Ik ben Nand Ghys
Ik ben een man en woon in Kasterlee (België) en mijn beroep is Vlaams ambtenaar bij agentschap IWT.
Ik ben geboren op 12/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: hardlopen, duatlon en sinds kort ook triatlon.
less talent, more excercises Een held is iemand die hard kan lopen omdat hij niet zo zwaar beladen is met hersenen ... of aan hardlopen heb je niets, je moet enkel op tijd vertrekken. Een blog van iemand die nooit de krantenkoppen zal halen met zijn prestaties maar des te meer geniet van elke stap vooruit ...
24-03-2013
Winterduatlon Lille doet naam dit jaar alle eer aan
Terwijl het tijdens de vorige editie 2012 nog een stralende lentedag was werd die van 2013 gekenmerkt door een extreem gure winterdag. Temperaturen rond het vriespunt met een ijzingwekkende oostenwind die door merg en been ging en waardoor de gevoelstemperatuur minstens 5 graden lager lag. De sneeuwval van de vorige nacht maakte het plaatje wel helemaal af en de naam winterduatlon was dus meer dan ooit op zijn plaats. Volgens de organisatie was dit tijdens de vorige 12 edities nog nooit het geval geweest. Aan het aantal voorinschrijvingen op de website kon je al wel meteen afleiden dat het dit jaar niet zo een grote stormloop ging worden met 92 deelnemers (waarvan een 20-tal niet hadden betaald) tegenover in 2012 nog 104 effectieve starters.
Iets voor 14 uur vertrokken Grietje en ik richting Lille. Grietje had denk ik 3 paar kousen aangetrokken en 4 truien. Begrijpelijk natuurlijk want zij stond de ganse tijd naast het parcours. Gelukkig was er een grote verwarmde tent op het terrein waarin menig verkleumde supporter terecht kon. Om 15 uur stipt (na de aankomst van de laatste loper van de duo's) werd het startschot gegeven. De ganse meute vertrok voor 2 rondjes van ruim 1,5 km. Het was nu wel niet mijn snelste tijd ooit op die afstand. Ik vermoed dat ik tegen 4.30 minuten/km liep. In een duatlon is het altijd op 2 gedachten hinken. Je wilt natuurlijk dat lopen zo snel mogelijk achter de rug hebben maar je moet er ook voor zorgen dat je al niet gaga bent vooraleer je op de fiets (mijn minste onderdeel) moet springen. Ook de wissel ging niet bijster vlot omdat ik mijn extra dikke fietshandschoenen nog moest aantrekken. Ik riskeerde het niet om met die met open vingers te rijden want dan was de kans groot dat ik er nadien een aantal moest amputeren. Tijdens de eerste km fietsen stak ik al meteen 2 concurrenten voorbij. Dat ging goed dacht ik toen. Maar dat waren meteen ook de 2 laatste buiten de 4 die ik in de vierde en laatste ronde nog kon voorbijrijden. Daarnaast moet ik door pakweg 20 man voorbij gestoken zijn. Ondertussen ook nog 2 keer een stuurfout gemaakt en vrij hard tegen de grond gesmakt. Mijn knie staat er enkele uren later nog roodgloeiend bij. Ik en mountainbiken tijdens wedstrijden ... een goed huwelijk zal het nooit niet worden. Maar gelukkig zonder materiële pech zoals de vorige editie toen ik minutenlang aan het klungelen was met de ketting die er toen was afgevlogen.
Zoals de traditie het wil kom ik aan bij de wisselzone terwijl de meesten al lang aan het lopen zijn, reeds aangekomen of aan het douchen zijn. Maar allé, we doen het graag en bewegen is nog gezond ook . Ik joeg me dus niet meer als gek af om mijn loopschoenen aan te trekken en vertrok dan voor de laatste 1,5 km. En om met een positieve noot af te sluiten, die gingen wonderwel heel goed. Niets krampen of wat dan ook. Helaas kreeg ik voor mij niemand meer in het vizier en ook achter mij zag ik geen beweging. Bijgevolg uitgelopen zonder al te gek te doen. Geen idee van hoe hard (of traag) ik liep. De uitslag zal meer duidelijk maken. De laatste honderden meters liepen ook over aangedrukte sneeuw (lees: spiegelglad) zodat ik uiteindelijk na iets meer dan 1 uur en 45 minuten - moe en voldaan zoals dat heet - de eindstreep passeerde.
Ik stel me wel openlijk de vraag of een 26' wel de beste keuze is voor mij en of ik niet beter een 29' zou kiezen. Grietje vertelde me ook al dat ze vindt dat ik op een veel te kleine fiets rij. Ik heb soms ook dat gevoel. Ik zit door mijn lengte letterlijk bovenop de fiets waardoor mijn zwaartepunt veel te hoog ligt en ik steevast in de problemen kom van zodra het ietwat te bochtig wordt. Ik geraakte nog aan de praat met iemand die ik al enkele keren heb ontmoet tijdens duatlons en die bijna zo groot is als ikzelf. Die heeft uiteindelijk ook de keuze gemaakt voor een 29' en heeft daar nog geen moment spijt van gehad. Let op: ik spreek enkel over specifieke wedstrijden zoals duatlons waar snelheid primeert. Een 26' inch heeft zeker zijn voordelen in het specifieke bochtenwerk. We zullen wel eens uitkijken tegen volgende herfst. De MTB zal de komende maanden zowiezo minder van stal komen. Hopelijk begint de lente ooit eens en kunnen we terug met de koersfiets de baan op.
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost (en 19 opeenvolgende dagen met een sportactiviteit op het programma) maar de intervaltraining van woensdagavond bevestigde mijn aanvoelen : de conditie en snelheid zijn (eindelijk) terug na mijn griep en gesukkel vanaf medio februari ! Het mag ook wel want afgelopen weekend heb ik me ingeschreven voor de winterduatlon in Lille. Ik koos bij de interval weer voor een reeks van 6 x 500 meter. De laatste lus liep ik tegen 3.29 min/km ofwel 17,2 km/uur. Op 6 maart was dat nog 3.51 min/km en op 3 februari 3.30 min/km. Belangrijk was ook dat het loslopen nadien richting heimat met heel losse benen gebeurde, dus niets krampen of verzuring. Morgen loop ik nog een afsluitende training met de JCK van 60 minuten en dan is het platte rust tot zondag. Mijn jongste broer Rik zal wel niet kunnen deelnemen met de duo's want zijn compagnon Pieter Boonen heeft blijkbaar recentelijk zijn teen gebroken. Ondergetekende zal dus de eer van de familie hoog moeten houden