Ik ben Nand Ghys
Ik ben een man en woon in Kasterlee (België) en mijn beroep is Vlaams ambtenaar bij agentschap IWT.
Ik ben geboren op 12/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: hardlopen, duatlon en sinds kort ook triatlon.
less talent, more excercises Een held is iemand die hard kan lopen omdat hij niet zo zwaar beladen is met hersenen ... of aan hardlopen heb je niets, je moet enkel op tijd vertrekken. Een blog van iemand die nooit de krantenkoppen zal halen met zijn prestaties maar des te meer geniet van elke stap vooruit ...
05-10-2013
Magische grens van 3.000 meter bereikt tijdens Coopertest !
De afgelopen 2,5 jaar liep ik in totaal 9 Coopertesten. De eerste dateert ondertussen alweer van 12 maart 2011. Toen liep ik gedurende 12 minuten 2.680 meter ver ofwel gemiddeld 4.30 min/km. Stelselmatig wist ik mijn snelheid op te drijven. Het afgelopen jaar liep ik in januari en april mijn enige Coopertesten tot dusver. Ik haalde toen telkens een afstand van 2.900 meter ofwel 4.09 min/km.
Na de vele duurlopen van de afgelopen weken was het vandaag nog eens tijd voor een Coopertest. Ik wist dat als je basisconditie wordt getraind het niet onlogisch is dat dit ook een positieve impact heeft op je snelheid. Ik koos weer voor hetzelfde parcours als de 3 vorige keren. Kwestie van geen appelen met peren te vergelijken.De eerste kilometer liep ik tegen 15,2 km/uur. Op dat moment voelde ik al meteen dat een record erin zat. Mijn benen voelde sterk aan en ik voelde naarmate de meters vorderden ook geen verzuring optreden. Ook de 2de kilometer werd in een deftige 14,8 km rondgedraaid. Net voor de brug over de Nete keek ik voor het eerst naar mijn Garmin. Ik had nog iets minder dan 2 minuten respijt. In een uiterste krachtinspanning liep ik na 12 minuten exact 3.000 meter ver.
Na meer dan 2 jaar heb ik deze kaap eindelijk weten te bereiken.Het leek mij zoveel maanden terug haast onmogelijk om dit te realiseren maar nu is het dus zover. Voor een 42-jarige met een VO2max van net 50 is dat een zééér mooi resultaat.
De volgende 7 dagen wordt het trainingniveau op een zeer laag pitje gezet: nog 2 keer 30 minuten rustig lopen, 1 keer zwemmen en 1 keer gedurende 30 minuten op de hometrainer. En voor de rest op tijd onder de lakens en veel koolhydraten en weinig (verzadigde) vetten eten zodat we volgende zondag weer een nieuwe grens kunnen gaan verleggen, die van de marathon ditmaal. Ik kijk er alvast naar uit.
In bijlage het trainingsschema van de maand september 2013. Er werd ondermeer 215 kilometer ver gelopen als specifieke voorbereiding op mijn allereerste marathon. Ik probeer er een gewoonte van te maken om mijn activiteiten maandelijks op mijn blog te rapporteren.
Zaterdag 28/09 stond mijn laatste zware duurloop geprogrammeerd. Bedoeling was om minstens 3 uur lang te lopen tegen een tempo dat iets lager zou liggen dan datgene wat ik in Eindhoven vooropstel. Ik koos opnieuw voor 3 lussen van ruim 11 kilometer zodat ik na elke lus thuis van de drinkbussen kon tutteren die daar klaarstonden.
Ik was om 7 uur opgestaan en had eerst nog wat Brinta gegeten om zeker niet met lege maag te moeten vertrekken. Om iets rond 8 uur vertrok ik dan met dezelfde kledij die ik tijdens mijn marathon wil aantrekken. Kwestie om zeker te zijn dat alles als gepast aanzit. Het weer was ideaal voor de start van een lange duurloop : een stralende open hemel maar aangenaam fris omdat de zon nog op volle sterkte moest komen en niets wind.
De eerste 2 rondes van 11 km liep ik tegen een looptempo van 5.50 min/km en kon ik mijn hartslag beneden de 130 slagen per minuut houden wat dus voor mij erop wijst dat ik dit als een doorgedreven recuperatieloop mocht beschouwen. Tijdens de derde ronde ging mijn hartslag echter stilaan wel naar de 140 slagen/minuut. Ik liep toen instinctief wel iets sneller maar alles voelde nog goed aan. Ik besliste zelfs om mijn derde ronde iets uit te breiden en zo een nieuw afstandsrecord te kunnen lopen. Het vorige lag rond 34,5 kilometer.
Na iets minder dan 3,5 uur beëindigde ik mijn training en had 36 km op de teller staan tegen een gemiddeld looptempo van 5.43 min/km ofwel 10,5 km/uur. Mijn gemiddelde hartslag lag amper op 133 slagen/minuut. Allemaal dus heel geruststellende cijfers zodat ik nu wel met vol vertrouwen binnen 2 weken mijn allereerste marathon kan aanvatten. Bedoeling is daar om in 3 uur en 45 minuten de eindstreep te passeren, dus een gemiddeld looptempo van 5.20 min/km ofwel 11,25 km/uur. Ik denk eerlijk gezegd wel dat 3 uur en 30 minuten ook zou kunnen maar dan moet ik op het scherp van de snee lopen en ik weiger pertinent om tijdens mijn eerste marathon al meteen heel diep te moeten gaan. De kilometers tussen 26 en 42 zijn nog vrij onbekend terrein voor mij en ik zou niet graag de man met de hamer tegenkomen daar in Nederland .
De laatste weken bestaat het overgrote deel van de trainingen uit lange duurlopen tegen een - laat ons zeggen - bescheiden looptempo. Maar om het lichaam "te prikkelen" zoals dat in het vakjargon zo mooi wordt omschreven, werd als afwisseling vandaag nog eens een veredelde intervaltraining ingelast. Gedurende een loop van 7 kilometer plaatste ik 3 versnellingen van telkens een 800 à 1.000 meter maar zonder echt in het rood te gaan omdat meteen daarna - zonder eerst te stoppen en uit te hijgen - aan een rustiger tempo moet kunnen worden verder gelopen. Uiteindelijk liep ik de ganse afstand gemiddeld ruim 12 kilometer per uur zonder de motor op te moeten blazen. Volgende week probeer ik nog eens een gouwe ouwe Coopertest. Benieuwd of het me dan eindelijk zou lukken om na 12 minuten meer dan 2.900 meter af te leggen.
Ondanks het feit dat ik de afgelopen weken nu toch extreem veel loop en dus normaliter ook veel calorieën verbrand, ben ik de afgelopen 2 maanden 3 kilogram aangekomen. Ik weeg nu 79 kg droog aan de haak. Het vreemde is dat ik niet het gevoel heb zwaarder te staan dan enkele maanden geleden. Ik sta - zeker in mijn gezicht - nog best scherp. Een mogelijke verklaring is het gebruik van Recupro (= eiwittensupplement) na elke training sinds ... een tweetal maanden. Na het sporten vragen de spieren naar suikers en eiwitten. Door die aanvoer via Recupro kan mijn spiermassa aangroeien. En aangezien spieren meer wegen dan vet (die hopelijk wel vermindert door het vele sporten) lijkt mij dit een aannemelijke verklaring. Uiteraard mag je Recupro niet innemen als je niets van sport doet. De spieren hebben dan geen behoefte aan eiwitten en vragen daar dus ook niet achter. Maar die eiwitten zitten dan wel in je lichaam en worden uitgeplast. En dat blijkt heel belastend en zelfs schadelijk te zijn voor de nieren.
De voorbij week (van 9 tot 15 september) liep ik in totaal 70 km, inclusief de 28 km-loop in Vorselaar. Afgelopen dinsdag kwamen daar opnieuw 18 kilometer bij en woensdag nog eens 12 kilometer. Telkens kwam ik Mil Kersemans tegen. De laatste keer hebben we eventjes bijgepraat. Blijkbaar zat hij na zijn vakantie met wat overgewicht. En die moesten er af want tegen medio november mikte hij op de marathon van Kasterlee. Zijn snelste tijd ooit op de marathon heeft hij trouwens gehaald op die van Eindhoven : 2 uur en 47 minuten in 1996 als ik het me goed herinner. Respect !
In het weekend probeer ik opnieuw 30 kilometer te lopen, weliswaar verdeelt over 2 dagen. Zo zit ik dan van 16 tot 22 september opnieuw aan een respectabele 60 km. Volgende week zaterdag (29 september) probeer ik nog eens 3 uur aan één stuk te lopen tegen 11 km/uur. Vanaf dan is het langzaamaan afbouwen naar de marathon op 13 oktober met enkel nog kortere duurlopen van hoogstens 75 minuten en een 2-tal intervaltrainingen. En hopen dat ik in tussentijd geen verkoudheid opdoe. De huidige weersomstandigheden (lagere temperaturen, veel wind en nattigheid) voorspellen alvast weinig goeds.
Exact 5 kilometer ver, net na de eerste bevoorrading, zolang hield ik het uit om me aan het opgelegde tempo van 5.30 min/km te houden. Op dat moment liep ik al tegen een gemiddeld tempo van +/- 5.15 min/km maar toen ik moest vaststellen door haast iedereen voorbij te worden gelopen, kwam het competitieve beest in mij naar boven. Ik pikte aan bij een koppel waarvan ik aan de hand van het startnummer kon afleiden dat zij ook voor de 28 km gingen.
De eerste kilometer samen liepen we zo in een stevige 4.42 min/km. Dat was meer mijn ding ! Bij een tweede bevoorrading na 10 kilometer nam ik weer de tijd om al stappend een bekertje water leeg te drinken en sprintte dan snel terug naar het koppel dat er voor mij een ideaal tempo op nahield. Snel genoeg om door mijn trage start alleen maar mensen voorbij te kunnen lopen (in plaats van zelf voortdurend te worden ingehaald) en toch ook weer niet té snel om zeker de tweede lus van 14 km nog deftig te kunnen aanvatten. Na 12 kilometer moest de vrouw van het koppel lossen. De man versnelde en ik pikte samen met nog een aantal anderen bij hem aan.
Omdat we allebei nog heel fris zaten begonnen we maar wat te praten tegen elkaar : hij noemde Jef Van Duppen en was een gast uit Gierle die al aan een 5-tal marathons had deelgenomen, zijn beste tijd was 3 uur en 30 minuten, hij had dit jaar ook deelgenomen aan de Sprintduatlon in Geel en hij zou eind 2013 deelnemen aan de Hel van Kasterlee. Je komt natuurlijk heel wat te weten als je uiteindelijk meer dan 23 kilometer samenloopt, de laatste 16 kilometer zelfs helemaal alleen met z'n tweeën .
Na de eerste 14 kilometer in 1 uur en 9 minuten, pakweg 12 kilometer per uur, vroeg ik nog aan supporter Ludo Dams hoeveel minuten dorpsgenoot en vroeger loopmaatje Jan Neirinck vooropliep. Dat bleken er volgens hem een 2-tal minuten te zijn. Jan had een eindtijd van 2 uur en 20 minuten vooropgesteld. Ik had er dus goed oog in dat als ik het tempo ietwat kon optrekken hem alsnog - ondanks mijn slome start - zou kunnen inhalen. Zeker omdat ik tijdens mijn doortocht langs de sporthal van Vorselaar nog aangenaam verrast werd door de aanwezigheid van 2 tantes (Chris en Diana) die als gek naar mij stonden te zwaaien. Van een oppepper gesproken ! Heel tof dat jullie er waren. Als ik dat had geweten van bij de start dan zou ik ongetwijfeld een nog snellere eindtijd hebben gelopen .
Vanaf kilometer 23 voelde ik wel dat de versnellingen er niet erg meer inzaten. Ondertussen liepen we al wel tegen een gemiddeld looptempo van 4.52 min/km. De laatste 5 kilometers werd er niet meer gesproken. Ik hoopte nog om Jan voor ons te zien opduiken en hem toch nog in te lopen maar blijkbaar had hij ook (veeeel) betere benen dan de tijd die hij eerst vooropstelde.
Uiteindelijk kwam ik samen met mijn compagnon binnen in een eindtijd van 2 uur en 17 minuten en 24 seconden ofwel 4.52 min/km gemiddeld. Dat is dus 15 minuten sneller dan oorspronkelijk de bedoeling was. Maar toch was deze wedstrijd over een afstand van 28 km leerrijk. Ik liep de tweede lus ruim 3 minuten sneller dan de eerste, dus dat is altijd een goed teken. Geen spierpijn tijdens de wedstrijd, alleen eventjes een slapende (rechter)voet na 7 km maar dat loste zichzelf op na een 2-tal kilometer lopen.
Ik kan mijn doelen voor de marathon iets scherper stellen maar besef best wel goed dat dit nog eens een lus van 14 km extra is. Eerst had ik 3 uur en 55 minuten als eindtijd aangegeven maar ik denk dat 3 uur en 45 minuten ook haalbaar moet zijn. Toch ga ik in Eindhoven opnieuw iets rustiger vertrekken dan datgene wat ik eigenlijk als gemiddeld looptempo vooropstel : er is namelijk niets meer motiverend dan alleen maar voorgangers in te halen !
Na mijn deelname aan de triatlon van afgelopen zondag 1/09 heb ik het bewust enkele dagen wat rustiger aangedaan. Een beetje fietsen, een beetje zwemmen, een beetje lopen ...
Vrijdag 6/09 moest ik dan weer onder het mes (eigenlijk de laser) voor een laatste correctie aan mijn rechteroog. Het zicht is nu perfect. Als het zo voor jaren stabiel blijft kan ik alleen maar uiterst tevreden zijn over mijn ooglaserbehandeling. Dus voor iedereen die van zijn bril of lenzen vanaf wil ... op naar dokter Raus in Mol !
Na deze ingreep mag ik een maand niet meer zwemmen. Geen probleem want de komende weken staan volledig in het teken van mijn allereerste deelname aan een marathon. Ik moet dus deftig kilometers gaan lopen de komende weken. Dinsdag ben ik zo na het werk voor 7 kwartier vertrokken. De eerste 60 minuten was in winderig maar droog weer. Toen werden de hemelsluizen opengezet en liep ik gedurende 45 minuten in echt strontweer. Maar waar je niet dood van gaat daar wordt je harder van zeggen ze ... maar wel nat tot op het bot. Ik had dan wel een regenjasje aan maar uiteindelijk plakt dat ook tegen je lijf waardoor je de kilte over heel je lichaam voelt.
Gelukkig ging deze duurtraining me goed af. Ik liep tegen een gemiddelde van 5.30 min/km, de snelheid die ik hoop te lopen tijdens de marathon, en een gemiddelde hartslag van 136 slagen/minuut. Uiteindelijk liep ik bijna 19 km ver. Woensdag deed ik er opnieuw 9 km bij en voor donderdag voorzie ik om nog 11 km met de joggingclub te lopen. Ik hoop dan wat geroteerd te zijn voor de Monumentenloop van zondag in Vorselaar. De afgelopen 3 jaar liep ik er telkens de 14 km maar deze editie zal ik er nog een lus van 14 km aan moeten toevoegen. Ik probeer de 28 kilometer te lopen tegen dezelfde loopsnelheid als tijdens de marathon. Hopelijk val ik niet door de mand. Het belooft alvast geen warme nazomerdag te worden zoals in het verleden.
In bijlage het trainingsschema van de maand augustus 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om mijn activiteiten maandelijks op mijn blog te rapporteren.
Via de website van triamo, de organiserende Molse triatlonclub, kon ik de gedetailleerde uitslag van de 1/8 triatlon terugvinden. Zoals in mijn vorig verslag werd aangegeven verliep de zwemproef zeer degelijk. Ik kwam als 64ste van de 149 deelnemers uit het water. Niet slecht dus voor iemand die zich pas begin dit jaar op het zwemmen toelegde. Over de werkelijke afstand (officieel 500 meter) heb ik echter mijn twijfels, een tijd van 6 min en 39 seconden zou dan wel fenomenaal snel zijn.
Het (slechte) gevoel dat ik had tijdens de wedstrijd over de wissel zwemmen-fietsen wordt bevestigd in de uitslag. Ik slaagde erin om bijna 2 minuten (1 min en 47 sec) nodig te hebben om mij uit mijn wetsuit te wurmen en mijn fietsschoenen aan te trekken. Voor dit onderdeel waren er maar liefst 117 atleten die dit sneller konden. Ik verloor hier snel 45 seconden op de gemiddelde deelnemer. Dat moet naar de toekomst dus (veeeel) beter.
Over het fietsen deed ik 44 min en 31 seconden. Op de officiële afstand van 20 km is dit natuurlijk zo traag als een slak maar de afstand bleek in werkelijkheid eerder rond de 24 km te liggen. Dat zou dan overeenkomen met een gemiddelde snelheid van 32,5 km/uur. Niet slecht maar daar is dan ook alles mee gezegd. Als ik ooit hoger wil eindigen zal ik dit onderdeel dus beter moeten gaan beheersen. Als je weet dat de top-3 van de H50+ nog ronddraaien tegen 35,5 km/uur weet je het wel ...
De wissel fietsen-lopen was dan weer wel aanvaardbaar maar toch middelmatig. Met 54 seconden nam ik hiervoor de 93ste tijd in. Ter vergelijking : de snelste van het ganse deelnemersveld had daar welgeteld 21 seconden voor over. Het lopen zelf voelde goed aan. Ik dacht wel sneller te hebben gelopen over de 5 km, dus de tijd van 24 minuten en 58 seconden viel wel wat tegen. Ik liep de 79ste tijd. Ook hier moet ik nog een aantal minuten kunnen pakken maar dan zal ik wel de omschakeling fietsen-lopen beter moeten gaan verteren. Maar kom, als ik na mijn 2de triatlon al bij de eerste meeliep kan ik natuurlijk ook geen progressie meer maken en laat dat nu net mijn voornaamste drijfveer zijn om te sporten.
En speciaal voor tante Chris die doorheen al die cijfertjes en data niet meteen kon afleiden waar ik nu uiteindelijk strandde : ik finishte als 72ste van de 149 starters. Op een schoolrapport is dat net genoeg (52%) om geslaagd te zijn .
Vandaag stond mijn tweede triatlon op het programma. Enkele maanden geleden deed ik mee in die van Retie en dat proefde toen naar meer. Ik besefte na afloop toen al dat ik bij een volgende deelname meer zenuwen zou hebben om in het water te duiken dan tijdens de eerste keer. Je weet dan namelijk wat voor hel het wordt van zodra het startsein wordt gegeven en iedereen over elkaar heen kruipt om toch maar goed weg te zijn. Een bijna-dood ervaring is dan nooit ver weg ...
En inderdaad, de nacht van zaterdag op zondag maar bitter weinig kunnen doorslapen. Ik wilde het aan Grietje niet toegeven maar ik kneep hem echt wel toen ik daar rond 13 uur klaarstond om in het Kanaal te springen. Er waren in totaal 150 deelnemers aan de 1/8 triatlon. We moesten eerst 200 meter stroomafwaarts zwemmen om dan aan een grote gele boei rechtsomkeer te maken voor nog eens 300 meter. De eerste tientallen meters waren zoals verwacht weer een heel gevecht. Toch was ik meteen goed mee en er kwam voor de boei niemand in mijn vaarwater terecht. Helaas, aan de boei aangekomen moesten die 150 allemaal keren en na 200 meter zwemmen is er nu niet meteen al een grote spreiding. Gevolg: filezwemmen en hopen dat je op dat moment niet door andere zwemmers onder water wordt getrokken. Na het keerpunt kwam ik weer goed solo te zitten waardoor het zwemmen me echt wel goed beviel. Enkel bij het trapje was het opnieuw even dringen.
Toen ik uit het water kwam stond ik weer enkele minuten te tollen maar toch al wel wat minder dan in Retie. Ik kon mijn wetsuit maar heel moeilijk uitkrijgen. Geen idee hoeveel tijd die ganse wissel zwemmen-fietsen me uiteindelijk gekost heeft maar wel een werkpunt voor de volgende keer !
Het fietsen zelf ging goed. Na enkele kilometers had ik toch al snel een tiental atleten ingehaald. Het bleken voornamelijk dames die minder snel kunnen fietsen maar wel voor mij uit het water wisten te geraken. Ik kon het tempo goed hoog houden. Slechts sporadisch werd ik voorbijgereden en tussendoor kon ik er zelf ook nog een paar inhalen. De laatste kilometers (24 km i.p.v. de aangekondigde 20 km !) kreeg ik het wat moeilijker maar dat bleek voor iedereen zo een beetje het geval omdat er niemand mij nog passeerde.
Mijn wissel fietsen-lopen ging dan weer wel tamelijk vlot. Geen krampen in de kuiten waardoor ik in het zog van een andere deelnemer meteen een 3-tal anderen kon inlopen. Na de eerste doortocht door het sportcomplex moest ik mijn compagnon lossen. Ik haalde nog eens 3 anderen in en werd de laatste 2 km zelf ingehaald. Met mijn laatste krachten klampte ik me aan hem vast. Het looptempo ging meteen gevoelig de hoogte in. Tot 300 meter voor de finish lukte het me hem te volgen maar toen moest ik toch passen. Die laatste honderden meters kon ik gemakkelijk volmaken. Ik kwam met een goed gevoel aan in een tijd van 1 uur 18 minuten en 49 seconden. Best tevreden want zonder kwetsuren of krampen en met weer wat meer goesting om naar de toekomst toe vol in te zetten op 1/8 en (later) 1/4 triatlons. De volgende dagen zal ik de einduitslag wel eens verder analyseren om te kijken of er wat progressie in zit tegenover de triatlon in Retie.
Dinsdag 2,5 km gezwommen en woensdag 35 km gelopen
Grietje verklaarde me gek toen ik besliste om dinsdag tijdens mijn vakantie de trein richting Brussel te nemen om daar te gaan bijtrainen in het zwembad van Schaarbeek. Normaal tijdens de werkdagen train ik er 1 x per week gedurende een dik halfuur. Nu was het de bedoeling om 1 uur lang baantjes te trekken. Uiteindelijk maakte ik 5 x 16 baantjes van 33 meter, wat overeenkomt met ruim 2,5 km afstand. Ik mag er nu wel vanuit gaan dat de 500 meter tijdens de triatlon van Balen geen probleem zal vormen. Maar nogmaals, tijdens zo een wedstrijd gelden nu eenmaal andere normen. En ik heb gezien hoe immens het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen is en hoeveel stroming erop zit. Deze extra training kon dus zeker geen kwaad en het is goed voor het zelfvertrouwen ook. Tenslotte moet ik op 1 september in het kanaal springen en niet jij, hé Grietje !
Woensdag probeerde ik 3 lussen van ruim 11,5 km te lopen met tussen elke lus een drink- en recuperatiepauze van een 3-tal minuten bij mij thuis. De eerste lus liep ik tegen gemiddeld 5.55 min/km. Te traag want ik kreeg pijn in mijn onderrug. Iets dat ik ook al opmerkte tijdens de maandelijkse marathontrainingen met start aan Technofit. Dan liepen we ook tegen 10 km/uur en na 21 km zit ik dan heel vaak met een zeurende lage rugpijn. De tweede lus liep ik sneller en dat ging me ook beter af. Wel kwam de zon stevig opzetten waardoor ik ruim 20 kilometer in warme omstandigheden moest afleggen. Tijdens de derde ronde, iets na 25 kilometer, zat ik heel goed want ik kon probleemloos gedurende 3 km versnellen naar 5.15 min/km. De laatste 4 kilometer gingen dan weer iets minder maar dat had ook te maken met het ruige parcours naast de Nete dat ik net daarvoor te verteren kreeg. Ook geen last van de spieren tijdens het lopen maar wel op het laatst van de voeten en dan vooral mijn enkels.
Uiteindelijk liep ik in 3 uur en 15 minuten een afstand van (bijna) 35 kilometer. Nog 3 kwartier om 7 km af te leggen. Moet lukken maar ik blijf toch veel respect hebben voor die hele afstand van ruim 42 kilometer. Binnen de joggingclub zijn er een aantal die meedoen met de marathon in de Medoc. Ieder jaar moeten de deelnemers in een specifiek thema verkleed zijn. Dit jaar zou dat blijkbaar science fiction zijn. En tijdens het lopen worden er hapjes en drankjes geserveerd. Persoonlijk vind ik dat een gebrek aan respect voor de marathon als dusdanig. Je kan die 42 kilometer toch niet banaliseren door er een verkleed- en vreetpartij van te maken ? Ook iets waar ik van stijger zijn die biermarathons die worden georganiseerd om toch maar meer deelnemers te lokken. Zeker niet mijn ding maar ieder zijn goesting natuurlijk.
Allee, nu zijn we ermee weg richting Saint-Hubert. Mijn volgende verslag volgt over een 10-tal dagen, na de triatlon van Balen. Als we niet verzopen zijn tenminste in het Kanaal of bij het tijdrijden tegen houten paaltjes zijn gevlamd. Of in de Ardennen door een roedel wolven werden aangevallen want die beesten blijken daar de afgelopen maanden gespot .
Vandaag met de wagen richting sportcomplex Bleukens in Balen gereden. Van daaruit vertrok ik dan met MTB en plattegrond om zowel het loopgedeelte als het fietsgedeelte te verkennen. Tijdens de rit in de wagen werd ik door twee regenbuien overvallen maar bij aankomst in Balen trok de hemel open. Geen druppel meer gezien maar wel bij momenten weggeblazen door de wind. Vooral het stuk parcours naast het Kanaal kan dan tellen. Uiteraard reed ik weer een aantal keer grandioos verkeerd .
Tijdens het fietsgedeelte moet je eerst stijl de brug op en dan kan je volle speed dalen. Helaas moet je na enkele honderden meters al meteen vol in de remmen om een fikse bocht naar links te maken. Je mag dan gedurende een 7-tal kilometers doorheen mooie natuurgebieden vlammen met toch wel veel technisch bochtenwerk in soms erg nauwe veldwegen. Soms moet je ook door een jaagpad dat dan met enkele houten paaltjes vooraan is afgezet. Ik vraag me af of die worden weggehaald tijdens de wedstrijd. Als je rustig rijdt kan je daar natuurlijk gemakkelijk tussen maar wat als je er tegen een rotvaart van +/- 35 kilometer per uur aankomt ?!?
Vrijdag ben ik ook al bij Slootmans in Vorselaar langs geweest om mijn wetsuit te huren. Deze keer heb ik helaas geen Neptune meer kunnen bemachtigen en zal het met een Atlante moeten stellen. Er bestond nog een kleine waterkans dat ik toch nog mijn favoriete wetsuit kon meekrijgen maar daar krijg ik pas uitsluitsel over op zaterdag 31 augustus.
Nu mij eerst nog inschrijven via de website van Triamo, de Molse triatlonclub. Net zoals in Retie kies ik voor de 1/8-triatlon. Een kwarttriatlon durf ik nog niet aan. Vooral het zwemmen over een afstand van 1.500 meter schrikt me af. Zeker nu ik vandaag gezien heb hoe breed dat Kanaal wel niet is waar we op zondag 1 september mogen inspringen .
Nog even stevig doortrainen en dan een week de riem eraf
Gisteren is onze jaarlijkse vakantie begonnen. De eerste week blijven we thuis en vanaf 23/08 vertrekken we tot 30/08 opnieuw richting Ardennen waar we een chalet hebben gehuurd (zie foto hierbij). Buiten een aantal rustige wandelingen voorzie ik om dan enkel 's morgens een paar keer te gaan lopen gedurende een 30-tal minuten en daar houdt het dan ook mee op. Mijn lichaam zal die break wel goed kunnen gebruiken. De afgelopen maanden volgden de wedstrijden elkaar in sneltempo op waardoor ik maar weinig rustpauzes kon inlassen. En binnen een 8-tal weken staat daar alweer mijn volgende grote uitdaging : de marathon op zondag 13/10 te Eindhoven. Om die dag niets aan het toeval over te laten heb ik ondertussen ook al een hotelletje geboekt voor 2 nachten op amper enkele honderden meters van start en finish. Grietje en ik vertrekken zaterdag 12/10 zodat ik mijn startnummer voor de grote massa al kan gaan afhalen. Maar het belangrijkste voordeel is dat je de dag zelf nagenoeg stressloos naar de wedstrijd kan toeleven. Anders zit ik van 's morgens rond 7.30 uur in de auto richting Eindhoven al mijn nagels af te bijten : Gaan we er op tijd geraken ? Het zal toch geen file zijn ? Waar kan ik mijn auto parkeren ? Verdorie, ik moet nog naar de wc, ... Na de wedstrijd kan ik dan terug naar het hotel om mij te gaan douchen en een uur of twee op het gemak te "recupereren".
Op moederdag heb ik mijn wekelijkse tempo-interval afgewerkt. Vandaag stond een extensieve marathontraining van goed 2 uur op het programma en morgen een koppeltraining (60 minuten intensief fietsen en aansluitend 2 km lopen). Zondag even rustiger aan (60 minuten LSD) want tegen 12.00 uur al bij Pascal en Kim gaan zondigen met mosselen frit . Maandag voorzie ik met de MTB een parcoursverkenning van de triatlon in Balen, dinsdag een uur zwemmen in Brussel, woensdag opnieuw een zware duurloop met 3 lussen van elk 11,5 km en op donderdag eindigend met een tempo-interval. En als we dan nog leven vertrekken we vrijdag dus richting Transinne, nabij St- Hubert.
Extensieve training bevestigt nogmaals goede conditie
Zaterdag iets later kunnen gaan lopen dan voorzien omdat er eerst nog een nieuwe douchekop moest worden geïnstalleerd. Na dit "Bob de Bouwer"-moment kon ik met een gerust hart vertrekken, wetende dat ik bij thuiskomst meteen onder de douche terecht kon.
Bedoeling was om een rustige duurloop van 75 minuten af te werken. Begonnen aan 10 km/uur en uiteindelijk na 1 uur en 20 minuten kunnen eindigen tegen 12 km/uur. Belangrijker was de gemiddelde hartslag die amper boven mijn recuperatiezone uitkwam. Twee jaar eerder liep ik dit soort trainingen steevast gemiddeld rond de 150 slagen/min., nu tegen 133. Een opsteker voor binnen een goede 10 weken wanneer ik een poging zal ondernemen om mijn allereerste marathon uit te lopen. De volgende 10 dagen staan er alvast weer 2 langere duurlopen op het programma van respectievelijk 120 en 210 minuten.
Binnen 2 weken vertrekken we voor een week naar de Ardennen, ditmaal omgeving St-Hubert. De trainingsintensiteit wordt dan even afgebouwd maar toch hoop ik om op zondag 1 september deel te kunnen nemen aan mijn tweede (1/8) triatlon te Balen. Maar later meer daarover.
Sprintduatlon Geel 5 augustus 2013 onder loden zon
Ook dit jaar nam ik deel aan het voorgerecht van de Powerman, de sprintduatlon over 4,2 km lopen, ruim 21 km fietsen en afsluitend 2,1 km lopen. Tijdens mijn eerste deelname vorige keer deed ik er 1 uur 15 minuten en 17 seconden over. Vergelijken met dit jaar zat er evenwel niet in omdat de organisatie besliste om deze editie elke lus met 400 meter in te korten (dus 2,1 km ipv 2,5 km). De reden was mij niet volledig duidelijk maar soit ...
Iets voor 11 uur vertrokken we richting De Leunen. Ik was de dag eerder al mijn startnummer en enkelband met chip gaan ophalen en werd gezegend met het nummer 310. Rond 11.15 uur reden we bij een - voor mij althans - alarmerend hoge temperatuur van 25° de parking op. Een plaats in de schaduw was er alvast niet meer bij. Tegen 11.30 uur ging ik mijn fiets in de wisselzone installeren. De vorige keer had ik nog een verkeerd opzetstuur aangebracht op mijn koersfiets maar omdat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot werd enkele maanden geleden al geïnvesteerd in een alternatief. Toch deed één van de referees opnieuw even moeilijk over mijn nieuwe ligstuur (1 cm voorbij de rembeugels ?) maar dankzij wat diplomatie mocht ik toch passeren. Ik opteerde er ook voor om mijn klassieke fietshelm te gebruiken bij dit warme weer en niet dat aerodynamische ding zonder luchtgaten. Ik zou me er gewoon in kapot zweten.
Rond 12.10 uur werd het startschot gegeven onder een genadeloos schijnende zon. De naam sprintduatlon waardig vlamde ik de eerste 4,2 km in 18 min en 10 sec, gemiddeld 4.20 min/km ofwel 13,9 km/uur. De eerste wissel lag in lijn met die van vorig jaar (toen 40 sec, nu 41 sec). Tijdens het fietsgedeelte kwam ik al snel terecht bij 2 gasten die er een pittig tempo op nahielden. Na 1/2 ronde werd dat aangevuld met nog eens 2 jonge gasten. Zo reden we met z'n vijven 2 ronden lang samen. Omdat ik mij niet wilde wegsteken nam ik geregeld het tempo over vooraan. Dat intervallen tijdens de wedstrijd heb ik wel cash betaald. Na 2 ronden was de pijp uit bij mij, moest ik lossen en hierdoor kon ik de derde ronde alleen aanvatten. Ik haalde nog een 3-tal dames in die 5 minuten voor ons vertrokken waren en na 2,5 ronden werd ik op mijn beurt ingelopen door een groepje van drie. Dat kon ik wel opnieuw volgen waardoor het tempo toch terug de hoogte in kon gaan. Het fietsparcours was identiek als dat van vorig jaar. Ik deed ik er toen 38 min en 53 sec over, nu 37 min en 48 sec of gemiddeld 33,3 km/uur. Toch wel een opmerkelijke verbetering en dat stemt me dus tevreden maar op training haal ik in mijn eentje soms ook 32 km/uur gemiddeld en dat over een afstand van bijna 38 km !?!
Over de laatste loopronde van 2,1 km kan ik zeer kort zijn : een ramp ! Ik had nochtans geen krampen na de schoenwissel (vorig jaar 39 sec, nu 43 sec) maar mijn benen voelden meteen aan als lood. Ik probeerde mij op te peppen maar kreeg er totaal geen tempo meer in. Ik werd door pakweg 5 deelnemers voorbijgelopen, als het er niet meer waren. Pijnlijk want dat zijn allemaal rechtstreekse plaatsen die je verliest. Enkel de laatste 200 meter lukte het me om in een ultieme eindspurt nog iemand terug te pakken (ene van Tielen bleek achteraf dus Kasterlee rules ! ) die mij net daarvoor voorbij gelopen was. De tijd over die 2,1 km spreekt uiteraard boekdelen : 10 min en 2 sec, gemiddeld 4.47 min/km ofwel 12,6 km/uur. Daarmee koop je natuurlijk niets tijdens zo'n een sprintduatlon. Tijdens mijn koppeltrainingen loop ik minstens 40 seconden sneller over die afstand. Was het de warmte die me heeft doodgedaan ? Een koolhydraten- of zoutgebrek ? Ik had nochtans tijdens de beide loopsessies aan de bevoorradingsposten water opgedronken en tijdens het fietsen mijn ganse bus met Hydra Max (500 ml) naar binnen gewerkt. Lang geleden dat ik nog zo heb afgezien op een (gelukkig) korte afstand. Uiteindelijk liep ik de ganse wedstrijd in 1 uur 7 minuten en 24 seconden. Goed voor een 10de plaats op 16 finishers binnen de categorie H40 en een 67 plaats op 104 over het ganse deelnemersveld. Bescheiden progressie tegenover vorig jaar, dat wel, maar wel jammer van die laatste 2 kilometer.
In bijlage het trainingsschema van de maand juli 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om mijn activiteiten op deze manier op mijn blog te rapporteren.
Vandaag nam ik deel aan de Heksentoertocht in Lichtaart die door de plaatselijke wielerclub werd georganiseerd. Prima georganiseerd overigens. Minstens een vette 9/10 ! Rond 7.45 uur was ik afgereden naar de Meulenstraat (= Molenstraat). Onderweg wilde ik via het ondertunnelde fietspad onder de ring doorrijden maar die stond volledig blank. Omdat het nog wat vroeg was voor een koude douche dan maar via het kruispunt zelf mijn weg verdergezet. Ik vermoed dat ik rond 8.00 uur aan het lokaal aankwam om mij in te schrijven. Ik opteerde voor de route van 48 km om zo moeder de vrouw toch niet té lang alleen te moeten laten. Ik startte in het spoor van een groepje MTB-ers die meteen het ideale ritme voor mij aangaven. Bijgevolg reed ik meer dan 30 kilometer in hun spoor. Pas bij de splitsing voor de 48/60 km moest ik rechtdoor terwijl zij voor de langere versie opteerden. Waarschijnlijk geen vrouw die hen thuis stond op te wachten .
De eerste 24 kilometer vertoonde amper hoogtemeters waardoor er aan een vrij deftig tempo werd rondgedraaid. Wel was het parcours door de opeenvolgende wolkbreuken van de voorbije 24 uur herschapen in een lang uitgesponnen moddervijver. Eenmaal draaide mijn zadel naar voor toen ik hard in een kuil terechtkwam maar ik kon het euvel op een onorthodoxe manier oplossen door er met de blote vuist op te kloppen. Na de uitgebreide bevoorrading ging het parcours er iets pittiger aan toe. Stevige klimpartijen en vervaarlijke afdalingen waren schering en inslag. Een bijkomende moeilijkheid waren de laaghangende takken die te pas en te onpas in je gezicht zwiepten.
Moe maar voldaan en lekker onder de modder kwam ik rond 10.45 terug thuis aan. Op de gazon eerst mijn Trek 8500 onder handen genomen en daarna mijn armen en benen natgespoten om zand en modder kwijt te geraken. Een ideale voormiddag is het geworden: ideaal weer en kunnen spelen met zand en water ... meer moet ne gast van (bijna) 42 jaar toch niet hebben ?
Zoals de vorige keer reeds gemeld opteerde ik er deze keer voor om tijdens deze lange duurloop met lussen te werken waardoor ik om de 10 km langs mij thuis passeerde en zo de kans kreeg (voldoende ?) vocht naar binnen te werken. Omdat een lus iets korter uitviel dan vooropgesteld (een goede 9,3 kilometer om precies te zijn) liep ik uiteindelijk 28 km in een tijd van 2 uur en 45 minuten. Daarbij verbruikte ik volgens mijn Garmin Forerunner 2.300 calorieën. Tijdens mijn 2 drankpauzes speelde ik telkens +/- 300 ml Hydra Max van Trisport naar binnen. Die dorstlesser die snel vochttekorten zou aanvullen was ik donderdag nog gaan halen bij de apotheker. De smaak viel al bij al nog mee (een soort antibioticasmaak), toch zeker in vergelijking met Recupro.
Ondanks een aangename temperatuur van 21° brak het zweet me al uit na amper enkele kilometers lopen. Oorzaak was de hoge luchtvochtigheid waardoor ik enkele uren na mijn training opgezadeld zat met een zeurende hoofdpijn. De reden is dat ik tijdens de training (veel) meer vocht uitzweet dan opneem en dat hierdoor mijn vochtbalans helemaal ontregeld geraakt. Bij mij uit zich dan dan in hoofdpijn. In de vroege avond werd het zelfs zo erg dat ik eventjes in mijn bed ben gekropen en zelfs 1,5 uur geslapen heb. Daarna is die hoofdpijn weg. Zaterdag hou ik mij kalm (lees: geen training op het menu) en zondag probeer ik deel te nemen aan de MTB-Heksentoertocht in Lichtaart voor een tocht van 48 kilometer. Hopelijk houden we het dan droog.
Dwars door Kasterlee 10,3 km editie 2013 : de perfecte wedstrijd !
De weergoden waren mij gunstig gezind: tussen 2 zomerse dagen in even een terugval van de dagtemperatuur en dat net tijdens mijn wedstrijd van het jaar ! Een dik wolkendek voorkwam dat de zon doorbrak om de temperatuur dan ongetwijfeld vlot boven de 27 graden te jagen. Nu bleef het met 20 à 21 graden nog zeer aangenaam om een wedstrijd te lopen.
Zoals vanouds werd de start voor de (mini) Dwars door Kasterlee om 13.30 uur gegeven in Ossengoor. Met 143 deelnemers vertrokken we voor 10,3 km loopplezier in een mooi maar ook pittig natuurdecor. De eerste 3 kilometers liep ik tegen een gemiddelde van 4.10 min/km. Na de doortocht door Rielenkamp moest ik ietswat gas terugnemen en liep vanaf toen gedurende +/- 6 kilometer in het gezelschap van een andere deelnemer. Soms trok hij even door, daarna versnelde ik dan weer waardoor we het looptempo best hoog hielden. Bij de eerste bevoorrading deed ik iets wat ik normaliter nooit doe op zulke (kortere) afstanden: even stoppen en de tijd nemen om wat water deftig naar binnen te werken. De rest van het bekertje goot ik uit over mijn hoofd. Door dit maneuver liep de andere deelnemer wel ineens 20 meter voor mij uit maar ik voelde door het opgenomen water ook meteen voldoende power om het gat vrij snel dicht te lopen. Zelfde scenario na de tweede bevoorrading. Toen duurde het wel iets langer om terug te keren omdat we juist in een strook mul zand terechtkwamen waardoor het moeilijk was om snelheid te maken.
De laatste 2 kilometer haalden we een derde deelnemer in die lange tijd voor ons uitliep maar blijkbaar zijn beste pijlen had verschoten door zolang alleen te moeten lopen. Richting overweg ging de bel ineens : een naderende trein ! Gelukkig was die net gepasseerd toen we eraan kwamen.Twintig seconden later en we hadden ons even moeten inhouden om onze weg te kunnen vervolgen. De laatste kilometer ging ik langzaamaan versnellen in de hoop zo mijn 2 maten nog kwijt te geraken. Ze bleven echter moedig aanklampen maar tegen mijn laatste versnelling over 300 meter tegen gemiddeld 16,5 km/uur hadden ze geen verhaal meer.
Uiteindelijk klokte ik af op 44 minuten en 17 seconden ofwel 4.18 min/km = 14 km/uur !!!). Dat is bijna 1,5 minuut sneller dan vorig jaar toen ik dacht nagenoeg aan mijn plafond te zitten. Niet dus : dit waren met voorsprong mijn snelste 10 kilometer ever en met een mooie 19de plaats eindelijk tussen de grote jongens. Het resultaat van 3 jaar langzaam opbouwen. Ik heb eigenlijk nooit echt heel diep moeten gaan of iets dat op een inzinking leek tegengekomen. Dat blijkt ook uit mijn gemiddelde hartslag van 160 slagen/minuut over de ganse wedstrijd. In het verleden lag die bij zulke wedstrijden meestal rond de 165 slagen en meer. Mijn recuperatiedrank van Trisport na de trainingen die ik nu stelselmatig gedurende 1 maand inneem werpt wel degelijk zijn vruchten af. En ook in de toekomst zal ik nu tijdens wedstrijden meer tijd nemen - ja, zelfs even stoppen - om deftig water te drinken. De tijd die je hierdoor verliest win ik achteraf dubbel en dik terug. Nu even genieten, mij trakteren op een ijscoupe met caramelsaus en op naar de volgende wedstrijd over 14 dagen.
Laatste pittige training afgewerkt voor Dwars door Kasterlee van aanstaande zaterdag
Gisteren liep ik samen met Joris Maes en Pieter Loos de zg. Florroute, een goede 11 km doorheen de bossen en Rielenkamp waarvan een aantal kilometer langs het parcours van Dwars door Kasterlee. Het was nog broeierig warm 's avonds (26°) waardoor we op mijn vraag niet te fel van start gingen. Ik zat trouwens bij aanvang al met een zeurende pijn in mijn linkerkuit bovenaan maar die trok gelukkig vrij snel weg. De benen voelde goed aan maar als het zaterdag ook zo warm is zal mijn besttijd van vorig jaar moeilijk voor verbetering vatbaar zijn. Toen liep ik de wedstrijd over 10,3 km in 45 minuten en 43 seconden en was het volgens mij toch een pak koeler dan nu. Maar kom, er zijn ergere dingen in het leven als ik eens een keer trager loop zekers ? De afgelopen tien dagen ben ik in verhouding ook veel gaan fietsen. Maandagavond heb ik ook eens opnieuw het fietsparcours van de duatlon in Geel van 4 augustus aanstaande gaan verkennen. Blijkt dat daar een deel van de asfaltweg werd afgefreesd waardoor het daar nu vol grint op de baan ligt. Een half mirakel dat ik daar niet plat ben gereden. Maar nu eerst de focus op "mijn" Dwars door Kasterlee. Het is ondertussen de 7de keer op rij dat ik deelneem. En laat dat nu net mijn "lucky number" zijn. Een goed voorteken misschien ?