terra's memories
Inhoud blog
  • Eind goed .....
  • Hanen en hun gekraai
  • streektaalboekje
  • Tijdverzetter
  • Vermist
  • Kosten en baten
  • Van heel ver weg naar heel dichtbij
  • NAGERECHT, TOESPIJS of TOETJE
  • FAQ
  • Pa's identiteit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Aanbevolen adressen
  • Spinnenkop
  • opgeschreven herinneringen
    04-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoon schort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gullivers reis naar Lilliput, Jona in de walvis, het paard van Troje, Ali Baba en de veertig rovers: allemaal verhalen die we klassiek kunnen noemen. Mooie verhalen die we niet vaak genoeg kunnen horen.

    Behalve deze min of meer internationale wereldverhalen bestaan er ook binnen onze kleine regionale gezichtskring klassieke verhalen. Wanneer we op een winteravond bij kennissen op bezoek zijn, luisteren we graag naar deze oude, bekende stories, ook al horen we die voor de 102de keer. Verhalen waarin bekende mensen uit heden en verleden spannende avonturen of iets grappigs ongewoons beleven. “Weet je nog van Karel Pardijs uit de Achterstraat die in de barre winter van 56 op blote voeten over het ijs liep?” Zo’n soort verhaal. We kennen het van haver tot gort, maar we kunnen er altijd nog van genieten.

    Een paar dagen geleden hoorde ik voor de zoveelste keer het verhaal van Anna. Het verhaal speelt in de tijd dat de moderne elektronica ook in de boerderij van Anna en haar man intree deed. In dit geval was dat de komst van de telefoon. Hoe vreemd en beangstigend was het voor Anna om de stem van haar dochter uit de stad te horen die zomaar uit de hoorn tot haar kwam! ’Alles went,’ zei de man van de PTT (Post, Telegraaf, Telefoon) die haar alles uitlegde, ‘over een poosje weet je niet beter.’

    Hij heeft makkelijk praten, dacht Anna. Maar ik zit er maar mee. Hoe zeer ze ermee zat, bleek een dag later toen de nieuwe telefoon plotseling met veel kabaal en gerinkel overging. ‘Neem hem maar op,’ zei haar man die blij was dat hij het zelf niet hoefde te doen. Anna knikte en verdween meteen naar de keuken om gauw een schoon schort voor te doen en om haar haar voor de spiegel nog vlug even te fatsoeneren. ‘Waar blijf je nou?’ vroeg haar man bij de twaalfde rinkel, ‘schiet toch een beetje op!’

    “Rustig maar,’ zei Anna, nog even haar schort recht trekkend en met haar vingers een haartje gladstrijkend, ‘je weet immers niet wie er aan de andere kant van de lijn is. Het kan de burgemeester wel zijn. En je weet dat ik er altijd piekfijn uit wil zien als er bezoek komt!’

    Die verhalen bedoel ik. Honderd maal gehoord en honderd keer verteld en iedere keer moeten we er smakelijk om lachen. Als het ons zélf  betreft als een boer met kiespijn.

     

    04-03-2012, 11:18 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:verhalen,telefoon,klassieke verhalen,
    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SNOEPGOED
    Als u mij een 'ouwe snoeper' zou noemen, zou ik zonder dralen antwoorden: als je 'ouwe' even weglaat en de uitdrukking niet bedoeld als een verwijzing naar een oude bok die nog wel een jong blaadje lust, dan heb je gelijk. Ik snoep al sinds de eerste dag die ik mij herinner en ben dat mijn hele leven blijven doen. Tot op de huidige dag.

    Niet dat ik overmatig véél snoep. Of dat ik onmenselijk veel snoep met zakken tegelijk naar binnen werk. Want dat is niet het geval. Maar als u een schoteltje versnaperingen neerzet op de tafel waar ik iedere dag langs loop om ergens te komen waar ik moet zijn, hebt u grote kans dat het schoteltje aan het eind van de dag leeg is. "In het voorbijgaan nam hij telkens even een toffeetje," zou er in de krant kunnen staan. En dat is ook zo. Binnen de snoeperij neemt het drop - zoet zowel als zout - een prominente plaats in. Mijn favoriete kleur is natuurlijk zwart, maar een kleurig Engels dropje is ook niet te versmaden.

    Vroeger woonden we tegenover een drogist annex schoenmaker. Onze buurman runde de drogisterij en een medewerker met twee rechterhanden zorgde ervoor dat uw bijna versleten schoenen uitstekend verzoold werden. In het straatgedeelte van de winkel rook het naar apotheekspullen, lysol en dergelijke vreemdsoortige vloeistoffen, alsook naar drop. Achter in de winkel, waar u de gerepareerde schoenen kon ophalen, rook het naar lijm, bisonkit, leer en pikant zweet. Deze buurman/drogist verkocht het drop waaraan ik alleen met de grootste achting kan terugdenken. Sterker, als ik het woord 'kruisdrop' alleen al uitspreek, loopt mij het water in de mond.

    In die dagen was ik tien en kreeg iedere week (meestal op vrijdag of zaterdag) zakgeld van mijn moeder. Voor het gemak een gemakkelijk te onthouden bedrag, namelijk precies één gulden. Dat schreef je zó: f. 1,00 of soms fl. 1,--. Van die ene gulden werd onmiddellijk na de ontvangst ervan 40 cent gebruikt voor het kopen van 100 gram kruisdrop bij de drogist aan de overkant. Een kruisdropje is een smaakvol vierkant dropje met de afbeelding van het Rode Kruis in plechtig zwart. Ik hoefde bij binnenkomst nooit te zeggen waar ik voor kwam, want men was op de hoogte. Met grote ogen keek ik naar de geoefende handen van de drogist die uit een grote voorraadbus met een zilverkleurige schep een naar schatting ons drop omhoog tilde en die liet verdwijnen in een bruingrauwe papieren puntzak. Ik betaalde mijn vier dubbeltjes en verdween met mijn dropschat uit de winkel. Buiten gekomen naam ik meteen een handjevol en stopte dat in mijn wachtende mond. Soms was het zo veel dat ik er bijna in stikte. Het dropschuim omspoelde mijn tanden en mengde zich met mijn speeksel tot een fluimende massa.

    Nog altijd ben ik een dropliefhebber. Hoe vaak anderen ook zeggen dat veel drop eten schadelijk is voor je gezondheid, en dat geloof ik ook meteen, ergens in ons huis staat tot op de dag van vandaag een keuls-aardewerken potje met drop. Soms katjesdrop, vaak kruisdrop, meestal zout/zout gemengd. Een enkele keer Engels drop.

    Heel soms, als vergeten is de dropvoorraad te controleren en wij tegenover een lege droppot staan, nemen wij onze toevlucht tot een noodoplossing. Dat is in ons geval een kristalglazen kommetje gevuld met kleine chocolade-koffieboontjes. Bij gebrek aan beter.









    25-02-2012, 21:48 Geschreven door terra38  
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:drop, kruisdrop, snoep, snoepen, snoepgoed
    20-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisterspeeltje

    Misschien weet u het nog, waarschijnlijk heb ik het u al eens verteld, maar graag herhaal ik dat ik dol ben op kleine audiospeeltjes. Een voorwaarde is wel dat ze van geen of weinig nut zijn en navenant weinig of niets kosten. Ik heb zelfs een verzameling van onnutte dingen. Het zal u niet verbazen dat ik het apparaatje dat ik u laat zien met alle geweld aan mijn verzameling wilde toevoegen. Ik zag het in de speciale aanbiedingenkist in het middenpad van een grote Duitse supermarkt, bij ons net over de grens, waar mijn vrouw mij mee naartoe had getroond. Bij thuiskomst heb ik het terstond gefotografeerd, anders had u mij wellicht niet geloofd. Kijk en verwonder u over wat ik voor een habbekrats heb gekocht.

    Om te beginnen zijn alle ingrediënten zo luchtdicht en quasi-deugdelijk ingepakt (natuurlijk geseald), voor de eeuwigheid verzegeld mag je wel zeggen, dat ik slechts met de grootste moeite de verpakking kan verwijderen. Maar de inhoud maakt dat weer goed. In het pakket zit/zitten:

    ·                         twee als aparte koptelefoontjes vermomde luidsprekertjes die aan elkaar verbonden zijn (tot de dood hen scheidt) met een zwartkleurig kabeltje; beide met afstelbare oorhaken;

    ·                         een linker luidsprekertje met ruimte voor één AAA-alkaline batterijtje (niet bijgeleverd, tot mijn spijt);

    ·                         een rechter speakertje dat een complete MP3-speler (Flash Memory – 256MB) herbergt, ook te gebruiken als USB-geheugenstickje. Op de bovenkant in piepkleine nochtans duidelijke tekens een viertal functieaanwijzingen: trackje vooruit-achteruit, volume plus/min, mode en een minuscuul aan/uit- knopje;

    ·                         een smaakvol, zwart stoffen opberghoesje;

    ·                         een clip om loshangende draden op je mouw en aan je kraag te spelden;

    ·                         een USB-kabeltje om geluiden vanuit je pc naar het apparaat te transporteren;

    ·                         een inlegvel in rose met aanwijzingen om de levensduur van je batterij te verlengen;

    ·                         een extra inlegvel in charmant crème om problemen met het clipje de baas te worden; en last but not least

    ·                         een cd-rom met daarop in niet minder dan acht talen de complete gebruiksaanwijzing. Plus een driver voor de prehistorische gebruikers van Windows-98.

    Ongelooflijk, maar alles is nóg niet gezegd. De cd-rom biedt de mogelijkheid om spraakgestuurde instructies te laden. Kunt u zich dat voorstellen? Een hoorbare gebruiksaanwijzing! Je voert niet alleen alle aanbevolen handelingen uit, maar je krijgt daar ook commentaar bij. Zoals een stem die zegt: “De stroom is nu afgesloten”, als je het luisterdingetje uitzet. Of: “Tijd om de batterij te vervangen, vindt u ook niet?”

    U begrijpt dat ik met angst en beven dit wonder der techniek heb uitgepakt, van haver tot gort heb bestudeerd, heb aangesloten aan mijn pc, een nummertje sprankelende volksmuziek heb gekopieerd naar mijn luisteroortjes, en daarna barstens vol spanning op het vervolg heb zitten wachten, en  …… Niet wat u denkt: het apparaat werkt wel degelijk. Toen ik zover was dat de beide kussentjes zich met behulp van de verstelbare oorhaken tegen mijn (flap)oren vleiden en ik het apparaat aanzette, hoorde ik een stem van ergens tussen mijn oren (daar zit het altijd) zeggen dat de stroom aangesloten was. Waarop vervolgens sprankelende muziek weerklonk! Tweezijdig, in stereo.

    Niet te geloven waarop de nieuwe (digitale) hoor- en luistertechniek ons steeds weer opnieuw trakteert. En dat alles (van een gerenommeerd merk bovendien) voor het luttele bedrag van € 10.-- ! Tien euro voor zo’n grandioos ontwerp, dat kun je niet laten schieten. Weliswaar draag je het ding niet, want wie loopt er nu te koop met zulke op den duur knellende, achterlijke oordingen? Maar voor je verzameling onnutte dingen van weinig waarde is het onbetaalbaar.

     






    20-02-2012, 21:54 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:mp3-player, speelgoed, electronica, habbekrats,
    12-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsvorsten

    Het kan nog net. Nu ons na een vorstperiode van veertien dagen strenge nachtvorsten en matige vorst overdag door allerhande weerprofeten dooi wordt voorspeld, is het goed nog even te kijken naar twee prachtige etsen van Rembrandt uit 1634. Hij ziet - ergens in de weilanden rond Leiden -  de eerste boer verkleumd uitroepen: "'t Is vinnig koud!" Waarop de aangesproken tweede boer antwoordt met "Dat's niet." (In de betekenis van 'helemaal niet!')

    Je kunt de twee juweeltjes (in het echt zijn ze beide ongeveer 4,5 bij 11 centimeter) ook naast elkaar laten zien. De dialoog wordt dan als volgt gevoerd:

    A: "Koud hè!"

    B: "Zeg, stel je niet aan!"

     









    12-02-2012, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:ijs, vorst, kou, vrieskou, Rembrandt, etsen,
    04-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisnamen
    Nee, er is een fundamenteel verschil tussen een huisnaam en de naam van een huis. Stel, u loopt door Velp, zoals u weet het dorp van Jan Siebelink en een van Nederlands mooiste voorsteden, en u loopt door de Veluwezoomallee met zijn prachtige lindendoorkijkjes. Een verscheidenheid aan villa’s schuift aan uw oog voorbij. Huizen met namen als Erica of Carpe Diem. Dit zijn typische namen van huizen, namelijk van toepassing op welk huis dan ook. Lindenallee 24 heet Fata Morgana, maar het adres had evengoed Bergweg 28 kunnen zijn. Casa Nostra woont aan de Hogeweg nummer 24, maar het had even goed nummer 36 kunnen zijn. Ik bedoel maar: de naam houdt geen verband met adres, noch met bewoners, behalve dat enkele toenmalige, toevallige adressanten dit huis deze naam hebben gegeven. En na hun verhuizing hebben de nieuwe bewoners uit luiheid of gemakzucht de naam op de voorgevel laten staan.

    Huisnamen - de meeste staan niet eens met letters op muren geschreven - daarentegen dragen sporen van het verleden en van de bewoners. Het zijn bovendien tekenen des onderscheids, wat handig is wanneer veel mensen in een bepaalde streek dezelfde naam dragen. En dat is in onze Achterhoekse boerenstreek het geval. Mijn schoonvader heette evenals mijn schoongrootvader Westerveld van zijn achternaam. Om het onderscheid aan te geven zeg je dan bijvoorbeeld: ik bedoel niet de Westerveld van de Terborgsestraatweg, maar de Westerveld van de Runderlaan.

    Of je noemt de huisnaam. Zoals bij ons. Ons huis heet Beesterni-jhuus en mijn schoonvader was derhalve Hendrik Westerveld van Beesterni-jhuus. Ikzelf ben dus eigenlijk Terra van Beesterni-jhuus. Hoewel, als ik déze naam noem, weten zelfs mijn naaste buren niet wie ik bedoel. Dat is maar goed ook, want Terra is immers een schuilnaam en een pseudoniem. Maar Beesterni-jhuus bestaat echt.

    Huisnamen komen niet uit de lucht vallen. Ze vertellen iets over de kenmerken (bijvoorbeeld over de grondslag waarop het huis is gebouwd,) over de vroeger bewoners (hun naam, hun bijnaam, hun beroep) of over typische bijzonderheden in of rondom het huis. In het rijtje huisnamen hieronder, allemaal boerderijen uit onze streek, kunt u soms ontdekken tot welke categorie de naam behoort. Maar niet zelden is de huisnaam een groot vraagteken. Waarom heet dit huis De Prange? Wie het weet mag het zeggen. Het woord bestaat niet in ons dialect, anders had ik er een prangende vraag over gesteld.

    Hesselink, de Linde, de Steeg, de Hónke (Hónkerbós), De Stand, De Kwerre, Gäönenhuus, De Riete, Schreur, Oldenhof, Raoterink, Ormel,’t Beester, Beesternijhuus, Fi-jenhuus, AorendterMaotshuus, de Welsker, de Voornekamp, de Steengroeve, Geertshuus, ’t Barger, Garritshuus, Aaldershuus, de Meijne, Olfjanshuus, de Klós, de Krul …

    De Krul, wie bedenkt nou zoiets? En De Klos, wie is op het idee gekomen zijn huis en erf zó te noemen? Heet het huis misschien zo omdat een van de vroegere bewoners ooit domme pech heeft gehad? Vaak is de aanleiding om een huis zó te noemen  - in tegenstelling tot de naam zelf - mettertijd verdwenen. Neem nou De Klós. Een mooi huis, gebouwd in 1840 of daaromtrent. Het heet misschien zo omdat de eerste bewoonster Hermina Klos heette. Zij is overigens in 1855 tijdens de eerste emigratiegolf met negen gezinsleden naar Amerika vertrokken. In die dagen een afscheid voor eeuwig. In ieder geval is het een huisnaam om nooit te vergeten. Maar dat geldt ook voor de Krul.  



    Voor iedereen die zoiets leuk vindt, volgt een kleine toegift. Het gaat over de huisnamen aan wat vroeger een modderige zandweg was, tegenwoordig een keurig geasfalteerde straatweg. De straat heet de Nijmansdijk (terwijl er  zover het oog reikt geen water van betekenis te zien is).

    Aan deze Nijmansdijk staan veel boerderijen met echte, authentieke huisnamen. Ik noem ze u even: De Stand, De Kwerre, Gäönenhuus, De Riete, De Hónke, Schreur. De bewoner: eigenaar of huurder, werd vaak met zijn huisnaam aangesproken. Men zei bijvoorbeeld: ‘Daar komt De Riete aan.’ (En iedereen begreep dat de persoon in kwestie Arie Gosselink was die in de boerderij met de huisnaam De Riete woonde.)

    Ruim honderd jaar geleden is een versje ontstaan dat mondeling is overgeleverd aan volgende generaties. Het gaat zo:

     

    Bi-j De Stand

    hadden ze gebrek an brand;                (brand = brandhout)

    toem kwam Kwerren Jenne                   (boerin Jenne die op De Kwerre woont)

    met sprieken in de benne;                       (sprieken = aanmaakhoutjes;  benne = mand)

    toen kwam de Gäöne                               (de boer van Gäönenhuus)

    en bracht een karre met späöne;          (späöne = spaanders)

    daor kwam De Riete

    en zei: dat grei is nat as driete;             (drijfnat)

    toen kwam De Hónke

    en dén sloeg gauw een vónke;

    en Schreur,

    den hield de hand d’rveur.

    Zo kwammen ze bi-j De Stand

    toch weer an brand.

     

    Hieronder twee boerderijen met huisnamen:

    boven 't Beester (geheel herbouwd in 2003). Daaronder Beesterni-jhuus (bouwjaar 1896).






    04-02-2012, 12:02 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:huisnaam, boerderijnaam, Achterhoek,
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taiga in drieën

    Om de een of andere onnaspeurlijke reden heb ik iets met het woord ‘taiga’. Ik weet van school dat de taiga een landschapstype is dat veel in Rusland voorkomt. Ik denk dan aan reusachtige steppen met heidevelden en veel berkenbomen met hun slanke, witte stammetjes. Waar het 's winters landklimaat-koud kan worden. En waar je 's zomers van top tot teen door bloeddorstige muggen opgegeten en daarna leeggezogen wordt. Bij het woord 'taiga' denk ik ook aan naar het noorden stromende brede rivieren, zoals de Ob en de Lena, die marsmanniaans traag door oneindige laagvlakten gaan. Typisch dat alle landschappen die op de  taiga lijken allemaal op een a eindigen, bedenk ik mij nu. In Hongarije heb je de poesta, in Argentinië de pampa. Dan is er natuurlijk ook nog de paloma, maar daar gaat het nu even niet over.

    (1) Iets heel anders nu. Je had vroeger zogenoemde boekenseries. Per jaar verschenen vier prachtige romans, geïllustreerd, gebonden en voorzien van een hard kaft, waarop je een abonnement kon nemen. Bij ons thuis had men in een onoverdacht ogenblik gekozen voor de Spiegel-serie die Zomer & Keuning te Wageningen uitgaf. Ik weet het niet zeker, maar mijn geheugen zegt mij dat het tweede boek dat de postbode ons helemaal vanuit Wageningen bracht de titel Taiga droeg. De rode draad uit het verhaal ben ik kwijt geweest, evenals het boek zelf, maar ik herinner mij de beschrijving van Russische strafkampen en bar koude winters. Naar de auteur heb ik heel internet afgezocht, maar die bleek spoorloos verdwenen, waarschijnlijk in een taigaans moeras verzand. Totdat ik hem onlangs terugvond, net als het boek dat hij schreef. Zijn naam was Hendrik Koster.

    (2) Waaraan denkt ú bij het lezen van het woord ‘taiga’? Je kunt je er ook een beeld bij voorstellen, zoals deze Sovjet-tankbrigade die herdenkt dat morgenstond goud in de mond heeft en dat viert met een feestelijk bad. Het is een schilderij van Boris Fedorow uit 1952, dus midden uit de Koude Oorlog. Als u het mij vraagt een prachtig tijdsbeeld en magnifiek op canvas gezet. De schilder hoort trouwens tot de Socialistische Realistische School, te vergelijken met de Bergense School, maar dan geheel anders. (Nu begrijpt u natuurlijk ook waar Willink zijn Magisch Realisme vandaan heeft.)

    (3) Een vijftal jaar geleden liet mijn jongste zoon zich bij een van zijn schaarse thuisbezoeken ontvallen dat hij het dienstverband bij het ICT-bedrijf waar hij werkte, had opgezegd. Samen met een collega was hij van plan om voor zichzelf te beginnen. Hoewel je dat natuurlijk nooit van tevoren met stelligheid kunt zeggen, dacht ik toen al (en naar nu blijkt terecht) dat ze het wel zouden rooien. Dat kan ook moeilijk anders gezien de naam van het bedrijf. Het heet Taiga.







    29-01-2012, 11:08 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:taiga, steppe, Rusland, ict-bedrijf
    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinvogelteldag

    Dit weekend (21/22 januari 2012) verzamelen zich weer duizenden vogelliefhebbers voor de ramen van hun uitkijkposten om gedurende een half uur te speuren naar soorten en aantallen. Het gaat in dit geval om tuinvogels die zich deze winter verblijden over het zachte weer en de dito leefomstandigheden. Zelfs hebben wij al enkele gevederde vriendjes zien uitkijken naar een nestgelegenheid in het komende broedseizoen.

    Nee, er wordt dezer dagen weer ijverig vogels geteld. En talrijk zijn de discussies tussen tweetallen vogelkijkers. In de trant van: A: Is dat nou een pimpelmees of een staartmees? B: Geen van beiden, het is een huis, tuin en keuken koolmees.
    Als er geteld wordt, wordt er ook opgeteld. Met als gevolg een lijstje. En een top-tien. De topvijf van vorig jaar (in de provincie waar ik woon) wil ik U niet onthouden:

            1.    huismus         23.356 (getelde aantallen)
            2.    koolmees        14.444
            3.    merel              10.654
            4.    pimpelmees     10.221
            5.    vink                10.124

    Een paar jaar geleden zag ik ergens een ander vogellijstje: welke vogelfluiter fluit volgens u het mooist? Hier was dus niet alleen de kwantiteit (aantal en soort), maar ook de kwaliteit (schoonheid van de zang) in het geding. De topvijf destijds bestond uit:

           1.    merel                4190 (voorkeursstemmen)
           2.    nachtegaal         3331
           3.    zanglijster          2547
           4.    roodborstje        2545
           5.    winterkoning      2539

    Hieronder herhaal ik nog even voor U wat Koning Frits (de onbetwiste Koning der vogels) daarvan vond. Goed om nog even te lezen voordat U op SBS6 en Canvas kunt kijken naar de vogelversie van The Voice Of  ….

    Koning Frits tot zijn Minister van Publieke en Culturele Zaken:

    Er is een top honderd gekozen
    door vroege vogels
    mensen met smaak
    en met een absoluut gehoor
    de beste zangers onder de vogels
    wij staan met stip op vijf
    de winterkoning staat vijfdes
    niet slecht hè?
    vindt u ook niet?

    meneer de minister
    minister van publieke relaties en cultuur
    zorg er voor dat wij de volgende keer
    bij de top horen
    in ieder geval de top drie
    op het podium


    en, meneer de minister,
    geef morgen de volgende opdracht
    aan iedereen
    aan elke winterkoning:
    een uurtje per dag oefenen
    tot je een ons weegt
    want oefening baart kunst


    de Minister tot Koning Frits:

    Goed majesteit
    ik geef het persbericht uit
    dat zal de concurrentie doen schrikken:
    de merel, de zanglijster en niet te vergeten
    de nachtegaal en de roodborst
    met stomheid geslagen -
    zo is het maar net.









    22-01-2012, 12:53 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vogels, vogeltelling, tuinvogels, winterkoning
    14-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houtwonderen

    Ik zit geknield voor een ongeordende berg gezaagd en gekloofd hout met een camera in de hand als mijn alter-ego me betrapt en me iets vraagt:

     

    - Wat zit jij daar nou te doen? Ben je een huisaltaartje aan het knutselen om het daarna te fotograferen?

    - Nee, ik zit de boeiende houtstructuren te bekijken. Daar maak ik foto's van.

    - Boeiende houtstructuren, ja dat zal wel! Is dat een bijzonder soort hout soms?

    - Zeker! Dit is notenhout. Van een walnotenboom. Vorig jaar na een rijk leven van 75 jaar doodgegaan en vorige week gekapt, gezaagd en gekloofd. Dit zijn een paar restanten.

    - Wat is er zo mooi aan dood notenhout?

    - Dit notenhout is enkel geschikt om naar te kijken: zo'n blokje in je hand en later zo'n brandend blokje in de houtkachel. Maar echt goed notenhout wordt voor van alles gebruikt. Voor mooie meubels bijvoorbeeld.

    - Hoe komt het dat dit hout zo nat is? In de regen laten liggen? En waar is de schors?

    - Niks in de regen laten liggen. Dit hout is vochtig van nature. Om het als brandhout te kunnen gebruiken moet je het zeker een jaar of twee laten drogen. En de groene schors heb ik er afgehaald. Dat gaat nu nog heel gemakkelijk.

    - Wat fascineert je zo aan zo'n stukje walnoot?

    - De kleur, de structuur en het lijnenspel. Maar dat kan ik jou als cultuurbarbaar moeilijk uitleggen.

    - Gaan we liggen katten? Laat eens wat moois zien!

    - Nou, kijk dan. Naar de onverwachte patronen die achter de schors tevoorschijn komen. Naar de golvende lijnen. Dat laatste plaatje: een fantastisch zeegezicht. Of niet soms?

    - En wat doe je als je op het hout uitgekeken bent?

    - Dan schrijf ik er een blogverhaaltje over.










    14-01-2012, 17:30 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:hout, walnotenhout, notenhout, houtstructuur, fotografie
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advertentie
            
               
                         ENIGE EN ALGEMENE BEKENDMAKING

     

                         bedroefd en verslagen

                         geven wij kennis

                         van de vermissing van

                         onze trouwe

     

                      STALO

     

                         lengte inwendig 200 cm

                         doorsnede uitwendig 5 cm

                         kleur: zwart met geel

                         zo iets ongeveer

     

                               is hij in lucht opgegaan?

                              de weg naar huis verloren,

                              of ontvoerd?

                              tijdelijk op water en brood,

                              wie zal het zeggen?

     

                              mijn metgezel,

                              mijn steun en toeverlaat

                              in bange tijden,

                              mijn vriendje

     

                              altijd eerlijk, onbaatzuchtig,

                              rechtlijnig, recht door zee,

                              flexibel ondanks ruggengraat,

                              tegenstribbelend, tegelijk meegaand

     

                              nooit achterbaks, altijd koöperatief,

                              geen mitsen en maren,

                              de leugen verloochenend,

                              trouw aan de waarheid

     

                              mijn opgerold geweten

                              mijn maatje

                              mijn rolmaatje

                              mijn maat                           

                              de maat aller dingen







    10-01-2012, 17:47 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:rolmaat, vermissing, advertentie,familiebericht
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarwisseling

    Onder het voortdurend genot van een oliebol,

    een poffertje of een appelflap

    hebben wij enkele dagen geleden het oude jaar afgesloten

    en tegelijkertijd 2012 voor geopend verklaard.

     

    Wij hopen dat iedere lezer en lezeres van dit blog

    een prettige jaarwisseling heeft gehad

    en wensen u veel geluk, gezondheid en (enige) voorspoed

    in het nieuwe jaar!






    30-12-2011, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:jaarwisseling,niewjaarwens,nieuwjaar,oud-en-nieuw,
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiegelschrift

    Tien tegen één dat je niet weet wat een spiegelboek is, zei ik tegen mijn spiegelbeeld. Wedden om een kratje bier? Dat heb je dan verloren, antwoordde mijn konterfeitsel met een zegevierend, gespiegeld gezicht. Natuurlijk weet ik wat een spiegelboek is. Maar je moet het wel met een hoofdletter schrijven. Een Spiegelboek is … en toen kwam het volgende relaas waar geen speld tussen te krijgen is.

    « Er was eens een tijd dat de Nederlandse verzuiling zichtbaar werd in de dag- en weekbladen die men las. Laten we ons voor het gemak even beperken tot de wekelijkse leesgenoegens. Lieden van roomsen huize lazen de Katholieke Illustratie. Mensen met agnostische neigingen die zo op het oog nergens meer aan deden, waren geabonneerd op Panorama. (Ze zeiden altijd  dat ze het deden om de diepgravende achtergrondartikelen, maar natuurlijk ging het hen om de mooie platen van de niet minder mooie dames, pin-ups genaamd, en de Lach-moppen achterin.) Protestanten zoals mijn ouders lazen De Spiegel, volgens de omslag een ‘Christelijk Nationaal Weekblad’. De gehechtheid aan het weekblad was ook concreet zichtbaar: vaak werd bij ons thuis een complete jaargang De Spiegel ingebonden en zo voor het nageslacht bewaard. Dát is een Spiegelboek, » besloot mijn glazen zelfbeeld. Hij had de weddenschap gewonnen en samen hebben we er een vrolijke avond van gemaakt.

    Hoewel er méér in De Spiegel stond, waren voor mij zonder enige twijfel de zwart-wit beelden het belangrijkst. Honderden malen heb ik ze bekeken: die foto’s uit die oude Spiegels. Gefotografeerde illustraties uit de politieke en sociale wereld. Geografisch getinte foto’s (IJslandse geisers, wijnvelden in de Dordogne), foto’s van mensen bij het werk (theepluksters bij Bandoeng genietend van een welverdiende rustpauze). Beelden uit de politieke alledag (de beroemde Belgische minister Paul Henri Spaak) en plaatjes van een hoog streekromangehalte (dominee Visser uit Kerkambacht die na 45½ jaar trouwe dienst toegezongen wordt door zijn gemeente en meteen daarna met verdiend emeritaat gaat).

    Voor sportfoto’s hoefde je niet bij De Spiegel aan te komen. Dat was een blinde vlek die wij opvulden door voetbalwedstrijden te bezoeken en de foto’s dan maar zelf te maken.

    Veel Spiegelfoto’s heb ik zo vaak gezien dat ik ze onmiddellijk herken. Toen in 2003 de Ramp zijn 50-jarig jubileum vierde, werd er nogal eens teruggegrepen op foto’s uit dat jaar. (De beroemdste is die van koningin Juliana in levensgrote kaplaarzen die het verdronken Zeeland bezoekt.) Ik zie meteen of het een Spiegelfoto is of niet. Op een of andere manier hebben al die oude zwart-wit plaatjes een plekje weten te bemachtigen in mijn lange-termijngeheugen.

    Tenslotte wil ik u nog even een gewetensvraag voorleggen.

    Denkt u ook, zoals mij altijd geleerd is, dat de mens óf auditief óf visueel ingesteld is? En dat een combinatie uitgesloten moet worden geacht? Ligt het dan aan aangeboren fysieke kenmerken of worden wij terzake geconditioneerd? Ik bedoel, heeft het te maken met de ontwikkeling van de laterale frontaalkwab – of hoe het deel van mijn hersenen dat verantwoordelijk is voor de opname en verwerking van visuele informatie ook mag heten – of met het feit dat ik vroeger ben doodgegooid met Spiegelfoto’s dat ik denk voornamelijk visueel ingesteld te zijn?

    Als u de volgende keer weer eens in de spiegel kijkt, zou u misschien een ogenblik uw aandacht aan dit probleem kunnen geven. Wedden dat u tot de slotsom komt dat uzelf in aanleg visueel bent en uw spiegelbeeld auditief ingesteld is? Of andersom natuurlijk.

     

    Hieronder een voorblad en een stukje reclame uit een Spiegel van maart 1947.


     

     






    27-12-2011, 19:19 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:De Spiegel,tijdschriften, weekbladen,nieuwsvoorziening, reportages
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstvakantieknopen

    In onze straat, schuin tegenover ons huis, stond een kleine fabriek. De oprichter, een schoenmaker, maakte er met enkele getrouwe personeelsleden voorwerpen van leer. Vooral riemen en knopen. Dat kwam goed uit, want in die tijd kwamen kakikleurige jassen met grote leren knopen in de mode. De knopen werden door vlijtige thuiswerkers gevlochten uit smalle, geurig ruikende stroken leer.  In de fabriek werden eerst de stroken op de juiste lengte, breedte en dikte gebracht. Dan bracht een persoonslid met een volkswagenbusje het materiaal naar de huizen met thuiswerkers en haalde de gisteren gemaakte kant en klare knopen meteen op. Terug in de fabriek werden de knopen nog voorzien van een metalen ringetje, gepoetst en ingepakt. Ze waren dan letterlijk om door een ringetje te halen.

    Ik was veertien, ging naar de middelbare school en had veertien dagen kerstvakantie. Zoals in meer vakanties was ik dit keer aan het werk in het knopenfabriekje schuin tegenover ons ouderlijk huis. 's Morgens om half acht stopte ik mijn kaart in de klok en ging aan het werk. Met een onderbreking van een uur wegens middagpauze en een koffiepauze van een kwartier werd er tot vijf uur doorgewerkt.

    De eerste dag werd ik door de voorwerker aan een stansmachine gezet. Met een stevige tred op een pedaal kwam er een vlijmscherp mes naar beneden dat stroken leer - die ik met mijn twee handen precies op de goede afstand en de juiste maat gereed hield - doormidden sneed.  Links stond de mand met ongesorteerd leer, rechts de mand met lange repen leer, alle in de juiste lengte en breedte, klaar om door de thuiswerkers gebruikt te kunnen worden.

    Op de middag van de eerste dag gebeurde het onvermijdelijke. Mijn voet, al een beetje gewend geraakt aan het ritme van de tred, had er even niet op gerekend dat mijn handen nog niet zo ver waren. Met andere woorden: het mes sneed behalve de strook leer ook een flardje van mijn  rechterduim af. De voorwerker zei dat ik buitengewoon veel geluk had gehad. Ik had mijn hele rechterduim wel kunnen afhakken! De toegang tot de stansmachine werd mij ogenblikkelijk streng verboden.

    De kersttijd, vlak voor het einde van het jaar, is de tijd om de balans op te maken. Hoeveel winst is er dit jaar gemaakt? Hoe groot is de voorraad riemen van het type Blauw A4? Ook deze vragen dienen te worden beantwoord.

    De plaatsvervangend hulpdirecteur van de fabriek verplaatste mij van de stansmachine naar de zolder van het bedrijf. Daar lagen bergen leren knopen en stapels riemen in alle mogelijke maten en soorten. De hulpdirecteur wees naar een berg knopen en zei: "Ga die maar eens tellen. Schrijf het getal op een briefje en leg dat er bovenop. Ben je klaar met de ene berg, ga je naar de volgende."

    Daar zat ik dan. Op de ijskoude zolder van een knopenfabriek. Op een dag in december. Te tellen tot ik een ons woog. Op de eerste berg kwam een briefje met het getal 2356. Ik wist het zeker, want ik had eerlijk, oprecht en zonder fout geteld.

    Drie bergen deed ik die dag. 's Avonds thuis en 's nachts in bed lag ik nóg te tellen: 202, 204, 206, 208. De volgende morgen begon ik met berg numero 4.

    Maar ik had net als Tom Poes een list verzonnen. Ik pakte een klein ijzeren bakje dat ik in een hoekje van de zolder had zien staan. Hoeveel knopen zouden er in zo'n bakje kunnen? Een afgestreken bakje bevatte 78 knopen. Daarna ging ik bakjes vullen, telde in plaats van het aantal knopen het aantal bakjes, - bij ieder vol bakje een streepje in het stof - en vermenigvuldigde dat getal met 78. Ik werkte langzaam, omdat ik niet wilde dat men zou merken hoe ik zo vlug kon tellen.

    Na veertien dagen kwam er een einde aan het tellen. Overal op zolder lagen bergen knopen  en stapels riemen met briefjes erop. Alles was geteld en de voorraad was tot in de puntjes bekend. Alles in kannen en kruiken. Het nieuwe jaar kon beginnen.

     






    17-12-2011, 22:16 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vakantie, vakantiewerk, kerstvakantie, knopen tellen
    12-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij stukjes en beetjes

    Wat een stelling is, weet u natuurlijk wel. Dat is een steigerwerk waarmee de buitenschilder zelfs de bovenste ramen op de derde verdieping bereikt. Een stelling is nog meer: het is ook een ferme uitspraak met een stellig karakter waarover je prachtig kunt discussiëren. Vooral ook omdat je een stelling meestal niet kunt bewijzen. Je bent het ermee eens of niet.

    Onlangs promoveerde Drs. Paul Tangram aan de Technische Hogeschool van Haarlem. Het onderwerp doet niet ter zake; het was in elk geval iets ingewikkelds. Heel bijzonder was de verzameling stellingen die hij bij zijn proefschrift had gevoegd. Elke stelling was bovendien geïllustreerd op een manier die de naam van de bedenker grote eer aandoet.

    Hieronder staan de geschreven stellingen in een willekeurige volgorde. Daaronder staan de illustraties. Aan u de eer de juiste uitspraak bij de juiste tangram te zoeken. Een mooi werkje in deze donkere dagen voor kerst!

     

    (1) De bank die er niet in slaagt alle zeven onderdelen van een tangram in zijn logo op te nemen, de ABN-AMRO dus, is geen knip voor de neus waard.

    (2) Het is helemaal niet belangrijk of een tekst op bloggen.be inhoudelijk iets voorstelt. Als hij maar virtuoos in elkaar is gezet.

    (3) Zolang een hoofddoekje ook gebruikt kan worden als brillenpoetsdoekje is er niets aan de hand.

    (4) Dat zoveel misdrijven onopgelost blijven, komt doordat de rechercheurs in hun jeugd niet geleerd hebben hoe ze legpuzzels moeten leggen.

    (5) Het verschil tussen een pers en een siamees is dat de tweede niet als tapijt kan worden gebruikt.

    (6) Ook een minister-president moet af en toe een minister uit zijn kabinet kunnen trappen.

    (7) Mijn naam is haas, zei het konijn en ging vervolgens in het leger.

    (8) Alleen opgeborgen in een doosje is het geheel meer dan de optelsom van de delen.


















    12-12-2011, 12:16 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:tangram,stelling, uitspraak, raadseltje
    Archief per week
  • 05/04-11/04 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 23/11-29/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 25/11-01/12 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 31/12-06/01 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs