Ik ben Nand Ghys
Ik ben een man en woon in Kasterlee (België) en mijn beroep is Vlaams ambtenaar bij agentschap IWT.
Ik ben geboren op 12/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: hardlopen, duatlon en sinds kort ook triatlon.
less talent, more excercises Een held is iemand die hard kan lopen omdat hij niet zo zwaar beladen is met hersenen ... of aan hardlopen heb je niets, je moet enkel op tijd vertrekken. Een blog van iemand die nooit de krantenkoppen zal halen met zijn prestaties maar des te meer geniet van elke stap vooruit ...
20-07-2013
Dwars door Kasterlee 10,3 km editie 2013 : de perfecte wedstrijd !
De weergoden waren mij gunstig gezind: tussen 2 zomerse dagen in even een terugval van de dagtemperatuur en dat net tijdens mijn wedstrijd van het jaar ! Een dik wolkendek voorkwam dat de zon doorbrak om de temperatuur dan ongetwijfeld vlot boven de 27 graden te jagen. Nu bleef het met 20 à 21 graden nog zeer aangenaam om een wedstrijd te lopen.
Zoals vanouds werd de start voor de (mini) Dwars door Kasterlee om 13.30 uur gegeven in Ossengoor. Met 143 deelnemers vertrokken we voor 10,3 km loopplezier in een mooi maar ook pittig natuurdecor. De eerste 3 kilometers liep ik tegen een gemiddelde van 4.10 min/km. Na de doortocht door Rielenkamp moest ik ietswat gas terugnemen en liep vanaf toen gedurende +/- 6 kilometer in het gezelschap van een andere deelnemer. Soms trok hij even door, daarna versnelde ik dan weer waardoor we het looptempo best hoog hielden. Bij de eerste bevoorrading deed ik iets wat ik normaliter nooit doe op zulke (kortere) afstanden: even stoppen en de tijd nemen om wat water deftig naar binnen te werken. De rest van het bekertje goot ik uit over mijn hoofd. Door dit maneuver liep de andere deelnemer wel ineens 20 meter voor mij uit maar ik voelde door het opgenomen water ook meteen voldoende power om het gat vrij snel dicht te lopen. Zelfde scenario na de tweede bevoorrading. Toen duurde het wel iets langer om terug te keren omdat we juist in een strook mul zand terechtkwamen waardoor het moeilijk was om snelheid te maken.
De laatste 2 kilometer haalden we een derde deelnemer in die lange tijd voor ons uitliep maar blijkbaar zijn beste pijlen had verschoten door zolang alleen te moeten lopen. Richting overweg ging de bel ineens : een naderende trein ! Gelukkig was die net gepasseerd toen we eraan kwamen.Twintig seconden later en we hadden ons even moeten inhouden om onze weg te kunnen vervolgen. De laatste kilometer ging ik langzaamaan versnellen in de hoop zo mijn 2 maten nog kwijt te geraken. Ze bleven echter moedig aanklampen maar tegen mijn laatste versnelling over 300 meter tegen gemiddeld 16,5 km/uur hadden ze geen verhaal meer.
Uiteindelijk klokte ik af op 44 minuten en 17 seconden ofwel 4.18 min/km = 14 km/uur !!!). Dat is bijna 1,5 minuut sneller dan vorig jaar toen ik dacht nagenoeg aan mijn plafond te zitten. Niet dus : dit waren met voorsprong mijn snelste 10 kilometer ever en met een mooie 19de plaats eindelijk tussen de grote jongens. Het resultaat van 3 jaar langzaam opbouwen. Ik heb eigenlijk nooit echt heel diep moeten gaan of iets dat op een inzinking leek tegengekomen. Dat blijkt ook uit mijn gemiddelde hartslag van 160 slagen/minuut over de ganse wedstrijd. In het verleden lag die bij zulke wedstrijden meestal rond de 165 slagen en meer. Mijn recuperatiedrank van Trisport na de trainingen die ik nu stelselmatig gedurende 1 maand inneem werpt wel degelijk zijn vruchten af. En ook in de toekomst zal ik nu tijdens wedstrijden meer tijd nemen - ja, zelfs even stoppen - om deftig water te drinken. De tijd die je hierdoor verliest win ik achteraf dubbel en dik terug. Nu even genieten, mij trakteren op een ijscoupe met caramelsaus en op naar de volgende wedstrijd over 14 dagen.
Laatste pittige training afgewerkt voor Dwars door Kasterlee van aanstaande zaterdag
Gisteren liep ik samen met Joris Maes en Pieter Loos de zg. Florroute, een goede 11 km doorheen de bossen en Rielenkamp waarvan een aantal kilometer langs het parcours van Dwars door Kasterlee. Het was nog broeierig warm 's avonds (26°) waardoor we op mijn vraag niet te fel van start gingen. Ik zat trouwens bij aanvang al met een zeurende pijn in mijn linkerkuit bovenaan maar die trok gelukkig vrij snel weg. De benen voelde goed aan maar als het zaterdag ook zo warm is zal mijn besttijd van vorig jaar moeilijk voor verbetering vatbaar zijn. Toen liep ik de wedstrijd over 10,3 km in 45 minuten en 43 seconden en was het volgens mij toch een pak koeler dan nu. Maar kom, er zijn ergere dingen in het leven als ik eens een keer trager loop zekers ? De afgelopen tien dagen ben ik in verhouding ook veel gaan fietsen. Maandagavond heb ik ook eens opnieuw het fietsparcours van de duatlon in Geel van 4 augustus aanstaande gaan verkennen. Blijkt dat daar een deel van de asfaltweg werd afgefreesd waardoor het daar nu vol grint op de baan ligt. Een half mirakel dat ik daar niet plat ben gereden. Maar nu eerst de focus op "mijn" Dwars door Kasterlee. Het is ondertussen de 7de keer op rij dat ik deelneem. En laat dat nu net mijn "lucky number" zijn. Een goed voorteken misschien ?
Kermisjogging Geel-Larum 2013 : tijd scherper gesteld ondanks zomerse omstandigheden
Gisteren stond de Kermisjogging van Geel-Larum op het programma. Ik koos er net zoals vorig jaar voor de 8,6 km. Net zoals de vorige editie was het ook deze keer weer zomers warm met een temperatuur van rond de 27 graden. Aangezien dit soort van weersomstandigheden niet echt mijn ding zijn - en dat is dan nog zeer zwak uitgedrukt - ging ik bewust niet te fel van start.
De eerste kilometer maakte ik vol in 4 minuten en 7 seconden, vrij traag voor wedstrijden van die afstand. Na 2 kilometer voelde ik de warmte al in mijn schoenen stijgen. Gelukkig was er een meelevende toeschouwer die voor verkoeling zorgde door vanuit zijn tuin de zwoegende meute met de tuinslang te benevelen. Ook stonden er regelmatig kleine kinderen paraat naast het parcours om met waterpistooltjes de lopers nat te spuiten. Na iets meer dan 3 km passeerde ik voor de eerste keer de bevoorrading. Ik nam een natte spons aan en kneep die leeg in mijn nek. Verder probeerde ik al lopend ook een bekertje leeg te drinken maar ik verslikte me na de eerste teug al zodanig dat ik de rest veiligheidshalve dan ook maar in mijn nek leeggoot. Met een kletsnat T-shirt woog ik precies 5 kilo meer en vroeg me af of ik daar wel goed aan gedaan had.
Toen ik iets verder de aankomst zag voor de 4,3 km had ik er al spijt van dat ik niet voor die afstand had gekozen. Helaas, ik mocht dus nog een tweede ronde aanvatten. Ik probeerde mij te focussen op een loper die al enige tijd voor mij uitliep. Versnellen kon ik niet maar het lukte me wel om de afstand tussen ons beide niet groter te laten worden. Ik vreesde ook dit jaar weer voor de inzinking van de vorige keer. Toen viel ik rond 6 kilometer even helemaal plat met een snelheid onder de 12 km/uur. Dit kon ik dit jaar wel vermijden, meer zelfs, in de laatste 500 meter had ik nog voldoende jus in de benen om er een spurtje uit te trekken en net voor de eindstreep een jonge gast achter mij te laten.
Ik klokte af in 38 minuten rond ofwel een gemiddeld looptempo van 4.25 min/km. Dat is precies 38 seconden sneller dan vorig jaar en gezien de helse temperatuur ben ik daar zeer tevreden mee. Ik eindigde als 10de van de 65 finishers dus ook dat is zeker niet slecht. Volgend jaar proberen we dan onder de 38 minuten te duiken. Warmer dan gisteren lijkt mij alvast weinig waarschijnlijk dus heb ik er goede hoop op dat dit mij moet lukken.
In bijlage het trainingsschema van de maand juni 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om mijn activiteiten op deze manier op mijn blog te rapporteren.
Als ik het goed voorheb was er vandaag ook de maandelijkse trainingsloop van de marathon van Kasterlee over 21 km met start aan Technofit. Maar omdat ik al iets verder moet staan dan 21 kilometer daarom alleen vertrokken rond 10 uur voor 3 uur en 1 kwartier lopen ofwel 195 minuten. De vorige lange duurloop dateerde ondertussen alweer van 20 mei dus hoog tijd om nog eens te testen wat we waard zijn. De eerste 10 km gingen - gelukkig maar - zeer vlot tegen iets meer dan 6 minuten per kilometer en een gemiddelde hartslag van 122 slagen per minuut. Rond kilometer 15 een eerste gelletje ingenomen en langs de baan Retie-Geel het zootje ongeregeld voor Graspop Dessel voorbijgelopen. Daarna via het Prinsenpark richting Kempisch kanaal en via Ten Aard en de Oude Molsedijk terug richting bewoonde wereld. Rond kilometer 23 ging het tweede gelletje naar binnen. Na bijna 33 kilometer en 195 minuten (gemiddeld 10 km/uur) kwam ik terug thuis aan. Ik snakte naar water want de zon was er stelselmatig meer en meer doorgekomen en dat heb ik geweten. Onmiddellijk een recuperatiedrank van Trisport (Recupro - niet te zuipen maar het werkt echt wel bij mij) en een chocomelk van 500 ml opgedronken en even in de zetel met de benen omhoog.
De laatste 3 kilometer had ik nog vlot kunnen versnellen dus echt kapot zat ik wel niet. De volgende keer ga ik wel zien dat ik meer in lussen ga lopen en hierdoor 2x thuis passeer zodat ik tijdig vocht naar binnen kan werken. Ik merkte dat dit mijn grootste probleem was na pakweg 2 uur lopen. Met 2 gelletjes van 80 ml krijg je misschien wel wat koolhydraten binnen maar water is toch essentieel bij zulke lange afstanden. In juli en augustus probeer ik 1x per maand door te trekken naar 35 kilometer in 3 uur en 30 minuten. Daarnaast voorzie ik toch minstens 1x maand een duurloop van 120 minuten. Ik hoop op 2x maand maar vrees dat dit in de praktijk niet zal lukken. Volgende zaterdag voorzie ik namelijk alweer een wedstrijd ter voorbereiding op de mini Dwars door Kasterlee van 20 juli. Vorig jaar liep ik in Geel-Larum over de 8,6 km 38 minuten en 38 seconden. Ik herinner me nog de serieuze inzinking na iets meer dan 6 kilometer. Als ik die kan vermijden moet een scherpere tijd mogelijk zijn.
Ik had er op voorhand geen goed oog in. De laatste keer dat ik nog eens "diep" ben geweest op een afstand van minstens 10 km dateerde van de Kastelenloop in Zandhoven (10 km) ... op 6 april was dat of meer dan 2,5 maanden geleden !!! De laatste 10 weken had ik mij hoofdzakelijk gericht op kortere loopwedstrijden als voorbereiding op de duatlon in Rijkevorsel en triatlon in Retie, type Holvenjogging (8,5 km), Sinksenjogging (6 km), jogging De Mast (5 km) en natuurlijk mijn wekelijkse portie zwemmen en fietsen ... Vandaar dat ik zelfs - uitzonderlijk - een dag voor de wedstrijd eens ging testen of ik er wel goed aan deed om mij in te schrijven. Mijn algemene repetitie was dan wel vrij vlot verlopen, zaak was dat ik ook voldoende kon recupereren op minder dan 20 uur tijd.
's Morgens voelde de benen alvast goed aan. Daarom alsnog beslist om deel te nemen zonder al te hoge verwachtingen. Mijn tijd van 2 edities geleden scherper stellen was de hoofdzaak. Maar omdat mijn broer Rik ook deelnam en die vorig jaar een tijd lukte onder 1 uur en 7 minuten wist ik al meteen dat ik scherp uit de hoek moest komen om hem voor te kunnen blijven.
Omstreeks 12.35 uur werd het startschot gegeven. Het was een vrij rustige start waarbij weinigen zich meteen pleuris liepen tegen 15 à 16 km/uur. Wat een verschil met die korte wedstrijden van de afgelopen weken waar je eigenlijk de eerste kilometer vlot onder de 4 min/km moet hollen om niet helemaal achterop te geraken. Ik zat meteen in de voorste gelederen en liep de eerste kilometer in 4 minuten en 21 seconden. Daarna zakte het tempo omdat we wat hoogtemeters te verwerken kregen. Na pakweg 3 km had ik Toon Biermans van de JCK te stekken en iets verderop op vals plat ging ik ook Jef Smits gezwind voorbij ... voor enkele honderden meters toch want daarna liep die mij terug als een dolle hond voorbij terwijl ik toch ook terug tegen 14 km/uur licht bergaf aan het lopen was. Tussen kilometer 6 en 8 kreeg ik het even moeilijk. Het tempo stokte omdat we op oneffen terrein liepen en daarbij ook stelselmatig moesten klimmen. Nabij Floreal (ook een pittige beklimming) volgde een lastige zandstrook maar daarna wist ik mij te herpakken en terug tegen een regelmatig tempo van rond de 4.30 min/km te lopen.
De laatste 5 kilometer zag ik op 100 à 150 meter een trio vooruit lopen maar het lukte me niet meer om ze in te halen. Uiteindelijk kwam ik moe maar voldaan aan in 1 uur 3 minuten en 14 seconden ofwel een gemiddeld looptempo van 4.31 min/km (het gaat hier namelijk over een afstand van 14 km en geen 14,3 km). Bijna 7 minuten sneller dan mijn tijd van 2 jaar geleden, dus dat kan best tellen. En omdat Bart Van Nijlen (een dag eerder over de 100 km Belgische kampioen geworden in zijn leeftijdsklasse) er een rustige duurloop van maakte meteen ook als eerste van de JCK aangekomen. Dat zal ik niet vlug meer meemaken, vandaar dat ik het nu zeker vermeld . Oh ja, ook mijn broer Rik wist zijn besttijd scherper te stellen in 1 uur 6 minuten en 8 seconden. Proficiat Rik maar zo blijf ik ook binnen de familie (nog eventjes ?) de snelste.
De volgende weken staan nu helemaal in het teken van Dwars door Kasterlee van 21 juli. Vorig jaar liep ik er een top 30-plaats in 45 minuten en 43 seconden. Het zal niet eenvoudig worden maar ik probeer toch onder de 45 minuten te duiken. Maar dan zal ik terug veel meer de bossen moeten opzoeken om de zandgrond en kleine hellingen opnieuw gewoon te worden. Dat heb ik de laatste weken - noodgedwongen - wat verwaarloosd en vandaag ook aan den lijve ondervonden. Maar dankzij de goede basisconditie kan ik toch op een mooie prestatie terugkijken naar deze Herentals-Tielen editie 2013 !
Toen ik maandag opstond zat ik met een lichte hoofdpijn en een duizelig gevoel. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets voorheb na een wedstrijddag waar je diep moest gaan. Vandaar een dagje recup genomen en in mijn bed blijven liggen tot iets na 13 uur. Toen was het ergste achter de rug en kon ik beginnen met de batterijen opnieuw op te laden. Zondag staat er opnieuw een wedstrijd op het programma, het 4de opeenvolgende weekend is dat. Als ik een personal coach zou hebben zou die dat volgens mij ten stelligste afraden maar ik doe het allemaal ook zo graag !
Dinsdag ben ik héééél rustig met de JCK gaan lopen. Het was dan ook zomers warm en daarom tegen 9 à 10 km/uur door de bossen van Kasterlee vertoefd met enkel nog 3 dames in het gezelschap. Woensdag had ik thuiswerk en probeerde daarom 's middags eens 75 minuten te gaan lopen om toch nog eens die 14 km in de benen te krijgen. Driewerf helaas, het was nog warmer dat moment waardoor ik er na 7 km al wijselijk de brui aan gaf. 's Avonds moest ik Grietje met de auto gaan ophalen aan het station in Tielen en vandaar uit liep ik dan mijn resterende 7 km terug naar huis. Donderdag nog eens het zwembad ingedoken in Schaarbeek en zaterdag dan eindelijk een ogenblik gevonden om ruim 14 km te lopen. Ditmaal was het veel beter weer, pakweg 17 graden.
De eerste kilometers werden rustig aangevat maar daarna toch het gaspedaal wat dieper ingedrukt om zo de laatste 8 kilometer vlot onder de 5 min/km te duiken. Het ging me goed af maar werd op het einde van de Oude Molsedijk toch vlotjes voorbijgelopen door een collega-loper. Ik probeerde aan te pikken maar een looptempo van 14 km/uur was na 12 kilometer voor mij toch wat van het goede teveel. Ik voel dat ik niet echt top sta. Maar misschien is dat ook normaal na die opeenvolging van wedstrijden deze maand.
Ik beslis morgenvroeg pas of ik meedoe aan de Natuurloop Herentals-Tielen. Eerst zien hoe ik de pittige training van vandaag verteer. Indien ik toch zou meedoen probeer ik mijn tijd van 2 jaar geleden scherper te stellen. Toen deed ik er 1 uur 9 minuten en 55 seconden over. Voor de rest totaal geen ambitie, enkel gezond en wel aankomen zonder kwetsuren. En mijn broer Rik voor blijven natuurlijk , die doet ook nog eens mee. De volgende conditiepiek hoop ik te bereiken rond 21 juli tijdens Dwars door Kasterlee.
Analyse van uitslag en conclusie na deelname eerste triatlon in Retie
Ik had op voorhand gerekend op een eindtijd tussen 1 uur 20 minuten en 1 uur 25 minuten. Om in de buurt van de 1 uur 20 minuten te komen wist dat ik dan wel op mijn best moest zijn, zeker omdat dan op wel erg vlotte wissels werd gerekend.
De uiteindelijke eindtijd bleek 1 uur 21 minuten en 8 seconden te bedragen ! Daarmee was ik 88ste van de in totaal 196 aankomende deelnemers van de 1/8 triatlon, dus inclusief dames, trio's en de jonge garde vanaf 16 jaar. In mijn categorie van H 40+ eindigde ik zelfs als 9de van in totaal 24 finishers maar wel als derde zonder aansluiting bij een triatlonclub.
Vooral mijn zwemtijd springt uit het oog. Ondanks een start in allerlaatste positie (zie vorig bericht) wist ik mij met een tijd van 9 minuten en 54 seconden toch in de buik van het peleton te nestelen (96ste plaats na het zwemnummer) . Koen Bens, de latere winnaar van de H40 + was amper 30 seconden eerder voor mij uit het water.Ter illustratie, de snelste zwemmer slaagde erin om de klus te klaren in 6 minuten en 12 seconden. Daar wordt je dan wel weer stil van.
Mijn fietstijd bedroeg 45 minuten en 47 seconden. Dat is wel inclusief de wissel zwemmen/fietsen, dus uittrekken wetsuit en draaiingen inbegrepen (zie vorig bericht). Ervan uitgaande dat dit alles bij elkaar 2 minuten in beslag heeft genomen betekent dit toch een gemiddelde fietssnelheid van 33 km/uur over 24 kilometer. Het fietsen zelf legde ik af als 91ste van de 196 finishers. Een minuut sneller wisselen en/of fietsen en je stijgt wel 20 plaatsen op dit onderdeel !
Mijn looptijd viel eigenlijk wat tegen : 25 minuten en 28 seconden, weliswaar ook inclusief wissel fietsen/lopen. Ik heb wel voldoende tijd genomen om mijn schoenen uit te trekken om te vermijden dat er weer een kramp in mijn kuitspier zou schieten. Laat ons stellen dat dit alles in totaal ruim 1 minuut duurde. Dan liep ik de 5 kilometer uiteindelijk nog wel onder de 4.50 minuten/km. Ik herinner me ook nog dat ik even moest pauzeren omdat er een steentje in mijn schoen zat en ook bij de eerste drankpost nam ik de tijd om al stappend een bekertje water deftig uit te drinken. Uiteindelijk liep ik de 89ste tijd van alle atleten op dit onderdeel. Ook hier weer : door amper 30 seconden sneller te wisselen/lopen levert dat meteen 10 plaatsen op.
Conclusie : in vergelijking met een duatlon, waar het mij in stayerwedstrijden blijkbaar meer moeite kost om behoorlijk te finishen, is dat bij mijn eerste deelname aan een triatlon wel meer dan gelukt (9de in mijn categorie H40 + op 4 minuten en 30 seconden van de derde plaats). Het zwemonderdeel moet ik assertiever durven aanvatten (lees : vooraan), de wissels verder optimaliseren, het materiaal professionaliseren en bij het lopen in de rooie durven gaan, eerder dan op safe te spelen om een eventuele kramp te vermijden. Nu kwam ik wel comfortabel aan en na twintig seconden stond ik al te keuvelen met andere deelnemers, net alsof ik even een wandelingetje van thuis tot aan de kerk had gemaakt. Maar zo pak je natuurlijk nooit podiumplaatsen.
Vanmorgen rond 10.45 uur met een heel bang hartje afgezakt naar Retie voor mijn allereerste triatlon ever. En toen ik rond 13.00 uur in de startzone klaarstond om samen met nog een 140-tal andere deelnemers in het water te springen was het laatste wat ik dacht : what the fuck, waar ben ik in godsnaam aan begonnen !?! Maar pas nadat het signaal werd gegeven om in het water te springen begon de miserie eigenlijk echt ! Ik heb namelijk de laatste weken voortdurend getraind met een neusknijper en dat ging me heel goed af. Ik adem dan links in en ga dan met mijn hoofd onder water om rechts uit te ademen, draai het hoofd opnieuw naar links etc. In het water probeerde ik mijn neusknijper dus op te zetten maar ineens kwam er een rubberen neusvleugeltje los. Omdat we stroomopwaarts moesten starten dreef ik ondertussen al flink naar achter. Ik probeerde in een ultieme poging nog om mijn neusklem te repareren maar helaas ... het lukte me niet meer al drijvend en ondertussen werd dan ook nog het startschot gegeven. In aller-aller-allerlaatste positie met zelfs enkele meters achterstand moet ik aan de zwemproef beginnen in omstandigheden die ik niet had getraind. Ik kon niet met mijn hoofd onder water omdat dan mijn neus meteen vol water schiet. In een ware kamikazestijl en geheel op instinct wierp ik mij tussen benen en armen en lijven. Het was bij momenten akelig omdat soms ook de armen van een achterligger op je benen neerkwamen waardoor je onder het water werd geduwd en het gevoel had dat je ging verzuipen... zeker niets voor angsthazen !
Uiteindelijk heb ik mijn plan getrokken en het er al bij al nog vrij deftig vanaf gebracht. Ik weet niet als hoeveelste ik uit het water klom maar de wekelijkse zwemtrainingen van de afgelopen maanden hebben zeker een positief effect gehad. Ik durf zelfs stellen dat ik de volgende keren zeker niet al te bescheiden moet zijn en me voor de 500 meter meer vooraan mag plaatsen. Net voordat ik uit het water kwam trok ik de wetsuit aan de hals open waardoor er water naar binnen liep. Ik had namelijk rekening gehouden met de tip van de mensen waarvan ik de wetsuit had gehuurd waardoor deze gemakkelijk uitging. Een volgend bibbermoment was het ogenblik dat ik mijn fietsschoenen wilde aantrekken. Ik draaide als een tol, net alsof ik mijn wijsvinger op een blikje had gehouden en dan daar 30 keer als gek had rondgelopen. Het duurde een hele tijd voordat dit vreemde gevoel weg was. Zelfs op de fiets ging ik in het begin zonder het te beseffen naar de linkerkant van de baan. Enkele honderden meters verder was het gelukkig over.
Tijdens het fietsen heb ik mijn positie iets kunnen verbeteren, althans dat gevoel hou ik over nog voordat ik de uitslag heb kunnen analyseren. Het was bij momenten best pittig windop maar dat is voor iedereen hetzelfde. Ik denk wel dat ik in non-drafting wedstrijden beter mijn mannetje kan staan dan in stayer wedstrijden omdat ik minder profijt kan halen wanneer er in elkaars wiel mag worden gehangen. En dan de wissel fietsen/lopen. Terwijl dat tijdens de duatlon in Rijkvorsel van 2 weken geleden nog verschrikkelijk slecht verliep (kuitkramp !) ging dit nu wonderwel vlot.
Ook tijdens het lopen heb ik zeker toch een aantal posities kunnen stijgen omdat ik bij mijn weten slechts door 1 gast ben ingehaald en zelf toch een 15-tal deelnemers ben voorbijgestoken. Er zaten daar wel veel dames bij - die 10 minuten voor ons startsein vertrokken - maar ik denk toch ook een 5-tal h + 40. Ik weet zelfs mijn eindtijd nog niet op dit moment.
Toch is deze wedstrijd - ondanks de miserabele start van de zwemproef - zeer vlot gegaan. Ook na aankomst niets van krampen of steken of tintelende benen achteraf ! De sfeer rond zo een triatlon is toch helemaal iets anders dan bij een klassieke loopwedstrijd. Dankzij het prachtige weer tijdens de 1/8 triatlon stond er ook zeer veel volk naast de baan wat een enorme stimulans is voor de atleten. De organisatie vond ik tenslotte ook knap in elkaar steken. Duidelijke signalisatie, een veilig en volledig autovrij parcours. Volgend jaar doe ik hier zeker opnieuw mee ... en waarschijnlijk blijft het dan niet bij 1 triatlon.
Een triatlondag zelf tenslotte zorgt voor een meer dan deftige voorbereiding - zeker als de zwemproef meer dan 6 km verwijderd ligt van de fiets/loopwissel. Daarom had ik op voorhand ook een gedetailleerde dagplanning opgesteld die tot in detail werd gerespecteerd en zeker een leidraad zal zijn tijdens de volgende editie in Retie.
Laatste zware training voor triatlonwedstrijd wordt goed verteerd
Zowel zondag als dinsdag werd er een koppeltraining voorzien. Zondag beperkt tot 34 km fietsen op het parcours tegen gemiddeld 31,7 km/uur + aaneensluitend 4 km lopen, dinsdag verder uitgebreid met eerst 2 km lopen, 34 km fietsen tegen gemiddeld 32,8 km/uur + 4 km lopen. Vooral het afsluitende loopgedeelte stemde me tot tevredenheid. Ik heb op geen enkel moment een kramp voelen opkomen bij de wissel fietsen/lopen en ook tijdens het lopen kon ik een gemiddelde van 4 min 45 seconden per km aanhouden zonder daarvoor echt in de rooie te moeten gaan. De dagen nadien ook geen zware benen gehad van het fietsen dus wat dat betreft zit het wel snor.
Uiteindelijk moet ik op de wedstrijddag ook maar 24 km afwerken in plaats van mijn trainingen van 34 km. Veel zal afhangen van de wind die dag maar ik hoop toch in de buurt van gemiddeld 34 à 35 km/uur te kunnen komen aangezien ik dan geen rekening meer moet houden met gepensioneerde fietsers op de weg . Dat zal ook wel nodig zijn om niet voortdurend te worden voorbijgestoken door de andere deelnemers. Want van zodra iemand je inhaalt moet men binnen de 5 seconden een kloof van minstens 10 meter laten want het is hier een non-drafting wedstrijd. Natuurlijk kan je daarna proberen er terug over te gaan als die gast later stilvalt.
Woensdagavond liep ik nog een uurtje tegen 10 km/uur en een hartslag van gemiddeld nauwelijks 122 slagen/minuut, wat in mijn geval op een uitstekende basisconditie wijst. Donderdag plan ik dan nog een laatste zwemsessie van 3 x 500 meter en dan platte rust tot zondag.
Nadat ik de afgelopen maanden reeds 6x van de duatlon had geproefd en sinds een 3-tal maanden wekelijks een bezoek bracht aan het zwembad kon mijn eerste poging om eens een triatlon uit te proberen niet lang uitblijven. Bescheiden zoals we zijn koos ik voor de 1/8 triatlon in Retie. Voordeel van een wedstrijd vlakbij de heimat is dat ik het parcours ondertussen al ken en ook de volgende dagen nog een aantal keer zal kunnen proefdraaien. 1/8 triatlon houdt 500 meter zwemmen, 24 km fietsen (non-drafting) en afsluitend 5 km lopen in.
Aangezien het dragen van een wetsuit tijdens het zwemmen verplicht is moest ik dus nog zoiets op de kop kunnen tikken. Via de website van de organisatie kwam ik aan een adres in Vorselaar. Zaterdag ben ik het gaan oppikken en meteen voor een volle week gehuurd aan 40 . Je kan het ook huren op de wedstrijddag zelf aan 30 . Maar omdat ik een wetsuit nog nooit van dichtbij had gezien leek het me niet onverstandig om meteen een volle week te huren en zo het aan- en uittrekken te oefenen. Ik had er tenslotte ook geen flauw idee van hoe zoiets nu aanvoelt in water. Daarom mijn stoute schoenen aangetrokken en in Berkenstrand te Retie graag vragen of ik dat in hun zwemvijver mocht uittesten. Daar waren ze meteen akkoord - vriendelijke mensen - om mij hun infrastructuur te laten gebruiken. Helemaal in mijn eentje het water ingegaan en een aantal baantjes getrokken. Het drijfvermogen neemt wel ongelooflijk toe met een wetsuit aan. Je moet echt moeite doen om in zulk een pak te verdrinken. En volgens Grietje staat het me nog sexy ook .
Alvast een wedstrijd voor de geschiedenisboeken ! Voor de eerste keer namen vader (Nand) en zoon (Sander) samen deel aan een loopwedstrijd. De eerste wilde zo snel mogelijk aankomen, de tweede levend . Ondanks (of dankzij) de nog hoge temperatuur van 25° stonden er rond 19.30 bijna 400 deelnemers aan de start voor 5, 10 of 15 km. Ik had een aantal dagen van te voren al eens het parcours gaan lopen en wist dus dat het in werkelijkheid over 4,8 km per ronde ging, een afstand die nogmaals via mijn Forerunner werd bevestigd na afloop van de wedstrijd.
Ik stond op de tweede rij achter de grote jongens (Jan Dams, Nick Baelus, Jef Smits, Gino Steemans, Roel Pauwels, Tony Goossens ... om er maar enkele te noemen) waardoor de start dus verschroeiend snel verliep. De eerste 3 kilometer gingen zeer vlot (gemiddeld iets onder de 15 kilometer per uur) maar achter Millekesbrug over de Nete begon de motor toch te sputteren. Ondanks het feit dat ik me donderdag en vrijdag op advies van Bart Van Nijlen nog had volgepropt met suikergoed om de spieren vol glucose te krijgen kon ik de snelheid dus niet vasthouden. En toen ik de singletrack achter Duineneind aanvatte was het vat al vlug helemaal leeg. De laatste 1,5 km werd ik nog door pakweg 5 à 10 man voorbijgestoken. Uiteindelijk arriveerde ik in 20 minuten en 36 seconden. Aanvankelijk had ik gehoopt om de klus te klaren onder de 20 minuten maar door die inzinking kon ik dat op mijn buik schrijven. Ondanks een 16de plaats (en 4de van de h+40) toch geen supergoed gevoel over het resultaat. Te snel vertrokken zekers ?
Ik herinner me de editie van vorig jaar nog erg levendig. Vooral het fietsgedeelte is me toen bijgebleven. De derde en laatste ronde van ruim 7 km reed ik toen in een groep van 8 renners tegen een gemiddelde van 37 km/uur. Ik zou er toen geen probleem mee gehad hebben om in dezelfde formatie een 4de ronde aan te moeten vatten. Maar in 2012 stond er geen strakke wind van 4 à 5 beaufort ... en dit jaar wel ... en dat zal ik geweten hebben.
Het eerste loopgedeelte over ruim 4 km verliep alvast beter dan vorig jaar. Toen deed ik er gemiddeld 4 min 13 seconden per km over en nu 4 min 6 seconden per km. Misschien ooit 15 km/uur over die afstand ? Het zal wel moeten als je niet in de buik van de wedstrijd wil eindigen. Enfin, ook mijn snelheid in de wisselzone zal wel nooit in de annalen het het duatlongebeuren worden opgenomen.
Met goede moed vertrok ik voor mijn fietsgedeelte. Net zoals vorig jaar reden er 2 gasten voorop op amper 80 meter maar inhalen ? Vergeet het maar, in je eentje lukt zoiets haast nooit. Gelukkig passeerde er al snel een trio waar ik mij met veel gesleur en getrek bij kon aansluiten. Samen haalden we zo vrij snel het duo in dat voor ons uitreed. Enkele kilometers lang kon ik de schijn hoog houden maar bij een volgende bocht kon ik niet meer aanklampen en was het vat bij mij af. Gelukkig bleef ik met 2 kompanen over zodat ik niet alleen tegen de wind moest optornen.
De wind maakte het ganse fietsgedeelte tot een ware marteling voor mij. Ik heb nooit tegen een constante snelheid kunnen ronddraaien en dat heeft heel veel van mijn krachten gevergd. Uiteindelijk wel tegen een gemiddelde van 34,4 km/uur gereden over ruim 21 km met een absolute piek van 42 km/uur en 2 opeenvolgende kilometers van gemiddeld ruim 38,5 km/uur. Het gevoel een 4de ronde aan te kunnen vatten zoals vorig jaar zat er deze keer zeker niet in. De ene duatlon is de andere dus niet. Weersomstandigheden hebben een grotere impact op de prestatie dan de vorm van de dag.
Toen ik opnieuw in de wisselzone arriveerde kreeg ik weer waar ik voor vreesde : een kramp in mijn linkerkuit van Rijkevorsel tot in Tokio. Gedurende 20 seconden moest ik tegen de dranghekken staan stretchen. Oogt natuurlijk allemaal heel professioneel terwijl iedereen blijkbaar probleemloos de overgang van fietsen naar lopen verteerde. Met een over-mijn-lijk mentaliteit liep ik afsluitend de resterende 2 km in een uiteindelijk nog deftige tijd van gemiddeld iets rond de 4 minuten en 50 seconden. Meer zat er niet in vandaag. De officiële eindtijd bedroeg 1 uur 7 minuten en 10 seconden. Iets minder dan 25 seconden trager dan vorig jaar. Zijn we daar gelukkig mee ? Nee. Kunnen we daar mee leven ? Ja.
In bijlage het trainingsschema van de maand mei 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om maandelijks mijn activiteiten op deze manier op mijn blog te rapporteren.
Ook al zal ik in mei van de 31 dagen er 25 gesport hebben, toch zat ik maar 3 keer ervan op de fiets voor in totaal 3 uur training (+ 1 uur op de hometrainer ). Bitter weinig als je weet dat ik binnen 2 dagen opnieuw meedoe aan de recreatieve duatlon in Rijkevorsel. Maar ik ben al blij dat ik erbij kan zijn. Begin deze week zag het er niet goed uit maar ondertussen weer zo fit "als een konijn op de plein". Vandaag koos ik als ultieme training voor een verkort parcours van (achteraf gezien) 16 km. Bedoeling was om goed gas te geven en dat is me wel gelukt ook. In minder dan 30 minuten ofwel 32 km/uur klaarde ik de klus. Thuis onmiddellijk in mijn loopschoenen gesprongen en aansluitend 2 km gelopen in een looptempo van gemiddeld 4 min en 30 seconden. Het deed pijn bij aankomst maar wel geen krampen in de kuiten en dat is alvast een goed teken. Aanstaande zaterdag in Rijkevorsel hoop ik op een tijd onder 1 uur en 5 minuten. Vorig jaar weigerde de wedstrijdklok dienst maar mijn Garmin Forerunner 305 registreerde toen een eindtijd van 1 uur 6 minuten en 35 seconden. We zien wel, zolang ik maar veilig en blessurevrij de aankomst kan passeren ...
Uit noodzaak rustig aan en hopelijk terug 100% voor duatlon van zaterdag
We zijn nu dinsdagavond, 3 volle dagen na de atletiekdag van de JCK, en nog steeds zit ik met een geblokkeerde onderrug en stramme dijspieren opgescheept. Zondag had ik op trainingsvlak alvast een baaldag genomen. Maandagmiddag leek het beter te gaan en ging ik zwemmen tijdens de middagpauze. Maar maandagavond was het weer mijn onderrug die enorm irriteerde, alsof ik daar met een geklemde zenuw zat. Bij het slapengaan nam ik daarom een opgewarmd kersenpittenkussen mee naar boven. Veel hielp het niet want dinsdagmorgen moest ik nog steeds kreunend uit mijn bed kruipen. Gelukkig beterde het ietwat tijdens de dag. 's Avonds gedurende 15 minuten op de hometrainer gezeten en onmiddellijk daarna 30 minuten heel rustig gaan loslopen ... in de regen. Het zit blijkbaar niet helemaal mee dezer dagen. Ik wanhoop nog niet maar zaterdagavond is het natuurlijk wel mijn eerste wegduatlon van het jaar in Rijkevorsel. Met de benen van vandaag heb ik daar niets te zoeken. Hopelijk herstel ik tijdig en voor de rest zal ik mij de volgende dagen moeten beperken tot zeer rustige recuperatietrainingen. Morgen plan ik opnieuw een rustige duurloop in van 60 minuten, donderdag toch nog even op de koersfiets om vrijdag af te sluiten met een zwemsessie van 2x 500 meter.
Zaterdag werd door de joggingclub voor de eerste maal een "Atletiekdag" georganiseerd. Deze bestond uit een zeskamp met hoogspringen, 60 m sprint, verspringen, 60 m hordelopen, kogelstoten en een afsluitende 800 meter. Dit alles op de atletiekpiste van AC Lichtaart.
Met het weer zal het alvast mee : af en toe een straaltje zon en vooral geen druppel regen gezien ! De opkomst voor deze eerste atletiekdag was wel vrij magertjes : 10 mannen (waarvan 4 youngsters - buiten categorie - van een aantal leden) en als ik het nog goed voorheb een 4-tal dames. Na afloop van de sportiviteiten kwamen er nog wel een 20-tal leden en familieleden bij voor de afsluitende BBQ.
Ondanks mijn hoge trainingsintensiteit van de afgelopen weken/maanden moest ik wel met scha en schande vaststellen dat dit zeker geen garantie is voor het leveren van wereldprestaties op onderdelen die mij totaal vreemd zijn. Met het hoogspringen (1.25 meter) kon ik de schijn nog enigzins hoog houden , het verspringen en vooral het kogelstoten waren ondermaats. Terwijl ik 7 meter en 19 cm ver gooide, lukte al mijn directe concurrenten een beter resultaat. Soms kwam het wel maar op 2 cm aan maar verder is verder ... De 60 meter sprint werkte ik af in een handmatig geklokte en dus discutabele maar aanvaardbare 9 seconden en 18 hondersten terwijl het hordelopen dan weer mijn ding niet echt was. Ze hadden die horden maar op 60 cm hoogte gezet (officieel doen ze dat bij de mannen blijkbaar op 107 cm hoogte !?!) maar tijdens mijn 2 pogingen bleef ik toch telkens wel ergens achterhangen.
Op het moment dat ik serieus aan mijn sportcapaciteiten begon te twijfelen gaf de afsluitende 800 meter mij gelukkig terug een "feel-good" gevoel. In 2 min 48 sec (ruim 17 km/uur !) spurtte ik naar een 4de plaats op slechts 1 seconde van de derde.
Als Piet Huysentruyt mij zou vragen "Wat hebben we geleerd vandaag ?" zou ik zeggen : 1) je wordt ouder papa, 2) blijf bij je leest (lopen en fietsen) en 3) slecht neerkomen bij het verspringen = hernia de dag nadien .
Bedoeling was om 2x per maand een specifieke marathontraining in te lassen maar omdat ik én met lopen én met fietsen én met zwemmen bezig ben zal het in mei (en vermoedelijk ook in juni) maar bij 1 keer blijven. Vanmorgen vertrok ik rond 9 uur in de (mot)regen voor een tocht van 3 uur en een klets.
Na pakweg 3 kilometer lopen stopte het met regenen waardoor ik mijn petje en regenjasje eigenlijk al niet meer nodig had en het dus ballast werd. Alles verliep heel vlot behalve dat ik na pakweg 18 kilometer het begin van een blaar aan mijn rechtervoet ondervond. Uiteindelijk 3 uur en 6 minuten gelopen voor in totaal 31 kilometer. Mijn Garmin registreerde maar tot 29 kilometer omdat de databank blijkbaar vol zit. Eens kijken of ik dat euvel voor de volgende training kan verhelpen. Bedoeling is om in juni zeker 33 kilometer (of 3 uur en een kwartier) aan één stuk te kunnen lopen. In juli en augustus drijf ik dan op tot 3 uur en 30 minuten.
Hoge trainingsintensiteit van afgelopen weken leidt tot "supercompensatie"
Nadat ik gisteren tijdens de Sinksenjogging de 6 kilometer in gemiddeld 4.17 min/km liep (en eindelijk sneller dan 14 km/uur !), sprong ik vandaag op mijn racefiets voor een kleine 40 kilometer ronddraaien. In een nieuwe recordtijd van 1 uur en 11 minuten klaarde ik de klus, ruim 5 minuten sneller dan tijdens mijn vorige trainingen. Tegen een gemiddelde snelheid van 31,2 km/uur vlamde ik via Mol en Retie terug naar Kasterlee. Tussen 27 en 28 kilometer haalde ik zelfs een piek van 38,7 km/uur. Voor de rest reed ik van de 37 kilometer 30 kilometer tegen een gemiddelde van 32,75 km/uur.
Thuis aangekomen dronk ik eerst de rest van mijn drinkbus leeg, wisselde van schoenen en liep toen nog 2 km. Na minder dan 9 minuten stond ik alweer voor mijn oprit. Ik moest even in mijn ogen wrijven want ik had gelopen tegen een gemiddelde snelheid van 4.26 min/km, de laatste kilometer zelfs tegen 4.19 min/km ... en dit na een zware fietstraining ! Alles gaat zo vlot de laatste dagen en niets krampen of wat dan ook tijdens het lopen. Ik moet dit moment koesteren want ik zit in een zeer gunstige flow. Daarom heb ik me vanmiddag al maar meteen ingeschreven voor de recreatieve duatlon in Rijkevorsel voor binnen 2 weken. Als ik dan nog de conditie van vandaag heb zit ik alvast goed.