terra's memories
Inhoud blog
  • Eind goed .....
  • Hanen en hun gekraai
  • streektaalboekje
  • Tijdverzetter
  • Vermist
  • Kosten en baten
  • Van heel ver weg naar heel dichtbij
  • NAGERECHT, TOESPIJS of TOETJE
  • FAQ
  • Pa's identiteit
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Aanbevolen adressen
  • Spinnenkop
  • opgeschreven herinneringen
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom met een groet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezeressen en lezers, beste vrienden en vriendinnen van verhalen over het verleden, geachte dames en heren,

    Omdat ik nog niet weet wie mijn verhalen gaat lezen, weet ik ook niet goed hoe ik u moet aanspreken. Niettemin heet ik u hartelijk welkom op dit blog. Ik hoop hier met een zekere frequentie verhalen te publiceren over persoonlijke herinneringen en ervaringen. Dat doe ik om twee redenen. Allereerst omdat ik graag schrijf. In de tweede plaats omdat het opschrijven van herinneringen en verhalen-van-vroeger mij dwingt om nog eens goed na te denken over dat verleden. Bijvoorbeeld over het waarheidsgehalte van wat ik schrijf. Iets is al heel lang verleden tijd en beiden, u en ik, lezer en schrijver, zullen zich wellicht afvragen: is dit precies zo gebeurd? En: was dat wel zo of dénk je maar dat het zo was zoals je schrijft?

    Schrijven is, anders dan wat u misschien dacht, een twee-richtingen proces. Een schrijver zet iets op papier en hoopt dat de lezer het op déze manier zal willen begrijpen en interpreteren. Maar de lezer zou er wel eens heel anders over kunnen denken, daar moet de schrijver zich van bewust zijn.

    Dat geldt ook voor mijn verhalen. Ik schrijf over zaken uit mijn persoonlijk verleden. Ik schrijf natuurlijk ook met een bedoeling: ik hoop dat ik u vermaak, dat ik hier en daar bij u een glimlach ontlok. Of juist andersom: dat wat ik schrijf u ontroert en even stil maakt. Al naar gelang het verhaal. Ik schrijf ook zoals mijn snavel gebekt is, namelijk met een eigen stijl. Ik hoop dat wij elkaar zullen bereiken en aanvoelen.

    In ieder geval bedank ik bij voorbaat iedereen voor haar of zijn komst hier op dit blog. Ik wens u veel leesgenot!



    Nootje: (1) De verhalen staan na deze begroeting, chronologisch gezien, in omgekeerde volgorde van verschijnen, dus de jongste eerst en de oudste achteraan. Dat geeft niet, want ieder verhaal staat op zichzelf. Bovendien zijn alle verhalen mij even lief.




    06-02-2009, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (11 Stemmen)
    Tags:Terracidus,Terra Acidus,autobiografisch,herinneringen
    11-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eind goed .....

    Eind goed ….

     

    Dit, beste lezeressen en lezers, is mijn laatste bijdrage op dit blog. Verhalen, korte verhalen, hebben de eeuwigheid, maar aan dit blog komt nu een einde. Ik heb ze niet geteld, maar honderden korte, onbeduidende herinneringen en verhalen zijn hier voorbijgekomen.

    Ik dank de oprichters en onderhouders van dit platform voor de gelegenheid die zij mij al die jaren geboden hebben. Ik dank mijn trouwe lezeressen en lezers voor hun belangstelling; een enkele keer gingen enkelen zelfs zover dat zij mijn verhaaltje van commentaar voorzagen.

    Tenslotte herhaal ik even mijn allereerste bijdrage hier op dit forum: een eerste blog van 6 februari 2009. Inderdaad, wat vliegt de tijd! Het ga u allen goed!

     

    Jong van memorie

     

    Een interessante vraag is hoe oud je eerste herinneringen zijn. Kunnen wij ons zaken voor de geest halen uit de tijd toen we zelf (zeg) twee jaar oud waren? Of moet je toch een zekere wasdom hebben bereikt, bijvoorbeeld een jaar of vier zijn, om überhaupt  herinneringen te kunnen hebben? Zelfs een hoogleraar psychologische functieleer van de Nijmeegse universiteit kon mij geen sluitend antwoord geven. Het hing ook af van de intelligentie en overige persoonskenmerken, was zijn dooddoener. Bovendien, zei hij, hád je wel jongste herinneringen, maar zij zaten zo diep in je brein verborgen dat ze niet meer aan de oppervlakte konden worden gebracht. Met andere woorden: ze waren er wel, maar je kon ze niet meer terugvinden en opdiepen.

     Op de foto's bij dit verhaal ben ik ongeveer twee jaar, schat ik. Ik ben de jongste van de vier kinderen die u hier ziet in de tuin achter ons huis aan de Kerkstraat. Mijn vader, een enthousiast amateurfotograaf met een eigen donkere kamer, heeft ons geportretteerd. Mijn oudste zus geeft hem een kushandje. Mijn oudste zus overigens is zoveel ouder dan ik (ruim negen jaar) dat wij op deze leeftijd weinig contact hebben. We leven in twee gescheiden werelden, zo lijkt het wel. Toch kunnen we goed met elkaar overweg. De andere jongen op de foto is mijn oudste broer. Hij is op het moment dat de foto wordt gemaakt een jaar of acht en zit al in de derde klas van de lagere school. Het laatste familielid dat ik u moet voorstellen is mijn andere zus, drie jaar ouder dan ik. Later, twee jaar na deze foto, is mijn jongste broer geboren. Die is dus ruim vier jaar jonger dan ik. Hij staat niet op een van de foto's om de simpele reden dat hij nog niet bestond.

    Ik mag dan in theorie van dit moment geen herinnering hebben, ik weet zeker dat ik niet naar de fotograaf kijk of naar het vogeltje in het fototoestel, maar naar de buurvrouw die terzijde belangstellend meeleeft. U ziet dat ik wat aarzelend naar haar zwaai. En ik herinner mij nog goed dat het de buurvrouw was, want waarom zou ik naar een vreemde zwaaien? Ik weet zelfs haar naam nog: het was tante Dora, een van de Dames te Beest, onze buren. Geen echte tante natuurlijk, maar iedere buurvrouw in onze straat en omstreken noemden wij tante. Ik kan niet bewijzen dat het tante Dora is naar wie ik zwaai, want tante Dora staat zelf niet op de foto. U moet mij geloven op mijn woord. En ik moet vertrouwen op mijn herinnering en geheugen. Er zit niets anders op.

    Natuurlijk weet u nog lang niet welk vlees u in de kuip hebt bij het lezen van dit verhaal. Wat voor kinderen zijn dat eigenlijk, die daar op dat plaatje, in die achtertuin? Wat voor vader is dat, die de foto heeft gemaakt? Wie is dat kleine jongetje dat nu nog niet weet dat hij u via dit weblog later zijn verhaal zal vertellen? 

    Stil maar, de antwoorden komen allemaal in de loop van de tijd. Een tipje van de sluier is al opgelicht. U kunt natuurlijk altijd naar de foto kijken en karakters fantaseren bij de beelden die u ziet!

     

     





    11-04-2021, 08:56 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:laatste blog, memorie
    29-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanen en hun gekraai

    Tureluurs word je ervan. Van dat hanengekraai, op de vroege ochtend en op de meest onzinnige momenten van de resterende dag. Onze twee hanen beginnen hun aria’s om een uur of vijf als het buiten nog stikdonker is. Zij verblijven dan nog in het nachthok, want ik heb ze wel zo goed gedresseerd dat zij iedere avond het trapje opklimmen dat de weg markeert van de vrijheid-blijheid buiten naar het saaie binnenleven. Zij weten dat ik bij leven en welzijn iedere avond het deurtje sluit en ’s morgens weer open, maar dat belet hen niet mij daaraan met hun gekraai te herinneren.Zij zijn niet de enigen, maar wel de aanstichters van het kwaad. Her en der in de buurt antwoorden collega-kraaiers hun roep om gehoor. Niet qua intonatie, zuiverheid en spanningsboog imponeren zij, maar vooral door volume. Het gaat door merg en been.

    Ik doe nu wel of ik het heel erg vind, maar dat is natuurlijk onzin. Hanen volgen in hun gekraai gewoon hun roeping en wie ben ik om daar een kwaad woord van te zeggen? Het scheelt dat wij vrij en blij zowel in de Achterhoekse binnenlanden als in de plattelandse buitengebieden wonen. Het geluid kan hier nog alle kanten uit zonder op dove en andermans oren te stoten. Maar ik kan mij voorstellen dat je er in een dorp met de haan bijkans op voelafstand horendol van wordt.

    Zoals gezegd, twee hanen noemen wij de onze. De ene kent u wellicht al. Dat is onze Habakuk. Hij is beroemd geworden doordat hij zich op één poot verplaatst. Hij loopt mank en kan zijn linkerpoot niet gebruiken. Dat belet hem echter niet om er kregel en monter uit te zien: zijn verenpak glimt en zijn fier omhoog wijzend kammetje is bloedrood van genoegen. Ook in de omgang met de hennetjes staat hij – letterlijk – zijn mannetje. Nee, laat Habakuk maar schuiven.

    De andere haan, die met zijn gefrommelde rozenkammetje, heeft geen naam of het zou Haan-Zonder-Naam moeten zijn net als de Bond en het Orkest Zonder Naam en koning Jan Zonder Land. Laten we hem hier voor het gemak HZN noemen. Habakuk en HZN hebben na enige aanvankelijke wrijving over en weer vrede gesloten. Het zijn vrienden geworden, vrienden voor het leven. Natuurlijk is er sprake van enige na-ijver met name in de omgang met de krielen van de andere kunne, maar door de bank genomen kunnen ze prima door één deur. HZN weet dat hij, wanneer puntje bij paaltje komt, altijd wint, omdat hij fysiek de sterkere is. Maar zijn gedrag ten aanzien van Habakuk wijst op meer dan een louter tolereren en accepteren. Het lijkt echt op een mannenvriendschap. Met een beetje geluk zie je ze bij het vallen van de avond samen naar de kroeg gaan om er nog eentje te drinken. Habakuk mag dan qua lichaamskracht de mindere zijn, wat kraaien betreft wint hij het van zijn kompaan. Zijn intonatie is doordringender en hij maakt langere volzinnen, compleet met een aanloopje, een gloedvol gefraseerd tussendeel en een krachtig slot.

    ‘Und alsbald krähete der Hahn…’ is een van de bekendste regels uit de klassieke muziekgeschiedenis. Hij stamt uit Bachs Mattheüs Passie en de evangelist zingt het bij de passage die het verraad van Petrus beschrijft. Bach heeft het zo geschreven dat het met enige fantasie lijkt op het gekraai van Habakuk.

     





    29-01-2021, 11:21 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:haan,
    27-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.streektaalboekje


    Een goed bericht veur alle liefhebbers van verhalen in de streektaal!

     

    Verschenen is: Schoppendag & zommerraegen - korte verhalen in de streektaal

    Eschreven deur Theodoor Boland

    Een uutgave van de ADW, de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten-Dinxperlo-Wisch

     

    De schriever hef zien archief d’r nog ’s op nao-ekekken en uut zien verzameling korte verhalen een bloemlaezing samen-esteld.

    Zo’n viefteg korte en heel korte verhalen, meestal met een (kleuren)foto of een plaatjen d’rbi-j, verteld in ’t Zuud-Achterhoekse Nedersaksische dialect: samen in één buuksken!

    Op-eschreven met behulp van de WALD-spelling.

    Persoonleke herinneringen, Achterhoekse gewoontes en gebeurtenissen, Dinxperse verhalen, hertaalde olde sprookjes, kolderieke verhaaltjes: veur iederene is t’r wel wat bi-j.

    De pries van ’t boek is € 6.80. Vanaf 16-11-2020 is ’t boek te koop.

    Belangstellenden in binnen- of butenland könt ook een mailtjen – met daorin eur postadres - sturen an  theodoorboland@gmail.com  Dan kump ’t ook veur mekare.

     


    27-11-2020, 09:39 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:streektaal, dialect, nedersaksisch,
    24-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdverzetter

    Twee keer per jaar, in het voorjaar rond maart en eind oktober nog een keer, komt hij langs. De tijdverzetter. Hij komt onherroepelijk, net als de Sint en de kerstman. Hij spijbelt nooit eens een keer. Hij komt op vaste, gezette tijden. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Hij gaat van huis tot huis, van blad naar boom naar laan naar bos en laat overal zijn sporen achter. Hij ontziet niets en niemand. Hij is de gerechtigheid in eigen persoon en doet zulks allemaal in zijn eigen tijd.

    Dezelfde twee keer per jaar is mijn huis in rep en roer. Mijn tekstverwerker had eigenlijk willen schrijven dat ‘.. er de pleuris uitbreekt’, maar dat vond zelfs ík te vergaand. Op de hoogte gebracht door krant en tv-gids en gemaand door de zaterdagse nieuwslezer van het 8-uur journaal trekken wij de ochtend erop door het gehele huis om alle uurwerken de juiste tijd te laten aanwijzen. Wintertijd: dan moet de klok een uur vooruit … of was het nu achteruit? Vroeger had je in ieder geval altijd nog dat hilarische heerschap (pardon, die Heerschop) bij Kopspijkers dat ons uit de droom hielp, maar nu moeten we het zonder hem stellen. Wat te doen als de wintertijd aanbreekt? Óf je zet de klok een uurtje stil (om drie uur in de nacht!) óf je draait alle wijzers een uurtje terug (wat je bij onze mechanische klokken nooit moet doen!).

    Wij weten niet hoe de toestand bij u is, maar bij mij thuis wemelt het van uurwerken in alle mogelijk denkbare maten en soorten. Bijna letterlijk ontelbaar. Van het historische stukje vakwerk van een streekgebonden klokkenmaker tot digitale vlekjes getallen op magnetrons, smartfoons en ipods. In iedere kamer is er wel iets dat ons de tijd van de dag verraadt.

    Genoeg. Genoeg over uurwerken, over metingen van tijd, over pogingen de tijd te stabiliseren en vast te houden in een opmerking als: bij de volgende piep is het precies zeven voor half zes. Ja, en?

    Als afbeelding toon ik u ook nog even een mannenlinkerpols. Het is, met permissie, mijn eigen lichaamsdeel. Ooit droeg het een polshorloge, maar nadat ik merkte hoezeer de tijd beslag ging leggen op mijn leven, heb ik het horloge, inclusief de metalen schakelarmband, voor eeuwig afgedaan. En u zult mij sindsdien nooit kunnen betrappen op het dragen van een uurwerk. Waarom ook? Overal waar ik kom is met een beetje goede wil een uurwerk te vinden waarop ik de tijd zou kunnen aflezen als ik dat wilde. En voor sommige situaties, noodgevallen, waarbij ik absoluut niet te laat mág komen, heb ik een klein smartfoontje in mijn broekzak. Ooit was ik slaaf van de tijd. Nu is de tijd mijn dienaar.

    Ondertussen ben ik nog geen draad verder met het op wintertijd zetten van alle uurwerken. Wij denken ondertussen wel aan een definitieve oplossing van het probleem. Ik schaf twee sets van uurwerken aan. Al onze klokken en wekkertjes tezamen worden in twee groepen verdeeld. De ene groep noemen wij de zomertijdwijzers. Zij doen dienst van eind maart tot eind oktober. Dan worden zij één voor één van de wand gehaald om vervangen te worden door een exemplaar uit de wintertijdcollectie. Geen gedoe meer van het vooruit of achteruit zetten. Wij vinden het zelf een grandioos idee. De eerbiedwaardige Chronos en zijn handlanger Tijdverzetter zullen dat met ons eens moeten zijn.



     





    24-10-2020, 10:24 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wintertijd
    08-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermist

    Kwijt

     

     

    Met leedwezen maken wij bekend

    dat sinds eerverleden week

    wordt vermist onze dierbare

     

    STALO

     

    lengte inwendig: 200 cm

    diameter uitwendig: 5 cm

    om en nabij

    kleuren: zwart en geel

     

     

     

    is hij verdwaald?

    is hij de weg kwijt?

    of ontvoerd

    en tijdelijk op water en brood?

    wie zal het zeggen?

     

    mijn metgezel

    mijn hulp in bange tijden

    mijn vriend

     

    altijd eerlijk, geen gesjoemel

    onbaatzuchtig, recht door zee

    flexibel ondanks ruggengraat

    hoewel tegenstribbelend, meegaand

     

    nooit haatdragend, steeds vriendelijk

    niet scheldend of tierend -

    de leugen achter zich latend

    de wijsheid in pacht

     

    mijn metgezel

    mijn hulp in bange tijden

    mijn vriend

    mijn opgerold geweten

    mijn maatje

    mijn rolmaatje



     

     





    08-10-2020, 16:56 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosten en baten

    (Of: de kost gaat voor de baat uit)

     

    Wanneer ik een schilder vraag het buitenwerk van mijn huis van een nieuw verfje te voorzien moet ik niet raar opkijken als deze na volbrachte arbeid mij een al dan niet gepeperde rekening stuurt. Want voor wat hoort wat. Maar wat te doen - wat mij wel eens is overkomen - als een docent van een of andere onderwijsinstelling in een uithoek van het land mij vraagt om een lezing te komen houden over een onderwerp waar ik toevallig veel van af weet?

    "Nou," zei de directeur van het instituut waar ik destijds werkte, "dan doe je hetzelfde." Want voor niks gaat de zon op, zei hij er ook nog bij. Vanaf die dag werden wij geacht na een verleende dienst een fikse rekening in te dienen. Het batig saldo was niet voor ons, wij hadden immers een vast salaris, maar voor ons instituut.

    Het was ook de tijd dat wij begonnen tijd te schrijven. Noteren waar je je werkzame uren aan besteedt. Per jaar moest je een aantal declarabele dagen kunnen aantonen; dagen waarin  je werk deed waarvoor je een rekening kon indienen. Voor mij was dat geen probleem want ik deed ik die dagen nogal wat advieswerk in binnen- en buitenland dat prima vergoed werd.

    Ik geef het toe: ik had een tamelijk gruwelijke hekel aan dat tijdschrijven. Voor mij waren alle werkdagen, ook die waar ik geen rekening voor indiende, declarabel. Want ik had nuttig, aangenaam en prettig werk waar ik iedere dag fluitend naar toe ging.

    Samen met mijn vriend en collega Jos zat ik wel eens te mopperen over dat tijdschrijfgedoe en die declarabele dagenterreur. Ik mopperde dan en schreef er dit stukje over. Mijn vriend Jos maakte er prachtige tekeningen bij.







    01-07-2020, 15:53 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:declarabele uren, tijdschrijven
    09-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van heel ver weg naar heel dichtbij


    Ergens bij ons in de woonkamer staat een vitrinekast. U weet wel: een kast met glazen wanden waarin u alle kostbare pronkstukken te kijk zet. Bij mij zijn het overigens geen dure, kostbare pronkjuwelen, maar voorwerpen van relatief weinig waarde, maar allemaal met min of meer dierbare herinneringen. Dingen met een verhaal.

    Zo ligt er een houten schaaltje met allerlei frutseltjes. Zoals: een oeroude tinnen lepel van mijn schoongrootmoeder of een knoop van de Zuid-Afrikaanse Boland rugbyclub. Van ver af lijkt het niks bijzonders en dat is inderdaad zo. Maar bij nadere beschouwing vallen enkele zaken op. Waarom ligt er bijvoorbeeld zo'n raar wit stokje?

     

    Laten we nog een beetje dichterbij komen. Op het witte stokje zijn letters zichtbaar: met een beetje moeite lezen we de woorden Lucky Strike. Dat is ’t sigarettenmerk dat ik vroeger jarenlang heb gerookt. Ik kocht ze bij de mölder, de plaatselijke molenaar, die naast zijn broodwinning als vermaler van gerst en rogge de kost verdiende met de handel in vloeibare brandstoffen als benzine, lpg en stookolie en tevens met de verkoop van kruidenierswaren. Hij, die molenaar, moest ze speciaal voor mij bestellen want ik was de enige in de verre omtrek die deze soort rookte.

     

    Lucky Strikes waren zware Amerikaanse sigaretten met een apart geurtje. Ze zaten met z’n twintigen samen in een pakje en kostten toentertijd éénvijftig (zegge f. 1.50). Ik was destijds student in Nijmegen en kocht ze op weg daarnaartoe. Dat heb ik jaren volgehouden ook toen ik van werkplaats veranderde en mijn Lelijke Eend (2CV) ingewisseld had voor een Citroen BX.

    Ik heb gerookt totdat de vriendelijke cardioloog in het Winterswijkse ziekenhuis, na mijn eerste hartprobleem, tegen me zei dat ik toch maar beter kon stoppen. Dat deed ik getrouw. (Mijn vrouw was solidair en stopte even abrupt.) Wij hebben nadien geen enkele sigaret meer aangeraakt, laat staan een zware Lucky Strike.

     

    Deze oude, witte Lucky Strike is de laatste sigaret uit het laatste pakje dat ik twintig jaar geleden heb gekocht. Deze ene bewaar ik. Om niet te vergeten hoe slecht roken is voor mijn en uw gezondheid. Daarom ligt hij hier op dit houten schaaltje in mijn glazen vitrinekast. Om achter zijn geheim en dat van de andere tentoongestelde frutseltjes te komen moet u wel een beetje dichterbij komen.



     

     







    09-05-2020, 00:00 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:sigaretten, roken, bewaarspullen
    23-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAGERECHT, TOESPIJS of TOETJE


    Je hebt voor-, hoofd- en nagerechten. Het voorgerecht dient om de smaakzintuigen in de goede stemming te brengen, het nagerecht om ze weer een beetje in de pas te laten lopen na al die ophef in het hoofdgerecht.

    Laten we voor de verandering eens de schijnwerper niet richten op het hoofdgerecht, (dat krijgt sowieso te veel overdreven aandacht,) en ook niet op het voorgerecht dat door sommige tv-koks-met-witte-mutsen geheel ten onrechte een amuse wordt genoemd. Neen, laten we ons vandaag eens grondig verdiepen in het nagerecht, het dessert oftewel het toetje. Toespijs in oudtestamentisch Nederlands. Hoog tijd om de vraag na te gaan waarom voor veel, vooral jonge eters, het toetje zonder enige twijfel het hoogtepunt van de maaltijd is.

    Natuurlijk is een overheerlijk puddinkje, meer dan het trosje druiven of de coupe Melba, het ultieme voorbeeld van een geslaagd toetje. Tegenwoordig koop je van die eenpersoonstoetjes in een plastic behuizing. Met veel moeite verwijder je het deksel, en met nog meer zorg en moeite stulp je de inhoud omgekeerd op een maagdelijk leeg dessertbordje. Met enig geluk blijft een glibberig tulbandje staan, waarbij het sap, dat eerst op de bodem verbleef, door het stulpen plotseling van boven langs de zijnaden langzaam maar zeker naar beneden druipt.

    De lekkerste puddinkjes zijn de zelfgemaakte. Dat is waar, ware het niet dat niet iedereen het talent bezit om uit diverse grondstoffen met kunde, kennis, raffinement en een scheutje vakmanschap een pudding  te voorschijn te toveren waarbij zelfs het meest geslaagde machinaal vervaardigde toetje niet in de schaduw kan staan. Zelf ben ik wat dit betreft een volstrekte zero, een nul. Mijn echtgenote daarentegen had het in haar vingers. Zij erfde het van haar moeder en tante die tot in de verre omtrek beroemd waren om hun mokkapuddingen.

    Nu ik het toch over bijzondere puddinkjes heb, moet ik nog even wijzen op de twee succesnummers van Ma, mijn moeder. Om te beginnen de chocoladepudding. Vanzelfsprekend zelfgemaakt, bestemd voor de zondagse dis, en niet gemaakt van gesmolten chocoladerepen, maar van cacaopoeder. Het smaakte inderdaad naar pure chocolade, en de jeugd aan tafel vond het maar niks: veel te bitter. Nee, dan de halfdoorzichtige, beroemde gelatinepudding waarmee Ma ons dacht een plezier te doen. Zo’n geelachtige massa in tulbandvorm waar je dwars doorheen kon kijken om op de staartklok aan de overkant van de eetkamer te kunnen zien hoe laat het was. Volgens mijn herinnering zat er weinig kraak of smaak aan. Interessant vond ik wel dat je de pudding met vork en mes kon eten.

    Tenslotte vermeld ik nog even het nagerecht dat door Dr. Harald Eichelberger, een behulpzame collega uit Wenen (waar men op culinair gebied toegegeven toch wel iets gewend is) het beste Nederlandse exportproduct is genoemd. Ik bedoel de dubbelvla oftewel de dag- en nachtvla. In één pak, bruin en geel, maar bij voorkeur in twee afzonderlijke pakken en die dan tegelijk je dessertbakje binnen laten stromen. Buitengewoon lekker en voedzaam volgens de makers. Dat vind ik ook.

     

    Wat karnemelksgortepap (één van mijn overige favorieten) en dubbelvla gemeen hebben is dat je er met je lepel de mooiste figuren in kunt draaien. Zowel positief als negatief. Kijk hieronder maar eens.

     



    23-04-2020, 12:02 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:nagerecht, toespijs, toetje
    17-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FAQ

    Vraag: Kent u het regelmatig en als het kan maandelijks verschijnend muziektijdschrift Hoor & Wederhoor?

    Antwoord: Natuurlijk. Het is de opvolger van het roemruchte Melodie & Menskracht. Nagenoeg alle aspecten van de populaire en klassieke muziek hier te lande en omstreken worden op passende, muzikale wijze uit de doeken gedaan. Het eerste wat ik doe, nadat ik H&W uit de brievenbus heb gehaald, is pagina 56 opzoeken. Vanaf die plek wordt de lezer in de rubriek ‘Veel gestelde vragen’ verlost van alle klemmende onzekerheid op muzikaal gebied. Het is verbazingwekkend hoe redacteur Frans Mondharpje er steeds weer in slaagt passende antwoorden te vinden op onmogelijke vragen. In deze bijdrage een kleine, leerzame bloemlezing.

     

    Vraag: In maat 54 van de Nocturne in c-klein, opus 112, van de heer F. Chopin is de tweede noot in de triool een tweedubbel gestreepte bes. Zou een as daar eigenlijk niet beter op zijn plaats zijn? (Mevr. H. te G-H te Winterswijk)

    Antwoord: U zou best wel eens gelijk kunnen hebben. Waarschijnlijk weet u dat de nocturne geschreven is toen Chopin en George Sand op Mallorca lagen te zonnebaden en George haar parasolletje vergeten was. Kenners, waaronder de Rus Blefsky, veronderstellen dat dáárdoor een foute noot is genoteerd. De oplossing bestaat hieruit dat de eerste keer een bes en bij de herhaling later een as wordt gespeeld.

    Vraag:  Wir, die wir wohnachtig sein in Hamburg Harburg, hören vaak dass Niederländer es haben über ‘ein Flötchen von ein Cent’. Wissen Sie missjien wo dieser Ausdruck vondannen kommt? (Frau Katharine Zehlendorff, HH)

    Antwoord: Gut von Sie Frau Z. dass sie probieren eine Frage zu stellen in die niederländische Taal. Das beklemmtoont wiederum das internationale Karakter von unzer Zeitschrift. Sehr früher benutzen die Scheidsrechter beim Fussballspiel in Holland eine goedkaufe Trillerpfeife mit einem Erbse darin. (Soms auch eine Spliterbse.) Die kostete (1938) bei der Hema in Amsterdam ein Cent. Sehr gutkauf also. Darum sprechen wir noch immer von ein Flötchen von einem Cent.

    Vraag: Kunt u mij helpen aan het patroon van het mutsje dat  de beroemde pianist Friedrich Gulda (de vooralsnog enige pianist die in het openbaar bekende te zijn overleden en dat later weer introk) tijdens zijn concerten placht te dragen? (H. Onderde-wijngaard te Dordt)

    Antwoord: Het mutsje is gemaakt van opgerold koord dat u eerst dient te maken door middel van het bekende punniken (u weet wel, met een leeg, houten garenklosje met spijkers daarop.) Het patroon kan gedownload worden bij www punt guldamuts punt de.  Rekent u wel op een levertijd van drie weken. De vraag is groot.

    Vraag: Een verre kennis vertelde mij onlangs dat hij in Wenen een verkleinde midwinterhoorn in leer had gezien die door Beethoven gebruikt werd als gehoorapparaat. Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat Beethoven geen apparaat gebruikte, maar zich behielp met Boheemse gehoorzalf. Gaarne uw opvatting terzake. (K. de Graal, Berkel zonder Rodenrijs)

    Antwoord: Uw kennis heeft ten dele gelijk. In zijn latere leven bediende Beethoven zich inderdaad van een hoortoestel (zie afbeelding). Voordien, en dat weten de meesten niet, was hij Oost-Indisch doof. En daar helpt geen zalfje- noch moedertjelief aan.

    Vraag: Kunt u er niet bij de eindredactie van H&W op aandringen dat het aantal pagina’s voor uw rubriek wordt verdubbeld? Dit gezien de brisante relevantie van uw onderwerpen. (H.J. Breedveld te Nieuw-Leuven)

    Antwoord: Helaas, ik moet u teleurstellen. Een verdubbeling zou ten koste gaan van de rubriek “Met de diva op de divan” van collega Hongerklop. En die heeft al gedreigd – de paginadruk voelend – met een bij zijn naam passende staking. Misschien helpt een mailtje naar de hoofdredacteur. Voor enkele steekpenningen doet hij wel wat water bij de wijn, want zoals de beroemde Verdi-tenor Armatore di Capri in Othello zingt: Pecunia non olet! Geld stinkt inderdaad niet! Bis! Bis!

     

     





    17-01-2020, 15:02 Geschreven door terra38  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 05/04-11/04 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 23/11-29/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 25/11-01/12 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 31/12-06/01 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs