De Eerste Wereldoorlog, die ook de Wereldoorlog of de Grote Oorlog werd genoemd, was een wereldoorlog gecentreerd in Europa die begon op 28 juli 1914 en duurde tot 11 november 1918.
Nog altijd is 11 november bekend als wapenstilstandsdag.
Op 28 juli begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk; en een Russische aanval op Duitsland. Nadat de Duitse opmars naar Parijs tot stilstand was gebracht, vestigde het westfront zich in een statische uitputtingsslag van een Loopgravenoorlog die weinig veranderde tot 1917. In het oosten vocht het Russische leger met succes tegen de Oostenrijks-Hongaarse troepen, maar werd teruggedrongen door het Duitse leger. Bijkomende fronten werden geopend nadat het Ottomaanse Rijk toetrad tot de oorlog in 1914, Italië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916. Het Russische Rijk ging ten onder in de Russische Revolutie van 1917, en Rusland stapte uit de oorlog na de Oktoberrevolutie later dat jaar.
Na een Duits offensief langs het westfront in 1918, betraden Amerikaanse troepen de loopgraven en de geallieerden drongen de Duitse legers terug in een reeks van succesvolle offensieven. Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment, stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag.
De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Iedere vrijdag hebben we bij Finca Buen Gusto een thema op culinair gebied.
Het thema deze keer was, het eten van de soldaat in WO I.
Inderdaad, soms was het niets en meestal was het gene vette. Ik heb onderzoek gedaan op het net , en heb verschillende menu's gevonden , die de soldaten, onderofficieren en officieren , te bikken kregen. Daar heb ik dan een selectie van gemaakt, verschillende gerechten en ingredienten samengevoegd en we kwamen uit op het volgende.


Als aperitiefhapje aten de gasten bruin roggebrood met haring.
Bruin roggebrood en haring was een veel gegeten recept in de loopgraven.Het brood was meestal niet vers , maar met een slok water was het dan toch wel te bijten.

Bruine bonen, witte bonen, varkensworst en kip..Alles in een gammel.
Wij hebben er een cassoulet van gemaakt met een klomp wit brood. Een hele grote kookpan ... selder, ajuin, gerookte cervelat , chorizo worst en kippenvleugeltjes. Verse tomatenblokjes, witte en bruine bonen.
Het rook alvast lekker toen we er aan bezig waren, maar eten...!!! Om duimen en vingers van af te likken...Volgens de klanten toch.

We hebben het gerecht niet in een gammel opgediend, maar in ronde pannetjes.


Het hoofdgerecht
Werd veel gegeten in het vlakke Vlaamse land...Poreistoemp met kalkoen
Ik heb er dan wel nog een portosausje bij gemaakt, iets wat de soldaten waarschijnlijk niet kregen.


Het dessert... helaas geen foto.....(vergeten)
Normaal rijstpap of boekweitpannenkoek met is.
Voila se , een geslaagde culinaire avond , en voldane gasten....meer moet dat niet zijn...
|