferen." (18 augustus 1982). [opmerking: een opoffering betekent het laten van iets dat men graag doet of een slechte gewoonte opgeven, meer bidden en dagelijks naar de Mis gaan, enz...]. Wat moeten de vele anderen doen om een genezing te kunnen bekomen voor bijvoorbeeld een kind?

Vicka: Ik ga dit maar gedeeltelijk uitleggen. God staats steeds klaar om genezing te verlenen. Maar voor God is het niet gemakkelijk om deze gave te verlenen omdat er problemen zijn. Wat zijn deze problemen? Het is zoals dit: vele keren wanneer er zich een moeilijkheid voordoet of een lijden van onze kinderen, een echtgenoot of een naaste, smeken we God met volle overgave om hun lijden te genezen, en zijn we ook klaar om alles te aanvaarden, alles te doen, op onze knieën te vallen en urenlang te bidden, maar enkel voor deze aangelegenheid. Ook Maria is bereid om de genezing te verlenen waarom wordt gevraagd. En vele keren wordt deze genade verleent om te tonen dat deze persoon dichtbij God staat. Maar de Madonna zegt ook dat deze genezingen geen spelletjes mogen zijn en dat sommige mensen [na het bekomen van een mirakel] zich nadien dikwijls zelfs slechter gaan gedragen en dan denken ze dat, bij een volgende keer dat zij een bijzondere genade nodig hebben, ze bidden om een tweede keer voldoening te verkrijgen, omdat ze denken: "U hebt mij deze genade reeds eerder verleent, verleen mij deze opnieuw." Op deze wijze spelen we spelletjes met Gods genaden. De Madonna heeft reeds verteld: "er is geen probleem met het verlenen van genaden, ik kan ze schenken door het bidden tot Mijn Zoon, maar het probleem ligt in de harten. U vraagt voor een genezing van uw hele lichaam, maar u vraagt geen genezing van uw harten. Wanneer uw harten beginnen te genezen, zullen uw lichamen ook beginnen te genezen." Onze vraagstelling, voor de dingen die we nodig hebben, is dikwijls verkeerd. Wij denken dat God altijd onze gebeden zal verhoren: "De Maagd moet mij vandaag dit verlenen, zoniet bid ik niet meer." Dit is handel drijven, zoals zaken kopen en verkopen. Als u wil bidden, bid. Als u niet wil bidden, bid niet. Er is niemand die u zoiets oplegt door te zeggen wat u moet doen. Neen, God heeft u hiervoor de totale vrijheid verleent. Een andere zaak is dat we moeten bidden voor ons geloof, om een levendig geloof te verkrijgen. Wij zouden elke dag moeten bidden voor deze gave en dan zal deze gave elke dag groeien in onze harten. Ons gebed mag niet enkel uit woorden bestaan, maar het zou ons leven moeten bevatten en wij moeten zoeken en vragen voor een levendig geloof, met onze harten. Elke dag zal zo ons geloof groeien, en acheraf zullen wij een schat hebben in onze harten, onze harten zullen genezen zijn. Zolang we dit niet doen, zullen wij ook niet genezen. Het is zinloos naar kwakzalvers en astrologen te gaan, hierdoor bewijst u enkel dat u niet gelooft in God. De enigen dit u deze genade [genezing] kan schenken zijn God en Maria. U kan overal gaan [hulp zoeken], maar u zult steeds terugkeren naar dezelfde plaats: de enige die u genezing, vreugde en vrede kan schenken is Christus, die op u wacht.

Vader Livio: Uiteraard, want indien de Madonna ons zou genezen zonder dat we ons bekeren, zouden we hiervan gebruik maken om verder te zondigen.

Vicka: Daar kunt u zeker van zijn. Ooit vertelde Maria ons dat vandaag, alles wat ooit normaal was, niet langer normaal meer is, en alles wat ooit als abnormaal werd beschouwd, nu als normaal wordt aanvaard. Dit komt door ons. Wij hebben er een boeltje van gemaakt. Dit is door onze eigen schuld, waar God niets mee te maken heeft en God geeft nu de mensen een kans [een test] om te zien wat de mensen hiertegen doen, vandaag [met het oog op het terug recht krijgen wat krom is].

De moeilijke situatie van de vrede in de wereld

Vader Livio: Eigenlijk heeft de Madonna ons enkele zorgwekkende boodschappen over de toestand in de wereld, waarin het kwade blijkt toe te nemen. In één van Haar boodschappen zegt Zij: "De wereld van vandaag leeft in het midden van heel sterke spanningen en bevindt zich op rand van de afgrond. De wereld kan enkel worden gered wanneer deze vrede vindt. Maar deze vrede kan enkel worden gevonden door een terugkeer naar God.

Vicka: Ja en vele keren zoeken wij naar vrede op de verkeerde plaatsen. We moeten naar vrede zoeken bij God en Maria. Wanneer wij bidden voor vrede in deze wereld, bevindt de wereld zich binnen in ons. Soms denken we: "Ik zal bidden voor vrede in de wereld", maar dan bidden we alsof wij zelf niets te maken hebben met deze wereld waarin wij leven. U behoort eveneens tot deze wereld, wees u hier van bewust en herinner u zelf steeds hieraan en bidt dan voor de voornemens van Maria en op deze wijze kan Zij vrede verkrijgen voor deze wereld. En als we vrede in onze harten bereiken, zal ook deze wereld veranderen.

Vader Livio: De Madonna had het ook over valse profeten: "Zij die rampen voorspellen en die zeggen: in dat jaar, op die dag, en die plaats zal er een ramp plaatsvinden, dat zijn valse profeten. Daarom nodig Ik iedereen uit tot bekering. Alles hangt af van uw bekering." (15 december 1983). Daarom vraag ik u nu, indien wij ons zouden bekeren, zullen er dan nog tien geheimen zijn, of niet?

Vicka:  Nee, nee, de tien geheimen zullen zeker plaatsvinden. Maria heeft ze reeds gegeven. Zij heeft er aan mij negen beschreven en nu wacht ik op het laatste geheim. Ik kan enkel vertellen over het geheim dat het teken op de berg der verschijningen betreft, waarover ik reeds gesproken heb, en nu kan in enkel dit nog zeggen over het zevende geheim: dat de Madonna heeft verklaard dat de helft van het zevende geheim is opgeheven omwille van onze gebeden. Zij beveelt wel aan om te blijven bidden, omdat wij met onze gebeden ook nog gedeelten van overige geheimen kunnen opheffen of verzachten. [hier had Zij het meer bepaald over het negende geheim].

Vader Livio: In essentie gaat het dus hierover: de Madonna smeekt om ons te bekeren en vraagt ons niet te wachten op het teken op de Podbrdo hiervoor: "...alle geheimen die Ik heb toevertrouwd zullen plaatsvinden en ook het zichtbare teken zal er komen. Wanneer het zichtbare teken er komt, zal het voor velen reeds te laat zijn..." (23 december 1982). Wat betekent dit?

Vicka: Maria heeft mij niet uitgelegd waarom het te laat zal zijn en ik vraag er Haar ook niet naar, Zij zei enkel dat wij nu in een periode van genade leven.

Vader Livio: Het is dus belangrijk zich te bekeren voordat het zichtbare teken er komt?

Vicka: Maria vraagt elke dag om ons te bekeren, maar wel tot een bekering van onze harten, begrijpt u? En 27 en een half jaar later is Zij nog steeds onder ons en zijn onze harten nog steeds te gesloten, te ver verwijderd. Ik weet het niet, ik weet niet wat het kan zijn, maar "te laat" blijken de juiste woorden te zijn.

Vader Livio: U en de Maagd van Medjugorje hebben steeds gezegd, dat wanneer wij praten over de geheimen, wij ook over de hoop moeten praten. In een van Haar boodschappen zei Ze: "We mogen nooit de hoop ontnemen." De Madonna is niet gekomen om ons schrik aan te jagen maar vraagt ons om weer onze verantwoordelijkheid op te nemen en ons te bekeren op een wijze die steeds hoop bevat. Ooit zei Ze zelfs, tijdens het eerste jaar van de verschijningen: "Voor de Christenen is er slechts één houding met betrekking tot de toekomst: de hoop op redding." (10 juni 1982).

Vicka: U ziet, de Madonna is hier onder ons om onze zielen te redden, echt waar! Zij is niet hierheen te komen om ons te dicteren: "Doe dit, doe dat of wat anders"...Zij is hier om zich bezig te houden met onze zielen. Zij zegt dat Zij de Moeder is van iedereen en houdt van iedereen: "U weet niet hoeveel ik van u hou, indien u dit zou weten zou u wenen van vreugde!". Wij zijn nog steeds een heil eind verwijderd van Haar vreugde...begrijpt u? In al deze kleine, eenvoudige dingen, geeft Zij ons steeds hoop. En dan kunt u haar aangezicht lezen dat Zij u toont: het is zo bedroefd!, maar Zij geeft u eveneens zoveel vreugde! Zij beurt u op en verleent u sterkte! En dit is zo bemoedigend.

Vader Livio: In al Mijn radio-uitzendingen probeer ik ook steeds hierop de nadruk te leggen dat de tien geheimen een tijd van genade zijn omdat het de tijd is dat de macht van het kwade zal worden overwonnen door de Madonna. De Madonna is hier als een "Koningin".

Vicka: De Madonna heeft ons dikwijls verteld dat de duivel onze zwakheden kent en naar de lege plaatsen in ons hart zoekt [plaatsen die niet gewijd zijn aan God] waarin hij kan ronddolen en hij heeft vele plaatsen gevonden onder de jongeren en in de families, en hen vernietigd. De duivel doet veel zo'n zaken, weet u. Maar de Madonna vertelt dat wanneer we vrede en rust in onze harten vinden en vreugde en kalmte, dat u dat duidelijk kunt zien dat dit van God komt. Als er integendeel vrees in onze harten is en wij verward lijken, dan hoeven wij voorzichtig te zijn, want dit is iets dat niet van God komt. We moeten bekwaam zijn om onmiddellijk een onderscheid te kunnen maken tussen wat van God komt en wat niet. Wij moeten waakzaam blijven en volharden in het maken van veranderingen in onze levens, zodat wij het kwade kunnen afwenden.

Vader Livio: Dit betekent dat als wij dicht bij Haar blijven, we vreugde in onze harten voelen en wij deze angstige gevoelens over de toekomst niet zullen hebben. In feite heeft de Madonna gezegd dat zij die bidden geen vrees hoeven te hebben over de toekomst.

Vicka: Uiteraard hoeven zij die bidden geen vrees te hebben voor de toekomst en zij die vasten hoeven eveneens geen angst te hebben van het kwade. We hebben een grote genade, wij leven in een tijd van grote genaden. Ik heb nooit een woord uit Haar mond vernomen dat vrees inboezemt. Zij schenkt steeds hoop, vreugde en rust. U kunt zien dat Maria en Haar Zoon alle kwaad dat er bestaat, verslaan. We zouden geen vrees mogen hebben en Hen moeten volgen in wat Zij verlangen. Hij die de Maagd volgt en Haar boodschappen naleeft heeft geen enkel motief om angstig te zijn. Hij die vreest, is zelfs bevreesd van zich zelf en moet alles doen om te beginnen de goede richting te kiezen en dan kan hij de boodschappen van de Maagd naleven.

Vader Livio: Macht komt van God, het kwade is gevaarlijk en satan is sterk. Zorgwekkende angst voor de toekomst past zeker niet bij gelovige mensen, maar vandaag is er een zorgwekkendheid dat wij niet mogen onderschatten. Bij twee gelegenheden bevestigde Johannes Paulus II dat de wereld in het gevaar verkeert om zichzelf te vernietigen. De ziener Ivan verklaarde in een videoboodschap dat Maria hem precies hetzelfde heeft verteld, dat de wereld op de rand staat om zichzelf te vernietigen. Daarom is het niet wijs om oppervlakkig en onverschillig te blijven. In één van Haar boodschappen heeft Onze-Lieve-Vrouw gezegd: "Ik bid tot Mijn Zoon om de wereld niet te straffen, maar ik smeek u: bekeer u. U kunt zich niet inbeelden wat er staat te gebeuren, noch wat God de Vader op de wereld zal afsturen. Daarom herhaal ik, bekeer u. Zie van alles af en doe boete." (25 april 1983). Dit is een voorbeeld van hoe hoop en bezorgdheid samen kunnen bestaan.
Vicka: De Madonna is die vele jaren onder ons precies om ons dichter tot God te brengen en om ons te bekeren. Als een Moeder ziet Zij er naar uit om niet één van Haar kinderen te verliezen. Zij komt van de Hemel naar de Aarde om ons te redden, maar wij zijn nog steeds te ver verwijderd van Haar. Maar nooit zal Zij iemand dwingen door te zeggen: "U moet u bekeren, u moet dit of dan doen.", neen, Zij dwingt niemand. Zij zegt tot ieder van ons: "Mijn kind, doe wat uw hart u verteld te doen". En zij wacht op ons als een moeder. Zij wacht op iedereen. Zij doet alles wat Zij kan doen, maar blijkbaar blijven onze harten nog steeds hard, heel hard.

De aanwezigheid van de duivel en het bestaan van de hel

Vader Livio: De Madonna vernoemt de duivel in zowat honderd boodschappen, waarvan er 80 tot de parochie van Medjugorje zijn gericht en deze boodschappen onthullen de wijze hoe satan werkt. In de eerste jaren van Haar verschijningen heeft Zij eerder een gedetailleerde boodschap gegeven die ook andere mystici hebben ontvangen en ook Paus Leo XIII. Zij zei: "De tijd is gekomen waarin het satan toegelaten is om met al zijn kracht en sterkte invloed uit te oefenen. Het huidige uur is satans uur." (10 februari 1983). Waarom is satan zoveel macht toegelaten?

Vicka: Uiteraard is satan sterk, maar niet zo sterk als God of Maria, maar hij ligt in stelling om ons te verontrusten. In ons families kan satan vandaag doen wat hij wil omdat alle ramen en deuren wijd open staan en zo komt hij binnen wanneer hij wil. Ook omdat niemand nog bidt binnen de familie, de families doen alles, behalve bidden. Maar ook daar waar men bidt tracht hij zijn invloed te doen gelden, hij tracht zelfs deze families te vernietigen waarvoor God een speciale plaats in Zijn Hart heeft voorbehouden, maar ik ben ervan overtuigd dat, waar er een persoon is die bidt, gelovig is en Jezus en Maria liefheeft, satan dit ook beseft en wel poogt om deze persoon op zijn of haar knieën te krijgen, maar spoedig beseft dat hij hiertegen niet is opgewassen en wegvlucht.

Vader Livio: Eigenlijk zegt de Madonna: "Bied het hoofd aan satan en versla hem met de rozenkrans in de hand." (8 augustus 1985)

Vicka: Dat is juist. Het enige wat de Madonna ons heeft gezegd is: "Hou de rozenkrans in de hand en bid. Het bidden van de rozenkrans is de enige manier om satan weg te houden."

Vader Livio: Eigenlijk is het ongelofelijk hoe de Madonna reeds 30 jaar geleden voorzag dat satan vóór alles de jonge mensen en de families zou aanvallen.

Vicka: Ja, voor de jeugd en voor de families is het een erg moeilijke periode: echtscheiding, drugs, ... alles. Al het kwade in de wereld kan worden gezien in de wijze waarop de jongeren en de families zich bezig zijn aan het vernietigen.

Vader Livio: Luister Vicka, Maria heeft gezegd dat ze is gekomen om de zielen te redden: "Ik wil u allen bij Mij in het Paradijs." Het moet worden benadrukt dat de Madonna hier is om ons te redden, maar Zij zei ook een bepaalde zin, bij twee verschillende aangelegenheden en die de indruk wekt...wel, die ons erg bezorgd maakt. Zij zei: "Vandaag gaan er vele mensen naar de hel.". Zij heeft dit ook in Fatima gezegd. Zij zegt dat de zielen van de veroordeelden geen spijt hebben en doorgaan met het ontkennen van God. Zo worden zij een gedeelte van de hel en zij willen die plaats ook niet verlaten. En daarom is de Madonna hier, Zij spreekt tot ons over de duivel, Zij waarschuwt ons dat hij onze verdoemenis wil, Zij vertelt ons dat de zielen in de hel zich niet wensen te bekeren, dat zij God ontkennen en ook dat er vanaf vele preekstoelen in de kerk wordt gepreekt dat de duivel niet bestaat, dat er geen hel is, enz....

Vicka: Het eerste wat ik wens te zeggen is, is dat het zal zijn zoals het teken dat zal worden gegeven, dat velen zullen zien, maar waarin velen niet zullen willen geloven, dat ze het teken zullen ontkennen. Wat dezen in de hel betreft, wat kan er worden gezegd of gedaan? Zij gingen daar door hun eigen wil. God zendt niemand naar de hel tegen zijn of haar wil. Hij verleent ons de vrijheid om te kiezen en zo kiezen ze er zelf voor om er heen te gaan. En ik wens dit nog te zeggen, vele mensen zijn het niet eens met de Kerk, maar de Kerk kan niet zeggen wat de mensen wensen te horen, dat zou de waarheid geweld aandoen zijn, omdat ik u kan verzekeren dat ik de hel met mijn eigen ogen heb gezien, dat het de waarheid is en dat er zich vele mensen bevinden. Maria heeft mij bij de hand genomen en mij er met mijn lichaam heen genomen en ik heb gezien dat er zich vele mensen in de hel bevinden en de Madonna heeft mij toen verteld dat de mensen hierheen gaan uit eigen vrije wil. God, noch de Madonna heeft hen daarheen gezonden. Zij wensten er heen gaan en daarom bevinden zij zich daar.

Vader Livio: Hier ligt een grote verantwoordelijkheid bij ons...te Fatima zei Maria dat er velen zijn die naar de hel gaan omdat er niemand voor hen bidt of een opoffering doet voor hen. We zouden ons verantwoordelijk moeten voelen voor deze zielen opdat ze zouden worden gered.

Vicka: Vader Livio, wij bidden voor hen allen, weet u, en we doen ook veel boete en zo, maar zij moeten ons ook laten voelen dat wij voor hen moeten bidden. Begrijpt u? Ik zeg niet dat onze gebeden en onze opofferingen nutteloos zijn, neen, en met geheel ons hart en al onze liefde zijn wij dicht bij hen, maar zij moeten ook om onze gebeden vragen. Zij moeten hun wil om te veranderen kenbaar maken. Wij bidden voor hen opdat ze bekwaam zouden zijn zich zelf te veranderen en wij bidden opdat wij het goede voorbeeld voor hen zouden mogen zijn, dat ze, door het veranderen van ons zelf en het goede voorbeeld in ons leven te geven zouden kunnen inzien dat ze zich zelf moeten veranderen.

Vader Livio: Ik weet dat de Madonna ooit zei over het verspreiden van de boodschappen dat: "Om deze boodschappen te verspreiden, er eerst en vooral moet vrede heersen in de harten, omdat de mensen u anders niet zullen geloven en uw woorden weigeren te aanhoren." (20 december 1983). Het moeilijke voor jullie zieners is dat jullie niet alleen de boodschappen dienen te verspreiden maar er ook moeten naar leven zodat u geloofwaardig zou zijn.

Vicka: Ja, de Madonna geeft mij boodschappen en ik moet de eerste zijn om ze na te leven en enkel daarna kan ik ze doorgeven aan de wereld. Daarom poog ik met geheel mijn kracht en geheel mijn hart de boodschappen na te leven. Hierna ben ik klaar om met dezelfde kracht en met een vredig hart, deze door te geven.

Het vasten en het bidden voor de priesters

Vader Livio: Een van de Madonna's hoofdboodschappen is haar oproep tot het vasten. Verklaar ons twee zaken: eerst en vooral denken de mensen dat de boodschappen rond het vasten zo'n waarde niet meer hebben en wat is het vasten waarom Maria vraagt en waarom vraagt Zij dit?

Vicka: Wanneer Maria het vasten aanbeveelt praat ze enkel over de woensdagen en de vrijdagen en enkel over het vasten op water en brood. Zij zegt ook dat de zieke mensen niet hoeven te vasten en dat het voldoende is voor hen om kleine opofferingen te doen naar hun keuze. De Madonna zegt dat het vasten dient te gebeuren uit liefde voor Haar en God. De meeste gezonde mensen vasten niet, maar er is volgens Haar hiertoe geen enkele reden, het enige wat ontbreekt is een sterke wil. De Madonna wenst ook niet dat wij vasten om te vasten, want dit irriteert en maakt ons somber. Dan is het beter van in het geheel niet te vasten. Als men vast moet het uit liefde gebeuren en moet het u vreugde verlenen. Het moet iets zijn waar u naar verlangt. Zegt tegen de anderen dat dit geen verplichting mag zijn, want anders heeft dit vasten geen enkele waarde. Het moet met het hart en met liefde gebeuren zodat niemand anders ziet dat we vasten. Vasten betekent "zuivering" en de Madonna wenst dit vasten op brood en water voor de zuivering van onze ziel. Maria en Jezus wensen ons binnenin voor te bereiden en wanneer we verlost zijn van de zaken die ons binnenin verontrusten, dan kunnen we beginnen vasten zoals Zij dat wenst.

Vader Livio: De Madonna heeft meer dan eens herhaald dat het vasten op water en brood noodzakelijk is en Zij heeft ook meer dan eens gezegd dat dit niet kan worden vervangen door het geven van aalmoezen. Zij beveelt ook andere vormen van vasten aan en ik haal deze feiten voornamelijk aan voor de mensen die beginnen aan het "pad van het geloof" en die nog niet klaar zijn voor het vasten op water en brood. Zij noemt andere vormen van vasten op zoals het laten van de televisie, het roken, het drinken en andere zaken die ons genot verschaffen (8 december 1981).

Vicka: Dit is volkomen juist. Men moet hieraan beetje bij beetje beginnen, stap voor stap. De Madonna zegt nooit dat we meteen met het volle vasten moeten starten, zoals het vasten op water en brood. Begin eerst met andere, kleine zaken en hierna, wanneer u tot de Heer bidt voor de gave van het vasten, zal Hij het u schenken, omdat u er naar verlangt en zo is Hij bereid u deze gave te schenken. Maar u moet dit voelen met geheel uw hart: "Heer, ik ben klaar om dit vasten voor U te doen." Dan zal Hij u deze gave zeker verlenen, omdat u er met uw volle hart om vroeg en Hij antwoordt met liefde. Ook vertelde de Madonna ons: "U weet niet welke waarde het vasten heeft in de ogen van God." Met het vasten kunnen wij zelfs oorlogen stoppen. Zo krachtig is het vasten.

Vader Livio: In het aanleren van de deugd van het verzaken heeft Zij ook als doel ons sterker te maken in het afzien van de zonde.

Vicka: Ons leven is te gemakkelijk. Wij bezitten te veel zaken. Het is moeilijk om de mensen ervan te overtuigen om van iets af te zien. De mensen denken alsmaar aan meer eten en hebben schrik dat ze zullen sterven van honger als ze zich hiervan een dag moeten onthouden. Het belangrijkste is de beslissing te nemen om hier werk van te maken, onze harten vrij te maken, en te doen wat Maria verlangt. Begin ermee zodat u kan zien of u zichzelf kan vrijmaken van deze angsten en het vertrouwen in het hart doet de rest. En de Madonna wenst ons deze gave te schenken, omdat u het wenst. De wens volstaat en dan rest er nog de sterke wil. Men een sterke wil kan alles worden bereikt. Zeker.

Vader Livio: Natuuurlijk. Het laatste onderwerp waarover ik een vraag wens te stellen is over het aantal priesters dat naar Medjugorje komt, meer dan naar overige Heiligdommen. Het lijkt erop dat de Madonna niet enkel de gewone gelovigen aanspreekt, maar ook de priesters. De Madonna heeft ook vele keren gevraagd om te bidden voor de Paus, de bisschoppen en de priesters. Zij vraagt ook om de priesters te behandelen met eerbied, wat niet veel gebeurt in Italië, waar ze liever kritiek uiten en slecht spreken over hen. In een boodschap uit het eerste jaar van de verchijningen zegt Zij: "Te veel mensen stemmen hun geloof af op het gedrag van de priesters." Wanneer een priester te kort schiet, zeggen ze: "God bestaat niet" en hierop zegt Onze-Lieve-Vrouw: "Men hoeft niet naar de Kerk te gaan om te kijken hoe een priester zich gedraagt of om zijn privé-leven te gaan onderzoeken." (11 oktober 1982).

Vicka: U moet begrijpen dat het priesterschap een groot geschenk van God aan de mensen is, dat een priester een grote genade is en deze ook bezit. Vader Livio, u bent een priester, u bezit deze grote gave, bent u bereid hier antwoord aan te geven?

Vader Livio: Laat het ons hopen!

Vicka: Wel, ik geloof dat het zo is, omdat u het zo wil! Het is een vreselijke zaak om te oordelen. Wanneer er iets is dat verkeerd gaat, denken dat de mensen, die ver van God zijn verwijderd, onmiddellijk dat de oorzaak hiervan bij de priester ligt. Wanneer we onze priesters in de fout zien gaan of moeilijkheden zien hebben zouden wij klaar moeten staan om hen de hand te reiken en hen te helpen omdat zij onze gebeden nodig hebben, juist zoals wij hun gebeden nodig hebben. Wij moeten hen niet afstandelijk bekijken maar hen zien als onze broers die we kunnen helpen met onze gebeden en ondersteunen met onze liefde. Hen aanvechten betekent dat er iets misgaat binnen in ons door ons oordeel. Daarom, oordeel hen niet, oordeel enkel u zelf. Rechtvaardig u zelf ook niet [uw rechtvaardiging om kritiek op hen te mogen uitoefenen]. Vele priesters komen hier naar Medjugorje en ik kan het bemerken als er mensen zijn die tegen hen zijn en elk jaar komen er meer en meer priesters naar Medjugorje. U kunt zien dat de priesters zich moe voelen en "uitgeblust" zijn. Misschien hebben ze moeilijkheden ondervonden of komen ze om te zoeken, om een nood te voelen. Zij komen hier naar Medjugorje. Zij weten dat de Madonna hier is en het is de enige plaats waar ze heen kunnen, waar ze de sterkte en de zegen kunnen ontvangen om hun parochie goed te kunnen leiden. En zo ben ik ervan overtuigd dat de priesters bidden voor hun parochie en hun parochianen. En ik herhaal niet steeds negatief over hen te denken, wij moeten dichter bij hen blijven en voor hen bidden. Als we meer bidden voor onze priesters en hen ons voorbeeld tonen zullen ze moediger worden, goed en heilig.

Een groet aan alle luisteraars van Radio Maria

Vader Livio: Vicka, wij zijn nu reeds meer dan een uur in gesprek en wij zijn niet uitgerust met het beste materiaal voor dit soort live-uitzendingen, wegens een defecte telefoonlijn de laatste dagen...Wij hebben veel ontvangen van de Madonna de laatste 27 jaren...en er is één van Haar boodschappen die mij werkelijk heeft getroffen en dat is deze van 2 november 1983. De Madonna deed toen eerder een persoonlijke oproep dat ook kan toegepast worden op het publiek van Radio Maria, een station dat volledig draait op vrijwilligerswerk en giften. De Madonna zei toen, en met dat sluiten wij af: "Laat de wereld zien dat u een vrijgevig hart hebt."

Vicka: Weet u, Vader Livio, dit is vanzelfsprekend. Vanwege Maria, vanwege het feit dat uw station al die tijd reeds bestaat [meer dan 20 jaar] en ook voor het volk dat u reeds zo lang steunt, kunt u zien dat Radio Maria werkelijk de radio van de Madonna is en, Vader Livio, ik zeg dit niet om u te vleien, maar omdat het de waarheid is. U geeft uw tijd, alles wat u hebt aan Maria en hiervoor schenkt Zij u en de luisteraars vele genaden. En zo ben ik gelukkig om een vriend van vader Livio te mogen zijn, want als vriend van Vader Livio ben ik ook de vriend van al uw luisteraars...en ik wil nog zeggen dat ik steeds dicht bij u ben en u begeleid met mijn gebed, maar nog meer dan dat, leg ik uw harten voor aan de Madonna.

Vader Livio: Zo gaat u ons allen aanbevelen bij Maria bij uw verschijning vanavond?

Vicka: Vanzelfsprekend, uiteraard, met geheel mijn hart....en ik wens alle luisteraars van Radio Maria vele genaden voor het nieuwe jaar en dat u allen mag beter worden dit jaar...dat diegenen die ver verwijderd zijn mogen terug keren en dat jullie liefde nog dichter tot Haar mag groeien. En dan nog dit, en dit is het mooiste dat ik u kan vertellen, ik bid voor de zieken en ben dicht bij hen. Mijn eerste woorden aan de Madonna zijn steeds voor hun intenties. Wees er dus van overtuigd dat er iemand is die jullie steeds aanbeveelt bij de Madonna en die voor jullie bidt.

Vader Livio: Goed Vicka, wij bedanken u voor dit wondermooie gesprek en laat ons nu besluiten op de manier waar u dit steeds doet, met een Onze Vader, een Weesgegroet en een Glorie Zij de Vader.

Vicka: Vader Livio, ik ben steeds bereid alles te doen voor de Madonna en ook voor u en zo sta ik steeds klaar voor dit soort radio-interviews. Er bestaat voor mij geen "neen". Ik ben steeds bereid. Zo laat ons nu een "Onze Vader", een "Weesgegroet" en een "Glorie Zij de Vader" bidden voor alle luisteraars en hun intenties.


01-07-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview van Mirjana Dragicevic met bedevaarders, 18 juni 2008
Interview van Mirjana Dragicevic met bedevaarders, 18 juni 2008


Vraag: Als ik naar de video's van uw maandelijkse verschijningen kijk, dan lijkt het of u zich soms dient in te spannen en naar voor buigt om Onze-Lieve-Vrouw te kunnen verstaan. Is dat omdat Zij heel zacht spreekt of omdat Zij iets heel belangrijks zegt en dat u werkelijk aandachtig dient te zijn?

Mirjana: Om eerlijk te ziijn bekijk ik nooit de videos van de verschijningen, omdat dit voor mij te pijnlijk zou zijn omdat dit het moment was waarop ik Haar zag, zo bekijk ik deze nooit: ik weet reeds van in het begin dat ik Haar kan horen met mijn oren en zien met mijn ogen, maar wij hebben hier vele commissies gehad die de verschijningen kwamen onderzoeken en in het begin waren zij niet zo uitgerust als nu. Zo staken ze met naalden in onze armen tijdens de verschijningen, en pas na de verschijning konden we enig bloed waarnemen op onze jurk. Het laatste onderzoek gebeurde door een commissie voor bovennatuurlijk onderzoek uit Insbruck, Oostenrijk. U ziet, wij zijn bovennatuurlijk (gelach). Zij plaatsten allerlei soorten voorwerpen en apparatuur op mijn hele lichaam: oren, ogen, hoofdscanners, bloeddrukmeters, werkelijk alles. Zij brachten mij onder hypnose terug naar het tijdstip van een verschijning. Ik werd aan de leugendetector onderworpen, werkelijk alles. Het onderzoek nam twee dagen in beslag. Maar om een lang verhaal kort te maken, kwamen ze tot het besluit dat er zich iets bevindt voor mijn ogen, iets bovennatuurlijks en mooi, maar zij kunnen niet zeggen of het Maria, Jezus of engelen zijn die ik waarneem. Het moet iets mooi en bovennatuurlijk zijn omdat een normaal lichaam zo niet zou reageren en nog in leven zou zijn zoals mijn lichaam. Waarom ik zo doe (naar vorend leunend)? Ik weet het niet, soms hoor ik misschien niet te goed.

Vraag: Praat de Gezegende Moeder met u? Kan u Haar vragen stellen? Geeft Zij antwoord? Praten jullie heen en weer met elkaar?

Mirjana: Ons gesprek wordt steeds door Haar geleid. Ik voel binnen in mijzelf wat Ik mag en niet mag vragen. Zij hoeft deze vraag niet te stellen, omdat ik dit in mijzelf voel. Mijn vragen gaan gebruikelijk over ernstige aangelegenheden, zoals zieke mensen in een familie en dan krijg ik een antwoord terug. Maar tegelijkertijd krijgen dezelfde mensen bij hun aanwezigheid, en als de vraag uit hun hart komt en met een open hart is gesteld, eveneens het antwoord, maar niet door mij, omdat wij in de ogen van Maria allen dezelfde zijn. Ik zal u twee voorbeelden geven:

Zo was er een meisje, geknield naast mij tijdens een verschijning, en zij weende echt zo pijnlijk tijdens het gebed, zelfs tot na de verschijning. Ik wist niet wie het was of waarom zij weende. Na de verschijning schreef ik, zoals gebruikelijk, de boodschap neer en ging ik door. Na zo een maand ongeveer vertelden ze mij dat het meisje kanker had met uitzaaiingen over het hele lichaam, maar eens ze terug thuis was, stelden ze bij de analyse vast dat alle metastasen verdwenen waren. Het was zij zelf, die de vraag stelde aan Onze-Lieve-Vrouw en ik wist zelfs niet wat er gebeurde met haar.

Zo was er eens een priester die, ne de verschijning, aan de voordeur van mijn huis klopte. Hij zei: "Ik kom zien wat er gebeurt. Waarom sprak u tot mij nà de verschijning? U vertelde mij iets, maar ik begreep het niet omdat ik Italiaans spreek. Ik bekeek hem raar. Ik spreek met niemand na de verschijning. Ik schrijf enkel de boodschap op en daarna verlang ik, vanwege de intense pijn binnen in mij, enkel naar mijn eigen kamer voor stilte en gebed.

Ik antwoordde: "Dat was ik niet". Hij bekeek mij gedurende enkele seconden, draaide zich dan om en wou vertrekken. Toen vroeg ik: "Vader, wat is er gebeurd, kan ik u helpen?" Hij zei: "Nu begrijp ik alles. Diegene die tot Mij sprak was Onze Hemelse Moeder die mij zei ... Bekeer, mijn zoon."

Vraag: Wij bevinden ons allen op een spirituele reis, maar uw spirituele reis werd geleid door Onze-Lieve-Vrouw. Zijn er zaken waarin u zich ooit vergiste of hebt u dingen begaan waarover Zij ooit zei: "Nee doe het niet zo, maar zo"

Mirjana: Ik moet u vraag onmiddellijk verbeteren (gelach). Onze-Lieve-Vrouw is zowel mijn als uw geestelijke begeleidster. Zij vertelt mij zelfs geen woord meer als tot u. Ik hoef te bidden om de boodschap te kunnen begrijpen, evenals u. En zo heb ik evenals u ook een priester nodig, om mij alles te helpen begrijpen en mij te leiden. In de ogen van Onze-Lieve-Vrouw geniet niemand haar voorkeur.

Vraag: Als ik tot mensen praat die in Medjugorje niet geloven, dan vermeld ik soms dat er 10 geheimen zijn die er zullen gebeuren en die vooraf zullen worden aangekondigd, met de bedoeling van hen doen te luisteren en in de hoop dat zij zullen geloven wanneer het eerste geheim gebeurt. Ik ga dan door en vertel hen dat dit 10 keer staat te gebeuren. Zullen ze alle 10 worden aangekondigd en wat is u toegestaan om ons te vertellen?

Mirjana: Alles wat mij toegelaten is te zeggen over de geheimen, heb ik reeds gezegd. Maar Onze-Lieve-Vrouw wenst niet dat wij bevreesd zijn, omdat uit het ware geloof geen vrees voortkomt. Maar ik heb nooit tegen iemand gezegd of de geheimen goed of slecht zijn. Als Onze-Lieve-Vrouw zegt dat Haar Hart zal zegevieren, waarom hoeven we dan bevreesd te zijn?

Vraag: Ik kan hier in naam van iedereen spreken en wij bedanken u omdat u hier onder ons bent. Ik bevond mij eens naast u tijdens een verschijning. Mijn zoon is gedood in Afghanistan en ik wou u enkel zeggen dat ik naar hier ben gekomen om vrede te zoeken, en ik heb vrede gevonden. Ik dank u. (op dit ogenblik, werden de dame in kwestie en iedereen in de kamer heel emotioneel, Mirjana en Miki Musa, de gids, inbegrepen).

Mirjana in het Engels: Spreek zo niet tegen mij, ik bedoel over deze zaken, nu moet ik mijn tranen drogen (op een goedbedoelde manier). Ik denk dat u allen vrede hebt gevonden, omdat u zo'n bewonderenswaardige bedevaarders bent en ik voor u, sinds uw aankomst hier heb gebeden, opdat God u zou helpen begrijpen waarom u naar hier bent gekomen en u zou helpen om vrede te vinden. En ik vraag aan u om voor ons te bidden zodat wij alles zouden kunnen doen wat Onze-Lieve-Vrouw van ons verlangt, op de juiste wijze.

Vraag: Als Maria opstijgt, ziet u dan de Hemel?

Antwoord: Neen. Ik hoop dat ik op een dag de Hemel mag zien. (gelach) Hoe oud bent u? (de jongen antwoordt dat hij 12 jaar is) . Kijk, toen de verschijningen begonnen was Jakov maar goed negen jaar werden wij elke dag door de politie meegenomen. Op een zekere dag slaagden er enkel Jakov en Vicka in om zich te verbergen. En toen Maria dan verscheen, was het enkel tot hen en toen zei Ze: "Nu neem Ik u met Mij mee". Zij dachten dat ze gingen sterven omdat ze met Haar meegingen (gelach) en Jakov zei: "Maria, neem Vicka, zij heeft zeven broers en zussen en ik ben de enige in de familie." (gelach) Onze-Lieve-Vrouw glimlachte enkel en zei: "Nee, ik wens u te laten zien dat Hemel, Vagevuur en Hel werkelijk bestaan". Zo hebben enkel 2 zieners de Hemel gezien. Jakov is nu 36 en is nu daarom niet dapperder. De aarde is hier nooit stabiel, maar nooit is er iets gebeurd, zelfs niet aan de oude huizen, geen steen heeft zich verzet, zo kan het dus absoluut niet gevaarlijk zijn, maar leg dat aan Jakov maar eens uit. Ooit, bij een lichte aardbeving, liep hij het huis uit en zijn vrouw Annalisa riep hem na: "En wat met de kinderen, Jakov?". Hij antwoordde: "zo lang ik leef zullen er kinderen zijn (gelach) ... zijn vrouw, zijn kinderen (fluisterend).

Vraag: U legt steeds de nadruk op het belang van het bidden van de rozenkrans in familiekring. Kunt u ons zeggen hoe u de rozenkrans bidt met uw eigen kinderen?

Antwoord: Meestal 's avonds, wanneer we wat bekomen zijn, bidden we samen een rozenkrans. Dit gebeurt zo mooi, met liefde. Normaal! (gelach) Ik weet niet welk andere woord te gebruiken omdat het reeds zo is sinds de kinderen geboren zijn. Natuurlijk niet, toen ze nog te klein waren, maar ze waren wel aanwezig en zo groeiden ze op alsof dit iets normaal was. Zo aanvaardde mijn oudste dochter, Maria, dit steeds met haar hart. En ik heb een ander voorbeeld. Op zondag beklimmen we samen met mensen uit de parochie de berg der verschijningen. Vader Slavko, die op de Kruisberg overleed, leidde het gebed. Marko, Maria en ik bekommen de berg. Vader Slavko is de oom van mijn echtgenoot. Als grap gaf hij de microfoon aan Maria en vroeg: "Wil je bidden?" Nog maar drie jaar oud, antwoordde zij: "wenst u dat ik dat doe in het Kroatisch of het Italiaans?" (gelach). Hij zei "Het is eender, bid juist" (gelach). Hij was verrast door haar antwoord. Met haar jongere zus, Veronika, ging het niet zo gemakkelijk. Zij probeerde steeds een uitvlucht te zoeken. Ik geloof dat u uw kinderen hierin ook wel herkend: "Ik moet naar het toilet, heb honger, heb dorst. Ga maar en begin, ik kom af". Steeds met de glimlach zeggen we dan tot haar: "geen probleem, doe maar, wij zullen wel op u wachten." (gelach). Maar toen ze 6 of 7 was was zij het die ons vroeg om te bidden. Goddank, zijn we hier tot nu toe goed in geslaagd. (Hierop herhaalt Mirjana in het Engels: "tot nu toe" (gelach). Nu geef ik mijn kinderen in de handen van Onze-Lieve-Vrouw en kan ik zo voor hen bidden.

Vraag: Verschijnt Onze-Lieve-Vrouw gelukkig of verdrietig tijdens de verschijningen?

Mirjana: Dit hangt er van af. Het is niet altijd hetzelfde. Het hangt af van de boodschap die Zij geeft of over wat Zij praat. Praat Zij over iets droevig, dan is Zij verdrietig. Als Zij over Jezus spreekt of over Gods liefde, dan heeft Zij altijd een glimlach op het gelaat. Hetzelfde gebeurt met ons. Enkel tot de Italianen zeg ik dat zij anders doen (maakt gebaren met de armen) (gelach). Maar nu is er een mirakel gebeurd. Ik moet dit toegeven. Ik ben er nog wat van gedaan, ik kan het niet geloven. Italianen hebben temperament, weet u, en zij zijn gelukkig om lichamelijk hun gevoelens te kunnen uitdrukken. Zo moeten ze u gewoonweg eens kunnen knuffelen of kussen. Zij zouden zelfs mijn haar knippen tijdens de mis. Maar afgelopen zondagmorgen was ik om 9 uur tegen zo'n 4.000 Italianen aan het praten en toen alles was afgelopen kon ik zo maar normaal naar mijn auto wandelen! Ze zegden enkel "dank u". Hetzelfde tijdens en na de mis van gisteren, enkel "dank u". Ik was hiervan zo gedaan (lachend). Ik begrijp het nog steeds niet. Voor mij is dat werkelijk een wonder! Misschien kunt u dit begrijpen, maar ik zeg dit steeds tegen iedereen.

Vraag: Als Onze-Lieve-Vrouw verschijnt, ziet Zij er dan oud of jong uit?

Mirjana: Persoonlijk schat ik haar tussen de 20 en 25 jaar, en Zij is helemaal nog niet verouderd tijdens deze jaren (gelach) . Steeds dezelfde leeftijd.

Vraag: Heeft Onze-Lieve-Vrouw al specifiek verwezen naar de schandalen binnen de priestergemeenschap?

Antwoord: Neen, Zij vraagt enkel te bidden, te vasten en onze priesters lief te hebben en dat God iedere priester zal oordelen over de wijze waarop hij priester was en dat wij niet in onze handen moeten nemen wat Gods taak is.
Vraag: Wanneer zullen jullie allen elkaar opnieuw ontmoeten, waar en wanneer?

Mirjana: Vóór de verschijningen begonnen, waren de zieners geen vrienden, sommigen van ons kenden elkaar zelfs niet. Onze-Lieve-Vrouw bracht ons bij elkaar. Zelfs vandaag heeft ieder van ons zijn of haar eigen vrienden. Wij zien elkaar enkel als we het hebben over onze opdrachten. Ik ben enkel echt bevriend met Jakov, die hier rechtover woont. We zien elkaar elke dag zo'n tien minuten, en eerlijk gezegd word ik wat moe van hem! (gelach) Ik weet niet of jullie Ivan kennen, maar wanneer hij mij komt opzoeken praat hij tot mij als een pelgrim! Hij preekt! Dan laat ik hem zo'n 10 minuutjes doen en zeg ik: "Ivan, ook Ik zie Maria". Hij is een beetje ernstig! We komen enkel bij elkaar als het over onze opdrachten gaat. Een andere mooie gebeurtenis was er met Vader Slavko. Sinds een jaar ondernam hij pogingen om ons alle zes bij elkaar te krijgen en hij slaagde hier maar niet in. Ten einde raad kwam hij kwaad bij mij thuis. Ik vroeg: "wat gebeurt er?" en hij antwoordde: "Hoe durft u dit te vragen? Indien ik Onze-Lieve-Vrouw was geweest, dan had ik nooit jullie zes gekozen. Enkel Zij kan zoiets en het feit dat Zij jullie zes verkoos overtuigt mij van ervan dat Zij werkelijk hier verschijnt" en ik zei, "dank u, Vader Slavko.

Vraag: De boodschap die u maandelijks op de tweede krijgt is voor de hele wereld (Mirjana knikt). De dagelijkse boodschappen voor de overige zieners, zijn deze ook voor de wereld of zijn deze persoonlijk?

Mirjana: Ik denk dat de zaken waarover Onze-Lieve-Vrouw praat met diegenen die nog dagelijks verschijningen hebben een soort voorbereiding is voor de zieners over wat er gaat gebeuren, omdat ze het tiende geheim nog niet kennen. Zo was er eens een journalist uit New York die een interview afnam. Het was een aangenaam persoon en zo maakten we wat grapjes. Dan vroeg hij mij: "Hoe komt het toch dat u de geheimen zo vlug ontving en de overigen niet?" Ik grapte maar door en zei: "Onze-Lieve-Vrouw zal verstandig genoeg geweest zijn om te weten wie de dingen vlug zou verstaan en wie niet." We lachten hierover, maar het zijn de exacte woorden die hij neerschreef! (gelach). Toen Ivan dit in Amerika las, sprak hij enkele dagen niet meer, maar hij heeft het overleefd (gelach). Maar dat is uiteindelijk wat Onze-Lieve-Vrouw ook van ons verlangt. Dat we ook kunnen lachen, want welk voorbeeld kunnen wij zijn voor anderen die Gods liefde nog niet kennen als wij steeds bezorgd, angstig en droevig rondlopen. Dan zullen deze al vlug zeggen dat wij niet anders zijn dan hen en het is precies van ons dat er verwacht wordt dat we glimlachen en liefde schenken want Onze-Lieve-Vrouw vraagt dat wij ons hierin onderscheiden van anderen.

Vraag: Zijn alle geheim dezelfde voor ieder van jullie?

Mirjana: We spreken met elkaar nooit over de geheimen omdat geheimen nu eenmaal geheimen en ook wij, vrouwen, onze mond kunnen houden (gelach en applaus). Een vriend van ons zei tegen mijn echtgenoot: "Ik denk dat mijn vrouw er geheimen op nahoudt". Marko bekeek hem en antwoordde: "Wat moet ik dan zeggen? (gelach) . Die van mij houdt er wel tien achter en wie weet hoeveel meer nog!" (gelach).

Vraag
: Tijdens een van de verschijningen werd u gevraagd om priester of kloosterling(e) worden.

Mirjana: Als kinderen vroegen wij Haar wat Zij verlangde van ons leven en Zij zei het volgende: "Als u in uw harten voelt om priester of zuster te worden, dan wens Ik dat anderen het ook zouden merken dat Ik bij u was. Maar als u voor een familie verkiest, dan is Mijn wens dat uw familie een voorbeeld zou zijn voor de anderen. Dat is alles wat Ze ooit zij over ons persoonlijk leven.

Vraag: Draagt Zij steeds dezelfde kledij? Dezelfde kleuren? (gelach)

Mirjana: U bent zo'n goed voorbeeld van een niet-gelovige (lachend). Bent u uit Italië afkomstig? Dit is een typisch Italiaanse vraag. Zij vragen zelfs uit welke stof het is gemaakt. Onze-Lieve-Vrouw draagt steeds een grijs, lang kleed en een witte, lange hoofddoek, behalve met Kerstmis en Pasen wanneer haar kleed als goud lijkt, niet het grijs en goud dat wij kennen, maar hemels, veel mooier.

De vraagsteller antwoordt: Nu weet ik nog niet wat ik moet kopen! (gelach)

Mirjana: Maar ik heb u wel een beetje geholpen! (gelach)

Vraag: Van welk uur tot welk uur vast u?

Mirjana: Dit is een typisch Amerikaanse vraag (gelach). Alsof ik de woensdagen en vrijdagen zelf kan bepalen. Wij weten allemaal hoelang een woensdag duurt, hetzelfde als een vrijdag.

Vraag: Ik heb gehoord dat de plaatselijke bisschop Medjugorje niet volledig ondersteunt. Hebt u hierover enige opmerking?

Mirjana: Onze bisschop is eerst en vooral onze bisschop. Wij bidden voor hem en eerbiedigen hem omdat Onze Hemelse Moeder het ons zo heeft geleerd. Hij heeft nooit gepraat met ons, zieners en daarom kan ik eenvoudig weg geen opmerkingen maken. Ik kan wel zeggen dat we over een brief beschikken van het Vaticaan dat, wat de bisschop ook over Medjugorje zegt, dit enkel wordt aanzien als zijn persoonlijke mening, maar niet als zijn mening als bisschop omdat Medjugorje nu rechtstreeks onder de bevoegdheid van het Vaticaan valt, omdat het een wereldgebeuren is. Nu zijn wij dus in handen van het Vaticaan. Persoonlijk had ik de grote eer om te mogen spreken met de overleden Paus Johannes-Paulus II. Dat was zo prachtig. Ik bevond mij in de Sint-Pietersbasiliek te Rome, tussen alle overige pelgrims. Toen de Paus voorbijkwam zegende hij iedereen en ging door. Dit was ook zo bij mij. De Italiaanse priester die bij mij was zei: "Heilige Vader, dit is Mirjana uit Medjugorje." Hij kwam terug, zegende mij opnieuw, om terug zijn weg te vervolgen. En ik zei tot de priester: "Vader, hij denkt dat ik een dubbele zegen nodig heb" (gelach). Hoedanook, in de namiddag kregen wij een uitnodigeng om de volgende ochtend ontvangen te worden op Castelgondolfo, dichtbij Rome, om met de Heilige Vader te praten. Ik hoef u niet te vertellen dat ik die nacht amper kon slapen (lachend). Toen ik daar aankwam zag hij dat ik zo opgewonden was. Wij waren alleen en hij begon met mij in het Pools te praten. Hij dacht dat ik dat zou begrijpen omdat het zowel het Pools als het Kroatisch Slavische talen zijn? Hij wou dat ik me gemakkelijk voelde, maar ik begreep er niets van, het llijkt zelfs niet op onze taal. Ik weende en ik kon geen adem uitbrengen om een woord te zeggen. Toen ik daar uiteindelijk toch in slaagde, vroeg ik hem: "Heilige Vader, kunnen wij Italiaans spreken?" (gelach). Toen begonnen we te praten en, tussen de zaken door, zei hij: "Indien ik geen paus was, zou ik reeds lang naar medjugorje zijn geweest. Ik weet en ik volg alles. Vraag de pelgrims om voor mijn intenties te bidden en draag goed zorg voor Medjugorje want Medjugorje is de hoop van de hele wereld."

Vraag: Wanneer ik terugkeer, kunt u dan bidden voor mij zodat ik een antwoord kan horen en voelen op mijn vragen?

Mirjana: Jullie kwamen op dinsdag. Sedert dinsdag bid ik reeds voor jullie. Dat wou ik aan ieder van jullie vragen. Bid voor mij en ik zal voor jullie bidden want er is een reden waarom jullie hierheen zijn gekomen. Onze-Lieve-Vrouw brengt ons hier bij elkaar en wij moeten bij elkaar in gebed blijven.

Vraag: Bent u nooit bezorgd om uw vrijheid?

Mirjana: Ik ben in Gods handen. Het is onmogelijk om in alles zeker te zijn, maar ik zou wel nooit lijfwachten rond mij willen, want mijn leven is in Gods handen, en wat Hij wenst, wat Zijn wil is, zal geschieden. Ik denk hier niet aan. Hetzelfde als wij bidden, if vraag nooit iets specifiek voor mijn dochters, steeds zeg ik: "Mijn Lieve God, wij zijn in Uw handen en het is U die weet wat het beste is voor ons. Wij plaatsen ons in Uw handen." Er waren sommige spijtige voorvallen, maar God heeft er steeds voor gezorgd dat ik er goed uitkwam (glimlach). Niet iedereen die naar Medjugorje is van goede wil. Er waren sommige gevallen, maar God heeft hierin voorzien.

Vraag: Hoelang denkt u hiermee te kunnen doorgaan, met het individueel praten tegen de bedevaarders?

Mirjana: Zolang God het wil, omdat ik bid. Ik probeer door gebed alles te begrijpen. Vóór dit gesprek met jullie heb ik ook tot God gebeden zodat ons gesprek inhoud zou hebben. Met lege woorden bereik je immers juist het tegenovergestelde. Maar als u bidt, dan praat Jezus tot u.

Vraag: Moet ik blijven alleen bidden omdat ik soms de rest van de familie stoor? Ik bid dikwijls de Rozenkrans alleen omdat de rest van de familie hiervan niet houdt.

Mirjana: Deze vraag wordt dikwijls gesteld. Ik kan u enkel mijn persoonlijke mening zeggen, de manier waarop ik het begrijp door Maria's boodschappen. Neem bijvoorbeeld dat in uw familie enkel u bidt en uw echtgenoot of kinderen niet meebidden. Verberg u dan in een stille omgeving en bid, bid voor hen, plaats hen in Maria's handen en wees niet bevreesd. Begin niet tegen hen te preken of hen te bekritizeren. Dwing hen niet, maar bemin hen. Onze-Lieve-Vrouw zal de rest wel doen. Wij mogen geen hundernis zijn in de gebeden van anderen. Op die manier bereiken we enkel het tegenovergestelde. Dit zou ik doen als ik u was.

Vraag: Zegt Maria ooit iets over radicale islamieten, want soms is het beangstigend?

Mirjana: Nee, radicale islam is niet zo gevaarlijk, maar het zijn wij die te zwak zijn. Laat mij u een voorbeeld geven. Toen ik zaterdag met Italianen sprak, was de vraag: "er zijn zovele moslims nu die naar Italië komen en zij veranderen alles. Wij mogen geen kruisen meer hebben in onze klinieken, scholen..." Ik heb hem onmiddellijk gestopt en gezegd: "Wie neemt er dat kruis van de muur? Jij of die moslim?". Hij aarzelde en ik antwoordde dat er niet te aarzelen valt dat er geen verontschuldigingen zijn. Wij zijn zwak. Wij zijn zwak in ons geloof en zo laten we iedereen toe om maar te doen wat ze willen. Als Jezus mij onderwijst om de deur voor iedereen te openen, dan doe ik dat. Diezelfde Jezus vraagt mij om die deur voor u te openen, maar als diezelfde Jezus voor u een hindernis blijkt, ga dan terug naar huis. Dat denk ik. We geven steeds de schuld aan anderen, maar leggen nooit de oorzaak bij onszelf: hoe gedraag ik mij tegenover God, wat doe ik voor hem, hoe sterk is mijn geloof, hoeveel ben ik bereid op te geven voor mijn geloof? De gemakkelijkste weg is om te zeggen dat ze radicaal zijn, dat ze dit of dat zijn. Ik woonde ooit in Sarajevo en de meesten waren moslim ginds, maar thuis hadden wij een Kruisbeeld een een beeld van Maria. Dit zouden we voor geen prijs ter wereld hebben weggedaan. Als u bereid bent voor God te sterven, dan zal u leven. Maar zegt u "nee" tot God, dan zal u sterven.

13-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siroki Brijeg
Siroki Brijeg

Siroki Brijeg ligt in de Moslim-Koratische Federatie in Bosnië en Herzogovina in het kanton West-Herzegovina. Siroki Brijeg telt ongeveer 27.000 inwoners. De oppervlakte bedraagt 388 km² en de bevolkingsdichtheid is 67,5 inwoners per km².


Siroki Brieg

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond er ware afslachting plaats van Franciscaanse broeders door de partizanen van Joegoslavië. Toen de partizanen de volledige plaats, in 1945, in handen hadden, kreeg de plaats een andere naam: Listica. In 1990 werd de naam opnieuw veranderd in Siroki Brijeg.

Jaarlijks bezoeken duizenden pelgrims het Franciscaner klooster te Siroki Brijeg, dat zich zo’n 30 kilometer verderop noordwestelijk bevindt. Op 7 februari 1945 kwamen de partizanen er aan met de slogan "God is dood, er is geen God, er is geen Paus, er is geen Kerk, u kan dus ook de wereld intrekken en gaan werken zoals een ander." De partizanen waren echter vergeten dat de Franciscanen reeds werkten, de meesten onder hen in hun aangrenzende school. Sommigen onder hen waren bekende professors en hadden verscheidene boeken geschreven. De communisten vroegen hen om hun vertrekken te verlaten, maar de broeders weigerden. Een razende soldaat nam het Kruis en gooide het op de grond. Hij dreigde: "Nu hebt u de keuze tussen het leven en de dood." Elk van hen knielde neer, omhelsde het kruisbeeld en zei: "U bent mijn God en mijn Alles."

De dertig Franciscanen werden naar buiten gevoerd en afgeslacht. Hun lichamen werden verbrand in een nabijgelegen grot. Lang bleven hun resten daar achter. Vandaag liggen ze begraven in de Franciscaner kerk. De dertig Franciscaanse martelaren van Siroki Brijeg zijn een krachtig voorbeeld van hoe mensen Jezus boven het leven verkiezen, in aanwezigheid van anderen. Ze deden naar wat Jezus in het Evangelie had gezegd: "Wees niet bevreesd van zij die het lichaam doden, want de ziel kunnen zij niet doden. Vrees eerder hen die zowel het lichaam als de ziel kunnen vernietigen in de hel."

Getuigenis geven van Jezus en Gods weg volgen helpt de anderen die het aan de nodige moed ontbreekt om Jezus te volgen. Eén van de soldaten die betrokken was bij de moord te Siroki Brijeg zei later: "Sinds ik een kind was heb ik mijn moeder thuis steeds horen zeggen dat God bestaat. Daarentegen hebben Stalin, Lenin, en Tito altijd aan ieder van ons beweerd dat er geen God bestaat! Maar toen ik voor de martelaren stond van Siroki Brijeg en ik zag hoe deze broeders, met gebed en vergevingsgezindheid voor hun moordenaars, de dood in de ogen keken, dan herinnerde ik mij plots opnieuw de woorden van mijn moeder en zei ik: mijn moeder had gelijk, God bestaat!" Die soldaat heeft zich later bekeerd. Zijn zoon en zijn dochter zijn nu priester en kloosterzuster. Zoals reeds gezegd: "getuigenis geven van Jezus en Gods weg volgen helpt de anderen die het aan de nodige moed ontbreekt om Jezus te volgen."

De "Internationale Vereniging van Peetouderschap voor Kinderen uit Bosnië en Herzegovina" werd opgericht op 20 december 1992 in de gebouwen van het Franciscaner klooster te Siroki Brijeg. Bij die gelegenheid stemden een honderdtal inwoners voor de statuten van de vereniging. Er werden ook een Administratief en Toezichthoudend Comité en een Ereraad opgericht. Vader Jozo Zovko werd verkozen als voorzitter van de vereniging. Het was zijn idee om kinderen, die één of beide ouders hadden verloren tijdens de Joegoslavische oorlog, financieel en spiritueel te helpen met de hulp van mensen uit de hele wereld.

Onmiddellijk nadat de vereniging werd opgericht, werd deze geregistreerd bij het gerechtshof van Mostar. De zetel van de vereniging bevindt zich in de panden en de ruimten van het klooster te Siroki Brijeg. Dankzij de hulp van vele vrienden van Medjugorje werd de zetel spoedig ingericht met al het nodige materiaal dat nodig is voor het goed en effectief functioneren van de organisatie: computers, faxen, kopieerapparaten en overig kantoormateriaal. De vereniging kreeg ook een telefoonlijn. Sedert juni 1993 werd, op beslissing van de gemeenteraad, de vereniging vrijgesteld van het betalen van de telefoonrekeningen, omwille van haar humanitaire karakter. Nadat aan alle wettelijke en materiële voorwaarden was voldaan werd er begonnen met het oprichten van een netwerk van coördinators en commissieleden.

Commissieleden op het gebied van Bosnië en Herzegovina verzamelden informatie over de kinderen van omgekomen verdedigers en burgers tijdens de burgeroorlog. Er werd informatie verzameld over 2.215 kinderen die leven dankzij de giften van vele families over de hele wereld. De leden werden bij hun werk geholpen door het Departement voor de Voogdijschap in HVO [Kroatische Gewapende Diensten], de Vereniging van Weduwen en andere humanitaire organisaties dat betrokken waren bij het inzamelen van gegevens en het herstellen van de banden met de families van de doden. De leden van de vereniging zijn de kinderen van alle overledenen uit bijna elke stad in Bosnië en Herzegovina waar er Kroaten leven of hebben geleefd. Vele families van de omgekomen verdedigers uit Bosnië die nu als vluchtelingen leven in Kroatië hebben contact opgenomen voor hulp, toen zij over de organisatie hoorden.

Terwijl de commissieleden informatie inzamelden, zocht de organisatie naar toekomstige coördinatoren belast met het zoeken naar peetouders voor de weeskinderen en de medewerking met de Vereniging van Peetouders. Deze werden gezocht onder de vrienden uit Kroatië en de bedevaarders naar de Koningin van de Vrede en dit terwijl de oorlog in Herzegovina nog volop bezig was. Deze oorlog bracht tonnen en tonnen humanitaire hulp binnen.

Buiten het verzamelen van de nodige financiële middelen voor de kinderen, zorgen ze ook voor de coördinatie van de correspondentie, verjaardags- en familiegeschenken van de peetouders voor de weeskinderen. Ook organiseren zij regelmatige bezoeken van peetouders aan Medjugorje en hun peetkinderen. Vele gesponsorde kinderen gaven zichzelf volledig aan de organisatie en brachten op hun beurt vrijwilligers op de been om zo samen de intensiteit van het werk aan te kunnen.

Toen de Kroatische bank in 1993 opstartte in Mostar werd er een buitenlandse rekening geopend waarop het geld van de peetouders werd bijeengebracht. Elke buitenlandse bijdrage voor de vereniging is vergezeld van een lijst van de kinderen en het geldbedrag dat een peetouder schenkt voor zijn petekind. Op basis van deze lijst, wordt er in de zetel van de vereniging een lijst van de kinderen gemaakt en het bedrag op de rekening van elk kind gestort. De lijsten worden opgemaakt bij het binnenkomen van de bedragen (maandelijks, tweemaandelijks of driemaandelijks). In de dagen voordat er een kantoor gevestigd was van de Kroatische Bank in Vitez en Kiseljak werd het geld, samen met de lijst, persoonlijk door de commissieleden aan de moeders of voogdijouders overhandigd, na de nodige ondertekening van de documenten.

Bedienden van de kantoren van de Kroatische Bank in Siroki Brijeg hebben een groot begrip voor de activiteiten van de vereniging en werken vaak voor de vereniging buiten hun diensturen. Omdat er vele weeskinderen als vluchteling in Kroatië leven werd er ook een rekening geopend bij de "Privredna Banka Zagreb" te Imotski. Al het geld op de bankrekeningen komt ten goede aan de kinderen, of is bestemd voor de uitbreiding van sommige afdelingen.

De zetel van de vereniging is elke dag open van 8 tot 14 uur en tijdens de zomermaanden, als er vele peetouders op bezoek komen, blijft het kantoor dikwijls de hele dag open. Dagelijks is er bezoek van priesters, geestelijken, commissieleden en weduwen die hier de nodige troost en verlichting vinden na de donkere dagen van de oorlog. Vanuit het hoofdgebouw vertrekken honderden vrachtwagens met humanitaire hulp tot over de grenzen.
 
Sinds het ontstaan van de organisatie stonden Slavica Crnjac, Zorica Tica, Sonja Pusic, en tijdelijk Andjelka Ivankovic in voor het administratieve werk. Naast de financiële hulp, draagt Vader Jozo Zovko, als voorzitter van de vereniging, vooral zorg voor de geestelijke begeleiding die de getroffen families nodig hebben. Elk jaar neemt hij met een bijzondere boodschap contact op met de families. Ook zijn er steeds de wenskaarten met Kerstmis en met Pasen.

Vader Ivan Bradvica en Vader Blago Brkic, de Geestelijke Begeleiders van de Vereniging, staan op elk moment ter beschikking, geven advies, gebed of gaan met de families praten. Hiermee hopen ze terug de glimlach op het gelaat van de kinderen te krijgen en hen te bevrijden van hun angsten en trauma’s die ze hebben opgelopen tijdens de burgeroorlog. De Vereniging organiseert ontmoetingen met deze Franciscanen, samen met de begeleiding van psychologen, kloosterzusters en priesters. De eerste ontmoetingsdagen vonden respectievelijk plaats in mei en op 2 november van 1993.

In juni 1993 werd er voor 50 kinderen van de vereniging, samen met het Oostenrijkse Rode Kruis en Zdenko Bilinovac, een reis van drie weken ingericht naar Oostenrijk. In augustus 1993 werden er zomervakanties gehouden voor 103 kinderen of het eiland Lopud. Het geld hiervoor werd bijeengebracht uit verschillende giften. In september 1993 schonk de Europese Unie schoolboeken en andere hulp. Dankzij de Amerikaanse groep "Wings of Mercy" kregen alle kinderen met kerstmis 1994, bijzonder nuttige geschenken [kledij, schoenen, speelgoed en cosmetica].

Tot begin mei 1994 was er maar weinig informatie over de kinderen van de overledenen verdedigers uit Midden Bosnië. Na het beëindigen van de conflicten en met de hulp van de leden van de humanitaire organisatie "Sint Davids Verlichting" en de commissieleden, werd er in mei 1994 informatie verzameld over honderden nieuwe weeskinderen. Er werd een artikel hierover vrijgegeven via de vele Medjugorje Centra over de hele wereld. In een relatief korte periode werden er sponsors gevonden voor ongeveer 600 nieuwe kinderen, maar ongelukkiglijk blijft er nog steeds informatie binnenkomen over kinderen van slachtoffers van de burgeroorlog.

In juni en augustus 1994 werden er opnieuw zomervakanties georganiseerd op het eiland Lopud, deze keer voor 600 weeskinderen. Hierna, Op 17 en 18 augustus 1984 vond de eerste ontmoeting plaats tussen de peetvaders en hun peetkinderen te Siroki Brijeg en te Medjugorje en een verblijf aan de kust. De ontmoeting werd gesteund door ontelbare bedevaarders die geld schonken voor deze aangelegenheid. Honderden peetvaders uit verschillende landen namen deel aan de ontmoeting met "hun" kinderen. Bij deze gelegenheid hadden de kinderen met hun moeder de gelegenheid om de coördinatoren van de vereniging te ontmoeten. Er werd een Eucharistieviering opgedragen en een bedevaartstocht gehouden naar de berg der verschijningen. Deze dagen waren een bijzonder dankbaar moment voor alle deelnemers en blijven voor eeuwig in het hart bewaard. De mooie herinneringen brengen sterkte tijdens moeilijke momenten.

Er is tijdens deze twee jaren werk een groot begrip vanwege de regering getoond en ook van vele individuele mensen. Dit alles bracht veel soelaas. Het grote probleem bleef het voortdurend uitvallen van de telefoonlijnen tijdens de burgeroorlog, omdat er dan geen contact kan worden opgenomen met de medewerkers. Dit bemoeilijkte het werk enorm.

Tijdens deze jaren begon de idee al te groeien om te starten met de bouw van een groot weeshuis voor meisjes, dat de naam "Zavod Svete Obitelji" [Instituut van de Heilgie Familie] meekreeg. Vanaf het jaar 2000 begonnen de eerste groepen meisjes het weeshuis te bewonen. School wordt er gevolgd te Siroki Brijeg. Elke wooneenheid is ingericht voor zes personen: twee slaapkamers met drie bedden, een woonkamer met een kleine keuken en studieruimte. Voor alles wordt gezamenlijk ingestaan. Er is een prachtig ingerichte huiskapel ter ere van de Koningin van de Vrede.


Siroki Brijeg: Weeshuis Instituut van de Heilige Familie

In het jaar 2000 was hun aantal uitgegroeid tot 2.300 peetkinderen. Van de acht deelnemende landen komen het grootste aantal sponsors uit de Verenigde Staten [1.200]. Ook Nederland draagt een mooi steentje bij met 103 kinderen. De vereniging maakt geen openbare reclame en hangt af van mond-tot-mondreclame, organisaties zoals "The Medjugorje Magazine", Wayne Weible columns, en andere...

Het laatste nieuws over Siroki Brijeg kan meteen ook tellen. Op 9 februari 2009 is er de open brief van Vesna Cuzic aan alle medewerkers en bedevaarders van Medjugorje, waarin de vraag van Vader Jozo Zovko, om met een sabbatjaar "tot rust te komen" om te gaan meewerken aan een bouwproject op het eiland Badja, wordt ingewilligd. Later wordt duidelijk dat er inmenging is van Ratko Peric, bisschop van Mostar. Peric "zoekt" Jozo Zovko al jaren en het hele verhaal doet mij een beetje denken aan het boek "Les misérables" van Victor Hugo, waar kruimeldief Jean Valjean, na negentien jaar strafkamp, zijn hele verdere leven lang nog wordt achtervolgd door politie-inspecteur Javert, onder het motto "eens een dief, altijd een dief." Op het einde van het verhaal pleegt Javert uiteindelijk zelfmoord door in de Seine te springen.


12-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje: Mijn keuze, mijn roeping!
Medjugorje: Mijn keuze, mijn roeping!

Hieronder volgt een getuigenis uit de mailbox van een achttienjarige jongen, die een roeping als priester kreeg te Medjugorje.

Elf jaar oud

Ik ben als 11 jarige jongen veranderd [bekeerd] in Medugorje. elk jaar opnieuw in de grote zomervakantie ging ik op bedevaart naar Medugorje. nu ben ik 18 jaar oud en ben er al zes keer geweest. Dit jaar ga ik dus voor de zevende keer. Vorig jaar in Medugorje is er iets speciaals gebeurd. Het was alsof God mij echt uitnodigde, ik weet nog dat we tijdens de bedevaart naar een bijzondere pater [Jozo Zovko] gingen luisteren. We wisten niet over wat de pater ging preken maar toen hij begon wisten we allemaal dat het over priesters ging. Hij heeft me wakker geschud, hij vertelde over de realiteit en wat we er aan moesten doen. hij vertelde over onze Hemelse Moeder die nog altijd dagelijks verschijnt aan 3 zieners...

Ik weet niet wat me was overkomen maar ik kon niets anders meer dan mijn woorden in tranen om te zetten na de preek van de pater Jozo. Tijdens de terugreis naar het hotel [± 30 minuten] had ik heel de weg terug tranen in de ogen. Wat ik meemaakte kan ik niet in woorden of gedachten beschrijven. Alleen God en ik begrepen elkaar.

Na de ontmoeting met de pater kwamen er nog vele gevoelige en emotionele momenten tijdens de diverse activiteiten. Wat we ook gingen doen, het ging altijd over "priesterroepingen." Die nacht ben ik nog een keer naar het heiligdom van Medugorje gegaan [het beeld van de Verrezen Christus]. Ik zie het nog voor mij: er was niemand, alleen ik en God in mijn hart, ik ging plat op de grond liggen, voor het kruis en zij tot hem: "God! Help mij bij mijn roeping tot priester, vergeef me al mijn zonden en zegen mij." Na mijn roeping te aanvaarden ben ik nog even blijven bidden en bezinnen.

De volgende dag gingen we de kruisweg bidden [Krizevac ]. Eenmaal bovenop de berg heb ik aan de pater die met ons op bedevaart ging gevraagd of hij mij de handen zou opleggen als teken van hulp en trouw op mijn lange weg tot priester. Het was toen dat ik wist dat mijn toekomst, tussen God en de mensen zal zijn als priester.

Na nog veel intense momenten van gebed en aanbidding, gingen we terug naar huis. In de bus op weg naar huis heb ik dan ook een getuigenis gehouden voor iedereen.

Getuigenis Medugorje: 9/07/2008 [van een zeventienjarige jongen]

Dag lieve mensen.

Als jongere zou ik graag willen vertellen over mijn getuigenis van Medugorje. In Medugorje is mijn leven totaal omgekeerd. Toen ik voor de eerste keer in Medugorje kwam [toen was ik 11 jaar], dan voelde ik iets, heel diep in mijn klein kinderhartje . Ik voelde liefde, echte onbeperkte liefde!!! Ik weet nog dat iemand in Medugorje tegen mij zei: "het is hier toch zo rustig, zo vredig en iedereen is hier zo vriendelijk voor elkaar." Ik wou daar nooit meer weg , omdat ik mij daar thuis voelde!! bij mijn Hemelse Moeder. De goddelijke liefde die ik daar voelde, daar moest ik als kind wel van getuigen. Mijn bekering in Medugorje, de uitnodiging van onze Hemelse Moeder Maria, was voor mij daar voltooid. Het was daar in Medugorje waar ik ben beginnen te geloven!!!

Ja !!! ik geloofde in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, en niet te vergeten in onze Hemelse Moeder Maria samen met alle engelen en heiligen. Als ik in dat geloofde! dan groeide mijn geloof almaar door.

Tot de dag van vandaag ben ik al enorm gegroeid met mijn geloof, maar we mogen niet vergeten dat we niet kunnen groeien zonder onze zwakheden te kennen. Nu probeer ik de weg naar God te volgen met geheel mijn hart en ziel! Als 17 jarige is het ook niet altijd gemakkelijk om die weg te volgen. Voor niemand is dit gemakkelijk! Voor zowel jongeren als voor ouderen is het een weg met vallen en opstaan!! Zoals pater Lode ons gezegd heeft: "satan is sterk!!! Hij pakt ons waar hij ons pakken kan, vooral bij onze zwakheden!"

Dan zijn we zo goed bezig de weg van God te volgen, en dan laat hij [satan] mij op die rechte weg vallen in de modder!! En dan?? Wat moeten we nu doen?? Eenmaal in de modder, altijd in de modder? Nee !!!!!! Ik denk dan aan Jezus: hij vergeeft ons onze zonden. Bid tot hem om vergeving. Bid bid bid voor de zondaars! En ga biechten om satan van u weg te jagen, wel wetend dat hij u nooit gerust laat!

In Medugorje kom ik altijd terug uit de modder. Je voelt terug de genade die God ons geeft, uw hart staat dan terug open. Je bent genezen!!! je leeft terug!!! en zo gaat de weg van God, met vallen en opstaan. Mijn weg is deze dagen enorm vooruitgegaan meer dan al mijn andere bedevaarten naar Medugorje. nog nooit ben ik zo diep geraakt geweest bij pater Jozo Zovko. Hij heeft mijn wereld er helemaal anders laten uitzien. Na de eerste keer in Medugorje dacht ik van: mooier kan het niet meer! Maar deze bedevaart heeft het voor mij nog mooier gemaakt!

Lieve mensen, iedereen, elk van u. heeft mij een stapje verder geholpen tot mijn roeping tot priester.

Dank u God!!! Voor onze Heer en onze God voor het grootste geschenk dat Hij ons gaf tijdens Zijn lijden op het kruis!!!!! Dank u Jezus voor onze Moeder Maria. Zij heeft mij en ieder van u zoveel liefde gegeven!!!!!! Onze Moeder is altijd bij ons!! Laten wij ons ook altijd bij Haar zijn !!!

Amen.

Schrijver gekend bij de redactie

10-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ivans gebedsgroep
Ivans gebedsgroep "Koningin van de Vrede"

De eerste gebedsgroep in Medjugorje werd gevormd op 4 juli 1982, een communistische feestdag, genaamd, "Dag van de Soldaat." De gebedsgroep werd gevormd op uitnodiging van Onze Lieve Vrouw op de Podbrdo, de verschijningsheuvel. Deze gebedsgroep bestaat tot op vandaag. Hier het verhaal hoe het begon.

Het gebeurde op het balkon van Vicka’s oude huis. Er waren de broers en zussen van Vicka en andere jonge mensen uit het dorp, waaronder Nedjo Brecic, die op het punt stond te huwen. Ivan Dragicevic was er ook. Op een bepaald ogenblik, tijdens de nacht, stelde Nedjo Brecic voor om naar de Podbrdo te gaan, ook al had de communistische politiek de mensen verboden om dit te doen. Ieder van ons, waaronder ook Ivan, gingen akkoord.


Een foto van Ivan en de gebedsgroep. Nedjo Brecic speelt op de gitaar

Ivan verwachtte geen verschijning die nacht, maar plotseling verscheen Onze Lieve Vrouw. De groep bad de zeven Onze Vaders. Na de verschijning vertelde Ivan aan ieder dat Onze Lieve Vrouw hen uitnodigde om tweemaal wekelijks een dergelijke ontmoeting te hebben met Haar, wanneer het de mensen uit de groep schikte. Ze zei ook om niet bevreesd te zijn, omdat Zij met hen zou zijn. Omdat Nedjo uit een andere stad kwam, Metkovic [zo’n half uurtje rijden van Medjugorje] vroegen de anderen hem wanneer het hem zou passen om de gebedsgroep bij te wonen. Nedjo antwoordde dat de dinsdagavond en de vijdagavond hem het best zouden passen, en de anderen gingen akkoord.

Bij de volgende ontmoeting, kwam er veel volk, maar Onze Lieve Vrouw zei dat Zij maar enkel negen mensen had gevraagd om de gebedsgroep te vormen. Van die dag af, 4 juli 1982, tot op vandaag, leidt Onze Lieve Vrouw de gebedsgroep, met aan het hoofd ervan Ivan, en gaf ze Haar mooie moederlijke boodschappen en onderricht, waarover er alleen al vele boeken kunnen worden geschreven.

De reden waarom Onze Lieve Vrouw uitnodigde om een gebedsgroep te vormen was om haar via hun gebeden te helpen om Haar plannen te verwezenlijken. Ze onderwees de groep zoals op school, beetje bij beetje, en op een vriendelijke wijze, waarbij ze precies de beperkingen en de wil van de groep kende. In het begin waren enkel de leden van de gebedsgroep aanwezig toen Onze Lieve Vrouw aan Ivan verscheen, maar later vroeg Zij eveneens aan dat anderen zouden aanwezig zijn. Ze zou daarbij de plaats en de tijd doorgeven voor de ontmoeting en de verschijning. Zo gaat het tot op vandaag.

Na een tijdje sloten zich meer en meer mensen op een bijzondere wijze bij de gebedsgroep aan. Ook verlieten sommigen onder hen de groep. Onze Lieve Vrouw vroeg hen om eenheid, eenvoud en nederigheid en om voor anderen getuige te zijn van Haar aanwezigheid, door een teken, licht en voorbeeld te zijn voor hen. Misschien waren er sommigen die van de leden verwachten dat ze een heilige en bovennatuurlijke uitstraling hadden, die de handen konden opleggen en zieken genezen, en wie weet wat anders nog wat ze dachten over hen. Onze Lieve Vrouw vroeg van hen iets totaal anders. Zij vroeg om op een natuurlijke wijze te groeien zoals een bloem die niet wordt besproeid op een kunstmatige wijze, maar gewoon met water. Zo drukte zij het uit om "op een natuurlijke wijze" te groeien. Ze vroeg niet meer dan wat de leden konden bieden en ze kwam tot hen als kinderen die voor het eerst hun gebed tot hun engelbewaarder baden. Later, onderrichtte ze in toenemende mate om meer te bidden, te beginnen met vijf Onze Vaders, daarna zeven Onze Vaders, dan één mysterie van de Rozenkrans en daarop de volledige Rozenkrans. Eenmaal de gebedsgroep bijeenkwam in de parochiekerk van de Heilige Jacobus de Meerdere, leerde ze de aanbidding van de Heilig Sacrament aan, door persoonlijke en groepsmeditatie.

De leden zijn door Onze Lieve Vrouw op de proef gesteld. Op een dag vroeg ze om een ontmoeting in het midden van de nacht, soms na middernacht. Ooit was er een om drie uur in de morgen. Zelfs wanneer het koud en windering was en er sneeuw lag, werd er bijeengekomen. Niet kon haar doen stoppen om de groep op te eisen en niets stopte de groep om te gaan. Niemand van de leden vatte ooit een verkoudheid. Dikwijls kwamen de leden met volledig natte kledij terug, doordrongen van de regen. Op de Kruisberg was het soms zo winderig dat het onmogelijk was om rechtop te blijven staan. Ze beschermden zich tegen de wind achter het Votiefkruis. Een uur voordat Maria verscheen werd er begonnen met gebeden en gezangen. Het vreemdste van alles wat dat deze ontmoetingen, achteraf gezien, de beste waren. De leden kregen de sterkste ervaringen in hun harten tijdens deze bijeenkomsten en Onze Lieve Vrouw was het gelukkigst en het meest dankbaar wanneer de groep bij regenweer, hagel of duisternis kwam, misschien omdat er dan meer geschonken werd dan alleen maar woorden, want hun lichamen zochten naar warmte, terwijl hun geest zocht naar boete.

In al die jaren heeft Onze Lieve Vrouw maar één enkele berisping gegeven. Op een avond vielen ze in slaap, zoals de apostelen in de tuin van Getsemane. Op die dag had Onze Lieve Vrouw de gebedsgroep uitgenodigd op de Kruisberg en was het zeer koud. De koude wind sneed tot op het vlees, ook al waren ze dik gekleed. Ze sidderden. Onze Lieve Vrouw verzocht om drie Rozenkransen na de verschijning. Ze verstopten zich achter het Votiefkruis om zich te beschermen tegen de snijdende wind en ze begonnen te bidden. Het eerste gedeelte van de Rozenkrans vormde geen probleem. Bij het tweede gedeelte knikten hun hoofden slaperig en stonden hun gedachten op hun kachels en wie weet op nog wat anders. Plotseling, tijdens het midden van de Rozenkrans, verscheen Onze Lieve Vrouw! Zij bedankte ons om te zijn gebleven, maar vroeg hen om naar huis te gaan, omdat hun gedachten ver weg waren van het gebed. Ze keerden bedroefd naar hun huizen terug en konden moeilijk omgaan met het feit dat ze Onze Lieve Vrouw hadden teleurgesteld. Bij de volgende verschijning met Ivan, lachte Maria echter en zei Ze dat de groep er op vooruitgegaan was sinds Zij Haar terechtwijzing had gegeven.

Er waren zo vele prachtige ontmoetingen die niet met woorden kunnen worden omschreven. Sinds het begin houdt Nedjo Brecic een dagboek bij over de gebeurtenissen. Soms schreven Ivan en Vicka de beginlijnen in het dagboek. De mooiste bijeenkomsten zijn steeds deze van Kerstmis, als Onze Lieve Vrouw op een bijzondere wijze komt, met een gouden kleed en de Kleine Jezus, eveneens in het goud gekleed, in Haar armen en omgeven door 5 engelen, ook in het goud gekleed. Vele malen vroegen de leden aan Ivan wat Jezus deed, hoe Maria en de engelen eruit zagen. Maar Ivan antwoordt dan dat er geen woorden zijn om dit te omschrijven. Tijdens de Goede Week, voornamelijk op Goede Vrijdag, verschijnt Onze Lieve Vrouw diep bedroefd, meerdere keren met de tranen op het gelaat, omdat ze op die dag wordt herinnerd aan het lijden van Haar Zoon, en dan vraagt Zij om te bidden opdat Zij zich beter zou voelen, opdat wij met Haar lijden zouden meevoelen. Zij vraagt aan ons om het lijden van de Heer, die voor ons aan het kruis stierf, mee te beleven met onze harten.

Soms toont Ze de gekruisigde Jezus aan Ivan, waarop deze in hevige emotie valt en Jezus beschrijft met de doornenkroon. Een doorn doorboort ook Zijn oor en Zijn voorhoofd. Zijn gelaat is bedekt van het bloed, met een pijnlijke uitdrukking.

Het meest vreugdevol zijn de momenten wanneer Onze Lieve Vrouw vreugdevol verschijnt omdat Haar plannen in vervulling zijn gegaan, terwijl de leden nooit weten wat Haar plannen zijn. Alleszins iets groots, omdat ze dan zo vreugdevol is. Ze zal nooit Haar plannen vertellen opdat de groep niet zelfvoldaan zou raken bij het helpen verwezenlijken ervan.

Met het gebed is alles mogelijk. Als Onze Lieve Vrouw zegt dat met het gebed oorlogen kunnen worden stopgezet, dan is dat ook zo. Zouden ze niet zelfvoldaan raken wanneer we zouden weten dat er een plaats niet gebombardeerd is of er een leven is gered dankzij hun gebeden. Maar hoe mooi het ook is om uitverkoren te zijn voor de gebedsgroep, zo hard is het ook om alles te vervullen wat er van hen wordt gevraagd, vooral wanneer de duivel probeert om de liefde, de vreugde en de vrede te vernietigen. Meerdere malen probeerde hij de gebedsgroep van binnenuit en op een sluwe wijze te vernietigen, maar Onze Lieve Vrouw zal dit nooit toelaten. De leden vragen om hen af en toe te gedenken in uw gebed, opdat ze zouden volharden tot het einde, niet voor hun eer, maar voor de eer van God en Maria, de Koningin van de Vrede.

Net zoals de gebedsgroep werd opgericht op 4 juli, overleed ook Nedjeljko [Nedjo] Brecic op 4 juli van het jaar 1999.

Chris De Bodt

09-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standpunt van het Vaticaan
1. Schrijf Medjugorje niet af zolang het Vaticaan bestaat

Op 24 juni 1981 beweerden zes kinderen in het stille bergdorpje van het toenmalige Joegoslavië de Heilige Maagd te hebben gezien. 27 jaar later blijven deze zelfde "zieners", intussen volwassenen, volhouden dat ze nog steeds bezoeken krijgen van de Moeder Gods en zijn er reeds vele miljoenen mensen van over de hele wereld, gelovigen en ongelovigen, naar Medjugorje getrokken. Zelfs duizenden priesters, bisschoppen, aartsbisschoppen en kardinalen zijn er reeds op pelgrimstocht geweest. Toch kan het dorpje nog steeds op vertrouwen op hitsige, sarcastische commentaren van verstokte sceptici, net zoals dit het geval was met Lourdes en Fatima destijds. Het toppunt van Katholieke orthodoxie, Medjugorje gaat nochtans enkel over vrede, gebed, vernieuwing en herstel. Waarom dan al deze drukte? De twee meest gehoorde argumenten van de tegenstanders zijn deze: de buitensporige duur van de "visioenen" en "locuties" [alhoewel de erkende verschijningen te Laus, Frankrijk, nog langer duurden] en de observatie van enige "ongehoorzaamheid" aan de locale bevoegdheden. Nochtans is elke regelgeving, elke beslissing rond de gebeurtenissen te Medjugorje niet langer in handen van de Bisschop van Mostar, en terwijl de kerk absoluut in staat is bedriegelijke visioenen en zieners af te keuren, wanneer dit vereist is, zal deze zich nooit uitspreken zolang dit fenomeen blijft duren en zolang alle betekenisvolle feiten nog worden verzameld en voorzichtig bestudeerd. In het geval van Medjugorje blijft de uitspraak dus nog steeds uit.

Ondertussen heeft het Vaticaan duidelijk gemaakt dat het alle gelovigen, zowel leken als religieuzen, vrijstaat om er op bedevaart te gaan, maar zelfs waar bedevaarten worden bijgewoond door een priester of een bisschop, moet dat niet worden aanzien als iets dat door de clerus opgezet is.

Terwijl er zijn die zich zorgen maken over het feit dat de "zieners" voor het huwelijksleven hebben gekozen in plaats van voor een kloosterleven [zijn ze La Salette vergeten?], kan men stellen dat juist in dit tijdperk van losbandigheid en zorgeloosheid, waarin het huwelijk wordt verlaagd en het familiaal leven sterk onder druk komt te staan, dit voorbeeld betekenisvol is en staat voor onze tijd. En misschien zouden diegenen die al te ijverig zijn in hun oordeel om Medjugorje als satanisch en onhemels te aanzien, de vruchten die het dorpje voortbrengt, opnieuw moeten bekijken.

Bijna twintig jaar reeds wordt er elk jaar tijdens de zomer het Internationaal Jeugdfestival gehouden, waar tienduizenden goede, gelovige en opmerkzame jonge Katholieken aan deelnemen, de crème onder de jongeren van over de hele wereld, en misschien onze enige hoop op een betere toekomst. Dit zijn de geestelijke kinderen van Johannes Paulus II, trouw aan het Magisterium en niet gemakkelijk om de tuin te leiden. En is het werkelijk mogelijk dat satan achter de 50 miljoen bedevaarders zit die de vrede van Heer hebben geproefd in Medjugorje, velen voor de eerste keer in jaren? Kunnen donkere krachten verantwoordelijk zijn voor zo'n hartstocht tijdens de Misvieringen en de aanbidding van het Heilig Sacrament, en voor de dagelijkse rozenkrans voor de zieke, misleide en getraumatiseerde wereld?  Dit is zeker een netelige vraag, want de logica zelf vertelt ons dat dit dan de laatste dagen van de hel zouden zijn, daar "een huis dat in zichzelf is verdeeld, ten onder gaat!"

Toen de Medjugorje-verschijningen begonnen in 1981, was de toenmalige Bisschop van Mostar, de overleden Pavao Zanic, een hevig voorstander van de verschijningen en drong bij zijn priesters aan om "Gods voorzieningheid" te aanvaarden en dat alle zieners waren te vertrouwen. Later, bij zijn opvatting over een van de boodschappen van de kinderen, door de Heilige Maagd bedoeld als een berisping voor zijn harde houding tegenover de plaatselijke Franciscaanse priesters, wiens misdaad erin bestond "de Heilige Mis op te dragen" voor een groep bedevaarders, merkte hij tijdens een ontmoeting van prelaten, die was bijeengeroepen om het fenomeen te bespreken, op: "De Heilige Moeder zou nooit een Bisschop vermanen". Meteen waren de verschijningen "vals". Aartsbisschop Franic van Split, overtuigd van de hemelse oorsprong van Medjugorje, replikeerde hierop dat de Heilige Geest in de Openbaringen van Johannes zeven bisschoppen vermaant.

Elke ernstige onderzoeker van Medjugorje heeft hierover een aantal vragen. Wat was Bischop Zanics gemoedstoestand? Tijdens een televisieinterview sprak hij van "het van de kaart vegen van Medjugorje", terwijl hij bij een andere gelegenheid aanprees het oord te "begraven". Op 1 april 1985 drong de kardinaal, bevoegd voor het staatssecretariaat van het Vaticaan, er bij de Kroatische kardinaal Franjo Kuharic erop aan om aan Bisschop Zanic te willen vragen om "te willen stoppen met het verspreiden van zijn eigen persoonlijke meningen en op te houden met het vellen van oordelen." Hij weigerde. Hier had de bisschop zodanig de bedoeling om Medjugorje van de kaart te willen vegen dat hij zelfs bereid was om zijn meerderen niet te gehoorzamen en zichzelf tegen hen op te zetten.

Eigenaardig, maar de allerleerste commissie die de gebeurtenissen in het bergdorpje Medjugorje moest onderzoeken was gemachtigd door Bisschop Zanic. Deze "commissie" die bijna volledig bestond uit personen die Medjugorje vijandig gezind waren, kwam er openlijk voor uit dat het doel enkel was om het fenomeen en de zieners volledig in diskrediet te brengen. Eenmaal het Vaticaan echter de grootte van Bisschop Zanics oppositie begreep, werd zijn "commissie" ontbonden" en werd er een nieuwe opgezet. Ongelukkiglijk bracht de oorlog in de Balkan en de daaropvolgende opsplitsing van Joegoslavië alles tot stilstand.

De zittende Bisschop van Mostar, Ratko Peric, was een goede vriend van zijn voorganger en, alhoewel hij niet de bezeten taal had van Bisschop Zanic, was hij ook niet een adocaat van Medjugorje. Toch is het belangrijk dat de positie van de Kerk nog steeds dezelfde was gebleven als deze van voor de oorlog in zoverre dat de pelgrims vrij waren om Medjugorje te gaan bezoeken. In feite had het Vaticaan er herhaaldelijk op aangedrongen dat er passende en voldoende voorzieningen voor hen zouden worden getroffen.

Zij die de vruchten wensten te onderzoeken die Medjugorje voortbracht, konden niet anders dan toegeven dan deze inderdaad talrijk waren. Er zijn verhalen van bekeringen en terugkeer tot het geloof die oplopen die in de honderdduizenden. De Cenacolo gemeenschap vestigde er zich ondertussen om jonge drugverslaafden en herrieschoppers terug op het rechte pad te helpen en is hier, buiten de stoutste dromen, meer dan succesvol in geslaagd. Het weeshuis, dat oorspronkelijk was opgericht om de weeskinderen van de oorlog op te vangen, maar ondertussen is uitgebreid tot alle kinderen die behoefte hebben aan ouders, is in volle bloei, dankzij de welwillendheid van de bedevaarders.

Vele bisschoppen, aartsbisschoppen en kardinalen over de hele wereld zijn er van overtuigd dat Medjugorje onvervalst is. Vele anderen hebben een ander idee, maar hun woede richt zich voornamelijk tegen een aantal in opspraak gekomen Franciscanen, want tegen de zieners zelf valt er, buiten een aantal misverstanden tijdens de beginperiode, weinig te beginnen. De tegenstanders schijnen nog altijd niet te beseffen dat de zienertjes, destijds nog kinderen, in de beginperiode van de ene ondervraging in de andere terecht kwamen en enorm onder druk stonden. Er is geen andere verklaring mogelijk dan dat er, mede door de tegenwerking van het toenmalige communistische regime, een aantal misverstanden hebben plaatsgevonden, die later nooit zijn uitgepraat. Bisschop Ratko Peric heeft zelfs nooit met de zieners willen spreken.

Paus Johannes Paulus II rekende zichzelf bij de voorstanders van Medjugorje en verklaarde meer dan eens zijn wens om er op bedevaart te gaan. Spijtig genoeg hebben de beide Bisschoppen van Mostar de Heilige Vader dat plezier nooit willen gunnen, want zuiver politiek bekeken, kon zelfs de Paus er niet heen gaan, zonder hiertoe officieel te worden uitgenodigd door de plaatselijke bisschoppen, die hier uiteraard heel goed van op de hoogte waren en misbruik van maakten.

De gewone mensen denken er echter anders over en ondervinden er telkens weer een waarlijk verlichtende retraite in het stille dorpje tussen de bergen. Samen met duizenden andere genieten ze er van de aanbidding van het sacrament, het bijwonen van de dagelijke missen in verschillende talen, welke soms door meer dan een dozijn priesters wordt gevierd. Het afnemen van de biecht gebeurt meerdere malen in openlucht en dit zeven dagen op zeven, soms tot middernacht. Is dit het "bedrog" of de "verslaving die schade toebrengt aan onze gezondheid?". Zolang de Kerkelijke overheid geen belissingen treft, zullen de pelgrims met christelijke voorzichtigheid en liefdadigheid, Medjugorje blijven ondersteunen en, zoals er staat in de titel: "schrijf Medjugorje niet af, zolang het Vaticaan bestaat."

John Ellis, The Catholic Herald, 24 februari 2009

2. Medjugorje en de Kerk

Elke erkende moderne verschijning van Maria, van La Salette tot Lourdes en Fatima, tot Beauraing, was een bron van controversie en polemiek toen de verschijning nog bezig waren. Zo is dat nu ook het geval met Medjugorje, dat bestookt wordt met golven van geruchten en verzinsels en onderhuidse aanvallen. Maar het nut voor de Katholieke Kerk wordt vergeten. Hier enkele schokkende onthullingen rond het standpunt van de Katholieke Kerk tegen over Medjugorje.
  • Wist je dat, voor de eerste keer in de geschiedenis van Kerk, het vaticaan de jurisdictie over een verschijning wegnam van de toenmalige bisschop van Mostar, Bisschop Zanic, toen deze begon met zijn onderzoek naar Medjugorje?
  • Wist je dat de huidige secretaris van de Staat van het Vaticaan, Kardinaal Tarcisio Bertone, een officiële brief schreef waarin hij de bedevaarten naar Medjurogje toetstond en dat de meningen over Medjugorje van de Bisschop Ratko Peric, de huidige Bisschop van Mostar, beschouwd moeten worden als zijn persoonlijke mening, zonder enige zeggenschap?
  • Wist je dat het Vaticaan antwoordde met een impliciete berisping van Bisschop Peric’s uitgebrachte veroordeling van Medjugorje toen Kardinaal Vinko Puljic, president van het Bosnische Bisschoppen college en aartsbisschop van Sarajevo, verklaarde dat "de katholieke kerk een nieuwe commissie start die zal kijken naar de gebeurtenissen rond Medjugorje," en daardoor liet zien dat de positie van het Vaticaan niet viel onder de jurisdictie van Bisschop Peric?
  • Wist je dat met zijn eigen hand Paus Johannes Paulus II had geschreven: "Ik dank Sophia voor alles rond Medjugorje. Ik ga daar ook elke dag heem als een pelgrim in mijn gebeden?"
  • Wist je dat de zalige Moeder Theresa met haar eigen hand had geschreven: "We bidden allen een Weesgegroet voor de heilige Mis ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Medjugorje?"
  • Wist je dat ’s werelds bekendste exorcist, broeder Gabrielle Amorth, officiële exorcist van het bisdom Rome, die meer dan 30.000 exorcismen heeft uitgevoerd, schreef dat "Medjugorje is een fort tegen Satan. Satan haat Medjugorje omdat het een plaats is van bekering, van gebed en van de transformatie van het leven?"
  • Wist je dat honderden kardinalen en bisschoppen en tienduizenden priesters persoonlijk Medjugorje hebben bezocht als pelgrims of wel hun waardering hebben uitgesproken voor deze fontein van genade, en dat de grote meerderheid verklaard heeft dat onze Lieve Vrouwe echt verschijnt in Medjugorje?
  • Wist je dat bisschoppen en kardinalen van de universele Kerk van Afrika tot Azië tot Amerika kapellen en schrijnen hebben gebouwd en gewijd in Medjugorje, nieuwe religieuze ordes ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Medjugorje hebben erkend, en officieel nieuw broederschappen hebben toegelaten, wiens missie het is om de boodschappen van Onze Lieve Vrouwe te verspreidden?

Dit zijn de feiten over Medjugorje die door de tegenstanders worden onderdrukt en die je nooit in hun schrijven tegen Medjugorje zult zien staan.



08-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje: Zuster Emmanuel Maillard
Medjugorje: Zuster Emmanuel Maillard en de Gemeenschap der Zaligsprekingen


Geschiedenis

De Gemeenschap der Zaligsprekingen [Communauté des Béatitudes] ontstond als Katholieke gemeenschap door toedoen van twee Franse echtparen. Officieel werd de gemeenschap op 25 mei 1973 te Montpellier, Frankrijk, opgericht door broeder Ephraim Croissant, een voormalige evangelische predikant. Hij werd katholiek onder invloed van de gestigmatiseerde Franse mystica Marthe Robin.

Op 19 januari 1979 werd deze gemeenschap door de Katholieke Kerk als "vrome vereniging" op bisschoppelijk niveau erkend door Mgr. Robert Gaffy, Aartsbisschop van Albi. De benaming Gemeenschap der Zaligsprekingen dateert uit 1984. Dezelfde aartsbisschop ging op 1 januari 1985 nog een stapje verder en voortaan werd de gemeenschap erkend als "Association privée de fidèles de droit diocésain"

Op 9 december 2002 verleende de Pauselijke Lekenraad heeft 9 december de Gemeenschap de officiële kerkelijke status van "association privée internationale de fidèles" voor een proefperiode van vijf jaar. In december 2007 werd deze proefperiode verlengd voor twee jaar.

Het leven in de gemeenschap

In een geest van Kuisheid bestaat de gemeenschap uit mensen van diverse levenstaten: echtparen, celibatairen, broeders, zusters, diakens en priesters.  Allen leven volgens de principes van de eerste Christenen. De broeders en zusters leggen een gelofte af van gebed, gehoorzaamheid en armoede.

Het centrale punt in hun leven van elke dag is de Heilige Eucharistie.  Verder besteden zij aandacht aan het Getijdengebed, de stille aanbidding van het Allerheiligste Sacrament en het bidden van de Heilige Rozenkrans ter ere van moeder Maria.  Door studie en gebed proberen zij de Joodse roots van ons Christelijk geloof te doorgronden.  Verder omvat hun apostolaat: hulpverlening aan vrouwen die abortus overwegen, een hospitaal in Congo, opvang van Aidspatiënten, de verkondingen van Gods woord door missiewerk, en hulp aan de Christenen in Oost-Europa.

Spiritualiteit

Kenmerkend voor de Gemeenschap der Zaligsprekingen (‘Béatitudes’) is haar charismatische spiritualiteit en de sterke hang naar de Joodse en Byzantijnse liturgie. De gemeenschap leeft naar het voorbeeld van de eerste Christenen: biddend, in gemeenschap van goederen, in kuisheid, getuigend en wachtend op de komst van het Rijk Gods. Opmerkelijk is de grote aandacht voor de Joods-Hebreeuwse wortels van het christendom. Zo wordt iedere vrijdagavond de sabbat gevierd. Het gebedsleven van de leden is geïnspireerd door de heilige karmelietes Theresia van Lisieux

De gemeenschap telt 1500 leden, woonachtig in 75 huizen in 35 landen in 5 werelddelen. In Frankrijk heeft ze 35 vestigingen, in Nederland geen. In de gemeenschapshuizen wonen gezinnen, priesters, religieuze broeders en zusters met elkaar samen.

Zuster Emmanuel

De gemeenschap der Zaligsprekingen is in Medjugorje vooral bekend geworden door Zuster Emmanuel Maillard.  Zij trad in 1976 toe tot de gemeenschap en werd in december 1989 naar Medjugorje gezonden.  Vandaar begon zij haar maandelijkse 'faxen', nu nieuwsbrieven, te verspreiden. Vooral tijdens de oorlogsjaren was dit quasi de enige informatie die vanuit Medjugorje de buitenwereld bereikte.

Zuster Emmanuel werd in 1947 geboren in Frankrijk en studeerde theologie met kardinaal Danielou. Zij studeerde verder de Geschiedenis der Beeldende Kunsten aan de Sorbonne Universiteit van Parijs, waar zij afstudeerde in 1970.

Zij rapporteert over de boodschappen van Onze-Lieve-Vrouw en is auteur van diverse boeken. Ze neemt vele interviews af, gaat op zoek naar nieuws op de achtergrond, praat met bedevaarderes, priesters, bisschoppen en kardinalen. Ze heeft haar "Children of Medjugorje" website en wordt wereldwijd erkend als door de Hemel geroepen en gezegend door de Paus om op een bijzondere wijze mee te werken aan de verspreiding van de boodschappen van Medjugorje.

In november 1996 werd zij uitgenodigd te Rome voor een privé ontmoeting met Paus Johannes Paulus II. Zij vertelde aan de Heilige Vader: “Ik woon nu al 7 jaar in Medjugorje en mijn opdracht is om de boodschappen te verspreiden door boeken, opnamen, TV, interviews en gesprekken overal ter wereld. Weet u ..." Ik heb nooit mijn zin kunnen afmaken, want toen de Heilige Vader deze woorden hoorde, legde hij zijn hand op haar voorhoofd en kwam er een schittering op zijn gelaat. Hij maakte het kruisteken op haar voorhoofd en zei: "Ik zegen u!"


Toen zij hem haar boek over Medjugorje en haar kinderboek: "Kinderen, help Mijn Hart om te overwinnen", dat zij doorbladerde, zegende hij haar voor een derde maal.

Zuster Emmanuel vertelde later: "De uitdrukking van vreugde op het gelaat van de Heilige Vader, toen hij hoorde dat de Medjugorje oproepen over de hele wereld werden verspreid, was voor mij het grootste geschenk van onze ontmoeting."

De priester uit Polen die hen vergezelde schreef later: "...het was zo belangrijk voor Zuster Emmanuel om de zegen van de Heilige Vader te mogen ontvangen voor het werk dat ze levert in het verspreiden van de boodschappen die door Maria worden doorgegeven te Medjugorje. Zij wenste zo graag een teken van bevestiging door de Kerk te ontvangen voor haar opdracht. Toen ze naar de Paus keek had zij het gevoel dat deze ontmoeting voor hem even belangrijk was als voor haar. De getuigenis over haar werk en haar plannen voor te toekomst, met de betrekking tot de boodschappen van Medjugorje, kregen de volledige goedkeuring van de Paus. Het bezorgde hem zelfs vreugde."

Medjugorje

Deze gemeenschap heeft drie huizen in Medjugorje: het bezinningscentrum Regina Pacis aan de voet van de Verschijningsberg, Maison Ephèse voor het onthaal van Franse pelgrims, langs het paadje achter het rondpunt en Haus Sankt Josef voor het onthaal van Duitssprekende pelgrims, aan de rechterkant van de weg tussen kerk en Kruisberg.

Internet

Samen met Denis Nolan verzorgt ze een wekelijks programma van een half uur: "Medjugorje, Our Mother’s last call" [http://www.aracnet.com/~cfpw/our_lady_s_last_call.html]

Zij heeft haar eigen URL [www.childrenofmedjugorje.com] waar men haar maandelijkse nieuwsbrieven kan lezen en zij is auteur van verscheidene boeiende boeken over Medjugorje.


07-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje: Geografie
Medjugorje: Geografie


Het kleine, rustige dorpje Medjugorje, ligt in het huidige republiek Bosnië-Herzogovina die, op 5 april 1992, ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. De hoofdstad is Sarajevo.

Bosnië-Herzegovina ligt in het zuidoosten van Europa. Het land grenst in het noorden, het westen en het zuiden aan Kroatië (931 km) in het oosten aan Servië (375) km en Montenegro (249 km). In het zuiden heeft het land 21,2 kilometer kustlijn rond de badplaats Neum, tevens de enige directe uitweg naar zee. Door deze corridor wordt de zuidelijkste Kroatische provincie en de stad Dubrovnik van de rest van Kroatië gescheiden. Kroatië zal overigens een brug bouwen naar het schiereiland Peljesac teneinde de grens te omzeilen. De noordelijke grens met Kroatië is een natuurlijke grens, en wordt gevormd door de rivier Sava, de noordwestelijke grens met Kroatië door de rivier de Una. Delen van de oostelijke grens (met Servië en Montenegro) worden gevormd door de rivier de Drina. Afgezien van de eerder genoemde korte kustlijn, is de rest van de grens een 'landgrens'.

De oppervlakte van Bosnië-Herzegovina bedraagt 51.129 km2, en herbergt ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Heel grofweg ingedeeld heten het noordelijke deel en het westelijke deel van het land Bosnië (genoemd naar de rivier Bosna, hetgeen vernoemd is naar een oud Indo-Europees woord voor water, Bosona), het oostelijke en zuidelijke deel Hercegovina (een Herceg is een oude benaming voor een vorstelijke titel, vergelijkbaar met 'hertog'.)

Het noorden van het land ligt in de Panonische vlakte. Het oosten van het land is voornamelijk bergachtig. In het zuidoosten, op de grens met Montenegro bevindt zich de hoogtste berg van het land, Maglic (2.386 meter). Ook rond Mostar in het zuiden en de hoofdstad Sarajevo bevinden zich toppen van rui 2.000 meter. Vanwege de ligging is het gebied rondom Sarajevo erg sneeuwzeker. Verder liggen in de zuidwesten aan de grens met Kroatië de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1.500 meter.

Het dorpje telt zo’n 3.500 inwoners en ligt zo’n 200 kilometer landinwaarts vanaf de Adriatische kust. In het gebied vindt men zowel Katholieken (leunt aan bij Kroatië), Moslims (leunt aan bij Bosnië) als Oosters Orthodoxen (leunt aan bij Servië). Medjugorje is een deelgemeente van Citluk. Het dorp is genoemd naar zijn geografische ligging en betekent letterlijk "tussen de bergen". In 1991 telde Citluk zo’n 15.000 inwoners waarvan 99% Kroaten zijn.

De langste en belangrijkste rivieren van het land zijn:

- Sava 945 kilometer: Deze rivier ontspringt in Ratece in Slovenië nabij de Italiaanse grens en loopt ten noorden van Ljubljana naar Zagreb en vormt de grens met Kroatië in het noorden. De rivier mondt in Belgrado uit in de Donau.
- Bosna 245 kilometer: Loopt van vlakbij Sarajevo in het oosten naar de Sava in het noorden.
- Drina 364 kilometer: Begint als de rivier Tara in Montenegro, en loopt dan deels parallel, deels als grens met Servië, en mondt uit in de Sava bij het drielandenpunt Bosnië-Servië-Kroatië.
- Neretva 218 kilometer: Loopt vanuit het zuidoosten via de stad Mostar naar het zuiden naar Kroatië, en mondt daar bij de stad Ploce uit in de Adriatische Zee, op zo'n 10 kilometer na de Bosnisch-Kroatische grens.
- Vrbas 240 kilometer: Vanuit midden-Bosnië naar het noorden via Banja Luka naar de Sava.
- Una 214 kilometer: Ligt in het westen aan de grens met Kroatië. Deze rivier is zeer bekend bij aktieve sporters.

Hoewel Bosnië-Herzegovina een uitgang aan de Adriatische kust heeft (Neum), zijn de Kroatische havenstad Ploce, en de Montenegrijnse havenstad Bar de belangrijkste uitgangen naar de Adriatische Zee.

Het grootste deel van het land heeft een streng landklimaat: Hete zomers (waarbij dagtemperaturen van over de 35° Celsius niet zijn uitgesloten) en strenge winters met veel kou en sneeuwval. Een uitzondering hierop vormt het zuidelijkste gebied romdom Mostar en de kustplaats Neum. Mildere lucht vanuit de Adriatische Zee wordt tegengehouden door de bergketens van de Dinarische Alpen langs de Kroatische kust.

In Bosnië-Herzegovina komen relatief veel (zwakke) aardbevingen voor, die overigens niet of nauwelijks tot schade leiden. In Bosnië-Herzegovina zijn geen vulkanen.

De lokale munteenheid is de Konvertibilna Marka. De ISO-code is de BAM, maar lokaal wordt deze afgekort tot KM. In overwegend Kroatische gebieden wordt de Kroatische Kuna ook geaccepteerd. De euro wordt wijdverbreid geaccepteerd. De koers van de KM is ongeveer 51 eurocent, terwijl een euro ongeveer 1,96 KM.

De staatsburgers van Bosnië en Herzegovina worden Bosniërs genoemd. Het land kent drie officiële talen: het Bosnisch, het Servisch en het Kroatisch.

De bedevaarders van Medjugorje, dat ten zuidwesten van Mostar is gelegen, zal het zeker interesseren dat het dorpje zich bevindt op de 43ste breedtegraad, net als Assisi en Garabandal.

06-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kruisberg
De Krizevac (Kruisberg)

Deze berg is genoemd naar het Kruis dat de inwoners er in 1933 bouwden ter herdenking van de 1900-jarige kruisiging van Jezus Christus. Het is een aardig stukje klimmen. Bezoek daarom eerst het toilet links achter de winkeltjes aan de voet van de berg alvorens je aan de klim begint. Gun jezelf genoeg tijd en neem 45 à 60 minuten voor het beklimmen van de berg. Beklim de berg bij voorkeur bij koel en droog weer en schaf je een pamflet aan met de Staties van het Kruis. Draag stevige schoenen en bij heel warm weer is het aangeraden iets op het hoofd te plaatsen. Beklim de berg in alle stilte. U bewandelt de Weg van het Kruis.

Juist voordat u de top bereikt ziet u links een gedenksteen waar Vader Slavko Barbaric zijn ziel terug schonk aan God op 24 november 2000. Hij was juist op de terugweg van een tocht met 70 bedevaarders, toen hij op deze plaats geveld werd door een hartaanval. Dit gebeurde rond 4 uur 's namiddags en in Haar boodschap van 25 november 2000, zegt Maria reeds:

"Lieve Kinderen! Speciaal vandaag wanneer de Hemel dicht bij u is, roep Ik u op tot gebed zodat u door het gebed God een eerste plaats geeft in uw leven. Lieve Kinderen! Vandaag ben ik dicht bij u en zegen Ik ieder van u met Mijn Moederlijke Zegen zodat u de sterkte en de liefde zou hebben om Gods liefde te schenken aan alle mensen die u in dit aardse leven ontmoet. Ik verheug Mij met u en verlang u te vertellen dat uw broeder Slavko in de Hemel is geboren en voor u tussenkomt. Dank om aan Mijn oproep gehoor te hebben gegeven."

Eenmaal de top bereikt, blijf er dan aan denken dat dit een Heilige Plaats is, waar eerbied moet gelden. Sommige mensen laten fotos achter van geliefden. Anderen bidden en genieten van het uitzicht. Bij het afdalen kunt u voor dezelfde route kiezen of voor het pad langs de achterzijde van de berg. Als u voor deze laatste weg kiest zult u al gauw het pad merken als u rondwandelt op de top. Wees echter voorzichtig want de afdeling is hier steiler en de struiken bevinden zich ook dichter bij het pad. Het is ook minder goed bewandelbaar. Het voordeel is dat er zo minder verkeer is en u diegenen vermijdt te kruisen die de berg opstijgen. Aan de derde Statie komen beide paden opnieuw bij elkaar.

Chris De Bodt (www.bloggen.be/medjugorje)

05-01-1975
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medjugorje, Communità Cenacolo
De Cenacolo-gemeenschap te Medjugorje

Maandelijks heeft Mirjana haar verschijningen in het gebouw van de Cenacolo-gemeenschap van Medjugorje. Wat tijd dus voor wat meer informatie over deze gemeenschap.



Geschiedenis

Geïnspireerd door de heilige Geest richtte Zuster Elvira Petrozzi in juli 1983 de gemeenschap Cenacolo op. Hiermee wil ze tegemoetkomen aan de vele jongeren die teleurgesteld zijn in het leven, de hoop verloren en die, al dan niet drugs- of alcoholverslaafd, op zoek zijn naar de ware vreugde en zin in het leven. Op 30 mei 1998 werd de gemeenschap officieel Kerkelijk erkend. Vandaag zijn er wereldwijd 56 huizen waarin de "Comunità Cenacolo" jongeren opvangt.



Bij het leven in de gemeenschap staan bidden en werken ("Ora et Labora") centraal. Dit gebeurt in een familiale sfeer waar discipline, ware vriendschap, opofferingsgezindheid en een levend geloof erg belangrijk zijn. De spiritualiteit van de gemeenschap is Eucharistisch en Mariaal. Het gebedsleven (Rozenkrans, H. Mis, Aanbidding en Getijdengebed) wordt afgewisseld met werk, met het overwegen van het eigen leven in het licht van het Evangelie, en met momenten van plezier en ontspanning. Het ware Christelijke leven in al haar eenvoud en volheid geldt als het beste antwoord voor elk rusteloos hart. De ontmoeting met God doet nieuwe hoop ontstaan!

Een dag in de gemeenschap

Om 6 uur gaat de wekker af en worden de Blijde Mysteries van de Rozenkrans gebeden. Daarna wordt er ontbeten en gaat men aan het werk. Iedereen krijgt een taak voor een bepaalde periode. Na een tijd wisselt men van taak en krijgt men een ander werk te vervullen. Na het middagmaal blijft de groep nog even gezellig samen om rond 14 uur opnieuw aan de slag te gaan. Tijdens het namiddagwerk worden de Droeve Mysteries van de Rozenkrans gebeden. Om 18.30 uur komt de groep opnieuw bijeen om de Glorievolle Mysteries van de Rozenkrans te bidden en te luisteren naar het Woord van God. Na het avondmaal is er tijd voor vriendschap en ontspanning. Bedtijd is er om 22 uur..

Het leven in de gemeenschap vraagt heel wat offers. Er wordt heel weinig naar de Televisie gekeken (af en toe een goede film of een sportgebeurtenis), niet gerookt, geen alcohol gedronken en niet naar muziek geluisterd, met uitzondering van de muziek die er zelf gemaakt wordt. Er wordt niet getelefoneerd en er is geen persoonlijke vrije tijd. Al wie in de gemeenschap leeft, doet dat belangeloos en zonder iets terug te verwachten.



Ligging

Het jongenscenacolo "Campo della Vita" ligt even voorbij de Verschijningsberg, richting Kruisberg aan de rechterkant. Het is hier dat de maandelijkse verschijningen aan Mirjana plaatsvinden.

Het meisjescenacolo "Campo delle Goia" ligt tussen de Kerk en de Verschijningsberg, rechtdoor, waar de straat een hoek van 90 graden maakt.
 
Pauselijke erkenning

Op 16 oktober 2009 [missiezondag] heeft de Pauselijke Raad voor de Leken de Cenacolo gemeenschap van Zuster Elvira Petrozzi offcieel erkend als "Internationale Vereniging van Pauselijk Recht voor de Gelovigen"

Na het middagangelus sprak de Paus lovende woorden over de gemeenschap op het Sint-Pietersplein: "Ik spoor u allen aan om Hem te volgen op het pad naar de heiligheid en om Zijn zendingsijver na te volgen. Ik verwelkom de Italiaanssprekende pelgrims met genegenheid, in het bijzonder de leden van de Comunità Cenacolo, die reeds vele jaren de jongeren helpen, vooral zij die verslaafd raakten aan drugs, om opnieuw de levensweg te vinden in een ontmoeting met Jezus Christus."

De geestelijke reis van een werk van God wordt beoordeeld door de Kerk in kleine stappen van erkenning, volgens de groei en de ontwikkeling en de bijzondere uitstraling van dat werk. De eerste stap werd hiertoe ondernomen op Pinksteren van 1998. Op die dag erkende Zijne Excellentie, Mgr. Diego Bona, destijds Bisschop van Saluzzo, de Comunità Cenacolo als een "Openbare Vereniging voor Gelovigen" voor de tijdsduur van drie jaar "ad experimentum." Vanaf toen maakte de Vereniging onderdeel uit van de Kerk. Op Pinksteren van 2001 werd dit statuut voor drie jaar verlengd.

Op 8 december 2005, het "Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria", erkende de huidige bisschop van Saluzzo, Mgr. Giuseppi Guerrini, de Comunià Cenacolo definitief als een "Internationale Vereniging van Bisschoppelijk Recht voor de Gelovigen"

Met de groei van de gemeenschap tot buiten de bisschoppelijke en nationale grenzen, en onder de impuls van de vele Bisdommen waar we vertegenwoordigd waren, binnen en buiten Europa, ondernamen we onze eerste stappen naar een Pauselijke erkenning. Moeder Elvira Petrozzi, stichtster van de Comunità Cenacolo, nam als toehoorder deel aan de Bisschoppensynode van 2005 naar aanleiding van het jaar van de Eucharistie. Zij gaf er getuigenis van het "Eucharistisch Mirakel" van de verrijzenis van de jongeren, dankzij de Misviering en de aanbidding van Jezus in onze tehuizen.

Zuster Elvira’s getuigenis

Pas na deze synode merken we dat het uur is gekomen om in nederigheid na te gaan of we aan de voorwaarden voldeden om te worden erkend door de Heilige Stoel.

Er werd ons voorgesteld om het erkenningsproces aan te vatten als Internationale Vereniging voor Gelovigen bij de Pauselijke Raad voor de Leken. Na een gunstig advies van onze bisschop, die ons werk altijd heeft gesteund en aangemoedigd, werd er niet langer getwijfeld. De daaropvolgende periode was er een van een zorgvuldige uitwerking van de statuten, in overeenstemming met de ontvangen richtlijnen en dit dankzij de medewerking en de begeleiding van deskundigen. Dit was ook een tijd van genade, omdat de verschillende opmerkingen die wij tijdens deze reis kregen ons hielpen om op een vreedzame wijze in alles de Heilige Geest na te volgen, in het mysterie van Zijn liefde. Stap voor stap ontdekten we steeds duidelijker onze bijzondere opdracht en dit dankzij de Kerk die ons met Haar wijsheid begeleidde.

Het dierbare geschenk van erkenning is de nog sterkere band die ons verenigd met de Heilige Vader, met het hart van de universele kerk en haar naaste medewerkers. In alle kleinschaligheid, karigheid en breekbaarheid treden we nederig en subtiel binnen in de grote universele opdracht van de Kerk, Dienster en Moeder van de Mensheid, die "goed nieuws brengt aan de armen, bevrijding aan de gevangenen, en genezing aan de ontroostbaren." We zijn nu dieper verenigd met het hart van de Kerk en de Paus, met onze werk van God, in Zijn handen geplaatst en tot Zijn dienst, en ons volledig bewust van dit grote, grote geschenk.

In juni ontvingen we het goede nieuws dat onze statuten werden goedgekeurd en aanvaard voor een periode van vijf jaren. De Pauselijke Raad voor de Leken, gaf ons aan dat het het gebruik is om de graad van erkenning zou toegekend worden op een betekenisvolle datum. We kozen 16 oktober 2009. Het is prachtig om de zachte hand van de Heilige Moeder Maria te zien, die ons leidt en begeleidt op onze reis. Op het einde van ons jubileum, de vijfentwintigste verjaardag van de Comunità Cenacolo, verwelkomt de Kerk ons in Haar universele hart en zendt ons verder uit in deze wereld. Het is een nieuw begin, met een nieuw licht en een nieuwe sterkte, die een grotere maturiteit, verantwoordelijkheid en overtuiging vereisen, maar ons eveneens een grote vreugde verschafte.

De dag van de erkenning valt samen met de datum van de aanstelling van "een man van een ver land" tot Paus, Johannes Paulus II. We verheugen er ons dan ook over dat we om beide redenen op die bijzondere datum in Rome zullen zijn, om onze Heer en de Heilige Maagd Maria te bedanken. Onze gemeenschap werd geboren en groeide verder uit tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II, en nu, aan het begin van onze zesentwintigste verjaardag, ontvangen we de pauselijke erkenning en gaat onze reis van geestelijke volwassenwording door en vertrouwen we ons toe om te worden geleid door de vaste hand van onze Heilige Vader Benedictus XVI. Met de ene hand in deze van Johannes Paulus II en de andere hand in deze van Benedictus XVI, wandelen we veilig en in zelfvertrouwen door.

Tijdens de voorbereiding van de statuten en, in overeenstemming met de richtlijnen van de Pauselijke Raad voor de Leken, werd ook de rol van onze zusters duidelijker omlijnd. Van bij het begin is hun opdracht zuiver religieus en daarom werken we nu verder om erkenning te bekomen als een Vereniging voor Religieuze Vrouwen.

Pauselijke Raad voor de Leken

De Pauselijke Raad voor de Leken [Pontificium Consilium pro Laicis] is een instelling van de Romeinse Curie en is verantwoordelijk voor alle aangelegenheden die te maken hebben met de positie van leken binnen de Katholieke Kerk. Gedacht kan daarbij worden aan het Lekenapostolaat, maar ook aan aangelegenheden die te maken hebben met pastoraal werkers.

De raad werd op 6 januari 1967 bij motu proprio (Catholicam Christi Ecclesiam) als voorlopige voorziening ingesteld door paus Paulus VI. In 1976 werd de raad - eveneens bij motu proprio (Apostolatus Peragendi) een vast dicasterium binnen de Romeinse Curie. In zijn apostolische constitutie Pastor Bonus heeft paus Johannes Paulus II de taakomschrijving van de Raad nader toegespitst. De taakstelling van de Raad is daar als volgt omschreven:

De Raad steunt en spoort leken aan om op hun eigen wijze deel te nemen aan het leven en de missie van de Kerk, als individuen of in verenigingen, zodat zij vooral voor hun eigen bijzondere verantwoordelijkheid kunnen staan: de tijdelijke orde doordringen met de geest van het evangelie. Met het begrip leken worden alle christengelovigen bedoeld die niet tot de clerus behoren.

De Raad bevordert samenwerking tussen leken in catechese, in het liturgische en sacramentele leven, evenals in de werken van barmhartigheid, liefdadigheid en sociale ontwikkeling. De Raad zet zich in voor en organiseert internationale conferenties en andere projecten met betrekking tot het lekenapostolaat. Binnen de grenzen van de eigen bevoegdheid verricht de Raad alle activiteiten met betrekking tot lekenverenigingen van de christengelovigen; de Raad richt internationale verenigingen op en verleent goedkeuring aan hun statuten, zonder daarbij inbreuk te maken op de bevoegdheid van het Staatssecretariaat is het centrale orgaan van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de Heilige Stoel.

De huidige voorzitter van de Raad is Monseigneur Stanisław Rylko. Secretaris is Monseigneur Josef Clemens. De Voorzitter wordt bijgestaan door een adviescommissie van kardinalen en bisschoppen. In die commissie spelen in het bijzonder bepaalde christengelovigen een rol, die op verschillende vlakken actief zijn.

Chris De Bodt (www.bloggen.be/medjugorje)


Foto




Weetjes over Medjugorje

Geografie

Kroatië

Bosnië en Herzegovina

Godsdienst

Wetenschap

Portret van de zieners

Maria's uiterlijk

De 5 pijlers van het geloof

Vragen en antwoorden

Standpunt van het Vaticaan

Ratzinger bezocht ooit Medjugorje "incognito"

1e onderzoekscommissie

2e onderzoekscommissie

3e onderzoekscommissie

4e onderzoekscommissie

De kwestie Herzegovina 1

De kwestie Herzegovina 2

De kwestie Herzegovina 3

Profetieën nemen hun tijd

Mirjana meer en meer op de voorgrond

Bestemming van de ziel

De Podbrdo [Verschijningsberg]

De Krizevac [Kruisberg]

Het Votiefkruis

Parochiekerk Jacobus de Meerdere

Uitbreiding biechtgelegenheid

Kapel der Twee Harten

Oasi delle Pace

Verrezen Christus

Cumunità Cenacolo

Mother's Village

Vr. Slavko Barbaric

Vr. Jozo Zovko

Vr. Pétar Ljubicic

Ratko Perics toorn

Heeft Zanic Medjugorje verraden?

Vr. Amorthe betreurt apathie

Siroki Brijeg

Retraîtekasteel

Zr. Emmanuel Maillard

Ivans gebedsgroep

Nedjo Brecic

Christoph Schönborn

St. Stephansdom, Wenen 2012

Scalambra & Casale Monferetto

Madonna van Civitavecchia

Little Audrey Santo

Maria's verjaardag

Medjugorje en Moederdag

De IIPG [1]

De IIPG [2]

De IIPG [3]

De IIPG [4]

De IIPG [5]

De weide van Gumno

De priester die verdween

Nieuwe taksen op logies

Mirakel van de Maan

Documentaire 1983

BBC Documentaire 2010

Documentaire Mary TV

The Miracle of Medjugorje


Interviews Medjugorje

Mirjana Dragicevic [2008]

Mirjana Dragicevic [1998]

Mirjana Dragicevic [1983]

Mirjana Dragicevic [1989]

Mirjana Dragicevic [1]

Mirjana Dragicevic [2]

Mirjana Dragicevic [2009]

Vicka Ivankovic [2008]

Vicka Ivankovic [1983]

Vicka Ivankovic [2007]

Vicka Ivankovic [1988]

Vicka Ivankovic

Ivan Dragicevic [2003]

Ivan Dragicevic [2004]

Ivan Dragicevic

Ivanka Ivankovic [1983]

Ivanka Ivankovic [1989]

Ivanka Ivankovic

Pétar Ljubicic [2004]

Pétar Ljubicic [2006]

Pétar Ljubicic [2008]

Slavko Barbaric [1987]

Gabriele Amorth [2002]

Jakov Colo

Jakov Colo

Jakov Colo [2007]

Marija Pavlovic [2008]

Marija Pavlovic [1989]

Marinko en Dragico Ivankovic [1983]

Damir Coric [1983]

Marica Kvesic [1983]

John en Andja Setka [1983]

Jelena Vasilj [2002]

Jelena Vasilj en
Marijana Vasilj [1]

Jelena Vasilj en
Marijana Vasilj [1]

Zlatko Zudac [1999]

Bisschop Hnilica [2004]





Overige Weetjes

Bestemming van de Ziel

Theresia van Lisieux
over het Vagevuur

Maria Simma

De invloedrijkste vrouw

Engelen

Twaalf stappen voor een gelukkig heengaan

Twaalf fabels over het Katholieke geloof

Pater Pio en Karol Woijtyla

San Nicolàs de los Arroyos

La Madonna del Ghisallo

O.L.V. Van den Oudenberg

Fatima:
Reeds eeuwen Mirakels

Jacinto Marto uit Fatima
door Fr. Robert J. Fox

Profetieën nemen hun tijd

Jacinto Marto uit Fatima
door Zr. Lucia Dos Santos

Ingrid Betancourt

Dikwijls gewichtige feiten
nà verschijningen

satans opzet

De Graal van Valencia

Notre-Dâme du Laus

Kibeho, Rwanda

Esther en Mordechai

Monte Cassino

Gods adres

Jezus' geboortekerk [1]

Jezus' geboortekerk [2]

De Komeet Lulin

De Komeet Elenin

De Komeet Honda

Samuel Alexander Armas

De Geur van Regen

Jaar van de Priesters

Dr. Gloria Polo's terugkeer

Ian McCormack: Een blik
in de eeuwigheid

Middel tegen komende pandemie

Kim Phuc

Michael Anderson

Zeven kenmerken
van een goede vader

O.L.V. van Las Lajas

Vaders Liefdesbrief

O.L.V. van Ocatlàn

Elena Desserich

Rom Houben

Overlijden Mari-Loli Mazon

Advent

Gered door een engel?

Kerst in de loopgraven

Mgr. Peter Savelbergh

Ontdekking v/d sarcofaag v/d H. Philomena

De Heilige Mis

Petrus Lombardus

Oscar, de kat

Tieners, geef hen nooit op!

Ontdekking te Nazareth

Efeze: Maria's Huis

Wonderdadige Medaille

De rivier Kwai

De Exodus

Valentino Mora

Het vijfde Maria Dogma

Elizabeth Kindelmann

H. Louis de Montfort

H. Clelia Barbieri's
miraculeuze stem

Steven en Djaingo

Het wonder van San José

Aalst, België's 9/11

Het getal 11

Maria en het getal 101

Sterven op 33

Is dit St. Jozef's graf?

Het Kerstverhaal
en Koning Herodes

De Kardinale Climax

Winterzonnewende 2010

En de maan werd rood

Schoonheid van Wijwater

De dag die ontbrak

Het celibaat

De vierde ruiter van de Apocalyps

De maagdelijke geboorte

Jordanië claimt oudste christelijke vondst

Colton Burpo versus Stephen Hawking

H. Gelaat van Manoppello

Padre Pio: under investigation

Grace

Michael Browns retreat

7 niveau's van het liegen

De dood van Sint Jozef

De dood van Maria

Betekenis van Maria's naam

Het Aramees in opmars

De Bosnische pyramiden

Brugge, het Jeruzalem van het Noorden

Wonder te Skopje


Diverse Profetieën
Miscellanous Prophecies

Profetieën nemen hun tijd

Is dit de tijd waarover ze spraken?

Garabandal [1961-65]

Israël en Bijbelse Profetie

Pinksterprofetieën 1975

Quito [17de eeuw]

Kenmerken v/d antichrist

A.C. Emmerich [1]

A.C. Emmerich [2]

De Kremna Profetieën

Hildegard van Bingen

Belpasso [1986-88]

2 Noorse profetieën

La Salette [1846]

Anna Maria Taigi

Diversen

Heilige Mechtildis

Non van Tours

Heilige Nilus

Bernardine Von Busto

Non van Bellay

Kloosterling Hilarion

Don Giovanni Bosco

Elizabeth Canori Mora

Judah Ben Samuel

Jeanne Le Royer

Giacchino di Fiore

Bartholomeüs Holzhauser

Madeleine Porsat

De profeet Daniël

Kibeho, Rwanda

Ida Peerdeman

H. Ireneüs van Lyon

Methodius van Olympus

H. Hippolytus van Rome

Firmanus Lactantius

De Berkenboomprofetieën

Dr. Arnold Fruchtenbaum

H. Ephraïm de Syriër

H. Cesarius van Arles

Columba van Ierland

Elena Aiello

Beda, de eerbiedwaardige

Odilia van de Elzas

Johannes Damascenus

Adso, de Monnik

Anselmus van Canterbury

H. Vincent Ferrer

Joachim van Fiore

Johannes Friede

Thomas van Aquino

John of the Cleft Rock

Franciscus van Paola

H. Birgitta van Zweden

Robertus Ballarminus

Dionysus van Luxemburg




















Het Laatste Geheim

1. Een enorm mysterie

2. Sterk en zedig

3. Dagen van duisternis

4. Moeder van de Heer

5. Boven de zon

6. Gog en Magog?

7. Door de straten van de stad

8. Vanop de hoogste bergen

9. Kleine geheimen

10. Klokslag twaalf

11. Lichten, geluiden, graven

12. De klokken luiden

13. Donderslag in de verte

14. Geheime aanwezigheid

15. Vuurzuil

16. Geheimen van de Rozenkrans

17. Het voorteken

18. De zeven

19. Het voorgevoel

20. Signalen en vloeken

21. Afschuwelijke wonderen

22. De kastijding

23. Naschok

24. Waar duivels beefden

25. Geheime Martelaren

26. Geheim van de gehoorzaamheid

27. Geheim van het vertrouwen

28. Ik wacht op u

29. De geest van opstand

30. Genade en rechtvaardigheid

31. De Profetie

32. Voorbij de grenzen
van de kennis

33. Geheimen in
Amerika en Europa

34. Geboren in de hel

35. Cathérina's geheim

36. Geleende tijd

37. Ik zal uw Moeder zijn

38. Het grote Teken

39. Koningin van de Eeuwigheid











Thomas à Kempis
De navolging van Christus

Boek 1.1

Boek 1.2

Boek 2

Boek 3.1

Boek 3.2

Boek 3.3

Boek 4.1

Boek 4.2



Novenen

Maria Onbevlekte Ontvangenis

OLV van Lourdes

OLV Van Fatima

OLV Van Banneux

OLV van de Berg Carmel

OLV Hemelvaart

H. Maagd van de Wonderdadige Medaille

Maria Lichtmis

Don Bosco

Maria Boodschap

Sint Jozef

Heilige Familie

Goddelijke Barmhartigheid

Heilige Geest

Kindje Jezus

Engelbewaarder

Aartsengel Michaël

Aartsengel Gabriël

Franciscus van Assisi

Antonius van Padua

Pater Pio

Heilige Benedictus

Heilig Hart van Jezus

Heilige Rita

Sint Valentijn

OLV van Altijddurende Bijstand

Jean Marie Vianney

Theresia van Lisieux

Maria, die de knopen ontwart

OLV van de Bezoeking

Zielen in het Vagevuur

Kracht van het Kruis
tegen het kwade

H. Gelaat van Jezus

Hart van Jezus en Maria

Kindje Jezus van Praag

OLV van Genezing

Miraculeuze Maagd

Pater Damiaan

Heilige Anna

H. Maria Goretti

Heilige Peregrinus

Heilige Expeditus

Sint Joris

H. Margareta van Cordoba



Films

Padre Pio

The Miracle of Our Lady of Fatima

The 13th Day

Het Lied van Bernadette

One Night with the King

Faustina

Docu: Faustina Kowalska

Docu: Mariaverschijningen

Docu: OLV van Guadalupe

Vincentius a Paolo

Sint Paulus

Sint Petrus

Docu: Pater Damiaan

Passion de Jeanne d'Arc

Story of Father Damien

Docu: Garabandal

Exorcism of Emily Rose

The Nativity Story

Don Johannes Bosco

The Passion of The Christ

King David

Romero

Jean de Florette

Manon des Sources

Abraham

Mozes

Solomon

Jacob

Francesco

A man for all seasons

The Apocalypse

Docu: H. Maria Goretti

Docu: The birth of Israël

Docu: The six-day war

Docu: Ghosts of Rwanda

Becket

Gospel of Luke

Gospel of Matthew

Gospel of John

Acts

Unsolved mysteries

Joseph

Samson and Delilah

H. Rita van Cascia

Thérèse de Lisieux

Isaak, Jacob & Esau

Fray Martin de Porres

Lourdes [2000]

Clara & Francisco

Maria Goretti

Mother Theresa




Astronomische verschijnselen

28/11/2011



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs

 

Real Time Web Analytics

Page Content

Page Content